Úterý 20. října 2020, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 20. října 2020 Vendelín

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, když zapíjím HA, dám si vždycky prášek dozadu na jazyk a zapiju. Je to otázka pár sekund. Je možné že by se mi takhle začal rozpouštět na jazyku a nějak se narušila ochrana?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předčasné rozpuštění a narušení antiko ochrany nehrozí
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den pane doktore, 18.9. jsem měla pohavní styk, 8. 10. měla přijít menstrulace, ale nepřišla. 14. a 16. jsem si udělala těhotenský test (každý od jiného výrobce) a oba vyšly negativní. Menstrulace stále nedorazila. Několik dní mě však pobolívají prsa, lehce mě pobolívá v bocích a někdy mám pocit tlaku v pupíku. V posledních měsících jsem byla poměrně i ve stresu a již měsíc mám v okolí čelisti akné, které jsem předtím nemívala. Chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla být i tak těhotná nebo je příčinou něco jiného. Děkuji za odpověď.
A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Negativní testy prakticky vylučují těhotenství počaté 18.9. Nejspíše jde o hormonální poruchu. Ta může být vyvolána stresem. Zatím bych ještě pár dní vyčkal, zda se stav neupraví.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
prosím co byste mi doporučil, nebo jaké jsou zkušennosti, pro klimakterický syndrom (extremni vysychání sliznic, zácpa)mi byl předepsán femoston 2/10, tablety si půlím kvůli vedlejším účinkům (pocit nafouknutí břicha a bolesti kolem žaludku, nevolnost), přesto i při této dávce tyto problémy přetrvávají, léky beru 2 měsíce, je možné, že tyto vedlejší účinky vymizí nebo byste mi doporučil nějaký jiný preparát.
děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Femoston jsou potahované tablety. U nich není půlení dobrým řešením. Existuje Femoston 1/10.
Uvedené  zažívací obtíže nejsou pro klimakterický syndrom typické.  Zkuste užívat důsledně po jídle
Nemám o Vás dost informací - neznám Váš věk, nepíšete ani, zda  při léčbě krvácíte či ne, a zda jste menstruovala před nasazením. 
Byla-li jste již bez menstruace, šlo by zkusit například Livial nebo Activelle. Pokud jste před nasazením léčby menstruovala, je třeba užít některý přípravek pro cyklický režim - např. Trisequens.
MUDr.Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, pane doktore. Děkuji za odpověď. Mám ještě jednu otázku. Musí vývoj krevní sraženiny ve špatně stavěnou dutinku vždy znamenat těhotenství? Je možné mít v děloze krevní sraženinu nebo dutinku, které by se odplavily při menstruaci? Děkuji za odpověď.
V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemusí vždy jít  o těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
Na ultrazvuku 1 screeningu jsem byla ve 12 tt.Po vyšetření 12+1.Je tedy odchylka +-3 dny??:) nebo více dnů
Klarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 12. týdnu by měla být spolehlivost určení stáří těhotenství +- 3 dny
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Moje přítelkyně bere pravidelněy každý den antikoncepci yosefinne už tři měsíce. Teď by měla mít menstruaci, ale ta se nedostavila, nebo dostavila, ale jen na pár hodin a velmi slabě. Je možné, že by otěhotněla?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynechání nebo zeslabení menstruace je při užívání hormonální antikoncepce častým jevem. Jistotu může přinést gravitest z moče
Viz  též archiv odpovědí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den. Mám dotaz. 30. 9. jsem byla na odběru, hcg. Výsledek byl negativní, ale pan doktor našel krevní sraženinu. 15. 10. jsem byla na vyšetření. Paní doktorka objevila špatně stavěnou dutinku. 16. 10. byl test hcg s hodnotou méně než 1,20. Je možné, aby se za 2 týdny z krevní sraženiny stala dutinka? Znamenají tyto hodnoty hcg těhotenství? Děkuji za odpověď.
V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uvedené hodnoty vylučují těhotenství starší než 10 dnů.
