Extrémní gastronomie: krvavé mušle jsou nebezpečné skoro jako ryba fugu

aktualizováno 
Není to pokrm pro každého. Mušle se v míse namáčejí ve vlastním krvavém slizu a apetit vám bude kazit i riziko, že vás hostina může stát život. Návky zrnité jsou totiž přímo skladištěm jedovatých virů a bakterií.

Krvavé mušle vyhledávají ženy - labužnice. Mušle totiž připomínají ženské pohlavní orgány, tudíž jsou považovány za pokrm zvyšující jak libido, tak plodnost. | foto: Profimedia.cz

Jsou součástí široké skupiny mlžů z čeledi srdcovkovitých. V ní narazíme na desítky jedlých a chuťově vynikajících druhů. Na takové srdcovce jedlé si lidé pochutnávali už v pravěku, dodnes vévodí jídelním lístkům restaurací v přímořských letoviscích a její export z pobřežních pěstíren jde do tisíců tun.

„Krvavá“ návka zrnitá (Tegillarca granosa) je však neméně zajímavá. Na metru čtverečním se může v extrému uchytit až 10 tisíc jedinců, v Japonsku je přitom pěstují v bažinatých slaných mokřinách na ploše více než 100 kilometrů čtverečních. S takovou produkční schopností je to skutečně vydatný zdroj potravy. Přesto se právě těmito mušlemi gurmánské podniky moc nechlubí.

Fotogalerie

Složené bílkoviny návek, hemoglobin a myoglobin, jsou totiž na rozdíl od drtivé většiny mořských mlžů červené. Když tedy říznete do „masa“ této škeble, nevyteče ven jen průhledná bezbarvá tekutina, ale něco velmi nápadně připomínající lidskou krev. Tím je ale pro mnoho strávníků definitivně rozbita iluze sterilních a neutrálně zabarvených plodů moře, protože jejich talíř začíná po několika soustech z návek připomínat pozůstatek kanibalských hodů.

Návky však si tuhle evoluční vychytávku nepořídily ze zlomyslnosti. Červený pigment jim umožňuje, stejně jako lidem, mnohem efektivněji přenášet kyslík v měkkých tkáních. To se jim velmi hodí, protože se zhusta vyskytují v prostředí s nízkou koncentrací kyslíku. Jenže s jejich domovy souvisí ještě jeden fakt.

Je jím nebývale efektivní schopnost filtrace mořské vody. Disponují jí sice všechny mořské škeble, ale tří až šesticentimetrová návka zvládne přečerpat svým tělem mnohonásobně více. Kolem čtyřiceti litrů za den. Díky tomu dokáže přežít i v poměrně znečištěném vodním prostředí, s minimálním přísunem kyslíku a potřebných živin.

Pochoutka z kanalizační jímky

Jenže pro lidské konzumenty to není dobrá zpráva. Původní domovinou a hlavním nalezištěm těchto mušlí jsou totiž území mělkých moří jihovýchodní Asie. Tedy povětšinou lokality, do nichž ústí řeky z pevniny. Přesně ty řeky, které slouží jako náhradní kanalizace pro milionové metropole Číny, Indie a Indonésie.

V průběhu desetiletí se krvavé mušle dostaly do většiny tropických moří světa. Narazíme na ně podél Jihoafrické republiky, v Polynésii, Japonsku, Karibiku i na severu Austrálie. Obvykle se drží v příbojové zóně, ve vodě o hloubce kolem dvou metrů, napůl pohřbené bahnem a pískem. A právě tady do svých těl zabudovávají všechno to, čeho se v mořích lidé zbavili.

Krvavé návky jsou proto nepřekonatelným zdrojem virů a koliformních bakterií (tedy bakterií z fekálního znečištění), které mohou způsobovat břišní tyfus a úplavici. Viry žloutenky typu A a E v sobě dokážou udržovat po dobu čtyř měsíců. Podobné je to s těžkými kovy, zinkem, mědí, olovem a kadmiem, i ty neúmyslně nasávají se znečištěnou vodou. I tady lámou ve vstřebaných koncentracích rekordy.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle se vždy řadily mezi výjimečné pochoutky v asijských zemích, a právě odtud se přenesla jejich popularita na jiné kontinenty. Jenže situace, pokud jde o kvalitu vody, se mezitím v Asii rapidně zhoršila. Během několika hromadných otrav došlo v minulých letech na zabavování ulovených kusů v tržnicích a skladištích.

    Většina čínských provincií dnes odběr, prodej a konzumaci návek zakazuje. Krátký var, dvacetivteřinové blanšírování, které je standardní kuchařskou úpravou návek, totiž mušle virů a bakterií zbavit nedokáže. Stejně tak je mimo zákon postaven export mušlí z Číny do světa.

    K pochoutce se však leckde přece jen dostanete. Zvláštní obliby dosahují krvavé mušle zejména ve Spojených státech. Kuchyňské úpravy v podobě sašimi (syrového masa) se ale musí zhostit proškolený kuchař. Ten vypreparuje maso zevnitř krvavé mušle, která mimochodem po životě stráveném v bahně velmi nevábně zapáchá. Postupně je svalovina návky zbavena všech blan a váčků a hlavně částí zažívacího traktu, ve kterých se shromažďují toxické látky. Profík s ostrým nožem to zvládne za dvě minuty. Jemné maso se pak opatrnými řezy upraví do esteticky žádané podoby.

    Jeden talíř návek s citronovým dipem přijde ve Spojených státech přibližně na 16 dolarů (cca 420 Kč). Úplnou jistotu, že vám tento pokrm místo vášnivé noci nepřipraví velmi nepříjemné chvíle, však mít nebudete. Ne nadarmo se krvavé mušle svou nebezpečností řadí v různých gastro-žebříčcích těsně za ryby fugu.

    Dali byste si krvavé mušle?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 21. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

    Ne 623
    Ano 51
    Autoři:

    KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

    Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

    Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

    Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

    Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

    Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

    Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve.

    V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze...

    Nejčtenější

    Zbožňuji jídlo, mohla bych jíst celý den, říká MOgirl Libuška

    Na svém životě bych nic neměnila, říká MOgirl Libuška.

    Svědomitá, sarkastická, romantická, impulzivní a silná osobnost. Právě tak se vidí MOgirl Libuška. A též se doznává k...

    Dlouhodobý lidský fyzický výkon má hranice. Vědci je nalezli

    Anton Krupicka patří mezi nejlepší světové ultra-běžce. Prolomil by limit,...

    Limity jsou jen v hlavě, říká se v extrémních sportech, které testují hranice lidského výkonu. Není to celá pravda. O...

    Kdo má vanu, ten má ránu, směje se MMA zápasník Petrášek

    Postavu má Miloš Petrášek jako kulturista. V kleci to však není výhoda.

    Má téměř kulturistickou postavu, proto bylo pro laiky nepochopitelné, že jej dvakrát porazil Jeremy Kimball, jehož...

    Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

    Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

    Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

    Zlepšete si erekci, cvičit ji můžete i při čekání na zastávce

    Nikdo to nepozná. Kvůli cvikům na lepší erekci nemusíte chodit do posilovny....

    Problémy s erekcí se dají porazit a nemusíte sahat po pilulkách ani spoléhat na změnu životního stylu. Stačí posilovat...

    Další z rubriky

    OBRAZEM: Vous jako umění. Mistrovství světa prověřilo styl i kreativitu

    Soutěžící byli rozdělení celkem do devatenácti kategorií jako Dalího knír nebo...

    Soutěžící byli rozdělení celkem do devatenácti kategorií jako Dalího knír nebo freestylová kozí bradka. A všichni brali...

    OBRAZEM: Do spárů smrti. Před 75 lety se Spojenci vylodili v Normandii

    Byla to gigantická operace, největší invaze po vodě i ze vzduchu, v dějinách....

    Byla to gigantická operace, největší invaze po vodě i ze vzduchu, v dějinách. Do okupované Francie se Dne D 6. června...

    Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

    Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

    Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

    Najdete na iDNES.cz