Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

výtok
Dobrý den, užívám antikoncepci. Již několikátou značku. Mám problémy s menstruací, byla jsem na vyvolávací injekci. Dále mám neustále záněty, kvasinkové infekce a výtoky s pochvy i z prsou - možná zvýšený prolaktin, doktorka tomu nepřikládala ještě význam. Každopádně pořád beru nějaké tablety na PH apod. není lepší antk vysadit? Dítě neplánuji, ale mám stáleho partnera a kdyby náhodou, tak samozřejmě dítě i když neplánované zajístíme
Alhabra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jednoznačné doporučení nedám. Antikoncepce by měla zajistit pravidelnou menstruaci. její případné zeslabení či vynechání nevadí.

Nakolik by se po vysazení zlepšily potíže s výtokem, je těžké odhadnout. Jedinou možností, jak to zjistit, je zkusit to.

Někdy po stránce výtoku pomohou některá poměrně jednoduchá opatření:


Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Vyšší prolaktin bych každopádně doporučil léčit

MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, pohlavní styk s přítelem jsem neměla, pouze mě uspokojoval rukama a použil při tom lubrikační gel. Od té doby se u mě objevil slabší bezbarvý výtok. O co by se mohlo jednat a jak to řešit?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o mírné narušení poševního prostředí. Zkuste si koupit některý volně prodejný přípravek s laktobacily - např. Fermalac vaginalis - a zavádějte  do pochvy1 globulku 2-3x týdně. Pokud se stav neupraví, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, pane doktore, měla jsem pohlavní styk při menstruaci (končící) i s ejakulací dovnitř. Dostala jsem to 1.3. a doteď trochu špiním. Je to takový krvavý výtok a dost páchne. Může to být infekce ze styku při MS? Mohu si na to koupit nějaký volně prodejný lék? Nevím, co s tím.. Moc děkuji.. PS: Vadí obecně pohlavní styk při menstruaci? Nikdy jsem to dřív nemusela řešit, až s novým partnerem..
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše opravdu jde o narušené poševní prostředí. Pochva je někdy při menses k pomnožení  mikroorganismů náchylnější.  Nestane se to ale vždy. Lepší je podle mne při menstruaci užít kondom.
Spíše než samoléčbu doporučuji návštěvu lékaře
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, mám problém a můj gynekolog má momentálně úplně plno a volno má až při mé menstruaci, proto se obracím na Vás. Nejdříve mě to ve vnitř vagíny palilo a svedilo tak jsem si koupila Canesten na 1 den s jednou tabletkou 500mg a aplikovala jsem ji ale přijde mi to dnes ještě horší přijde mi že to dole mám napuchlé, a je to velmi nepříjemné, svědivé a já už opravdu nevím co mám dělat.
Předem děkuji za radu.
Ladislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkuste si koupit Gynopevaryl combi pach. jsou v něm 3 globulky a krém. Globulky zavádějte po 3 dny vždy 1 na noc, krém naneste třeba i několikrát denně na zevní rodidla.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Při akutních problémech by Vás měl gynekolog vzít ihned
výtok
Dobrý den, mám už asi 2 dny průhledný slizký výtok, a menstruaci jsem měla dostat před 2 dny. Nic mě nebolí ani nesvědí a výtok nezapáchá. Je možné, že bych měla zánět nebo třeba otěhotněla. Pohlavní styk jsem měla zhruba v půlce ledna, ale potom jsem měla normálně menstruaci a tyhle "potíže" se objevily, až teď. Předem děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde jen o mírně narušené poševní prostředí. Stav by se měl po menses upravit.  Pokud ne, navštivte lékaře.
Těhotenství je nepravděpodobné, ale pro jistotu doporučuji těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobry den. Pred 6dnami som navstivila gynekologa a diagnostikoval mi vag. mykozu. Predpisal mi macmiror mast. Vcera som uz nemala priznaky a mali sme s partnerom pohlavny styk. Od vtedy ma vagina pali, ale uz nesvrbi. Ked sa mi na dane miesto dostane moc a ked si utieram vaginu po moceni strasne pali. Je to stale vaginalna mykoza alebo nieco ine? Ako sa mam liecit? Vdaka za odpoveď!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o návrat mykózy, ale příčina může být i jiné narušení poševního prostředí. Doporučuji opakovanou návštěvu gynekologa a při další léčbě zvážit i přeléčení partnera
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
mám mykozu a gynekolog mi předepsal Macmiror komplex 500, Jenamazol 2% a Pimafucort. Na prohlídce si ale nepamatuji, že by o nějakých globulích mluvil. Vím jen, že mám 3 dny používat poševně Jenamazol a plus mazat zvenku tím Pimafucortem. Co mám ale dělat s těmi globulemi? Ty mám používat až po tom krému (4. den), nebo globule na noc už od začátku a krém poševně aplikovat ráno? Děkuji za radu.
