Úterý 7. července 2020, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 7. července 2020 Bohuslava

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 23.2 do 1.3. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
nikdy mě nenapadlo toto řešit, ale s manželem se snažíme o miminko a já jdu zanedlouho na kontrolu ke své doktorce. Mohu se zeptat, zda jde pohmatem či ultrazvukem zjistit, jestli probíhá ovulace a zda je reprodukční soustava v pořádku? Snažíme se chvíli, tak ještě nechci na žádné vyšetření, to je ještě čas, ale právě mě zajímá, co jde třeba zjistit ,tak zhruba, na obyčejné prohlídce, na co se už teď, co se týká plodnosti mohu zeptat, Děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při běžné prohlídce jde o plodnosti zjistit jen poměrně málo.  Jde totiž o to "jak vše funguje", ne až tolik o to "jak to vypadá". Jen spíše výjimečně lze odhalit nějaký opravdu závažný nález, který by mohl početí bránit.
Více můžete zjistit sama - například sledováním ovulace. Jak při tom postupovat Vám může poradit Vaše lékařka
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
Od dubna se s manželem snažíme o miminko, já jsem tedy vy dubnu vysadila HA, takže je to takové snažení zatím v uvozovkách, i když se mi menstruace rozjela docela v pohodě. Za 14 dnů jdu na preventivní kontrolu ke své gynekoložce, myslíte, že už teď po tak krátké době snažení se je na místě mít nějaké dotazy ohledně plodnosti/neplodnosti?? Vím, že se čeká asi rok, než se to začne řešit, ale moje známá čekala rok a pak zjistili, že je neplodná, tak se Vás chci zeptat, zda i Vy to řešíte s pacientkami až po roce, a nebo klidně i dříve a popřípadě zda se už na obyčejné prohlídce dá něco z pohmatu zjistit. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Minimálně přes léto bych to, není-li Vám 38 a více let, ještě neřešil
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dekuji za Vasi odpoved. Jednalo se o 11DC (den ovulace), kdy byla hysteroskopie provedena.
Endometrioza mi byla zjistena v Podoli, dalsi mozna loziska ultrazvukem nenalezena. Nalezen pouze retrocervikalne drobny uzlik velikosti 7mm (nikoliv 0.6mm).
Muze byt histologicky nalez z hysteroskopie duvodem neplodnosti a špinění nebo vyse zmineny uzlik? Je mozne podstoupit s timto nalezem KET?

Děkuji za Vas cas.

Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I přes negativní UZ nález nelze vyloučit další ložiska endometriózy v malé pánvi. Pak by šlo o možnou příčinu neplodnosti.
11. den bych v histologii očekával obraz rozvinuté nikoli časné proliferace. Zřejmě je opravdu problém v hormonální oblasti
KET lze provést. Ale doporučil bych přípravu děložní sliznice pomocí HRT, nikoli KET v nativním cyklu
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
je mi 36 let, byla mi zjištěna hodnota AMH - Anti Mülerian hormon 0,73 ng/ml. Nemám partnera ani děti. Výhledově mohu jen říci, že za této situace, kdy jsem sama, musím počítat s dobou tak tří let, než se situace dejme tomu může změnit. Co tato hodnota testu pro mě z hlediska prognózy mít vlastní dítě do budoucna znamená a zda se domníváte, že za této situace by bylo vhodné uvažovat o zmrazení vajíček.

Velmi mi na tom záleží, moc Vám děkuji za odpověď.

Lucie
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedená hodnota svědčí pro již sníženou ovariální rezervu. Šance na početí je u Vás bohužel již nyní snížená a  za 3 roky může jít o opravdu velký problém. Určitě bych zmrazení vajíček doporučil. Šance na úspěch touto cestou bude v současnosti nižší než kdybyste k tomu přistoupila před 1-2 roky, kdy hodnota AMH ještě byla vyšší. Ale rozhodně je lepší situaci řešit  nyní než vyčkávat
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, asi nerozumím, jak fungují ovulační testy. Minulý měsíc se mi po tři dny objevovala na testu slabá čárka, slabší než kontrolní, pak se jeden den objevila silnější, ale pořád nebyla tak silná jako ta původní. Druhý den už byla zase tak slabá jako ty tři dny. Kdy teda dochází k ovulaci? A kdy je nejlepší časovat styk? Testy dělám obvykle hned ráno, ale pokud by hladina hormonu začala stoupat ten samý den odpoledne/večer, tak to přece nezjistím a ovulace se nedopočítám... Moc děkuji za ujasnění.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulační testy jsou založeny na průkazu hladiny hormonu LH v moči. Tento hormon před ovulací prudce stoupá. V moči je prokazatelný obvykle několik dní. Maximální koncentrace je přítomna v řádu hodin až desítek hodin. Ovulace následuje za 24-48 hodin po dosažení maximální hladiny. Pohlavní styk je vhodné časovat za cca 24 hodin po zjištění maximální intenzity zabarvení čárky na testu. Nemusí být nutně stejně intenzivně zabarvená jako čárka kontrolní
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Děkuji Vám mnohokrát za odpověď, pane doktore. Jen bych měla ještě dotaz k tomu Utrogestanu - předpokládám, že v případě, že bude daný cyklus anovulační, není třeba Utrogestan užívat? nebo nějak vadí "přerušování" léčby, kdybych ho užívala jen v cyklech, které jsou skutečně ovulační? A jaká je jeho maximální délka užívání? Aktuálně budu brát třetí cyklus. Děkuji - otázka upravena poradcem
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan můžete užívati v cyklu bez ovulace.  Můžete tím předejít nepravidelnostem v krvácení. Doba užívání není nijak omezená
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore. Je mi 33 let a půl roku se snažíme s partnerem o miminko, ale zatím neúspěšně. Cyklus jsem měla vždy pravidelný (27dní, MS 6dní, ovulace 12DC). Od podzimu loňského roku však došlo k jeho zkrácení cca o 2 dny (v loňském roce jsem procházela poměrně náročným stresovým obdobím), ovulace však stále 12DC. Byl mi předepsán Utrogestan na 10dní od 18.tého dne cyklu na prodloužení luteální fáze, aby při případném oplodnění došlo k udržení vajíčka. Nicméně jsem na sobě začala pozorovat další změny, kdy od února mám každý druhý cyklus anovulační. Během ovulace totiž mívám vždy celkem dost výrazné bolesti v podbřišku a mám poměrně hojný cervikální hlen. V cyklech, kdy mám anovulaci, není cervikální hlen tak hojný a nemám bolesti v podbřišku. Pro jistotu jsem si dělala i ovulační testy, které vyšly negativní (v době, kdy mám bolestivou ovulaci, jsou vždy pozitivní). Je možné, že mi jeden vaječník přestal fungovat? případně jak to mám řešit? Děkuji za odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Vaječníky se při ovulaci nestřídají. Klidně může být ovulace 3x z jedné strany, pak z druhé. Takže není problém v tom, že by Vám jeden vaječník nefungoval. Ovulujete-li ob cyklus, asi bych to zatím neřešil. Pokud by cyklů bez ovulace byla převaha., bylo by vhodné ovulaci vyvolávat. K tomu slouží např. Clostilbegyt. Utrogestan je vhodnou léčbou. Nasazoval bych osobně možná i dříve - 3 dny po ovulaci

