Středa 20. ledna 2021, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. ledna 2021 Ilona

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

klimakterický syndrom
Pán doktor, som v perimenopauze. MAm taky problem,že mi už začina vynechavať menzes, alebo namiesto neho pride iba špinenie. Niekedy mam špinenie tak na druhy deň po pohlavnom styku. Pri gyn. vyšetreni lekar nevidel na krčku nič podozrive. v auguste robena hoistologia pri kyretaži tiež všetko Ok.Teraz mi bral vyter a zitil bakteriu enterococcus faecalis. Necapem z čoho, rano a večer sa každy deń sprchujem a intimnym mydlom. Povedal mi, že može to byť hormonmi, alebo že to može byť aj zapal krčka maternice. Nasadil mi Medoclav peroralne, lebo v minulosti sa u mňa po gynekologickych tabletach vyskytla kontaktna alergicka reaakcia, kedy som skončila aj na hydrocortizone, ktorá vyvrcholila aj celkovou alrergiou 1 hod. po clotrimazole - pocit dusenia, vysoky tlak, tep, triaška, zimnica, nevoľnosť. Alergologička dopporučila skor celkove ATB. aby sme sa vyhli alergii.Pred ATB. som nepociťovala žiadne problemy, teraz počas liečby mam svrbenie, podraždenie v oblasti pošvy. Uživam aj Probiotika Gynimum dual protect. Može to mať suvis s Atb? Alebo sa to može diať aj v menopauze - vydsychanie sliznic? /Ďakujem za odpoveď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Svědění v oblasti pochvy opravdu může souviset s nasazením antibiotik. Často dojde k pomnožení kvaisnek, které jsou na antibiotika necitlivé. Vzhledem k uváděné atypické alergické reakci doporučuji požádat gynekologa o lék proti kvasinkám aplikovatelný ústy - například Mycomax 150 mg tbl
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, teprve před několika dny jsem začala brát Ovestin vaginální kuličky, ale ráda bych přešla na pilulky. Byl mi doporučen Femoston mini. A potřebuji se zeptat, jestli Femoston mohu brát hned a přestat s Ovestinem. Děkuji mockrát za Vaši odpověď. Petra" - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde o léky se stejným účinkem. Ovestin vaginální kuličky funguje především v pochvě, celkový efekt na tělo má malý. To může být i výhoda i nevýhoda. Femoston naopak ovlivňuje organismus celkově. Efekt na atrofii vaginální sliznice je menší.  Záleží na důvodu, proč byl Ovestin nasazen.
Byla-li lékařem doporučena tato změna, můžete ji uskutečnit hned, bez pauzy.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, som v prechode, potvrdene hormonalnym profilom.17.9. posledny menzes. Bola som 2 krat po vynechani na kontrole vyška sliznice v oktobri bola 6mm, v novembri 4 mm.Teraz som začala slabo krvacať v pondelok, po dohode s lekarom som zase bola na USg vyška sliznice 2 mm.Povedal, že podľa neho to menzes nie je.Mala som uplne priznaky, ako pri menštruacii.Menštruacia bola slaba, dnes je to 6 deň a mam stale jemne krvacanie, skor vytok.CHcela by som sa opytať na tu vyšku sliznice, že či ten pokles svedči o tom, že prišla menštruacia? Pred menzesom sa vyška sliznice znižuje?Može sa dlška menštruacie v prechode aj predlžiť a kolko dni je ešte OK?Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobre do Noveho roka.
KAja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
I při nízké sliznici může jít o slabou menstraci. Výška sliznice se snižuje menstruací - sliznice se odlučuje a odchází s krví. Krvácení by mělo ustat do 7-8 dní
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, prosim Vas o radu. Mam 52 rokov a som v klimakteriu. V auguste som mala robenu kyretaž kvoli špineniu, vtedy som uživala Duphaston. Vysledok z histologie – polypoidna slinica maternice bez atypii. Po kyretaži som mala riadny menzes 17.9.Koncom novembra 30.11. som mala len 6 dňove krvave vytoky. Predtym som bola na kontrolu a vyška sliznice bola 4 mm. Teraz som na 22 deň začala zase jemne špiniť, bola som zase za lekarom po dohode, USG -vyška sliznice 2,3,mm, niekde nizka nemerateľna. Povedal mi, že podľa neho to menzes nie je a pichol mi Dycynone. 4 dni som špinila, 2 dni bol klud a včera začalo opäť krvave špinenie.Mam pocity, ako pri menzes, pobolievanie podbruška, napätie v prsnikoch a navaly.Robil mi aj vyter, kde vyšli ojedinele Enterococcus faecalisČo može byť pričinou? Moj lekar bude ordinovať až po Novom roku . Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nález Entyrokoka, není-li masivní, příčinou nejspíše není. S ohledemna pocit napětí v prsou i návaly si myslím, že příčina je v hormonání oblasti a krvácení je slabou menstruací nebo reakcí na rozkolísané hormonální hladiny. Toto kolísání se nedá vyšetřením krve zjistit. Již jsem Vám psal, že bych zkusil  nasadit na nějakou dobu cyklickou hormonální substituční léčbu. Pokud by krvácení upravila, byla by příčina - viz výše - jasná
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, som v klimakteriu , mam 52 rokov.Hormonalny profil preukazuje už zmeny, ako v menopauze, sliznica maternice je nizka 2,3mm.Posledny riadna menštruacia 17.9.Predtým v auguste - kyretaž kvoli 3 tyždňovemu špineniu. Vysledok z histolgie - polypoidna sliznica maternice bez atypiiNamiesto menštuacie sa u mňa objavuje špinenie.Teraz sa to objavilo na 22 deň cyklu od predchadzajuceho špinenia. je to take nezvyčajne, pri vecku slabo zakrvacam, potom už len chcvilku špinim, tak zase na druhy deň to iste. trvala to 4 dni, tak som nyslala, že už to odoznelo, ale dnes na 7 deň zase zakrvacanie.Nakrčku nevidno žiadnu ranku, polyp.Može byť pričinou aj malo estrogenu a to , že ta sliznica maternice je nizka, krehka a prasknu tam nejake cievky, ktoré zakrvacaju?Veľmi sa tym trapim, čo sa vlastne deje. Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít i při nízké děložní sliznici o slabou menstruaci. Praskání cévek je také možná příčina, ale podle mne méně pravděpodobná - slabé krvácení by se objevovovalo častěji, nepravidelně, bez náznaku cyklu.okud Vás situace velmi stresuje, je možné zkusit nasadit na nějakou dobu cyklickou hormonální substituční léčbu.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by som sa opytať, ako je to s poslednymi menštruaciami v klimakteriu u žien. Po skoro 3 mesačnom vynechani prišlo slabe krvave špinenie trvajuce 6 dni.Čo sa tyka priznakov, citila som sa uplne, ako počas menzes - pobolievanie podbruška, križov, napätie v prsnikoch.Hormonalny profil ukazal hodnoty FSH 45, vyška sliznice ešte pred tym špinenim bola 4,3mm. Môžem to špinenie považovať za menštruaciu? Ku koncu su typicke taketo slabe krvacania u žien? Ja som mala naopak stale stredne silne menštruacie úpočas celeho života. Mam 51 rokov.Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