terka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám to nevyznačili na baleních  v lékárně, musíte se zeptat svého lékaře, jak léčbu naplánoval.  Možností, jak tyto léky kombinovat, je více.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, je mi 29 let, jsem po revizi dělohy (16.10.) a už cca 3 roky střídavě bojuji s kvasinkami. Po revizi se dostavila MS v době kdy měla, paní doktorka mě prohlédla, řekla, že jsem zahojená a že už se s partnerem můžeme začít znovu snažit. Současně s tím mi provedla výtěr, kvůli zmiňovanému problému s kvasinkami a výtokem. mezitím jsme s partnerem měli nechráněný sex. Za týden jsem si volala o výsledky a paní doktorka mi po telefonu sdělila, že "tam mám pěknou paseku" a předepsala mi na léčení Kliogest, kde ještě ke všemu omylem napsala špatné užívání - zavádění do pochvy :)). Nejsem si však ani jistá, jestli se nespletla v léku, v příbalovém letáku je napsáno, že je to pouze na doplnění hormonů pro ženy v menopauze. Také mám 2 dny zpoždění MS, test sice vyšel negativní, ale nerada bych předbíhala a raději bych lék začala brát až ve chvíli, kdy MS nastane.
Chtěla bych se ještě nezávisle zeptat na váš názor, než začnu lék užívat.
Předem děkuji za Váš názor i za Váš čas.
Kateřina - otázka upravena poradcem
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kliogest není lék určený k léčbě kvasinek. U ženy ve věku 29 let se tento lék neužívá
MUDr. Jan Šulc
výtok
dobrý den , jsem těhotná a chci se zeptat doktorka i napsala na kvasinky Clotrimazol čipky a u krem chci se zeptat zda mohu vzit první čipky a jak doberu čipky tak použit mast ? děkuji za odpověd
Eiška , k
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle se užívají mast i čípky současně
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,vzhledem k tomu, že je dlouhodobě nedostupný lék Clotrimazol AL 200mg, mohu použít na kvasinkovou infekci Clotrimazol AL 100mg a zavést dvě tablety naráz a léčit jen tři dny? Nebo čím by bylo možné rychleji zaléčit.Děkuji za Vaši odpověď
Kac
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde-li opravdu o kvasinky, zkuste Gynopevaryl 150 mg globule. Léčba je také 3 denní
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
asi před měsícem jsem prodělala slabý zánět, přeléčila jsem si ho, jak jsem zvyklá, Clotrimazolem. Nicméně od té doby stále cítím nějaký diskomfort, jakoby lehké pálení (také mi občas dělá problém lokalizovat místo, někdy je to spíše poševní, někdy to cítím spíš u močového vývodu). Vždycky se to po pár dnech zlepšilo, až jsem si myslela, že už jsem v pořádku. Ale teď se mi to objevilo znovu. (Byla jsem s tím u gynekologa, udělal mi test na kvasinky, jestli nejde o chronickou infekci, ale vyšlo to negativní.)
Nyní jsem si koupila lactobacily (vaginální čípky), ale musím s aplikací počkat až po menstruaci. Nicméně bych vás chtěla poprosit případně o jiné doporučení a také se zeptat, čím může být můj problém způsoben.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné potíže bývají často způsobené nedostatečně dlouhou léčbou Clotrimazolem či podobnými přípravky. Další možností je, že příčinou nejsou kvasinky, ale pomnožení jiných mikroorganismů. Bylo by na místě provést nejen test na kvasinky, ale kompletní kultivační vyšetření.
Nyní doporučuji vyčkat - po menses se stav velmi často výrazně zlepší. A určitě nemůže uškodit aplikace laktobacilů.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, pane doktore, asi 6 let užívám HA Sunya, snažím se na minuty přesně.Pohlavní styk vždy probíhá s ejakulací mimo pochvu.Každý den piju bylinkový čaj, který ale třezalku neobsahuje. Nyní mě dva dny jakoby pobolíval levý vaječník a dostavil se hustý bílý výtok nezapáchající.Celkem mě to vyděsilo.Mohlo by se jednat např. i o prochladnutí nebo se mám obávat těhotenství?děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství je vysoce nepravděpodobné. Výtok není typickým těhotenským příznakem.  Nejspíše jde o narušené poševní prostředí. Zkuste užívat některý přípravek k zavádění s obsahem laktobacilů - například Fermalac vaginalis. Pokud výtok neustoupí, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
výtok