V případě, že neotěhotníte během několika nejbližších měsíců, doporučuji péči specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den pane doktore, sleduje se při hysteroskopii i tvar dělohy? Mám podezření na srdcovitý tvar - nemohu otěhotnět. Jde mi o to, zda by se na tento problém i bez předchozího opozornění přišlo. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Srdcovitá děloha nebývá příčinou neplodnosti.  Muselo by jít o závažnější vadu - např. děloha se septem (%přepážkou). Tento nález lze většinou odhalit při UZ vyšetření. Při hysteroskopii se popisuje děložní dutina. I ta může být při srdcovité děloze mírně deformovaná a septum je při hysteroskopii jasně patrné..
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, tak pokládám dotaz ještě jednou prosím s přesnými hodnotami spermiogramu: objem 5 ml; celkový počet 10x6 37; koncentrace 10x6/ml 7,5; who a+b (%) progresivní 40,5; morfologicky abnormální (%) 86; počet kulatých buněk 0. Jaký prosím doporučujete postup pro otěhotnění? Již máme jedno dítě (nyní 3 a čtvrt roku), které se nám povedlo počít první měsíc nechráněného styku (ale je to již před uvedenou dobou, což určitě hraje roli?) Děkuji.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o prakticky normální nález. Doporučuji sledovat ovulaci  -nejlépe ovulačními testy- a snažit se o početí cestou přirozenou. Ideální čas je den po pozitivitě testu. Také je podstatné, zda ještě nekojíte. Pokud ano, přestaňte
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Chtěla bych se zeptat zda mají smysl ovulační testy po užití clostylbegytu na hlídání ovulace. Zda ho nemůže ovlivnit.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulační testy mají po užití Clostilbegytu zásadní význam - jednak k časování ideálního času pro početí a také k průkazu, že tento lék funguje
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, před několika dny jsem vám pokládala dotaz, na který jste odpověděl - mám krátkou luteální fázi, jen 10 dní (ovulace 19 DC). Myslíte, že to může být problém při otěhotnění? Můj lékař mi tvrdí, že jde o hraniční, ale ne patologický nález. Co si o tom myslíte vy jako specialista? - Nicméně v sobotu 9.5. jsem měla pozitivní ovulační test a už tu další neděli 17.5. jsem začala špinit. je to hodně brzy, obvykle začnu špinit až ten 10. den, to je celkem pravidelné. O miminko se snažíme už několik měsíců a já se prostě bojím, že tohle může být komplikace a že je to špatně. Všechna vyšetření (cytologie, kultivace, profil v 1. a 2. půlce cyklu) mám v pořádku a v normě. Co si o tom myslíte?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Stejně jako Váš lékař to hodnotím jako hraniční nález. Další zkrácení už ale může být problém. Je velmi jednoduché luteální fázi podpořit. Zkuste užívat Utrogestan 2xdenně 1 tbl do pochvy. Začít je třeba za 1- 2 dny po ovulaci (pozor - pozitivní ovulační test ovulaci o 1-2 dny předchází!) a užívat buď do nástupu krvácení nebo, pokud se krvácení opozdí, do gravitestu. Ten doporučuji po 2 týdnech užívání Utrogestanu. V případě jeho pozitivity je vhodné Utrogestan užívat dále.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Nepodaří-li se Vám otěhotnět do roka, doporučuji obrátit se na některé specializované pracoviště. Je-li Vám více než 35, je na místě tato specializovaná péče již po 6-8 měsících.

Nastane-li tato situace a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den, pane doktore. Je mi cerstvych 30 a se stejne starym partnerem se snazime 8 mesicu pocit. Menstruaci mam pravidelnou, vlastne na den, bez problemu.(28 dni). Ovulaci na sobe poznam, opravdu pulka cyklu (testy jsem zatim nezkousela) Na gyn. prohlidve mesic zpet byl ulteazvukem 13.den potvrzen folikul 20mm a na zaklade mirne zaklonene delohy doporucen styk zezadu. Partner uz 2 deti ma. Zacina me nase neuspesnost znervoznovat, protoze si ji neumim vysvetlit...beru kys.listovou, milujeme se bez ihledu na plodne dny min.obden. Co byste mi prpsimmihl doporucit dal? Dite byvhom si uz opravdu moc prali a kazda menstruace me mrzi...diky moc.
lis
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepodaří-li se Vám počít do léta, doporučuji péči specializovaného pracoviště. Z jednoho UZ vyšetření i z Vašich pocitů není 100% jisté, že ovulujete -chce to více UZ vyšetření, tzv. folikulometrii. I partner by měl mít vyšetřený spermiogram. Fakt, že má děti, ještě nezaručuje, že je úplně v pořádku. Dále jsou vhodné hormonální testy zaměřené na štítnou žlázu, prolaktin. A také vyšetření průchodnosti vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Budete-li mít zájem a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,
je limitován věk a poplatky spojené s IVF od pojišťovny?? Je mi 41 let, a 7 let se marně snažíme o miminko ( jednou porod v 19 tt, podruhé potrat ve 12 tt r. 2017 ) poté jsme to vzdali, ale stále doufám, že se to povede, jen už nemám jinou možnost než IVF. Předem děkuji z a odpověď.
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pojišťovna hradí IVF pouze do 39. narozenin ženy.

