Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Europoslanci odsoudili střet zájmů premiéra. Je to jen politický boj, říká Babiš

  9:08aktualizováno  11:50
Jasná většina europoslanců podpořila usnesení odsuzující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Právně nezávaznou rezoluci, která vyzývá orgány Evropské unie i české úřady k ráznějšímu přístupu vůči dotacím pro holding Agrofert, podpořilo 505 členů sboru. Proti bylo 30 europoslanců a hlasování se jich zdrželo 155.

Výsledky středečního večerního hlasování na parlamentním plénu oznámila místopředsedkyně EP Dita Charanzová, která spolu s dalšími poslanci zvolenými za Babišovo hnutí ANO hlasovala proti. Většina dalších českých europoslanců rezoluci podpořila. Před rokem podobné kritické usnesení podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53.

Schválený text je reakcí na dubnové zveřejnění konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá holding Agrofert i poté, co jej vložil do svěřenských fondů. Firma proto nemá podle komise nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Babiš s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů.

Europoslanci vyzývají české úřady, aby ochránily peníze českých daňových poplatníků a přiměly Agrofert vrátit všechny neoprávněně vyplacené dotace. Česko by mělo vytvořit spravedlivější a zcela transparentní systém rozdělování unijních dotací, míní poslanci. 

Dosavadní pravidla podle nich neumožňují zjistit konečné příjemce dotací a vedla k „vytvoření a růstu rozsáhlých oligarchických struktur“. Babiše poslanci vyzývají, aby střet zájmů vyřešil tím, že se buď vzdá funkce, nebo zpřetrhá veškeré vazby na Agrofert.

Agrofert vybízel europoslance k odmítnutí rezoluce kritizující Babiše

Evropská komise by zase podle poslanců neměla váhat s využitím nového pravidla umožňujícího zastavit přísun dotací v případě porušování principů právního státu.

Poslanci také chtějí, aby se stejná pravidla pro konflikt zájmů týkala vedle strukturálních fondů také přímých zemědělských dotací. Agrofert patří k jejich největším příjemcům a jejich audit v ČR komise zatím neukončila.

Evropská lidová strana (ELS), nejsilnější politická frakce v Europarlamentu, uvedla na svém Twitteru: „Pane Babiši, Vaše nenasytnost je ilegální!“.

Zasahování do voleb, míní Babiš

Ve vysílání ČT24 však premiér Babiš uvedl, že je podle něj nepřípustné, aby EP hodnotil situaci v Česku. „Je to pokračování zasahování Evropského parlamentu do vnitřních záležitostí ČR. My jsme svrchovaná země a je tu politický souboj, budou volby a Evropský parlament se snaží volby ovlivnit a iniciativa přichází z české opozice. Je nepřípustné, aby někdo z EP hodnotil naší justici. Já jsem to nečetl, ale vím, že je to strašně rozsáhlé, je to jen politický boj nic jiného,“ reagoval.

K výsledku hlasování se vyjádřil také holding Agrofert, který střet zájmů i nadále popírá. „Usnesení europarlamentu je jen politickou proklamací bez právní váhy. A taky bezprecedentním zásahem do podnikatelského prostředí v ČR. Účelově diskriminuje pouze jednu firmu a ohrožuje v ní tisíce pracovních míst. Žádný střet zájmů neexistuje,“ uvádí na Twitteru.

Špatná pozice Česka v EU, zní z opozice

Podle předsedy ODS Petra Fialy čtvrteční usnesení ukázalo, „jak špatnou pozici má Česko pod vedením současné vlády u partnerů v zahraničí“. Poukázal také na další chybné kroky vlády a dodal, že „tato vláda není schopna hájit zájmy ČR“.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová odsoudila vyjádření premiéra Babiše. „Slova premiéra, že rozhodnutí Evropského parlamentu narušují naši svrchovanost, jsou nechutná. Pokud nechce, aby ho europoslanci řešili, ať dotace Agrofert nepobírá. To by ale jeho firmy za moc nestály. Jeho střet zájmů ukončí až volby. SPOLU budeme neoprávněné dotace vymáhat,“ uvedla na Twitteru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš apeloval na české úřady, aby začaly dotace Agrofertu vymáhat. „Hamižnost Andreje Babiše způsobila, že škody za nezákonné čerpání dotací a zakázek pro jeho firmy zaplatí běžní občané a podnikatelé. Ti se tak stali jeho rukojmími. Jen za 3 roky získal Agrofert nezákonně 20 miliard Kč. České úřady by měly okamžitě začít tyto prostředky vymáhat,“ komentoval Bartoš.

Předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan sdělil, že rezoluci nepovažuje za žádné překvapení. „Opakovaně jsme upozorňovali, že pan premiér Babiš je ve střetu zájmu, a to nejen v čerpání dotací. Naprosto rozumím i rozčarování našich unijních partnerů, situace na naší politické scéně tomu vůbec nenahrává,“ uvedl. Ptá se, kolikrát ještě musí unijní orgány na problém upozornit, než se čeští ministři přestanou „schovávat“.

Předseda KSČM Vojtěch Filip doporučuje Babišovi hledat způsob, jak být zároveň v politice a podnikat, aby při tom postupoval podle zákona. „U nás je to zejména změna občanského zákoníku v ustanovení o svěřenských fondech,“ uvedl.

Předseda lidovců Marian Jurečka považuje Babišův střet zájmů za evidentní. „Měl by přestat dělat mlhu a respektovat konečný audit Evropské komise a střet zájmu vyřešit. Naše úřady by na to měly jasně reagovat, investiční dotace nevyplácet a již vyplácené požadovat vrátit do poslední koruny, aby to neplatil český občan!“ sdělil Jurečka.

