Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Neplodnost
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na názor ohledně inseminace. Je mi 42 let. Manželovi 43. Máme syna 10 let. Otěhotněla jsem přirozenou cestou. Léta se snažíme o druhé dítě. Manžel byl vloni na spermio testu. Výsledky ok, kromě progresivní pohyblivosti, ta byla 0%. Letos byl zase. Výsledek progresivní poh. 4%. Chtěla jsem se zeptat na úspěšnost otěhotnění formou inseminace vzhledem k našemu věku a (ne) pohyblivosti spermií. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění? IVF bychom nechtěli. Děkuji za váš názor.
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na výsledcích hormonálních testů, především AMH a FSH.
Obecně je ale šance na početí u ženy v 42 letech nízká - i při příznivých hodnotách AMH a FSH  cca 2-3% v jednom cyklu. Inseminace šanci zvýší maximálně na dvojnásobek. Chcete-li dalšího potomka, určitě bych radil zamyslet se nad IVF
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
¨Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 30 a rádi bychom druhé dítě. První dítě jsme před třemi lety počali takřka ihned, druhému přes půl roku necháváme volný průběh. Mám cyklus 30/31 dní s tím, že periodu mívám obvykle 5 – 6 dní, čemuž předchází dva/tři dny drobného špinění. Zhruba uprostřed cyklu pociťuji pár dní lehké bolesti v břiše a mám 4 nebo 5 dní pocit vlhka (průhledný řídký hlen). Měla jsem dojem, že to jsou plodné dny. Ráda bych se zeptala, zda je možné, že ovulace probíhá i přes tyto znaky jindy? Běžné vyšetření nic mimořádného neukázalo. Klidně tomu dám ještě nějaký čas. Ráda bych ale věděla, zda můžu přece jen udělat něco, co by mi pomohlo se v době ovulace během cyklu zorientovat.
Anetta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulace s vysokou pravděpodobností probíhá v uvedené dny. Upřesnit Vám to mohou ovulační testy, které se dají koupit v lékárně
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den je mi 42.let,2 deti a snažíme se o třetí .od listopadu nosifol ,gynex kapky a nyní nasazen utrogestan v dávkování1-0-2 a to 12 den cyklu.a to 10dní.Cykly mám dlouhé 29.dní a ovulace příchází 13-14 denTedy tyto dny mám pozitivní ovulační testy......Moje otázka zní.Nemá se utrogestan podávat spíše po ovulaci? doporučil byste mi spíše vaginální užívání zejména na noc.?Děkuji Srdečně H.Š
Hana Švarcová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan se má rozhodně při snaze o početí užívat až po ovulaci. Časné nasazení může i otěhotnění bránit. Lepší je vaginální užití
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry vecer pan doktor, chcela by som este doplnit otazku ohladom spinenia. Je mozne, ze pokial beriem Utrogestan desat dni a nasledne ho vysadim s tym, ze cakam ci pride menstruacia, moze toto vysadenie sposobit neudrzanie plodu kvoli prudkemu znizeniu hladiny progesteronu? Gynekolog mi radil spravit si test, no 10 dni po ovulacii je podla mna prilis mala sanca,aby test nieco ukazal. Dakujem za odpoved.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan doporučuji užívat v dávce 2 denně 2 tbl vaginálně a začít  den po ovulaci, tedy ne dříve než 2-3 dny po pozitivitě ovulačního testu. Vhodné je užívat 12 dní a před vysazením  provést gravitest. Při pozitivitě je na místě užívat dále
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry vecer pan doktor. Dlhodobo mam problem so spinenim v druhej faze cyklu. Bol mi nasadeni Duphaston aj Utrogestan so zvysenou davkou. Spinenie sa sice zmiernili, no uplne neodstranilo. Na zaklade laparoskopie mam vsetko v norme. Snazime sa o miminko, no zatial neuspesne. Moze byt spinenie pricinou? Existuju este nejake ine lieky na tento problem? Dakujem za odpoved.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Špinění, respektive to, co ho způsobuje, může být opravdu příčinou obtíží s početím. Může a nemusí. Určitě je vhodné to řešit. Laparoskopie v tom příliš nepomůže, je třeba hysteroskopie k vyloučení patologie v děloze, především polypu. Je-li  hysteroskopický nález nález normální, může jít o někdy obtížně prokazatelný chronický zánět děložní sliznice. Zvážil bych přeléčení antibiotiky "naslepo" přes menses - např. Doxyhexal 3 dny 2x1 tbl a 4 dny 1x1 tbl.
Snažíte-li se o početí neúspěšně déle než rok (nebo déle než půl roku a je Vám více než 35 let), doporučil bych každopádně péči specializovaného pracoviště, kde by se měly provést hormonální testy, spermiogram a další testy.
MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den už nějaký čas se snažíme o druhé dítě. První se povedlo po 3.měsících. Druhé zatím nejde už přes rok a půl jsem měla zdravotní problémy v pochvě.Od ledna mi bylo řečeno že v kultivaci nic není. Teď se ale objevil bílí výtok ale jen okolo čípku jinak nevyteka nic doktor řekl že mam přemnožené laktobacily před výplachem jedlé sody tam byli podlouhlé kousky laktobacilů. teď se tam ale drží jen trochu bílého sekretu výplachy dělám 2 x týdně. Feminella vagi c už neberu radši.Bez pálení i svědění to nemám. Je možné i tak otěhotnět i když jsou tam ty laktobacily a dělám výplach jedlou sodou 2x týdně? Děkuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přemnožený lactobacilus ani výplachy jedlou sodou otěhotnění nejspíše nebrání.

Snažíte-li se neúspěšně o početí již déle než rok, je podle mne vhodná péče specializovaného pracoviště - hormonální testy, spermiogram atd. V průběhu života se bohužel může řada věcí zhoršit

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den, prosim o radu.3 cykly jsem brala clostilbegyt 1-0-1 hlidana jsem UZ .vzdy jsem dobre zareagovala byl mi pichnut Ovitrelle pote zavadim gynprodyl (lecba nezabrala)pak jsem mela pauzu, protoze to vypadalo na cystu.Ta nejspis odesla s MS.Ted jsem opet mela clostyl. A mela jsem 1 folikul vel.20mm opet pichnut Ovitrelle a opet gynprodyl.A rekla mi mudr ze mam brat dalsi cyklus 1-1-1 clostyl.Nikde jsem nedocetla, ze se takto bere.Snazime se 1,5 roku.Pritel spermiogram v poradku, ja hormony v norme.Neni toto davkovani prilis vysoke?dekuji za odpoved a preji hezky den.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud dobře reagujete na dávku Clostilbegytu 1-0-1 tbl, nemyslím, že je zvýšené dávkování vhodné.

Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok, považuji za nejlepší obrátit se na specializované pracoviště. Nejspíše by bylo na místě doplnit vyšetření průchodnosti vejcovodů a případně zvažovat například intrauterinní inseminaci

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den, mam v posledni dobe rozhozenou MS. Cykly dlouhe 37 a 33 dni, ovulace jednou 19DC podruhe 10DC (potvrzeno testem). Mam za sebou potrat ve druhem trimestru. Muze takto rozhozena MS zpusobovat problem s otehotnenim nebo je dulezite hlavne to, ze ovuluji a je jedno, jestli je to ve stejny cas? Dekuji
Adela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Důležité je, že ovulujete. Není podstatné, je-li to ve stejný den.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, v 15 letech jsem měla mimoděložní těhotenství. Nyní mám jen jeden vejcovod. Aktuálně jsem v 8. týdnu těhotenství a uvažuji o interpunkci. Těhotenství bylo neplanované a s přítelem si čím dál meně rozumíme. Mám však obavy z možné neplodnosti do budoucna, je mi pouze 24 let a v budoucnu určitě děti chci. Jak velké riziko je, že bych po prodělaní interpunkce nyní nemusela mít možnost dalších dětí? Děkuji Michaela
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko se těžko odhaduje.  Záleží na mnoha okolnostech, především na průběhu výkonu a hojení. Nelze vyloučit, že ponechaný vejcovod není úplně v pořádku, stejně jako ten, v kterém bylo mimoděložní těhotenství. Pak může stačit jen málo.
Riziko následné neplodnosti jistě není dramatické, ale do úvahy ho brát musíte. Na druhou stranu - i kdyby došlo k poškození zbývajícího vejcovodu, vždy zůstává možnost IVF programu
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, měla bych několik dotazů. Již téměř dva roky se mi nedaří otěhotnět. Lékař mi diagnostikoval syndrom PCO a poslední cyklus určil za anovulační. Navíc jsem měla značně zvýšenou hodnotu prolaktinu (přes 1200 mlU/l). Již jsem objednaná na magnetickou rezonanci, ale objednací lhůta je v řádu týndů až měsíců. Všude se dočítám, že důsledkem všech těchto parametrů je velmi slabá nebo žádná nepravidelná menstruace, dlouhé cykly atd. Já však mám menstruaci pravidelnou (cyklus 25-27 dní) a i dost silnou (a bolestivou). Navíc se mi asi 12. den cyklu (který lékař určil za anovulační) zvýšila bazální teplota a již 7 dní se drží vysoko, což bych považovala za proběhlou ovulaci. Nějak tomu celému nerozumím - ještě před pár měsíci jsem měla hladinu naprosto v normě, pak mírně zvýšenou a teď takový skok. Může tato hodnota nad 1200 mlU/l značit jen stres nebo už je to závažný problém? Děkuji za odpověď!
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cyklus může být pravidelný i při vysoké hladině prolaktinu i při PCO

Nevím, na základě čeho lékař stanovil cyklus jako anovulační. Rozpor s naměřenými teplotami je obtížné vysvětlit.

Podobný prudký nárůst hodnot prolaktin je obtížné vysvětlit jen stresem.

Pokud se neúspěšně snažíte o početí déle než rok, je vhodná péče specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

P.S.

Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,

s přítelem se snažíme o otěhotnění (6 měsíců) ale měla jsem hodně nepravidelnou menstruaci, třeba i 60 dnů. Gynekoložka mi předepsala Gynprodyl 14. - 23. den cyklu. Menstruace je stále nepravidelná ale spíše jsem se chtěla zeptat na ovulaci. Zabraňuje (zastavuje) gynprodyl ovulaci nebo je to lež?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynprodyl nezastavuje ovulaci. Je-li ale nasazen již před ovulací, může bránit početí předčasnou přestavbou děložní sliznice. Užívání bez sledování ovulace již od 14. dne bych osobně nedoporučil
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, byl mi předepsán Clostilbegyt na vyvolání ovulace. V příbalovém letáku se píše, že léčba je obvyklá po 6 měsíců, pokud je neúspěšná, má se udělat tříměsíční pauza. Nikde jsem se ale nedozvěděla, jestli se dá braní Clostilbegytu přerušit třeba na měsíc či dva. Například 2 cykly ano, potom třeba cyklus nebrat a zase pokračovat s tím, že se vezme maximálně 6x. Jde o to, že se může stát, že v době ovulace nedojde ke styku (partner na služební cestě apod.) a tudíž by ten jeden měsíc bylo zbytečné jíst prášky, když ke styku stejně nedojde. Lze to tedy takto přerušit? Sníží se možnost vyvolání ovulace nebo bude to mít nějaký negativní účinek? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívat Clostilbegyt je možné nepravidelně- např. 2 měsíce ano, 1 měsíc ne, nebo třeba 1 měsíc ano, 3 měsíce ne atd. Léčebný efekt tím není ovlivněn
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, v minulosti se dívky, které prodělaly operaci slepého střeva posílaly do lázní, aby se zabránilo komplikacím při otěhotnění. Je možné, že operace žlučníku, po kterém se vytvořil špatně se vstřebávající hematom, mohlo způsobit pozdější problémy s otěhotněním ?
Děkuji.
Teddy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jakákoli břišní operace s komplikovaným hojením může teoreticky způsobit poškození vejcovodů a následný problém s plodností.  Riziko je ale podle mne u operace žlučníku malé.
Otázkou je, zda lázeňská léčba situaci vylepší. Osobně tomu příliš nevěřím.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den pane doktore chtela bych se zeptat je mi 34 let mame jedno dite snazime se o druhe no nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a 1 mimodelozni tehotnenstvi posledni potrat jsem mnela 24.12.2018 pak jsem sla po novym roce k doktorce rekla mi ze vejcovod co mi zbyl je zvecsenej ted 22.1 jsem byla na kontrole a ten vejcovod je stale zvecsenej rekla ze to muze byt cysta-cysticky ale take nepruchodnej vejcovod mam strach ze to bude nepruchodne doktorka mi odporucila laparoskopii aby se se podivali co je tam za problem na vystreni stitne zlazy jsem byla vysledky mam v norme hormonalny profil mi bude doktorka delat az po zakroku ....chci se teda zeptat co muze znamenat ten zvecseny vejcovod Dekuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jde o vejcovod naplněný tekutinou, tzv. sactosalpinx. Příčinou bývá proběhlý zánět vejcovodu. Ten nemusí být provázen obtížemi a objeví se až tento jeho následek. Může jít o příčinu Vašich problémů. Laparoskopie je určitě vhodná
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,Je mi 38 let. Před 5 lety jsem podstoupila IVF dl. protokol (myslím Merional) z důvodu špatného spermiog přítele. Měla jsem 13 folik., 6 oplodněných vajíček, 2 ambrya zamražená a z 3 mám syna. Teď po 5 lety, krátký protokol s novým přítelem, spermiog. má v pořádku i já jsem v naprostém pořádku. V minulosti jsem byla 2x spontánně těhotná, ale dítě po narození umřelo (gen. nemoc) a po druhé muselo být těhotenství ukončeno, protože bylo opět nemocné. Otěhotnět se mi teď nedaří, protože psychika je te'd hlavní nepřítel po prožité minulosti. Nyní po krátkém protokolu 12 folikulů, 10 zralých vajíček, 6 blastocyst, jedno se mi zavedlo, ale neotěhotněla jsem a nebylo zamražení. Stimu. Gonal 175ml 7 dní, 6 a 7 den Cetrotide 8 den (neděle) nic a 9 den vyšetření. Píchnutí Otrivelle a odebrání vajíček. Můžete poradit co dál? Bojím se, že už jsem stará stará a nepůjde to. Nyní ms a ráda bych další cyklus podstoupila IVF. Taky nevím zda díky mé psychice by zabralo tento měsíc IUI. Děkuji - otázka upravena poradcem
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Věk bohužel hraje roli. Jak moc závažnou lze odhadnout vyšetřením hladiny AMH.
 IVF bych příliš neodkládal.
IUI lze samozřejmě také zkusit, byť úspěšnost je oproti IVF výrazně nižší
A myslím, že by mohla pomoci podpora psychologa
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
dobrý den,
jaký je rozdíl mezi léky clostil a femara z hlediska použití u minim. stimulace? Je tam jiná účinná látka? Větší množství látky? děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tyto přípravky mají rozdílné složení. Femara obsahuje letrozol, Clostilbyget clomifen citrat. Ke stimulaci vaječníků se běžně užívá Clostilbegyt. Femara spíše jen výjimečně
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, kdyz je muz plodny na 50% a neplodny 50% je moze otěhotnět
Hanicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné hodnocení se neužívá a příliš mu nerozumím. 
Má-li muž 50% kvalitních spermií, je jistě početí možné
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore mám takový dotaz jsem 3 roky po prvním porodu císařským řezem,s přítelem se snažíme o druhé miminko ale pořád se nedaří mohu se zeptat co to asi tak může ovlivnit ? vím,že je to asi hloupá otázka ale chtěla bych vědět váš názor ještě dřív než to začneme řešit u gynekologa děkuji
teeza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin tzv. sekundární neplodnosti je řada- hormonální problém, zhoršený spermiogram, neprůchodné vejcovody aj. Nedaří-li se Vám otěhotnět déle než rok, je vhodné navštívit specializované pracoviště
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, delala jsem si nekolik ovulacnich testu, ale jsem zmatena. Par dni byl videt sotva slaby duch, pote carka zesilila, dalsi den jeste vic a treti den opet slaba. V den, kdy byla carka nejsilnejsi, jsem mela hodne priznaku ovulace, napr.hlen a bolest vajecniku, citliva prsa. Je mozne, aby den nejsilnejsi carky byl den ovulace, i kdyz carka nebyla tak silna jako kontrolni carka? Nebo spise ovulace v dobe testovani neprobehla? Dekuji
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Maximální intenzita zabarvení čárky na ovulačním testu se objevuje cca den před samotnou ovulací. Je podmíněna vyplavením maximálního množství hormonu LH. Intenzitu zabarvení ovlivní řada faktorů- například koncentrace moče.  Zda vyplavené množství  LH na ovulaci skutečně "stačí", lze posoudit jen UZ vyšetřením.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den ma otazka se tyka tehotenstvi uz jedno dite mame ale snazime se s manzelem o druhe a nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a jedno mimodelozni tehotensti moje gynekolozka mi poradila laparoskopicke vysetreni vejcovodu co mi zbyl ja se jen bojim aby nebyl nepruchodni chci se zeptat jestli by byl nepruchodni da se to nejak lecit?a nebo co si myslite proc mam takove potize s otehotnenim kdyz uz jedno dite mam a bylo to bezproblemovy?Dekuji za odvoved
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobry den ma otazka se tyka tehotenstvi uz jedno dite mame ale snazime se s manzelem o druhe a nejak se nam nedari mam za sebou 2 samovolne potraty a jedno mimodelozni tehotensti moje gynekolozka mi poradila laparoskopicke vysetreni vejcovodu co mi zbyl ja se jen bojim aby nebyl nepruchodni chci se zeptat jestli by byl nepruchodni da se to nejak lecit?a nebo co si myslite proc mam takove potize s otehotnenim kdyz uz jedno dite mam a bylo to bezproblemovy?Dekuji za odvoved
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den .
"Oprava" poškozeného vejcovodu je velmi obtížná a málo úspěšná. Řešením bývá jeho odstranění a IVF program.
Posouzení Vašeho problému je obtížné - neznám především Váš věk. Určitě by stálo za zvážení vyšetření funkce štítné žlázy a i dalších hormonů a možná i spermiogram partnera
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, prosim o radu. 1,5 roku se snazime otehotnet. Nedari se. V Ivf centru mi zjistili AMG 6,8 ng/ml pcos syndrom. Cvicim 2x tydne jim malo cukru BMI 22 ( vaha 63 kg a 170 cm) . Citim se v pohode, jen me dost trapi zanetlive vridky na licnich kostech ve tvari a velke bolesti v levem vajecniku. Prosim da se koupit nejaky produkt na snizeni muzskych hormonu abychom mohli otehotnet bez zakroku. Dekuji velice na odpoved muze vse.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný volně prodejný přípravek, který by dokázal snížit hladin androgenů, tedy mužských pohlavních hormonů, neznám.
Možná ani snížení těchto hormonů není třeba. Zásadní je, zda ovulujete. Pokud ne, bude možná stačit ovulaci vyvolat.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,
před 6 lety jsem podstoupila UPT ve 4.tt. Vše bylo v pořádku a ani pak jsem neměla žádné komplikace. Nyní se pokouším již několik měsíců otěhotnět a zatím bez úspěchu. Cyklus mám pravidelný, i když kratší - většinou 24-26 dní a před ms i po ní vždy mírně špiním. Někde jsem se dočetla, že kratší cyklus i špinění může být způsobeno poruchou funkce žlutého tělíska, což se může mimo jiné projevit i neplodností. Jak gynekolog vlastně pozná, že žluté tělísko nefunguje správně a dá se to léčit? Může to nějak souviset s tou interrupcí? Evidentně se nejedná o poruchu vrozenou, když už jsem jednou otěhotněla. Myslím, že před tím prvním nechtěným těhotenstvím jsem cykly měla delší než 26 dní a bez špinění, ale je pravda, že tehdy jsem se zas až tolik nesledovala, takže si tím zcela jistá nejsem. Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Především je třeba zjistit, zda vůbec ovulujete - např. ovulačními testy nebo sledováním bazálních teplot nebo  odběrem krve na stanovení progesteronu, případě opakovanými UZ vyšetřeními u lékaře (folikulometrie).
Průkaz snížené funkce žlutého tělíska je obtížný. Z hladin progesteronu to prakticky není možné, protože silně kolísají. Do jisté míry na tento problém lze soudit ze zkrácení doby od ovulace do menses.
Nejjednodušším řešením je, pokud je prokázána ovulace, zkusit podporu luteální fáze gestageny i bez průkazu narušené funkce. Například Utrogestan 2x1-2 tbl. Začít je třeba vždy až po ovulaci a užívat do menses nebo při pozitivitě gravitestu do cca 8. týdne
"Špinění" ale také může mít příčinu v děloze - polyp, zánět. I na to je třeba myslet.
Změna cyklu nesouvisí s interupcí. Ovšem po interupci nelze vyloučit narušení průchodnosti vejcovodů. Tomu je třeba výhledově také věnovat pozornost. 
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, již rok a půl se pokouším otěhotnět. Asi před rokem jsem byla na běžné preventivní prohlídce u gynekologa a zmínila se tehdy, ze už plánuji těhotenství. Nicméně mi bylo doporučeno pokračovat ve snahách a žádný neobvyklý gynekologicky nález nebyl shledan. Nyní po dalším roce jsem byla u jiné lékařky, která jednak na ultrazvuku našla polypy děložní sliznice a navíc hormonální profil prokázal nadměrné množství protilátek proti ovariim (27 U/ml). Vždy jsem menstruovala pravidelně (cyklus circa 24-27dni) s lehkým pre a postmenstruacnim spinenim. Nedavno jsem podstoupila hysteroskopii, byly mi odstraněny polypy a provedena kyretaz. Můj dotaz zní, zda si myslíte, ze spolu mohou souviset ty ovarialni protilátky a polypy, což se třeba mohlo projevovat tím spinenim, silnějším menses, kratším cyklem a samozřejmě nemožnosti otěhotnět nebo jsou to dvě zcela odlišné a nesouvisejici záležitosti. Je možné, ze se odstraněním polypu a kyretazi sníží i hladina těch ova protilátek? Děkuji!
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Vyšetření protilátek proti ovariím není součástí hormonálního profilu. Jde o imunologické vyšetření.