JANKA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené krvácení můžete považovat za menstruaci. Podobné vynechání a zeslabení krvácení není nic neobvyklého. Odpovídá zjištěné nízké děložní sliznici
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pane doktore,
prosím o info, které preparáty např. spadají do cyklicky podávaných léků HST - tedy 21 dní aktivní substituce, týden pauza
děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Např. Divina, Klimonorm, Climen, Trisequens (v pauze nižší dávka estrogenů), Femoston 1/10, 2/10 (cyklický režim, ale nědělá se pauza)
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
prosím o info, kdy se využívá hst např. triseqens a kdy např. climen a kdy femoston, proč se někdy estrogeny vynechávají v období menses a někdy ne, jde mi o to, co byste mi doporučil, je mi 52 let, jsem v perimenopauze, menses po 21 dní, velmi slabá, mým problémem je vysychání sliznic (také zácpa), návaly nemám, chtěla bych zkusit nějaký preparát s minimální ale účinnou hormonální zátěží, mám křečové žíly
děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na dostupnosti léků - často některý z nich má výpadek dodávek. A především na tom, jak daná žena na nasazení reaguje. Ve Vašem případě bych zkusil Femoston 1/10
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pán doktor, mam 50 rokov a som v klimakteriu. Mam problem s haprovanim menštruacie. V auguste som bola na kyretaž kvoli dlhodobemu špineniu pri uživani Duphastonu.Bolo to ukončene kyretažou - vysledok polypoidna sliznica bez atypii.Manzes som nemala 3 mesiace. V hormonalnom profile potvrdena menopauza FSH 45, LH 34.Na USG pred 2 tyždňami na kontrole v sliznici žiadne zmeny, nizka 4 mm. Dnes je 7 deň , čo pozorujem jemne krvave špinenie.Myslela som si, že sa asi rozbieha menzes, ale ani silnejšie nekrvacam, ani to nekonči, stale je to rovnake.Je to take nejak čudne, napr. rano trocha krvavy vytok, potom hnedne, večer sa zase objavi. Nešpinim cely deň rovnako.PAn doktor, chcela by som sa opytať, čim to špinenie može byť sposobene? Je to len nerovnovaha hormonov a može sa to diať v klimakteriu?Može to sposobovať pokles estrogenu?Ďakujem krasne za odpoveď.
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou je pravděpodobně hormonální nerovnováha. Aktuálně bych doporučil Norethisteron 3x1 tbl po 10 dní. Při Norethisteronu by krvácení mělo ustat a po jeho dobrání by se měla objevil menstruace. Od ní bych začal znovu počítat cyklus a 16.-25.den bych doporučil užívat gestagen - například Orgametril 2x1 tbl. Toto tzv. luteální doplňování cyklu bych doporučil po řadu měsíců
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore,
je mi 47 let a poprvé ve svém životě mám zlomeninu nohy, a značně bolestivou. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli nemůže být na vině menopauza, ale menstruaci mám stále pravidelnou po 26 dnech. Děkuji Věra
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud pravidelně menstruujete, nejedná se o menopauzu a zlomenina má jinou příčinu
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, pane doktore, může souviset zhoršení paměti , soustředění ,rozmazané vidění a slzení očí s hormonálním nerovnováhou ?Je mi 45 let a tyto příznaky se u mě projevují asi rok před a v průběhu menstruace. Děkuji za odpověď.

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost s hormonálními změnami nelze vyloučit. Nejde ale rozhodně, jak to popisujete, o typické příznaky klimakterického syndromu. Zvážil bych pro jistotu vyšetření u oftalmologa
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by soim sa opytať, že čim to je ovplyvnene, že sa FSH hodnoty v krvi menia. Som v obdobi klimakteria , menzes meška 10 tyždňov a keď mi menzes meškal 2 tyždne , tak som mala hodnotu FSH - 62 a teraz opäť kontrolovany a FSH 41,3.Sliznica maternice je nizka.Nemalo by to byť opačne, že čim bližšie k poslednej menšruacii, tak by mal byť FSH vyššie?Neviem, či to nemože aj suvisieť s tym, že mi pri odbere praskla žila a sestička mi nabrala možno iba 1 ml krvi. Či aj to mohlo ovplyvniť vysledok vyšetrenia. /Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladiny hormonů v krvi běžně kolísají - v průběhu cyklu ale i třeba v průběhu dne. Obě zjištěné hodnoty svědčí pro počínající výpadek funcke vaječníků
Odběr krve na tom nic nemění
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let, vzhledem k prokázané menupauze a výpadku menstruace jsem loni začala brát Climen, spousta obtíží spojených s menoupauzou včetně psychických problémů se zlepšila, ale vždy když ho beru cca 5 měsíců, začínám se nafukovat, zavodňovat a otékat.(mám křečové žíly). Zkusila jsem Angeliq, ale zhoršila se mi psychika, takže jsem se opět vrátila ke Climenu a velká úleva, ale zase ty samé problémy po 5 měsících. Ptám se, je možné Climen vysadit a po nějaké době ho opět brát bez nutnosti náhrady, nebo existuje nějaký doplňkový preparát proti zavodňování a otékání? Jinak žádné gynekologické potíže nemám a žádné operace a zákroky v této oblasti jsem neprodělala. Děkuji za odpověď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysadit a znovu začít užívat Climen je možné. Lepší je ale podle mne užívat bez přestávky. Netypické je, že se potíže objevují až po několika měsících užívání. Proti zavodňování a otokům existuje řada léků. Nejlepší by bylo řešit tyto problémy s praktickým lékařem
Angelique je poměrně výrazně jiný přípravek než Climen. Climen napodobuje přirozený cyklus včetně pauzy v užívání, kdy se dostavuje krvácení. Angueliq se užívá bez pauzy a cyklus nenapodobuje. Je také možné zkusit jiný přípravek pro cyklický režim HRT - např. Trisequens.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
PAn doktor, chcela by som sa opytať, ako je to u žien v obdobi klimakteria. Keď menštruacie už začinaju vynechavať 2-3 mesiace mala by byť intenzita krvacania silna, alebo naopak slaba, keď už ide o pokles hormonov potvrdene v hormonalnom profile. po prvy krat mi menzes vynechal , meška mi jeden a pol mesiaca a mam obavy zo silneho krvacania.Čitala som, že na konci klimakteria by už mali byť menštruacie slabšie. Je to skutočne tak? Ďakujem za odpoveď.
