Sobota 23. ledna 2021, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. ledna 2021 Zdeněk

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
na začátku prosince mi byla nasazená antikoncepce (Jeanine), kvůli mé chudokrevnosti. Bohužel jsem s antikoncepcí krvácela 20 dní (po konzultaci s paní doktorkou jsem vysadila antikoncepci a přestala krvácet). Po další menstruaci jsem měla jít za paní doktorkou, kvůli kontrole cysty na vaječníku. Teď čekám na menstruaci, ale od posledního dne krvácení uběhlo už 38 dní. Chtěla bych se zeptat, zda to může být něco vážnějšího a nebo jestli ještě chvíli počkat.
Děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o nezávažnou hormonální poruchu, možná v souvislosti s cystou. Můžete ještě týden vyčkat. Přichází-li do úvahy těhotenství, doporučil bych gravitest
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,
1.12. (den po MS, 6DC) jsem měla s přítelem styk, než si nandal kondom, byl chvíli ve mně, ale menstruaci jsem 22.12. normálně dostala, nyní mám 3 dny zpoždění, je možnost těhotenství??
Ajka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Otěhotnění je vysoc nepravděpodobné. Jistotu Vám případně může přinést test z moče, který se dá koupit v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, děkuji Vám za odpověď na můj dotaz ohledně antikoncepce Azalia. Byla mi nasazena z důvodu silné chudokrevnosti, způsobené silnějším krvácením při menses ( myom na děloze o vel. 2 cm ) a několikaletým nepřijímáním masa v potravě, dnes už ho zase normálně jím ( Hg 62, po nasazení Sorbiferu se stav upravil na Hg 139 ). Měla se mi tím menstruace zablokovat. Měla bych proto ještě jeden dotaz, bylo mi doporučeno celkové odstranění dělohy i s vaječníky, bude, prosím, tento zákrok nutný, když i nadále užívám Sorbifer a upravila jsem si jídelníček? Dodávám, že menses jsem měla vždy silnější i bez myomu na děloze. Děkuji za odpověď.
Stanislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není-li krvácení extrémní a chudokrevnost již není přítomna, není podle mne operace nutná. Zkusil bych místo přípravku Azalia podání gestagenů jen v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25. den. Menstruace se tím nezablokuje, mohla by ale být slabší.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den už jsem vám psala, jen jedno co bych chtěla říci.
dnes jsem volala panu doktorovi a ten mě musel přeobjednat už kvůli tomu že jsem špinila. a testy jsem si dělala 2, jeden jsem měla negativní a druhý pozitivní takže nerozumím v čem je tedy problém, oba jsem si dělala ráno a oba jsem provedla správně.. testy se jmenují pregmenty test, takže netuším v čem je chyba a bohužel budu muset počkat do dalšího týdne. Jinak moc děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysvětlení je obtížné. Může jit o residua = zbytky po nevyvíjejícím se těhotenství, kdy jsou hladiny HCG již nízké a záleží např. na koncentraci moče. Opravdu těžko říst. Vše by vyřešil test z krve v kombinaci s UZ vyšetřením. To lze provést i při krvácení.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,pane doktore,ráda bych se zeptala na Váš názor,je mi 44 let ,tak dva roky problémy s kratším cyklem 20 -24 dní,silné krvácení,velké bolesti břicha,zad,,otoky,na prohlídce vše v pořádku prý ještě všechno funguje jako za mlada, na zmírnění krvácení a otoky mi byla nabídnuta ATK Zlynda je gestagení s drospirenonem, myslíte, že je pro mě vhodná? Užívám první plato a od 10 pilulky stále krvácím s bolestmi jako při MS ,že by měla vliv na otoky mi nepřipadá spíše zůstávají stejné.Děkuji za Váš názor.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání čistě gestagenní antikoncepce je především v prvních cyklech nepravidelné krvácení poměrně časté. Situace by se měla zlepšit. Pokud ne, zvážil bych vysazení a dále  gestageny jen v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25.den. To by ovšem nebyla antikoncepce. Další možností je užívání nízkodávkované kombinované antikoncepce - např. Mirelle.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den už 2 měsíc jsem měla dlouhé zpoždění MZ 14 dnů ale po té mi začla, test jsem si dělala před měsícem a měla jsem slabou čárku, nevěnovala jsem tomu pozornost po měsíci mám neustálou chuť na jiné jídla co jsem dříve nejedla, bolesti prsou, zvětšení objemu břicha, čára od pupku až ke sponě stydké a přestala jsem úplně jíst sladké, ale před tím jsem ho mohla.
k doktorovi opět nemohu, protože mi před 4 dny opět přišla MZ ale zase slabá. MZ mývám 7 dní ale teď jen 5 dní. jsem po operaci mimoděložního je to skoro rok.
můj pes se ke mě chová taky divně a co se týče ostatních okolo mě, tak mi neustále vykládají, že v tom opravdu jsem, ale nevěřím jim už kvůli té Mz mohla bych se zeptat co to tedy je a zda nemají známé pravdu? to čekání na prohlídku mě znervozuje předem děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zda jste či nejste těhotná Vám může upřesnit další test z moče. I slabá druhá čárka svědčí pro graviditu.