Jaký má vyšší hladina těchto protilátek vztah k problémům s početím, je těžké odhadnout. Obecně jsem k výsledkům imunologických testů při vyšetřování neplodnosti dosti skeptický.

S polypy děložní sliznice tento nález nesouvisí. Hysteroskopie ani kyretáž tento výsledek neovlivní.

Polypy děložní sliznice mohou být příčinou pre a postmenstruačního "špinění".

Při neúspěšné snaze o početí delší než rok je podle mne vhodná péče specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, děkuji za odpověď, ptala jsem se na zprůchodnění pravého vejcovodu, který zůstal zneprůchodněný v místě, kde ústí do dělohy.Bylo to po srůstu pravého děložního rohu po kyretáži.Napsal jste, že je to obtížně proveditelné a že když mám průchodný levý vejcovod, tak zbytečné.Je mi už 40 a 4 ivf nevyšly, chtěla bych mít šanci(i když velmi malou) na přirozené otěhotnění, což se s neprůchodným jedním vejcovodem snižuje na polovinu nebo možná i méně, protože pravý vaječník mi pracuje lépe než levý a několikrát za sebou mám ovulaci jen z pravého.Je nějaké pracoviště, které se na tyto obtížné zákroky specializuje?Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádné takové pracoviště neznám
Jeden neprůchodný vejcovod nesnižuje šanci početí na polovin. Je možné otěhotnět  i při ovulaci vpravo a průchodném levém vejcovodu
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň prajem pán doktor, chcela by som sa opýtať, vedeli by ste mi odporučiť ako dlho by som sa mala snažiť otehotnieť prirodzene bez IVF. Mám 33 rokov, bezdetná a bez potratov, za sebou myomektómiu laparotomicky abdominálne pred rokom (vybraných bolo 5 myómov), teraz laparoskopicky uvoľnenie mnohopočetných zrastov v celej brušnej dutine a chromopertubáciu, pri ktorej bolo zistená nepriechodnosť 1 vajcovodu, ktorý je zrastený s črevom a maternicou. Som po kyretáži, menštruáciu mám pravidelnú ale silnú s veľkými bolesťami od 2.polovice cyklu. Navyše sa už 4.rok liečim na hyperprolaktinémiu. Otehotnieť sa snažím zatiaľ 6 mesiacov. Vopred Vám ďakujem za odpoveď a prajem krásny deň
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepodařilo-li se Vám otěhotnět během půl roku, IVF bych dlouho neodkládal. Maximálně třeba ještě 3-4  měsíce. Důležité je, abyste ale měla korigovanou hyperprolaktinemii.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den prosím o radu. Poslední dobou mám bolestivou menstruaci - ne hodně, že by jsem umírala bolesti ale svírají se mi záda (jakoby ledviny až ke konečníku - jako kdyby se mi chtělo na velkou, je to takový bolestivý tlak a je to velmi nepříjemné. Jinak nic víc + poslední dobou chodím často na malou a docela mi dělá problém se úplně vyprázdnit, jako kdyby jsem trpěla inkontinencí nebo co nebo jako kdyby ve mě zůstal zbytek moči a při prudkém pohybu vytekl... ale je mi 22 a dříve jsem takové problémy neměla.... navíc se mi nedaří otěhotnět a to už tak 1rok ne-li víc bude co se snažíme s manželem o dítě a nechráníme se. Sice se po sexu běžím ihned důkladně omýt, ale to by snad nemělo mít vliv. Navíc jsem mladá a přítel také, ostatní otěhotní i z "nehody" a nám ač cíleně se to nedaří a nijak jsme to doposud nehrotili, ale už mi je to divné. Mě je 22 let a manželovi 25, mladí a bez vážných nemocí díkybohu.. děkuji - otázka upravena poradcem
Wiwiena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolesti při menses by mohly být způsobeny endometriózou. Ta by mohla být i příčinou, proč se Vám nedaří otěhotnět.  Příčina ale může být i jinde. Určitě by bylo vhodné, abyste sledovala svou ovulaci (ovulační testy nebo měření bazální teploty) a u partnera bych doporučil vyšetření spermiogramu - i řada mladých zdravých mužů má nedobrý nález.
Potíže s močením mohou být způsobeny zánětem močových cest. Doporučuji navštívit praktického lékaře
MUDr. Jan Šlc
Neplodnost
Dobrý den, na léčbu neplodnosti (dlouhodobě nemám ovulaci) mi byl lékařem předepsán lék Orgametril v dávkování vždy 22. až 27. den cyklu (2 krát denně). V příbalovém letáku jsem si však přečetla, že ovulaci Orgametril potlačuje. Chtěla bych se proto zeptat na Váš názor. Předem děkuji.
Sasha
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při plánovaném otěhotnění není Orgametril příliš vhodným lékem. A rozhodně nemůže pomoci, když neovulujete. V těchto případech je třeba užít jiné léky, například Clostilbegyt nebo gonadotropní hormony.

Snažíte-li se o početí neúspěšně déle než rok, je podle mne vhodná péče specializovaného pracoviště

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám eventuálně budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, chci se zeptat . Podstoupila jsem už 2. IUI opět bez úspěchu. Od 3-7 dne cyklu mám clostilbegyt před inseminaci ovitrille a po inseminaci utrogestan. Je možné ještě nějak stimulovat (injekci, léky ,atd) aby byla větší šance ? Děkuji
Michaela Plíhalová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Ke stimulaci vaječníků k IUI lze užít gonadotropní hormony. Je to účinnější léčba, ale tyto léky jsou dostupné jen ve formě injeklcí a v poslední době je přestávají hradit zdravotní pojišťovny. Cena na jeden cyklus bývá cca 2-3 tisíce Kč. Otázkou je, zda má IUI ještě smysl. Předpokládám, že máte vyšetřenou průchodnost vejcovodů, v pořádku hormonální testy  a spermiogram je bez výrazné patologie. Pak bych IUI ještě zkoušel.

MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den,
z důvodu více než 8 měsíčnímu neúspěšnému snažení o miminko (věk 35+) mi byl před cca půl rokem podán Clostilbegyt po dobu 3 měsíců. Ovulace se zdá že probíhá i probíhala, na UTZ byl vždy cca 19 - 22 mm folikul, a to i v době užívání Clostilu (+Utrogestan). Vždy jen na jedné straně (stejném vaječníku) pouze jeden dominantní folikul. Při Clostilu nejvyšší druhý byl 12 mm. Mohlo by to zančit nějakou hormonální chybu ? Že mé tělo na Clostil výrazně nereaguje? Většinou by mělo dozrát více vajíček. O IVF partner nestojí, chce přirozeně. Vzhledem ke stále neúspěšné snaze (AMhormon 2,9, spermiogram ok) zvažuji laparoskopii kvůli průchodnosti vaječníků. Kdyby se to obešlo bez ní, s nějakým jiným doporučením, byla bych raději.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Clostilbegyt má správně fungovat tak, že dozrává pouze 1 folikl. Ovšem je třeba sledovat, že k ovulaci opravdu dojde - nestačí jen růst folikulu - musí také zmizet, resp. přeměnit se ve žluté tělísko
Před opakovanou inseminací je určitě vhodné vyšetřit průchodnost vejcovodů. Nemusí nutně jít o laparoskopii. Stačí například speciální UZ vyšetření- HyCoSy.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je možné po pár letech opakovat zákrok MESA-TESA? Nebo je tam nějaké riziko? Manžel má od narození jedno varle nesestouplé. děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento zákrok lze opakovat. Rizika musí ale vždy dle konkrétního nálezu posoudit specialista - urolog nebo lépe androlog.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore,

můj gynekolog mi při preventivním vyšetřením na základě UTZ sdělil, že si myslí, že mám malou zásobu vajíček a doporučil mi odběr AMH. Výsledek vyšel 1,0. Nesdělil mi referenční hodnoty laboratoře, jen mi řekl, že výsledek je pod normou a že si mám co nejdříve pořídit dítě.
Je mi 30 let, nekouřím, nepiju alkohol, dodržuju zdravou životosprávu, sportuju. Příteli je 25 let, nejsme spolu dlouho a děti jsme zatím neplánovali.
Jak vidíte mou prognózu a jaký byste mi doporučil další postup?

Předem děkuji a pěkný den.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodnota AMH je na Vašich 30 let opravdu nízká.
Doporučuji, v souladu s Vaším lékařem, otěhotnění dlouho neodkládat. Pár měsíců roli nehraje, ale pár let již ano.
Nejste-li si jistá, že Váš současný přítel "je ten pravý", stálo by za úvahu nechat si zmrazit svá vajíčka. Další možností je odebrat vajíčka, oplodnit je partnerovými spermiemi a žádné embryo nyní nezavádět, všechna zmrazit
MUDr. Jan Šulc

Neplodnost
Dobrý den, asi před rokem a půl jsem měla týden zpožděnou menstruaci a křeče v podbřišku (TT negativní). Když už jsem chtěla jít k lékaři, menstruace se spustila (byla hodně tmavá). Do té doby jsem měla pravidelný cyklus 28 dnů. Od té doby se mi cyklus spíše zkrátil na 26 dnů, někdy i těch 28, občas se mi objevuje více dnů před menstruací špinění a návaly horka. S Duphastonem jsem měla cyklus 31 dnů. Také trpím suchou pochvou a častou únavou. Necelý rok se pokouším otěhotnět a zatím se nedaří. Může to nějak souviset? Ovulace probíhá 12.-14. den cyklu. Může mi chybět nějaký hormon? Vitamíny a minerály doplňuji. Napadl mě také předčasný přechod, ale vzhledem k ovulaci a dobré zásobě vajíček (AMH 3) je to asi nesmysl. 40 mi bude až za pár let. Děkuji.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Potíže před menses mohou souviset s nižší hladinou progesteron.

O předčasný přechod se s ohledem na výsledek AMH opravdu nejedná.

Otázkou je, jak sledujete ovulaci. Asi by stálo za to ji sledovat pomocí opakovaného UZ vyšetření (UZ folikulometrie), což je  postup přesnější než subjektivní pocity či ovulační testy.

Snažíte-li se o početí neúspěšně již téměř rok, byla by podle mne vhodná péče specializovaného pracoviště, které může uvedené sledování provést a doplní i další testy

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den,
mám zjištěnou mírnou pozitivitu na alergii na kravské mléko. Může ovlivňovat plodnost? Nemám žádné výrazné obtíže, jen mám pocit mírně nafouklého břicha a jsem více unavená.
Celiakie (alergie na lepek) prý může být příčinou neplodnosti. Tu mám ale negativní (ač jsem jsem ji jako malá měla pozitivní). Děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Samotná alergie na kravské mléko není příčinou neplodnosti. Otázkou ale je Váš celkový imunitní stav. Nevím, jestli je uvedená alergie jedinou odchylkou. Zda existuje nějaké potenciální ovlivnění Vaší plodnosti by měl říci imunolog. 
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
zajímalo by mne , kde lze provést test PCT (postkoitální) a test fragmentace DNA u spermií v královéhradeckém kraji. Netušíte, prosím?
PCT test jsem se ptala ve dvou laboratořích a Sanusu a prý nedělají.
Předpokládám, že bych jako samoplátce hradila, ale nevím, kam se obrátit.
Pokud byste věděl, děkuji za radu.
Kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám o možnostech vyšetření v Hradci a okolí žádné informace.
Test DNA fragmentace bychom mohli provést, pokud byste měli zájem, na našem pracovišti. Do Prahy to není až tak daleko.
Mohu ještě připojit svůj názor na postkoitální test. Prováděli jsme ho řadu let a výsledky nebyly uspokojivé. Často i šlo o hraniční, nic neříkající, nálezy.  Nakonec jsme tento test přestali provádět. Jednoduchým řešením je plánovat intrauterinní inseminaci.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobry den, pane doktore, na gynekologickem vysetreni jsem se dozvěděla , ze mam moc uzke delozni hrdlo, je problém abych otěhotněla? Dekuji za odpoved
Klara Voberkova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejsem si jist,  zda jste lékaři dobře rozuměla. Pokud ano, nevím, co tím měl na mysli.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
před rokem jsem po 12letech vysadila HA, bohužel se mi stále nedaří otěhotnět, manžel má spermiogram v pořádku. Já nyní užívám druhý měsíc clostilbegyt a duphaston + doplňuji inofolicem a kontryhelovým čajem. Cykly jsem měla dost rozházené 32 - 45.(jednou i 77) Po poslední dávce duphastonu přišla po deseti dnech MS, cyklus byl 34dní. Po druhé dávce clostilbegytu jsem měla ovulaci 13.-14. DC, ověřena ovu testama a měla jsem tyto dny také bolesti v podbřišku(normálně nemívám). 17.DC jsem byla na kontrole a pan doktor mi oznámil, že mám strašně nízkou děložní sliznici, že z toho nic nebude(bohužel si nepamutuji kolik mm). Myslíte, že po duphastonu, který beru právě od 17.-24.DC, by mohla ještě sliznice naskočit ? A jaký byste preferoval další postup, pokud by se dále nedařilo. Nebylo poprvé, co mi pan doktor oznámil, že mám sliznici nízkou, ale zatím to bohužel neřešil. Předem moc děkuji za odpověď.
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Význam výšky děložní sliznice se do jisté míry často přeceňuje. Znám ženy, které otěhotněly i při výšce endometria 4 mm. A také existuje mimoděložní těhotenství - embryo se tedy umí uchytit i v místech, kde není žádná děložní sliznice.

Nicméně je samozřejmě lepší, pokud sliznice naroste dostatečně. Problém je v tom, že užívání Closilbegytu často růstu sliznice spíše brání. Ideálním řešením je podpora ovulace gonadotropními hormony.

Jako nejlepší řešení vidím, pokud se Vám záhy nepodaří otěhotnět, obrátit se i s partnerem na některé pracoviště, které se na léčbu neplodnosti specializuje.

MUDr Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobry den,predem dekuji za odpoved.Ja vek 33 pritel 37 snazime se o mimino 1,5 roku.Spermiogram v naprostem poradku ja take vse v norme.Prvni mesic predepsan gynprodyl na 16DC /10 dni -zavadeny.Opet se dostavili mesicky.Po konzultaci s Mudr nasazeny Clostilbegyt 2 tab.denne od 5Dc na 5 dni.Je tento postup bezny?11DC mam jit na ultrazvuk ..S hormonu mam celkem strach.Proto by me zajimal Vas nazor.Dekuji preji hezky den
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud ovulujete, považuji nasazení Clostilbegytu za ne zcela vhodné. Gynprodyl určitě může pomoci, ale musí být nasazen spolehlivě až po ovulaci. Jinak může početí i bránit.

Snažíte-li se o početí déle než rok, je podle mého názoru vhodná péče specializovaného pracoviště.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

Neplodnost
Dobrý den, nemáte náhodou informaci o dostupnosti clostilbegytu zpátky na trhu v ČR? Příp. čím se dá nahradit při minim. stimulaci. děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak to bude s dostupností Clostilegytu, nevím. Nahradit se dá např. Tamoxifenem nebo nejlépe  gonadotropními hormony
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, s partnerem se několik měsíců pokoušíme o miminko. Před lety už jsem rodila a v poslední době nejsem při styku tak vlhká, jak bych měla být Což by ale snad na otěhotnění vliv mít nemělo. Pořídila jsem navíc Conceive Plus gel, který by měl spermie navíc vyživovat. Co mě ale zaráží, že po styku ze mě nevytéká sperma. Kdysi se stejným partnerem ze mě vytékalo velké množství a otěhotněla jsem hned. Partner byl na spermiogramu a je na tom průměrně. Nekouří, nepije, nemá nadváhu. Chápu, že objem ejakulátu bude po několika letech již nižší (není již nejmladší), ale dle testů je v pořádku, pokud praktikujeme jinou metodu, přijde mi ho relativně dost, ale po styku jsem jen malinko mokrá. Čím to může být? Těžko se do mě vstřebá.. Lze nějak jeho objem zvýšit? Objednala jsem nyní na zkoušku Folandrol. Děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Buď je množství ejakulátu reálně nižší nebo jeho větší část zůstává v pochvě - po porodu je může být pochva méně elastická a ejakulát může zůstat například v zadní poševní klenbě. Důležité ale je, že množství ejekulátu není při snaze o početí podstatné. Je-li spermiogram normální, není třeba u muže žádná léčba.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
existuje nějaké metoda, např. 3D ultrazvuk, kterou by šlo zjistit, kde se po styku nacházejí spermie a zda jsou živé? Dočetla, že někomu lékařka po styku zjistila, že všechny spermie dotyčná "zabila", resp. její imunitní systém.A u kamarádky zase gynekoložka poznala, že měla pohlavní styk, ačkoliv se poté umyla. Tedy jsou nějak spermie po styku viditelné či zjistitelné? Je to poměrně důležité, protože pak by se dalo v období ovulace odhalit, zda se správně spermie dostaly do vejcovodu. Pokud by tam nebyly, byl by zřejmě problém buď se zvýšenou imunitou ženy nebo s kvalitou spermii. Pokud ano, a k těhotentsví by nedošlo, pak by byl problém s vajíčkem či uhnízděním embrya. Spermiogram se zdá v normě, ale kvalitu vajíčka lze zjistit jen při vývoji embrya laboratorně, předpokládám, že jiné ověření není. Tedy byl by to dobrý ukazatel. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přítomnost a stav spermií se dá snadno zjistit v pochvě a ještě v hlenu děložního čípku. Dále již průnik ani životaschopnost spermií nelze neinvazivně sledovat.  Šlo by prokázat přítomnost spermií ve vejcovodu ale pouze při laparoskopii.
Jsou-li četné dobře pohyblivé spermie v děložním hlenu a jsou-li vejcovody průchodné, je vysoce pravděpodobné, že kvalitní spermie jsou i ve vejcovodu.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den,
necelý rok se snažíme o miminko. Partner na hranici normy, já hormonální profil ok, AMH také (přes 2 mg/ml). Již jedno starší dítko máme. Ovulace probíhá (jednostranně). Měla jsem Clostyl, pak Duphaston, 1x IUI. Poté jsem dostala Utrogestan, ale hrozně jsem se (po něm?) zavodnila. Nyní už ho dva měsíce neberu, ale situace je stejná. mám zavodněné, nafouklé břicho celých 28 dnů až do MS. Neustále čůrám (cca 10x - 12 za den kolem 250-300 ml. Vypiju cca 1 - 1,5 l jako obvykle. Bez bolestí, světlá moč. Před MS a při MS ze mě teče i voda. TT byl minulý i předminulý měsíc negativní. Léky - jen Euthyrox 50 mg 1x denně na mírně sníženou fci štítné žlázy a vitamíny, minerály - Nosifol sáčky. Nevíte, co s tím ?
Děkuji.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Nafouklé břicho může mít řadu příčin - v oblasti gynekologické (např. cysta, což je poměrně častá komplikace užití Clostilbygtu) i mimo ni. Souvislost s užitím Utrogestanu je po více než Bez vyšetření na dálku nejde posoudit, o co se jedná. měsících nepravděpodobná. 
Řadu příčin může mít i časté močení - např. infekce močových cest. Není ale dlouhodobě dost dobře možné, abyste vymočila cca 3 litry (10-12x250-300ml) a vypila jen 1,5 litru. Myslím, že je ale i tak vhodné vyšetření u praktického lékaře, případně na endokrinologii.
Nepodaří-li se Vám otěhotnět během několika nejbližších  měsíců, je podle mne vhodná péče pracoviště, které se na problematiku neplodnosti specializuje
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, je mi 26 chodíme s manželem do Pronatalu manžel spermiogram na výbornou mě zjištěno 2 DC FSH :15 AMH 1,14 a ještě ten cyklus mi udělali iui je vůbec nějaká šance po 2 letém nechráněném styku zrovna iui? Děkuji moc
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
IUI má jistě určitou šanci na úspěch. Hodně záleží na Vašem věku
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý deň,
s manželom sa snažíme o druhé bábätko, ale na klinike mi zistili pozitívny výsledok na imunológiu. Čítala som si o tom na internete, a obávam sa toho, že by som mohla mať alergiu na manželove spermie.
Mohla som počas 10 rokov získať takúto alergiu?
Ďakujem
Bibiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Alergie na spermie je nevhodný termín. I pokud jsou prokázány protilátky proti spermiím, nejde o typickou alergickou reakci. Tyto protilátky samozřejmě mohou v průběhu let vzniknout. Jejich význam se ale dost přeceňuje.
Aniž znám přesné výsledky imnologického vyšetření, nemohu se blíže vyjádřit.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať mám 23 rokov a manžel 24 viem, že to nie je ešte veľa, ale mám problém s otehotnením. Bola som u gynekológa, ale povedal mi, že je všetko v poriadku robil mi aj folikulometriu, ale aj tak nič. Manžel má o niečo horší spermiogram asi o 5 milionov, ale povedali mu, že by to nemal byť problém. Obaja berieme aj výživové doplnky Inofolic a folandrol napriek tomu sa snažíme už skoro 2 roky a nič...Ja nemávam pravidelný cyklus ale u gynekológa sa mi potvrdilo, že plodné dni mávam. Neviem už čo mám robiť každý mi povie nech na to nemylsím, ale je to ťažké lebo už sme toho vyskúšali veľa a začínam mať pocit, že sa to ani nepodarí. Neviete mi odporúčiť ešte niečo, čo by mohlo pomôcť. Ďakujem pekne za radu.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snažíte-li se neúspěšně o početí rok a více, je i v 23 letech vhodné obrátit se na pracoviště, které se specializuje na léčbu neplodnosti
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

Neplodnost
Dobrý den,
je mi 30let a s manželem se již přes rok snažíme o miminko. Z hormonálního profilu mi vyšlo, že mám nižší hodnotu estradiolu, vše ostatní v pořádku. Můj gynekolog mi předepsal Climen na srovnání hormonu. Po 5ti dnech užívání mi po těle vyskákaly svědivé pupínky. Potřebovala bych se poradit, zda Climen přestat užívat nebo vyčkat, jestli vyrážka nezmizí. Můj gynekolog je bohužel na dovolené. Mohl byste mi prosím poradit? Předem děkuji za Vaši odpověď. Marie
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stanovení hladiny estradiolu má při vyšetřování neplodnosti jen omezený význam. Hladiny totiž výrazně kolísají v průběhu cyklu i v průběhu jednoho dne. Jedna zjištěná hodnota mimo normu nemá proto velký význam a není třeba ji, pokud menstruujete, řešit. 
Nasazení Climenu nepovažuji při léčbě neplodnosti za vhodné.  V druhé polovině cyklu obsahují tabletky cyproteron acetát, který je, v případě, že byste otěhotněla, pro plod potenciálně nebezpečný.
Aktuálně, nebudou-li se potíže zhoršovat, zkuste platíčko Climenu dobrat, aby se "nerozhodil" cyklus. Budou-li se obtíže zhoršovat, vysaďte
Snažíte-li se neúspěšně o početí rok a déle, považuji za vhodná, abyste se i s partnerem obrátili na specializované pracoviště.
MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu


Neplodnost
Dobrý den,
je mi 40 let a 4 měsíce zkouším přirozeně otěhotnět. Ovulace je potvrzena testy i ultrazvukem, po ovulaci beru Utrogestan/Duphaston. Dále beru Inofolic, manžel Folandrol. Je ještě šance na přirozené početí nebo pouze přes CAR?
Jak více ještě mohu početí podpořit?
Mám 2 malé děti (4 a 2 roky), početí bez problémů.
Děkuji.
magda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Více sama vylepšit situaci nejspíše nemůžete. Šance na početí je bohužel ve 40 letech u většiny žen již poměrně výrazně snížená.  Nepodaří-li se Vám otěhotnět během 1-2 příštích měsíců, považuji za rozumné obrátit se na CAR. Určitě minimálně k provedení testů (AMH a další), které posoudí, jak na tom jste se zásobou vajíček. Nemusí být hned na pořadu dne IVF
Předpokládám, že pokud partner užívá Folandrol, nemá asi zcela v pořádku spermiogram. Bude vhodné ho zkontrolovat, případně doplnit o další testy - swim up, fragementace DNA.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, už cca rok se snažíme s partnerem o miminko. Měla jsem Clostyl a Duphaston a nic. Testy partner v normě (ač je mu přes 50), počet spermií vysoký, jen pomalejší + slabší morfo...Já již po po porodu cca před 10 lety - otěhotnění bez problémů, partner stejný. Mé testy nyní FSH 4, 5 , AMH 2,5, MS i OVU ok, jen ovuluji stále z jednoho vaječníku. V centru lékařka tipuje jako problém jedině můj věk (hodně přes 30), ale s takovými výsledky, také oba žádné nemoci, nekuřáci, nealkoholici, žádná obezita, mi to přijde zvláštní. Nyní jsem po IUI,mám Utrogestan - za 10 dnů jsem přibrala 5 kg (původně 55 kg), 22.7. 11 dnů po DPO špinění, dnes slabé krvácení.jen krev a voda, břicho mám zavodněné jako ve 4.měsíci těhotenství. Napadlo mě, zda partnerovy spermie zcela nezlikviduji (po porodu změny čípku - léky typu Gardasil- od té doby ok), tedy zda není problém s autoimunitní reakcí - proto IUI. Kde by dle vás mohl být problém? Průchodnost vaječníků nevím, ale folikuly se tvoří. Děkuji moc.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Problém by opravdu mohl být v průchodnosti - nikoli vaječníků, ale vejcovodů!! Neprůchodnost může být způsobena zánětem, který nemusel být provázen žádnými výraznějšími obtížemi. Lze poměrně snadno vyšetřit -např. metodou HyCoSy (UZ vyšetření po naplnění dělohy speciální tekutinou). 
Předpokládám, že byl vyšetřen prolaktin a funkce štítné žlázy a že obé je v normě.
Pokud jde o spermiogram, počet spermií nehraje až tak zásadní roli. Bylo by nejspíše vhodné doplnit některé další testy - swim up, případně test DNA fragmentace
A opravdu, bez ohledu na výsledky AMH, FSH, může být problém v kvalitě vajíček.  Jsou ve Vašem těle od narození, žádná nová nevznikají. Tvorba folikulů nezaručuje, že v nich dozrává vajíčko schopné oplození a dalšího vývoje. Více nám o kvalitě vajíček případně řekne až IVF program, kdy máme možnost v laboratoři sledovat jejich oplozován a vývoj embryí.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, mám na Vás také dotaz. Je mi 45 let. S partnerem by jsme si přáli ještě miminko. Přítel je v pořádku, ale já jsem již 13 let bez vejcovodů. Již mám za sebou 2 pokusy. Poprvé mi oocyt praskl a podruhé když byl odsát tak byl prázdný. Dělala jsem si test plodnosti a vyšel mi negativní a prý je to dobré pro těhotenství. Myslíte si, že mám nějakou šanci na otěhotnění. Děkuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jaký test plodnosti máte na mysli.
Obecně je  šance na početí s užitím vlastních vajíček ve 45 letech velmi velmi nízká i v rámci programu IVF. Reálnou šanci přináší pouze užití vajíček darovaných
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nepraskl Vám oocyt, ale folikl. Oocyt = vajíčko je buňka lidským okem neviditelná
Neplodnost
Dobrý den pane doktore, je mi 37 let a rok se s přítelem snažíme o dítě. Přítel má spermie v naprostém pořádku a já jsem zdravá (jedno dítě mám). Můžete mi prosím doporučit něco co by urychlilo otěhotnění, ale zatím bez IVF? Například kyselina listová nebo zda je větší šance vyzkoušet IUI? Nebo cokoliv jiného prosím? Mockrát děkuji za odpověď.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání kyseliny listové nebo lépe - některého multivitaminu s kyselinou listovou- je určitě vhodné, ale zásadně nepomůže.

V 37 letech již je šance na početí snížená. Bylo by proto podle mne vhodné obrátit se na některé specializované pracoviště. Bude třeba vyšetřit hormonální profil a sledovat, zda ovulujete. Případné odchylky od normy jde samozřejmě napravit. Dalším krokem by mělo být vyšetření průchodnosti vejcovodů - k jejich poškození a zneprůchodnění může dojít, aniž má žena nějaké větší potíže. Bude-li alespoň jeden vejcovod průchodný, hormonální profil bude v pořádku a budete ovulovat, je jistě možné doporučit IUI.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517