Členové ČSSD se zatím k výsledku usnesení odsuzující střet zájmů nevyjádřili.

Česko nežádalo o proplacení dotací pro Agrofert, oznámil mluvčí EK:

26. dubna 2021

Je to problém, míní čeští europoslanci

„Více jak 500 hlasů pro rezoluci Evropského parlamentu odsuzující tunelování evropských fondů Andrejem Babišem. Tolik hlasů snad neměla ani rezoluce proti Rusku. Sama rezoluce ale nic nezmění,“ uvedla v reakci na Twitteru poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová.  

Člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu a europoslanec Tomáš Zdechovský apeluje na zlepšení přerozdělování dotací v Česku. „Nejnovější PR kampaň Agrofertu v médiích Andreje Babiše a nyní dokonce kontaktování europoslanců je jasnou labutí písní. Téma zneužívání peněz daňových poplatníků je příliš vážné, aby mohlo být politickou hrou. A to zde nemluvíme o zanedbatelných částkách, jak tvrdí Agrofert, ale o největším příjemci zemědělských dotací v Evropě. Někdy ani sebelepší PR nemůže zakrýt fakta,“ komentuje situaci Zdechovský.

Europoslanec Jan Zahradil uvedl, že kdyby byla rezoluce jen kritikou Babiše, byla by podle něj v pořádku. „Ale pokus zpochybnit ve zmíněné rezoluci pod touto záminkou existenci právního státu v ČR, celý český justiční systém, fungování státní administrativy a dokonce zdejší mediální svobodu je pro mě nepřijatelné,“ uvedl.

Europoslanec Jiří Pospíšil se k hlasování také vyjádřil: „To je podle mého jasný signál, že Babišův střet zájmu považuje za problém nejenom ‚zlá česká opozice a novináři‘, ale i drtivá většina Evropy…“.

Monika Hohlmeierová, zpravodajka této rezoluce, uvádí: „Agrofert je s téměř 30 miliony eur získanými ročně jen z fondů společné zemědělské politiky největším příjemce zemědělských dotací v celé EU. Otázkou tu přitom není, jestli dotace pobírají i další zemědělci, jak Agrofert premiéra Babiše argumentuje. Koncentrace dotací do jednoho konglomerátu, kterého je premiér Babiš skutečným majitelem, je problém. V Česku kolem 6 procent všech příjemců obdrží každý více než 100 tisíc eur, tedy 70 procent obálky pro Česko v rámci společné zemědělské politiky.“

Výběr událostí kolem vyšetřování střetu zájmů premiéra Andreje Babiše

2. srpna 2018: V platnost vstoupila nová pravidla pro střet zájmů při čerpání dotací, jež koncem července 2018 schválil Evropský parlament (EP) a jež zakazují politikům v exponovaných funkcích pobírat dotace.

19. září 2018: Transparency International (TI) odeslala druhý podnět týkající se Babiše, a to Evropské komisi. Premiér je podle organizace v podezření ze střetu zájmů, protože přes svěřenské fondy může ovládat Agrofert, který čerpá dotace z fondů EU. Babiš označil obvinění TI za nesmyslná.

Leden 2019: Na českých úřadech začal audit EK, tři generální ředitelství komise prověřovala předcházení střetu zájmů při přerozdělování evropských dotací.

2. prosince 2019: Mluvčí EK řekl, že audit ke střetu zájmů je konečný. České úřady musí do dvou měsíců od doručení českého překladu sdělit, jak provedou doporučení obsažená ve zprávě. Babiš v reakci řekl, že EK komise nemá autoritu na to, aby vykládala české zákony, a že audit z pohledu ČR konečný není.

7. května 2020: Kontrolní výbor EP, který projednal zprávu z únorové mise v Česku, vyzval Babiše, aby odstoupil nebo přestal přes firmy spojené s Agrofertem inkasovat peníze z unijního rozpočtu, pokud se střet zájmů skutečně prokáže. Podle europoslanců mise zjistila, že české úřady střety zájmů neumějí kontrolovat a že záleží v zásadě na čestném prohlášení dotčeného politika.

1. června 2020 - Vláda hlasy ministrů za hnutí ANO schválila návrh zákona o evidenci skutečných majitelů, který může podle kritiků pomoci Babišovi v jeho sporu o to, zda je ve střetu zájmů. Podle předlohy by byl Babiš považován za vlastníka svěřenských fondů, do kterých vložil holding Agrofert, ale nikoli za vlastníka samotného holdingu.

19. června 2020: Poslanci EP jasnou většinou hlasů schválili usnesení kritické k možnému Babišovu střetu zájmů. Usnesení podpořilo 510 poslanců a proti se jich vyslovilo 53.

29. června 2020: Česká vláda se v usnesení ohradila proti částem rezoluce EP z 19. června. Podle návrhu usnesení kabinet uvedl, že se europoslanci textem částečně vměšují do vnitřních a politických záležitostí členského státu.

14. října 2020: Senát v usnesení uvedl, že premiér Babiš je ve střetu zájmů. Potvrdil tak závěry své dočasné komise, jež posuzovala unijní audity ohledně Babiše a dotací pro holding Agrofert.

23. dubna 2021: EK zveřejnila závěrečnou zprávu z auditu firem okolo Agrofertu. Premiér Babiš je podle ní ve střetu zájmů, může získat majetek ze svěřenských fondů. Babiš opět odmítl jakýkoli střet zájmů. Po zveřejnění zprávy Babiš ČTK napsal, že je to "účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů".

26. května 2021: Kontrolní výbor Evropského paramentu přijal rezoluci kritizující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Usnesení vyzývá EK, aby vůči Česku využila nové pravidlo podmiňující čerpání unijních peněz efektivním postupem státu vůči konfliktu zájmů.

Zdroj: ČTK

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...