Krvácení se někdy objevuje i v prvních měsících těhotenství
MUDr. Jan Šulc
P.S. Gynekologa můžete navštivit i při krvácení. Obzvláště vhodné to je v případě, že jde o atypické krvácení
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

16. den cyklu jsem začala špinit až slabě krvácet. Už to trvá 6 dnů. ještě nikdy se mi to nestalo, cyklus mívám pravidelně. Je mi 42 let. Nikdy jsem neměla žádný gynekologický nález. Myslíte, že se jedná o nějakou hormonální nerovnováhu?
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální porucha je možnou příčinou. Bez vyšetření je ale těžké určit, o co jde. Neustane-li krvácení během 2-3 dalších dnů, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, pane doktore,
mam problem s menstruaci. A sice, ze je ma menstruace velmi silna. Mam to od te doby, co se mi narodila ma druha dcera (7). Pred nedavnem, se to trochu zlepsilo,ale posledni menzes byl zase velmi silny. Musim nosim bud vlozky, ktere jsou po porodu, nebo dokonce detske pliny. Minuli rok, mi zjistili HPV. Jsem slaba, neustale neskutecne unavena. Lekar o tom vi, ale zadna pomoc. Co mam delat a je zde nejake riziko, nebo se deje neco spatne ?
Dekuji
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabost nespíše souvisí s výraznou krevní ztrátou při menstruaci. Souvislost s pozitivitou HPV není pravděpodobná. Řešením může být nasazení hormonální antikoncepce nebo zavedení hormonálně aktivního nitroděložního tělíska. Samozřejmě předpokládám, že byla vyloučen polyp děložní sliznice nebo myomy deformující děložní dutinu. Pak by výše uvedené nejspíše nefungovalo
MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
je mi 33 let, jsem bezdětná. Antikoncepci neberu. Od doby kdy jsem začala menstruovat (v 15ti) mám cyklus 28dnů, pravidelný. Poslední měsíce se ale zkracuje o cca 4 dny. Mám se znepokojovat? Co to může znamenat?
Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý dn.
Délka cyklu 24 dní není nic, čím byste se musela znepokojovat. Může to souviset se změnami v ovulaci. Teoreticky může vynechávání ovulace nebo zkrácení luteální fáze (část cyklu po ovulaci) být problémem, až budete chtít otěhotnět, ale není to zdaleka jisté. Stav se také bez jakéhokoli zásahu může vrátit zpět. Řešit je vhodné cyklus kratší než 21 dní
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, mam 51 rokov a menzes začal vynechavať. Teraz to bolo obdobie 3 mesiacov, čo som nekrvacala, iba niekedy počas menzesu slabo špinila. Teraz som po 3 mesiacoch dostala slaby menzes. Bola som na kontrole, tak na 8 deň menštr. cyklu doktor sliznicu vobec nevidel žiadnu, spravil mi horm. profil na 8 deň cyklu s takymi hodnotami. FSH . 58, LH 28,EStrogen . 74, Prog. 0,20. CHcela by som sa opytať, či taketo hodnoty svedčia už o menopauze, alebo ešte možem očakavať menzes? Ďakujem Vam za odpoveď.
Anka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené hodnoty svědčí pro výpadek činnosti vaječníků. Zda ale ještě přijde menstruace nelze z výsledků odhadnout. Někdy stačí i jen výrazně omezená činnost vaječníků
MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, prosím o radu.
Byla jsem na kyretáži a byl mi nasazen Norethisteron. Nedělal mi vůbec dobře, stejně jsem i při něm neustále špinila, ale dobrala jsem ho dle rady. Potom přišla dost silná MS, což mi lékař také sdělil. Dnes je to již 9. den a já stále, ale naštěstí už jen slabě krvácím. Prosím, za jak dlouho by mělo krvácení ustat, i když je mi jasné, že se bude jednat asi o individuální záležitost.
Děkuji za odpověď s přáním hezkého dne.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po vysazení Norethisteronu opravdu často přichází silnější krvácení. Obvykle ustává během týdne, výjimečně trvá 8-9 dní. Pokud stále krvácíte, byť slabě, doporučuji návštěvu lékaře. Atypické rovněž je, že jste krvácela i během užívání Norethisteronu. Při běžné dávce 3xdnně 1 tbl krvácení obvykle ustává a objeví se až po vysazení.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, snažíme se o miminko. 2 roky neberu antikoncepci, stále se mi ale nezpravidelnil cyklus - menzes mám cca jednou za 3 měsíce (naposledy i 4 měsíce), je tedy těžké i vysledovat ovulační dny. K lékaři chodím pravidelně a řešíme to buď vyvolávacími injekcemi, beru fertipronu a mám teď napsaný i gynprodyl, ale zatím ho neberu protože už přes dva měsíce čekám na menzes. Bylo mi provedeno i vyšetření krve, zda jsou hormony v pořádku a tam mi nic špatného nebylo nalezeno. Podle posledního UZ mi lékař řekl, že se mi tvoří vajíčka ale nechtějí z vaječníků včas putovat dál. Máte nějakou radu či budu ráda i za jiný pohled odborníka co se s tím dá dělat. Moc děkuji za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.

Je pravděpodobné, že ve většině cyklů neovulujete. Určitě je rozumné toto podezření potvrdit. Možností je více - ovulační testy z moče, opakované UZ vyšetření (folikulometrie), odběr krve a stanovení progesteronu několikrát po sobě v týdnech před menses. Neovulujete-li, nemá Gynprodyl význam. Je třeba užít léky vyvolávající ovulaci - např. Clostilbegyt.