JAna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obecně platí, že krvácení by mělo v období klimakteria spíše slábnout. Není tomu tak ale vždy. U některých žen převaha estroegnů může vést k delší pauze a pak k silnému krvácení. Stanovení hormonálních hladin nemá příliš význam, protože hladiny hodně kolísají - v průběhu cyklu, někdy i dne.
Při nejistotě je vhodné postupovat dle UZ nálezu. Při vysoké sliznici v děloze je vhodné krvácení vyvolat, při nízké není třeba situaci řešit
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, prosím o radu.
Je mi 52 let, menstruace byla nepravidelná, v poslední době zkrácený cyklus, velmi slabá menstruace, paní doktorka mi předepsala Femoston 1/10 kvůli extrémnímu vysychání sliznic (zácpa, písek v očích), v první části cyklu, tedy při podávání estrogenu se cítím velmi dobře, ale v druhé části mi není vůbec dobře, trpím nespavostí, neklidem, úzkostmi, jako silný PMS, je možné, že by to způsoboval gestagen a lze v mém případě podávat pouze estrogen, nebo co byste mi doporučil.
moc děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li dělohu, nelze podávat samotný estrogen pro vysoké riziko vzniku rakoviny děložní sliznice. Doporučuji zkusit některý přípravek s vyšší dávkou estrogenu -např. Femoston 2/10
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobry den pan doktor, mam 43 rokov, uz 2. alebo 3. rok uzivam Femoston 1/10, ktory mi pan doktor predpisal na zaklade toho, ze som prestala krvacat a diagnostikoval predcasnu menopauzu. Teraz, pocas uzivania, pravidelne krvacam. Chcem sa opytat, ci mozem Femoston len tak vysadit a prestat uzivat ? Ake su mozne nasledky ?
Izabela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysazení je možné, ale nedoporučuji to. Šlo-li opravdu o předčasnou menopauzu, hrozí Vám v budoucnosti osteoporóza, tedy řídnutí kostí. A budete pravděpodobně celkově rychleji stárnout
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
prosím co byste mi doporučil, nebo jaké jsou zkušennosti, pro klimakterický syndrom (extremni vysychání sliznic, zácpa)mi byl předepsán femoston 2/10, tablety si půlím kvůli vedlejším účinkům (pocit nafouknutí břicha a bolesti kolem žaludku, nevolnost), přesto i při této dávce tyto problémy přetrvávají, léky beru 2 měsíce, je možné, že tyto vedlejší účinky vymizí nebo byste mi doporučil nějaký jiný preparát.
děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Femoston jsou potahované tablety. U nich není půlení dobrým řešením. Existuje Femoston 1/10.
Uvedené  zažívací obtíže nejsou pro klimakterický syndrom typické.  Zkuste užívat důsledně po jídle
Nemám o Vás dost informací - neznám Váš věk, nepíšete ani, zda  při léčbě krvácíte či ne, a zda jste menstruovala před nasazením. 
Byla-li jste již bez menstruace, šlo by zkusit například Livial nebo Activelle. Pokud jste před nasazením léčby menstruovala, je třeba užít některý přípravek pro cyklický režim - např. Trisequens.
MUDr.Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 54 let. Pred 4 lety jsem začala užívat Klimodien. Dávku jsem po 2 letech postupně snížila na polovinu tablety. Před 4 měsíci jsem lék vysadila. Prohlídka u gynekologa před měsícem včetně ultrazvuku, vše v pořádku. V noci jsem se začala pravidelně probouzet a mám potíže usnout. Občas je mi více teplo, jako návaly bych to zatím neoznačila. Dnes jsem začala krvácet. Kdyby příčinou krvácení byla hormonální nerovnováha, doporučil by jste pokračování v HST? Jaký přípravek může nahradit Klimodien, který již není dostupný?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinu krvácení je určitě třeba prověřit.
Pokud by byla substituční léčba na místě, efekt podobný Klimodienu má přípravek Activelle nebo Ladybon
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by som sa opytať, aka by mala byť vyška sliznice maternice v začinajucom klimakteriu. Hormonalny profil už potvrdil menopauzu. Vyšku sliznice maternice som mala 6,5mm.Ďakujem za odpoveď.
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím přesně, co máte na mysli pod pojmem "začínající klimakterium". 
Klimakterium = přechod začíná obvykle kolem 45. roku života a trvá 10 i více let.
Nemůžu Vám přesně odpovědět, zda je 6,5 mm nález příznivý či nikoli. Také záleží na jeho vývoji v čase.
Pokud se již nedostavuje krvácení, měla by být  výška děložní sliznice 4 mm a méně. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
prosím o váš názor na lék Femoston 2/10 v perimenopauze, mým problémem je extrémní vysychání sliznic spojené se zácpou, v první části periody při braní estrogenu se situace zlepšuje a v druhé části při progesteronu je to katastrofa, je v tomto případě nějaké řešení? dá se užívat v druhé části periody také estrogen spolu s progesteronem?
děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ženy s dělohou musí v druhé polovině cyklu společně s estrogenem užívat i gestagen, tedy látku podobnou progesteronu. Jinak hrozí zhoubné bujení děložní sliznice
Femoston 2/10 obsahuje stejnou dávku estrogenu v první i v druhé polovině cyklu.
Doporučil bych zkusit jiný přípravek - např. Trisequens.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 50 let, v srpnu jsem brala dva týdny Norethisteron na oddálení menstruace z důvodu dovolené,po ukončení za tři dny přišla normální menzes,jen trošku delší,asi 9 dní,nyní mám již 35. den cyklu a menzes se zatím nedostavila, přitom poslední rok mám cykly kratší, cca 21 dní, ale zatím pořád byly pravidelné. Těhotenský test mám negativní. Může to zpoždění být ještě následkem užívání Norethisteronu v srpnu nebo již příznak nastupující menopauzy? Mám zatím vyčkat nebo je nutné navštívit gynekologii? Moc děkuji za odpověď, přeji hezký den.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opoždění krvácení s užitím Norethisteronu na oddálení menstruace nejspíše nesouvisí. Jde pravděpodobně o nepravidelnost v souvislosti s menopauzou. Aby se předešlo silnému krvácení, doporučil bych návštěvu gynekologa a aplikace injekce na spuštění menstruace, tedy Agolutinu
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, som v klimakteriu a trapi ma špinenie mimo cyklus. Je to v tomto obdobi normalne? Moj lekar mi robil 2 krat horm. profil v priebehu 3 tyždňov na 20 deň cyklu estr.100,4 a FSH- 64,11, S- LH - 36,27, Prog - 0,18. NA 5 deň cyklu boli hodnoty Estr. - 104, S- LH 34, FSH 50.Chcem sa opytať na hodnotu FSH, že keď som ju mala vyššiu na 20 deň cyklu 64 a v nasledujucom cykle kleslo na 50, nemalo by to byť tak, že hodnota pri menopauze by mala stupať? V akych hodnotach je už uplna menopauza?Vysvetlene som to mala tak, že to špinen ie sposobuju hormony, ktorých hladina koliše a keď dohde ku poklesu hladin, vtedy to špinenie može nastať, že pokial sa sliznica tvori vplyvom estrogenov, tak sa to takto može diať tesne pred menopauzou. Aj Vy ste toho nazoru, že je to tak?A keď sa už sliznica nebude tvoriť, bude nizka, vtedy aj to špinenie nebude? Ďakujem pan doktor za odpoveď.
Ivka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Obě hodnoty FSH lze brát jako prakticky stejné. Obě svědčí pro počínající výpadek činnosti vaječníků. To nutně neznamená, že již nebudete krvácet. Slabé krvácení = špinění je obvykle důsledkem převahy estrogenů při nedostatku progesteronu. Doporučuji dlouhodobě užívat gestagen v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25. den. Dlouhodobě znamená, dokud na to bude Vaše děloha reagovat, tedy dokud se po skončení užívání objeví krvácení
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, som v perimenopauze.5 dni po skončeni menštracie.som začala mať krvavy vytok a jemne bolesti v podbrušku a krvave špinenie.Citim jemne palenie zo spodu, akokeby suchosť pošvy.Može to špinenie suvisieť so zapalom pošvy?Alebo skor to možu sposobovať hormony?To špinenie sa mi objavuje dosť často medzi cyklami, USG v poriadku.Ďakujem za odpoveď.
Jaja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vyšetření je těžké rozhodnout, kde je příčina. Může jít také o kombinaci. Pálení "ze spodu" může být způsobenou zánětem. Špinění" je nejspíše zapříčiněno hormonální nerovnováhou. Osobně bych doporučil  zkusit užívat gestagen vždy v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25.den
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by som sa opytať, či u Vas v Čechach je dostať liek Provera 5 mg. U nas na Sk tento liek ma vypadok a moj lekar mi ho veľmi odporučal kvoli špineniu . U nas na SK je iba Duphaston, ale ten mi nezabera.som v klimakteriu.Ďakujem za odpoveď.
Kika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přípravek Provera 5 mg tbl je u nás běžně dostupný. Zda-li ale aktuálně nemá nějaký výpadek, nevím. Je třeba zeptat se v některé lékárně. Dle mých zkušeností má ještě lepší efekt než Provera přípravek Orgametril. Ten prakticky každý den předepisuji a v současnosti ho v lékárnách mají
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, VDaka za skoru odpoveď. Iba by som sa chcela opytať, či aj klesajuca hodnota estrogenov može sposobovať to špinenie?A či je to bežne pred menopauzou? Pred pol rokom som mala hodnoty take, že nepreukoazovali ešte menopauzu. Estr. 540- FSH 7,9. Teraz su už hodmoty, ako v menopauze a prave teraz je to špinenie intenzivnejšie.
Duphaston som brala 5 mesiacov, a teraz mi ho lekar vysadil, kvoli tym hodnotam Estr -104, FSH - 52, že už možno ani menzes nepride, tak som myslela, že už ani špinenie nebude.Ďakujem za odpoveď.
MAja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladiny estrogenů velmi kolísají - v průběhu cyklu i v průběhu dne. Větší význam než stanovení estradiolu má tedy stanovení FSH. Jeho vzestup svědčí pro vyhasínající (nikoli nutně vyhaslou!) činnost vaječníků. Pokles zjištěné hladiny estradiolu nejspíše se špiněním nesouvisí. Na vině je pravděpodobné ještě trvající převaha estrogenů nad gestageny.
Duphaston je podle mne rozumné vysadit až v případě, že po jeho podání 3x po sobě nepřijde krvácení. Vycházet z hodnot estradiolu se ne vždy osvědčí
MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pán doktor, chcela by som sa Vas opytať, čo može sposobovať špinenie mimo menštruacie v obdobi pred menopauzou?Mam 50 rokov . Menzes nepravidelny.Hodnoty horm. profilu - Estrogen 104, FSH 52, S- LH 34, Prog. 0,23.Mala som pred 4 mesiacmi robenu aj kyretaž, ale nepomohla. Vysledky- Polypoidne hyperplasticke endometrium bez atypie.Lekar mi to vysvetľoval tak, že nie je problem v maternici, mam tam 2 male intramuralne myomy, ktoré mam už 15 rokov a doteraz nerobili problemy, ale že to špinenie sposobuje horm. nerovnovaha. Skušali sme aj Duphaston, ale aj pri jeho uživani som špinila.Lekar ma ukludnuje tym, že je to už pred menopauzou a všetko sa skludni, len ja mam z toho veľky strach, čo sa vlastne deje.Nie su nejake lieky na utlm menštruacie?Ak by tam bol nejaky zapal maternice, alebo onko problem, tak by to ukazalo vo vysledkoch z hiostologie? Možu tento problem so špinenim sposobovať tie klesajuce estrogeny? Pan doktor, ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
MAja
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zánět i onko problém by měla ukázat histologie.
Hyperplastické endometrium signalizuje opravdu hormonální nerovnováhu s výraznou převahou estrogenů a chyběním progesteronu. Pokud by tento stav trval dlouho, hrozí v krajnosti i rozvoj rakoviny endometria. Proto je podání gestagenu v druhé polovině cyklu dlouhodobě vhodné. Nefunguje-li Duphaston, lze zkusit jiný přípravek (Provera, Orgametril aj.). Užívání je vhodné vždy 16.-25.den cyklu v dávce obvykle 2x1 tbl
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
PAn doktor, mam 52 rokov a som v klimakteriu. 18.8. mi bola robena kyretaž kvoli dlhodobejšiemu špineniu. Vysledky histologie v poriadku.O 5 tyždňov som dostala menzes, ktorý 6 dňom skončil. Teraz je 11 deň cyklu a začala som mať krvave špinenie. Včera som si myslela, že snaď praskla iba nejaka cievka pr tlaku na WC, , ale pokračuje to aj dnes. mam aj pobolievanie križov a podbruška a citlive prsniky, ako pri menzese. Po kyretaži aj v piatok mi bol robeny horm,. profil, ktorý opakovane potvrdil menopauzu. V piatok na USG sliznica maternice 6 mm- to bolo 9 deň cyklu..Pri USG mi doktor vysvetľoval, že niekto tu sliznicu meria v celom rozsahu, niekto to deli na polovicu, čomu som nechapala, len že keby sa meralo na polovicu tak by mala 3 mm. Možte mi to prosim vysvetliť? Aky je podľa Vas ten dovod špinenia? Lekar mi povedal, že keby aj prišlo nejake špinenie, tak si to nemam všimať,, pokial to nie je silne krvacanie, ale moj strach je opodstatneny a moj lekar cely tyždeň neordinuje. Pan doktor veľmi pekne Vam ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sliznice vystýlá celou děložní dutinu. Pokrývá tedy přední i zadní stěnu. Na UZ se obvykle měří obě tyto vrstvy. 
Příčinou problému může být hormonální nerovnováha (stanovení hormonů z krve to nemusí vždy odhalit) nebo např. zánět. Nejspíše bude vhodné podání gestagenů v druhé polovině cyklu. Neznám-li  ale přesně histologický nález ani výsledky hormonálního rozboru, je obtížné doporučovat léčbu. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Vazeny pane doktore, mohu se prosim zeptat na Vas nazor, zda je mozne zvladnout potize typu stale vyssi delozni sliznice, obcas zastaveni delsiho krvaceni Norethistronem 1xza rok( indikace lekarem), hysteroskopie bez nalezu, kyretaz- castice korporalniho endometria v proliferacni fazi, castice korp. endometri. polypu, bez malig. struktury, bez HRT?Vek: 54, FSH nizke, bez jinych klimakter. potizi.Dekuji za odpoved a preji dny plne zdravi.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
HRT nejspíše není na místě. Pravděpodobně je ale vhodné dlouhodobé podávání gestagenu v druhé polovině cyklu -např. Orgametril 2x1 tbl vždy 16.-25.den cyklu
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, minuly mesiac som mala robenu kyretaž kvoli dlhemu špinenie,i mimo menzes. Vysledok histologie OK. Po kyretaži som asi 4 dni krvacala slabšie a potom do 10 dni ešte jemne špinila.Bol mi nadsadeny ako liečba Duphaston, ktorý som douživala a tak som na 4 deň dostala menzes. Menštruacia bola o niečo silnejšia aj s malyčkymi kuskami sliznice, ale dnes je už 7 deň a menzes sa meni intenzitou je slabši , teda ide už iba o take vodnato- krvave vytoky, nie tmavu krv, ako pri menzese.NA vložke nemam nič, iba po utreti na vecku na papieri.Bežne mam menzes tak 5-6dni.Od začiatku menštruacie mam jemne pobolievanie v oblasti podbruška - maternice a bolesť v križoch, teploty nemam.Chcela by som sa opytať, či by nemohlo isť o nejaky zapal maternice po zakroku.Problemy zo spodu , bolesť, palenie , svrbenie nie su.Nemala by som tieto problemy hneď po zakroku, keby išlo o zapal maternice?Horm. profil poukazuje, že u mňa prebieha klimakterium.Alebo to možu sposobovať hormony, že sa to krvacanie predlžuje?Ak by išlo o zapal podavaju sa celkove ATB?Da sa to zistiť na USG?Mam 50 rokov.Ďakujem za odpoveď.
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že se potíže objevily až v odstupu, o zánět spíše nejde. Po kyretáži není podobný průběh krvácení až tak neobvyklý. 
UZ vyšetření nic moc neřekne. Spíše bych ve výhledu případně doporučil krevní testy (KO, CRP). Zatím bych ale vyčkal. 
Zánět by se léčil antibiotiky.
Duphaston doporučuji užívat dlouhodobě, tedy do doby, než na podání Duphastonu děloha přestane reagovat
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, som v klimakteriu, vek 51 rokov a trapi ma silne krvacanie, ktoré sa objavi po vynechani cyklu.Robila som si domaci menopauzalny test, ktorý vyšiel pozitivne FSH - 60..Moj lekar skušal liečbu gestagenmi, ale je to stale rovnake.Chcela by som sa opytať, či nie su nejake lieky, hormonalna substitucia na utlmenie menštruacie, pripadne na zniženie menopauzalneho menštruačneho krvacania. Moj lekar mi povedal, že ako posladna možnosť je operačne odstranenie maternice. Čo napriklad lieky ako Femoston, Velbiene, Livial? ďakujem za odpoveď.
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené léky jsou nejsou k řešení silného krvácení vhodné. Měly by fungovat gestageny. Lze užít Duphaston, Orgemetril, Proveru aj. Na první 2-3 cykly lze užít také Norethisteron. Ten ale nelze užívat dlouhodobě. Obvyklé dávkování je 2x1 tbl 16.-25.den cyklu
Další možností je destrukce děložní sliznice
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
byla mi předepsána hrt Femoston 2/10, zjistila jsem, že u tohoto léku jsou i jiné dávky estrogenu a progesteronu, podle čeho lékař vybírá dávku a pokud s hrt začínám nebyl by pro mne vhodnějí Femoston 1/10? děkuji za odpověď
Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na důvodu, pro který je Femoston předepsán, a na řadě dalších okolností, které nejlépe posoudí Váš lékař. Varianta 2/10 je  jakýsi "zlatý standard" a obvykle je nejlépe snášena. Osobně ji také běžně doporučuji. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý večer pane doktore, prosím o konsultaci. Je mi 65 let a ve 42 let jsem prodělala operaci dělohy a 1 vaječníku. Od té doby jsem užívala Estrofen 1 a poté silnější 2. a byla jsem úplně v pohodě, cítila jsem se velmi mladěa v dobré kondici.Před 2 roky jsem začala lék vysazovat na doporučení lékaře. Hrůza, do 3 týdnů jsem zestárla na 90 let. Všechny klouby bolí, přibrala jsem na břichu 4 kg, rapidně se mi zhoršily kolena. Nyní uvažuji i přes to riziko rakoviny prsu, že Estrofen začnu užívat znovu, protože jsem se cítila celá ta léta velmi dobře a mladě! Nedovedu si představit, že budu do konce života omezena v pohybu! Děkuji Vám předem za odpověď! Přeji pěkný večer! E v a
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je otázkou, jestli tak intenzívní problémy, jaké popisujete, mohou být zapříčiněny jen a pouze vysazením Estrofemu. Rozhodně bych ale zkusil opětovné nasazení. Mám pacientky, které užívají Estrofem nebo podobné přípravky i o dost déle než 25 let. Určité zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu je podle mne akceptovatelné, pokud jsou přínosy léčby opravdu výrazné.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,

děkuji za odpověď ohledně estrogenové dominance,myslím si ,že problémy mám je třeba vyšetření hladiny hormonů pro potvrzení?Je mi 45 let a poslední 2 roky mám kratší MS cyklus ,silnější delší krvácení,zapomětlivost ,zavodnění,přibírání na váze.Moje paní doktorka mi nedokáže nijak pomoci jen mi nabídla nízkohormonální antikoncepci,která stejně nezabrala.Existují nějaké poradny pro ženy před menopauzou ,když běžný gynekolog nechce pomoci.
Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální vyšetření potvrzení estrogenní dominance příliš nepomůže.  Hladiny estrogenů velmi kolísají. Situaci by se měl pokusit řešit Váš gynekolog.  Není to podle mne případ pro nějakou speciální poradnu a  ani nevím, zda nějaké existují. Nejprve bych zvážil nasazení gestagenu v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25. den. Při neúspěchu bych vyzkoušel hormonální substituční léčbu. Pokud jde o váhový přírůstek, musíte Vy "přitrvrdit" - tedy zvýšit kalorický výdej a snížit kalorický příjem. Hormonální léčba toto příliš neovlivní
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý deň, prosím Vás ako riešiť veľmi silnú a dlhotrvajúcu menštruáciu /cca 11 dní/ so zrazeninami? Mám 50 rokov. Je riešením zavedenie Mireny? Nevypadne pri toľkých zrazeninách? Alebo lepšie to riešiť liekmi? Treba urobiť hormonálny profil, prípadne hematologické vyšetrenie krvi? Ďakujem Vám za odpoveď.
Katarína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na UZ obrazu děložní sliznice. Někdy je třeba hysteroskopie nebo kyretáž. Hormonální profil ani testy srážlivosti nemají podle mne příliš význam.
Jako první krok bych doporučil užívání gestagenů vždy v druhé polovině cyklu - např. Provera 5 mg tbl nebo Orgametril tbl 2xdenně od 16. do 25. dne
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, mam 52 rokov.Menzes mi vynechava, mam ho nepravidely, posladny pred mesiacom.Mam nyvyly, som podraždená, nemožem v noci spavať, potim sa kvoli tomu mi gynekolog dal vyšetriť FSH -59,6, Estrogen - 114.Povedal, že je to už menopauza. Chcela som sa opytať, či ešte možem očakavať pri takychto hodnotach menzes?Alebo či ide už o definitivnu menopauzu. Pred pol rokom som mala FSH 11,9 a Estrogeny - 517. ďakujem za odpoveď.
Maria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené hodnoty svědčí pro postupující výpadek činnosti vaječníků. Další krvácení ale na jejich základě nelze vyloučit. Uvedené obtíže mohou, i pokud již krvácení nepřijde, trvat i řadu let.  Je možné řešit nasazením hormonální substituční léčby
MUDr. Jan Šulc
P.S. Pojem menopauza má dva významy. Někdy se pod ním rozumí poslední krvácení, jindy období, kdy již menstruace nepřichází.
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by som Vas poprosiť o zhodnotenie vysledkov, či sa už jedna o menopauzu, alebo ešte nie. Moj lekar je ešte 2 tyždne na dovolenke.Testy som mala robene jednorazovo na 19. deň cyklu. Bola som pred 3 tyždňami na kyretaži, kvoli špineniu mimo menzes a bol mi nasadeny Duphaston, ktorý teraz uživam, kvoli vysledkom z histologie - Polypoidne hyperplasticke endometrium bez atypii...
S_DHEA -S - 5,49 , TESTOSTERON 0,34 , ESTROGEN 100,4 , S-LH 36,27 , S- FSH 64,11 , S- PROG. 0,23. Ďakujem Vam veľmi pekne.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pojem menopauza je trochu zavádějící.
Vyšší hladina FSH a LH svědčí pro počínající výpadek činnosti vaječníků. Hyperplastické endometrium je důsledkem nadbytku estrogenu. Čili Vaše vaječníky ještě nejspíše alespoň částečně fungují. Chybí progesteron. Duphaston je podle mne dále vhodný.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,
co říkáte na tzv.estrogenovou dominanci před menopauzou? Lze nějak popřípadě doplnit progesteron nebo snížit estrogen? Myslíte, že jsou učinné třeba progesteronové krémy?Děkuji za odpověď

Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snížit hladiny estrogenů je obtížné. Je-li to třeba, lze  dodávat progesteron - tabletkami nebo i  třeba krémem. Tabletky mi přijdou nejjednodušší. Pokud ale nemáte obtíže, není podle mne třeba estrogenní dominanci řešit
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den ..Je mi 58 let a asi dva roky mám problémy s menopauzou často se v noci budím je mi špatně,pocení,úzkosti,vnitřní neklid,závratě,brnění,nechuť cokoliv dělat a žádná energie.Před 15 lety mi byla odstraněna děloha pro velké krvácení při menstruaci.Před časem jsem měla na Vás dotaz na přípravek Lenzetto které mi paní doktorka předepsala.Ale bohužel nemělo ten správný účinek.Byl mi teda změněn na Estrofem.Léky užívám už skoro měsíc a hodně mi pomohly ale v poslední době se nad ránem budím a je mi hrozně zle a mám chvění po těle.Potom jsem celé dopoledne k ničemu.A tak se to opakuje každý den.Chci se zeptat jestli to přejde a nebo budu potřebovat změnu léku?Děkuji za odpověď.
Lída..
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vydržte ještě měsíc. Pokud se stav nezlepší, doporučuji zkusit jiný přípravek - buď Estrofem v dávce 2 mg denně nebo např. Ladybon
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 57 let a v 38 letech jsem absolvovala hysterektomii (myom). Vaječníky mi byly ponechány. Pro potíže spojené s předčasným přechodem (návaly horka, problémy s močením) jsem užívala hormonální léčbu (INDIVINA (1 x denně) VAGIFEM na vkládání (1 x týdně). Vše fungovalo velmi dobře. Před půl rokem nastaly problémy po VAGIFEMU v noci - křeče v břiše a nohou pálení kůže) vysadila jsem ho. Teď jsou stejné problémy i po INDIVINĚ. Po vysazení INDIVINY problémy vymizely. Prosím doporučíte mi jinou léčbu ? Je možná alergie na tyto léky po tak dlouhém užívání ? Vím, že pokud nebudu brát nic vrátí se mi problémy, které byly po hysterktomii. Děkuji za odpověď.
Jana Marková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Alergie je velmi nepravděpodobná. Příčinu potíží ale nedokážu posoudit. Můžete zkusit např. Estrofem 1 mg 1 tbl denně.  Estrofem obsahuje pouze estrogen, Indivina estrogen + gestagen. Při odstraněné děloze je gestagen nadbytečný.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor , veľmi pekne ďakujem za odpoveď.Minuly rok som mala robenu kyretaž kvoli silnemu krvacanie, vysladky boli OK, bol odstraneny maly 0,5 cm polyp. mam na maternici male myomy najväčši 2,5 cm, ktore mam už 17 rokov a doteraz mi nerobili žiadne problemy.To špinenie sa mi vyskytuje stale iba pri uživani akehokoľvek gestagenu . Na USG lekar polyp navidi žiadny, už sme sa o tomto pronbleme bavili. Podľa neho moje vlastne hormony sa biju s podavanymi , neviem ako tomu rozumieť, tak že preto to špinenie.Je to stale na 5-7 deň uživania lieku.a trva to už až do menštruacie, v ostatnom obdobi nešpinim.Myslite že pri dlhodobom uživani Duphastonu sa progesteron v organizme zvyši a špinenie ustane?Mam 52 rokov. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ani já nerozumím zdůvodnění vlastne hormony sa biju s podavanymi.
Mohu jen opakovat, že doporučuji dlouhodobé užívání a případně i  zkusit jiný gestagen
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, pisala som Vam ohLadom tej vysokej sliznice maternice a cyste. Tak nakoniec to krvacanie bolo intenzivne na 2a 3 deň, Čo sa tyka toho špinenia pri uživani Duphastonu, alebo podani Agolutinu, tak ste mi odpisal, že je to podľa toho, či narastie sliznica maternice, ale ja ho mam stale, aj keď ide o vyvolanie menštruacie, aj teraz pri vysokej sliznici. Neviem, čo to sposobuje.Stale sa to objavi na 5.7 deň uživania, je to iba jemny vytok ružovy a iba na paperi.V posladnych dňoch uživania je to skor pri tlaku na WC, mam taky dojem, ako keby tam praskla nejaka cievka a hneď sa to zastavilo, to je iba moj pocit.Krčok maternice mam v poriadku aj cytologiu.Už ste sa stretol s takymi problemami so špinenim u žien po podani progesteronu ?Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vyšetření je obtížné situaci posoudit. Podobný problém by mohl způsobovat polyp v děloze nebo třeba i chronický zánět děložní sliznice. Určitě doporučuji dlouhodobé pravidelné užívání Duphastonu -třeba se stav upraví. Nebo zkuste jiný gestagen
MUDr. Jan Šulc

klimakterický syndrom
Pan doktor som v perimenopauze. Mam už nepravidelny menzes. V minulom cykle sa mi na vaječniku spravila 2,8mm cysta -neprasknutý folikul.Mala som vysoku sliznicu maternice, tak mi pan doktor dal Duphaston na 12 dni na vyvolanie menštruacie. Menzes som dostala na 4 deň po vynechani liekov, ale je omnoho silnejši, ako obvykle. Može taketo krvacanie mať na svedomi Duphaston, alebo cysta? Može sa toto krvacanie aj predlži ťmyslim tym, že budem krvacať viacej dni?. Bežne mam menzes 6 dni.Ďakujem za odpoveď.
Kveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při vysoké sliznici v děloze je následné silné krvácení logické - sliznice se musí "vymenstruovat". Krvácení může být i delší. 
Souvislost s cystou je možná. 
Zvážil bych pravidelné užívání Duphastonu v druhé polovině cyklu, aby se zabránilo nárůstu vysoké sliznice
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, mám dotaz.
Je mi 39 let a před 12 ti lety mi zjistili Mutaci FV - Leiden (1691 G >A) /heterozygot a Mutaci MTHFR (677 C>T)/homozygot
Nikdy jsem neprodělala žádnou trombozu. Mám za sebou 2 těhotenství - vždy jsem si píchala Fraxiparine.
Již zhruba rok mám problémy s pletí (akné) - na které jsem dříve netrpěla, bolesti prsou (byla jsem na sonu - vše o.k.), zvýšené pocení, nabírání na váze ( normálně mám 53 kg nyní 60kg) - jím jen do 18 h a cca 6000kj. Mám podezření na předčasnou menopauzu, přesto že menstruaci mám normální. Existují nějaké hormonální léky, které mohu užívat ? Přírodní např, Menofen mi nezabírají.
Děkuji za odpověd Donátová
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je otázkou, zda příčinou problémů je předčasné selhávání vaječníků. Primárně by se to mělo prokázat - stanovením hodnoty hormonu FSH mezi 2. a 5. dnem cyklu. Pro selhávání vaječníků by svědčila hodnota výrazně vyšší než 10 iu/l.
Myslím, že by bylo také vhodné vyšetřit funkci štítné žlázy
Z hormonální léčby by neměl být problém s podáním mikronizovaného progesteronu (Utrogestan). S estrogeny bude vždy spojené určité riziko. Podle mne nízké, ale ne nulové. Bude nezbytné v případě prokázaného předčasného selhávání vaječníků vážit přínosy oproti rizikům
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, vďaka za odpoveď. Pisala som Vam ohľadne uživania Duphastonu a špinenia počas jeho uživania.Brala som ho minuly rok 5 mesiacov, najprv to bolo na 11 deň cyklu na 12 dni, špinenie bolo asi od 4 dňa uživania, tak sme to dali od 14 dňa cyklu a to špinenie začalo asi od 7 dňa uživania, ale už bolo miernejšie, akoby ustavalo. V letaku sa piše, že v prvych mesiacoch liečby sa to može vyskytovať. Povodne mi moj lekar chcel nasadiť Proveru, ale u nas na Slovensku nie je tento liek už k dispozicii, tak isto aj Orgametril.Utrogestan som neskušala.Počas uživania som nemala žiadne ine problemy okrem špinenia, menzes slaba v pohode.A ak by som uživala Duphaston napriklad rok, tak mi to potom o ten rok nepredlži obdobie do menopauzy? Keď pri uživani Duphastonu, ako spravne rozumiem budem mať menzes stale po vysadeni.Ešte sa chcem opytať, či ten nedostatok progesteronu je priznak toho,že začina menopauza, alebo je to nejaka hormonalna porucha? Ďakujem pekne za odpoveď. veľmi si važim Vaše rady a podrobne vysvetlenie.
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedostatek progesteronu je typický příznak blížící se menopauzy.
Dlouhodobé užívání Duphastonu apod. neoddálí nástup menopauzy. Ta nastane, až vaječníky nebudou produkovat estrogeny. Doplňování progesteronu na tom nic nezmění
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor čo sposobuje vysoku sliznicu maternice o obdobi perimenopauzy 20mm pri dvojmesačnom vynechani menštruacie a aka je možnosť tomu zabraniť?Možem očakavať silne krvacanie a možem počas menzes uživať Dicynone?/Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou je nedostatek progesteronu. Sliznice roste pod vlivem estrogenů. Chybí-li efekt progesteronu, nepřijde obvykle krvácení a sliznice dále roste a roste. Dicynone je možné v akutní situaci užít. Ovšem z dlouhodobého hlediska je správným řešením dlouhodobé pravidelné podávání gestagenu (=látky podobné progesteronu) - vždy v druhé polovině cyklu - tedy např. od 16. do 25. dne. Vhodné přípravky jsou např. Provera, Orgametril, Duphaston, Utrogestan aj.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor som v perimenopauze, mam skoro 52 rokov a nepravidelny menzes, ktorý vynechava. Pravidelne chodim na USG , ked mi to meška, aby mi veľmi nenarastla sliznica maternice.Pan doktor, ak je sliznica pomerne vysoka pichne Agolutin, alebo da Duphaston na vyvolanie menštruacie. Ale moj problem je v tom, že počas jeho uživania začinam posledne 4 dni špiniť a a špinim až do menštruacie. Hormonalny profil vykazuje dostatok estrogenu, nizky progesteron a FSH 13.Pan doktor, čim je podľa Vas sposobene to špinenie? Moj lekar mi to vysvetlil jednou vetou - Su za tym hormony.Bojim sa, aby mi to ešte viec nerozhadzalo cyklus. Uvažuje nasadenie Duphastonu na 6 mesiacov, ale mam obavy, či mi to neoddiali menopauzu, či nepridem do prechodu neskor, keď budem tie lieky uživať. Ďakujem za Vaše cenne rady pán doktor.
Erika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou je nedostatek progesteronu. Sliznice roste pod vlivem estrogenů. Chybí-li pravidelný efekt progesteronu, nepřijde obvykle krvácení a sliznice dále roste a roste. 
Nasazovat Duphaston až při vysoké sliznici může být pozdě. Může to zafungovat, ale může to vést i k uvedenému "špinění".  Podle mne je lepším řešením dlouhodobé pravidelné podávání  Duphastonu či jiného gestagenu (=látky podobné progesteronu) - vždy v druhé polovině cyklu - tedy např. od 16. do 25. dne. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor , mam 51 rokov a som v obdobi perimenPopauzy.Menzes už vynechava. V horm. profile zisteny nizky progesteron. , estrogeny v norme. Na pravom vaječniku mi lekar zistil po menštracii neprasknuty folikul 3 cm. Teraz mi nmenzes meškal 1 tyždeň , bola som na kontrole, cysta stale pretrvavala a vzhľadom na to, že som mala vysoku sliznicu maternice 19 mm mi dal Duphaston na vyvolanie menštruacie. Pri jeho uživani som na 7 deň od začiatku uživania začala špiniť.Može tato cysta sposobiť aj takyto narast sliznice maternice a silne krvacanie počas menštruacie? Lekar mi povedal, že menzes bude veľmi silny .Každy deň mam obavu, čo to bude v čase menštruacie, keď mam takuto vysoku sliznicu. Ten Duphaston pomože aj tomu, aby cysta zmizla a menzes bola zniesiteľna? Minuly rok som kvoli silnemu krvacaniu podstupila aj kyretaž, tak mam veĺke obavy, Vysledky z histologie som mala v poriadku, Pan doktor ďakujem Vam za odpoveď.
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cysta může souviset s výraznějším růstem děložní sliznice.
Duphaston pravděpodobně intenzitu krvácení sníží, ale i tak může být menstruace silná.
Cysta s menstruací nejspíše zmizí. Jisté to ale  není.
V dalších cyklech doporučuji preventivní užívání Duphastonu či podobného přípravku vždy v druhé polovině cyklu.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 50 let a již několik let mám kolísavý tlak, především v letních měsících jednou je vyšší, podruhé dobrý. Praktická lékařka mi říkala, že to může být z důvodu přechodu. Je to možné? A není třeba ho nijak léčit pouze stačí sledovat? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V období přechodu opravdu často pozorujeme kolísání krevního tlaku. Zda léčit či ne musí posoudit lékařka, která zná zjištěné hodnoty
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor mam 51 rokov a som v perimenopauze. menzes už rok hapruje. Minule sa mi objavila na vaječniku 26 mm cysta. Vyška sliznice na 20 deň cyklu bola 7mm. V piatok som bola na kontrole - 29 deň cyklu, cysta zmizla, ale mam vysoku sliznicu maternice 20mm. Lekar mi povedal, že menzes je na spadnutie, ale ma desi tra vyška sliznice.Mohla za tyždeň narasť zo 7 mm na20mm?Alebo to mohla sposobiť za cysta? Lekar mi povedal, že menzes može byť silny, čoho sa veľmi obavam, lebo minuly rok som kvoli silnemu krvacanie podstupila kyretaž, vysledky vyšli OK.Možem očakavať silne krvacanie?Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Růst děložní sliznice ze 7 na 20 mm za týden je neobvyklý, ale ne zcela vyloučený. Cysta se na tom mohla spolupodílet.
Krvácení pravděpodobně bude silnější
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den, je mi 49 let, menstruaci mám stále pravidelnou. V poslední době uprostřed mezi menstruačními krváceními se občas u mě vyskytnou velké nevolnosti, pocit na zvracení, celková slabost, závratě, točení hlavy a obrovská únava. Po té co ze mě odejdou hleny problémy zase zmizí. Je to velmi nepříjemné a omezuje mě to v běžném životě. Co by mohlo být příčinou takovýchto stavů a jak je možné to řešit? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o velmi neobvyklé obtíže. Možná může jít o atypické příznaky klimakteria. Zkusil bych nasadit v druhé polovině cyklu gestagen -např. Orgametril 16.-25.den 2x1 tbl. Při neúspěchu bych zkusil na 1-2 cykly nasazení hormonální substituční léčby - např. přípravek Trisequens. Předpokladem léčby je normální gynekologický nález 
MUDr. Jan Šulc