Pokud jde o sraženínku a dutinku - zřejmě píšete o UZ nálezu. Pak je podobný vývoj možný
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobry den pane doktora,

pred menstruaci a prvni dny behem dni nemam ani zase tak velke bolesti v podprisku jako spise v krizi a citim nafouknuta strea. Je to normalni? Co by s tim mela delat??
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to nic neobvyklého.
Pomoci může nasazení hormonální antikoncepce.
Někdy pomůže užívat 3 dny před začátkem menstruace Ibalgin nebo Acylpyrin  2x denně 1 tbl.
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, 2 roky se snažíme o dítě bez úspěchu. Chtěl bych se zeptat ohledně životnosti spermií - spermiogram mám výborný, ale napadá mě jedna věc - všude se píše o citlivosti spermií na vyšší teploty, ale nikde jsem se nedozvěděl, zda má vyšší teplota vliv jen na dozrávání a zralé již na teplo tak náchylné nejsou nebo jsou naopak náchylné na teplo i po ejakulaci. Jde mi o to, že moje běžná tělesná teplota je o 1,5-2°C nižší než partnerčina. Vzhledem k tomu, že spermie ve varlatech budou mít teplotu jistě ještě o nějaký stupeň nižší, tak by mě zajímalo, jak dlouho cca v pro ně tak nezvykle teplém prostředí mohou vydržet a mít tedy šanci oplodnit vajíčko?
Moc děkuji za odpověď.
mulisak
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V těle ženy je vždy vyšší teplota než ve varlatech. Spermie jsou na to uzpůsobeny, při průchodu hlenem děložního čípku se mění jejich vlastnosti. Takže nemyslím, že rozdíl vašich tělesných teplot je příčinou problémů s početím

Snažíte-li se o početí déle než rok, doporučuji péči specializovaného pracoviště. Je na místě doplnit řadu testů u ženy a i Váš spermiogram zopakovat.

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám budeme, až skončí COVIDová krize, věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky na naší recepci - 257212517

těhotenství
Dobrý den,
Ještě jedna otázka během 1 screeningu může být špatně udaný termín porodu rozdíl cca týden?? Nebo 1screening je odchylka cca -+3 dny??děkuji
Klarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na stáří těhotenství, kdy byl screening proveden. V 10.-12. týdnu by neměla být odchylka větší než +-3 dny. V 13.-14. týdnu pak o několik dní více.
Výše uvedené platí při provedení screeningu zkušeným lékařem na kvalitním UZ přístroji.
Upozorňuji, že děti se často rodí o dny či i o týden či  o více dříve či později, než je odhadnutý termín
MUDr. Jan Šulc
potrácení
Dobrý den, pane doktore, mám za sebou opakované zamlklé potraty kolem 7. týdne těhotenství. Genetika ok, štítná žláza ok, krevní srážlivost ok. Zatím jsem nebyla na imunologii. Nicméně chci se zeptat, jestli by opakované potraty mohly souviset s nízkou hladinou progesteronu? Nebo v případě nízkého progesteronu by těhotenství přestalo prosperovat ještě dříve než v tom 7. týdnu? Na nízkou hladinu progesteronu u sebe usuzuji dle toho, že mám celkem krátkou luteální fázi a zároveň hypoplastická prsa. Jaké jsou obecně příznaky nízké hladiny progesteronu, které na sobě žena může pozorovat? Jsou případně nějaké rady, jak tvorbu progesteronu podpořit, co do životního stylu a stravy? Děkuji, Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by nízká hladina progesteronu měla nějaké typické příznaky.
Zda může být nízká hladina progesteronu příčinou ztrát v 7. týdnu, není jisté. Spíše si myslím, že ne. Ale není to jisté
Nemám žádnou radu, jak tvorbu progesteronu v těle podpořit. 
Jednoduchým řešením je dodání progesteronu "z venku". Vhodným lékem je například Utrogestan. Je možné ho "naslepo" nasadit po pozitivním gravitestu v dávce 2xdenně 2 vaginální globulky a užívat do konce 8. týdne. Jistě to nemůže ublížit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

Pane doktore,byla jsem na prvním screeningu v Plzni na Genetice,myslíte,že by miminko mohli o 14 dnu špatně zaměřit a udat špatný termín porodu?
Klarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chybu o 2 týdny při určení stáří těhotenství v rámci provotrimestrálního screeningu považuji za vysoce nepravděpodobnou
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, pane doktore. Mám dotaz. Je možné, aby digitální test nenaměřil pozitivní hodnotu hcg v 11 týdnu těhotenství? Děkuji za odpověď.
Věrka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jakýkoli test z moče musí být v 11. týdnu gravidity pozitivní
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den pane doktore,po rozvodu jsem si našla přítele,mám ale obavy z orálního sexu s ním,přítel má v ústní dutině dlouhodobě opakované záněty dásní,hnisavé váčky pod zubem, navíc je silný kuřák.Myslíte,že je v této situaci orální sex vhodný a že mi nehrozí nějaké zdravotní riziko?Moc děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko nejspíše není nulové, byť asi ne nějak dramatické. Myslím, že by partner měl svůj stav své ústní dutiny řešit se stomatologem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore včera jsem dobrala platíčko antikocepce a dneska bych měla mít menstruaci ale nedostavilo se nic. Dělala jsem si včera test z moči a byl negativní. Je to normální? nebo se mám obávat těhotenství

ps. zhruba každý den jsme meli s partnerem pohlavní styk ale nikdy neejakuloval přimo do mě ale třeba do ruky nebo do ust
viky
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení nebo i vynechání krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic výjimečného. Chcete-li max jistotu, zkuste těhotenský test z moče
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Som po dvoch laparoskopiách, vždy mi vybrali endometriózne ložiská alebo cysty preto som brala Visanne a po vysadení sa máme snažiť o dieťa, mám však pomaly 39rokov, práve teraz ráno som dostala menštruáciu,takže už len čakať na plodné dni..a modliť sa aby sa mi znova nevytvorili ložiská endometriózy. Prvý krát mi celkom pomohol vitex jahňací, menštruácia bola kratšia a menej bolestivá, myslíte,že by som ho mohla znova brať ak budem mávať bolesti? lekár mi predpísal mastodynon,ale necítila som zmenu.Ďakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Chcete-li otěhotnět, zvažoval bych co nejdříve IVF program
Nevím, co je vitex jahňací. Takže v tomto směru neporadím
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore chci se zeptat dnes jsem si vzala o 1 a půl hodinu později prášek antikoncepce. Můžu díky této chybě otěhotnět?
petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odchylka v užívání o plus minus několik málo hodin nevadí
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore, je mi 33 a již 8 měsíců se snažíme o dítě. Hormonální profil mám v normě, amh 5,2 a manžel trochu horší spermiogram, ale ne nutně na IVF. Jak dlouho má ještě cenu snažit se přirozeně? A je hodnota amh v pořádku? Můj gynekolog mi tvrdí, že vyšší hodnota může být signálem pcos (norma je prý do 3?). Díky
Sylva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve většině laboratoří je norma AMH do 5,0. Vyšší hodnoty než je norma mohou opravdu svědčit pro PCO. Doporučuji zkusit sledovat ovulaci -např. testy z moče. Pokud ovulujete, není PCO problém. Péči specializovaného pracoviště bych doporučil v případě, že neovulujete. A nebo při neúspěšné snaze 12 a více měsíců.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Neuvádíte, byl-li spermiogram jednou nebo vícekráte. Pokud jen jednou, doporučuji opakovat
antikoncepce
Dobrý den, pokud udělám chybu v užívání v 3. týdnu (ha Birgi) a udělám pauzu, jsem chráněná od začátku nového plata?
Barbora
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U nového plata bude ochrana fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, nesedl mi dnešní oběd a tak jsem dnes mela jednorázovou řidší stolici, která nebyla vodnatá. Bylo to 18 hodin po užití tablety. Mam se dal chránit i jinak?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šlo-li o jednorázový problém, je selhání  vysoce nepravděpodobné. 