Zdravím, tretí tyden trpím pálením,tak jednou-dvakrat denne, po umyti nebo kdyz se moc dostane ke vag. vchodu.Byl bran ster, nekolik hodin po steru jsem sliznici mela velmi bolavou,vybrany tri tablety s lec.latkou dekvalinium chlorid.Pres noc uklidnili, pred den opat pálení,k veceru stupnujici se paleni. V steru e.faecalis (bez dalsiho popisu,citlivost zjistena na nitrofurantoin a ampicilin).Predepsany Clotrimazol,pry tam muze byt kvasinka,i kdyz v steru nevysla.Hrudkovity vytok jsem nemela, ani svedeni,občas nárazový vodnatý výtok.Pres den vkladam Fermalac vaginal, dodrzuji vsechny zasady udrzeni vag. zdravi.Bylo mi odporuceno zamerit se na obnovu flory laktobacily a nebycromem,neresit enterokoka ATB,abych si floru jeste vice nerozhodila.Jaky je vas nazor-je nutne enterokoka zalecit ATB?Nebo se snazit o obnovu flory?Co delat, kdyz bude paleni k nevydrzeni?Jak dlouho muze trvat, aby se flora dostala zpet do normalu.Nikdy predtim jsem nemivala,problemy,staleho partnera.Uzivam Biopron.
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li obtíže, enterokoka bych léčil dle citlivosti. Vhodným lékem by podle mne byl Macmiror complex creme. Až po léčbě bych doporučil snahu o obnovu správné biocenózy poševní
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrej den , mam mykozu pane doktore. Poradili by ste mi nejakou domaci lecbu?
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý de.
Zkuste některý volně prodejný lék proti kvasinkám - třeba Gynopevaryl.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrej den, pred 5 dnami (v nedeli) jsem mela ovulaci, vcera mi z vaginy tekla bila husta tekutina..mam 18 let, je to tekutina co cisti vaginu? nebo nejaka jina tekutina? zadne jine symptomi nemam cize by to nemela byt nejaka choroba..
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádná tekutina, která "čistí vaginu", neexistuje. Pravděpodobně jde o výtok. Na dálku bez vyšetření ale nelze spolehlivě  posoudit, o co jde. Pokud se stav neupraví, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, pane doktore,
Pár týdnů mě trápí silně zapáchající výtok, poslední týden se mi výtok zbarvil do krve, menstruovat mám až za týden. Nevíte, o co by mohlo jít? Děkuji předem za odpověď.
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jde o silně  narušené poševní prostředí a zánět poševní sliznice  a možná i zánět čípku. Navštivte gynekologa.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Vážený pane doktore,
půl roku mám nového partnera a cca jednou za měsíc se u mě objeví mykóza. Před ním jsem problémy neměla (a ani partner v předchozím vztahu). Přeléčím sebe i partnera, ale stále se vrací. Můj partner má penis větších rozměrů a po sexu se cítím "ošoupaně". Může narušení poševní stěny způsobit mykózu? Co se s tím dá dělat? Děkuji za Váš názor. Veronika - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mechanické poškození poševní sliznice může pomnožení kvasinek napomáhat. Je proto důležité dostatečné zvlhčení pochvy. Toho lze dosáhnout prodloužením tzv. předehry nebo případně užitím lubrikačního gelu.
Při opakovaných prokázaných mykózách je třeba adekvátní, nejlépe dlouhodobá, léčba obou partnerů. Nevím, jak jste sebe a partnera léčila, ovšem moje zkušenost je, že tato "laická" léčba bývá často nedostatečná. Proto považuji za vhodné, abyste se při podezření na mykózu objednala ke svému gynekologovi a zdůraznila, že jde o dlouhodobý opakující se problém. Nejlepším řešením pak je stěr na kultivační vyšetření i se stanovením citlivosti. A dle výsledku pak léčba obou, třeba i po řadu měsíců i celkově podanými léky - např. Mycomax 150 mg tbl.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
už co pamatuji mívám žlutozelený hustý výtok, bez výrazného zápachu a bez jiných potíží. Bývá ho docela hodně, předvším od poloviny cyklu. Na gynekologii chodím pravidelně, pohlavní styk jsem ještě neměla. Může být tento stav normální? Nevím jak jinak to řešit, na gyn. testech zatím nikdy nic nezjistili. Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález vidím, je těžké se vyjadřovat. Domnívám se ale, že to zcela normální není. Určitě je vhodné kultivační vyšetření
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, již asi 2 roky mě trápí různé výtoky, mykozy, pan doktor mi neustále dává antibiotika a do Clion do pochvy. Dnešní výsledky mi vyšly Nález:
Gardnerella vaginalis +
Streptococcus agalactiae (ß-hem. streptokok sk. B)
Pan doktor mi opět předepsal antibiotika a do pochvy Clion. Chtěla bych se zeptat , zda jsou antibiotika opravdu nutná a to jak ústně tak do pochvy. Mám pocit, že už díky antibiotikům nemám žádné obrané látky v pochvě a tak na záněty trpím stále více.