Chcete-li dělat pro početí maximu, obraťte se na některé pracoviště specializující se na řešení neplodnosti. IVF je nejúčinnějším řešením, ale jsou i jiné možnosti

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, dcera 16 let ještě nedostala menstruaci. Vyšetření i sono v pořádku, LH a FSH v normě, estrogen nízký. Je nutné ji již nyní vyvolávat a jaké léky se užívají? Děkuji. Zdena
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to "na hraně". Ještě bych několik měsíců vyčkal, ale pokud by ani přes léto dcera menstruovat nezačala, nasadil bych hormonální léčbu. Podobný blok cyklu se často vyskytuje u velmi štíhlých dívek nebo u těch, které hubnou. Je-li to případ Vaší dcery, doporučuji zvýšení hmotnosti. Často pouze toto opatření cyklus nastartuje
K léčbě lze užít některý přípravek pro substituční léčbu - např. Trisequens nebo případně antikoncepční tabletky
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, partner má teratozoospermii, 100% vadných spermií,ale 1% normální :-) - asi se počítá se statistickou chybou, pohyblivost, počet a tak - toto v pořádku. Umožňuje tento výsledek přirozené otěhotnění nebo jej vylučuje? děkuji
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podstatné je, zda jde to trvalý nález. Je tedy vhodné spermiogram vyšetřit minimálně 2x v odstupu 2-3 měsíců. Jde-li o trvalý nález, není početí cestou přirozenou zcela vyloučené, je ale poměrně hodně nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den. Mám přítele jsme spolu už delší dobu ale nežijeme spolu. Snažím se sním přijíd do jineho stavu .Menzes mám pravydelný ovulaci mám až 12 den na gynekologii mi řekli že mužu otěhotnět pouze tendo den i když mám ovulaci tři dny.No problém je že se do toho nemůžeme trefit aby přitel semnou měl den poránu. Pak se hádáme on je naštvaný. Já chci mimčo je mi už 35 a z přitelem jsem Tři roky. sex spolu máme Dvakrát až třikrát v týdnu. A on mi slibyl že v te ovulaci to bude mít víckrát ale ted jsemnou měl jen jednou pak jsme se rafli. pro mě je to utrprní pořád mu vičítám že se nesnaží že neprožívá stah a aby to jsemnou měl aspon každý den. Jsem pak naštváná. On muže prostě nechce a tvrdí jen když má chut. Ale já mu to nevěřím . Protože sex je o chtíčí o sexuální přitažlivosti. On má ty vykyvi je protivný pak se zase hádáme ,Myslím si že je to jeho vina kouří hodně a pije.Já nic nedělám. Je mu 50let. Ale vypadá na 35let .Tvrdí mi že ditě semnou chce mitž ví jak na to spěchám, co dělat
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulace netrvá 3 dny, ale jen krátký okamžik. Otěhotnět je možné při styku v den ovulace, ale i v den následující nebo  i třeba ze styku  2 až 3 dny před ovulací. Nepovažuji za vhodné na přítele příliš tlačit. Má-li muž normální spermiogram, styk 2-3x týdně by měl k početí stačit.
Bylo by asi vhodné, aby si partner  spermiogram nechal vyšetřit. Je-li mu 50 a kouří, nemusí být nález  normální. Pak by byla vhodná léčba
MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, minulý týden jste mi tady odpovídal na dotaz ohledně měření ovulace kvůli početí. Zapomněla jsem zmínit, že mám nepravidelný cyklus a že před každou menstruací cca 4 dny špiním, než se dostaví menstruace. Může to být také překážka? A jak u vás vypadá vstupní prohlídka? Potřebuji doporučení gynekologa? Nechci zpochybnit její postupy. Své gynekoložce věřím, při prvním těhotenství mi moc pomohla, ale po roce neúspěšné snahy o početí jsem trochu zoufalá a chtěla bych udělat, co můžu.
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení=špinění před menses může souviset s problém s početím. Může a nemusí. Někdy je způsobeno nějakým problém v děloze jindy hormonální nerovnováhou. 
1. vyšetření u nás probíhá formou konzultace s oběma partnery. Obvykle připojujeme gynekologické vyšetření včetně UZ a někdy i odběry krve
Doporučení gynekologa aktuálně není třeba. Objednání je snadné - telefonicky přes naší recepci -257212517
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Zdravím vás, chci se zeptat, co si myslíte o tom, že chceme cca rok miminko, ale nedaří se. Moje paní doktorka mi udělala profil na začátku cyklu a bylo to v pořádku. Mám si teď 3 měsíce měřit bazální teplotu a pak přijít s grafem. Jenže mě se to zdá po takové době málo. Navíc je pro mě komplikované měřit si teplotu každý den ráno, než vstanu z postele ve stejný čas. Mám ještě jedno malé dítě. Taky si myslím, že mě to hodně vystresuje a nebudu myslet na nic jiného. Je to běžný postup? Pokud půjdu někam na specializované pracoviště, budu to muset dělat i tak? Resp. má to smysl? Jinak plodné dny na sobě poznám podle hlenu a také podle bolestí břicha, střídavě mě taky bolí levá a pravá strana. Prý ale ani přes tyto znaky nemusí docházet k ovulaci? Moc děkuji
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Měření bazální teploty je jednoduchý test k sledování ovulace. Máte-li uvedené příznaky, asi je to zbytečné. Nemůže to ale škodit. Není třeba měřit ve stejný čas, +-hodina či dvě nehrají roli. Také nevadí, když některý den teplotu nezměříte. Smysl měření má, je-li zaznamenáno alespoň 75%dní.