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Ďakujem za odpoveď,po tých 6 týždňoch určite tehotenský test urobím ale bo bude cca 1.11., ešte by ma zaujímalo, že aká je možnosť otehotnenia po vysadení Visanne, malá, veľká? je na to dáke percentuálne vyjadrenie napríklad? ĎAKUJEM!
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jelikož neznám Váš nález ani přesný důvod nasazení Visanne, nedokážu Vám žádný odhad poskytnout
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den chtěla bych se zeptat psala jsem sem nedavno o to že mám delohu a děložní čípek hodně vepředu .a má otázka zní .můžu mít od té delohy problémy s bolestmi bricha?a bolestivý sex? Říkala jsem ti i panu Dr a nějak mi neodpověděl.a začínám menstruovat místo jednoho dne tak i třeba 8 dní.mam znova jít panu k dr. Říkal že pokud se deloha nespravi cvičením na míči tak by mě delohu vzal.je mi 30let mám za sebou porod císařským řezem.dekuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přesně nevím, co si představit pod popisem "mám delohu a děložní čípek hodně vepředu". Jde-li o výrazný sestup dělohy, může jít o příčinu obtíží. Více může říct jen lékař, který Vás může vyšetřit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, moje přítelkyně užívá hormonální antikoncepci už druhým měsícem. Čtrnáct dní zpátky a také minulý týden jsme měli pohlavní styk a já do ní ejakuoval. Partnerka by měla mít už třetím dnem menstruaci, jenže ta se pořád nedostavila, je to pouze vynechání způsobené hormonální antikoncepcí nebo se jedná o těhotenství? Děkuji za odpověď.
Čestmír
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení nebo i vynechání krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic výjimečného. Chcete-li max jistotu, zkuste těhotenský test z moče
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Vážený pane doktore, Vy jste si tedy jistý v tom, že vynechání 13. a 14. tabletky Artizie tolik neznamená, i když došlo k nechráněněmu styku a zažívacím potížím? Hladina hormonů udrží antikoncepční účinek? Už by se to dávno projevilo na testech, že? Moc Vám děkuji za odpověď.
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Uvedené vynechání a obtíže antiko ochranu mohly narušit. Nicméně jste s ohledem na výsledky testů neotěhotněla
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, pane doktore. Prosím o radu. Beru HAK Artizia. Zapomněla jsem si vzít 13. A 14. Tabletu. 13. Byl styk bez kondomu a 14. Jsem měla průjem. Další menzes byl 12.9. Až 15. 9. slabý a ten poslední je od 10. 10. A má divný průběh. Ke styku došlo už 10. 8. A já stále nemám jasno, zda jsem těhotná nebo ne. 4.9. A 30.9. Jsem byla na odběru hcg.Výsledky negativní. Všechny testy jsou stále negativní. Mám však těhotenské příznaky. Nejedná se o zamlklé těhotenství? Kdy mám znovu testovat? 11.10. Jsem dělala test Clearblue s detekcí týdnů od oplodnění. Opět negativní... Děkuji za odpověď. Vlasta
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S ohledem na negativní testy těhotná na 99,99% nejste. I při zamlklém těhotenství by byly testy pozitivní. Třeba slabě, ale pozitivní.
Roli nejspíše hraje Vaše psychika.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, 2 měsíce užívám antikoncepci Vreyu a poslední pauzu jsem si zkrátila o den, tudíž místo 7 dnů na 6. Dobrala jsem platíčko, teď mám pauzu 4. den a menstruaci stále nemám. Měla bych se bát těhotenství, i když jsem prášky brala pravidelně a žádné jiné léky jsem k tomu nebrala? Děkuji za odpověď.