Děkuji za odpověď

Martina
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám předchozí nálezy a ani citlivost na antibiotika, takže léčbu mohu jen obtížně posuzovat. Osobně preferuji pouze léky na zavádění do pochvy. Záleží ale na stanovené citlivosti, zda takový přípravek je k dispozici. 
Možná bych zvažoval i přeléčení partnera(ů).
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, mám hormonální nitroděložní tělísko a v poslední době problémy s bakteriální infekcí (které jsem dříve vůbec nemívala). Je možná nějaká souvislost? Co způsobuje bakteriální infekci? Jsou zde jiné faktory než u kvasinek (oblékání, hygiena, ...). Děkuji
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Většinou nejde přímo o infekci, tedy o nákazu. Obvykle se pomnoží bakterie, které jsou v pochvě běžně přítomny. Příčin je řada a jsou podobné jako u kvasinek -oblékání, hygiena, oslabení organismu, aj.
Při zavedeném hormonálně aktivním  tělísku je  větší sekrece hlenu z čípku děložního, což do jisté míry může hrát roli
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat. od 1.10 večer do 6.10. Ráno jsem měla MS první dny byly silné. Jelikož jsem byla měsíc od vysazení prášku tak, MS se dostavila skoro ve stejný termín jako vždy. Hned toho 6.10. Večer jsme měli s přítelem sex s tím, že ejakuloval do mě. Pote v dalším týdnu 4× sex a sobota 13.10. Jsem měla večer úplně na toaletnim papíře úplně čirý, průhledny táhly hlen který nezapachal. Bylo to jen když jsem se utrela a bylo toho poměrně hodně toto trvalo do neděle někdy do odpoledne. Jindy jsem tohle nikdy neměla. Mívám jen bílý výtok ale ne v takové míře. V neděli večer-noc 14.10.prisli velké bolesti do podbřišku bolest stridala pravou a levou stranu. Poté mě to bolelo ikdyž jsem zatnula sval nebo i při chuzi. Trvalo to jen tu noc. Ráno už to bylo dobré. Tak jsme měli s přítelem opět sex asi 4×. Po 2 dnech se objevil bílý výtok ale opravdu jen malinko (jen malá skvrnka na kalhotkách) a do toho velmi citlivé bradavky a tlak v prsou a pocit těžkosti a pocit že se mi zvětšily. Občas mě pichne v podbřišku. Cca za 10 dnů by se měla dostavit MS. Bude to 2 měsíc od vysazení antikoncepce. S přítelem se snažíme o miminko. Tak bych byla ráda kdyby se MS nedostavila :( Mohlo se jednat o uhnizdovani? Zatím žádné špinění jen občas boelst v podbřišku. Ovulaci nepoznám tak nevím. Zaskočil mě ten pruhledny hlen nikdy jsem ho neměla.Děkuji za odpověď.
IVETA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Průhledný hlen může být známkou blížící se ovulace. Samotná ovulace se někdy projeví bolestí. "Uhnízďování" bolesti neprovází.
Více řekne test po 2 týdnech od ovulace
MUDr Jan Šulc
výtok
Dobrý den, kupila som si jednorázovu tabletku na mykozu canesten (500 mg clotrimazol). V príbalovom letáku píše, že počas liečby sa neodporuča styk. Ak sa ale tabletka použije len jeden den, kedy je potom možné mat styk? dakujem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je možný po 5 dnech.
Je výhodné, aby se současně léčil i partner Canesten krémem.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Pán doktor, vdaka za odpovede, mám ešte jednu otázku. Z čoho najčastejšie vzniká mykoza? Môže to byt aj z prechladnutia?
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kvasinky jsou v pochvě běžně přítomné. Za řady okolností se mohou pomnožit a vznikne mykóza.
Celkové oslabení organismu spojené s prochladnutím je jednou z možných příčin.
Častou příčinou je pak třeba narušení poševního prostředí při užívání antibiotik
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, vdaka za odpoved, písala som otázku o mykoze. Ešte sa chcem spýtat ako dlho je treba užívat krém canesten? A dakujem za radu, že sa može používat aj do pošvy, to som nevedela, myslela som, že len na vonkajšie rodidlá. Ešte raz vdaka.
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučená doba užívání je vždy uvedena na krabičce nebo na příbalovém letáčku. Bývá to minimálně -2 týdny
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, asi 2 dni mám prejavy mykozy, svrbenie a pálenie. Používam masť canesten. Dnes som dostala menzes, môžem používať masť aj pri menzes? A môžem používať tampony? vdaka
ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Canesten krém můžete určitě užívat na zevní rodidla a není-li krvácení příliš silné, i do pochvy. Tampony užívat můžete.
MUDr. Jan Šulc
výtok
dobry den pane doktore,
mam 62 roku a objevil se mi ciry,nesvedivy,nezapachjici vytok,lecila jsem ho idelyn beliema a po trech dnech me zacalo vse svedit a palit,zacala jsem tedy zavadet tabletu obden,svedeni ustalo a zdalo se,ze i vytok,dnes,mam zavadet posledni tabletu a vytok se zmenil na belavy a palivy,nevim si rady,co s tim dekuji
Milena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením je návštěva gynekologa. Sama event. můžete ještě zkusit  Gynopevaryl 150 mg 3 globule - měly by být volně prodejné - po 3 dny vždy zaveďte jednu na noc.  
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, je to asi týden co se mi z ničeho nic o něco "zvětšily" (napuchly, nevím moc jak to popsat) velké stydké pysky. Vždy jsem je měla trochu větší, ale teď je to opravdu nepříjemné až bolestivé - třou se o sebe, nemůžu mít uplé nebo krajkové spodní prádlo, sport teď nepřipadá v úvahu vůbec, pohlavní styk jsem teď dlouho neměla...nemůžu normálně fungovat.
Taky mám o něco hustší bělavý výtok. Poraďte mi prosím, co to může být, popř. co dělat nebo se toho zbavit?
Děkuji - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou může být reakce na narušené poševní prostředí.   Nejlepším řešením je návštěva gynekologa.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, již poněkolikáté se mi vrací nažloutlý výtok, který lehce svědí. Zaváděla jsem čípky Idelyn, ovšem s malým úspěchem. Mohu zkusit např. gyn pevaryl? Plně kojím. Děkuji předem za zprávu.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynopevaryl je určen k léčbě pomnožení kvasinek a při kojení je možné ho užít. Při mykóze ale výtok obvykle nebývá nažloutlý.  Lepším řešením proto rozhodně je návštěva gynekologa a cílená léčba dle nálezu
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, v neděli jsem měla na toaletním papíru větší hrudku. Místy byla průhledná jinak bílá a lepivá. Bylo to jen jednou. Antikoncepci beru, takže nemyslím si že by to byl ovulační výtok,podle kalendáře bych měla ovulaci kdybych nebrala antikoncepci, i když v pátek mám dostat menstruaci takže by to vycházelo. Stalo se mi to už dřív a taky pár dní před menstruací. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být více - například pomnožení kvasinek
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, chci se s Vámi poradit. Po dlouhých letech jsem měla kvasinkovou infekci. Brala jsem zaváděcí tablety + krém. Tablety jsem dobrala všechny 3 a krém ještě mažu. Nicméně - po druhé tabletě, kterou jsem zavedla se mi v intimní oblasti udělal na jedné straně bilý flek. Samozřejmě nejde umýt, zpočátku jsem si myslela, že je to od tablety, ale je to několik dní a nemizí to.Mám strach co by to mohlo být, nikdy jsem nic takového neměla. Případně co na to použít? Děkuji.
Marťa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku, aniž nález vidím, je těžké posoudit, o co se jedná. Teoreticky by mohlo jít o ložisko kvasinek. Pokud nález nezmizí, navštivte gynekologa.
MUDr. Jan Šulc

výtok
Dobrý den, je mi 24 let, v minulosti jsem měla asi 2x kvas. infekci, nikdy to nebylo nic hrozného. Teď jsem měla přes 2 roky klid. Letos jsem se ale byla párkrát na koupališti (jiný důvod mě nenapadá), styk jsem několik měsíců neměla, ATB jsem nebrala. V pátek mě začalo svědění, pálení a hrudkovitý výtok. Zahájila jsem léčbu clotrimazolem (3 tablety) + krém clotrimazol. Dnes jsem tablety doužívala. Zlepšení nastalo, nicméně cítím stále svědění ikdyž z vnějška a i jiný výtok než jindy. Cca za 5 dní mám mít menstruaci. Chci se zeptat, mám počkat na MS nebo zajít ještě před MS na gynekologii? Bojím se, že to není ještě doléčené aby se mi to další měsíc nevrátilo. Případně máte nějaké tipy, čím bych to mohla doléčit? Četla jsem o výplaších Rosalginem. Děkuji za rady.
Martina 24
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji vyčkat. Po menses se stav často upraví. Výplachy příliš nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore chtela bych s zeptaj je my 16 let a než jsem dostala menstrulaci tak jsem dostavala mirně kalný výtok bez zapachu ne hlenovytý pak jse menstrulace dostavyla a před menstrulací se tento výtok opakovaně dostavý někdy ze zapachem nekdy ne a pohva docela napupří jako kdyby tm byly bradavice ale kdyz je po menstrulaci ci se nema dostavt nejsem si vědomy ze by byla nabuřelá mam si dojít k doktoroj a nebo by pomohli nějaké tabletky ??
pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že návštěva lékaře není aktuálně nutná. Pokud by se však potíže vystupňovaly, gynekologa vyhledejte, nejlépe v době obtíží
MUDr. Jan Šulc
výtok
dobry den, casto sa mi stava ze citim bezkomfort v posve akoby jemne svrbenie ale bez vytoku aky byva pri mykoze. vzdy ked som si dala canesten tak to zmizlo. teraz mam opat ten pocit, ziadny vytok, az som sucha. ale o par dni dostanem menzes. mam si zakupit canesten alebo mam pockat kym sa precistim pocas menzesu? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opakované podávání Canestenu bez upřesnění nálezu v pochvě není ideální řešení. Obzvláště, užívá-li se jen krátkodobě, tedy po kratší dobu než  týden, mohou si kvasinky na tento lék vypěstovat rezistenci.
Doporučuji vyčkat, zda se stav přes menses nevylepší. Pokud ne, doporučuji návštěvu gynekologa a léčbu dle nálezu, nejlépe dle kultivačního stěru
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý večer pane doktore. Od pondělí, tj. tři dny beru antibiotika Duomox na zánět močového měcháře. Dnes se objevil hojný výtok a svědění pochvy. Předpokládám souvislost s atb. Mohu něco udělat, nějak si pomoci, abych nemusela ještě řešit gynekologický problém? Mnohokrát Vám děkuji.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o pomnožení kvasinek. Kupte si v lékárně nějaký přípravek proti kvasinkám - např. Gynopevaryl nebo Canesten. Dodržte dávkování a doporučenou dobu podávání. Pokud by to nepomohlo, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, již od ledna, tedy více než půl roku, se potýkám s vaginálním (hlenovitým - opravdu ošklivým) výtokem (s lehkým pálením sliznice, bolestí při sexu -oboje se již lehce zlepšilo) a častým nucením na močení. Ze začátku jsem byla gynekoložkou přeléčena běžnými lokálními antibiotiky. Pro lehké urologické potíže jsem byla vyšetřena i na urologické klinice, kde mi v moči byl nalezen streptokok, na tento mi byla předepsána antibiotika Ospen, ale i po zaléčení obtíže přetrvávaly. Jelikož na gynekologii a urologii bylo vše bez nálezu byl vyšetřen i partner, kde mu byl z urologického vyšetření nalezen hemofil. Byl nám tedy nasazen Unasyn (oboum), který byl opět bez efektu. Na gynekologii mi bylo sděleno, že se jedná o hormonální problém. Poté, co jsem zašla za specialistou, mi byl nasazen Doxyhexan na 10 dní pro podezření na chlamydii, a to i přesto, že mi byl původní gynekoložkou proveden test metodou PCR, který byl negativní. U přítele též. Léčba byla bez efektu.. Prosím o posouzení mého případu a sdělení potencionální příčiny nebo léčby, jelikož už opravdu nevím, kam se obrátit. Pro úplnost uvádím, že užívám antikoncepci Evru, kterou jsem nevysadila 3 měsíce, nyní ji už ale cca půl roku užívám dle pokynů. Předem velmi děkuji za odpověď. P.J.
Peťka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete zkusit kolonizovat pochvu laktobacily - např. Fermalac vaginális 1 tbl na noc do pochvy cca ob den.

Někdy pomohou některá poměrně jednoduchá opatření: například omezení kontaktu rodidel se všemi možnými chemikáliemi – aviváže, deodoranty, sprchové gely, apod. Je-li to možné, je ideální na mytí genitálií vůbec nepoužívat mýdlo, jen sprchovat vodou.

Radím i změnu prostředků intimní hygieny – zaměnit tampony za vložky a event. i naopak.


Další možností je série aplikací nízkoenergetického LASERu. Nevím ale, kdo a zda vůbec někdo tuto léčbu v současnosti nabízí

MUDr. Jan Šulc

výtok
dobry den, ked som zacala uzivat HAK, vsimla som si ze vzdy ked partner ejakuluje do posvy pocitujem stipanie a palenie vo vagine. pri kondome ani pri prerusovanej sulozi nic take nebolo. riesila som to u alergologa ci nemam alergiu na spermie. vysledky boli negativne. co ine by to mohlo byt? mam navstivit gynekologa? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, navštivte gynekologa. Příčinou může být narušené poševní prostředí. Sperma po ejakulaci do pochvy změní kyselost v pochvě, což se může projevit zápachem i třeba pálením.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, dnes jsem dostala od paní doktorky Klion, je možné během léčby se koupat? Jedu na sjíždění Vltavy a určitě se tam namočím. Neexistuje nějaký jiný lék, který by zabral a při kterém bych mohla i pít alkohol?
Děkuji za odpověď
Vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, proč přesně je Klion nasazen. Obvykle se užívá při potížích vyvolaných pomnožením Gardnerel a podobných mikroorganismů. Na ně nejspolehlivěji funguje metronidazol, který je právě obsažen v Klionu. Alternativou je užívání například Entizolu ústy. V obou případech ale hrozí po požití alkoholu zvracení.  
O možnostech léčby ústy se poraďte se svým gynekologem - měla by existovat
Namočení těla  při Klionu nevadí, není  ale vhodný delší pobyt ve vodě
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
Beru vaginální globule macmiror komplex 500 na kvasinky vždy na noc a jeden večer jsem zapomněla, mohu normálně v léčbě pokračovat i přesto že jsem vynechala?
Děkuji vám za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, léčbu dokončete
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, pane doktore. Dva roky mám partnera, a od doby, kdy jsme spolu začali sexuálně žít, mám problémy s výtoky (hustý, bílý, zapáchající), svědění až pálení uvnitř i zevně. Byla jsem u gynekologa, stěry provedeny, nic nebylo zjištěno. Přeléčím se (poševními tablety s lékárny), mám klid jen do doby, dokud neproběhne pohlavní styk. Už jsem z toho otrávená a začínám mít averzi k sexu. Byla jsem znovu u gynekologa, řekl mi, že jsou to "nervy". Mám problémy jako každý normální člověk, nic fatálního. Přece není možné, aby při stěru nebylo nic zjištěno, když mám neustálé potíže? Prosím co navrhujete? Děkuji předem za odpověď a přeji pohodový den. - otázka upravena poradcem
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stěry je třeba provést v době obtíží. A  záleží také na tom, na co přesně jsou stěry zaměřeny. Při opakovaných obtížích je třeba myslet na anaerobní bakterie, případně na chlamýdie, ureaplasmata, aj. A léčit je často třeba oba (všechny) partnery
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
už asi půl roku mám problém, že mě bolí pohlavní styk s přítelem, resp.bolí mě když do mě vniká, během styku ne, a pak to bolí po něm.Moje paní doktorka nejdříve tvrdila, že je to tím, že nemám v pořádku poševní prostředí,tak jsem brala nějaké tablety, pak když už jsem měla prostředí v pořádku zase říkala, že mám zkusit používat s přítelem lubrikant apod.Nedávno jsem byla na cytologii a všechn jsem měla v pořádku, ale chvíli po té se u mě po pohlavním styku objevil výtok-zelený,hlenovitý. Cca dva týdny jsem pak s přítelem neměla styk a když jsme to zkusili znova, opět jsem ten výtok měla, ale trvá to tak den a pak už jsem zase v pořádku. Na internetu jsem našla, že bolest při sexu a takovýto výtok, který po něm mám může být projevem chlamydií a že se to u hodně žen nemusí projevovat nijak agresivněji, jen třeba takto. Myslíte, že je to možné,že je mám?(U přítele se to nikterak neprojevuje) Měla bych si koupit test a udělat si ho, nebo jít rovnou k mojí doktorce? Děkuji
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením je podle mne opětovná návštěva gynekologa s provedením kultivačních testů, včetně těch na průkaz chlamýdií. A při léčbě doporučuji zvážit, zda není na místě léčba obou (všech) partnerů
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý dn´´en,mohu se zeptát začínám používat vaginalí tablety Idelyn.Nikde s´jsem nedočetla jestli je během užívání sex?Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pohlavní styk je při užívání možný. Osobně bych doporučil užívat kondom. Není to ale podmínkou
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat. Od gynekoložky jsem dostala Gynoflor na dlouhodobé zavádění. Mám jej vynechat při menstruaci? Podotýkám že menstruaci mívám slabou, spíše jen špinění (mám zavedené tělísko). Děkuji za radu. Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento lék při menses spíše vynechte. 
MUDr, Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
několik dní po styku se mi objevil vodnatý výtok. Zapáchal lehce kovově, někdy byla vodička čirá, jindy lehce mléčně zakalená. Gynekoložka mě vyšetřila a usoudila, že jde nejspíš jen o lehký zánět. Dostala jsem nějaké čípky a tablety na přeléčení. Nepomohly. Krátce na to jsem byla léčena na zánět zvukovodu, na který jsem dostala antibiotika. Po jejich dobrání zmizel i vodnatý výtok. Po styku s tím samým mužem se však opět vrátil. Podle gynekoložky stále o nic nejde a prý na to asi trpím (ačkoliv jsem před tím nikdy žádný neměla a toto nebyl můj první partner, se kterým jsem měla nechráněný pohlavní styk). Nyní mám nového partnera. Důvěřovala jsem své gynekoložce, tedy jsem s novým partnerem spala bez ochrany. Po nějaké době jsem dostala angínu, na kterou mi opět předepsali antibiotika a výtok odešel. S přítelem jsme se několik týdnů neviděli a během té doby to bylo ok. Po prvním (nechráněném) styku se však výtok zase vrátil. Může jít o nějakou pohlavní chorobu?
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není vyloučeno, že si nějaké mikroorganismy s přítelem "předáváte".  To je časté. Zvážil bych v době potíží u Vás provést kultivační vyšetření a dle výsledku pak přeléčit Vás i partnera
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý deň; môže vzniknúť rezistencia na clotrimazol v prípade; že si ho aplikujem aj taký každý tretí mesiac z dôvodu častého opakovania mykózy ?
Ďakujem - otázka upravena poradcem
Mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud nedodržíte doporučené dávkování a dobu aplikace, rezistence vzniknout může. Pokud obé dodržíte, je riziko vzniku rezistence i při opakovaném podání nízké
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, už přes dva roky trpím na výtoky. Jsem přeléčená snad všemi dostupnými metodami, ale výtok mám furt. Je bílý, občas čirý. Jde cítit jako bílý jogurt, nijak "hnusně" nezapáchá. Občas mívám na sliznici mírné trhlinky, ale to mám v podstatě celý svůj sexuálně aktivní život. Chtěla bych se zeptat, zda-li je léčba opravdu nutná? Teď jsem asi 3 měsíce na gyndě nebyla a cítím se v pořádku, ale samozřejmě nechci nic podcenit. Výtok je intenzivnější po ovulaci, zkoušela jsem i výplachy jedlou sodou (podezření na laktobacilozu) a opět žádná změna. - otázka upravena poradcem
týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li intenzívní obtíže, není podle mne léčba nutná
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, před pár dny jsem měla nechráněný pohlavní styk. Ani ne za 24 hodin jsem začala pocitovat pálení a hojnější bělavý výtok. Návštivala jsem tedy gynekoložku, která to diagnostikovala jako běžný bakteriální zánět pochvy a nasadila atb globule na 8 dní. Vzorky na kultivaci neposílala. Mám se obávat nějaké vážnější choroby, nebo podle rychlé inkubační doby (ani ne den), kdy se objevily potíže, věřit jen zánětu? Děkuji za odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde pravděpodobně jen o narušené poševní prostředí. Vážnější onemocnění bych neočekával.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, pane doktore. Měla bych 2 dotazy:

1) už prakticky rok v kuse mám problémy při pohlavním styku - pálení. Několikrát jsem byla na gynekologii, užívala jsem i několik léčiv (Gynoflor, Gynopevaryl, Rosalgin, tampony Ellen, Gynocaps) a nic mi nepomáhá. Sprchuji se 2x denně, Rosalgin používám tak 1x za 3-4 dny, občas použiji probiotické tampony a nic. Můžete mi poradit, co bych měla používat?

2) Včera večer jsem si kvůli pálení zavedla tabletku Gynocaps a ráda bych věděla, jestli to má nějaký účinek na antikoncepci a měli bychom s přítelem tedy používat i jinou formu ochrany, nebo to HA nijak neohrozí.

Mockrát děkuji za odpovědi, hezký den.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ad 1) Doporučuji návštěvu gynekologa a léčbu dle nálezu a nejlépe dle výsledku kultivačního stěru. někdy je vhodná i léčba partnera(ů).
Ad 2) Účinek hormonální antikoncepce Gynocaps nenarušuje
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, je mi 19 let a už třičtvrtě roku mám přítele a nikdy jsme při styku problémy neměly, ale zničeho nic mi zhustnul výtok a nepříjemně zapáchá. Také začalo silné svědění a pálení. Poté to pokračovalo tak že se mi udělal na okraji pochvy vřídek ve tvaru slzy. Při styku mám nyní silné bolesti. Použila jsem i mastičku co mi poradila paní v lékárně (Clotrimazol), ta mi ale jen pomohla při svědění ale vřídek tam pořád zůstal. Když jsme spolu měly naposledy pohlavní styk tak se mi začal dělat další vřídek. Doufám že se tohle obejde bez ošetření gynekologa. Předem děkuji za odpověď.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vyšetření u gynekologa považuji za nezbytné. Jen na základě nálezu, případně na základě výsledku stěrů, je možné  posoudit, o co jde, a nasadit vhodnou léčbu
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Dostala jsem vaginálni tablety Entizol,které si mám zavadět každý večer před spanim.
Tableta se uplně nerozpusti, mam ji tedy vymít a zavést další? Nebo dělam něco zle že se nerozpusti a zustavaji tam kousky?
Děkuji za odpověd
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Zbytky tabletek v pochvě běžně zůstávají. Nevymývejte je, ponechte je, kde jsou, a zaveďte další.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobry den chci se zeptat pri utreni jsem nasla na toaletaku bile stopy neceho mam to i v trislech utru to umyju a dobry je mozny ze to jsou kvasinky? Obcas citim i zapach .
Pak bych me zajimalo proc mam tmavsi vaginu a i vnitrek stehen? Bojim se ze si lekar bude myslet ze jsem spina.dekjji
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku je těžké posoudit, o co se jedná. Pomnožení kvasinek je jednou z možností
Tmavší rodidla jsou způsobena zvýrazněnou pigmentací. Je to podmíněno geneticky.
MUDr. Jan Šulc