Místo sušení bylinky louhujte v oleji nebo octu. Bomba do kuchyně

aktualizováno 
Doba bylinek vrcholí. Prodlužte si vůni léta přes celou zimu. Vyrobte si bylinkové oleje, octy a sirupy. Funguje to líp, než když bylinky normálně usušíte.

„Je to strašně jednoduché. Vezměte olivový olej, ponoříte do něj bylinky, jaké máte rádi. Nádobu dáte do trouby na pět šest hodin na 60 stupňů a to je celé. Po vychladnutí a scezení přelijete do nádob a v chladném sklepě nebo spíži vydrží až do příští sezony,“ popisuje Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada.

Právě v té druhé jmenované má „zásobárnu“ živých bylinek, které kuchaři běžně používají do vaření, a zásobuje jimi i La Verandu, která je v centru Prahy a takové prostorové možnosti nemá.

Fotogalerie

Můžete si vyrobit i vícedruhové oleje, například když do italské kuchyně používáte tymián, rozmarýn a bazalku, klidně si namíchejte.

„Ideální je ochucený olej použít až ke konci tepelné přípravy. Třeba když děláte špagety, tak až když k hotovému základu přidáte špagety s troškou vody, zakápněte hotové jídlo troškou tohoto oleje. Nechte probublat, prohoďte a uvidíte, jak ve styku s teplým pokrmem olej pustí vůni,“ vysvětluje David. Stejně tak je možné olej přidat i do omáček. „Anebo jako v italských restauracích, kde je zvykem nakapat si olivový olej jen tak na bagetu,“ přiznává se svému oblíbenému jídlu šéfkuchař.

Ochucené oleje jsou perfektní i na grilování. „Stačí jen vetřít olej do masa a nechat třeba přes noc v lednici. Tepelnou úpravou se rozvine vůně, která ochutí celou porci,“ přidává další možnost využití kuchař.

U výroby octa se postupuje trochu jinak. „Já používám vinný ocet, rozhodně nepoužívejte obyčejný kvasný, který se hodí tak na tlačenku. Ocet přivedete k varu a pak ho ochladíte zhruba na 40 stupňů. Mezitím si nastřihejte bylinky do nádob. Je možné použít i lahve, ale počítejte s tím, že je to hra pro trpělivé, než bylinky nastrkáte hrdlem,“ upozorňuje s tím, že určitě nesmíte před použitím zapomenout sklenice vypařit vřelou vodou.

K čemu takové octy. Představte si, že v zimě snadno neseženete estragon, který ale nutně potřebujete na přípravu bernské omáčky k masu. Takže použijete estragonový ocet a máte vyhráno. Nehledě k tomu, že estragon je ideální prostředek k léčení zažívacích obtíží.

Ochucené octy mohou „nakopnout“ hodně druhů omáček. Vzhledem k tomu, že naše gastrokultura hodně staví na kombinaci sladkého a kyselého, najde se hodně využití. Bylinky nechejte několik týdnů v lahvi a jednou týdně ji protřepejte. Pak můžete ocet scedit, ale není to nutné.

Bylinkové sirupy znaly už naše babičky. „Osobně vyrábím sirupy jako takzvané základní barové. To znamená, že na kilo cukru dávám kilo vody. Někdo dává vody více, někdo méně, záleží na tom, jak bude používat,“ vysvětluje Radek David.

Postup je podobný jak při výrobě octa. Rozpuštěná cukrová voda se přivede k varu a zchladí se na 40 °C a zalijí se jí bylinky. Sklenice se uloží do ledničky nebo chladného místa, po týdnu protřepají, po třech týdnech scedíme. Sirupy se však po celou dobu životnosti musí skladovat v chladu.

Místo bílého cukru můžete použít i přírodní třtinový, což je zdravější. Pokud však budete dělat limonády, zřejmě však zvolíte bílou variantu, abyste měli nápoj čirý.

Podívejte se na videa, kde najdete přesný postup přípravy krok za krokem.

Autor:
  • Nejčtenější

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Británie má plán na radikální snížení emisí uhlíku. Použije k tomu přírodu

Britská Labouristická strana představila svůj nový nápad, do roku 2030 bych chtěla 25 procent území Spojeného...

Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Vzestupy a pády Mika Tysona. Dokument zdarma o tom, co ho poslalo až na samé dno

Dokument o životě jednoho z nejslavnějších boxerů na světě, Mika Tysona, si odbyl svou premiéru na prestižním filmovém...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Devatero plodin od jáhel po čirok, které dodají jídelníčku sílu i šťávu

Už staří Římané nazývali zdánlivě obyčejnou ovesnou kaši pokrmem bohů a věděli proč. Stačí si tento prostý pokrm...

Premium

Bojím se, že jsem na film moc hezkej, říká Lukáš Hejlík

Lukáš Hejlík je pořád na cestách. Proto jsme se taky domluvili, že rozhovor povedeme po hlasových a textových zprávách....

Mikroplasty z čajových sáčků změnily těla korýšů. Efekt na lidi neznáme

Plastové čajové sáčky, které řada lidí používá každý den, uvolňují do vylouhovaného čaje miliardy plastových částic....

Prostřete pro svoje oči. Zrak chrání nejen mrkev, ale i meruňky či ořechy

Chroupání mrkve vás sice dioptrií nezbaví, ovšem některé druhy potravin skutečně zraku prospívají. A dokonce snižují...

Najdete na iDNES.cz