Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Británie odešla. Na hranicích se zpřísnily kontroly, Skotsko slibuje návrat

  8:54aktualizováno  9:50
Velká Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období a začala platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová Evropě vzkázala, že její země bude brzy zpět. Až na Silvestra také vznikla dohoda o Gibraltaru.

Britové schválili odchod své země z EU v referendu v červnu 2016. Pro brexit se tehdy vyslovilo 51,9 procenta hlasujících, proti 48,1 procenta. Účast dosáhla 72 procent. Po dlouhých politických sporech opustila Británie EU na konci loňského ledna. Členem bloku byla od roku 1973.

Jedenáct měsíců po brexitu se Británie ještě nacházela v přechodném období, byla součástí celní unie a jednotného trhu. Loni v březnu začala jednání o budoucích vztazích. Spory se vedly především kolem rybolovu a pravidel hospodářské soutěže. 

Dohody nakonec hlavní vyjednavači EU a Británie Michel Barnier a David Frost dosáhli na Štědrý den. Podařilo se jim tak zbavit strašáka v podobě zavedení cel a kvót ve vzájemném obchodu. V nejbližší době má o dohodě ještě hlasovat Evropský parlament. Platit už však provizorně začala na Nový rok.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová označila dohodu za dobrou, spravedlivou a vyváženou. Podle premiéra Borise Johnsona díky ní Británie získává zpět kontrolu nad svým osudem. Dohodu označil za základ šťastného, úspěšného a stabilního partnerství s EU.

Vrátíme se, zní ze Skotska

Spokojenost ovšem nepanuje ve Skotsku. Premiérka Nicola Sturgeonová na Twitteru vzkázala Evropě, že Skotsko bude brzy zpět.

„Žádná dohoda nevyrovná to, co nám brexit vzal. Je čas na referendum o naší vlastní nezávislosti, jako evropského národa,“ reagovala na dohodu Sturgeonová.

„Je třeba si uvědomit, že brexit se odehrál proti vůli Skotska,“ připomněla výsledky referenda o vystoupení Británie z EU z roku 2016. Voliči ve Skotsku v něm byli výrazně proti a 62 procent z nich podpořilo setrvání Spojeného království v Unii.

Kontroly už pocítili šoféři kamionů

Starosti přibyly také třeba řidičům kamionů. Ihned po půlnoci museli začít předkládat celní dokumenty před vjezdem do vlakové soupravy v Eurotunnelu na francouzské straně.

Čárový kód na dokumentech rumunského řidiče Tomy Moiseho byl naskenován a schválen během několika sekund. „Budoucnost, nemyslím, že to bude těžké,“ konstatoval řidič lámavou angličtinou a pokračoval v cestě do Británie.

Britské a evropské společnosti varovaly, že provoz na hranicích bude komplikovaný a zdlouhavý. Firmy měly pouhý týden na prostudování podrobností dohody. Cesty mezi Británií a unijními zeměmi jsou přitom pro řidiče kamionů obtížné již několik týdnů. Na hranicích se tvořily kolony už v polovině prosince.

Yann Leriche, šéf společnosti Getlink, která Eurotunnel provozuje, agentuře Reuters řekl, že celní postupy bude zřejmě nutné vypilovat, ale že v následujících týdnech chaos nehrozí.

Dohoda o Gibraltaru na poslední chvíli

Až v poslední den loňského roku se Británie předběžně dohodla se Španělskem na budoucím statusu Gibraltaru. Díky dohodě zůstane Gibraltar, který je britským územím na Pyrenejském poloostrově, součástí schengenského prostoru. 

Konečné znění dohody vznikne během šesti měsíců. Dohodu přivítali premiéři obou zemí. Podle předsedy španělské vlády Pedra Sáncheze umožní „zrušit překážky a pokračovat v budování oblasti vzájemné prosperity“.

„Z celého srdce vítám dohodu mezi Španělskem a Británií o budoucích vztazích Gibraltaru s Evropskou unií,“ napsal na Twitteru britský premiér Boris Johnson. Dodal, že Británie i nadále ctí závazek chránit britskou suverenitu nad Gibraltarem.

Dohoda byla dosažena jen pár hodin před tím, než Británie opustila evropskou celní unii. Podle španělské ministryně zahraničí Aranchy Gonzálezové hrozilo, že Gibraltar se stane jediným místem, kde se uskuteční tvrdý brexit s přísným režimem na hranici se Španělskem.

Díky dohodě mohou Španělé volně cestovat do Gibraltaru a 32 tisíc obyvatel tohoto britského území může volně cestovat po Španělsku a ostatních zemích schengenského prostoru. Ostatní obyvatelé Británie už pro cesty do EU potřebují pas, píše deník El País.

Předběžná dohoda se zatím netýká dovozu a vývozu zboží. Ovšem ani před odchodem Británie z EU nebyl Gibraltar součástí evropského jednotného trhu ani celní unie, poukázal deník El País.

Tisk: Británie odešla bez fanfár

Za odchod bez fanfár, ale i některými dlouho očekávaný vstup do nové éry označují britská média definitivní konec svazku Británie s EU. „Poté, co Británie formálně završila svoji rozluku s Evropskou unií, začala pro ni nová éra,“ hlásí titulek zprávy veřejnoprávní stanice BBC.

„Země poprvé po více než čtyřech desítkách let získala svobodu vytvářet nezávislou obchodní politiku,“ píše deník The Independent. „Británie se KONEČNĚ osvobodila od unijních pravidel,“ tvrdí zase bulvární The Daily Mail s tím, že obavy z chaosu, který s obnovením celních formalit může nastat na hranicích, se zatím nenaplnily. 

KOMENTÁŘ: Británie dostala k Vánocům suverenitu. Jak s ní teď naloží?

Tomu ovšem nahrává skutečnost, že v Evropě je na Nový rok svátek.

„Brexit: Spojené království v krizi konečně završuje éru Evropské unie“, píše The Guardian, který uvádí, že premiér Johnson brexit ve svém novoročním projevu zmínil jen krátce a mluvil hlavně o pandemii covidu-19. 

Podle ministerského předsedy konec vazeb na EU znamená „úžasný okamžik“ pro Británii. „Máme svobodu ve vlastních rukách a je na nás, abychom toho co nejlépe využili,“ řekl Johnson.

Agentura AFP poznamenala, že od lídrů unijních institucí k odchodu Británie z jednotného trhu v hodinách, kdy tento okamžik nastal, nezaznělo slovo na rozloučenou. Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu odvysílaném na silvestra večer označil brexit za „dítě evropských potíží a lží“. Zároveň ujistil, že Británie „zůstává naším sousedem, přítelem a spojencem“.

Novoroční titulní strana deníku The Independent přirovnává britské politiky k různým druhům mořských živočichů:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...