Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ROČENKA 2021: Pokračující epidemie, tornádo na Moravě a nová vláda

  10:33
Rok 2021 se pomalu ale jistě chýlí ke svému konci. Přinesl pokračující boj s koronavirovou pandemií, sílu přírodních živlů nebo politické sváry. Server iDNES.cz přináší hlavní události přehledně v tradiční ročence, díky níž si můžete připomenout hlavní události tohoto roku z České republiky i světa.

Nový rok přivítali velkým ohňostrojem také v Egyptě, obyvatelé pozorovali barevnou oblohu nad řekou Nil. (1. ledna 2021) | foto: Reuters

Tisíce stoupenců brexitu zaplnily náměstí u britského parlamentu. Nechyběl zpěv ani záplava britských vlajek. (31. ledna 2020)

Leden Británie ukončila svazek s EU

O půlnoci na 1. ledna skončil definitivně svazek Británie s Evropskou unií. S příchodem Nového roku vypršelo přechodné období, v němž se země nacházela od vystoupení z EU 31. ledna loňského roku. Británie však měla s unií stále v určitých oblastech spory. Jednalo se o Bruselem požadované kontroly zboží mířícího do Severního Irska z ostatních částí Spojeného království a rybolovná práva.

  • 1. ledna - Premiér Andrej Babiš řekl, že rok 2021 začíná neutěšeně, Česku se nepodařilo zkrotit epidemii koronaviru, naději vidí ve vakcíně. Do škol se od nového roku vrátili jen žáci prvních a druhých tříd ZŠ, otevřeny zůstaly i mateřské a speciální školy. Zbytek se učil distančně.
  • 6. ledna - Příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa vnikli do sídla Kongresu, aby vyjádřili nesouhlas s výsledkem prezidentských voleb, ve kterých zvítězil kandidát Demokratické strany Joe Biden. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí a demokraté se následně rozhodli zahájit proces impeachmentu i přesto, že do konce Trumpova funkčního období zbývaly necelé dva týdny.
  • 7. ledna - Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) schválilo koaliční smlouvu s Piráty o spolupráci ve sněmovních volbách, kterou oba subjekty dopracovaly před Vánocemi. Piráti ji schválili 12. ledna.
  • 12. ledna - Slovenský nejvyšší soud potvrdil shodné tresty 19 let vězení pro exministra hospodářství Pavola Ruska a podnikatele Mariana Kočnera v kauze padělání směnek.
  • 20. ledna - Demokrat Joe Biden složil přísahu a stal se 46. prezidentem USA.
  • 21. ledna - Sněmovní vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo ve fyzickou potyčku s dalšími poslanci poté, co mu předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) vypnul mikrofon. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu ochranné služby policie opustil.

Únor Puč v Barmě. Armáda zadržela premiérku Su Ťij

Svržená barmská vůdkyně Su Ťij na snímku z roku 2012

Barmská armáda provedla v únoru vojenský převrat, zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a některé další politiky a vyhlásila v zemi na rok výjimečný stav. Do čela státu se postavil vrchní velitel armády Min Aun Hlain. České ministerstvo zahraničních věcí převrat odsoudilo.

Březen Nouzový stav a zákaz cestování mezi okresy

Uzavřené okresy hlásí Cheb, Sokolov a Trutnov hlásí nejmenší přírůstky...

V nouzovém stavu vláda od 1. března na tři týdny výrazně zpřísnila pravidla pro pohyb lidí, až na výjimky zakázala cestování mezi okresy. Také zavřela školky i zbývající otevřené školy či zpřísnila pravidla pro zakrytí nosu a úst. Po uplynutí tří týdnů se opatření uvolnila jen mírně, například zákaz cest mezi okresy zůstal v platnosti až do konce nouzového stavu 11. dubna.

Duben Za výbuchem Vrbětic stáli Rusové

Areál muničních skladů ve Vrběticích. Starají se o něj Vojenské lesy ČR (VLS ČR).

Premiér Babiš oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření o zapojení příslušníků ruské vojenské tajné služby GRU do výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, při kterých zemřeli dva lidé. Výrok vyústil v diplomatickou roztržku s Ruskem, která vedla k vzájemnému vyhošťování diplomatů a zhoršení již tak napjatých vztahů.

  • 6. dubna - Byl proveden rekordní počet testů na koronavirus (416 333).
  • 7. dubna - Prezident Zeman odvolal na Babišův návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), nahradil ho ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.
  • 9. dubna - Ve věku 99 let zemřel princ Philip, známý také jako vévoda z Edinburghu, manžel britské královny Alžběty II.
  • 11. dubna - Skončil nouzový stav vyhlášený kvůli pandemii koronaviru (poprvé byl vyhlášen 12. března 2020, podruhé 5. října 2020, celkově trval 254 dní).
  • 13. dubna - KSČM vypověděla dohodu o toleranci menšinové vlády hnutí ANO a ČSSD. KSČM v hnutí ANO podle předsedy Vojtěcha Filipa ztratila důvěru.
  • 14. dubna - Americký prezident Joe Biden oznámil, že USA začnou společně se spojenci stahovat vojáky z Afghánistánu od 1. května. Ze země pak definitivně odejdou do 11. září, tedy do 20. výročí teroristických útoků na New York a Washington, kvůli nimž invazi původně zahájily.
  • 20. dubna - Porota v americkém Minneapolisu shledala bývalého policistu Dereka Chauvina vinným ve všech třech bodech žaloby v případu loňské smrti Afroameričana George Floyda.

