Jen ocet, slupky z citronů a panák vodky a vyrobíte univerzální čistič

aktualizováno 
Některé čističe si blogerka Marcela Sobotová doma vyrábí sama. Obvykle z běžných kuchyňských surovin a s jednoduchým postupem. Její snad největší objev za poslední dva roky je univerzální citronový čistič.

Slupky z citronu s octem uzavřete do sklenice a skladujte na temném místě. | foto: Zijememinimalismem.cz

„Výrobní cena 10 Kč, výroba 10 minut, funkčnost 100 %. Chci vám ukázat můj prověřený recept, jak jej vyrábím. Lépe řečeno, jak jej namíchám a nechám pracovat přírodu za mě,“ popisuje na svém blogu Žijememinimalismem.cz.

Jedinou nevýhodou tohoto receptu je čas. „Přírodu musíme nechat pracovat tři měsíce. Tudíž čím dříve ho namícháte, tím dříve ho vyzkoušíte,“ říká blogerka a pokračuje svým návodem.

Nač takový čistič

Vlastnosti octa, citronu, alkoholu a tea tree působí jako čisticí kombo. Desinfikuje, odstraňuje mastnotu i vodní kámen a je antibakteriální. Zároveň netoxické a ekologické. Jeho univerzálností rozhodně zabijete více much jednou ranou.

Budete potřebovat

  • běžný kvasný 8% ocet
  • slupky ze dvou vymačkaných citronů
  • esenciální olej tea tree
  • vysokoprocentní alkohol
  • větší uzavíratelnou sklenici
  • rozprašovač s pumpičkou na hotový čistič

Čistič používám k mytí nejrůznějších nánosů zašlé špíny ve dřezu, sprchovém koutě, na kovové desce sporáku, na dlaždicích v kuchyni. Funguje také na vodovodní baterie na čištění usazenin z vodního kamene.

Čistič nastříkejte a nechte chvilku působit, než zasáhnete houbičkou, kartáčkem nebo hadrem.

Dá se s ním mýt i zrcadlo, kdy v poslední fázi dočistím zrcadlo papírovou utěrkou. Nenahraditelný je pro maminky skladující použité látkové pleny v kýblu. Prázdný použitý kýbl vystříkám čističem, chvíli počkám a domyju kartáčkem s teplou vodou.

Krok první: nakládám

Do sklenice naliju zhruba do poloviny ocet. Do octa vložím na kousky nakrájenou citronovou slupku (odpad po vymačkání šťávy). 

Fotogalerie

Slupka časem docela nabobtná, tak nedávejte citronu příliš. Slupka má být stále potopená.

Do větší sklenice dejte slupku z maximálně dvou středně velkých citronů. Slupku můžete vkládat postupně během prvních dvou týdnů vždycky, když si vymačkáte další citron.

Sklenici uzavřu a dám do temna, třeba pod dřez. Poznačím si štítkem na sklenici datum, kdy jsem čistič založila.

Krok druhý: čekám

Když si vzpomenu, zhruba jednou týdně ocet se slupkami jemně promíchám točivým pohybem. Slupky se tak budou lépe macerovat a aroma se rovnoměrněji rozšíří do octa. Citrony postupem času překryjí silný pach octa.

Za tři měsíce je čistič hotový a krásně voní po citronech. Pokud nevydržíte tak dlouho, můžete maceraci ukončit už po dvou měsících. Čistič bude více octový, ale funkční.

Krok třetí: sliju

Hotový ocet přecedím přes jemné sítko (nebo plátýnko). Slupky vyhodím. Přiliju zhruba malého panáka vysokoprocentního alkoholu (slivovice, vodky, rumu) a nakapu 10 kapek éterického oleje tea tree. Zamíchám a naliju do rozprašovače.

Dále skladuji v běžné úklidové skříňce do vypotřebování. Zatím se mi nikdy nestalo, že by čistič zplesnivěl nebo se jinak znehodnotil. Suroviny v něm ho konzervují.

Následně založím další dávku čističe. Jedna várka mi vydrží zhruba na čtvrt roku. Jeden čistič používám a druhý si kontinuálně připravuji pod dřezem.

Vychytávky

  • Pokud jste fanoušky éterických olejů, můžete hotový čistič dále ovonět dalšími éterickými oleji. Třeba mandarinka nebo pomeranč fungují výborně.
  • Místo běžného kvasného octa můžete použít i jablečný ocet. Je to sice dražší varianta, ale čistič bude mít jemnější kyselou vůni. Už po dvou měsících bude jablečný ocet cítit jen velmi decentně (oproti běžnému octu).
  • Při opakovaném použití sklenice na macerování vám může působením octa korodovat kovové víčko. Víčko ochráníte tak, že pod něj dáte kus pečícího papíru. Ten je tak tenký, že půjde zašroubovat i s víčkem.

Přeji vám, ať je díky němu vaše úklidová skříňka prázdnější o nějakých pár super drahých značkových prostředků.

Autor:

Tipy na jaro

Témata: Úklid, ocet, vodka

Nejčtenější

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se přesouvá do lidovějších...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Zakládáte či chcete měnit svou zahradu? Nejdříve si ujasněte koncepci

Patříte-li mezi společenské typy, můžete zahradu koncipovat jako velký obývák s...

Chystáte se vybudovat novou zahradu či změnit vzhled té stávající? Právě vám je tedy určen pětidílný seriál magazínu...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Další z rubriky

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Terasa na terčích zabrání při poruše nákladné rekonstrukci

Terče je možné použít i pro dřevěné podlahy.

Terasové terče jsou robustní polypropylenové podstavce, které umožňují suchou pokládku teras, balkonů a plochých...

Najdete na iDNES.cz