Při neúspěšné snaze trvající 2 roky bych osobně doporučil péči specializovaného pracoviště a další testy - spermiogram, možná i vyšetření průchodnosti vejcovodů

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu.

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám 3 měsíce nepravidelnou menstruaci. První dva měsíce vždy 12 dní zpoždění, třetí měsíc vůbec. Na radu kamarádky jsem začala pít kontryhelový čaj. Menstruace se dostavila. Obvykle trvá 5 dní, nyní krvácím již třetí týden. Včera návštěva na gynekologii, kde mi MUDr. po UZ sdělila, že mám cystu 3na3 a "něco" nesestoupilo. Léčba prozatím Norethisteron. Když prý nezabere, tak zřejmě kyretáž.. Ale dle názorů kamarádek je kyretáž spíš na nic. Je nějaká jiná možnost? Případně mohu poprosit o vysvětlení, CO nesestoupilo, abych lépe porozuměla, v čem je problém? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Miroslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opožďování menstruace o 1-2 týdny bych neviděl jako problém. Poslední vynechání a následné dlouhé krvácení souvisí nejspíše s rozvojem cysty. Norethisteron - obvykle v dávce 3x1 tbl po 10 dní - by měl situaci vyřešit. Krvácení by během jeho užívání mělo ustat a po dobrání by měla přijít menstruace. Nebude-li toto fungovat, je kyretáž pravděpodobně vhodná
Co nesestopuilo, netuším. Nejsem si jist, zda jste své lékařce dobře rozuměla
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dcera 12 let má menstruaci každých 23 dní, mám navštívit gynekologa, anebo se to upraví věkem? Děkuji za odpověď.
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejsem dětský gynekolog, ale je to  podle mne "na hraně". Časem se to sice velmi pravděpodobně upraví, ale aktálně záleží na tom, jak dlouho krvácení trvá a na jeho intenzitě. V případě delšího či silnějšího krvácení bych návštěvu dětského gynekologa nejspíše doporučil
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, z důvodu dlouhodobého krvácení mi předepsal lékař Norethisteron. Užívám 2x1. Mám užívát 10 dnů, pak menstruace a znovu 10 dnů.Bolí mě hlava, mám bolesti v podbříšku, bolí mě prsa. Při preventivce bylo vše v pořádku, i stěr, teď mi lékař řekl, že mám malý myom. Je nutné užívat i další dávku?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li obtíže, byla by podle mne po první dávce léku a následném krvácení vhodná kontrola a posouzení, zda je opakované podání Norethisteronu vhodné.
V případě silných bolestí byvch doporučil kontrolu co nejdříve
MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
jsem po porodu 10 týden rodila jsem CS a nekojim minuly týden jsem dostala menstruace a měla jaem jenom 3 dny a tenhle tYden jsem zas dostala menstruace stejný den jako minule . Je to normální ?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
První krvácení po císařském řezu u ženy, která nekojí, může probíhat atypicky. Pokud současné krvácení ustane a nebude-li se po týdnu opět opakovat, není třeba to řešit. Kdybyste ale opět krvácela v krátkém odstupu, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Už 20 dní silně krvácím co mám dělat když jsem chudokrevná
Veronika Pitronova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jezte stavu s vysokým obsahem železa - např. špenát nebo vnitřnosti. A především navštivte gynekologa.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, ďakujem Vam za skoru odpoveď.Pisala som Vam ohľadom špinenia. Moj pan doktor mi povedal, že to krvacanie nie je z maternice,že nejde o menzes, že je nizka skoro žiadna sliznica, podľa neho je to z krčka.Pred 30 rokmi som po porode mala zmrazovany krčok maternice. Tiež som krvacala aj po namahe aj po styku, ale to bolo silne krvacanie, nie špinenie. Po zmrazeni bolo všetko v poriadku.Ak by sa tento problem opakoval , da sa krčok ošetriť nejakym sposobom, aby tie cievky nekrvacali?Može aj zapal alebo nejake bakkterie sposobiť zakrvacanie?Mam to už dlhši čas a stale sme to pripisovali hormonalnym zmenam v klimakteriu, ale vtedy ešte sliznica narastala, teraz je nizka.Pan doktor, prepačte za obťažovanie ,ˇ´ďakujem za odpoveď a prajem krásne Vianoce.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení z dělohy se může objevit i při velmi nízké sliznici.
Infekt může být příčinou - to již jsem psal.
Žádný spolehlivý způsob ošetření čípku neznám
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
PAn doktor, som v obdobi klimakteria. Posledna riadna menštruacia bola 18.10.Potom sa objavilo 30.11.na 6 dni jemne špinenie, tak som to brala , ako slaby menzes, lebo predtym som bola na kontrolu a vyška sliznice bola 4 mm a hormonalny profil ukazal menopauzu FSH 44.Teraz som na 22 deň 2 dni po pohlavnom styku začala mať slabe špinenie. Bola som u lekara , sliznica maternice skoro žiadna, na jednom mieste merateľna 2 mm. Pri vyšetreni v zrkadlach bola pozorovana mala kvapočka krvi asi z krčka maternice. Doktor mi povedal, že v tomto obdobi može isť o krehkosť ciev a z toho to špinenie. Zobral mi aj vyter, či neide o nejaku inkekciu. nemam žiadny vytok, ani palenie, svrbenie.Pan doktor, už ste sa stretol v tomto obdobi s krehkosťou cievok?Niekedy sa mi to stava pri tlaku na vecku. To krvacanie je z rodidiel. Nasadil mi Ascorutin.Pred 4 mesiacmi som bola na kyretaži a vysledky boli v poriadku ako z maternice, tak aj z krčka.Veľmi ma to obťažuje a stale žijem v obavach a strachu z krvacania po pohlavnom styku. Manžel sa ma boji už aj dotknuť, aby mi neubližil.Da sa nejak pomocť, aby tie cievky na krčku neboli take citlive a nekrvacali? Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zvýšená křehkost cév je jednou z možností Pak by Ascorutin měl pomoci. Další možností je opravdu infekt. Pak by byla vhodná léčba dle výsledku stěru. Teoreticky je možné, že šlo o slabou mentruaci po 3 týdnech a styk ji pouze "spustil". To by nebyl problém a krvácení by mělo ustat.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. Momentálně mám pár dní zpoždění menstruace, ale nechráněný styk jsem měla před tou poslední menstruací. Mohlo se stát, že bych otěhotněla třeba den před ní, ještě by proběhla menstruace a nepřišla by až tato?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky to možné je, ale je to hodně nepravděpodobné.  Spéše ale jde o nevýznamnou hormonální poruchu a stav se upraví. Jistotu Vám může přinést gravitest z moče
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore, je mi 28 let a před měsícem jsem vysadila antikoncepci (řádně po dobrání posledního plata 6.11.2020). Menstruace přišla 10.11. Další menstruaci jsem dostala řádně po měsíci 8.12.2020, do té doby jsem nešpinila, vše v pořádku, pila jsem Gynastan z lékárny, nic víc. Menstruace skončila 12.12. Avšak včera, 17.12. večer, jsem začala silně špinit, v krvi jsou i kousky dělohy. 
Je to normální? Pokud ano, jak dlouho by to mohlo trvat? Co mám prosím dělat? Můžu další menstruaci očekávat zase po měsíci od té ukončené předchozí, ,,normální"?
Předem moc děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Normální to není. Zřejmě jde o o důsledek rozkolísání hormonálních hladin. Příčin ale může být více - např. zánět aj. Doporučuji zatím ničím neléčit, vysadit i Gynastan (nelze vyloučit, že by tento čaj mohl být i příčinou obtíží).
Pokud krvácení přes víkend neustane, navštivte gynekologa. Jen na základě vyšetření je možné posoudit, o co se jedná a navrhnout případně léčbu
Jak přijde další menstruace je obtížné odhadnout
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, može dlhodobe uživanie Duphastonu sposobiť polypoidne zmenenu sliznicu?Mala som ho nasadeny v perimenopauze na zmiernenie silneho krvacania. Problem so sliznicou na USG , ani špinenie sa nevyskytovalo. Posledne 2 mesiace uživania sa vyskytlo špinenie mimo menzes, ktoré pokračovala po vysadeni liečby a nasledovala kyretaž..Histologia preukazala polypoidne zmenenu sliznicu bez atypickych zmien. Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Duphaston pravděpodobně není příčinou. Většinou vzniku polypoidních změn děložní sliznice naopak brání
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, jestli je možné, že mám zatím stále negativní těhotenské testy... Poslední menstruace byla 2. 11. Mám pravidelný cyklus kolem 30 dní (s minimálními odchylkami). V době kdy měla přijít menstruace jsem měla pouze bolesti jako mívám vždy, když se spouští MS a od té doby mě občas stále i tak poboliva v podbřišku, výjimečně píchne na levé straně. Přesný den ovulace jsem zatím na sobě nikdy nezpozorovala, ale v tomto cyklu mi 19.a 20. 11. ještě taky trochu nárazově pichalo v levé straně podbřišku. Nechráněný styk byl 15., 17. a 21.11.Dekuju za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je možné, že jste otěhotněla až ze styku 21.11. To by ještě méně citlivé testy nemusely zachytit. A nebo jde o nevýznamnou hormonální poruchu, možná ve spojení s cystou. Gravitest ještě zopakujte. Bude-li negativní a nepřijde-li krvácení do týdne, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, mam 52 rokov a prechadzam obdobim klimakteria.Menzes mi vynechal na 2 a pol mesiaca.V hormonalnom profile potvrdena menopauza FSH 45. Vyška sliznice maternice pred 2 tyždňami bola 4 mm.Včera som začala mať jemne krvave špinenie.Citim sa ako pred menzesom - citlivé prsia, pobolievanie podbruška a križoch, su to mierne priznaky. Mam to považovať, ako za menzes?Alebo može ešte menštruacia prisť a ma vyška sliznice vplyv na intenzitu krvacania? Myslim tym to, že čim je nižšia sliznica, tym je menšie krvacanie? Ďakujem za odpoveď.
JAnka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde opravdu o počátek menstruace. Krvácení ještě může zesílit, ale nemusí.
Ve většině případů je opravdu intenzita krvácení přímo úměrná výšce děložní sliznice
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den. 25.10. jsem dostala menstruaci, po 14 dnech - cca v době ovu (11.11.) jsem začala krvácet znovu. Doplňuji, že se snažíme otěhotnět a v průběhu plodných dní jsme měli nechráněný pohl. styk. Jelikož krvácení stále trvalo, tak 20.11. jsem byla u gynekologa, prohlédl mě a řekl, že vše vypadá v pořádku a že i folikul se zdá být velký, ale z důvodu snahy otěhotnět mě objednal na krevní testy, které mám podstoupit v polovině svého dalšího cyklu - vypočítal dle možné menstr. 11.11. že by to mělo být někdy první týden v lednu. 21.11. jsem si na zkoušku udělala těhotenský test a ten se ukázal pozitivně, i když jsem stále krvácela. 23.11. jsem měla silné bolesti v podbřišku a krvácení sílilo, takže jsem si zkusila udělat 24.11. znovu test a čárku už je pouze jedna (druhá je opravdu hodně slabá) - předpokládám, že se jedná o spontánní potrat? Kdy mám tedy počítat, že bude menstruace abychom se mohli dál snažit o dítě?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zda opravdu šlo o těhotenskou ztrátu a jak "počítat" další cyklus je možné zjistit jen na základě vyšetření. Je proto třeba postup upřesnit s Vaším lékařem
MUDr. Jan Šulc
P.S.Testy v polovině cyklu nejsou úplně běžné. Obvykle se krev odebírá mezi 2. a 5. dnem cyklu (tzv. bazální profil) a pak případě v druhé polovině cyklu (hladina progesteronu).

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, p. doktore,
mám myomy , jinak nic nezjistili a začala jsem náhle silně krvácet. Byla mi udělána kyretáž, 2 dny po kyretáži jsem špinila, pak nastalo zase krvácení, i když menší. Byla jsem v nemocnici a tam mi dali injekci na zastavení a Norethisteron. I při něm krvácím, už jsem dobrala 3krát 1 tbl. 3 dny a stále krvácím / 3-4 vložky denně/. Jsem už zoufalá a nechce se mi zpět do nemocnice. V pondělí zajedu za lékařem. Co by mohlo být příčinou, že ani Norethisteron nezabírá?
Velmi děkuji.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ještě vydržte. Někdy trvá i 5dní, než Norethisteron zabere. Přidat můžete Ascorutin 3x1 tbl
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, jsem rok od porodu a stale kojim. Mam zavedenou mirenu, je mi 30 let. Zhruba 3 mesice po styku lehce spinim, nalez u gynekologa negativni. Muze to mit spojitost s kojenim? Pripadne i s velkym sitim po vex porodu? Zadne dalsi obtize nemam. Dekuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rok po porodu bych neočkával souvislost  s větším šitím. Příčinou může být Mirena i kojení. Nebo třeba nějaký nález na čípku, případně zánět. Bez možnosti vyšetření přes internet příliš nepomůžu
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, mam 52 rokov a som v obdobi klimakteria. Menzes meška 2 mesiace, vyška sliznice 4 mm. Robil mi aj horm. profil vysledky - FSH 40,3, LS - 36.Mam to brať už ako definitivne skončenie menštruačneho krvacania, alebo sa ešte menzes može objaviť? Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Velmi obtížně se to odhaduje. Spíše již menstruovat nebudetete. Jisté na 100% to ale není
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore hodně sem krvácela říjnu měla sem to 2 s září nic můj gynekolog mě vyšetřil a poslal mě abych se objednala na zákrok tekutiny spíš to byli polyp ,16.11. jsem byla na zákrok přes narkózu trvalo to 15 až ,,20 minut dělali mi to přes horoskopii zákrok dopad bez komplikací a najednou sem přestala krvácet chci se zeptat to znamená že to je pořádku děkuji za odpověď
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore hodně sem krvácela říjnu měla sem to 2 s září nic můj gynekolog mě vyšetřil a poslal mě abych se objednala na zákrok tekutiny spíš to byli polyp ,16.11. jsem byla na zákrok přes narkózu trvalo to 15 až ,,20 minut dělali mi to přes horoskopii zákrok dopad bez komplikací a najednou sem přestala krvácet chci se zeptat to znamená že to je pořádku děkuji za odpověď
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedokážu Vám odpovědět. Záleží na nálezu při hysteroskopii, Vašem věku aj. Vše by měl řešit Váš gynekolog, který by měl mít všechny potřebné informace
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý večer, mám dotaz, 31.10 jsem dostala MS ,trvala 6 dní. Dnes 16.11 jsem začala špinit. MS bych měla dostat 27.11. Menstruaci mívám po 24 až 34dnech. Již se mi toto stalo před rokem, s tím že jsem místo špinění slabě krvácela. Potom jsem menstruaci nedostala, prosinec a leden. Byla jsem na kontrole na gynekologii. Pani doktorka mi dala vyvolávací injekci, MS se dostavila, byla v celku pravidelná celý rok + -24 až 34 dnů. A nyní se to po roce opakuje. Je mi 47 let, antikoncepci neberu již 7 let. Poslední kontrola v lednu 2020. Nyní jsem objednaná na 12.1 2021. Je možné že by to mohl být začínající přechod. Paní doktorka říkala že už mensruace nebude tak pravidelná. Může to takto zlobit zas až po roce? Děkuji Hana
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Špinění = velmi slabé krvácení. V 47 letech jde velmi pravděpodobně o důsledek hormonální nerovnováhy spojené s přechodem. Objeví-li se podobná nepravidelnost 1x za rok, není třeba to řešit. Při opakování by nejspíše byla vhodná hormonální léčba - podání gestagenů v druhé polovině cyklu - např. Orgametril 2x1 tbl 16.-25.den
MUDr. Jan Šulc

nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore,
objevilo se mi jednodenní velmi slabé krvácení (špinění narůžovělé), za týden zhruba mám dostat menstruaci. Mohlo by se jednat o nidační krvácení? Antikoncepci již neberu 6 měsíců.
Děkuji. Hezký den.
Vlaďka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky to je možné. Ovšem nidační krvácení je poměrně vzácným jevem
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, p. doktore,
je mi 54 let a 3 roky jsem neměla menstruaci. V 53 letech, vloni, jsem byla na kyretáži, protože jsem silně krvácela. V závěru napsali, že mi ,,vybrali" značné množství endometria. Teď prožívám to stejné a čeká mě opět kyretáž. Chtěla bych se zeptat, zda by problém vyřešila ablace endometria. Na netu se objevily informace, že tento zákrok podstoupily především obezní ženy. Já jsem spíš normální až štíhlejší postavy. Mohlo by se i o tomto uvažovat?
Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů ve Vaší práci. - otázka upravena poradcem
Romana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ablace endometria může být v některých případech řešením. Záleží na výsledku histologie. Často může být řešením jednoduchá hormonální léčba, tedy méně invazívní výkon než ablace endometria.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore,
po vsazení HA mám cyklus dlouhý cca 32-35 dnů, ale nikdy déle. S manželem se snažíme o mimi a tento měsíc mám již 5 dnů zpoždění. Příznaky žádné specifické nepozoruji, v podstatě podobné jako PMS. Dělala jsem si předevčírem test a vyšel negativní. Myslíte, že mám ještě počkat udělat další třeba za týden? a když se menstruace nedostaví, tak jít k doktorce? Moc děkuji
Sylva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, test ještě za několik dní zopakujte. Bude-li opět negativní, navštivte gynekologa
Dál pak doporučuji sledovat ovulaci - např. ovulačním testy nebo alespoň měřením bazální teploty
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Pan doktor, mam 52 rokov a som v klimakteriu.Menzes mi už vynechava, ale vzhľadom na hormonalnu nerovnovahu a prevahu estrogenu mi bola nasadena polročna liečba Duphastonom. Pri jeho uživani som stale špinila. Poslednu dobu až skoro cely mesiac a v auguste sa to riešilo kyretažou - polypoidne hyperplasticke endometrium bez atypii.Teraz som bez liečby, Posledna menzes 17.9., odvtedy mesiac meška.V deň meškania vyška sliznice bola 6 mm.Po 2 tyždňoch meškania som mala jemny krvavy vytok 3 dni a priznaky ako pri menzese, bolesti podbruška , križov, napätie v prsnikoch.Po kyretaži som mala robeny horm. profil, ktorý už preukazal menopauzu. Estrogen - 100, Progest. -0,20, FSH - 58.Lekar mi povedal, že podľa vyšky sliznice menzes ešte pride. Mam obavy, aby nebol silny a dlhy a aby zase nemusela byť robena kyretaž.. Chcela by som sa opytať, ako je to s tymi poslednymi menštruaciami pred uplnym vynechanim, možu byť silne,alebo naopak slabe? Mohla som to 3 dˇnove špinenie považovať za menzes?PAn doktor, Ďakujem za odpoveď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vývoj krvácení se obtížně odhaduje. ři výšce sliznice 6 a více mm je pravděpodobné, že krvácení příjde. Výsledky hormonálních testů nemají až tak zásadní význam
S ohledem na histologický nález hyperplasie (atypický nárůst děložní sliznice bez příznivého působení progesteronu) považuji za vhodné minimálně několikaměsíční podávání gestagenu v druhé polovině cyklu - vždy 16.-25.den. Pokud dobře nefungoval Duphaston, lze zkusit jiný přípravek - Orgametril 2x1 tbl, Provera 2x1 tbl aj. Nebo případě injekce Agolutinu cca 20. den
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Vážený p. doktore,
již 2 roky nemám menses. Dnes jsem ale začala velmi krvácet s návštěvou lékaře. Sliznici mám prý 9-10mm a mám se u nich co nejdříve objednat na kyretáž. Co značí tato výška sliznice, když jsem již 2 roky nemenstruovala? Můžu si myslet, že moje ženství neřeklo ještě definitivní konec ? Jinak rakovinu dle nálezu UTZ a krve vyloučili.
Velmi děkuji za odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zřejmě jde o důsledek přechodně probuzené aktivity vaječníků. Pod vlivem hormonů z vaječníků narostla děložní sliznice. Po dosažení určité výšky se musí sliznice odloučit, začne krvácení.
Kyretáž je nejjednodušším řešením. Krvácení zastaví a histologický rozbor vzorků děložní sliznice vyloučí s vysokou spolehlivostí rakovinu (UTZ obraz ani krevní testy to se 100% jistotou nedokáží). Histologické vyšetření může také někdy prokázat stavy rakovinu předcházející - atypická hyperplasie. Dle histologie je také vhodné doporučit případnou další léčbu
MUDr. Jan Šuc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, je mi 49 let beru HA Asumate. Beru 21 dnu 7 pauza. Minulý měsíc přišlo menzes po 12 dnech. Vysadila jsem antikon. 7 dnů menstruovala a pak opět nasadila HA na 21 dnu. Jenže po 9 dnech užívání přišlo menzes znovu. Ptám se, co nyní? Zase vysadit, počkat 7 dnů, odmenstruovat a začít znova? Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý dn.
Na dálku bez vyšetření je těžké radit. Postup by se měl odvíjet od nálezu v děloze, především od výšky děložní sliznice. Je třeba také rozhodnout, zda je další užívání HA v 49 letech správným řešením. Doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,
po nechráněném styku, kdy přítel údajně ejakuloval mimo mě, jsem pro jistotu včas užila Escapelle. Do týdne přišlo krvácení, řádná menstruace v datu ale ne. Byla jsem tedy u lékaře, kde mi krevním testem byla vyloučena gravidita (po měsíci od styku) a podán Agolutin na vyvolání. Menstruace do 5 dnů přišla, ale slabší něž obvyklá. Nyní mi menstruace opět mešká. Je zde ještě možnost těhotenství? Nebo se jen jedná o rozhozeny cyklus? V poslední době čelím i velké psychické zátěži, stresu, nervozitě - do jaké míry může být toto příčinou? Případně, kdy opět vyhledat lékaře? Děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Velmi pravděpodobně se jedná o "rozhození" cyklu. Psychická zátěž se na tom jistě může spolupodílet.
Pro jistotu bych doporučil zopakovat těhotenský test - stačí z moče, který se dá koupit v každé lékárně. Bude-li test negativní a nemáte-li jiné obtíže, můžete vyčkat i několik týdnů
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore, dnes jsem 9. den po ovulaci a začala jsem slabě špinit. MS mám dostat asi za 5 dní. Snažíme se o dítě. Je jasné, že už to nevyšlo a že přichází MS, nebo může pomoci, když si ještě na 5 dní do MS nasadím utrogestan. Můj lékař má dovolenou. Děkuji
Alžběta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nasazením Utrogestanu nejspíše nic nepokazíte. Nezačnete-li naplno krvácet, užívejte ještě 3-4 dny a pak doporučuji gravitest. Při pozitivitě užívejte dále, bude-li negativní, vysaďte
Lepší je začít Utogestan užívat 2-3 dny po ovulaci.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na krvácení mimo menstruaci. 16. dc jsem krátce, ale výrazněji zakrvácela (po styku), od té doby nic. Prý by to mohlo být z ovulace, ale ještě nikdy se mi to nestalo. Není to problém? Přáli bychom si miminko a jsem sledovaná v CAR, tak nevím, jestli to nějak řešit. Moc děkuji
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu mohlo jít o ovulační krvácení. Nebude-li se krvácení po styku opakovat, nejde o problém
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké kroky mám učinit, když dcera měla 15. let na konci července a první menstruaci měla 3.4. Od té doby ale další měsíčky nedostala. Děkuji za informaci.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li vyloučené těhotenství, nemusíte dle mého názoru zatím (minimálně rok)  činit žádné kroky. V případě, že by dcera zvažovala zahájení sexuální aktivity, bych zvažoval poradu o antikoncepci
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den je mi 29 let trpím amenoreou nechala jsem si na vlastní žádost udělat hormonální pro profil vše v normě ale estradiol vyšel následovně
F f.45',4-854 pmol
Ovul f 151-1461 pmol lut f. 81,9-1251 pmol nen8 to něco vážného? Děkuji. Lh feb v pořádku - otázka upravena poradcem
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené údaje jsou podle mne možné rozptyly hladin v jednotlivých fázích cyklu, nikoli Vaše výsledky
Ff = folikulární fáze  45,4 až 854 pmol    Ovul f = ovulační fáze  151 až 1461 pmol     lut f. = luteální fáze 8,9 až 1251 pmol
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mohou
CICATRIDINA poševní čípky oddálit menstruaci o 4 dny? Plánujeme miminko Děkuji za odpověď
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tyto čípky obvykle neoddalují nástup menstruace
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám běžně menstruaci celkem přesnou co 28 dní, tento měsíc přišla o 4 dny dříve. Měla jsem nechráněný styk (přerušovaný) 6 dní před ovulací. Krvácení je celkem silné, jasně červená krev, dnes druhý den s příměsí hnědé. Hledala jsem příčinu toho, že přišla menstruace dřív a našla jsem informace o implantačním krvácení. Což mě docela vyděsilo. Je možné otěhotnět ze styku 6 dní před ovulací? Jak silné bývá to implantační krvácení?
Děkuji za odpověď.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění ze styku 6 dní před ovulací je hodně vzácné. Otázkou ale vždy je, kdy ovulace skutečně přišla. Může přijít třeba i záhy po menses.
Nidační krvácení je poměrně vzácný jev. Bývá jen slabé
Jistotu Vám může přinést gravitest z moče. Dá se koupit v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den chtěla bych se zeptat dnes mám týden zpoždění menstruace dělala jsem nekolik testu který bud vyšel duch nebo nic. Bolesti v podbrisku mívám.v noci je mi na zvraceni ale přejde to nezvracim.ja jsem nikdy tak zpoždění neměla max 3 dny před pár dny jsem malinko zaspinila ale jinak nic a od včera mě hodně bolí prsa.vubec nevím co by to mohlo být léčím se se stitnou zlazou .ta je v pořádku beru léky.myslite že mám ještě šanci být těhotná?jsem dosti náladová jinak mě nic není.mam zajít k dr pro injekci nebo vypadá to na těhotenství?ovulace nevím kdy byla. Dekuji
Hanička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Návštěvu lékaře určitě doporučuji.  Na místě je UZ vyšetření a nejspíše by bylo vhodné vyšetřit hladinu HCG v krvi. Výsledky upřesní, o co se jedná.  Zda aplikovat injekci na vyvolání menses nedokážu bez vyšetření odhadnout. Je také třeba myslet na možnost mimoděložního těhotenství 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, 18.9. jsem měla pohavní styk, 8. 10. měla přijít menstrulace, ale nepřišla. 14. a 16. jsem si udělala těhotenský test (každý od jiného výrobce) a oba vyšly negativní. Menstrulace stále nedorazila. Několik dní mě však pobolívají prsa, lehce mě pobolívá v bocích a někdy mám pocit tlaku v pupíku. V posledních měsících jsem byla poměrně i ve stresu a již měsíc mám v okolí čelisti akné, které jsem předtím nemívala. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla být i tak těhotná nebo je příčinou něco jiného. Děkuji za odpověď.
A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Negativní testy prakticky vylučují těhotenství počaté 18.9. Nejspíše jde o hormonální poruchu. Ta může být vyvolána stresem. Zatím bych ještě pár dní vyčkal, zda se stav neupraví.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

přibližně poslední víc než rok poté, co jsem přestala užívat HA mám potíže s menstruací, cykly mám přibližně 10týdnů, ms samotná je pak velmi dlouhá a nadměrně silná. Na gynekologii jsem dostala Orgametril, který mi pomáhá, ms je pravidelná, spíš slabší a 4dny dlouhá, celkem mám balení na půl roku, z toho 3měsíce už mám za sebou. Také jsem byla poslaná na endokrinologii a zjistili mi tam S_TSH přes 10. A diagnostikovali mi sníženou funkci štítné žlázy, beru Letrox 50. Mám i další příznaky-padání vlasů, pocit neustálého chladu, únava. Chci se zeptat, jestli spolu štítná žláza, resp. její snížená funkce a menstruace souvisí, tzn. jestli problémy které mám může mít na svědomí právě štítná žláza? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výrazná porucha funkce štítné žlázy opravdu může způsobovat podobné poruchy cyklu. Nebo se minimálně na jejich vzniku může spolupodílet
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, s mužem se snažíme o mi i víc jak rok, mně je 19 a jemu 32. Teď v poslední době cca 3nedele mě bolely prsa a byla jsem nafoukla. Včera se mi naliti prsout jednou tolik zvětšilo. Ale dneska ráno jsem začala hodně krvácet a navíc o 8 dní dříve než má ten MS přijít. Jsem zoufalá a nevím co dělat, absolutně nevím co to může být děkuji vám za radu. Budu velmi vděčná...
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jde o hormonální poruchu. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test z moče. Bude-li negativní, stav by se měl upravit. Pokud se neupraví nebo by byl test pozitivní, navštivte svého gynekologa.

Ve výhledu se i s partnerem obraťte na některé pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám případně v budoucnosti budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky  - 257212517

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň. Menštruáciu som dostala 16.9. na 24 deň cyklu a trvala 12 dní a bola silnejšia a na 5 deň cyklu so zrazeninami. Na 15. deň cyklu som začala znovu krvácať, nie veľa, krv bola zo začiatku vodovejšia, potom červená, na 18. deň cyklu-zrazenina,
ďalšie dni ráno ružové, potom nič, na 20. deň cyklu ráno ružové, večer krvácanie bolo väčšie a vyšla menšia zrazenina, nevedela som či mám ešte čakať či budem ďalej krvácať, ale nasadila som si Norethysteron večer na 20. deň, ráno na 21. deň ružové, večer akoby sa spúšťalo znovu krvácanie väčšie, ale po tabletke večer prestalo. Neviem či som urobila dobre s tým Norethysteronom, že som ho začala užívať - možno išlo o mimomenštruačný cyklus alebo nie. Koľko dní by som mala ten Norethysterom teraz brať? Mám 51 rokov. Ďakujem za odpoveď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sama bez vyšetření lékařem  jste Norethisteron nasazovat  neměla. Když už jste ale začala, užívejte dále, raději v dávce 3x1 tbl. A objednejte se co nejdříve ke svému lékaři, aby určil další postup
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, zjisitila jsem že jsem špatně užívala po dobu několika let antikoncepci BONADEA...pauzu jsem měla pouze 4 dny...momentálně HA neberu ale mám velké problémy s měsíčky. Snažíme se o miminko a mám strach že jsem si způsobila neplodnost, mám často cysty a nepravidelné krvácení. Je to možné?... :( děkuji...
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení pauzy prakticky jistě není příčinou Vašich současných problémů ani obtíží s početím
MUDr. Jan Šulc