Jinou možností jak sledovat ovulaci jsou ovulační testy

Ani pocity, ani teploty ani testy ale ovulaci zcela spolehlivě neprokazují. K tomu je třeba opakované UZ vyšetření, tzv. folikulometrie nebo kombinace UZ vyšetření s odběry krve v druhé polovině cyklu ke stanovení progesteronu

Po roce neúspěšného snažení doporučuji péči specializovaného pracoviště. Obrátíte-li se na některé, teploty již měřit nebudete muset

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jsou známé u žen nějaké negativní důsledky dopadu na zdraví s časovým odstupem po IVF? Absolvovala jsem 4x IVF s velkými dávkami (cca 300jednotek). A dále zda dítě, které je narozeno po IVF může mít taky problémy s plodností? (u nás byl problém na straně manžela -nesestouplé varle a absolvoval zákrok MESA/TESE). Po IVF máme dceru a druhé dítě čekáme. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po 4 IVF cyklech se stimulací nejsou spolehlivě prokázány žádné negativní dopady na zdraví ženy. Spekuluje se o riziku rakoviny psu či vaječníku. U obou těchto onemocnění ale působí jako protektivní faktor těhotenství
U podobných problémů u muže se o přenosu na další generaci  ví velice málo. Na 100% nejspíše přenos vyloučen není
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, mohu měřit bazální teplotu (kvůli zjištění ovulace a celkově cyklu při problémech s otěhotněním) klasickým lihovým teploměrem? A jak přesně se měří? Děkuji
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den, jak a kde se měří bazální teplota? A mohu ji měřit klasickým skleněným lékařským teploměrem? Snažím se už delší dobu otěhotnět a lékařka mi doporučila čtyři měsíce měřit bazální teplotu a pak se uvidí. Hormonální profil 3. DC i vyšetření na stěry je v pořádku. Radíte teď ještě něco? Děkuju
Judita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
BT se může měřit jakýmkoli teploměrem. Měří se ideálně v pochvě, lze i v ústech nebo v podpaží- měření je ale v tom případě méně přesné. Podstatné je měřit před tím, než vstanete z postele, po klidném alespoň 6 hodin trvajícím spánku.

Záleží na tom, kolik je Vám let a jak dlouho se o početí snažíte. Neúspěšná snaha delší než rok (nad 35 let 6 měsíců) by měla být důvodem k vyhledání specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Při potřebě specializované péče a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,s přítelem se snažíme o miminko,docházíme na kliniku a dnes jsem si píchla injekci ovitrelle,ale taky se mi dnes udělala mikoza a potřebovala bych si dát tabletu clotrimazolu. Tak se chci zeptat jestli to můžu kombinovat. Předem děkuji za odpověď
Miškin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené léky se navzájem nijak neovlivňují
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, jaký máte názor na minimální stimulaci, prosím? Je mi letos 38, AMH 2, hormony v pořádku. Spermiogram - morfologie 1%, ostatní hodnoty nadprůměrné. Loni při minimální stimulaci pět vajíček, všechny se oplodnily a tri vydržely do pátého dne. (Jeden čerstvý transfer a jedno pak bylo zamrazeno). ET pátý den se nepovedl, po KET 6.denního embrya zamlklé těhotenství v 8TT, nyní jsem po revizi. Doporučil byste zase minimální stimulaci s ICSI nebo klasické IVF? Můžeme se i teď hned po revizi snažit přirozeně? Mockrát děkuji.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně spíše vždy doporučuji IVF s kompletní stimulací + ICSI.
Po revizi doporučuji vyčkat se snahou o početí 2 cykly
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
do kolika let je ještě reálně šance otěhotnět. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedokážu dát jednoznačnou odpověď. U každé ženy je to trochu jinak - jedna věc je věk kalendářní, jiná věk biologický. Obecně platí, že po 35. roce života se šance na početí výrazně snižuje každým rokem a po 40. narozeninách je již pravděpodobnost otěhotnění a porod zdravého dítěte z vlastních vajíček přibližně 10x nižší než u ženy třicetileté. Nad 45 let je početí z vlastních vajíček zcela výjimečné. Často mediálně známé případy jsou spíše založené na užití vajíček darovaných
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den,
uz vice nez rok se snazime otehotnet. V srpnu 2019 jsem prodelala potrat v 8.tydnu. Od te doby jsem mela velmi zkraceny cyklus a kravaceni mezi menstruacemi. Lekar mi predespal uziti progesteronu. Chci se zeptat, proc moje telo neni schopne vytvaret progesteron prirozene? Mohu to nejak ovlivnit? Je mi 31 let, ziju zdrave, nepiju, nekourim, spim dostatecne, jsem v dobre kondici.
Dekuji za odpoved.
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Progesteron vzniká ve vaječníku po ovulaci. Přesný důvod, proč konkrétní žena neovoluje, ne vždy známe. Příčin může být řada - vysoká hladina prolaktinu, porucha funkce štítné žlázy, stres, nadváha, úbytek hmotnosti aj
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Vážený pane doktore, již cca 16 měsíců se neúspěšně snažíme o dítě. Věk 30 a 32 let (já jsem starší). Zdravotně bychom měli být oba v pořádku, sportujeme. Můj cyklus je až na výjimky pravidelný - 25 dní, ovulaci mám potvrzenou testy kolem 11 dne. Jediným problémem je u mě velice bolestivá menstruace (1 až 2 dny), kterou občas provází zvracení a průjem. Mám také docela hodně zakloněnou dělohu dozadu a vzpomínám si, že jednou byla na ultrazvuku vidět nějaká cysta v děloze (už je to pár let a nikdy jindy jsme se o tom s panem doktorem nebavili, tak předpokládám, že zmizela). Manžel má za sebou spermiogram, který dopadl dobře, vše je v normě. Jako další postup navrhl můj gynekolog laparoskopii. Vzhledem k probíhající ovulaci nemají prý hormonální testy význam. Nemám důvod svému gynekologovi nedůvěřovat, zřejmě má podezření na nějaké srůsty, ale ráda bych znala také Váš názor na tento postup. Laparoskopie mi připadá už jako poměrně "drastická" vyšetřovací metoda. - otázka upravena poradcem
Nat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Určitě je vhodné doplnit hormonální testy - příčina může být v poruše funkce štítné žlázy nebo třeba ve vyšší hladině prolaktin.

Dále bych ovulaci sledoval pomocí UZ folikulometrie. I při pozitivních ovulačních testech nemusí k uvolnění vajíčka docházet. 
A konečně je opravdu třeba vyšetřit průchodnost vejcovodů. Laparoskopie je možným řešením. Běžně nám ale stačí třeba jen vyšetření ultrazvukem - HyCoSy. Význam laparoskopie je v tom, že může jako jediný test odhalit endometriózu, která by mohla být příčinou uvedených obtíží při menses. Měla by ale být až posledním krokem
Osobně bych po roce a půl neúspěšné snahy o početí doporučil péči specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dekuju za dnešní odpověď, asi jsem se špatně vyjádřila-ovulaci jsem temi testy pouze nezkousela testovat,ne ze by se mi jimi nepotvrdila. Nechci prave hystercit a začít hrotit “snažení” - protože cítím,ze bych k tomu mohla začít mít náběh..
Kmbd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
Doporučuji testy zkusit a případně spermiogram. Ale opravdu bych to zatím "nehrotil"
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, bude mi 30 a s manželem se od října min.roku nechranime. Mam zato, ze jsem zdravá (pravid.prohlídka u gyn.naposledy rok a půl zpět,teď se chystám za měsíc),žádné potíže až na malou cystu před 10 lety,která samovolně zmizela po měsíci,nemám.Cyklus mam dlouhodobě pravidelný 28 dni -+ 1 den. Antikoncepci jsem nikdy nebrala. Ovulaci cítím (hlen, bolest v podbrisku), mam ji vypozorovanou 12.-14.den,testy nicméně nepotvrzenou.Doteď se nám nezadarilo. Upřímně,asi jsem nepokorne ani nepochybovala,ze by to hned nevyšlo..takže jsem nyní celkem nervózní. Beru už od prosince kys.listovou. S manželem mame Už od začátku vztahu velmi aktivní sex.zivot,milujeme se denně,takže se do plodnych dni určitě trefime,i kdybych ovulaci necítila..Co bych mohla nyní ještě udělat, na co se zaměřit?dekuju moc.
Kmbd
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji ovulaci dále sledovat testy z moče. Je neobvyklé, že máte ovulační příznaky a testy jsou negativní. Bude-li tomu tak nadále, bylo by vhodné ovulaci sledovat UZ folikulometrií nebo alespoň ji potvrdit/vyloučit odběrem krve se stanovením hladiny progesteronu v druhé polovině cyklu. Nebude-li ovulace prokázána, je vhodné ji vyvolat. K tomu se užívá např. lék Clostilbegyt.
Zvážit také můžete vyšetření spermiogramu. Nemáte-li to k nám daleko, rádi toto vyšetření provedeme
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, je mi 32, mám jedno dítě (4 roky). Rádi bychom s mužem druhé, ale zatím se nepodařilo. Podle utz vyšetření je u mě všechno v pořádku a ovulace probíhá. Zatím si nedělám ovulační testy a nepočítám to, protože se nechceme dostat do stavu, kdy nás to vystresuje. Přesto by mě zajímalo, jestli to lze nějak podpořit? A jak dlouho je vhodné čekat, případně pokud bychom se objednali někam na specializované pracoviště, musím mít žádanku od svého gynekologa? Děkuju
Edita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji užívat některý multivitamin určený ženám, které plánují těhotenství. Jinak je opravdu vhodné příliš se tím nestresovat
Jako problém, který je na místě řešit, se bere neúspěšná snaha o početí trvající rok a déle. Platí to stejně pro první i pro druhé dítě.
Na našem pracovišti aktuálně pro vstupní konzultaci doporučení gynekologa třeba není. Jak je to jinde, nevím
MUDr. Jan Šulc
P.S. Budete-li specializovanou péči potřebovat a jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám pak budeme věnovat
Neplodnost
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli k otěhotnění vadí cysta u ledviny s přítelem to skousime dlouho asi 6mesicu.dekuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cysta u ledviny nejde,-li o nějaký extrémně velký nález, by početí neměla vadit. Určitě se ale zeptejte lékaře, který Vás s cystou sleduje, zda jsou třeba nějaká speciální opatření v případě otěhotnění
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,pane doktore,
může chronický zánět močových cest bránit otěhotnění?Moc děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chronický uroinfekt početí pravděpodobně nebrání. Může ale vést ke komplikacím v průběhu těhotenství
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den je mi 35 let a z manzelem se snazine vic nes 16 let a nejde namto doctor mi rekli ze mam malo vajicka ale mam ovelejsem aj mestruaci mam pravidelnou manzel ma lenive smerna a je morne ze ma prostatu chtela jsem vedet jestli je tam sance otehotnit prizozene a jeste jsem si koupila gel aby se zrichlili jeho sperma
Frantiska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že se Vám řadu let nepodařilo otěhotnět, je šance na početí přirozenou cestou snížená. Myslím, že by bylo vhodná, abyste se i s partnerem obrátila na některé pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, pisala som ohladom problemu s otehotnenim. Pokial by sa aj stalo ze prebehol lahky zanet vajcovodov, je to nieco co mohlo plodnost poskodit trvale?Su laboratoria ktore mi urobia horm. profil aj na vlastne poziadanie? U gyn som bola nedavno a nechcem obtazovat kazdu chvilu.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zánět vejcovodů může poškodit plodnost trvale. Je to ale naštěstí spíše vzácná komplikace.
Musíte se zeptat v konkrétní laboratoři. Hormonální profil ale nemá podle mne smysl, stačí vyšetřit prolaktin. A pokud kojíte, byť jen občas, je skoro jistě prolaktin zvýšený, takže ani tento test nemá smysl
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, som 2 roky po porode sc. Cyklus mi nabehol pravidelny po 9 mes. Viem si odsledovat v akej faze cyklu som aj kedy mam plodne dni. Snazime sa marne o babatko, sice len par mesiacov, ale aj napriek tomu ze viem kedy mam plodne dni, vysiel mi aj ovu test a stale ziadne tehotenstvo.Akurat na jar som mala problemovy cyklus tak na 4 mes (velmi slaba 2dnova mens., pobolievanie vajecnikov v case ovu az 7dni) ale po kontrole vraj vsetko ok. Sice uz davno naplno nekojim, ale mala zaspava na prsniku na obed, vecer a ked sa v noci zobudi. Mliecko takmer nemam.Neberiem ani nebrala som ziadne lieky...v com moze byt problem? Prve otehotnenie v podstate "hned" a lahko.Su potrebne nejake vysetrenia?Dakujem - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin, proč se napodruhé nedaří může být celá řada. Po porodu císařským řezem mohl  teoreticky proběhnout  lehký zánět, který poškodil vejcovody. Možné je také, že se u partnera zhoršil spermiogram - to je poměrně časté
Z Vašeho dotazu mi není zcela jasné, jestli ještě částečně kojíte. Pokud ano, je příčina pravděpodobně v tom. Kojení, byť jen občasné, je provázeno vyšší hladinou prolaktinu. A ta často blokuje početí na nejrůznějších úrovních
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, po jake neuspesne dobe snazeni se o miminko je potreba navstivit gynekologii? Svuj cyklus znam a vim kdy mam plodne obdobi. Pulroku mi pride uz dlouha doba,ale nechci zbytecne stresovat. Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na věku. U žen mladších než 35 let doporučuji problém s plodností řešit po roce, u žen starších dříve, případně  i po 6 měsících neúspěšného snažení
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, děkuji Vám moc za odpověď. Ještě prosím k minulé odpovědi (30.10.), mám prosím Utrogestan 2x2 zavádět nebo polykat??
Děkuji moc , Petra