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení nebo i vynechání krvácení není při užívání hormonální antikoncepce nic výjimečného. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, děkuji za zodpovězení otázky ohledně hašlerek a potencionálního narušení antikoncepce. Ještě bych se chtěla zeptat, jsem ted v 3. týdnu užívání. Mám pro jistotu spojit plata nebo je riziko selhání tak malé že to nemá cenu řešit? Beru HA Birgi
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Považuji spojení plat za zbytečné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, dala jsem si pár haslerek. Pak jsem si uvědomila že obsahují anýz a ten prý může způsobit selhání antikoncepce. Mám se teď chránit jinak?
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že antikoncepční ochrana není narušená
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
jaký je minimální věk požadovaný pro testování na pohlavně přenosné choroby? potřebují moji rodiče vědět?
jasmin
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že žádný minimální věk není stanoven. Jak je to s informováním rodičů u nezletilých, nevím. Také bude záležet na tom, na jaké choroby chcete být testována. Doporučuji zeptat se specialisty, tedy dermato-venerologa
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Ďakujem za odpoveď, teraz je to už 20 dní a menzes nemám stále po vysadení Visanne, je dáka hranica kedy je už viac ako nutné aby menzes bol? Je možné kúpiť si neaké prírodné doplnky na spustenie menštruácie, alebo bylinky, čaje?Ďakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádná ostrá hranice  daná není. Vynechání menstruace prodlužuje léčebný účinek Visanne. Čili to není nic špatného. Pokud by se krvácení neobjevilo ani 6 týdnů po vysazení, navštivte lékaře. Bylinky ani  doplňky stravy nedoporučuji. Pokud byste se cítila "nějak divně" a přichází-li do úvahy otěhotnění, doporučuji pro jistotu gravitest z moče 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,

přibližně poslední víc než rok poté, co jsem přestala užívat HA mám potíže s menstruací, cykly mám přibližně 10týdnů, ms samotná je pak velmi dlouhá a nadměrně silná. Na gynekologii jsem dostala Orgametril, který mi pomáhá, ms je pravidelná, spíš slabší a 4dny dlouhá, celkem mám balení na půl roku, z toho 3měsíce už mám za sebou. Také jsem byla poslaná na endokrinologii a zjistili mi tam S_TSH přes 10. A diagnostikovali mi sníženou funkci štítné žlázy, beru Letrox 50. Mám i další příznaky-padání vlasů, pocit neustálého chladu, únava. Chci se zeptat, jestli spolu štítná žláza, resp. její snížená funkce a menstruace souvisí, tzn. jestli problémy které mám může mít na svědomí právě štítná žláza? Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výrazná porucha funkce štítné žlázy opravdu může způsobovat podobné poruchy cyklu. Nebo se minimálně na jejich vzniku může spolupodílet
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jaké je pravděpodobnost otěhotnění ve 44 letech? Je možné donosit zdravé dítě? Jaká jsou možná rizika pro matku?
Děkuji za odpověď?
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobnost početí je již hodně nízká. Procentuální odhad není dost dobře možný
Pro zdraví ženy, pokud se s ničím neléčí,  těhotenství nepředstavuje ani ve 44 letech nějaká dramatická rizika.
Poměrně výrazné je ale riziko potratu - skončí tak minimálně 25, spíše i více procent těhotenství.
Vyšší je i riziko vrozených vad - ta ale dokáže moderní medicína včas odhalit
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, je mi 48 let a v poslední době jsem prodělala akutní zánět močového měchýře, v moči se mi objevila krev a velké množství bakterií Esterichia coli, byla jsem léčena antibiotiky. S přítelem se pohlavně stýkáme a přítel mě také uspokojuje rukou a také orálně. Z dalšího sexuálního života již budu mít obavy, aby se nákaza znovu neopakovala, aby se mě dovnitř znovu nezavlekla. Prosím jak tomuto předejít nebo raději se s přítelem již pohlavně nestýkat z důvodu obavy před další možnou nákazou? Děkuji za radu.
