Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

myom
Dobrý den,je mi 34 a mám velký MYOM zhruba 6cm vlevo vzadu na děloze a p.dok.z gynekologie mi nasadila léčbu esmyu na tři měsíce, jenže ted dobiram první zlatíčko na výsledky nátěrem a pak druhé platicko a zase stejný postup atd... Jenže mám nafouklé břicho a bolí mě jak kdybych byla těhotná a vim ze nemůžu mám sterilizaci a ke všemu me bolí i prsa a změnu nálad :( prosím poradte mi děkuji moc
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o reakci na léčbu. Příčin ale může být více - např. cysta nebo i přes léčbu růst myomu. Bez vyšetření neporadím. Navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
myom
Pane doktore, chtěla jsem se zeptat, jak je to s právy pacientky gynekologie. Mám myom o velikosti 7,2 cm, který mi nečiní žádné problémy, a od ledna letošního roku se nezvětšil, proto operaci odmítám. Paní doktorka mi sdělila, že její pacientky podstupují operaci již při velikosti 5 cm. Nyní, při poslední kontrole jsem musela paní doktorce podepsat papír, že operaci odmítám. Mně to nevadilo, papír jsem paní doktorce ráda podepsala, hlavně, že nemusím na operaci. Chtěla jsem se zeptat, zdali mně muže paní doktorka, při další kontrole v říjnu, poslat na operaci bez mého souhlasu. Bojím se, aby to neudělala. Děkuji
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poslat na operaci bez Vašeho souhlasu Vás lékař nemůže
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den níže, kopíruji dotaz, na který jste mi odpověděl a uvádím na pravou míru velikost myomu - správná velikost je 15mm, ne 150mm jak jsem mylně uvedla - omlouvám se.
Můj lékař uvádí, že velikost myomu je malá, aby způsoboval potíže s dlouhým krvácením i na odstranění.
Doporučíte při této velikosti myomu odstranění, případně léčbu přípravkem Esmya?
původní dotaz:
Dobrý den, jsem šest měsíců po vysazení antikoncepce, brala jsem 11let. Je mi 28, děti nemám a v nejbližším roce těhotenství neplánuji. Před užíváním ani během něj jsem s menstruací neměla žádné problémy, nyní se ovšem změnila - je slabší, ale dlouhá, většinou mezi 14 - 23dny.Současně mi byl nalezen myom o velikosti asi 150mm, intramulární. Gynekolog řekl že mé problémy může způsobovat myom, ale nevyloučil že se jedná o následek vysazení HA, ale že na odstranění mně nepošle, že se bude sledovat, jak a zda vůbec se myom bude vyvíjet.Může mít dlouhou menstruaci na svědomí myom anebo je to důsledek dlouhodobého užívání HA?
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
15 mm velký intramurální myom bych neodstraňoval. A ani Esmya nejspíše není vhodná.  Zkusil bych gestageny v druhé polovině cyklu.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore,děkuji za rychlou odpověď ohledně mého problému s myomy. Zprávy z vyšetření u sebe nemám, ale mohu v případě zájmu poskytnout jednu od specialisty, kterého jsem navštívila v Praze před rokem. Nedávno jsem navštívila svou paní doktorku s prosbou o radu zda vysadit HA,ale po její reakci u ní raději zůstanu, mám strach, že skončím na kyretáži nebo rovnou na hysterektomii, jak mi naznačila. Bohužel vyoperovat jen submuk. myomy, je prý zbytečné a Esmya je prý horší zlo než hysterektomie.Mám pocit, že jsem ve svém věku brána jen jako kus,i když to tak asi nebude,ale jsem celkem zoufalá.A jelikož mi není nabízena jiná možnost než hysterektomie nebo čekat až si o ni třeba řeknu sama, uchýlila jsem se zatím k TČM a doufám v zázrak :) Pokud se nestane, možná do půl roku navštívím ještě jiného specialistu, i za cenu, že to bude něco stát.
Mějte se hezky a ještě jednou mockrát děkuji za Vaši odpověď a skvělý přístup.




Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mohu jen dodat, že Esmya sice může mít negativní vedlejší účinky, ale s nějakým závažným jsem se nesetkal a několika mým pacientkám opravdu pomohla
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore, je mi 44 let, mladě vyoadající, štíhlá,bezdětná,v děloze mnohočetné myomy všech typů včetně submukozních. Největší veikost naposled kolem 3,5 cm,beru antikoncepci Bonadea a i tak trvá menstruace 8-10 dní (nejsilnější je cca 4 dny,potom slabá nebo špinění. Krvácení mimo cyklus nemám (asnad tak zůstane).Spotřeba vložek cca 5 za den s tím,že občas dojde k průtoku a ušpinění oblečení. Ale na vykrvácení to snad není). Přemýšlím o vysazení této antikoncepe, abych zjstila jak budu reagovat. Ale mám strach, aby krvácení nebylo příliš masivní, na to mě upozornila moje paní doktorka. Chránit před otěhotněním se potřebuji pár dní každé 3 měsíce a tak bych mohla použít i antikoncepci nehormonální (pesar). Prosím, mám vysazení Bonadea zkusit nebo mám raději dále brát? Hysterektomii se bráním. Děti nemám a je mi jasné, že asi už mít nebudu. Ale dělou si chci ponechat. Beru měsíc preparáty čínské medicíny (prostě zkouším všechno možné). Děkuji mockrát, hezký den, Markéta
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přesně nevidím Váš nález, je těžké se vyjadřovat. Po vysazení antikoncepce je silnější krvácení pravděpodobné ale ne jisté. Za zvážení by možná stál pokus o odstranění submukosního myomu. To by mohlo problémy s krvácením zmírnit. Ale opravdu hodně záleží na nálezu. Další možností je léčebná kůra přípravkem Esmya
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 4-7 cm. Potíže žádné nemám. Byla mi doporučena hysterektomie, které se však snažím vyhnout. Užívám dlouhodobě léky Deniban, které mi menstruaci nejdříve zastavily, teď již půl roku menstruaci mám i při užívání těchto léků. Poslední 3 měsíce mám menstruaci velmi slabou a trvá pouze 3-4 dny. Zajímalo by mě, zda by se mohlo jednat o nastupující menopauzu? Tudíž by myomy už nemusely dále růst? Nedal by se nějak urychlit nástup menopauzy např. nějakými léky atp.? Dalo by se zjistit u lékaře odběrem krve či jiným testem, zda jsem již v přechodu? Děkuji za odpověď.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení krvácení může být ve 49 letech opravdu příznakem blížící se menopauzy.
Odhadnout, kdy ale definitivně přestanete menstruovat, dost dobře nelze.
Neznám ani žádný způsob, jak nástup menopauzy urychlit.
V přechodu již jistě jste. Lze potvrdit stanovením hladiny FSH mezi 2. a 5. dnem cyklu. Toto potvrzení ale nemá žádný praktický význam.
Nemáte-li potíže, operace nejspíše není zcela nezbytně nutná. Ovšem růst myomů může způsobit obtíže a také - čím jsou myomy větší, tím může být operace složitější
Menopauza nezaručuje, že se myomy zmenší
MUDr Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy - ze zprávy lékaře: děloha zcela deformovaná myomatózou, největší 70x65x70 mm, další ve fundu dva 50x45x50 mm, 40x50x50 mm, další četné kolem 30 mm. Je mi doporučována hysterektomie a nevím, zda je v tomto případě nezbytně nutná. Mám tomu rozumět tak, že kromě 3 větších myomů mám ještě mnoho dalších menších dle zprávy? Rozhoduji se zda počkat na přechod, kdy myomy již nebudou růst a působit další potíže, který může nastat zanedlouho či zda je lepší podstoupit hysterektomii v mém případě. Potíže žádné nemám. Děkuji za odpověď.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle nálezu máte opravdu nejspíše myomů více.
Pokud Vám myomy nečiní potíže, není operace absolutně nezbytně nutná. Při dalším jejich růstu sice hrozí útlak orgánů v okolí, ale riziko není dle mých zkušeností dramatické. Čím jsou ale myomy větší, tím  může být operace složitější.
Pozor - myomy se v menopauze nemusí zmenšovat
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, letos mi bude 49 let a mám 3 myomy, z nichž největší má 7 cm a pak ještě další dva o něco menší. Potíže žádné nemám. Je mi doporučována hysterektomie. Chtěla bych se zeptat, zda je v mém případě nutná. Bylo mi vysvětleno, že pokud se myomy budou nadále zvětšovat hrozí mi rizika např. obstrukce ureterů. Nevím zda mám ještě vyčkávat a čekat na přechod či operaci raději podstoupit. Byla by pro mě velmi zatěžující a pokud by bylo možné raději bych se jí vyhla. Ještě bych se chtěla zeptat jaká hrozí rizika po hysterektomii - např. inkontinence, pokles orgánů v dutině břišní atd. A dá se zjistit nějakým testem u lékaře či vyšetřením za jak dlouho by u mě mohl nastat přechod? Je to pro mě důležité, abych věděla, zda čekat na přechod či podstoupit hysterektomii. Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám myomy nečiní potíže, nemyslím, že je operace nezbytně nutná. Při dalším jejich růstu sice hrozí útlak orgánů v okolí, ale riziko není dle mých zkušeností dramatické. Čím jsou ale myomy větší, tím  může být operace složitější.
Žádný spolehlivý test, který by odhadl nástup menopauzy, neznám. Pozor ale - myomy se v menopauze nemusí zmenšovat
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 4-7 cm. Chtěla bych se zeptat, zda existují nějaké léky na zmenšení myomů, problémy žádné nemám a chtěla bych se vyhnout operaci. Léky Esmya jsem zkoušela užívat, nesnášela jsem je však. Chtěla bych se zeptat, zda by byla možná i hormonální léčba? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jiný účinný lék neznám
MUDr. Jan Šulc
P.S. Esmya je hormonální léčba.

myom
Dobry den, chtela jsem se zeptat, kolik lecebnych cyklu lekem Esmyi pojistovna hradi. Pani doktorka mi tvrdi, ze pouze jeden cyklus. Dekuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na přístupu dané pojišťovny ke konkrétnímu případu. Obecně myslím, že pojišťovna hradí nejčastěji opravdu jen jeden léčebný cyklus. Je ale vždy možné vyžádat si stanovisko pojišťovny, případně jejího revizního lékaře
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den, svym osetrujicim neurologem jsem byla poslana na magnetickou rezonanci. Tam se zjistilo, ze mam objemny myom. Ted me doktor posila na gynekologii. Chci se zeptat, jak je asi "objemny myom" veliky a pak, jsem jeste panna - jestli to bude gynekolog uvadet do zpravy pro neurologa, ktery chce zpravu z vysetreni. Diky za odpoved Jana - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je velký "objemný" myom, nedokážu posoudit. Pro někoho to může být myom o průměru 10 cm, pro jiného možná poloviční nález, .... Nevím. Podobný popis není příliš vhodný.
Přítomnost panenské blány je součástí popisu gynekologického nálezu. Takže bych spíše očekával, že to do textu lékař uvede. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti 4-8 cm. Operaci se snažím vyhnout, myomy mi žádné problémy nepůsobí. Chtěla bych se zeptat, zda po přechodu se myomy samočinně zmenší a zda v případě, že se nezmenší bude možná potřeba podstoupit operaci později či zda potom už žádné problémy způsobit nemohou ani v případě, že by se sami nezmenšily? Děkuji za odpověď.
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, operaci lze nejspíše odložit.
Po přechodu se  mohou myomy zmenšit. Není to ale jisté. Způsobit nějaký problém  mohou myomy i po přechodu
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti 4, 6 a 7 cm. Gynekolog mi doporučuje odstranění dělohy - hysterektomii, ačkoliv obtíže mi žádné nečiní. Lékař, který by zákrok prováděl mi však sdělil, že by bylo nutné provést nejdříve výškrab a potom až samotnou hysterektomii. Operace se velmi obávám a vzhledem k tomu, že budu již brzy v přechodu bych se jí nejraději vyhnula. Chtěla bych se zeptat zda by se nejdříve provedla jedna operace - výškrab a poté a za jakou dobu druhá operace - hysterektomie? Dalo by se obojí provést jako jeden zákrok najednou? A je nutné provádět výškrab, nebylo by možné provést pouze hysterektomii? Žádám Vás o vysvětlení tohoto problému a nevím jak se rozhodnout, ale nejraději bych to prozatím neřešila s tím, že po přechodu by se mohly myomy spontánně zmenšit. Nerada bych operaci podstupovala, pokud by byla zbytečná a vyřešilo by se to časem samo. Děkuji za odpověď,
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi jasné, proč by se musela kyretáž, tedy "výškrab", provádět. Měl by pro to být nějaký konkrétní důvod.
Po přechodu se  mohou myomy zmenšit. Způsobit nějaký problém ale mohou i pak
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore. Chtěla bych se vás zeptat ... mám v děloze myom - 6,5 cm. Zkouším všechno, bylinky, potravinové doplňky, jen aby zmizel. Tenhle a minulý měsíc jsem si všimla, že jsem neměla při menstruaci tak šílené bolesti, a také nechodím tak často čůrat. Krev při menstruaci byla bez krvavých sraženin. Chtěla jsem se zeptat, jestli se nemohl myom zmenšovat po alternativní léčbě, nebo v 44 letech už dochází k jeho automatickému zmenšování v přechodu. Jinak menstruaci mám pravidelnou po 24 až 26 dnech, a ještě nevynechala. Děkuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li pravidelnou menstruaci, máte ještě dostatek estrogenů a myom se nejspíše sám nezmenší.
V efekt alternativní léčby příliš nevěřím. Jistotu, jak nález vypadá, přinese jen vyšetření
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 8 cm, 7cm a 4 cm. Můj gynekolog mi tvrdí, že odstranění dělohy je potřeba i v případě, že nemám žádné potíže. V jiné nemocnici mi řekli, že provést hysterektomii v současné době není až tak nutné, že by to mohlo vydržet už do přechodu pokud se nevyskytnou problémy a operaci nevidí jako jediné východisko. Gynekolog mi však tvrdí, že ani po přechodu se myomy nemusí zmenšit když jsou už nyní dost velké. Velikost dělohy s myomy je celkově 14 cm. Je operace za takovéhoto stavu nutná? Na gynekologii mi tvrdí, že se operaci stejně nevyhnu. Nevím co mám dělat, potíže žádné nemám. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li potíže, není operace nejspíše opravdu nutná. Ovšem je možné, že se jí stejně nevyhnete. Myomy se po přechodu nemusí zmenšit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
mám jít na odstranění myomu hysterektoskopickou cestou. Jak dlouho přibližně trvá pracovní neschopnost nebo rekonvalescence? Neboli za jak dlouho mohu jít do práce?
děkuji za odpověď
Alena
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na velikosti myomu a průběhu zákroku. Jde-li o odstranění myomu při hysteroskopii je obvykle možný návrat do práce v řádu několika dnů. Přesněji Vám odpoví lékař, který zná nález a výkon plánuje
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den, ma lekarka ma podezdreni na myom tlacici na mocovy mechyr. Ultrazvuk je bohuzel odjednan az za nekolik tydnu. Mam sillny tlak na mococvy mechyr a kazdou chvili musim na toaletu, ovlivnuje to chod meho normalniho zivota, znesnadnuje praci. Je zde neco co by pomohlo tento tlak nebo neustalou potrebuje behat na zachod zmirnit?
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez jasně prokázané příčiny je těžké doporučit nějakou léčbu. Je-li příčinou myom, musí jít o opravdu výrazný nález a léčbou nejspíše bude jen operace. Podobně velkých potíže způsobujících myomů je ale poměrně málo. Podle mne by mohlo také jít o infekci močových cest. Vyšetření může zařídit gynekolog i praktický lékař. Na místě by případně bylo i vyšetření urologem.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Je pro mne obtížně pochopitelné, že na UZ vyšetření je třeba čekat týdny. Pokud není gynekolog UZ přístrojem vybaven, měl by být schopen vyšetření  zařídit v termínu maximálně dní.
myom
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda hrozí nekroza myomu i u intramurálního myomu.
Vzhledem k pročtení mnoha a mnoha článků si myslím, že nekroza myomu je velmi vzácný jev. Mám pravdu?
Dále jsem se chtěla zeptat, jak se tato nekroza při akutním stavu léčí.
Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nekróza neboli odumírání myomu není až tak vzácný jev. Zejména u žen po přechodu je nekróza s ukládáním kalcifikací poměrně častá. Objevuje se nejčastěji právě u intramurálních myomu. Prakticky nikdy nečiní potíže.
Váš dotaz asi směřoval k akutní nekróze moymu. To je opravdu extrémně vzácná komplikace. Projevující se jako náhlá příhoda břišní. Řešením je jen operace.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, může od myomu velikosti 7 cm bolet v zádech při námaze. Děkuji
Jiřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, 7 cm velký myom může být příčinou bolestí v zádech. Příčina ale může bý řada
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, s přítelem jsem měla poprvé pohlavní styk a penis nešel dál zasunout jenom pár centimetrů, dostal se pouze na krajíček, jako by narážel na nějakou překážku, která ho nepustila dál. I přítel měl stejný pocit, že je tam překážka a z toho důvodu nejde dál. Mám 3 myomy o velikosti cca 6 cm. Mohly být tohoto příčinou nebo jaká by mohla být jiná příčina? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myom obvykle podobný problém nezpůsobuje. Bez vyšetření nedokážu odpovědět
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den mám MYOM 50x45x38 mm a deloha je o něco větší 70x45x50 mm p.g.mi ne doporučila hormonální léčbu mám epilepsií, malo červených destiček a trpim depresemi z a uzkostmi, řekla mi ze bych mohla zůstat na stole ,ze mám u své g.chodit na kontroly jestli roste nebo ne ale na te levé straně co se nachází MYOM pod dělohou hrozné křečovité problémy ,kolikrát nemůžu ani na záchod ,prosím o radu co a jak dal ,zatím marodim mam mít klid,nestresovat se,byt v klidu,odpočívat a netahat nic těžkého a ze OBV.doktor. mi má napsat vycházky mužů poprosit o radu děkuji moc
Myom
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na dálku bez možnosti vyšetření je těžké radit. Pokud je příčinou potíží myom, což je možné, ale ne zcela jisté, a hormonální léčba nepřichází do úvahy, zbývá jedině operace. Nemyslím si, že byste byla tak vážně nemocná, aby pro Vás byla operace až tak velkým rizikem. Moderní anestézie si s tím jistě poradí.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, byl mi nalezen myom s intramulárním umístěním o velikosti cca 2cm, zatím beru hormonální antikoncepci, takže nemám problémy. Může myom s tímto umístěním a velikostí způsobovat potíže ohledně délky a síly menstrauce? Lékař se vyjádřil, že zatím plně postačí myom sledovat, odstranění neplánuje. Nebylo by lepší myom nechat operativně odstranit zavčas? A pokud případně ano, lze myom s touto velikostí a umístěním odstranit hysteroskopicky? Případně nějakou jinou cestou, abych nemusela na operaci? Dodám, že je mi 25 a jsem bezdětná, těhotenství prozatím neplánuji. Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
2 cm je malý myom. Při intramurálním = ve stěně uložení nepůsobí prakticky nikdy takovýto myom obtíže. Také bych doporučil pouze sledování. Hysteroskopické odstranění není možné, Muselo by se operovat laparoskopickou cestou.
V případě, že by myom rostl, je možné zkusit léčbu přípravkem Esmya. Ale opakuji -jde o minimální nález, který bych opravdu jen sledoval
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, užívala jsem od cca konce října Esmyi. Během tříměsíční kůry jsem menstruaci neměla. Teď necelé 4 neděle o poslední pilulky mi přišla menstruace, ale tak slabá, že bylo škoda mazat vložky. A trvalo to jenom 3 dní. Chtěla jsem se zeptat, jestli to bude tak pořád, nebo se dají hormony do hromady. Nebo to mohlo ovlivnit užívání ženských bylinek a Gynmaxu?
Jarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po skončení užívání přípravku Esmya bývá ještě několik týdnů menstruace ovlivněna a stav se obvykle upraví v dalších týdnech. Osobně si myslím, že by bylo vhodné navštívit gynekologa a prověřit nález na a v děloze.
Současné užívání bylinek či stravových doplňků typu Gynmax s přípravkem Esmya nedoporučuji.  Totéž platí v  několika týdnech po skončení léčebného cyklu. O vzájemných interakcích a možných negativních dopadech na organismus ženy  je totiž velmi málo informací.  
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, jestli je tady vzájemná souvislost. Řadu let jsem padala. O prázdninách po úrazu z pádu jsem se konečně dostala do péče ortopeda, a poté neurologa, kterým jsou moje pády podezřelé. Lékaři mají podezření, že pády, a časté úrazy nohy mohou souviset s bolestí bederní páteře, a útisk nervů. Zhruba 14 dnů chodím o francouzských holích, a to ve svých 44 letech. Před rokem a půl mi gynekoložka našla myom, dnes má skoro 7 cm. Nicméně, pani doktorka se diví, že se nijak neprojevuje. Chtěla jsem se zeptat, zdali moje dlouholeté trápení s pády a s bolestmi zad nemohou souviset právě s myomem. Za měsíc jdu na CT bederní páteře, je možné, že by vyšetření ukázalo, že zvětšená děloha tlačí na páteř v bederní části zad. Děkuji za Vaši odpověď Věra N.
Věra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvádíte, že potíže máte řadu let. Myom máte zjištěný před rokem a půl a tehdy byl pravděpodobně menší. Osobně si myslím, že tak intenzívní potíže, které popisujete, s myomem nesouvisí. 7 cm je sice poměrně velký myom, že by ale výrazně utlačoval nervy vystupující z páteře, nepovažuji za pravděpodobné. Jednoznačný závěr ale přinese až CT vyšetření.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrá den, pane doktore, je mi 45 let, a ještě jsem neměla pohlavní styk. Bohužel, mám myom o velikosti 7,5 cm. Dítě asi už mít v mém věku mít nebudu, i v případě zahájení pohlavního života. Paní doktorka již mluvila o operaci, teď znovu. Když jsem se zeptala, co by to obsahovalo, sdělila mi odebrání dělohy. S tím se nechci smířit. Od října jsem brala lék Esmya, ale paní doktorce se nelíbily výsledky. Jak jsem už řekla, navrhla mi znovu operaci, ale tu nechci. Cítím se pořád mladá, abych o ni přišla. Další cyklus léčby Esmyi bych sama uhradila, ale paní doktorka to zamítla. Prý by to byly vyhozené peníze. Druhý cyklus chci hradit ze svého. Rozhodla jsem problém řešit užíváním lékem Gynmax. Užívám ho druhý den 3 x denně, a chci takto pokračovat další 3 měsíce. Chtěla jsem se zeptat, zdali to bude mít nějaký efekt. Jinak, myom se nijak neprojevuje, jenom na psychice, protože vím, že tam něco mám, a nemůžu se toho zbavit. Než o zdravotní problém, jde o psychiku. Může mi Gynmax pomocí?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně v efekt přípravku Gynmax nevěřím.
Pokud Vám myom nečiní obtíže, operace není nejspíše nezbytná. Pouze, pokud poroste, nebude nejspíše možné odstranit laparoskopickou cestou. To ale možná již nelze s ohledem na velikost myomu ani nyní
MUDr. Jan Šulc
myom
Chtela bych se zeptat, pred tydnem jsem ukoncila trimesicni lecbu Esmyi. Pani doktorka mi rekla, ze druhy cyklus pojistovna jiz nehradi. Mam oni zajem, chtela jsem se zeptat, zda je cena pro samoplatce stejne vysoka jako hradi pojistovna. Chtela bych si ji hradit sama.
Dasa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cena přípravku Esmya prosamoplátce by měla +- odpovídat tomu, co hradí pojišťovna. Může se dost lišit lékárnu od lékárny. Doporučuji se poptat. 
Možná by šlo vznést dotaz na revizního lékaře pojišťovny, zda by druhý léčebný cyklus neuhradili. Záleží na nálezu, efektu léčby, Vašem věku aj.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den, chtela bych Vas pozadat o radu. Lecim se na gynekologii s myomy. Uzivam esmyi. Za mesic mam jit na CT patere. Upozornili me, pokud bych byla tehotna, ze vysetreni nemohu podstoupit. Jak je to ale s myomy v deloze? Mohu vysetreni podstoupit? Neovlivni to moji lecbu?, treba rust myomu. Dekuji Iva
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy ani léčba přípravkem Esmya podle mých znalostí nebrání provedení CT. Na léčbou přípravkem Esmya pro jistotu lékaře, který bude provádět vyšetření, upozorněte
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, podstoupila jsem hysterektomii /myomatozní děloha/. Podle histologie: Děloha s čípkem hmotnosti 740 g, rozměrů 155x135x105 mm, z toho čípek 52x40x25 mm. Prosím, můžete mi napsat, o jaký měsíc, resp. o jaký týden "gravidity" se jednalo. Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Jana Karafiátová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý den, podstoupila jsem hysterektomii /myomatozní děloha/. Podle histologie: Děloha s čípkem hmotnosti 740 g, rozměrů 155x135x105 mm, z toho čípek 52x40x25 mm. Prosím, můžete mi napsat, o jaký měsíc, resp. o jaký týden "gravidity" se jednalo. Děkuji za odpověd. - otázka upravena poradcem
Jana Karafiátová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Srovnávání velikosti dělohy s myomy s těhotnou dělohou je dost zavádějící. Myomatosní děloha má nepravidelný tvar. Přibližně by mohla Vaše děloha odpovídat cca 5. měsíci těhotenství
MUDr., Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti kolem 6 cm. Chtěla bych se zeptat, zda můžu užívat vitamín E a hořčík, zda to nemůže mít vliv na další růst myomů a zda užívání těchto přípravků nemůže mít přímý vliv na další růst myomů. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Co přesně ovlivňuje růst myomů není úplně jasné. E vitamin a hořčík by podle mých znalostí vliv na zvětšování myomů mít neměly.
MUDr. Jan Šulc 
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám po operaci odstranění dělohy pro myomatózu. Chtěla bych se zeptat po jaké době po operaci můžu mít pohlavní styk a zda již nelze otěhotnět ani při nechráněném pohlavním styku. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vše probíhá bez komplikací, styk je možný obvykle po 6 týdnech. Otěhotnění není možné
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den pan doktor chcem sa spytat mam na maternici 4,5cm myon a dve deti 10a3 rocne pred 8mesiacmi my lekar zistil ze mam myon uz my ho vioperovali a zase tam je lekar my odporuca odstranit maternicu no ja by som este chcela babo je mozne otehotniet mam 30rokov velmy pekne dakujem
mirka4321
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na uložení myomu a na  tom, zda roste či neroste. Otěhotnění při myomu s sebou nese riziko, že se bude myom v těhotenství zvětšovat a může být i porodní překážou nebo v extrému třeba vést k předčasnému porodu či jiné komplikaci.
Je možné se  pokusit o zmenšení myomu např. přípravkem Esmya
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobry den! Mam 33 rokov a supserozny myom 8cm na stene maternice na zadnej strane. Jedel lekar mi odporučil vybrat myom operačne cez brusnu dutinu, a druhy mi odporučil embolizaciu. Chcela by som vediet,ktora metoda je bezpečnejšia aby som mohla mat dieta? dakujem
katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález přesně vidím, je těžké se vyjadřovat. 
Pro budoucí plodnost je asi méně riziková embolizace. Ale také má menší efekt- myom jen zmenší, neodstraní.
Osobně bych zvažoval léčbu preparátem Esmya.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den.Prosím o radu.Je mi 43 let a mám dvě děti.Před půl rokem mi lékařka zdělila ,že mám myom a patrně jeden vetší a nějaké menší.Půl roků mám problémy se silnou intenzivní menstruací.Bolesti v zádech i podbříšku.Nyní mi lékařka doporučila ,že po jaterních odběrech by nasadila léčbu Esmya na tři měsíce.Po ukončení léčby by volila nitroděložní tělísko.Je tato léčba vhodná? Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Esmya je určitě správným řešením. Nitroděložní tělísko s hormonální aktivitou je pak logickým pokračováním, bude-li efekt přípravku Esmya uspokojivý.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore. Je mi 40 let a bylo mi doporučeno odstranění dělohy pro myomy 4 a 5 cm. Bohužel se takto zvětšily z původních dlouhodobě sledovaných 2,5 cm za cca 1,5 roku - poslední změna 0,5 cm za 3 měsíce. Zhruba před 10 měsíci mi též zjistili žlučníkové kameny, s nimiž jdu na operaci za necelý měsíc. Chtěla jsem nejprve vyřešit žlučník a pak toto, je to velký problém? Obtíže nemám žádné. Vím, že to bude znít jako sci-fi, ale nemohou tyto dva problémy spolu souviset? Děkuji
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost myomů s kameny ve žlučníku není. Snad jedině - obecně se zdravotní potíže objevují úměrně věku.
Myslím, že postupné řešení je možné
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den! Mam 32rokov a jedno dieta, po 4 rokoch som bola na preventivke,lekár mi našiel na zadnej strane a lavej hrane subserozny myom velkosti 75mm. Poslal ma objednat sa na operáciu stým že možno pridem o maternicu. Ja ale planujem mat este dieta. Myom mi nerobi problemy ani bolesti,vobec som ho necitila. Dá sa v mojom prípade maternica neako zachránit? Dakujem
piri
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález přímo vidím je velmi těžké se vyjadřovat. Velmi záleží na přesném uložení myomu. 
Zvažoval bych konzervativní léčbu - přípravkem Esmya.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti kolem 6 cm. Chtěla bych se zeptat, zda při pohlavním styku můžou nastat nějaké komplikace, např. krvácení myomu, větší bolestivost atd., nebo zda žádné riziko z důvodu vyššího počtu myomů mi nehrozí. Domnívám se, že otěhotnění v mém věku mi pravděpodobně již nehrozí. Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nějaké dramatické nebezpečí nehrozí. Bolesti při styku ale takto velké myomy způsobit mohou.
Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore, je mi 58 let, 2 roky po přechodu. Na gynekologii jsem již dlouho sledována pro myomatózní dělohu, kdy největší myom měl cca před 14 dny dle ultrazvuku velikost 4,8 cm (před rokem 5,2). Nyní jsem byla na ultrazvuku břicha z jiného důvodu a tam mi lékařka k mému zděšení sdělila, že v děloze mám myom 7 cm a mnoho dalších. A tak se ptám zda ten rozdíl ve velikosti může být způsoben kvalitou ultrazvuku a hlavně ZDA ULTRAZVUK ROZEZNÁ MYOM OD ZHOUBNÉHO Nádoru. Moc děkuji za odpověď. Ivka.

Iva V
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomatózní děloha značí, že je v děloze více myomů. V tom se nález gynekologa a dalšího lékaře neliší. Pokud jde o velikost největšího myomu, předpokládám, že gynekolog vyšetřoval pomocí vaginální sondy a další lékař sondou přes břišní stěnu. Vyšetření přes pochvu je obvykle  přesnější. 
Zhoubný nádor dělohy-myosarkom- je extrémně vzácný. Takže jde-li o nález na děloze, s vysokou jistotou nejde o zhoubný nádor
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych požádat o radu ohledně myomu. Je mi 30let a mám intramurální myom nyní o průměru 5cm, který za poslední rok svůj objem zdvojnásobil. Aktuálně mi nepůsobí žádné potíže a nezasahuje do děložní dutiny. Mám ale obavu, že pokud dále poroste, mohla bych mít do budoucna problém s otěhotněním nebo v průběhu těhotenství. Můj lékař mi ale nedoporučil chirurgické odstranění myomu. Je nějaké méně invazivní řešení,jak se myomu zbavit nebo alespoň docílit jeho zmenšení? Děkuji za odpověď
Elena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze zkusit léčbu přípravkem Esmya
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, na děloze (zdvojené) uprostřed 7 cm myom, průměr obou děloh 116 mm, je mi 43 let a nechci ještě přijít o dělohu. Jak situaci řešit. Děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lze zkusit přípravek Esmya. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore. Podstoupila jsem 27. září hysteroskopii - odstranění velkého myomu. Nemám po zákroku žádné problémy, krvácela jsem asi jen dva dny. Nyní mám minimální, lehce zabarvený výtok. Měla bych dostat menses, myslíte, že to dostanu v termínu, nebo to budu mít "rozhozené" a nedá se odhadnout, kdy menses přijde? - otázka upravena poradcem
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Očekával bych, že krvácení přijde +- v termínu. Jisté to ale zcela není.
MUDr. Jan Šulc
myom
Před 10 lety jsem měla těhotenství s myomy subserozní 2 a 4 cm.
Nedělaly žádné problémy jen masivní krvácení po porodu cca 9.den.Ztratila jsem 1,5l krve, prý zbytky placenty. Souviselo to s myomy? Zvažuji ještě těhotenství. Bylo mi nedoporučeno, že může prasknout děloha a mohu vykrvácet. Je to opravdu tak velké riziko? Prý myomy také stárnou, mohlo by to zvýšit riziko prasknutí dělohy?
Jana Jeřábková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jde opravdu o subserosní myomy, tedy myomy uložené na zevní straně dělohy, souvislost s poporodním krvácením je podle mne nepravděpodobná. Nemusí ani představovat až tak dramatické riziko pro další těhotenství. Aniž ale aktuální nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat. Záleží na jejich aktuální velikosti, jejich stavu (degenerace, apod.), přesném uložení.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den
mám rok pred 50tkou a zistili mi myom 9cm na stene maternice.Od mája ked bol ešťe 3cm takto narástol.Nechcela by som to riešiť hysterektomiou ako mi to radí lekár chcem skúsiť aj iné metody liečby.Spôsobuje mi tlak na močový mechúr a mierne bolesti v podbrušku a krížovej časti.Mám za sebou 2pôrody.Dá sa to skúsiť medikamentozne alebo odstránením len steny na ktorú tlačí?
Zlatica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Medikametózní léčbu (Esmya) lze zkusit, ale otázkou je, zda by ji uhradila pojišťovna. Efekt navíc u takto velkého myomu není jistý a pominout ani nelze možné negativní  vedlejší účinky této léčby. 
Za jediné rozumné řešení v 49 letech považuji odstranění celé dělohy. Odstranění samotného myomu  s ponecháním zbytku dělohy může být nesnadné a operace by pravděpodobně byla daleko náročnější než hysterektomie. A zůstalo by riziko, opakování tohoto problému
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné vyjmout myom laparoskopicky ze zadní strany dělohy, který měří asi 6,5 cm. Pokud by to nešlo, je to možné alespoň abdominální cestou? Je intramurální a trochu se vyklenuje ven. S odstraněním dělohy nepočítám vůbec, neboť znám mnoho long-term effects takové operace.
Děkuji za radu.
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odstranění břišní cestou by neměl být problém, laparoskopicky může jít o technicky obtížný výkon. Nález musí posoudit zkušený operatér. 
Je možné se také před operací pokusit o zmenšení myomu
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 52 let, mám dva myomy 6 a 2 cm. Paní doktorka doporučuje LAVH. Dříve jsem trpěla velmi silným krvácením, a z toho plynoucí sideropenickou anemií, nyní mám menses téměř v normě (i když již nepravidelnou) - stav se zlepšil po používání přírodně identického progesteronového krému. Nicméně vnímám v podbřišku přece jen občas trochu tlak a nad ránem vnímám reakci ve střevech, jakoby křeče... Pomůže lehnutí si na břicho. Co je ale hlavní obtíž, je bolest v bedrech, která je také nad ránem výrazná, potom během dne téměř odezní. Vypadá to, že za to může stažení svalů v dolní oblasti páteře. Prosím o váš názor, zda byste operaci doporučil či nikoliv a zda si myslíte, že bolest zad může s myomy souviset. Myomy rostou zatím pomalu (na tuto velikost se dostaly cca za 15 let).
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Co je  zdrojem bolestí je těžké spolehlivě odhadnout. Podezření, že by příčinou mohly být myomy, je ale poměrně velké. Takže bych se k operaci spíše přikláněl.
MUDr. Jan Šulc

myom
Dobrý deň. Jedná sa o marker c 125. Je mi 47 rokov. Myom je malý. Nemám žiadne problémy.
mm
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Asi máte na mysli marker Ca 125. Ten může být zvýšený z různých příčin - například při endometrióze ale třeba také při nádoru vaječníku. Na dálku moc neporadím. Doporučuji důvěřovat Vašim lékařům. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, bola som na bežnej gynekologickej prehliadke, kde mi našli myiom na maternici a marker som mala 155, po kontroonom odbere mi stúpol na 195. Bola som na kyretáži, kde mi odstránili v správe som mala že polyp maternice a histologia dopadla v poriadku. Je nutné odstrániť operačne maternicu?
mm
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám Váš nález - velikost myomu, jeho uložení, velikost polypu. Ani nepíšete, o jaký marker se jedná. Ani neuvádíte, zda máte nějaké obtíže a ani kolik je Vám let. Proto se nemohu k Vaší otázce vyjádřit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,
Zajímalo by mne do jaké velikosti myomu lze provést operaci laparoskopicky.
Předem děkuji za odpověď.
Monika
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na uložení myomu. Někdy lze odstranit i myom 6 cm v průměru i větší, jindy může být 4 cm myom problém.
Konkrétní nález vždy musí posoudit lékař, který má s laparoskopickým odstraněním myomů zkušenosti. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu užívat esmyu zároveň se žlezem .Děkuji .
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S jakými léky lze lék Esmya užívat a s jakými ne, najdete na příbalovém letáčku. Přípravky se železm nejsou v něm uvedeny
pokud je mi ale známo, je v současnosti předepisování tohoto přípravku pozastaveno
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore,

již rok se neúspěšně snažíme o početí, z toho čtvrt roku docházíme do specializovaného centra. Již jsme jednou absolvovali časovaný styk s Otrivelle a jednou inseminaci s Otrivelle, tento cyklus bude znovu inseminace.
Folikuly mi dozrávají přirozeně každý cyklus bez stimulace. Já i partner máme za sebou všechna vyšetření - vše v pořádku bez jakéhokoliv problému. Já 35, partner 33.
Jak dlouho byste doporučoval ještě zkoušet otěhotnět inseminací či normálním pohlavním stykem, než přistoupíme k IVF?

Předem děkuji za odpověď a pěkný den.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na tom, zda plánujete jedno či více dětí. Pokud jen jedno, zatím bych ještě vyčkal. Pokud více, IVF bych neodkládal. Důležitou informací je také hladina hormonu AMH. Je-li normální, je času více, je-li nižší, i při plánu jednoho dítěte doporučuji IVF příliš neodkládat
MUDr. Jan Šulc