Pohlreich se loučí s Ano, šéfe! s nostalgií a třemi hvězdami pro putyku

aktualizováno 
Přestrojit do dnešní univerzální podoby interiér i jídelní lístek staré dobré hospody, to nebyl v roce 2015 úplně promyšlený tah nového nájemce hospody Na Kačabce ve staré Hostivaři. Vždyť ta hostila už Masaryka a pamatuje srazy Charty 77, místních spolků či fotbalového týmu.

Navíc tu zdaleka nevaří špatně, vždyť nájemcem hospody i šéfkuchařem je Jaroslav Bejvančický zvaný Bejvák, vyučený kuchař, který svou profesi dělá celý život. A v kuchyni má po boku i šikovné kolegy. Přes poledne proto nemá problém přitáhnout místní na oběd. Pomůže mu šéf nalákat lidi i na příjemné večerní posezení u piva a dobrého jídla?

Fotogalerie

Díky úctyhodné prvorepublikové historii je na čem stavět, nevaří tu špatně a pivo je jako křen. Sklep z roku 1920 v hloubce 7,5 metru s konstantní teplotou mu jednoznačně prospívá. I šéf si tu s chutí připomene časy, kdy jako dítě při svážení piva obdivoval cestu sudů do sklepa pomocí klasické kladky.

V první řadě majiteli vysvětluje, že je škoda nevyužít staré dobré značky. Je důležité, aby hospoda nebyla jen čistá a sterilní, ale měla také nějakou atmosféru. Právě to je ingredience, bez které se žádný podnik neobejde. A jídlo na jídelním lístku zbytečně nepopisovat cizími názvy s rádoby světovostí, lepší je nabídnout poctivá tradiční hospodská jídla. 

Z moderní hospody se v tomto posledním dílu závěrečné série pořadu Ano, šéfe! - odvysílaném v pondělí večer na Primě - se Pohlreich snaží udělat starý dobrý podnik. A je to pro něj evidentně výzva už proto, že má ke staré Hostivaři i osobní pouto. Jeho tatínek měl roky hospodu u hostivařského nádraží, takže je v těchto končinách jako doma.

Deset let prý stačí

Populární pořad Ano, šéfe! se začal natáčet v roce 2008, o rok později se objevil na obrazovce TV Prima. V závěrečné sérii se s pořadem rozloučil posledními šesti díly, ve kterých se opět snažil nakopnout tápající či neprosperující hospody a restaurace v nejrůznějších koutech republiky.

A tak to vezme z gruntu. Bez skrupulí poradí, co z interiéru vyházet a co naopak dodat, aby to aspoň trochu a v dobrém připomínalo starou útulnou Kačabku. Hlavně pro místní štamgasty. Protože chladný industriální styl v kombinaci se suchými aranžemi na stolech není nic, co by dýchalo pohodou.  

Na rady šéfa tak majitel vsadil na tradici hudebních večerů a historii.„Přesunout je do hospody místo nákupáku,“ zjednoduší polopaticky šéf, co podnik potřebuje. A pragmaticky dodává, že tradice je něco, co nelze nahradit.

A na Kačabce se opravdu snaží. Při „přepadovce“ si šéf nemůže vynachválit obědové menu, kde nechybí klasika v podobě vařeného hovězího srdíčka nebo hovězího na červeném víně, dušeného pěkně do měkka. „Čertovsky dobré jídlo, to už musíš vědět, co děláš,“ hodnotí výkon kuchyně, kde kromě majitele - poctivého kuchaře tělem i duší - vaří i kluk, který v Anglii vařil zednářům, ačkoliv se původně vyučil autoklempířem. A šéf před jeho umem smeká, i když přiznává, že jako z konkurence z Kačabky žádnou radost nemá.

Vstup na Kačabku s předzahrádkou.
Kuchařské umění kolegů z Kačabky Pohlreich ohodnotil hned třemi hvězdami.
Kuchařina má jako řemeslo stále ještě zlaté dno. „A pos.aný víko,“ dodával prý...

Kuchařské umění kolegů z Kačabky Pohlreich ohodnotil hned třemi hvězdami.

S chutí si tu však dá i svůj oblíbený boršč na zahřátí a vdolečky s pošírovanými hruškami jako dezert, jakkoliv ho na sladké zrovna neužije: „Takhle nějak má vypadat jídlo v putyce. Prostý, nekomplikovaný, nandaný bez nesmyslů. Co víc si můžeš přát,“ konstatuje a uděluje tři hvězdy. To je na obyčejnou putyku výkon. 

A s potěšením lze konstatovat, že to nebyl výkřik do tmy, ačkoliv od poslední šéfovy návštěvy s kamerou už nějaký čas uplynul. Potvrzují to místní, kteří sem i aktuálně chodí na oběd opravdu s chutí. Do stovky se tu sice nenajíte, musíte nějakou tu desetikačku přihodit, ale zato se pomějete. Což se cení. 

Zatím tedy tým z Kačabky drží laťku nastavenou poměrně vysoko a potvrzuje, že řemeslo pořád ještě zlaté dno má. „Přestože, jak říkával můj tatínek, má pos.aný víko,“ loučí se s úsměvem šéf. S Kačabkou i s pořadem, kterému za deset let natáčení po českých, moravských i slezských hospodách dokázal vtisknout vlastní, naprosto nezaměnitelnou tvář.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

VIDEO: Rysí rodina spala u fotopasti, ochranář ji natočil na mobil

Fotograf natočil odpočívající rysí rodinku.

Netradiční úlovek se podařil fotografovi divoké zvěře Vladimíru Čechovi. Na severozápadě Šumavy půl hodiny natáčel na...

Česká akumulátorová sekačka dobývá svět a teď přivezla i cenu za design

Hlavním kladem akumulátorové vřetenové sekačky je její hodně tichý chod.

Výrobu modelu vřetenové sekačky Electra ohlásila společnost Swardman zhruba před rokem a tomuto modelu se podařilo...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Další z rubriky

Peletkový kotel s dotací funguje, ale musíte mít dost místa ve sklepě

Pokud kupujete balené pelety, zhruba jednou za týden budete muset doplnit...

Na přelomu jara a léta by mělo být zahájeno sbírání žádostí pro třetí a zároveň poslední vlnu kotlíkových dotací....

České maso patří v Evropě k nejkvalitnějším, řekl řezník Kšána v Rozstřelu

Řezník František Kšána ml. v diskusním pořadu Rozstřel

Jméno František Kšána je mezi milovníky masa pojem. Ten starší dlouhá léta kraloval legendárnímu řeznictví v pražském...

Čeští kuchaři uspěli na soutěži v Lyonu. Vyzkoušejte jejich recepty

Český národní kulinářský tým nadšený z vítězství. V Lyonu, kde jsou kuchaři za...

Český národní tým uspěl na světovém kuchařském klání v Lyonu, kde se utkalo 12 špičkových kulinářských týmů z celého...

Najdete na iDNES.cz