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je otázkou, zda zánět měchýře opravdu souvisí s pohlavním stykem. Příčina může být i jiná. V případě, že se nález  v moči upravil a nemáte obtíže, myslím, že není třeba sexuální aktivitu omezovat.  Důležité je také správné složení Vašeho poševního prostředí. Zkuste nějaký čas užívat probiotika - např. Fermalac vaginalis cca 3xtýdně 1 tbl do pochvy
MUDr. Jan Šulc 
prevence
Dobrý den pane doktore,
dnes mi moje gynekoložka volala, že cytologické vyšetření bylo neprůkazné, protože ve stěru nebyly žádné buňky. Jak je prosím, možné, že se toto stane? A co to vůbec znamená? Další cytologii mám za půl roku.
Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na způsobu stěru i  na zpracování v laboratoři. Správně hodnotitelných buněk na sklíčku nejspíše bylo jen málo. Občas se to stane a nemá to pro Vás žádný zásadní význam. Že by ve stěru nebyly vůbec žádné buňky, je neobvyklé. V tom případě bych zvažoval stěr opakovat v brzké době.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore, je mi 54 let. Pred 4 lety jsem začala užívat Klimodien. Dávku jsem po 2 letech postupně snížila na polovinu tablety. Před 4 měsíci jsem lék vysadila. Prohlídka u gynekologa před měsícem včetně ultrazvuku, vše v pořádku. V noci jsem se začala pravidelně probouzet a mám potíže usnout. Občas je mi více teplo, jako návaly bych to zatím neoznačila. Dnes jsem začala krvácet. Kdyby příčinou krvácení byla hormonální nerovnováha, doporučil by jste pokračování v HST? Jaký přípravek může nahradit Klimodien, který již není dostupný?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinu krvácení je určitě třeba prověřit.
Pokud by byla substituční léčba na místě, efekt podobný Klimodienu má přípravek Activelle nebo Ladybon
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem 38tt a pro neprospívání miminka mně byly dneska zavedeny tyčinky na připravu porodních cest a vyvolání porodu.Můžou samy o sobě tyhle tyčinky rozjet porod,nebo se poté zavedou tablety.
Děkuji
Vlasta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to individuální. Někdy i pouze tyto tyčinky mohou spustit porodní činnost, jindy je třeba medikace
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Prosím Vás, mohli by ste mi povedať, do koľkých dní od doužívania,vysadenia Vissanne sa dostaví menštruácia? Dakujem.
LAURA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to velmi individuální. Někdy jde o dny, jindy o týdny
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, s mužem se snažíme o mi i víc jak rok, mně je 19 a jemu 32. Teď v poslední době cca 3nedele mě bolely prsa a byla jsem nafoukla. Včera se mi naliti prsout jednou tolik zvětšilo. Ale dneska ráno jsem začala hodně krvácet a navíc o 8 dní dříve než má ten MS přijít. Jsem zoufalá a nevím co dělat, absolutně nevím co to může být děkuji vám za radu. Budu velmi vděčná...
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jde o hormonální poruchu. Pro jistotu ale doporučuji těhotenský test z moče. Bude-li negativní, stav by se měl upravit. Pokud se neupraví nebo by byl test pozitivní, navštivte svého gynekologa.

Ve výhledu se i s partnerem obraťte na některé pracoviště specializující se na léčbu neplodnosti

MUDr. Jan Šulc

P.S. Jsme-li pro vás dostupní, rádi se vám případně v budoucnosti budeme věnovat. Objednejte se v tom případě i s partnerem na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom probrali všechny možnosti dalšího postupu. Objednání je snadné - telefonicky  - 257212517

nepravidelnost v krvácení
Dobrý deň. Menštruáciu som dostala 16.9. na 24 deň cyklu a trvala 12 dní a bola silnejšia a na 5 deň cyklu so zrazeninami. Na 15. deň cyklu som začala znovu krvácať, nie veľa, krv bola zo začiatku vodovejšia, potom červená, na 18. deň cyklu-zrazenina,
ďalšie dni ráno ružové, potom nič, na 20. deň cyklu ráno ružové, večer krvácanie bolo väčšie a vyšla menšia zrazenina, nevedela som či mám ešte čakať či budem ďalej krvácať, ale nasadila som si Norethysteron večer na 20. deň, ráno na 21. deň ružové, večer akoby sa spúšťalo znovu krvácanie väčšie, ale po tabletke večer prestalo. Neviem či som urobila dobre s tým Norethysteronom, že som ho začala užívať - možno išlo o mimomenštruačný cyklus alebo nie. Koľko dní by som mala ten Norethysterom teraz brať? Mám 51 rokov. Ďakujem za odpoveď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Sama bez vyšetření lékařem  jste Norethisteron nasazovat  neměla. Když už jste ale začala, užívejte dále, raději v dávce 3x1 tbl. A objednejte se co nejdříve ke svému lékaři, aby určil další postup
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer, aký časový odstup je potrebný medzi užitím tabletky hatk a tabliet čierneho uhlia? A môže sa vobec užit carbo, ked sa užíva hatk?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji odstup minimálně 4 hodiny
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň. Môže sa Mirena vložiť, keď by som krvácala po vysadení Norethysteronu viac dní? Mohlo by to spustiť ešte silnejšie krvácanie? Alebo ako sa v takomto prípade postupuje, keby som chcela Mirenu? Ďakujem za odpoveď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mirenu lze zavést i při krvácení po vysazení Norethisteronu
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, je mi 50 let a s přítelem jsme měli pohlavní styk a také mě uspokojoval prsty a zasouval mi před stykem do pochvy umělý penis. Tři dny poté se u mě objevila krev v moči s diagnózou akutní cystitida. Nyní užívám antibiotika. Mohlo být příčinou této nemoci zavlečení bakterií do močové trubice a proto mám zánět močového měchýře? Chtěla bych se zeptat za jak dlouho po ukončení léčby antibiotiky se zase můžeme pohlavně stýkat a co dělat a jak se vyvarovat toho, aby se nemoc znova neopakovala? Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Časový odstup je dost dlouhý, nicméně souvislost zcela vyloučit nelze. Může ale také jen jít o náhodný souběh, což považuji za pravděpodobnější. 
Po ukončení léčby je pohlavní styk možný. Žádná omezení bych nedoporučoval. Ta bych zvažoval, až kdyby se problém opakoval
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Pan doktor, chcela by som sa opytať, aka by mala byť vyška sliznice maternice v začinajucom klimakteriu. Hormonalny profil už potvrdil menopauzu. Vyšku sliznice maternice som mala 6,5mm.Ďakujem za odpoveď.
Majka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím přesně, co máte na mysli pod pojmem "začínající klimakterium". 
Klimakterium = přechod začíná obvykle kolem 45. roku života a trvá 10 i více let.
Nemůžu Vám přesně odpovědět, zda je 6,5 mm nález příznivý či nikoli. Také záleží na jeho vývoji v čase.
Pokud se již nedostavuje krvácení, měla by být  výška děložní sliznice 4 mm a méně. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
prosím o váš názor na lék Femoston 2/10 v perimenopauze, mým problémem je extrémní vysychání sliznic spojené se zácpou, v první části periody při braní estrogenu se situace zlepšuje a v druhé části při progesteronu je to katastrofa, je v tomto případě nějaké řešení? dá se užívat v druhé části periody také estrogen spolu s progesteronem?
děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ženy s dělohou musí v druhé polovině cyklu společně s estrogenem užívat i gestagen, tedy látku podobnou progesteronu. Jinak hrozí zhoubné bujení děložní sliznice
Femoston 2/10 obsahuje stejnou dávku estrogenu v první i v druhé polovině cyklu.
Doporučil bych zkusit jiný přípravek - např. Trisequens.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,je mi 50 let, v srpnu jsem brala dva týdny Norethisteron na oddálení menstruace z důvodu dovolené,po ukončení za tři dny přišla normální menzes,jen trošku delší,asi 9 dní,nyní mám již 35. den cyklu a menzes se zatím nedostavila, přitom poslední rok mám cykly kratší, cca 21 dní, ale zatím pořád byly pravidelné. Těhotenský test mám negativní. Může to zpoždění být ještě následkem užívání Norethisteronu v srpnu nebo již příznak nastupující menopauzy? Mám zatím vyčkat nebo je nutné navštívit gynekologii? Moc děkuji za odpověď, přeji hezký den.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opoždění krvácení s užitím Norethisteronu na oddálení menstruace nejspíše nesouvisí. Jde pravděpodobně o nepravidelnost v souvislosti s menopauzou. Aby se předešlo silnému krvácení, doporučil bych návštěvu gynekologa a aplikace injekce na spuštění menstruace, tedy Agolutinu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ještě bych se vás chtěla zeptat, pokud "zanikl" jeden plod, je nějak vyšší pravděpodobnost komplikací, či potratu toho druhého, živého plodu? Děkuji - otázka upravena poradcem
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud k zániku  plodu, tedy k tzv. mizejícímu dvojčeti, dojde v časném těhotenství a není provázeno krvácením, obvykle žádné komplikace nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, včera jsem byla na gyn. prohlídce a jsem v 7 týdnů těhotenství. Paní Dr. říkala, že tam je jeden plod a byl tam i druhý, jenže se nechytil, protože ten Vacek je plný tekutiny. Je možné, že se v něm miminko ještě začne vyvíjet? Že třeba bylo počato déle? Někde jsem četla, že je to možné? Děkuji za odpověď.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o tzv. mizející dvojče. To je poměrně častý nález. Početí ve 2 různých termínech je velmi velmi vzácné. Takže plod se ve druhém váčku na 99,9% nezačne vyvíjet. Naopak -váček se obvykle vstřebá
MUDr. Jan Šulc
Neplodnost
Pokrač: a začala jsem cvičit metodu Ludmily Mojžíšove - byla jsem na mobilizaci kostrce a měsíc doma hodinu denně cvičim, hodlám pokracovat. Prosím vás, dává vám muj postup smysl? Každá menstruace me rozesmutni, dítě si oba moc přejeme. Netuším, kde je chyba...diky moc za pomoc.
borzuz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Neplodnost
Dobrý den, pane doktore. Jak pokračovat dal v naši situaci? Jsme 30lety par, já cely život bez prášků a jakýchkoliv gyn.problemu. S manželem se snažíme už rok o mimco a bez úspěchu. Už po 9 měsících jsme to nicméně začali řešit v CAR - spermiogram výborný, me potvrzena ovulace (29denni cyklus cely život, ovulaci hlen i bolest okolo toho 14.dne,jen se to potvrdilo), vlastně jsem si i jednou dělala ovulacni testy a také pozitivní v očekávané období. Alergie na sebe nemáme, pohl.nemoci také ne, proste základní vystřelení proběhla v pořádku - jen hormonální profil ok až na TSH 3,0 - to je pry vhodně snížit po 2,tak čtvrt roku beru euthyrox 50 1xdenne. Sla jsem i na hycosy a vejcovody okamžitě průchodne. V CARu nabízí IUI, ale nechce se mi píchal injekci, když mam ovulaci vždy ve stejný den a celkové..proc podstupovat nepřirozené postup? Vidíte v tom nějake zásadní plus v me situaci? Co bych si prosím měla nechat vyšetřit dal? Já sama jsem teď ve fázi, ze se mi do žádného centra už nechce
borzuz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
IUI určitě dává smysl. Osobně bych tuto metodu doporučil ve Vašem přirozeném cyklu, tedy bez jakékoli medikace. Efekt může být v tom, že pomocí inseminace spermie překonají možný blok hlenu tvořeného v čípku. Vyšetřit přesně jeho správnou funkci je velmi obtížné, proto je IUI řešením.
Cvičení dle pí. Mojžíšové určitě neublíží.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Během 21 dni cyklu, jsem si vzala 3 tabletky navíc z náhradního blistru, kvůli řidší stolici, ne vyloženě průjmu. Vzala jsem si je pro jistotu. Může to nějak ovlivnit cyklus?
Dekuji
Vendula
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Cyklus by tím neměl být nijak ovlivněn
MUDr. Jan Šulc