Květen Vyhrotil se izraelsko-palestinský konflikt kvůli nepokojům v Jeruzalému

Palestinští hasiči bojují s následky izraelského bombardování Pásma Gazy. (17. května 2021)

Po střetech Palestinců a Izraelců ve východním Jeruzalémě vypukla 10. května vojenská konfrontace mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Jedenáctidenní boje skončily 21. května a vyžádaly si 243 mrtvých Palestinců a 12 mrtvých na izraelské straně. Hamás vypálil na Izrael přes 4300 raket, Izrael bombardoval Pásmo Gazy. Šlo o nejhorší eskalaci konfliktu od války v roce 2014.

Červen Tornádo na Moravě

Náves v Moravské Nové Vsi po tornádu

Večer 24. června zasáhlo oblast mezi Břeclaví a Hodonínem tornádo, které se u Ratíškovic přibližně po půlhodině rozpadlo. Podle serveru Severe Weather bylo nejtragičtějším tornádem na evropském kontinentu od roku 1984. 

Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí, mezi nimi i dvouleté dítě. Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody napáchal živel i v hodonínské části Pánov. Tornádo vyvolalo téměř bezprecedentní vlnu solidarity, srovnatelnou snad jen s povodněmi v letech 1997 a 2002. 

Červenec Babiš žaluje Černošice kvůli svému střetu zájmů

Vláda Andreje Babiše schválila svou demisi. Kabinet ji podle Ústavy ČR musí...

V červenci městský úřad v Černošicích u Prahy oznámil, že nebude přerušovat řízení o přestupku proti zákonu o střetu zájmů, které vede s premiérem Babišem kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra. Babiš podal na úřad žalobu na ochranu před nezákonným zásahem, požaduje zastavení přestupkového řízení.

Srpen Hnutí Tálibán ovládlo Kábul

Vojenská přehlídka islamistického hnutí Tálibán v Kábulu (14. listopadu 2021)

V srpnu radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do metropole Kábulu, kde jeho bojovníci obsadili i prezidentský palác. Do něj vstoupili poté, co prezident Ašraf Ghaní z vlasti utekl.

Září Zeman byl hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021)

Prezident Zeman byl v září hospitalizován v ÚVN. V nemocnici strávil osm dní. Podle Hradu šlo o rekondiční pobyt, během kterého prezident podstoupil několik vyšetření a dostával infuze. Poté se v médiích objevilo, že má prezident problémy s játry, hovořil o tom i jeho předchůdce Václav Klaus. Hrad ale opakovaně odmítl tvrzení, že je Zeman ve vážném stavu.

Říjen Pandora Papers: Investigativci odhalili podezřelé transakce premiéra Babiše

Pandora Papers

Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ) zveřejnilo v projektu Pandora Papers podezřelé finanční transakce týkající se 35 světových vůdců a stovek politiků z více než 90 zemí. Projekt je založen na téměř 12 milionech dokumentů a 2,94 terabajtů utajených informací od 14 offshorových společností, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa. V odhaleních se objevil také český premiér Andrej Babiš společně s řadou dalších vysoce postavených představitelů zemí EU.

Listopad SPOLU a PirSTAN podepsali koaliční smlouvu pro budoucí vládu

Lídři pěti stran koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Pirátů a hnutí STAN dnes podepsali hodinu před polednem koaliční smlouvu. (8. listopadu 2021)

Koalice Spolu a Pirátů se STAN se dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. Koaliční smlouvu a program postupně schválily všechny strany. Prezident Zeman pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení nové vlády. Předsedkyní Sněmovny zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Prosinec Zeman doporučil Lipavskému, aby se vzdal kandidatury na ministra zahraničí

Prezident Miloš Zeman přijal kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). (7. prosince 2021)

Prezident Miloš Zeman doporučil Pirátovi Janu Lipavskému, aby se vzdal kandidatury na post ministra zahraničí. Uvedla to Frekvence 1 s odkazem na dva zdroje obeznámené s jednáním. Lipavský se po setkání v Lánech se Zemanem vyhnul přímé odpovědi na opakované otázky, zda mu Zeman řekl, že ho odmítá jmenovat novým ministrem zahraničí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Historik: Metro mělo původně vést středem magistrály a jezdit přes mosty

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....