Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kuchyň

Angínovník, přeborníka na bolest v krku, si můžete pěstovat i doma

23. září 2019

Už název nikoho nenechá na pochybách, k čemu je dobrý angínovník neboli belamkanda čínská...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

21. září 2019

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty...

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

19. září 2019

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

8. září 2019

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu...

Vinné octy si můžete ochutit sami, v lednici pak vydrží až rok

14. srpna 2019

Dodávají chuť salátům, vylepšují i polévky a omáčky, hodí se na zavařování, jablečný ocet. Někdo je...

Dopřávejte si ředkvičky i ředkve. Na hubnutí i pro léčivé účinky

24. července 2019

Všechny malé kulaté ředkvičky i velké kulovité a kulaté ředkve jsou bohaté na vitaminy i minerály a...

Základem margarínu, náhražky másla pro námořníky, byl původně hovězí lůj

15. července 2019  15:07

Přesně před 150 lety, 15. července 1869, přihlásil francouzský chemik a lékárník Hippolyte...

Postihne-li vás běhavka, zkuste místo pilulek ostružiník či majoránku

11. července 2019

Není nutno sahat hned po pilulkách, když jsou po ruce ty správné bylinky. Poradí si i s průjmem,...

Je sezona bylinek. Užívejte si v kuchyni různé druhy bazalky, každá je dobrá

24. června 2019

Liší se velikostí listů, zbarvením, chutí i vůní, ale účinné látky mají prakticky stejné. Bazalek...

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

12. června 2019  15:30,  aktualizováno  13.6 11:35

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství...

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

13. května 2019

Seriál O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže...

Atlas bylin: Pomozte trávení, ať nemáte trápení

3. května 2019

Seriál Potíže s trávením jsou nejčastěji důsledkem stresu, nezdravého jídelníčku a špatných stravovacích...

Užijte si plevel na talíři, do kuchyně patří pampelišky, pelyněk i kopřivy

23. dubna 2019

Autorka následujících jarních receptů je opravdovou kytkožroutkou, která pro chuťové vyladění svých...

Jak na barvení vajíček? Stačí domácí prostředky, v nouzi berte i vodovky

19. dubna 2019

V pondělí se bez kraslic neobejdete, i kdyby nakonec měl přijít jediný koledník. V každém případě...

Recept na jehněčí hřbet s bylinkovou krustou krok za krokem

15. dubna 2019

Velikonoce se blíží a jehněčí je opět na scéně. Ať už je to pro vás každoročně tradiční chod, nebo...

Betonové kraslice pro minimalisty vyrobíte snadno. Určitě překvapíte

8. dubna 2019

Ať přemýšlíte nad originální velikonoční dekorací nebo chcete překvapit koledníky, nefalšovaná...

Manuál, jak pěstovat ty nejběžnější bylinky. I v bytě či za oknem

13. března 2019

Miniaturní zahrádka na okenním parapetu umožní sklízet čerstvé bylinky po celý rok. Většina z nich...

Klíčem k italské kuchyni je dělat věci jednoduše, říká šéfkuchař Lucque

28. února 2019

Riccardo Lucque přišel do Prahy před téměř dvaceti lety s plánem otevřít si vlastní italskou...

Nově objevené restaurace pro gurmány. Nejlepší je na jihoafrické pláži

20. února 2019

Nenápadná malá restaurace v pobřežním městečku Paternoster, téměř dvě stě kilometrů severně od...

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

17. února 2019,  aktualizováno  18.2 13:09

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

11. února 2019

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových...

Ostravák v Praze Radek Kašpárek: Michelinská hvězda? To bylo keců

6. února 2019

„Dobrá zpráva pro rodiče. Kluk, který ze základní školy nosí mizerné známky, může najít obor, v...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

18. ledna 2019

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají...

S propan-butanovou lahví manipulujte bezpečně, ať je z ní dobrý sluha

15. ledna 2019

Díky nezávislosti na rozvodných sítích jsou propan-butanové lahve oblíbené především na chatách či...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

13. ledna 2019,  aktualizováno  14.1 13:25

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou...

Rocker z Kroměříže šéfovou šokoval i potěšil. Dostal motivační hvězdu

18. prosince 2018

Stará masna. Místo pro rockery a motorkáře, kde vládne pohoda. K tomu by však mělo patřit i slušné...

Jatýrka si lidi dají, ale na foie gras zapomeňte, radí šéfová v Beskydech

11. prosince 2018

Je libo minestrone, ossobuco nebo foie gras? Proč ne, ale ve venkovské restauraci uprostřed...

Podle šéfové mají na Lipně na víc. Vydělávají, ale chybí láska k oboru

4. prosince 2018

Proč si štáb pořadu Ano, šéfová! pozvou provozovatelé úspěšné restaurace Kotva na břehu Lipna, když...

Šéfová Jitka Pagana v Rozstřelu vyjmenovala nešvary české gastronomie

30. listopadu 2018  17:10,  aktualizováno  3.12 13:20

Karla Mráčková v pondělním Rozstřelu zpovídala nástupce Zdeňka Pohlreicha, protagonisty pořadu Ano,...

Vadí vám syrový burger? Běžte si jinam, dozví se šéfová v motorestu

27. listopadu 2018  1:27

Nový motorest na hlavním tahu, s vlastním parkováním, blízko německých hranic. Ideální podmínky,...

Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky

23. listopadu 2018

Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety...

VIDEO: Bramborový salát z barevných brambor je zdravější, chutná stejně

22. listopadu 2018

Bramborový salát z barevných brambor? Proč ne. Podle šéfkuchaře Romana Pauluse není třeba se...

Do Ostravy jela šéfová zbytečně. Dobře tu vařili, přesto zkrachovali

20. listopadu 2018

Restaurace uprostřed sídliště plného lidí má šanci na úspěch, o klientelu by nemusela mít nouzi....

Brambory šetrně skladujte i zpracovávejte, je jich málo a zřejmě zdraží

26. října 2018

Letošní horká a suchá sezona zrovna nenahrávala solidní úrodě brambor, podle bramborářů je sklizeň...

Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

2. října 2018

Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v...

VIDEO: Masité šťavnaté hamburgery v Ostravě ze šéfa vymáčkly tři hvězdy

11. září 2018

Zbytečně sladké housky, nic moc lokalita a na Ostravu poměrně vysoké ceny čekaly na šéfovy spásné...

Krmítko v americkém Ohiu