Sobota 23. ledna 2021, svátek má Zdeněk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. ledna 2021 Zdeněk

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

potrácení
Dobrý den, pane doktore, nedávno jsem Vám psala ohledně mé situace, kdy mi bylo ve 30 letech zjištěno subseptum v děloze. Byla jsem nyní na 3D UZ, kde je nález takový, že velmi pravděpodobně mám nějaké malé subseptum v kraniální části fundu děložního, přičemž zevní tvar dělohy je zcela normální. Mám za sebou dva velmi časné zamlklé potraty zhruba kolem 7.týdne. Myslíte si, že takto malé subseptum může mít s potraty spojitost? S mým doktorem jsme se prozatím dohodli, že na ablaci septa nepůjdu a zkusíme ještě třetí těhotenství. Jaké máte zkušenosti Vy? Doporučujete pacientkám s 'malým' septem jeho odstranění? Moje úvaha je taková, že je to prostě další zákrok, který s sebou opět nese nějaká rizika srůstů apod., proto se na něj nehrnu (mám za sebou už dvě revize a ablace bude předpokládám o něco větší zásah). Tím spíše, když můj doktor je toho názoru, že takto časné potraty s tímto septem pravděpodobně souviset nebudou. Jaké máte zkušenosti Vy? Děkuji, N. - otázka upravena poradcem
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Spojitost potratů se septem nelze zcela vyloučit. Pravděpodobně je ale příčina jinde. Myslím, že navrhovaný postup, tedy ještě 1x to zkusit bez odstranění septa, dává smysl.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
potratila jsem v 9 tt. Jednalo se o samovolný potrat, bohužel jsem však musela 2x na kyretáž, neboť jsem se nečistila dobře. Chtěla bych se zeptat, zda je velké riziko potratu i u dalšího těhotenství. Myslím podle Vašich zkušeností z praxe. Ještě bych se chtěla zeptat, zda mi doporučíte něco, co by popřípadný potrat vyvrátilo např. nějaké speciální vitamíny. Předem děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko potratu předchozí ztrátou ani opakovanou revizí není nějak dramaticky zvýšené. Odvíjí se především od Vašeho věku.
Určitě doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, je mi 30 let, mám za sebou 2 zamlklé potraty cca v 7. týdnu. Od poslední revize je to 3/4 roku, kdy se nám již nedaří otěhotnět. Tento týden mi na preventivní prohlídce bylo zastupující lékařkou sděleno podezření na septum v děloze, musí se ještě potvrdit na "lepším" ultrazvuku. Chci se zeptat, zda je možné, že do mých 30 let si tohoto nikdo nevšiml a že to nebylo objeveno ani při těch 2 revizích, které jsem absolvovala? Dohromady mě ultrazvukem prohlíželo za můj život 6 různých lékařů. Může septum být příčinou potratů? Může mi to nyní nějak bránit v otěhotnění? A v případě, že se diagnóza potvrdí, je nutnost odstranění přepážky? Je to rizikové, nebo se jedná řekněme o běžnější zákrok? Jaká jsou rizika pro následné těhotenství (lze pak rodit přirozeně)? Děkuji, N. - otázka upravena poradcem
Natálie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odhalit septum  v děloze je někdy velmi obtížné. Ovšem při opakovaných UZ vyšetřeních prováděných různými lékaři a při dvou revizích bych vyslovení podezření na spetum očekával. Jednoznačný průkaz speta a současné jeho odstranění je možné pouze hysteroskopicky.
Nejde o nějak dramaticky sloužitý zákrok a je po něm možné rodit cestou přirozenou.
Septum může působit obtíže s početím a teoreticky i potraty. Spíše je ale příčina jinde a velmi často ji neodhalíme.
Upozorňuji, že podobný UZ obraz by mohly mít srůsty v děloze. Ty mohou někdy vzniknout po revizi děložní dutiny. To by vysvětlovalo, proč byl dříve nález normální
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, v letošním roce jsem prodělala 2 potraty. První ZT s revizí v 9tt (těhotenství po více než roce snažení), druhý SP v 7tt bez revize (tentokrát těhotenství do dvou měsíců snažení). Při druhém byl kvůli špinění od počátku nasazen Utrogestan a užívala jsem ActiveFolic. Již po první příhodě jsem si nechala vyšetřit štítnou žlázu (TSH 1.366 mU/l, FT4 volný 13,0 pmol/l, FT3 volný 3,9 pmol/l), glukóza také v normě. Nyní mám za sebou genetické vyšetření: karyotypy, CFTR, SMA, Leiden a F II Protrombin vše bez nálezu. Základní spermio partnera v pořádku. Vím, že k dalším vyšetřením se přistupuje až po 3. potratu, ale zajímalo by mne, zda jsou nějaká, která bych si mohla vyžádat(zaplatit) již teď, případně jak dále postupovat? Je mi 32, já ani partner zatím žádné dítě nemáme. Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinu potratů poměrně často nezjistíme. Žádná další vyšetření se běžně neprovádí. Do úvahy přichází testy na některé infekce jako je např. cytomegalovirus. Ani ty ale řešení obvykle nepřinesou. Takže doporučuji opět se snažit o početí, po ovulaci a v těhotenství Utrogestan a věřit, že to napotřetí vyjde. Vím, že se mi to lehce říká, ale máte-li štítnou žlázu v pořádku a v genetice "nic není", je šance podle mne opravdu reálná
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
měla jsem biochemické těhotenství(po IVF, transfer dvou embryí fresh), pak mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, konkrétně S_TSH=4,390 mU/l(referenční interval 0,270 - 4,200), S_fT4=16,5 pmol/l(meze 12,7-20,8), S_anti-TPO=12 kIU/l(meze 0-6). Také jsem 14 dní před IVF brala na zánět zubu Sumamed.Mohlo být to zvýšené TSH nebo to antibiotikum příčinou té časné ztráty?Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Snížená funkce štítné žlázy mohla být příčinou časné ztráty. Zánět zubu a jeho léčba před IVF cyklem příčinou nejspíše není.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, děkuji za odpověď na můj dotaz k rizikům nákazy covidem v těhotenství. Dovolím si ještě jednu doplňující otázku v návaznosti na Vaši odpověď. Z jakého důvodu po dvou potratech obecně doporučujete pracovní neschopnost? Oba potraty byly zamlklé, s revizí. Téměř určitě ale nebyly způsobeny fyzickou zátěží. V čem prosím spočívá rizikovost dalšího těhotenství po dvou prodělaných potratech (kromě toho, že se může opakovat ta samá příčina předešlých potratů - ta ale nejspíše nebude "vnějšího" původu a tudíž ani ovlivnitelná klidovým režimem)? Ptám se čistě ze zvědavosti. Děkuji, V. - otázka upravena poradcem
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po 2 zamlklých potratech se již  další těhotenství bere jako rizikové.  Příčinu potratů často nezjistíme. Pokud by byla příčina jasná, mohli bychom zasahovat cíleně. Pravděpodobně ale jasná příčina odhalena nebyla. Omezení aktivity - fyzické a např. i sexuální - může teoreticky pomoci.  Je racionální udělat maximum pro to, aby to napotřetí "dopadlo".
MUDr. Jan Šulc

potrácení
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, jak moc je nebezpečná nákaza covidem v prvním trimestru těhotenství (zejména pro plod)? A jak je to s jeho nebezpečností v dalších trimestrech? Je lepší si v aktuální epidemiologické situaci nechat vystavit neschopenku, alespoň na ten první trimestr, kdy předpokládám, že je to asi nejrizikovější? Mám za sebou dva prvotrimestrální potraty a nerada bych, aby se to kvůli případné nákaze opakovalo. Děkuji, V.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O COVIDu se stále ví poměrně málo. Zatím se zdá, že překvapivě, na rozdíl od vážné chřipky, není pro těhotnou ani pro plod nějak zásadně  nebezpečný. Informace ale se teprve sbírají.  Než budeme vědět víc,  doporučuji, pokud je to reálné, otěhotnění odložit
Po 2 potratech bych doporučil pracovní neschopnost bez ohledu na COVID
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, mám za sebou opakované zamlklé potraty kolem 7. týdne těhotenství. Genetika ok, štítná žláza ok, krevní srážlivost ok. Zatím jsem nebyla na imunologii. Nicméně chci se zeptat, jestli by opakované potraty mohly souviset s nízkou hladinou progesteronu? Nebo v případě nízkého progesteronu by těhotenství přestalo prosperovat ještě dříve než v tom 7. týdnu? Na nízkou hladinu progesteronu u sebe usuzuji dle toho, že mám celkem krátkou luteální fázi a zároveň hypoplastická prsa. Jaké jsou obecně příznaky nízké hladiny progesteronu, které na sobě žena může pozorovat? Jsou případně nějaké rady, jak tvorbu progesteronu podpořit, co do životního stylu a stravy? Děkuji, Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by nízká hladina progesteronu měla nějaké typické příznaky.
Zda může být nízká hladina progesteronu příčinou ztrát v 7. týdnu, není jisté. Spíše si myslím, že ne. Ale není to jisté
Nemám žádnou radu, jak tvorbu progesteronu v těle podpořit. 
Jednoduchým řešením je dodání progesteronu "z venku". Vhodným lékem je například Utrogestan. Je možné ho "naslepo" nasadit po pozitivním gravitestu v dávce 2xdenně 2 vaginální globulky a užívat do konce 8. týdne. Jistě to nemůže ublížit
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, je mi 30 let a mám za sebou 2 zamlklé potraty během půl roku (bez zjištěné příčiny). Nyní jsem 5 měsíců po poslední revizi a zatím se nám nedaří otěhotnět. Vím, že to ještě není dlouhá doba, ale předtím jsem vždy otěhotněla na první pokus. Je možné, že se dvěma revizemi v organismu něco "pokazilo", nebo je spíše problém v mé hlavě? Jediné, co jsem u předchozích dvou početí dělala jinak, bylo to, že jsem nic nezkoumala a nemyslela na to. Teď se na to upínám, počítám, dělám grafy a nejde to. Myslíte, že to tedy může skutečně být problém spíše psychického rázu, nežli problém fyziologický? Děkuji, Jana - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Psychika jistě může hrát roli. Obtížně se to odhaduje a ještě hůře testuje.  Ovšem po 2 potratech bych zvažoval provedení nějakých testů - vyšetření funkce štítné žlázy, stanovení prolaktinu a možná i genetické testy Vás i partnera. Každopádně bych Vám doporučil sledování ovulace ovulačními testy z moče
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, jsem 3 měsíce po SP, bez zákroku a pořád krvácím. Některé dny to jde, někdy je krvácení hodně silné. U svého doktora už jsem byla 3krát, vše v pořádku. Je to normální, že to tak dlouho trvá? Už začínám být celkem zoufalá, je to psychicky i fyzicky náročné. Děkuji za radu.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rozhodně to není normální a Váš lékař by to měl řešit.  Nejsou-li na UZ patrná residua (=zbytky) po potratu, může jít o zánět.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
na internetu jsem nalezla informaci, že těhotné ženy, které v 1. trimestru zvracejí nepotrácejí. Je toto tvrzení pravdivé?
Děkuji za odpověď
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Moje zkušenosti to nepotvrzují. Znám ženy, které i intenzívně zvracely a potratily
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň pán doktor.
V roku 2012 som podstúpila interrupciu. Do roku 2015 som brala HA. V lednu tohto roku som mala MA 10/8 tt. Teraz v srpnu bohužiaľ mimoděložní tehotenstvo zistené 6+5 tt. Bol mi odobratý ľavý vajcovod. Oba zákroky robené na Bulovce. Po kontrole je všetko v poriadku, pravý vajcovod priechodný. Nemám iné gynekologycké problémy. Meštruácia a ovulácia v pravidelných cykloch. Žiadne zápaly ani infekcie. Mám 32 rokov a manžel má 40. Ktoré vyšetrenia je vhodné v mojom prípade podstúpiť pred plánovaním ďalšieho tehotenstva? Je možné, že sa jednalo iba o náhodu? A nemohla mať na to vplyv interrupcia? Gynekológ mi znova vravel iba to, že po troch cykloch sa môžeme ďalej snažiť. Ďakujem za odpoveď - otázka upravena poradcem
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že šlo o náhodu. Žádné testy bych nedoporučil. Po 3 cyklech se opravdu můžete opět snažit o početí
Souvislost mimoděložního těhotenství s interupcí nelze zcela vyloučit, ale není příliš pravděpodobná.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
v dzbnu jsem prodělala v 8+6 tt ZT ( přestalo tlouct srdíčko) s kyretáží. V červenci jsem otěhotněla znovu, ale v 6+6 mi zjistili opět ZT ( v děloze jen gestační a žloutkový váček bez známek embrya).Tentokrát mi chtějí dát potratovou pilulku. Ráda bych se zeptala, zda-li už je teď nutné, nebo spíš doporučené, podstoupit nějaké testy, či zda se mohlo vážně jednat o špatnou náhodu takto dvakrát za sebou? Moc si miminko přejeme a já mám nyní strach, že to snad nikdy nepůjde...

Děkuji předem za odpověď.
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že již nyní je vhodné podstoupit genetické vyšetření a vyšetřit funkci štítné žlázy.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
byl mi zjištěn při prvotrimestriálním screeningu hydrops plodu a byla mi doporučena interupce pro plno vrozených vad. Interupci jsem tedy podstoupila .
Samozřejmě zjišťuji jak se to mohlo stát, když mám doma jednoho zdravého chlapečka.
V době těhotenství jsem si občas vzala prášek na alergii a stříkla sprej do nosu. Myslíte si, že to mohlo ovlivnit vývoj plodu?
Předem moc děkuji za odpověď.

Monika
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv léků může zodpovědně posoudit jen genetik. Osobně se ale domnívám, že příčina byla jiná. Často ji bohužel nedokážeme odhalit
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
prosím o Vaši radu. 2.5. jsem podstoupila chemickou ITP. Menzes se nedostavil, pouze špinění od 5.6-7.6. Dle lékařky se dá toto považovat za slabý menzes. Při kontrole zjištěna cysta (folikul) 18mm velká. Neustále mne bolí podbřišek a pravá strana. Dle lékařky jsem v pořádku a mám se obrátit na praktického lékaře. Je možná tato bolest od cysty? Pokud opět nepřijde menzes jak postupovat dále? Může vést chemická ITP k neplodnosti?
Děkuji za pomoc
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na charakteru cysty. Někdy může být příčinou bolestí. Další možností je například zánět.
Bez vyšetření je těžké se vyjadřovat.
Další menstruace by měl přijít již běžná. Pokud ne, bude nejspíše vodná hormonální léčba.
I "chemická ITP" může vést k neplodnosti. Riziko je ale oproti klasické interupci výrazně nižší
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň,
cca pred 3 mesiacmi som potratila zač.8 týždňa (zamlklý potrat, plod prestal rásť cca v 5tt), s otehotnením problém nebol. Mám 41 rokov, v júli budem mať 42. Veľmi by som chcela ešte bábätko. Mám ale strach, že sa to zopakuje.. Chcem sa vás spýtať, ako často bývajú potraty v mojom veku? Resp. aká je šanca, že dieťatko sa bude správne vyvíjať a bude zdravé? Môžem pre to niečo urobiť? Ďakujem.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Riziko potratu je v 42 letech cca 40%. Šance na početí a správný vývoj je tedy cca 60% 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
podstoupila jsem HSK v celkové anestezii pro odstranění reziduí po potratu. Za jako dlouho mohu mít znovu pohlavní styk? a Za jak dlouho je možné pokoušet se znovu otěhotnět? Stačí nechat proběhnout 1 MS? Děkuji
Zdena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Styk můžete mít po konci šestinedělí - tedy po první menstruaci. S otěhotněním doporučuji vyčkat ještě alespoň 1 další měsíc
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, moje MS byla naposledy v dubnu a v květnu jsem začala špinit asi od 10.5 až dokonce měsíce. Byla jsem u doktora 22.5 a brali mi krev a výsledky na těhotenství byl pozitivní. Dneska 1.6 jsem začala menstruovat. Můžu menstruovat a přitom můžu být těhotná? Nebo je něco špatně? K mému doktorovi jdu až 9.6 na kontrolu. Děkuji za odpověď.
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o časný potrat. Nebo jen o potrat hrozící? Považuji za vhodné navštívit lékaře co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,jsem 3 týdny po revizi a hodnota HCG je 500. Stále i krvácím. Na kontrole před týdnem bylo dle pana doktora vše v pořádku a HCG 800. Je tento stav normální nebo se má nějak řešit? Děkuji
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené hodnoty HCG jsou "na hraně".  Příznivé je, že klesají, ovšem jsou relativně vysoké. Netypické také je, že stále krvácíte. Určitě je třeba HCG dále sledovat. Podle mne je i třeba řešit i krvácení. Léčbu by měl doporučit Váš gynekolog dle nálezu.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně genetické poradny. 13. 12. jsem byla na odběru plodové vody a u plodu mi byla zjistena triploidie. Těhotenství tudíž ukončeno a byla nám doporučena právě genetická konzultace. Je nutné mít na toto vyšetření žádanku? Jak to prosím probíhá a o co tam jde? Dále jsem se chtěla zeptat, při kyretáži (nedokázala jsem malou porodit) mi prořízli dělohu a hlavní cévu ke střevům. Skončila jsem na aru s rozřezaným břichem jak po císaři. Doporučení v papírech je těhotenství nejdříve za rok. Je možnost otěhotnět dříve? Má doktorka je o této době přesvědčena. Jizva bez potíží a nemocenská normálně ukončena. Je dobré třeba zajít za jiným doktorem? Děkuji za odpověď.
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Genetická konzultace má zjistit, zda nemáte Vy nebo partner genetickou odchylku, která by triploidii u plodu vysvětlovala.  Pravděpodobně nic takového nebude zjištěno, ale konzultace je vhodná. Jakou potřebujete žádanku se musíte zeptat na genetice, kam plánujete jít.
Obsahem genetické konzultace je pohovor zaměřený na onemocnění Vaše, partnera a ve vašich rodinách a součástí je odběr krve. 
Dodržet doporučenou dobu před dalším otěhotněním, není-li Vám výrazně nad 35 let, doporučuji
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, po více než roce se mi podařilo otěhotnět, na první kontrole v 9tt (CRL 19 mm) však nebyla srdeční akce. Jsem tedy po revizi. Doktor mi vysvětlil, že se s největší pravděpodobností jednalo o špatně založené embryo a nemám se tím více zabývat. Chci si být ovšem jistá, že pro příští těhotenství nemůžu udělat já osobně udělat něco víc. Jde mi o to, že jsem se tentokrát příliš nešetřila. Mám sedavé zaměstnání, relaxuji proto aktivně. Sport mi dělá dobře, v těhotenství jsem nebyla unavená, nekrvácela jsem ani nešpinila a pohyb mi pomáhal s nevolnostmi, proto jsem pokračovala. Chodila jsem na delší svižné procházky (do 10 km), lehce posilovala a také jezdila na kole. Vždy to bylo maximálně 30 km, ale jezdila jsem také kopce a občas mírné terény. Snažila jsem se hlídat tep.frekvenci, náročnější kopce vyšla pěšky, ale stále přemýšlím, zda jsem tím nemohla embryo poškodit. Pila jsem rovněž kávu (max 2 denně). Mám být příště opatrnější, nebo to hodit za hlavu?
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hoďte to za hlavu. Ani pohyb ani káva v uvedeném množství nebyly příčinou těhotenské ztráty. 
V šestinedělí nemusíte být v klidu.  Pouze nejsou vhodné koupele, místo nich se jen sprchujte. Také není vhodný pohlavní styk. Jinak, nemáte-li obtíže, je možné od konce krvácení postupně fyzickou aktivitu zvyšovat. Tedy procházky, domácí práce. S cyklistikou bych vyčkal po šestinedělí
MUDr. Jan Šulc
potrácení
(pokračování) Také Vás prosím o názor, jak dlouho zůstat po revizi v klidovém režimu. V nemocnici říkali celé šestinedělí (to znamená celých 6 týdnů, nebo do 1. menstruace?), četla jsem ale i názory, že je možné začít dříve. Vím, že by mi pohyb hodně pomohl po psychické stránce, nečinnost je pro mě ubíjející i za normálních okolností. Od kdy je možné začít s domácími pracemi, delšími procházkami i například tou cyklistikou? Moc děkuji za Vaše odpovědi
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
potrácení
Dobrý den, doporučujete nějaké vyšetření po časné těhotenské ztrátě (zpoždění ms o týden, pak velmi silná ms)? Po pár dnech očekávané ms jsem začala lehce špinit a pak přišla ms. Špinění mívám i v obvyklém cyklu, ale vždycky je pár dní před ms, teď začalo až v době ms. Zajímalo by mě, jestli to může mít nějaký vliv? Mám poprosit o nějaké vyšetření svého lékaře? Nebo si poradila příroda a nemám to řešit? O miminko se už pár měsíců snažíme. Díky
Iv
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šlo-li o první ztrátu, není třeba to nijak řešit. Je reálné, že napodruhé to již vyjde. Teprve opakované ztráty jsou důvodem k vyšetřování. Často se ale stejně na žádný zjevný důvod nepřijde
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobry den, pred 6 tydny jsem podstoupila medikamentozni ut. Na kontrole po 14 dnech jsem dostala injekci pro vylouceni rezidui, na dalsi kontrole po tydnu stale rezidua ale udajne moc mala na revizi, a mam vyckat menstruace. Nekolik dni mam uz bolesti v podbrisku a pruhledny vytok a spinim, ale menses jeste nemam. Muze se jeste dostavit i po tech 6 tydnech nebo bych uz mela jit na kontrolu? Dekuji
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení může stále ještě přijít. Máte-li ale bolesti, navštivte raději lékaře
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň, pred týždňom som potratila (v 7+0). Keďže mi vyšla z krvi hodnota TSH 4,26, pani doktorka ma poslala na endokrinológiu. Tam mi zistili, že zrejme štítna žľaza je v poriadku, ale namerali tlak 190/78.. bola som vo veľkom strese (čo som vždy pri meraní tlaku), pulz 140. Doma vkľude mávam pulz pravideľný 80 úderov za minútu. Dhé roky som sa liečila na panickú poruchu, ktorá prešla do úzkostnej, hocičo ma vystraší, lakne.. Chcem sa spýtať, mohol byť príčinou potratu tlak krvi alebo moje psychické stavy, resp. ak mi vyskočí tlak pri každom strese? Veľmi ma to trápi. Čo by ste mi aj poradili, keď budem chcieť opäť otehotnieť.. liečiť psychiku, krvný tlak alebo zdravú životosprávu? Ďakujem.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinu potratu nelze prakticky nikdy jednoznačně určit. Psychické problémy i kolísání tlaku mohou být příčinou, ale také nemusí
Sklon k vyššímu tlaku byste měla řešit se svým praktickým lékařem.
Určitě je před dalším otěhotněním vhodná péče psychiatra, možná i medikace.
Pokud jde o štítnou žlázu, nemám dost informací o tom, co přesně bylo vyšetřeno. Nízká dávka hormonů štítné žlázy by podle mne neměla vadit. Pokud ale endokrinolog žádnou léčbu nedoporučil, nejspíše to není nezbytné
Doporučuji užívat některý multivitamin pro žena, které plánují otěhotnění
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,ve 21 TT jsem bohužel potratila dvojčátka.Byla jsem po umělém oplodnění a měla jsem darované vajíčka.Chtela bych se zeptat kdy můžu podstoupit další oplodnění?
Mària Kóňova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na průběhu šestinedělí, gynekologickém nálezu a na Vašem celkovém zdravotním stavu. Minimálně doporučuji vyčkat 2-3 měsíce
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Také mám teď po menstruaci asi zvětšené prsa, což normálně nemám. Jenže přítel neví nic, že by mu něco “ukáplo”.. Pokud by se prokázala, že jsem těhotná a na prášek je už pozdě, protože se to muselo stát nejpozději před 10 dny, kdy začala +- menstruace a před 3 dny skončila. Jak se vyhnout těhotenství? Psala jsem Vám předchvíli, zpráva byla dlouhá a proto sem musela psát na 2x. Děkuji za radu a odpověď.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
V případě pozitivního testu a těhotenství nechtěného se budete muset obrátit co nejdříve na svého gynekologa a žádat o interrupci
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
mohou být hematomy příčinou potratu? Děkuji
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obecně hematomy neboli modřiny s potraty nesouvisí. Máte-li ale na mysli hematomy v děloze, opravdu mohou být příčinou potratu
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
co bývá příčinou hematomu v 1. trimestru těhotenství? Jsou tyto myomy nebezpečné pro riziko potratu? Děkuji za odpověď
Simona
simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou vzniku hematomu je narušení kontaktu mezi placentou a děložní stěnou
Riziko potratu záleží při myomatóze  na počtu myomů, jejich velikost a uložení. Největší riziko je u myomů uložených těsně pod sliznicí (submukózně), které deformujících děložní dutinu
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Vážený pane doktore, prosím o radu. Po KET-u bylo u mě zjištěno zamlknuté těhotenství. Po vysazení Utrogestanu se spustil samovolný potrat. Když i po 17 dnech potrácení u mě přetrvávali rezidua spojená s krvácením a bolestmi, rozhodli se lékaři udělat šetrnou revizi. Zákrok proběhl 30.1. I po něm krvácení pokračuje (není rozsáhlé, ale je) a také bolesti menstruačního typu. Je tento stav v normě a jak dlouho může trvat? Děkuji!
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po revizi děložní dutiny ustává obvykle krvácení do týdne. Bolesti by ale měly vymizet velmi záhy. Může jít o signál zánětu. proto doporučuji návštěvu gynekologa.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,

již podruhé jsem prodělala samovolný potrat. Poprvé se to stalo cca v 6 tt, následující cyklus jsem vyčkala a po další menstruaci jsem otěhotněla znovu. Tentokrát se jednalo spíše o biochemické těhotenství, nicméně mě děsí fakt, že již podruhé skončilo těhotenství neúspěšně. Chtěla bych se zeptat a spíše ujistit, zda toto lze považovat za běžnou záležitost a spíše náhodu, nebo se mám začít obávat a požadovat nějaká vyšetření na gynekologii? Může to mít nějaký dopad na další těhotenství? Nechci zbytečně plašit. Obě neúspěšná těhotenství se obešla bez revize.

Prosím také o informaci, zda se po biochemickém těhotenství můžeme dále snažit, či je lepší vyčkat nějakou dobu?

Děkuji.
AnnaF
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné 2 těhotenské ztráty nejsou úplně běžné, ale nejde o až tak velkou vzácnost.
Nebyla-li revize, není plodnost ovlivněna. Snahu o početí doporučuji raději až ob měsíc.
Aktuálně bych doporučil vyšetření funkce štítné žlázy. V případě opakování potratu je pak na místě genetické vyšetření obou partnerů.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, momentálně jsem 6+4 tt a hcg přestalo stoupat a na ultrazvuku nejsou vidět embryonální struktury (jen gestační váček a v něm ,,cosi" neidentifikovatelného). Čekám, zda neodkrvácí samo, abych nemusela na revizi. Ale jsem RH negativní. Je potřeba aplikace nějaké té injekce (imunoglobulin?)? Děkuji - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud se vůbec nevyvinul plod, je riziko Rh imunizace minimální a aplikace anti D IgG není podle mne nutná.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, velice Vám děkuji za Vaši odpověď, moc si Vašich rad vážím. Ještě se prosím zeptám k předchozímu dotazu, zda-li se máme objednat do specializovaného centra, jestli třeba je možné vyšetřit tu příčinu ztrát. Museli bychom do centra v Plzni. A nebo jestli máme nechat volný průběh a prostě to zkoušet, jestli bude některé vajíčko v pořádku. Štítnou žlázu mám v pořádku. Nevím, jestli v centru nám mohou s tímto pomoci, spíše se asi řeší problémy s početím než s udržením? Nebo prosím, neměla bych kromě Urogestanu brát ještě nějaké léky? Děkuji moc, Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou
Specializované centrum by mohlo nabídnout IVF cyklus s genetickou analýzou embryí a výběrem těch se správnou genetickou informací. Ve 40letech již ale nemůžete počítat s úhradou ze strany zdravotní pojišťovny a cena by byla v řádu mnoha desítek tisíc Kč. Jinak mě nenapadá, jak by mohli pomoci.
Pokud jde o léky, doporučuji kromě Utrogestanu multivitamin s dostatečnou dávkou kyseliny listové
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, prosím Vás, obracím se na Vás o radu, za poslední tři cykly mám za sebou tři nezdařilá těhot, vždy ve velmi ranné fázi. Je mně 40, takže nejpravd. příčina bude v kvalitě vajíčka. Prosím, dá se s tímto problémem něco dělat? Nebo to značí, že není šance, aby se to povedlo? Také mám problémy se žílami, tak mi napadlo, jestli to nemůže mít vliv, ale před lety jsem byla na testech a nebyl prokázán trombofilní stav. Ale v prvním těhotenství (ve 30) se mně hned na začátku udělala trombóza v noze a pak jsem si píchala až do konce šestinedělí injekce na ředění krve.
Od 4. dne po pozit. ovul. testu beru Utrogestan 2x2, vím od Vás, že je na podporu těhotenství, ale přesto bych se prosím ráda zeptala, nemůže utrogestan v některých případech naopak těhotenství zastavit? Také mám problémy s jednou stranou pánve (po prvním porodu), mám jednu tu pánevní lopatu posunutou nahoru a dost mně to v té pánvi už 10 let tahne a bolí, ale už jsem si na to zvykla. Jestli třeba to nemůže způsobovat, že by byl zárodek špatně vyživován? Děkuji moc, přeji všechno dobré v novém roce, Petra.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčina je asi opravdu v horší  kvalitě vajíček. S tím se bohužel nedá nic dělat. Neznamená to ale, že se nemůže "zadařit". Některá vajíčka jsou stále pravděpodobně v pořádku. Otázkou je, jaké je procentuální zastoupení těch kvalitních. To se nedá odhadnout.
Utrogestan nemůže těhotenství "zastavit". Je vhodné ho, v případě pozitivity gravitestu, užívat ještě nejméně další 4 týdny.
Ztráty pravděpodobně nesouvisí s problémem s žilami.  U změněného postavení pánve souvislost spíše také není, ale jisté to podle mne není - mohlo by případně pomoci rehabilitační cvičení.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň pán doktor, som momentálne po dvoch spontánnych potratoch(bez revízie) následne mesiac po sebe. Oba boli týždeň po vynechaní MS, ktorá potom sama nastúpila. Moja gynekologička mi odporúčila počkať 3 mesiace s ďalším otehotnením. Máte rovnaký názor? Myslíte, že potraty mohlo spôsobiť aj pitie kávy?Mám 32 rokov, užívam kys.listovú. Predchádzajúce tehotenstvo som mala rovnako rizikové, kde mi hrozil potrat v prvých týždňoch(krvácanie). Ďakujem Vám za odpoveď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že 3 měsíce pauza je zbytečně dlouhá doba. 1 měsíc odkladu bych ale doporučil
Káva v rozumném množství není příčinou ztrát
Zvážil bych vyšetření funkce štítné žlázy
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, vážený pane doktore, prosím Vás o radu, jak bych měla dále postupovat. Je mi 40, plánuji těhotenství, nyní se dvakrát po sobě zadařilo, ale pak přišla časná ztráta a dostala jsem MS. Prvně 14 dní po termínu oček.MS a podruhé byla ztráta ještě dříve. Užívám následující léky: Clostilbegyt 2x1 od 5. do 9 dne, ovulace probíhá kolem 20. dne cyklu, třetí den po ovulaci zavádím Utrogestan 2x2 až do začátku MS. Prosím, kde by mohla být příčina, proč těhotenství dále nepokračuje??? Užívám následující léky a doplňky: Detralex 1x2, Kyselinu listovou (Nosifol), horčík. omega mastné kyseliny, Maka - přírodní doplněk na hormonální systém, Cordyceps - čínská houba na podporu imunity a též se doporučuje pro podporu plodnosti. Manžel užívá též kys.listovou - Nosifol, Maku, Cordyceps (imunita a plodnost), vit. E, selen, zinek. Ještě bychom chtěli udělat jeden pokus, pak budeme muset řešit nějakým vyšetření, začínám se bát, jestli to bude u mě vůbec možné, aby těhotenství pokračovalo. (První těhot, bez problému , ale před deseti lety). Ještě mně napadlo, jestli , jak užíváme ten Cordyceps (po ovu tedy vysazuji do MS, abych ho nebrala v těhot, i Maku vysazuji), tak jestli nemůže být imunita tak aktivovaná, že by zárodek v těle nepřijmula??? Prosím, jaké vyšetření si pak následně při dalším nezdaru máme nechat udělat a má se nechat vyšetřit i manžel, nebo, když dojde k početí a pak k časné ztrátě je jasný problém u mne? ? Mám prosím v následujícím pokusu užívat léky jako minule, nebo nemám třeba zvýšit dávku Utrogestanu, nebo neměla bych po ovu brát ještě jiné léky??? Děkuji moc, Petra
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že užíváte  příliš různých stravových doplňků. Všeho moc někdy  škodí. Vysadil bych Cordyceps, Maku i omega mastné kyseliny. 
Pokud neovulujete, je Clostilbegyt vhodný. Pokud ovulujete i bez něj, neužívejte ho. Utrogestan od ovulace užíváte správně, dávka stačí.
Doporučuji co nejdříve vyšetření funkce štítné žlázy. Porucha může být příčinou ztrát. Nejpravděpodobnější příčinou je ale  bohužel horší kvalita vajíček související s věkem. Proto určitě péči specializovaného pracoviště dlouho neodkládejte. 
Spermie spíše na vině nejsou, ale ani to není jisté
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
mám za sebou zamlklý potrat. Na kontrole v 8. týdnu bylo všechno v pořádku, velikost plodu odpovídala, srdeční akce byla. Na další kontrole za 4 týdny, tedy ve 12. týdnu, odpovídal plod velikostně 9+0, ale srdeční akce byla. Pan doktor si mě pozval na kontrolu za dalších 14 dní. Nicméně mi to nedalo a tři dny po kontrole ve 12. týdnu jsem podstoupila UZ na specializovaném pracovišti a srdeční akce již patrná nebyla. Ráda bych se zeptala, jestli je možné, aby v prvním trimestru měl plod co do velikosti zpoždění tři týdny a srdíčko stále bilo.
Děkuji předem za Vaši odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to obvyklé, ale úplně podobné zpomalení růstu při trvající akci srdeční vyloučit nelze
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý večer pán doktor. Chcela by som sa s vami poradit ohľadom prevencie proti hematomu. V 8 TT sme kvôli nemu mali bohužiaľ MA. Vedeli by ste mi prosím odporučiť nejakú formu prevencie pri ďalšom tehotenstve? Viem, že sa netreba namáhať, no pomôže užívanie nejakých doplnkov ako je ascorutin, železo, magnézium..prípadne fraxiparin? Ďakujem za odpoveď.
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S výjimkou omezení aktivity žádnou prevenci neznám.  Doporučuji se tím moc netrápit. Riziko opakování není velké a psychická pohoda je také důležitá
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
může být příčinou biochemických gravidit probíhající akutní (nebo i chronická) ureaplasmaticka infekce močových cest ?
Děkuji za odpověď
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jakákoli akutní infekce může být teoreticky příčinou časné ztráty. U chornického ureaplasmatického infektu močových cest je podle mne vliv sporný. Vyloučit ho ale zcela nelze
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně doporučení preventivní aplikace Fraxiparinu (či jiného nízkomolekulárního heparinu) v těhotenství jako doplněk k Utrogestanu v případě opakovaných potratů.
Mockrát děkuji předem.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na výsledcích testů - především genetického nálezu v oblasti trombofilních mutací. V některých případech má jistě pozitivní efekt, v některých tomu příliš nevěřím. Na druhou stranu ale tato léčba podle mne nemůže ublížit. Takže bych ji vyzkoušel.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den,
potřebuji poradit a uklidnit, lednu jsem po těžkém zvažování svých možností šla na potrat (farmakologický), důvodem byly užívané léky v době početí a v prvních týdnech (aulin), teď toho lituji a bojím s, že už nikdy nebudu mít dítě, že to byla má jediná možnost, je mi 35. Otěhotněla jsem poprvé asi po 1 měsící
Anička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko, že by se Vám již nepodařilo otěhotnět, je nízké. Doporučuji ale pokud možno další těhotenství dlouho neodkládat.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, chci se zeptat, zda má užití potratové pilulky vliv na budoucí plodnost?
Darina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li na mysli farmakologickou interupci, tak určité malé riziko pro budoucí plodnost vždy existuje. Je ale nižší než u interupce klasické
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, potratila jsem v 6 týdnu těhotenství. Cca 3 dny před potratem jsem odnesla k autu svého 4leteho syna (cca 18 kg) protoze byl nemocný. Od te doby me bolelo intenzivněji břicho ( i když to me bolelo už 2 týdny
). Mohl byt potrat způsoben tímto? O těhotenství jsem nevěděla, protoze jsem normální menstruovala.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím, že šlo o příčinu potratu
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň. Som po zamlknutom potrate, dieťa sa prestalo vyvíjať v 7+6. Zvolený bol vyčkávací prístup, následne do 2 týždňov som minulú sobotu potratila. Na 4.den krvácania som bola tento utorok na usg kontrole, maternica bola zmenšená, odišlo aj celé plodove vajce, ostali len malé kúsky, ktoré, ako povedala doktorka, odídu už aj samé. Dnes je šiesty deň od potratu a už nekrvacam, krvácanie teda trvalo len 5 dni. Na ďalšiu kontrolu mám ísť až za cca 5 týždňov keď mi nabehne a následne skončí prvá menstruacia. Aká je šanca že tieto malé kúsky naozaj zvyknú odísť už samé a nebude hroziť kyretaz?
mm1
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud již nekrvácíte a krvácet nezačnete dříve než za 3-4 týdny, tedy po šestinedělí, je pravděpodobnost, že se děloha kompletně "vyčistila" téměř 100%
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
může být příčinou ranného potratu latentní herpeticka infekce? Jde mi o to,že jsem v minulosti několikrát měla herpes v oblasti konečníku a genitálií. Pak už jsem to vždy poznala, tak jsem za vcasu nasadila herpesin a bylo vše ok. Vyrážka se objevila většinou pri oslabeném organismu,ale někdy i jen tak. Co mě ale zajímá je, zda to nemůže být problém pri otěhotnění. Jestli to zkrátka nemůže i v teto skryté (spící) formě způsobit velmi ranný potrat. V případě že ano, na co se mám nechat vyšetřit? Jaká je pak léčba? Děkuji za informaci.
J.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv chronické herpetické infekce na počínající těhotenství není pravděpodobný. Nelze ho ale vyloučit u akutní aktivace infektu. Lze odlišit stanovením protilátek - pro aktivaci svědčí pozitivita protilátek IgM. Léčba je obtížná a nemusí mít dlouhodobý efekt. Není podle mne ale třeba.
I při aktivní infekci je potrat poměrně vzácný. 
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat, můj partner má pozitivní lupus antikoagulans, četla jsem, že tohle u žen může způsobovat potraty. Může to mít vliv na těhotenství, i když je tento problém ze strany muže? Věřím, že spíše ne, jelikož se jedná o srážlivost krve, ale pro klid duše se Vás raději ptám. Moc děkuji předem za odpověď. Hezký den.
Ivona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám s tímto onemocněním praktickou  zkušenost a ani jsem nečetl o Vámi uváděném vlivu na riziko potratů. Lépe Vám možná odpoví specialista, který má v péči partnera nebo případně genetik - pokud jde o riziko přenosu na potomka.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Děkuji za rychlou odpověď. Problém s produkcí žlutého tělíska může být i u žen s dlouhou luteální fázi? U mě konkrétně cyklus 31 dní, ovulace 16DC.
Aaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, i při dlouhé luteální fázi může být produkce progesteronu nedostatečná. Je to sice méně časté než u zkrácené luteální fáze, ale není to vyloučené. Pokusem s Utrogestanem nic nepokazíte
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den pane doktore,
již podruhé u mě pravděpodobně probíhá spontánní potrat. Dělala jsem si TT 11 DPO - slabá druhá čárka, 12 DPO stále stejná, HCG tudíž asi neroste a vím co bude následovat. Chtěla jsem se zeptat, protože mi to moc vrtá hlavou. Co je se mnou špatně? ? Ani při prvním těhotenství jsem neměla sílící TT, jak kdyby došlo k oplodnění,ale v tom okamžiku se vše zastavilo. Žádný progres. Samozřejmě jsem pátrala na internetu a docetla jsem se o tvorbě protilátek proti trofoblastu a celkově o imunologickych příčinach neplodnosti. Nikdy jsem na alergie netrpěla, žádné pyly ani nic jiného. Imunitu mám řekla bych normální, neskoli mě každá chřipka. Může se jednat o tento problém? Nebo byste se spíše přikláněl k nějake jiné příčině takhle ranných potratů? Štítnou žlázu mám v pořádku, necítím se jinak gynekologicky nemocna. Děkuji za odpověď.
Aaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně jsem k imunologickým testům zaměřeným na problematiku neplodnost či časných ztrát velmi skeptický. Dle mých zkušeností má řada žen nějaký pozitivní nález a bez problémů otěhotní a donosí. A opačně - znám řadu žen, které mají s početím či donošením problém a všechny výsledky mají v normě.
Často příčinou časných ztrát může být nedostatečná činnost žlutého tělíska - tzv. luteální insuficience. Tento stav se velmi obtížně prokazuje -hladiny progesteronu velmi kolísají i v průběhu dne.
Doporučuji vyzkoušet gestagenní podporu luteální fáze- tedy například Utrogestan 2xdenně 2 tbl do pochvy. Začít je třeba až 1-2 dny po ovulaci! Tu je třeba sledovat. Užívání je pak vhodné v případě pozitivního gravitestu do 8. týdne těhotenství. Test doporučuji 2 týdny po ovulaci. Při negativní testu nebo při nástupu menses Utrogestan vysaďte
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý deň chcem sa opýtať aký je váš názor.Som po 2 potratoch výsledky z hemalogie boli v poriadku oba hodnoty adrenalínu syndrómu lepivych doštičiek boli na hornej hranici. Myslíte si že je v poriadku brať preventívne pred otehotnením aj počas neho Anopyrin 100mg? Preto sa pýtam či preventívne lebo diagnózu nemám žiadnu ale veľa žien po potratoch ho vraj berie preventívne.Dakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud Vám Anopyrin přímo nedoporučil hematolog, spíše bych ho nenasazoval.
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, prosím ohledně potratové pilulky - je mi 33, první těhotenství, nyní 1 den 5tt, zvazuji pilulku a zajímalo by mne, jak velké riziko je pak případně znovu otěhotnět v tomto věku a jak moc je vlastně nyní potratová pilulka používaná, jak velké je riziko "případných" komplikací, že se nepodaří napoprvé... zda doporučujete :-( Děkuji - otázka upravena poradcem
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Každá interupce s sebou nese určité riziko poškození plodnosti v budoucnosti. Přesně ho odhadnout nelze. Záleží vždy na průběhu interupce. Farmakologická cesta má pravděpodobně riziko závažnějších  komplikací nižší než klasický chirurgický zákrok. 
MUDr. Jan Šulc