Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Exotická jídla

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota....

13. září 2019

Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují

Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez obtíží dorůstat, však dostává povážlivé trhliny. Přesněji řečeno, věda ji zcela popírá. A bortí se i...

6. prosince 2018

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak,...

9. září 2018

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé s názvem guīlínggāo, které nepochází z instantních náhražek, pořádně...

19. srpna 2018

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je zásobovat jídlem. První totiž bude s pomocí mikrobů měnit v to druhé. Ano,...

12. srpna 2018

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce přiřkli čestné místo na slavnostní štědrovečerní tabuli. Těžko říct, jak se tam propracovala. Její...

5. srpna 2018

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž...

29. července 2018

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná...

22. července 2018

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší...

15. července 2018

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí specialita katsuobushi totiž dozrává pro své poslední vystoupení celá léta a před...

8. července 2018

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se však může i po smrti. Namibijská sezónní specialita žába hrabatka je totiž plná obranných toxinů a...

1. července 2018

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně...

17. června 2018

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a...

10. června 2018

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní gastronomii velmi ceněná i dnes. V ústech prý zanechá chuťovou stopu celého oceánu. Nesmí vás však...

3. června 2018

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy...

27. května 2018

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci Tacos de Sesos hygienici a lékaři kvůli nemoci šílených krav nedoporučili. Základem chuťovky je...

20. května 2018

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou...

13. května 2018

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

6. května 2018

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá horečka. Plodnice tibetské entomopatogenní houby Ophiocordyceps sinensis dnes mají vyšší hodnotu než...

29. dubna 2018

Předchůdce suši kvasil i desetiletí. Dnes stojí až tisíce dolarů

Silně zapáchající přesolená ryba skladovaná dlouhé měsíce až roky v druhořadém nálevu. Navíc vycpaná téměř nepoživatelnou fermentovanou rýží, která se původně vyhazovala. Tak vypadalo nare-suši,...

22. dubna 2018

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou konzistenci a Peruánci věří v jeho afrodiziakální účinky. Může vám však poničit játra.

18. března 2018

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit....

18. února 2018

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru. Není jen ozvěnou starých dob, jeho obliba dnes stoupá. Porážet psy je totiž v...

10. února 2018

Extrémní sváteční gastronomie ze světa: syrová velryba i koláč s úhoři

Kapr zabitý u kádě na náměstí působí ve srovnání s nimi jako vrchol ohleduplnosti. Seznamte se se slavnostními pokrmy z Tibetu, Japonska a studeného severu, jejichž příprava není oslavou lidskosti.

23. prosince 2017

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před staletími, jinde ve světě však zažívá malý boom. Především u seveřanů, jimž připomíná domov. Ke...

10. prosince 2017

Extrémní gastronomie: hadí krev či želé z ptačích slin otestuje žaludek

Pokrmy, které jsou kvůli brutálnímu zacházení se zvířaty výzvou vaší morálce. Jídla, která mohou významně poškodit vaše zdraví. A delikatesy, které vezmou ztečí vaše chuťové buňky. V našem seriálu...

9. října 2016

Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému....

2. října 2016

Extrémní gastronomie: recept na kohoutí hřebínek je starý půl tisíciletí

Křidýlko, nebo stehýnko? U drůbeže se preference oblíbených kousků strávníka liší. Jen málo z nás by ale sáhlo po tepelně upravených hřebíncích mladých kohoutů. Ve světě je přitom považují za...

25. září 2016

Extrémní gastronomie: shiokara se musí zapíjet silným alkoholem

Země vycházejícího Slunce je bezpochyby též zemí tisíce chutí. Jen některé z nich se však řadí mezi „chinmi“, tedy „vzácné chutě“. Této cti se dostává jen vybraným regionálním specialitám, delikátním...

18. září 2016

Extrémní gastronomie: šéfkuchař šokoval sýrem z lidského mléka

Jeho žena zrovna kojila, i proto se mu v hlavě objevil onen nápad. Sýr z mateřského mléka Daniela Angerera svět gastronomie šokoval. Mnohé pobouřil, leckteré znejistěl, ale některé i nadchl.

11. září 2016

Extrémní gastronomie: krvavé mušle jsou nebezpečné skoro jako ryba fugu

Není to pokrm pro každého. Mušle se v míse namáčejí ve vlastním krvavém slizu a apetit vám bude kazit i riziko, že vás hostina může stát život. Návky zrnité jsou totiž přímo skladištěm jedovatých...

14. srpna 2016

Extrémní gastronomie: tamilok je chutný mořský mlž, polyká se i živý

Pokud vás na Filipínách pozvou, abyste ochutnali postrach starých námořníků, odložte romantické představy stranou. Servírovat se totiž nebude ani obří žralok, ani obludná krakatice z hlubin. Místní...

7. srpna 2016

Extrémní gastronomie: připravte si zmrzlinu z prasečí krve

Krev je pro někoho nečistý odpad ze zabitých zvířat, pro jiné unikátní surovina, která může zabránit nemocem a alergiím. Nebo také základ pro vynikající zmrzlinu. Od roku 2008 ji nabízí jedna z...

30. července 2016

Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani odsudky moderní vědy, ani hygienické ohledy, ani kulturní pokrok. Na jaře se tu tak stále na ulicích...

24. července 2016

Extrémní gastronomie: kiviak je tuleň nacpaný rozkládajícími se ptáčky

Je to přírodní konzerva z tuleního těla a je naditá fermentujícími tělíčky ptáků. Grónský uleželý kiviak je zásobárnou vitaminů pro tamní dlouhé zimy. Pozřít se ho však odváží jen málokterý cizinec.

10. července 2016

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy...

19. června 2016