Dobrý den.
V těhotenství je určitě třeba Utrogestan dále užívat.
Detralex by neměl vadit.
1 další cyklus s Clostilbegytem nevidím jako záklasadní problém.
Neuvádíte dávku Utrogestanu - doporučil bych 2x2 tbl
MUDr. Jan Šulc
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
Doporučuji  Utrogestan zavádět do pochvy
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, prosím Vás, mám následující dotaz. Brala jsem již po čtvrté Clostilbegyt 5x1, Ovulace 22 den, (cyklus mám dlouhý 35 dní). Třetí den po ovulaci nasazuji Utrogestan až do dalšího krvácení. Nyní to vypadalo, že se zadařilo, deset dní jsem měla pozitivní těhotenský test i příznaky, ale poté jsem začala normálně krvácet, tedy s necelým čtrnáctidenním zpožděním a test již je negativní. Takže bohužel. Chtěla jsem se prosím zeptat, zaváděla jsem Utrogestan i nadále po zjištění těhotenství, nemohlo to způsobit, že těhotenství nakonec zaniklo? Nebo beru Detralex, nemůže to mít negativní vliv? Prosím, ještě jedna otázka, vím, že Clostilbegyt by se měl brát pouze tři měsíce, ale myslíte, že pro další pokus bych ho mohla již popáté nasadit? Obávám se, že bez Clostil ovulace nebude. (s clostil 22 den). Je mi 40 let. Co by jste mně prosím doporučil, v případě zjištění těhotenství užívat, aby se těhotenství udrželo? Děkuji moc, Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V těhotenství je určitě třeba Utrogestan dále užívat. 
Detralex by neměl vadit.
1 další cyklus s Clostilbegytem nevidím jako záklasadní problém. 
Neuvádíte dávku Utrogestanu - doporučil bych 2x2 tbl
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor na vyšetření HyCoSy. S manželem se skoro rok pokoušíme o dítě, no zatím neúspěšně. Protože problémy s početím v mém věku (25) nejsou až tak rozšířené, gynekolog mě poslal na vyšetření HyCoSy, které jsem absolvovala v 11 den cyklu, který mi standardně trvá jen kolem 25 dní. Podle výsledků z vyšetření byla v dutině děložní normální průchodnost na obou vejcovodech po oblast rohů dělohy, dále byl vidět diskrétní spill. V oblasti interních ústí doktor výtok tekutiny neviděl. Údajně mu mohla ve výhledu bránit vysoká sliznice (dle nálezu byla sliznice v DD 12 mm) a tak je třeba vyšetření podstoupit znovu po menses. Vyšetření pro mě nebylo vůbec bolestivé. Jaký je prosím Váš názor na diagnostickou hodnotu tohoto vyšetření - v případě, kdyby tekutinu doktor neviděl ani po menses znamená to, že moje vejcovody jsou neprůchodné? Co byste doporučovali Vy? Děkuji mnohokrát za Váš názor, Simona
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Popis nálezu mi není úplně jasný. Interní ústí vejcovodů jsou v dutině děložní v jejích rozích. Takže popisovat průchodnost po oblast rohů nedává moc smysl. Klíčovou informací z tohoto vyšetření je, zda tekutina prošla či neprošla do dutiny břišní. Ústí vejcovodů do břišní dutiny popisujeme jako externí. Takže záměna pojmů? Nakolik může výsledek ovlivnit vysoká sliznice není jisté. Byl-li výkon nebolestivý, doporučil bych ho asi zopakovat krátce po menses.

Ale ... vyšetření průchodnosti bych doporučil až po vyloučení jiných příčin neplodnosti. Určitě by měl předcházet hormonální profil, průkaz ovulace, spermiogram.

Ideální je podle mne vše provádět na pracovišti, které se na problematiku neplodnosti zaměřuje

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, děkuji vám za zodpovězení minulého dotazu, moc mně to pomohlo. Brala jsem Clostylbegit, ovulační test pozitivní 20 den, tři dny po poz. ov testu jsem začala zavádět Utrogestan (2x1) . Nyní to vypadá, že se zadařilo, 10 dní po ovulaci pozitivní těhotenský test (32.den cyklu). Chtěla bych se prosím zeptat, pokud nepřijde MS (cyklus 35 dní) , mám pak v případě, že se potvrdí těhotenství raději užívat dále Utrogestan??? Děkuji moc za odpověď, hezký den
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě Utrogestan užívejte dále - doporučuji do konce 8. týdne těhotenství
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, bolo mi doporucene vysetrenie priechodnosti vajecnikov. Jeden lekar mi odporuca hysteroskopiu (podla neho je vraj laparoskopia zbytocne invazivny zakrok), a druhy lekar naopak odporuca prave laparoskopiu (ako spolahlivejsiu metodu, po ktorej je vraj aj vacsia pravdepodobnost otehotnenia). Konecne rozhodnutie je na mne.. Vy by ste sa priklanali ku ktorej moznosti?
Vdaka
Bea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li gynekologický nález včetně UZ normální, doporučuji obvykle méně invazivní vyšetření - tedy buď hysteroskopii nebo jen speciální UZ vyšetření - HyCoSy (hystero contrast sonography).
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nejde o vyšetření průchodnosti vaječníků nýbrž vejcovodů
Neplodnost
Dobry den Pane Doktore mam jednu otazku s manzelem se snazime o miminko vic jak dva roky byla jsem na vysetreni u sve lekarky ale ta mi predepsala jen kyselinu lystovou navim co to znamena jestly jsem plodna nebo ne jelikoz ziji v Irsku a tu se to najak moc neresi tak bych chtela vedet kdyz beru kyselinu lystovou sest mesicu jestly muzu otehotnet
Dekuji.
michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kyselina listová je vitamin, který by měly užívat všechny ženy plánující těhotenství. Plodnost ale nějak zásadně neovlivňuje
Pokud se 2 roky neúspěšně snažíte o početí, je vhodná péče pracoviště, které se specializuje na vyšetřování a léčbu neplodnosti. Je třeba vyšetřit spermiogram, sledovat, zda ovulujete a řada dalších testů
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, jakou máme s manželem šanci otěhotnět přirozenou cestou s výsledky testů:
Manžel - spermiogram
Vzhled: Normální, Doba zkapalnění: Normální, Vizkozita: Normální Aglutinace: 0,0000, Koncentrace spermií: 24 mil/ml, Celková motilita: 63 %, Progresivní poh.: 21 % ? 32%, Na místě: 42 %, Bez pohybu: 37 %, Morfologie: 87 % patol. Forem, Příměsy: kulaté buňky: Ne epitelie: Ne, detrirus: Ne gelové částice: Ne

Moje výsledky:
AMH: 1,5 ng/ml
UZ vag: AFC 10: obě ovaria s 5–6 antr. folikuly, děloha napřímená, norm. vel, endometrium nízké, CD bez volné tekutiny.
TSH:1,307, ft4:11,8
Předem děkuji za odpověď
- otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené výsledky jsou normální. Odhadnout z nich šanci na početí cestou přirozenou ale není dost dobře možné. Záleží na mnoha okolnostech - Váš věk, doba snahy o početí, předchozí těhotenství, gynekologická onemocnění, průkaz ovulace, průchodnost vejcovodů aj.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, prosím, na noc zavádím 2 pilulky Utrogestanu na podporu v těhotenství a lépe se mi to zavádí při použití lubrikačního gelu, ráda bych se zeptala, zda gelem nemůže být snižován účinek Utrogestanu? Děkuji
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám odpověď. Záleží na složení lubrikantu. Raději doporučuji ho neužívat. Pokud Utrogestan podržíte chvilku v ruce (zahřátí), nemělo by být zavedení obtížné
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. Co si myslíte, že může být příčinou mého neotěhotnění. Právě jsme se začali s partnerem snažit o dítě, první měsíc. Měla jsem dle ovulačních testů 12. den ovulaci, styk proběhl. A dnes přišla menstruace. Je mi 35 let je to asi tento problém že?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobnost početí v jednom cyklu je maximálně 25%, v 35 letech ještě méně. Takže doporučuji především trpělivost. jako problém bych viděl, pokud neotěhotníte do půl roku.  Konkrétních příčin, proč to nevyjde, může být řada - nekvalitní  vajíčko, nekvalitní spermie, narušená pohyblivost vejcovodů, horší vývoj embrya, chybná komunikace embryo/děloha aj.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
prosím Vás o radu a Váš názor. Pro podporu ovulace užívám Clostilbegyt 2 x denně 5-10 den a dále po pozitivním ovulačním testu Utrogestan 2 x denně 8 dní. Cyklus při takovéto léčbě mám v rozmezí cca 35-38 dní. Každý měsíc mám pozitivní digitální ovulační test 22. den. Utrogestan začínám brát 24. den. Prosím, chtěla jsem se zeptat, jelikož se zatím nezadařilo otěhotnět, není špatně, že ovulace probíhá až takto pozdě? Kdy bych správně měla začít brát utrogestan, začínám si myslet, jestli ho neberu moc brzy po pozit. ov testu, mám si nechat ověřit krev , zda proběhla ovulace a teprve pak nasadit Utrogestan? A jak bych ho měla brát prosím dlouho? A prosím, neměla bych zvýšit Clostilbegyt na tři tablety za den? (jestli by se neposunula ovulace na dříve) (nyní budu brát Clostil poslední měsíc, pak musí být pauza). Je mi 40 let. Když neberu žádná léčiva, MS od mládí velmi nepravidelná. Když jsem potřebovala upravit cyklus, byl potřeba Duphaston. (1.těhotenství před 10 lety Clostilbegyt, Duphaston, ovulace 15. den, vyšlo první měsíc léčby). Když beru utrogestan, pravidelný cyklus cca 35 -38 dní. Děkuji moc za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan doporučuji nasadit za 3 dny po pozitivitě ovulačního testu a užívat až do začátku krvácení. Pokud nepřijde, doporučuji gravitest a vysadit až při jeho negativitě. Při pozitivitě doporučuji užívat dále.
Pozdní ovulace nevadí. Clostilbegyt nezvyšujte
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Važený pane doktore, prosim o radu. Je mi 32 let a s partnerem jsme se snazili o prvni miminko bez uspechu 10 mesicu. Nyni jsem podstoupila laparoskopickou operaci, kde mi byly odstraneny loziska endometriozy 2.stupne. Oba vejcovody pruchozi, bez srustu a bez cyst. Doporucil byste rovnou IVF? Nebo zkouset jeste nejaky mesic prirozene? Predem dekuji za Vasi odpoved.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud byla endometrióza odstraněna, doporučuji ještě snahu o početí cestou přirozenou. Zvážil bych vyšetření spermiogramu partnera a u Vás vyšetření hladiny hormonu AMH. Pokud by v tom či onom byl nepříznivý nález, o IVF bych uvažoval dříve, při normálních nálezech bych radil vyčkávat i déle.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Jsme-li pro vás dostupní, je možné uvedené testy provést u nás. Pokud bude třeba IVF, rádi se vám samozřejmě budeme věnovat
Neplodnost
Dobrý den pane doktore,
S manželem se 9 měsíců snažíme o miminko. Mě je 21 a mému muži 27 let. Chtěla jsem se zeptat, zda už to můžeme řešit. Jedno dítě už máme, dvouletého chlapečka. Přijde nám to jako dlouhá doba vzhledem k tomu, že první bylo "hned". Od porodu jsem měla docela problémy se záněty, na gynekologii jsem byla snad dvakrát do měsíce. Stálé bolesti, výtoky, následně léky.V květnu tohoto roku jsem podstoupila diag. laparoskopii právě kvůli těm bolestem, kde nic nebylo zjištěno, vejcovody byly průchozí. Od té doby nic. Manžel pracuje jako svářeč, takže tam by mělo být riziko neplodnosti vyšší, pokud vím. Menstruaci mám nepravidelnou od 29 do 37 dnů, takže je pro mě docela obtížné ohlídat si ovulaci. Poslední dva cykly zhruba týden před očekávanou ms spinim, tak si vzdy myslím, že už a ono stále nic. Můj Dr to zatím odmítá řešit, že jsem mladá, že mám spoustu času, ale touha po miminku je velká. Myslíte, že se mame obrátit na nekoho jiného, nebo opravdu počkat? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji ještě vyčkat do konce roku. Pokud by se Vám ani do té doby "nazadařilo", doporučuji péči specializovaného pracoviště.
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní a budete-li potřebovat péči, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den, užívám 16-25 den menstruačního cyklu Gynprodyl na srovnání cyklu,cyklus mám ale stále dlouhý (35 dní), dále mi byla předepsaná Femara(snažíme se otěhotnět, mám nízkou sliznici) a tak bych se chtěla zeptat ohledně té Femary,kterou mám užívat od 5DMC jestli ji začít brát nebo ne, když se délka cyklu nesrovnala?
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
35 dní dlouhý cyklus není problém. Podstatné je, zda ovulujete. Pokud ano, Femara nemá smysl.
Gynprodyl je třeba důsledně nasazovat až po ovulaci. Jinak může otěhotnění i bráni.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,
bude mi 35 let a rok se mi nedaří otěhotnět. První dítě vyšlo napoprvé. Spermiogram v pořádku, hormonální profil také. Brala jsem tři měsíce Gynprodyl. Ovulační testy vždy pozitivní. Nyní má doktorka doporučila lék Clostilbegyt, že prý vajíčka nemusejí být kvalitní nebo nedozrávají. Chtěla jsem se zeptat, zda tento lék působí také na kvalitu vajíček či jejich dozrávání? Vejcovody vyšetřené nemám. Doporučil byste, prosím, ještě před podáním tohoto léku i vyšetření vejcovodů nebo je lepší nejdříve zkusit Clostilbegyt? Děkuji. Monika
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud ovulujete, nepovažuji nasazení Clostilbegytu za vhodné. Vyšetření průchodnosti vejcovodů bych doplnil. A při příznivém nálezu bych zvážil  intrauterinní insminaci.
Po roční neúspěšné snaze o početí bych doporučil péči specializovaného pracoviště.
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, dočetla jsem se o bilinném přípravku Kotvičník - tinktura z pupenů v případě pomoci s otěhotněním.
Ráda bych znala Váš názor.

Děkuji
Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně  v efekt tohoto přípravku nevěřím a svým pacientkám ho nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc