Úterý 26. ledna 2021, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. ledna 2021 Zora

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

myom
Vážený p. doktore, děkuji Vám za rychlou odpověď.
Mám na Vás ještě jednu prosbu, a to, že mi p. doktorka ještě řekla, že by se u mě dalo počítat i s ablací endometria. Prosím, nevíte, kde se tento zákrok ještě provádí? Na netu jsem našla pouze v Praze u Apolináře.
Děkuji Vám ještě jednou za odpověď s přáním pěkného dne.
Mariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vím, provádí ablaci endometria také v Thomayerově nemocnici v Praze-Krči. Mimo Prahu nevím. Otázkou je, nakolik může tento výkon komplikovat  zmíněný myom. To neumím posoudit
MUDr. Jan Šulc
myom
Vážený pane doktore, předminulý týden jsem byla u lékaře a ten mi navrhl užívání nitroděložního horm. tělíska. Mám ale problém, mám částečně submukozní myom, který se vyklenuje do dutiny děložní a nejde prý hystereskopií odstranit. Nebude to vadit při zavádění? Sháním info, ale nikde jsem nic moc nenašla.
Děkuji za odpověď.
Mariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na konkrétním nálezu. Aniž ho vidím, je těžké se přesně vyjádřit. Ve většině případů, nejde-li o dramatickou deformaci děložní dutiny, lze tělísko zavést
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,je mi 35 a před třemi lety jsem byla na dovolené v Česku a byla jsem po dlouhé době na gynekologickem vyšetření. A zjistili mi že mám v děloze spoustů myomu. Nemohu kvůli tomu otěhotnět a bolesti při menstruaci jsou šílené první dva dny. Doktor mi řekl že když žiju v Anglii tak ať to zkusím tam. Byla jsem u doktora ktery mě následně poslal ke specialistovi ale to chtěl jen základní údaje a že mi pošle do dvou týdnů dopis na ultrazvuk. Sice už čekám dva roky a už se nedockam.Tak bych se chtěla zeptat jestli je stále možnost že se to nějak nezvětšilo během pár let. Do česka se chystám vrátit na trvalo tak tam bych pokračovala v léčbě. Dekuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vím, že gynekologická péče je v Anglii, nejen u myomů, velmi problematická.
Myomy se mohou zvětšovat a bohužel je to poměrně časté. Je proto vhodné sledování vývoje nálezu pomocí UZ po 3-6 měsících.Při růstu je vhodné zasahnout, většinou laparoskpickou operací
Na bolesti při menstruaci může někdy pomoci užívání nesteroidních antirevmatik (např. Brufen, Nurofen, Ibalgin, Aulin aj.) v dávce 2-3xdenně 1 tbl 3 dny PŘED nástupem krvácení. Tato léčba je ale nevhodná pro ženu, která se snaží o otěhotnění. Podobně může fungovat kyselina acetylosalycilová (Aspirin, Acylpyrin aj.) ve stejném dávkování. To může zkusit i žena snažící se o početí
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, p. doktore,
z důvodu velkých myomů mi je doporučována HY bez odebrání vaječníků. Moje kamarádka byla také na této operaci a říká mi, že jí nechali vaječníky i s vejcovody. Mohou se nechávat i vejcovody, samozřejmě jejich funkci znám, ale spíš se mi nabízí otázka, jestli vejcovody nemají spolu s vaječníky nějakou součinnou horm. funkci i po odebrání dělohy.
Děkuji za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vejcovody nemají s vaječníky žádnou součinnou hormonální funkci -před ani po odebrání vaječníků
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 7-9 cm, potíže žádné nemám. Je mi doporučována operace s odstraněním dělohy, které se však snažím vyhnout. Je možné, že pokud na operaci nepůjdu, že mi hrozí do budoucna i až budu po přechodu možnost krvácení z důvodu myomů a mohla bych být v důsledku masivního krvácení ohrožena i na životě? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dramatické život ohrožující krvácení nejspíše nehrozí. Zcela vyloučit ale nejde. Jiné komplikace z útlaku okolních orgánů nelze vyloučit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,je normální, když děložní myomy svítí při vyšetření PET/CT?Podle gynekoložky mám v děloze dva myomy kolem 4 cm,nyní jsem byla na vyšetření PET/CT a byla prokázána zvýšená akumulace glukozy SUV max.6,8 v děloze.Podle lékaře na PET/CT to prý není moc obvyklé, ale gynekoložka si je jistá,že jde o myomy,dle ultrazvuku.Mohu se na to spolehnout?Jaké zkušenosti máte Vy?Děkuji za názor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S posouzení myomů při vyšetření PET/CT nemám zkušenosti. Ty by měl mít lékař hodnotící nález.
UZ obraz myomů je na UZ většinou opravdu jednoznačný. Ale aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
mám myom a ani nevím, že v děloze je. Nemám žádné příznaky, ale v poslední době mám řídkou stolici, a naopak se někdy nemůžu se úplně vyčurat, jako by se celý močový měchýř nevyprázdnil. Chtěla jsem se zeptat, jestli to nemůže souviset právě s myomem. Děkuji Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné obtíže by mohl způsobovat myom nebo spíše více myomů. Muselo by jít ale o myom/y alespoň 4 cm v průměru. Menší myom/y podobné obtíže obvykle nezpůsobují. Záleží ale také na uložení myomu/ů. Více může říci jen lékař, který Vás může vyšetřit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 6-9 cm. Potíže žádné nemám. Gynekolog mi řekl, že mám dělohu zakloněnou dozadu. Mohlo by to dělat nějaké problémy případně při odstranění dělohy by to mohlo být nějak na závadu? Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Zakloněná děloha není problém. Dělohu s tak velkými myomy  je nejspíše rozumné odstranit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 5-8 cm. Dosud mám menstruaci, celkem normální, nijak zvlášť silnou. V poslední době při menstruaci ze mě odcházejí větší kusy sražené krve (i 5 cm). Mohlo by to být nějak na závadu? A mohou být příčinou toho myomy? Jinak myomy mě žádné jiné potíže nepůsobí. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Příčina je velmi pravděpodobně v myomech. Nejde-li o extrémně silné krvácení, není to vysloveně nebezpečné. Je to ale jistě nepříjemné a tělo to může oslabovat. A při podobném nálezu je možné, že se problémy s krvácením budou stupňovat
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, před 3 roky mi byl zjištěn ultrazvukem myom, malé velikosti, do té doby jsem o něm nevěděla, nemám žádné gynekologické potíže, po kontrolním ultrazvuku po 3 letech, mi objevili nový myom. Potíže ale nemám, snad jen častější močení - ale to jsem vždy přikládala diabetu a lékům. Je mi 55 let, beru několik let hormonální antikoncepci Logest, menstruace je již velmi slabá, občas ke krvácení ani nedojde,...mám dotaz, zda by bylo vhodné antikoncepci vysadit nebo ponechat, jaký to má vliv na tvorbu nových myomů nebo růstu těch stávajících. Děkuji.
Zlatava Špičková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 55 letech určitě doporučuji antikoncepci vysadit. Vznik a růst myomů antikoncepce nejspíše neovlivňuje, ale užívání nad 50 let nepovažuji za vhodné.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 51 let a mám 3 myomy, z nichž největší má kolem 7 cm. Menstruaci doposud mám. Občas trpím většími nevolnostmi a pocitem na zvracení, které zase sami přejdou, ale zase se znovu objeví. Chtěla bych se zeptat zda příčinou mohou být právě myomy? Zda např. takto velké myomy mohou utlačovat žaludek atp.? Děkuji za odpověď.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hodně záleží na uložení myomů. Pravděpodobně netlačí přímo na žaludek, ale trávicí obtíže teoreticky způsobovat mohou. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a je mi doporučována z důvodů 3 myomů o velikosti kolem 7 cm hysterektomie (s odstraněním dělohy). Chtěla bych se zeptat, zda je to náročná a závažná operace, zda po operaci existují možnosti nějakých větších problémů do budoucna a také bych se chtěla zeptat zda se může po operaci objevit inkontinence a jak velká je pravděpodobnost, že se takovýto problém objeví pokud by se hysterektomie dělala řezem přes břicho? Jsou možná nějaká další rizika do budoucna po podstoupení hysterektomie? Nevím jak se rozhodnout, aby mé rozhodnutí bylo správné, potíže žádné nemám. Ráda bych se rozhodla správně, abych svého rozhodnutí nelitovala, ale nevím jak se rozhodnout. Děkuji za radu.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po přechodu se myomy většinou zmenšují. Není to ale jisté. Pokud se k operaci nerozhodnete, může vše proběhnout bez komplikací. Jisté to ale není a nějaké problémy se mohou objevit i náhle, třeba i ve zcela nevhodnou dobu. 
Hysterektomie se řadí mezi běžné gynekologické operace. Nejde o nijak dramaticky složitý výkon a riziko komplikací je nízké. Není ale nulové.
Inkontinence je možnou komplikací. Ale většinou správně provedený výkon kontinenci, tedy schopnost udržet moč, spíše zlepší.
V některých případech může dojít ke zhoršení kvality pohlavního života. U jiných žen je ale naopak v této oblasti popisováno zlepšení.
Jednoznačné doporučení tedy neposkytnu
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 5-8 cm, menstruaci dosud mám pravidelnou. Několika lékaři je mi doporučována hysterektomie. Já však problémy ani potíže žádné nemám. Je nutné nebo nezbytně důležité podstupovat tuto operaci s odstraněním dělohy i s ohledem na to, aby v pozdějším věku myomatóza nezapříčinila nějaké možné komplikace či po přechodu už se žádné potíže objevit nemohou? Pokud by bylo lepší ji podstoupit, asi bych se pro ni rozhodla, i když mám z operace velké obavy a strach. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po přechodu se myomy většinou zmenšují. Není to ale jisté. Pokud se k operaci nerozhodnete, může vše proběhnout bez komplikací. Jisté to ale není a nějaké problémy se mohou objevit i náhle, třeba i ve zcela nevhodnou dobu. Takže bych operaci spíše doporučil
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a je mi doporučována z důvodu 3 větších myomů (5-8 cm) hysterektomie. Lékař mi řekl, že laparoskopicky to není možné udělat ani kdyby myomy byly menší z důvodu, že nemám děti a že jsem nikdy nerodila, takže je nutný řez na břiše. Je pravda, že ženy které nikdy nerodily nemůžou podstoupit operaci laparoskopickou cestou? A je operace přes břicho náročnější, závažnější a hojení potom bolestivější? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Laparoskopické odstranění myomů je možné i u žen, které nerodily. Jde to ale pouze malých myomů. Operace vedená přes břišní stěnu je sice pro operatéra jednodušší, ale hojení může být komplikovanější a bývá i bolestivější. Obvykle ale i tak vše proběhne bez větších problémů
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, chtěla bych se zeptat pokud má někdo více myomů, které mu nečiní žádné potíže ani problémy, od kolika centimetrů velikosti myomů je doporučována hysterektomie? Můj gynekolog mi řekl, že nad 5 cm by se měly myomy operovat, v nemocnici mi řekli, že do 10 cm to není žádný problém, pokud nečiní žádné potíže. Nevím co je tedy pravda? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nečiní-li myomy obtíže, není žádná přesně daná hranice, kdy již je operace nutná. Důležité je brát v potaz typ operace. U menších myomů je možné řešení laparoskopicky - obvykle jako LAVH - laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie. U větších myomů je třeba řez na břiše
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, včera jsem se Vás dotazovala s tím, že je mi 49 let na potíže, které se u mě objevují vždy uprostřed období mezi dvěma menstruacemi a pak zase vymizí. Odpověděl jste mi, že se pravděpodobně jedná o atypické příznaky klimakteria a popsal jak by je bylo možné léčit. Mám však 3 myomy o velikosti 5-8 cm. Chtěla bych se zeptat, zda i v tomto případě (když mám myomy) by byla léčba stejná? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podání gestagenů je určitě možné. Kompletní hormonální substituční léčba vhodná spíše není. Při podobně velkých myomech bych zvažoval odstranění dělohy. Může jít o zdroj obtíží
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 5-8 cm. Doposud jsem žádné problémy neměla. Nyní se objevila náhlá bolest v zádech s tím, že jsem byla vyšetřena na chirurgii, neurologii a gynekologii a zjistilo se, že bolest v zádech je od zablokované bederní páteře. Byly mi nalepeny na záda tejpovací pásky s tím, že bolest by měla ustoupit. Po několika dnech se zmírnila, avšak zcela nevymizela. Mohlo by se jednat o problém v důsledku myomů? Bolest vystřelovala dopředu do levé strany břicha, občas mě na levé straně břicha při chůzi pobolívá ještě dnes po 14-ti dnech. Může se jednat o nějaký útlak z důvodu myomů? A je třeba to nějak dále řešit? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 5-8 cm. Doposud jsem žádné problémy neměla. Nyní se objevila náhlá bolest v zádech s tím, že jsem byla vyšetřena na chirurgii, neurologii a gynekologii a zjistilo se, že bolest v zádech je od zablokované bederní páteře. Byly mi nalepeny na záda tejpovací pásky s tím, že bolest by měla ustoupit. Po několika dnech se zmírnila, avšak zcela nevymizela. Mohlo by se jednat o problém v důsledku myomů? Bolest vystřelovala dopředu do levé strany břicha, občas mě na levé straně břicha při chůzi pobolívá ještě dnes po 14-ti dnech. Může se jednat o nějaký útlak z důvodu myomů? A je třeba to nějak dále řešit? Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy mohou být příčinou uvedených obtíží. Bez podrobného vyšetření je ale posouzení obtížné
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 50 let a mám několik myomů o velikosti 6-8 cm, dosud mám menstruaci, potíže žádné nemám. Je mi doporučována hysterektomie, zatím nejsem rozhodnutá, zda ji podstoupím. Můj gynekolog mi tvrdí, že se mohou ještě dále zvětšovat. Byla jsem na konzultaci ohledně myomů v nemocnici, tam mi řekl primář, že se zaručuje za to, že myomy už dále v žádném případě neporostou? Nevím co je tedy pravda? Děkuji.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dávat podobné záruky je v medicíně velmi ošidné. Dle mých zkušeností nelze další růst  myomů vyloučit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy velké 5-7 cm. Gynekolog mi říká, že doba kdy mi skončí menstruace je většinou dobou, kdy skončila menstruace u mé matky, že je to dědičné. Když moje matka menstruovala do 52 let, je pravděpodobné, že by to u mě mělo být stejné či se nedá na to spoléhat? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle mých zkušeností se na dědičnost v tomto směru příliš spoléhat nedá
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
za měsíc mi bude 50 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm, problémy žádné nemám, dosud mám menstruaci. Gynekologem je mi doporučována hysterektomie, já však s tímto nesouhlasím, z operace mám strach a obavy, je to pro mě velmi drastické řešení, špatně snáším takové věci. Myslím si, že z důvodu, že brzy mi již skončí menstruační krvácení není nutné hysterektomii podstupovat. Je možné, že se myomy po přechodu zmenší samy a pokud ne bude na závadu pokud by tam zůstaly? Může se stát, že hysterektomii bude nutné podstoupit i např. v pozdějším věku? Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není jisté, jak dlouho ještě budete menstruovat - možná jen několik měsíců, možná několik let.
Vývoj myomů je těžké odhadnout. Obvykle se po skončení menstruace zmenší, ale ne vždy. I takto velké myomy je možné v těle ponechat, ale nelze vyloučit komplikace - krvácení, bolesti, útlak okolních orgánů aj. Problém může nastat i akutně, v nejméně vhodnou dobu. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,je mi 53 roků a stále mám celkem pravidelnou a poslední rok i silnou menstruaci.Nikdy jsem nebrala antikoncepci a mám od 40 let provedenou sterilizaci vaječníků.Asi 2 roky zpět mi při pravidelné ko bylo zjištěno několik menších myomů.Při poslední návštěvě mi za rok jeden z myomů povyrostl od cca 2,5 na 3 cm.Chtěla bych se zeptat,zda to bude mít takto vzrůstající tendenci a co s tím.Je silná menstruace,pobolívání v podbřišku a zad důvod k řešení,nebo mám vyčkávat.Moje p. dokrorka to zatím neřeší, prý ať jsem ráda že ještě menstruuji.Jsem tím prý do jisté míry i chráněná před osteoporózou,...Jaký je Váš názor?Bojím se z postupného růstu myomů.Myslíte, že se vše časem samo upraví až přestanu menstruovat?Děkuji.
Milena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy mohou být příčinou silnější menstruace i pobolívání v podbřišku. Příčin ale může být více.
Vývoj nálezu je obtížné odhadnout. Někdy myomy mohou růst i po skončení menstruace, jindy se zmenší.
Silnější krvácení bych zkusil ovlivnit hormonální léčbou - podáním gestagenů v druhé polovině cyklu.
Vaše lékařka má pravdu v tom, že zachovaná menstruace snižuje riziko osteoporozy
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm. Na gynekologii mi řekl lékař, že myomy mi utlačují malou pánev. Chtěla bych se zeptat co to vlastně znamená, co mi vlastně utlačují, zda nějaké orgány v malé pánvi a zda je to nebezpečné? Potíže žádné nemám a hysterektomii se snažím vyhnout, je mi však lékaři doporučována. Děkuji za odpověď.

Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy neutlačují malou pánev. Mohou ale utlačovat orgány v malé pánvi uložené - střeva, močový měchýř, močovody, nervové pleteně.
Nemusí nikdy dojít ke komplikaci, ale obtížně se to odhaduje. A problém se může objevit náhle, v době, kdy se to bude nejméně hodit.
Při uvedené velikosti myomů bych se za operaci spíše asi také přimlouval
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zeptala na Váš názor: je mi 49 let, mám několik myomů (děloha zvětšena jako ve 3.-4. měsíci těhotenství), největší 4,7 cm na zadní stěně dělohy, 2 jsou cca 3,5 cm a ještě několik do 2 cm. Asi přibližně 5 let jsem měla delší menstruaci 10-12 dnů, ale protože mi na dny prodloužené menstruace stačily slipovky, neřešila jsem to. Teď po 5 letech jsem měla už podruhé menstruaci klasickou - 6 dnů, a tedy žádné krvácení navíc. Došlo ale také ke změně v pravidelnosti menstruace (o 4 dny dříve, o 7 dnů později, o 10 dnů dříve). Gynekoložka mi stále doporučuje hysterektomii, které se já stále snažím vyhnout. Předem děkuji za Vaši odpověď
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelnosti krvácení, které uvádíte, nejsou jednoznačným důvodem k odstranění dělohy. Pokud ale bude ponechána, hrozí, že se objeví vážnější komplikace - extrémně silné krvácení, bolesti, útlak okolních orgánů. Závažná komplikace se nemusí vůbec objevit. Je s ní, bude-li děloha ponechána, ale třeba počítat. A dokáže zkomplikovat život v tu nejméně vhodnou chvíli.
Jednoznačné doporučení nedám
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
co je příčinou myomů v děloze. Je nutné vždy chirurgické odstranění či je možná konzervativní léčba? Děkuji za odpověď
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přesná příčina vzniku myomů není známá. Jde o atypické pomnožení vláken svaloviny. Konzervativní léčba je možná, ne vždy je ale účinná a ne vždy je dobře snášená. Nejlepší efekt má přípravek Esmya
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, dotazovala jsem se Vás na umělý přechod ohledně toho, že mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm a můj věk je 50 let. Napsal jste mi, že tato léčba by nebyla pro mě vhodná? Nebo v čem by byl problém? Léčbu bych si samozřejmě bych ochotna uhradit a chtěla bych vysvětlit blíže proč by toto nebylo pro mě vhodné. Léky Esmya už jsem zkoušela, bylo mi z nich nevolno a nedělaly mi dobře na játra, proto mi musely být vysazeny. Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevyjádřil jsem se přesně. Nejen pro Vás, ale obecně tuto léčbu k řešení myomů nepovažuji za příliš vhodnou. Doba podání je max 6 měsíců a ovlivnění myomů je nejisté. Nelze také vyloučit možnost, že by myomy na ukončení léčby reagovaly růstem.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, za půl roku mi bude 50 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm. Potíže žádné nemám. Je mi doporučována hysterektomie, které bych se chtěla vyhnout. Lékaři mi říkají, že je otázkou zda již brzy u mě nastane přechod a skončí u mě menstruační cyklus či zda to ještě nějaký rok potrvá. Chtěla bych se zeptat zda by byla reálná možnost kdybych byla uvedena lékařem do umělého přechodu (např. hormonálně), že by již odpadly rizika vzniku problémů s myomy. O umělém přechodu jsem se pouze doslechla, nevím zda by to bylo v tomto případě vhodné řešení pro mě (operaci bych podstupovat pokud možno nechtěla) a zda mohla bych toto podstoupit? Jak by se uvedení do umělého přechodu u mě provádělo, zda by to hradila VZP a jestli by zde byly nějaká rizika. Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
"Vypnutí" činnosti vaječníků neboli "umělý přechod" lze navodit podáním analog GnRH (Synarel spray, injekce Decapeptyl, Decapeptyl depot aj.). Tato léčba pro Vás není vhodná. Léky se podávají obvykle 3, max 6 měsíců, což by nejspíše nic nevyřešilo. Cena je v řádu tisíců korun a pojišťovna by je prakticky jistě nehradila. Do úvahy by přicházel lék Esmya. Ani v tomto případě ale není v 50 letech úhrada jistá a jisté ani není, zda by to bylo definitivní řešení.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, bude mi 50 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm. Potíže žádné nemám. Je mi doporučována operace, které se však velmi obávám. Chtěla bych se zeptat, zda v případě, že se pro operaci nerozhodnu, zda po definitivním skončení menstruace již zde žádná rizika u myomů nehrozí, např. odumření myomů, útlak okolních orgánů atd. nebo je možné, že hysterektomii bude nutné podstoupit i v pozdějším věku? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I po skončení menstruace mohou myomy způsobit nějakou komplikaci. Pravděpodobnost vzniku obtíží je sice nižší, ale rozhodně ne nulová. Myomy po skončení menstruace již obvykle nerostou, ale neplatí to vždy. A problémy mohou způsobit, i když se zmenšují. 
Takže nutnost provést hysterektomii ani po přechodu nelze vyloučit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, letos mi bude 50 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm. Podotýkám, že žádné potíže nemám. Operaci odstranění dělohy pro myomy se snažím vyhnout, neboť hůře snáším takové věci a primářem mi bylo sděleno, že myomy už dále neporostou. Menstruaci dosud mám. Je mi doporučována hysterektomie, které bych se nejraději vyhnula, jelikož už brzy nastane přechod. Nevím, zda v případě mého nálezu je operace nutná, z nálezu: mnohočetná myomatoza, kombinace subserozních a intramurálních myomů, největší z istmu do CD 80x70x70mm, další intramurálně ve fundu 60mm, další subserozně k pupku 60mm, všechny s degenerat.změnami. Děloha fundem po pupek. Myslíte si, že v mém případě je operace nezbytně nutná či postačí, aby se myomy sledovaly např. aby zde nehrozilo utlačování některých orgánů? Pokud je nutná, zda je možné ji odložit do podzimu, z pracovních důvodu mi to v současné době nevyhovuje. Je možné, že po přechodu by se myomy mohly zmenšit nebo to není pravděpodobné? Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Takto velkou myomatózu je  opravdu vhodné řešit operací. Ani po přechodu není jisté, že se myomy zmenší. Je to možné, ale ne jisté. Riziko komplikací považuji za reálné. Nemusí jít jen o útlak okolí. Někdy může myom znekrotizovat , tedy odumřít, což může být provázeno silnými bolestmi a je pak třeba operovat akutně. To je vždy horší než plánovaný  výtok. Nebo může dojít k silnému krvácení.
Odklad do podzimu je možný, stejně jako neoperovat vůbec. Obé s sebou ale nese riziko
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy o velikosti 5-7 cm. Je mi doporučována hysterektomie, operace se však obávám a mám z ní velký strach. Před týdnem se mi stala takováto věc: šla jsem na toaletu na stolici a měla jsem velmi úpornou zácpu, nebyla jsem se schopná vyprázdnit. Byla jsem totálně zacpaná a stolice se místo toho, aby se dostala ven jakoby uvnitř zpříčila, tím bylo znemožněno moje vyprázdnění, břicho jsem měla tvrdé, nafouklé, velmi mě to nadýmalo, přidaly se bolesti břicha a bylo třeba se vyprázdnit, protože už se mi dělalo nevolno. Nepodařilo se mi to ani po 3 hodinách sezení na toaletě a nemohla jsem odejít, protože stolice byla napůl ven a napůl uvnitř. Musela jsem jet do nemocnice, kde mi dali klystýr a až poté kdy jsem se vyprázdnila jsem pocítila obrovskou úlevu. Mohlo toto být zapříčiněno myomy (např. že by utlačovaly střevo) či nikoliv? V poslední době jsem neměla v práci obědy a moje strava byla asi 3 měsíce pouze pečivo, chleba, rohlíky. Nebo to bylo zapříčiněno spíše takovouto stravou? Pokud byly příčinou myomy, může být takovýto stav nebezpečný? Děkuji.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy mohou být příčinou, stejně jako nevhodná strava. Může jít i o kombinaci obého. Určitě doporučuji věnovat péči složení stravy, případně včas užít nějaká šetrná projímadlo - buď ústy (poradí v lékárně) nebo "spodem" (např. glycerinové čípky).
Posoudit "nebezečnost" myomů je obtížné
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 34 let a byli mi zjištění v děloze 4 myomy, dva o velikosti cca 4 cm a pak dva menší. Od srpna 2019 jsem až do října 2019 v kuse krvácela, kdy krvácení bylo velmi silné. Nepomohla ani změna antikoncepce, která obsahovala vyšší množství hormonů. Byl mi pak nasazen lék Norethisteron na zastavení krvácení a jen díky tomu nekrvácím. Po vysazení léku opět nastoupí krvácení, které nejde zastavit. Opravdu toto způsobují myomy? Jsem objednána na operativní zákrok. Ale už se začínám bát, že i po operaci budu neustále krvácet. Myslíte, že vyndáním myomů se vše zase upraví? Už začínám být zoufalá. Předem děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myomy opravdu mohou být příčinou nepravidelného dlouhého krvácení. Příčin ale může být i více - například v hormonální oblasti. Odstranění myomů je podle mne rozumný krok a šance, že se stav upraví, je reálná. Pokud by odstranění nepomohlo, bude třeba hormonální léčba. Ta ale bez odstranění myomů  nemá nejspíše smysl
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, moc děkuji za odpověď, která mě uklidnila. Informace "benigní z 90 procent" pocházela z tohoto webu: http://www.gyncentrum.cz/cs/komplexni-lecba-myomu
"Jeho povaha je z více jak 90% benigní, tedy nezhoubná."
- a nejspíš jsem text špatně pochopila. - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
Maligní zvrat myomu je opravdu velmi vzácný.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, v dubnu letošního roku jsem po operaci dělohy - myom. Vzhledem k tomu, že bychom si přáli ještě dítě byla zvolena varianta zachování dělohy. Kdy můžu otěhotnět? vhledem k věku nechci snahu o početí moc odkládat (37let).
D.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na rozsahu výkonu, hojení atd. Nebyla-li při operaci otevřena děložní dutina a hojení proběhlo bez komplikací, je podle mne odstup 6 měsíců dostatečný. Přesně Vám musí odpovědět lékař, který má k dispozici zprávu o operaci. Obvykle v ní bývá i doporučení, kdy lze bez obav otěhotnět.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 40 let a mám zjištěny dva drobné děložní myomy (2,1 a 1,5 cm) bez obtíží. Přesto jsem si vyhledala nějaké informace o jejich vzniku a přírodní podpůrné léčbě. Co mi vrtá hlavou, je údaj, který se v souvislosti s myomy občas objevuje - "benigní z 90 procent". Většinou se o nich píše jen jako o benigních - co ten poměr 90 - 10 procent znamená? Děkuji! - otázka upravena poradcem
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, kde jste uvedenou informaci vzala. Za svoji mnohaletou praxi jsem viděl stovky, možná i tisíce myomů a jen 1x jsem byl svědkem maligního zvratu. 
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem byla u paní doktorky na gynekologii na kontrole. Mám myom o velikosti 7,2 cm. Paní doktorka mě potěšila, protože mi sdělila, že se myom nezvětšil. Je mi 45 let. Měsíčky mám pravidelné, ale již několik měsíců užívám Gynmax, a tomuto přírodnímu léku důvěřuji, a věřím, že zastavil růst myomu. Chtěla jsem se zeptat, jak to vidite Vy, jako lékař, jestli na růst myomu nezpůsobila i moje psychika, nejen Gynmax. Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně více věřím vlivu psychiky než přípravků typu Gynmax. Myslím ale, že vysvětlení je jinde - některé myomy rostou, jiné nikoli. U většiny myomů se střídají fáze růstu s obdobím klidu. Někdy se i zmenšují.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den,
pane doktore,dnes jsem se dozvěděla,že mám myom na přední straně dělohy o velikosti 25x25mm,myslíte si,že bych mohla s tím myomem podstoupit inseminaci?děkuji moc Bendiková
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nález přímo vidím, je těžké se vyjadřovat.  Záleží hodně na tom, jak přesně je myom uložena a zda a jak rychle  roste. Nejspíše je ale inseminace možná
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy, největší z nich má 8 cm. Menstruaci stále mám, poslední tři měsíce ji mám po 6-7 týdnech a je velmi slabá a trvá pouze 3-4 dny. Mohlo by se jednat o postupné ustávání menstruace až zcela vymizí a známky toho, že jsem v přechodu? Toto je pro mě velmi důležité, neboť je mi lékaři doporučována hysterektomie, i když potíže žádné nemám, které se snažím vyhnout a možná už ji nebude třeba podstupovat pokud by již myomy neměly další tendenci se zvětšovat. Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabování menstruace opravdu může být známkou počínajícího výpadku funkce vaječníků. Zda se ale myomy v době, kdy již budete bez menstruace, zmenší, není zcela jisté.
MUDr. Jan Šulc
P.S. V 49 letech již v přechodu jste řadu let. 
myom
Dobrý den, je mi 38 jedno dítě. Mám myom asi 6cm. chtěli bychom s přitelem ještě jedno dítě, je nějaká šance? Asi před 8 měsíci jsem v 10 týdnu potratila,ale myom tam ještě nebyl alespon lékař nic takového neříkal. Poslední ms jsem měla 4.9 a další zatím nepřišla. Udělala jsem si testasi 5 dní po opožděné ms ale gravidní podle testu nejsem. Mám citlivá prsa a lehké občasné nevolnosti, parkrát se mi lehce zatočila hlava. Mohu být i tak těhotná? Nebo to je příčinou myomu? Děkuji moc za Vaší odpověd.
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myom  není příčinou uvedených obtíží. Těhotná být teoreticky můžete - test ještě za 2-3 dny zopakujte. 
Šance na otěhotnění v 38 letech jistě je, ale je již snížená.
Chcete-li opravdu hodně dalšího  potomka, doporučuji obrátit se na některé pracoviště, které se specializuje na problémy s početím
MUDr. Jan Šulc

P.S. Chcete-li to řešit a jsme-li pro Vás dostupní, rádi se Vám budeme věnovat. Stačí se telefonicky (257212517) objednat i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu

myom
muže myom ovlivnit plodnost? jak moc?
radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V závislosti na velikosti a především na jeho umístění může myom plodnost ovlivnit. Největší negativní vliv mají myomy deformující děložní dutinu
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm, potíže žádné nemám. Lékaři je mi doporučována hysterektomie. Byla jsem na vyšetření u primáře, ten mi však řekl, že je zcela jisté, že myomy už dále neporostou. Hysterektomii doporučil také s tím, že není nezbytně nutná, ale že pokud by myomy začaly utlačovat ledviny, může se stát, že ledvina by mohla přestat fungovat. Já mám z operace velké obavy a myslím si, že vzhledem k tomu, že již zanedlouho budu v přechodu bych se operaci mohla vyhnout. Jak velké je zde riziko komplikace utlačování močových cest a ledvin? Pokud bych se rozhodla, že na operaci nepůjdu, dalo by se toto nebezpečí utlačování ledvin zjistit častějšími pravidelnými kontrolami ultrazvukem a v případě ohrožení útlaku ledvin se pro operaci rozhodnout až bude-li to nezbytně nutné? Děkuji za odpověď.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych si netroufl tvrdit, že v 49 letech již myomy neporostou. 
Odhadnout riziko nedokážu - jednak nález nevidím a také pacientek s podobně velkými myomy neřešenými operací je poměrně málo
Sledování podobně velkých myomů je poměrně obtížné. Tedy i odhad komplikací je nesnadný
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 48 let a mám 3 myomy, z nichž největší z nich má 8 cm, potíže žádné nemám. Chtěla bych se zeptat, zda s ohledem na můj nález by mi mohlo nějak uškodit po zdravotní stránce co se týká myomů nošení a zvedání těžších břemen, např. těžších nákupů apod., zda je třeba se v tomto ohledu šetřit a raději nic těžšího nezvedat a nenosit či zda toto myomům uškodit nemůže. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Větší námaha obvykle neublíží. Vždy ale záleží na konkrétním nálezu, hlavně na uložení. Podobně velký myom bych nejspíše radil odstranit -může způsobit komplikace i bez zvýšené námahy
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den pane doktore,je mně 66 let,před 6 lety mně byly odstraněny 2 polypy.Nyní mě gynekolog po vyšetření odeslal do nemocnice a ve zprávě jsem měla napsáno HSK+CP separ+abtorzi myoma nascens.Zákrok jsem podstoupila před týdnem,ještě trochu špiním.V dokumentaci mám napsáno,že mně bylo provedeno HSK,TCRP,CP separ,moc tomu nerozumím.Na kontrolu jdu za týden.Děkuji za odpověď.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
HSK = hysteroskopie
CP  = curetage probatoria = kyretáž
separ = odděleně kyretáž hrdla a těla děložního
abrorze myoma nascens = odkroucení rodícího se myomu
TCRP = transcervikální resekce polypu  - tento výkon odpovídá i odstranění rodícího se myomku
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 6-8 cm, je mi doporučována hysterektomie, které se však bráním. V poslední době mám měsíčky vždy za 7 až 8 týdnů, trvají pouze 3 dny a jsou velmi slabé. Můžu toto považovat již za počátek přechodu s tím, že postupně ustanou? Je to pro mě velmi důležité, neboť nevím, zda je vhodné ještě hysterektomii dále odložit s tím, že již možná po skončení menstruace nebude zapotřebí. Problémy žádné nemám. Je možné, že hysterektomii budu muset podstoupit ještě i v době, kdy už budu po přechodu? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Další vývoj menstruace je obtížné odhadnout. Krvácení může záhy zcela vymizet nebo můžete ještě krvácet i roky.
V době, kdy již vymizí menstruace, se myomy obvykle zmenší. Neplatí to ale bohužel vždy. Takže ani ve vzdálenější budoucnosti nelze nutnost operace zcela vyloučit
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, p. doktore, několik let je mi doporučována hysterektomie i přesto, že nemám vůbec žádné problémy a s mými myomy žiji v pohodě. Doktorka mi říkala, že by bylo vhodné odstranit i vaječníky. Nikdy jsem s vaj. problémy neměla, nikdy žádnou cystu, apod., jsou čisté. Je mi známo, že nemocnice musí mít určitý počet hysterektomií, možná je to z důvodu tréninků. Chtěla bych se zeptat, zda se lékaři také školí o negativních účincích takového zákroku, připadá mi, že pacientky zneužívají z důvodu svého finančního prospěchu. Stačí si je načíst overy.org., nebo Gynreform.com. Nebo si něco načíst od Williama Parkera, MD. Ptám se, proč lékaři nutí ženy do hysterektomie a nenabízí jiné alternativy? Není to samozřejmě nic proti Vám, ale proč lékaři mají takové středověké myšlení ? Hezký den
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jde o myomy, které se ještě mohou zvětšovat.,může být po nějaké operace zbytečně komplikovaná a pro ženu náročná s vyšším rizikem komplikací. Sapzřejmě vždy záleží na konkrétní velikosti a uložení myomů
Vaječníky se odstraňují s dělohou pro riziko rakoviny vaječníků, která není až tak vzácná a je velmi špatně včas zjistitelná
Lékař v nemocnici nemá za provedenou operaci žádné peníze
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore, děkuji za rychlou odpověď a ještě bych chtěla poprosit o upřesnění - během tříměsíčního cyklu užívání Esmya můžu tedy stále silněji krvácet a k tomu nepravidelně? Podle paní doktorky by měla menstruace na toto období vymizet a myomy se zmenšit a následně se zlepšit symptomy jako dlouhá silnější menstruace. Hodně cestuji a to i tam kde není až tak skvělá lékařská péče a tak chci být jen připravena na všechno...A po skončení tříměsíčního cyklu užívání Esmya menstruace tedy buď přijde hned nebo později,to už budu muset nechat osudu, snad to bude dobré a vydržím do přechodu, nechci dělohu ztratit A jako antikoncepci raději použiji např.diafragmu, kondom, apod.....Děkuji moc a níže připojuji Vaši odpověď na můj minulý dotaz, pro lepší orientaci. Hezký den

Dobrý den.
Přípravek Esmya nemá spolehlivý antikoncepční účinek.
Krvácení při užívání může být nepravidelné. Po skočení léčby menstruace někdy začne do týdne, někdy je ji třeba vyvolat.
MUDr. Jan Šulc
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Silné krvácení bych při užívání přípravu Esmya neočekával, spíše nepravidelné slabé. Můžete ale také být zcela bez krvácení. Antikoncepci,kterou uvádíte, doporučuji
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pane doktore, už jste mi před časem odpovídal na můj dotaz ohledně děložních myomů - velikost do 4 cm, mnohočetné, všech typů, mezi nimi i submukozní, které dělají asi největší problém (silnější a dlouhé krvácení i přes antikoncepci Bonadea, nejsem anemická, ale otravuje to). Doporučoval jste mi Esmyi, kterou moje paní doktorka nechtěla napsat, nebo vyoperovat pouze subuk. myom, ani to ale nebylo možné, v mém věku prý je nejlepší hysterektomie (je mi 44, jsem bezdětná). Dnes jsem navštívila jinou pí doktorku, která se myomy zabývá a ta mi ihned Esmyi předepsala. Dnes jsem měla začít brát další plato Bonadey, ale tu už teď brát nemám a mám rovnou začít Esmyí. Budu ji brát 3 měsíce, potom kontrola (pokud nenastanou nečekané komplikace). Esmya má prý i antikoncepční účinek. Jen prosím, za jak dlouho by se po 3 měsíčním cyklu po jejím dobrání měla dostavit menstruace? Před braním HA jsem ji neměla úplně pravidelnou, ale plus minus nějaký den jsem věděla, že přijde. Moc děkuji za informaci. Hezký den
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přípravek Esmya nemá spolehlivý antikoncepční účinek.
Krvácení při užívání může být nepravidelné. Po skočení léčby menstruace někdy začne do týdne, někdy je ji třeba vyvolat.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, jsem tazatelkou předchozího dotazu, je mi 49 let a mám 3 větší myomy. Odpověděl jste mi, že ohledně toho, zda jsem již v přechodu (v období kdy mě definitivně skončila menstruace) může napovědět UZ vyšetření se změřením výšky děložní sliznice. Na takovém vyšetřením jsem byla minulý týden s tím, že výška děložní sliznice byla 8 mm. Vyplývá z toho když 2 měsíce nemám menstruaci, že již jsem případně nebo ještě nejsem v období kdy jsem již přestala mít definitivně menstruaci a tudíž by myomy už dále neměly růst? Je to pro mě velmi důležité z důvodu zda se rozhodnout pro hysterektomii či ne. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Byla-li naměřena výška děložní sliznice 8 mm, prakticky jistě ještě budete menstruovat. Doporučil bych injekci na vyvolání menses, aby se předešlo silnému krvácení
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy, z nichž největší má 8 cm. Poslední 2 měsíce nemám menstruaci. Nevím však, zda vynechání menstruace můžu považovat již za známku toho, že jsem v přechodu a je to již definitivní nebo by to mohlo být také ještě tím, že dlouhodobě užívám léky Deniban, které menstruaci také mohou zastavovat. Jak poznám, že je to v důsledku přechodu nebo zda je to z důvodu užívání léků? Je to pro mě důležité, neboť bych potřebovala vědět, zda již není třeba podstupovat hysterektomii (z důvodu myomů) a myomy se mohou již začít sami zmenšovat. Dalo by se toto zjistit nějakým vyšetřením u lékaře, např. odběrem krve jestli už nastal přechod či zda je to pouze v důsledku užívání léků? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 49 letech již jistě v přechodu jste. 
Žádný test ale spolehlivě neodhadne, zda ještě budete či nebudete menstruovat. A na tom záleží. Pokud žena ještě alespoň občas menstruuje, produkují stále vaječníky estrogeny, které mohou ovlivňovat růst myomů.
Do jisté míry může napovědět UZ vyšetření se změřením výšky děložní sliznice a nebo stanovení hodnot estradiolu v krvi. Obé ale vypovídá o okamžité situaci a ta se může měnit
Dva měsíce bez krvácení ještě nic neznamenají.
A také si dovoluji upozornit, že některé myomy se ani v době, kdy již žena nemenstruuje, nezmenšují
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pokládala jsem vám předchozí dotaz ohledně toho, že je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 8, 7 a 6 cm a zda je vhodné jich řešit operací či nikoliv. Zmínil jste se o přípravku Esmya, ten mi byl nasazen již dříve, avšak jsem jej velmi špatně snášela (nevolnosti, velká únava atd.) a proto mi byl vysazen. Chtěla bych se ještě zeptat, zda při operaci by bylo nutné odstranit i vaječníky nebo zda by toto rozhodnutí bylo na mě. Raději bych je chtěla ponechat z důvodu, aby nenastal již přechod. Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemohu mluvit za konkrétní pracovitě, ale myslím, že lékaři by měli, pokud je to alespoň trochu možné, respektovat přání pacientky.
Osobně bych ale považoval ponechání vaječníků ve 49 letech za velmi nerozumné. Jejich činnost tak jako tak za pár měsíců, maximálně za pár let, skončí. A rakovina vaječníků sice není příliš častá, ale je velmi nebezpečná a těžko se včas odhaluje.
V případě, že by se objevily obtíže, není problém nasadit hormonální substituční léčbu přirozeným ženským hormonem estradiolem.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, příští rok mi bude 50 let a chtěla bych se zeptat, zda se dá u gynekologa nějakým vyšetřením případně testem zakoupeným v lékárně zjistit, zda jsem v přechodu? Řeším to i z toho důvodu, že mám myomy o velikosti 6-8 cm a zvažuji, zda podstoupit hysterektomii či zda v tomto věku už to zdárně dotáhnu do přechodu, když problémy ohledně myomů žádné nemám. Občas mívám návaly horka a v poslední době mám sice stále měsíčky, ale nepravidelné po 5-7 týdnech. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 50 letech již zcela jistě v přechodu jste. Vaše otázka asi směřuje k tomu, zda se dá zjistit, kdy vaječníky přestanou produkovat estrogeny a přestanete menstruovat. Až pak je možné, že se myomy začnou zmenšovat. 
Žádný test, který by to dokázal odhadnout, bohužel neexistuje. 
Navíc upozorňuji, že ani pak není zmenšení myomů jisté. Je pouze pravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc