Středa 20. ledna 2021, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 20. ledna 2021 Ilona

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

endometriosa
Dobry den, v auguste 2020 mi bola diagnostikovana endometrioza. Snazim sa otehotniet zatial prirodzenou cestou. Vzhladom na zapal v tele mi boli predpisane ATB a ze aby sa predislo mykoze tak mi lekarka predpisala gynoflor. Po uziti cca 4tabliet sa u mna prejavili komplikacie,ako bolest v podbrusku,rezanie a palenie... Az potom som si precitala pribalovy letak,ze zeny s endometriozou brat gynoflor nemaju. Nikde som sa nedocitala,ze z akeho dovodu. Viete mi to prosim objasnit? Mozu byt moje tazkosti sposobene prave jeho uzivanim?
Dakujem pekny den.
Katarína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Důvodem je pravděpodobně obsah estriolu, tedy jednoho z estrogenů, v Gynofloru. Osobně se domnívám, že dávka je tak nízká, že endometriózu nemůže ovlivnit. Výrobce se tím podle mne do určité míry "jistí". Myslím, že Vaše obtíže s užíváním Gynofloru spíše nesouvisí. Bez vyšetření je ale těžké se vyjadřovat
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Pán doktor, ďakujem za odpoveď.Až teraz som si uvedomila, že som sa asi zle vyjadrila. Chcela som sa opytať, či može byť endometrioza v priestore medzi pošvou a konečnikom. Ako sa prejavuje a može sposobovať špinenie z tejto oblasti?Ďakujem pekne za Vaš čas.
MAJA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
endometriosa
Pán doktor, ďakujem za odpoveď.Až teraz som si uvedomila, že som sa asi zle vyjadrila. Chcela som sa opytať, či može byť endometrioza v priestore medzi pošvou a konečnikom. Ako sa prejavuje a može sposobovať špinenie z tejto oblasti?Ďakujem pekne za Vaš čas.
MAJA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endometrióza se může rozvíjet v rektovaginálním septu, tedy v tkáni mezi pochvou a konečníkem. Často působí bolesti hlavně při styku. "Špinění" není úplně typickým příznakem endometriózy rektovaginálního septa, ale i to se může objevit.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
rajem pekne ranko.Mam na Vas otazku, ako sa prejavuje endometriza vaginalneho septa? Može u ženy sposobovať z tejto oblasti špinenie?Ďakujem Vam za odpoveď.
MAJA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přepážka (septum) v pochvě je poměrně vzácná vrozená vada. Endometrióza by se na vaginálním septu teoreticky objevit mohla a mohlo by pak i jít o příčinu "špinění".
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Som po dvoch laparoskopiách, vždy mi vybrali endometriózne ložiská alebo cysty preto som brala Visanne a po vysadení sa máme snažiť o dieťa, mám však pomaly 39rokov, práve teraz ráno som dostala menštruáciu,takže už len čakať na plodné dni..a modliť sa aby sa mi znova nevytvorili ložiská endometriózy. Prvý krát mi celkom pomohol vitex jahňací, menštruácia bola kratšia a menej bolestivá, myslíte,že by som ho mohla znova brať ak budem mávať bolesti? lekár mi predpísal mastodynon,ale necítila som zmenu.Ďakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chcete-li otěhotnět, zvažoval bych co nejdříve IVF program
Nevím, co je vitex jahňací. Takže v tomto směru neporadím
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Ďakujem za odpoveď,po tých 6 týždňoch určite tehotenský test urobím ale bo bude cca 1.11., ešte by ma zaujímalo, že aká je možnosť otehotnenia po vysadení Visanne, malá, veľká? je na to dáke percentuálne vyjadrenie napríklad? ĎAKUJEM!
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jelikož neznám Váš nález ani přesný důvod nasazení Visanne, nedokážu Vám žádný odhad poskytnout
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Ďakujem za odpoveď, teraz je to už 20 dní a menzes nemám stále po vysadení Visanne, je dáka hranica kedy je už viac ako nutné aby menzes bol? Je možné kúpiť si neaké prírodné doplnky na spustenie menštruácie, alebo bylinky, čaje?Ďakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádná ostrá hranice  daná není. Vynechání menstruace prodlužuje léčebný účinek Visanne. Čili to není nic špatného. Pokud by se krvácení neobjevilo ani 6 týdnů po vysazení, navštivte lékaře. Bylinky ani  doplňky stravy nedoporučuji. Pokud byste se cítila "nějak divně" a přichází-li do úvahy otěhotnění, doporučuji pro jistotu gravitest z moče 
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Prosím Vás, mohli by ste mi povedať, do koľkých dní od doužívania,vysadenia Vissanne sa dostaví menštruácia? Dakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to velmi individuální. Někdy jde o dny, jindy o týdny
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, je mi 32 let, před dvěma lety jsem byla na laparoskopii endometriální cysty vel.8 cm. Před operací jsme se s manželem začali snažit o početí. Následně se cysta objevila znovu 4 cm, která byla odsátá. Pak jsem podstoupila IVF, bohužel v 6tt jsem potratila, na revizi jsem nebyla. Nyní mě začalo bolet v podbřišku, kvůli nynější situaci mě vyšetřoval jiný lékař, opět endometriální cysta 4 cm. Doktor mi ihned dal nějakou injekci na podporu prasknutí cysty. Mám pochybnosti o tomto postupu. Jelikož mi minule před operací bylo řečeno, že cysta nesmí prasknout. Mohu mít nějaké potíže? Postupoval tento doktor správně? Do jaké doby může endometriální cysta prasknout po podání injekce? Musím se něčím omezovat? Velice děkuji za odpověď.
Veronika Malá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endometriální cysta praskne jen velmi vzácně. Nevím-li přesně, jakou injekci lékař aplikoval, nemohu se k tomu vyjádřit. 
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, pane doktore,
jaký postup byste mi tedy doporučil?
Po Visanne jsem přibrala skoro 10kg a dale mam snizenou chut na sex - uzivam ho uz rok a čtvrt.
Menstruovat nechci - obávám se velkých bolestí, které jsem měla před operací.
Moc děkuji
Dobrý den,
Léčím se s endometriozou rektovag.septa a vaječníků, loni v květnu operace laparoskopicky.Ráda bych nyní vysadila Visanne (užívám od února 2019) a rozhodla jsem se nyní Visanne vysadit a zkusit užívat antikoncepci kontinuálně. Doporučujete tento postup?
Prosím o doporučení vhodné ATK pro mě. Mohu očekávat při vysazení Visanne a v začátcích užívání ATK nějaké kompikace? Je to časté??
Moc děkuji za doporučení.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
<br><br><br><br><br>Efekt hormonální antikoncepce na endometriózu bývá slabší než u Visanne. Potíže spojené s endometriózou můžou někdy zintenzívnit.
Osobně tento postup, není-li k němu nějaký vážný důvod, spíše nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pokud jde o nárůst hmotnosti zkuste zvýšit kalorický výdej a snížit příjem. 
Řešením obtíží by mohlo být otěhotnění.
Další možností je přechod na hormonální antikoncepci v režimu bez pauzy. Jak se ale budete cítit nelze úplně odhadnout
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den,

Léčím se s endometriozou rektovag.septa a vaječníků, loni v květnu operace laparoskopicky.

Ráda bych nyní vysadila Visanne (užívám od února 2019) a rozhodla jsem se nyní Visanne vysadit a zkusit užívat antikoncepci kontinuálně. Doporučujete tento postup?

Prosím o doporučení vhodné ATK pro mě. Mohu očekávat při vysazení Visanne a v začátcích užívání ATK nějaké kompikace? Je to časté??

Moc děkuji za doporučení, Veronika
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Efekt hormonální antikoncepce na endometriózu bývá slabší než u Visanne. Potíže spojené s endometriózou můžou někdy zintenzívnit. 
Osobně tento postup, není-li k němu nějaký vážný důvod,  spíše nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den,
V listopadu jsem byla operována kvůli endometrióze na obou vaječnících. Po operaci jsem dostala hormonální léčbu - Visanne. Poslední měsíc pociťuji otoky rukou, těžké nohy a hlavně nárůst váhy cca 15kg. Jím vyváženě + mám dostatek pohybu. Myslíte si, že je to kvůli Visanne?
Děkuji za odpověď.
Andula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Visanne může někdy vést k váhovému přírůstku. Ovšem 15 kg za půl roku pravděpodobně není způsobeno pouze touto léčbou.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore. Měla bych dotaz ohledně ivf. Mám endometriózu na obou vaječnících. Cysty jsou 3 velikosti cca 3,5 cm. Za sebou mám 2 ivf, jedno čerstvě po loňské laparoskopii. Obě byla bez úspěchu. Teď mám před sebou 3. ivf a chtěla bych se zeptat jestli je lepší cysty nechat odstranit před stimulací a nebo ničemu nevadí. Jde mi o to jestli tam třeba nepřekáží v růstu folikulů, vždy mám folikuly jen na jedné straně a špatně reaguji na vysoké dávky hormonů. Nevím jestli je lepší případně podstoupit novou operaci, či do toho břicha nesahat kvůli případným dalším srustum. Moc děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poradit je obtížné. Neuvádíte svůj věk. Neznám ani výsledky hormonálních testů ani přesný průběh předchozích stimulací. Osobně se spíše přikláním  k tomu cysty předem neodstraňovat.  Vždy ale záleží na konkrétní situaci. Reakci vaječníků cysty ovlivňují. Otázkou ale je, zda to po laparoskopii bude lepší.
Nejde ani tak o  riziko vzniku srůstů, ale o to, co z vaječníků po operaci "zbude"
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, je mi 26let (děti nemám, HA jsme brala od 18-21let - špatně jsem ji snášela). Od 21 let již HA neberu. V srpnu 2019 jsem byla na prevenci a dr. mi zjistila nejspíše endometriozu (CA125 bylo v pořádku) - odeslala mě k primáři, aby mě poslal na laparoskopii - nicméně pan primář řekl, že se to zmenšilo a že není potřeba zatím a že mam za 2-3 měs. jít na ultrazvuk ke své dr. Nyní jsem tedy byla na ultrazvuku, kde se to zhoršilo. CA 125 mám již zvýšený. V poslední době na sobě cítím změny - únava, bolest prsů, přijde mi, že mě bolí klouby a pár týdnů pozoruji ve stolici malé množství červené krve. Nevím, zda to nějak souvisí? Bolest při styku nemám, ale menší chuť na sex ano. Dr. mi předepsala Visanne - říkala jsem ji že jsem i HA nesnášela a ona že to zkusíme. Bojím se jak budu na hormony reagovat, navíc mám obavy, zda budu moct mít jednou děti. V současné době děti nepřichází v úvahu. Jaký je váš názor na příznaky a zvolenou léčbu? Děkuji.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž znám přesně Váš nález, je krajně obtížné se k němu vyjadřovat. Čili jen obecně.
Uvedené obtíže nejsou při endometrióze typické. Krev ve stolici může mít řadu příčin. Aby to souviselo s endometriózu, muselo by jít o opravdu rozsáhlá ložiska tohoto onemocnění. Je třeba dále sledovat, vyšetřit
Visanne je z hlediska zachování plodností racionální léčbou
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den, pane doktore,

trpim endometriosou vajecniku a rektovag. septa, letos v kvetnu operace laparoskopicky - odstraneni endometriozy na vajecnicich a odebran 1 nepruchodny vejcovod.

Nyni uzivam Vissane, ktery snasim docela dobre, jen obcasne spineni a pobolivani bricha pri spineni.

Pred operaci a uzivanim Vissane nesnesitelna bolest a krece pri MS. Dalsi dite jiz neplanuji. Nyni resim, co dal, od ledna 2019 uzivam Vissane a vse ok, ale v pribalovem letaku se doporucuje uzivani max. rok- rok a pul. Operater mi rekl, ze Vissane mohu uzivat dlouhodobe a negat. ucinky nebyly prokazany, muj gynekolog dlouhod. uzivani Vissane nedoporucuje.

Nevim, k jake variante se mam priklonit, jestli uzivat dal vissane, nebo zvolit horm. telisko k odezneni MS- ale tam asi neni ucinek odezneni MS zarucen??

Dekuji za nazor, Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že hormonálně aktivní tělísko by bolesti neodstranilo. Blokuje cyklické změny pouze v děloze. K  úlevně je třeba kompletní blok cyklu. Ten lze dosáhnout například užíváním Vissane. Myslím, že  racionální je užívat rok či o něco málo déle a pak vysadit. Je reálné, že se ložiska endometriózy zmenší nebo i zmizí. Pokud by se obtíže vrátily, lze léčbu v časovém odstupu zopakovat.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore, již dlouho dobu mě trápí krvavavý nosní hlen týden před menstruací. Behěm tří dnů vymizí a opet se opakuje další měsíc týden před menstruací. Je to normální? Muže to mít spojitost s endometriózou, kterou trpím? Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobné obtíže jsou vzácné. Teoreticky by mohlo jít o ložisko endometriózy v nosní dutině. Ale osobně jsem se s podobným případem nesetkal. Více by snad mohl posoudit specialista na ORL.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Važený pane doktore, několik let mě trápí endometriální cysty a každý měsíc v určité dny opakující se čokoládový a krvavý vytok. Na laparoskopii byla provedena pouze průchodnost, která je v pořadku, ale endom. cysty nebyly odstraněny. Zbytek dělohy bez nálezu. Lze přes tuto diagnózu otěhotnět nebo rovnou podstoupit IVF? Hormon AMH 2,2 a pritel ma sperniogram v pořádku. Je mi 30let. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endometrióza poměrně výrazně snižuje šanci na početí přirozenou cestou. Neuvádíte, jak dlouho se snažíte o početí. Pokud se "nezadaří" do půl roku, doporučil bych IVF. Samozřejmě je možné tuto léčbu realizovat i dříve
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, prosím o názor. Je mi 25 let, děti nemám (4 roky již HA neberu jelikož mi způsobovala potíže). Nyní jsem šla na prevenci a Dr. mi zjistila nejspíše endometriózu 4 cm na vaječníku. K tomu mám nyní kvasinkovou infekci (mám Pimafucin a Conisor). Po MS mám přijít na ultrazvuk a prý půjdu na laparoskopii. Něco jsem o endometrioze četla na netu a nevím, z čeho by to mohlo být - prožila jsem stresy, přítel má rakovinu a nedávno jsem prochladla. Nikdo z rodiny tímto netrpěl. Je fakt, že zhruba tak 2-3 měsíce pozoruji změny v cyklu (dříve jsem znala cyklus jako hodinky) - nyní jsem třeba měla zpoždění MS o 5 dní (vždy jsem měla MS přesnou), hnědou krev, bolesti hlavy, bolesti prsou - nikdy jsem toto nemívala. Ani tolik necítím jednotlivé fáze (jako ovulaci apod.). Chci se zeptat, je možnost, že by se mi to ztratilo samo nebo je to nepravděpodobné? Jaký postup byste mi doporučil vy? Jsou na to nějaké alternativní cesty? Hormonální léčbu (se zkušenosti s HA) podstupovat nechci.
MartinaM
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O vzniku endometriózy nevíme zatím zdaleka vše. Za nejpravděpodobnější se bere tzv.implantační teorie - něco málo menstruační krve se vejcovody dostává do břišní dutiny, kde se za určitých okolností uchytí.
S kvasinkouvou infekcí  ani s prochladnutím endometrióza nesouvisí. Se stresem spíše také ne. To ale není zcela jisté. Se stresem mohou souviset změny cyklu.
Řešením endometriózy je buď její odstranění laparoskopickou cestou nebo hormonální léčba. Dle rozsahu a vzhledu nálezu lze i nějakou dobu vyčkávat. Pomoci může těhotenství, v kterém endometrióza často vymizí.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň, pán doktor. V apríli som podstúpila operáciu kvôli endometrióze a cystám na pravom vaječníku. Tretieho mája mi bolo vpichnuté liečivo Diphereline 11,25 g. Obdobie účinnosti lieku a teda aj blokácie menštruácie malo trvať 3 mesiace. Do dnes čakám a menštruácia neprišla. Môže mať dlhšie trvajúci účinok?
Ďakujem za odpoveď.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, tento lék může někdy blokovat cyklus i po delší dobu než jsou 3 měsíce
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, mám endometriozu vajecnikov a lekar mi predpisal uživat visanne nakolko mám skoro stále spinenie a idem na dovolenku chcem sa spýtať či mi pomože norethisteron a či mojem uživať spolu tie dva lieky
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kombinovat Norethisteron s Visanne není podle mne vhodné
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore.
V roce 2017 mi byla diag.endometriozata vaječníku a pánevní pobřišnice. Z vaječníku byla cysta odstraněna. Byla zavedena Mirena kterou jsem špatně snášela a v po roce jí tělo vypudilo. Po třech měsících se vrátilo krvácení každých 14 dní, silné bolesti v podbřišku, panvy a ve vagině vystřelující až do třísel. Byl nasazen Duphaston problemi byly i při něm a též jsem ho špatně snášela. V poradně zvažují další léčbu hormony jelikož na UTZ nic nevidí. Je možné si zažádat o kontrolní Laparo event.se domluvit a operativně chtít umělý přechod. Bude mi 40 let dítě už neplánuji a neustále bolesti a krvácení mě velmi omezuji v práci i doma.Jsem sama s dcerou která má 1 stupeň LMR tak potřebuji fungovat. Navíc se léčím na deprese a aby toho nebylo málo mám ještě Neurofibramatozu typ 1. Co by jste mi poradil jako řešení. Jsem z toho už nesťastná. - otázka upravena poradcem
Vitězslava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kontrolní laparoskopie je podle mne vhodná. Ovšem kastrace, tedy "umělý přechod" chirurgickou cestou, není podle mne dobrým řešením. Zákrok by Vám teoreticky mohl ulevit,  mohl by ale také obtíže, především deprese, zhoršit. Byla-li by endometrióza laparoskopicky potvrzena, lze její ložiska při výkonu odstranit nebo alespoň zmenšit. A pak by přicházela do úvahy léčba přípravkem Visanne. A nebo několikaměsíční pravidelná aplikace Dipherelinu depot - což by byla také varianta přechodu, ovšem vratná.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, před necelými dvěma lety jsem byla na operaci kvůli endo. cystě na vaječníku, která se objevila týden po samovolném potratu v 6tt. Od potratu často, když jdu na malou, cítím ostrou bolest v podbřišku. Zánět moč. měchýře nemám, krev v pořádku. Ve zprávě z nemocnice mám psáno: Dg. Endometrioma ovarii 1. sin., endometriosis pelv. min. absces gl. Bartholini 1. dx., Op: LSK-enukluace endometriomu, koagulace endometriosy MP Incize a drenáž abscesu. Řekli, že cysta a malé ložisko endometriozy na děloze byly odstraněny, jinak by to mělo být čisté. Lze určit jaký stupeň nemoci to je? Chci se zeptat, zda ze zprávy vyplývá, že ložisko na děloze odstranili a zda se může stát, že třeba nějaký srůst u moč. měchýře by se mohl přehlédnout? Či jakou příčinu by bolest teoreticky mohla mít? Od operace beru Visanne a jsem tedy nyní bez MS. Na UTZ vše v pořádku. V budoucnu si moc přeji mít děti. Moc Vám děkuji za odpověď, hezký den přeji.
Ivona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stupeň endometriózy může přesně určit jen operatér. Není to ale pro budoucnost nějak zásadní informace.
Co vše odstranili a neodstranili lze vyčíst jen z operačního protokolu, ze zprávy obtížně.
Na dálku nemůžu posoudit, co je příčinou obtíží. Srůst je jednou z možností. Může jít i o návrat endometriózy - malých ložisek, která nejsou na UZ vidět. Při léčbě Vissane to ale není časté.
Vše musí řešit Váš gynekolog, který Vás může vyšetřit. Přes internet to dost dobře nejde
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den je mi 40 a preslo 5 mesiacov od polrocnej liecby endometriozy Zoladexom,CA125 mi stuplo na 130,lekarka ma chce znova liecit inj.Decapeptyl,chcem sa spytat mozu sa znova podavat inj.mam podstupit tu liecbu,bojim sa toho ci to telo zvladne.Dakujem
Jenny
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám Váš nález a ani nevím, jaké Vám endometrióza činí potíže. Takže je těžké se vyjadřovat. Osobně jsou opakované podání analog GnRH (Zoladex i Decapeptyl jsou analoga GnRH) po skončené půlroční léčbě znovu nenasazoval. Takže s tím nemám praktickou zkušenost. Není-li ale jiná možnost léčby a máte-li obtíže, zkusit to lze. Nemyslím, že by to pro Vaše tělo byla až tak extrémní zátěž
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den ,
jsem po operaci endometriozy v močovém měchýři.Chtěla by jsem se zeptat za jak dlouho je možné po operaci začít sexualně žít.
Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Musí Vám odpovědět lékař, který operaci prováděl, případně lékař, který má k dispozici zprávu o operaci. Záleží na rozsahu výkonu, průběhu operace, hojení.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den, je mi 35 let, prvni tehotenstvi ve 32 letech bylo prirozene. Nyni se rok snazime o druhe. V listopadu 2018 mi byl diagnostikovan endometriom 3 cm a z krve vysoke hodnoty markeru. V lednu se nalez zmensil na centimetr. Na konci ledna jsem byla na laparoskopii, na vajecniku jsou dve cysty do 1 cm, odebrana biopisie s tim, ze se potvrdi, ze jde o cokoladovou cystu (neodstranovaly se). Jinak se zadna loziska endometriozy nenasla, ale ukazuji na ni srusty vajecniku k deloze.

Jako lecba navrzen Visanne na pul roku.Kdyz nemam zadne bolesti a chtela bych otehotnet, je lecba Visanne nutna? V informacich o leku jsem nasla, ze ma vliv spise na bolesti, pripadne zmenseni lozisek a ne na plodnost, tak vlastne nevim zda Visanne endometriozu vyleci? Vzhledem k tomu, ze pri operaci se nic z endometriozy neodstranilo, je mozne Visanne zacit brat treba za pul roku, pokud se nam nepodari otehotnet nebo je riziko rozsirovani endometriozy tak velke, ze je lepsi Visanne zacit brat hned?
Adela Prochazkova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Problém je v tom, že endometrióza velmi často brání otěhotnění.
Riziko růstu nálezu nelze vyloučit. Někdy se ložiska měsíce nemění, jindy se dramaticky zvětší za několik týdnů
Spíše bych tedy byl pro léčbu pomocí Visanne. Endometrióza může zcela vymizet a početí by pak nemělo nic bránit. Není to ale bohužel jisté
Možným řešení s nejvyšší šancí na rychlý úspěch je IVF program
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den chcem sa vas opytat mam po pichnuti koncom oktobra diphereline 11,25 je to prva injekcia po 3 mesiacoch dalsia menzes som mala este v novembri ale dostala som aj druhy co sa vlastne deje nezastavilo sa to je to na preliecenei endiometriozy dakujem
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předpokládám, že byl aplikován Dipherepil depot. Běžný Dipherelin menstruaci neovlivní.
I po aplikaci Dipherelinu depot se někdy 1-2 menstruace objeví. Vícekráte byste ale krvácet neměla. Pokud ano, bylo by vhodné zkrátit interval mezi aplikacemi
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore,
mám rok a půl po operaci endometria ve II. stupni. Proběhla léčba Visanne a nyní mám nasazenou antikoncepci Jannine. Po ultrazvuku a odebrání krve není endometrióza patrná. Je nutné brát stále antikoncepci i když nechci těhotnět? Děkuji za opověď.
Lucie V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte na mysli patrně endometriózu. 
Užívání antikoncepce je podle mne alespoň po několik dalších měsíců vhodné. Snižuje se tím riziko návratu endometriózy
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den, chcela by som sa spytat ci je dobre riesenie pri odstraneni vajecnikov ponechat maternicu. Zijem v zahranici, mam 47 rokov, endometrialnu cystu na 1 vajecniku a bolo mi navrhnute odstranenie oboch vajecnikov s tym, ze maternica sa ponecha. Je to podla Vas dobre riesenie? su potrebne navyse nejake hormony na maternicu?dakujem velmi pekne
Viky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dělohu je možné ponechat i odstranit. Oba postupy mají svá pro a proti.
Pro ponechání:
- jednodušší výkon s minimem rizika problémů s hojením
- zachování architektoniky malé pánve, což může být plus v oblasti sexu 
Pro odstranění:
- nulové riziko onemocnění dělohy v budoucnosti - zhoubný nádor čípku, děložní sliznice aj
- jednodušší hormonální substituční léčba- stačí pouze estrogen, není třeba přidávat gestagen
Po odstranění vaječníků budete zbavena jimi produkovaných hormonů. Ty nepotřebuje ani tak děloha, jako celé tělo. Bude zřejmě třeba nasadit hormonální substituční léčbu
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den. V roce 2016 mi byla odstraněna děloha. Při operaci se zjistilo, že mám endometriózu. Můj gynekolog mi předepsal Vissane. Pro recept jsem si chodila do nemocnice, protože tyto léky jsou drahé. Užívala jsem je 2 roky. Nyní mi je ani v nemocnici nechtějí předepsat a můj gynekolog také ne. Dle mého to je velmi neetické!!! Předepsal mi anikoncepci Bonadea. Jaký máte na to názor? Na koho se můžu obrátit? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jak rozsáhlou endometriózu jste měla, ale osobně bych také užívání Visanne déle než 2 roky nedoporučoval.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň, aké sú najtypickejšie príznaky endometriozy? Dá sa zistit pri klasickej preventívnej prehliadke a vag. ultrazvukom?
Tána
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejčastějším příznakem endometriózy jsou boleti před menses a hlavně v prvních dnech menstruace.
Při UZ vyšetření se dá vyslovit podezření na  endometriózu ve vaječnících (endometroidní cysty) nebo v děložní stěně (adenomyosa). Malá  ložiska viditelná na UZ nebývají. Jediným spolehlivým průkazem je laparoskopie.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore,
myslíte si, že je dobré při endometrioze zvolit nejprve kroky, jako je antikoncepce (6 měsíců v kuse bez pauzy a po následné pauze opět 6 měsíců brát antikoncepci) nebo je lepší jít hned na zákrok, kde zjistí jak na tom daná nemoc je a poté by člověk šel na druhý zákrok, kde už endometriozu odstraní? Nejsem odborník a chtěla bych vědět, co si myslíte a jaký postup by jste zvolil vy, jaký je dle Vašeho názoru ten nejlepší. Z mé rodiny na mě totiž tlačí, že čekat je hloupost a že bych měla jít hned na zákrok, na druhou stranu jsem slyšela, že bráním antikoncepce se snad může trochu endometrioza jakoby scvrknout a operace může být jakoby snazší. Nevím co zvolit, mockrát děkuji za Váš názor na postup léčby endometriozy.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na nálezu a na potížích. Jednoznačné doporučení neexistuje. Je třeba brát v potaz, že laparoskopie je výkon, který má sice velmi malá rizika, ale zcela bezrizikový není.
Osobně bych spíše nejprve zkusil konzervativní léčbu, tedy například antikoncepce nebo přípravek Visanne. Nález se může opravdu zlepšit a endometrióza může, nejde-li o rozsáhlé postižení, i vymizet
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, 11.9 jsem podstoupila laparoskopii. Měla jsem srůsty na levém vejcovodu a srostlé střevo k vejocovodu. Byla mi diagnostikovaná endometrioza. Vše mi odstranili avšak nyní mi gynekolog doporučuje, pokud neplánujeme nyní dítě na rok užívat léky, které maji zastavit menstruaci. Po roce pré je vhodné léky vysadit a snažit se o díte. Je tohle vhodné, popřípadě nebudu mít po roce problémy s otěhotnením, když nebude mé tělo pravidelně menstruovat? Děkuji
Jolana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o standardní postup, který by měl zabránit opětovnému výskytu endometriózy. Z hlediska otěhotnění rok trvající blok menstruace nevadí
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den,preco sa pri endometrioze musia ovarialne cysty stale operovat,ak teda nie su prilis velke,alebo nesposobuju tazkosti,ked je jasne ze sa budu tvorit stale. Pride mi zbytocne dookola chodit po operaciach...
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aniž nálezy vidím, je obtížné se vyjadřovat. Včasné odstranění cysty zabrání jejímu extrémnímu zvětšení, kdy již operace může být obtížná. V řadě případů ale opravdu opakovaná operace není nezbytně nutná
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň,
pán dokztor užívam Vísanne na endometriózu (cysty na vaječníku.Začala som 10.5 a na 15 deň som dostala menzes (zhruba v tom období som aj mala mať). Menzes bol slabší cca 5 dní. Odvtedy som špinila. Dnes (po 35 dňoch) užívania mi začal akoby zasa menzes (nie je silný, ale nie je to špinenie).Je to v poriadku pri Visanne? Visanne mám užívať tri mesiace. Čítala som, že niektoré dievčatá, počas Visanne nemali menzes iba špinenie, niektoré zasa menzes mali (slabší). Ďakujem pekne.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je při Visanne častým jevem. není třeba se tím zneklidňovat
MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Pán doktor, písala som Vám ohľadne čípok Gynflor, že sa neodporúčajú pri enodmetrióze. Odporučili ste mi čipky Fermalac vaginalis. Tie ale na Slovenku v lekárňach vôbec nemajú, ani ich nepoznajú. Chcem sa spýtať, či by som namiesto nich nemohla použiť Lactofeel gel (či je to niečo podobné). A ešte otázka, môžem čipky, prípadne gel používať, ak stále z toho Visanne trošku špiním?Veľmi pekne sa Vám chcem poďakovať za cenné rady, vážim si ich.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete užívat jakýkoli přípravek s laktobacily bez přídavku estrogenů. Lactofeel obsahuje kyselinu mléčnou, nikoli přímo laktobacily. Svým složením ale podporuje růst těchto bakterií, jsou-li v pochvě přítomny. Užít Lactofeel můžete, raději ale v době mimo krvácení, byť je slabé.
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň,
pán doktor chcela by som sa spýtať na čipky Gynflor. Lekár mi predpísal Polygynax a zároveň čipky Gynflor. Beriem ale aj Visanne kvôli endometrióze. Hneď po dobradí Polygynaxu som začala krvácať a tým, že beriem Visanne po krvácaní hneď špiniť. Čiže som Gynflor nebrala. Včera som si prečítala, že čipky Gynflor sa nemajú brať pri endometrióze. Môžem si ich aj tak nasadiť?Už je to skoro 3 týždne po dobratí Polygnaxu. Ďakujem za odpove´d.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Gynoflor obsahuje nízkou dávku ženského pohlavního hormonu  estriolu. Efekt na endometriózu je asi nevelký, ale osobně bych na zlepšení poševního prostředí doporučil některý přípravek s laktobacily bez estriolu -například Fermalac vaginalis. Takže moje doporučení je: při prokázané endometrióze spíše neužívat
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň, niekoľkokrát som bola operovaná na endoetriózu. Opäť sa objavila, tak mi lekár nasadil Visanne na 3 mesiace. Asi po 14 dňoch užívania mi začalo hučať vkuse v hlave (akoby v uchu). Bola som už aj u ušného a u neurológa s tým hučaním. Poslali ma na magnetickú rezonanciu. Môžeto byť vraj z krčnej chrbtice.... Pri Visanne je vedľajší účinok hučanie v ušiach.
A po 23 dňoch od užívania sa dostavil akoby menzes (4 dni silnejší) a odvtedy je špinenie už 14 deň (raz slabšie tmavé, sem tam krvavé). Má zmysel brať tento liek, keď aj tak už 14 dní špiním? Ešte by som mala liek užívať 2 mesiace. V minulosti som brala Visanne a nemala som hučanie v uchu.
Mária
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení, tedy špinění, je při této léčbě poměrně častým jevem. Pokud jde o hučení v hlavě, ještě jsem se s tím nesetkal. Asi bych zvažoval vysazení. Rozhodnout by ale měl lékař, který léčbu doporučil
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den ,doplnam este niekolko informacii,endometrioza mi sposobuje silne bolesti pocas cyklu a mam silnu menstruaciu,mam 39 rokov,deti nemam.Mam sa rozhodnut pre tu antikoncep.QLAIRA,alebo pre inj.ZOLADEX?
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zoladex je určitě účinnější.  Pokud byste plánovala těhotenství, bylo by vhodné co nejdříve zvažovat IVF program
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den som mesiac po laparoskopii kde mi bola odstaranena cysta 7cm a nato aj histolog.potvrdena rozsiahla endometrioza,vela zrastov po vsetkych organoch najviac crevo.Bola mi nasadena HA QLAiRA,tu som odmietla.Mam sa rozhodnut ci podstupim znovu operaciu,kde mi vyberu vsetko,alebo podstupim liecbu inj.ZOLADEX,ktorych sa obavam pre neziaduce ucinky.Prosim poradte mi,dakujem.
elise
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neuvádíte několik zásadních informací.
Důležitý je Váš věk, dále je podstatné, zda Vám endometrióza působí nějaké potíže a jaké a také hraje roli, zda ještě případně plánujete děti.
Takže nemohu příliš poradit.
Obava z vedlejších účinků Zoladexu není racionální. Tento lék navodí na několik měsíců umělý přechod. Pokud Vám odstraní dělohu s vaječníky, půjde o trvalý přechod - potíže budou stejné jako při Zoladexu, ovšem stav bude nevratný
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Endometrioza - Dobrý den, loni v říjnu jsem byla na odstranění endom.cyst na levém vaječníku. Dále mi byla naordinována léčba Depo Proverou. Dostala jsem 4 injekce (poslední začátkem ledna). Bohužel nežádoucí účinky mi hodně vadí a tak jsem už na další injekci nešla (návaly, bolestivý sex, pocení, vyrážka po těle, náladovost atd.). Moje doktorka to sice nedoporučila, ale řekla, že je to moje rozhodnutí. Co byste doporučil dál ? Dát se na bylinky ? Můžu nějak ovlivnit, aby se endometrióza nevrátila ? Níže doporučujete Visanne - můžu přejít na Visanne ? Nebudu mít stejné nežádoucí účinky ? Děkuji
Ali
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bylinky nedoporučuji. Přejít na Visanne je možné, ovšem podobné vedlejší účinky nejsou vyloučené. Řešením by mohlo být otěhotnění - pokud to ovšem přichází do úvahy
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den pane doktore,
myslíte si, že na endometriózu je vhodná antikoncepce AYREEN?Mám již 45let a 2 děti už mám, takže již neplánuji. Mám bolesti i v době ovulace.Je to možné?
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolesti při endometrióze jsou obvyklé před a při začátku menses. Někdy se ale objevují i jindy v průběhu cyklu. Je důležité, zda jde skutečně o endometriózu. Spolehlivým průkazem je pouze laparoskopie
Tuto antikoncepci je možné zkusit. Spíše bych ale doporučil jinou léčbu - např. přípravek Visanne
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň pán doktor, chcela by som vás poprosiť o radu. Lekár mi diagnostikoval 3cm cystu na ováriu, najprv mi povedal, že do 3 mesiacov je šanca, že zmizne, po kontrole o 3 mesiace mi oznámil, že sa jedná o endometrióznu cystu, ktorá nezmizne a že je potrebné ju vyoperovať. Ďalej mi povedal, že iné ložiská nevidí, ale samozrejme, vylúčiť ich nemôže. Môj lekár je zároveň aj chirurg. Pán doktor, moja otázka je nasledovná: mám 39 rokov, nemám absolútne žiadne ťažkosti, deti neplánujem. Môžem vyčkávať, ako sa bude môj stav vyvíjať? Je šanca vydržať bez operácie do prechodu, alebo sa predpokladá, že stav sa vždy bude len zhoršovať? Môžem ešte urobiť niečo iné, čím by som sa operácii vyhla a pomohla si? Ďakujem veľmi pekne.
SV
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že je vhodné cystu odstranit. Jednak Vás tento zákrok zbaví rizika bolestí v budoucích letech a také se vyloučí, že nejde o nic vážnějšího. Některé nádory vaječníků mohou na UZ vypadat podobně. Riziko, že jde o něco opravdu vážného, je sice malé, ale ne zcela nulové
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Stačí užívat Vissane pouze jeden měsíc pro zlepšení endometriózy? Nebo se musí lék užívat déle. Děkuji za odpověď.
Mirka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě je třeba užívat delší dobu
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, můžu se zeptat, zda může při užívání antikoncepce endometrióza růst, když vlastně cyklus není cyklus a menstruace je pouze pseudo? Může během týdenní přestávky cca jednou za půl roku při jinak kontinuálním užívání endometrióza progradovat? Děkuji mockrát.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální hladiny při užívání antikoncepce s pauzou jsou do jisté míry podobné těm v běžném cyklu. K příznivému ovlivnění endometriózy může vést jen blok cyklu, tedy užívání bez pauzy
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý den, na podzim jsem byla operována s cca 6cm endometriomem na pravém vaječníku, zároveň byla zjištěna ruptura levého ovaria zaviněná prasklou funkční cystou. Endometriom byl odstraněn a oba vaječníky byly zkoagulovány. V dalším cyklu se během menstruace endometriom objevil znovu, dále také roste a mizí cysta na levém vaječníku. Chápu správně, že pokud by byla cysta na levém vaječníku také endometriom, nemizela by v závislosti na ovulaci a menstruaci?
Následně mi byla v půlce dalšího cyklu nasazena antikoncepce Ayreen (mimo menstruaci) s doporučením kontinuálního užívání. Cca po dvou měsících jsem začla silně špinit, po týdnu se to změnilo víceméně v menstruaci, včetně bolestí, teď to budou cca dva týdny (včetně špinění), co tento stav trvá. Můj gynekolog doporučuje užívat antikoncepci kontinuálně dál, v mém případě zařadit týdenní pauzu v krajní nouzi. Co myslíte vy? Mockrát děkuji za odpovědi.
Františka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Endometriom nemizí. Pouze se může měnit jeho velikost.
Pokud jde o antikoncepci, souhlasím s doporučením Vašeho lékaře.
Existují i jiné přípravky k léčbě endometriosy - např. Visanne
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobry den, od 2013 som operorana skoro kazdy rok na cysty. Tuto jar ma operovali nakolko som mala na kazdom vajecniku cystu a jedna bola endometriozna. Nakolko ja zijem v zahranici nemozem doktorovi povedat aby mi spravili krvne testy, tu to tak nefunguje. V pondelok som bola na kontrole a mam zase cysty na obidvoch vajecnikoch znova a jedna z nich je endometriozna podla doktorky. Mam hormonalnu spiralu Mirena a po operacii mi dali este k tomu aj Provera tabletky 1 za den. No nakolko som zacala mat neuveritelne migreny tak sme sa dohodli, ze ich vysadime. No ja som z toho troska znicena nakolko mi to vyoperuju a za 3 mesiace mam cysty znova - to je taky riaden kolotoc ani sa nestihnem tesit, ze uz mam po tom a mam to znova. Endometriozu mam potvrdenu. Co by ste navrhovali v mojom pripade? Momentalne ma nechcu operovat znova a s hormonmi je u mna tazko skrz migrenu. Mam 40 rokov. Dakujem za radu
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Pokud neplánujete těhotenství, lze zkusit blok cyklu. Vždy jde ale o hormonální léčbu. Je třeba vyzkoušet, co by Vám nevyvolávalo migrenu - užívají se gestageny (přípravek Visanne) hormonální antikoncepce nebo  analoga GnRH (Zoladex, Decapeptyl, Synarel, aj.). Řešením také může být kompletní odstranění vaječníků

Plánujete-li ještě děti, je řešením IVF program

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý deň,
trpím endometriózou, pred rokom odobratý vaječník aj vajcovod. Druhá strana boli pri operácií v poriadku. V apríly zistená endocysta na druhom vaječníku, cca 3,5 cm. V máji sa mi podarilo otehotnieť, ale v júli bol z toho zamlklý potrat. Bola som nedávno na kontrole po čietní, všetko OK, ale lekár ma chce zase rezať. A ja moc z toho nadšená nie som. Aký to má význam každý polrok, rok chodiť na operáciu??? A keď sa mi raz podarilo s tou cystou otehotnieť, verím, že to pôjde opäť. Ale lekár vravel, že nám dáva mesiac....no určite sa nám to "podarí", pod takým tlakom :( Spomínal, že cysta vyzerá byť endometrická a je centrálne lokalizovaná, od apríla sa nezmenila, je stále 3,5 cm veľká. Myslíte, že sa môžme snažiť aspoň do Vianoc, bez toho, žeby sa stalo niečo vážne??? Za odpoveď ďakujem... - otázka upravena poradcem
Marta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Aniž nález vidím, je těžké se zodpovědně vyjadřovat. Spíše bych se ale asi snažil operaci vyhnout. Nejlepším řešením je opravdu otěhotnění. Při endometrióze je ale pravděpodobnost početí přirozenou cestou snížená. Pokud by se Vám záhy (během 1-2 měsíců)  "nezadařilo", zvažoval bych IVF program.

Další možností je pokus o hormonální léčbu - při ní ale není otěhotnění možné

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
dá se s dg. endometriózou otěhotnět ve 40 letech? Jaká je pravděpodobnost?
Děkuji za odpověď
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Záleží na rozsahu endometriózy a zásobě vajíček ve vaječnících. Obecně je již často ve 40 letech početí problémem a endometrióza prognózu ještě zhoršuje

MUDr. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý den,
jaké jsou příznaky endometriozy ve 40 letech. Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den

Nejčastějším příznakem jsou bolesti. Typicky se objevují před a při začátku menstruace. Často  se ale endometrióza může projevovat jinak - bolesti se objevují jindy- a v řadě případů nepůsobí obtíže vůbec

MUD. Jan Šulc

endometriosa
Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď. No trochu ste ma vystrašili, že to 3týždňové špinenie môže byť prejavom zápalu maternice. Každopádne hneď v pondelok idem za lekárom. A čo si teda myslíte? Mohlo toto krvácanie po kyrete zväčšovať moju endocystu? Či na ňu bude mať vplyv až prvý cyklus? Veľmi sa bojím, aby mi nezničila vaječník. Mám už len jeden a na operáciu ísť nechcem :(
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Krvácení endometriózu neovlivní

MUDr. Jan Šulc