Středa 11. prosince 2019, svátek má Dana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 11. prosince 2019 Dana

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 26. 7. do 18. 8. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
Dobrý deň. Chcem sa opýtať pán doktor, vykonávate abláciu endometria nejakým spôsobom NATRVALO vo Vašom centre?
Ďakujem.
Katarína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento výkon u nás neprovádíme
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
dobrý den, mohou obsahovat sliny výr HPV? Dekuju
Karokina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
HPV virů je mnoho desítek kmenů. Některé mohou být  teoreticky i ve slinách. Přenos těch, které se spolupodílí na vzniku rakoviny, je mimo klasický pohlavní styk velmi vzácný
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den, přenáší si HPV i slinama? vnučka při otvírání pipiny vždy říká že tam má aut(pamatuje si že tam mela škrábance kdysi) Tak kdyz ji prebaliji plinku a utiram mezi stydkym pysky tak ji je roztáhne a fouká na pipinku jako aby ji to nebolelo. Je možné že když ji tedy foukam a prskla bych ji do pipinky že se může nakazit? Hpv? dekuji
Edita Filanderiva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko přenosu uvedenou cestou považuji prakticky za vyloučené
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore mam 23 den od menstruace 5 den po menstruaci jsem měla neplánovaný styk kdy jsem do 2h použila tabletku po. Dnes je to 19 den od nechráněného styku dělala jsem si 3 testy od různých výrobců a všechny ukázali negativitu. Mohu se spolehnout že nejsem těhotná a ještě se chci zeptat může tabletka po opozdit menstruaci?
karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na 99,9% ze styku před 19 dny těhotná nejste.
Užití "tabletky po" může opozdit menstruaci
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz. jaký váhový přírůstek by jste mi doporučil v těhotenství, když při 160 cm výšky vážím běžně 50 kilo? Jsem v 10. týdnu, zatím jsem kilo shodila na 49.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přírůstek nelze doporučit. Těhotenství si to obvykle "zařídí samo".
A nejde o absolutní hodnotu. Spíše je důležité je, aby byl přírůstek rovnoměrný. Očekávat můžete cca 10 kg (3,5 kg plod, 3/4kg placenta, 1,5kg plodová voda, 3/4kg zvětšení dělohy +zvětšení objemu krve, prosáknutí tkání aj.)
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, pane doktore. Opet se vracim s dotazem ohledne poporodniho krvaceni. Dnes jsem nakonec k lekari nesla. Krvaceni se zmenilo spise na spineni. Dnes cely den opravdu velmi malo, tmave hnede spineni. Nic me neboli, teplotu nemam. Kojim bez problemu. Jedine co, tak nechodim denne na zachod - stolici. Trochu me to ve strevech tlaci. Chodim spise obden, ale chodim. Myslite si, ze jsem udelala chybu, ze jsem k lekari nesla? Krvaceni/spineni bylo tak malo intenzivni, ze jsem si rikala, ze to ustava a tudiz neni potreba to resit. Presto se radsi znovu ptam. Problemy bych snad poznala? Mela bych teplotu, bolesti, intenzivni krvaceni. Je to tak? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Všechny potenciální problémy sama nemusíte rozpoznat.  Pokud není průběh šestinedělí zcela běžný, což ve Vašem případě není, je vhodná kontrola u lékaře.
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore jak vysoce jsou spolehlivé domácí krevní testy na detekci těhotenství koupené v lékárni
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S domácími testy z krve nemám praktickou zkušenost.  Neužíváme je.  Stejně jako testy z moče je jejich odpověď jen ano či ne. Chceme-li test z krve, je lepší laboratorní test, který stanoví i hladinu HCG v krvi.
Spolehlivost  domácích krevních testů by měla být přibližně stejná jako u testů z moče. Tedy při dodržení doporučeného postupu kolem 99%. Krevní test ale dokáže odhalit těhotenství o cca 2-3 dny dříve.
MUDr. Jan Šulc
různé
Vážený pane doktore,
před pár dny se mi na genitáliích udělala vyrážka s otokem. Vypadá to, jako genitální opar. Mám i zduřené uzliny. Bohužel se ke svému lékaři dostanu až v lednu. Poradil byste nějaký volně dostupný lék/mast z lékárny? Jak prosím postupovat v léčbě z dlouhodobějšího hlediska? Děkuji za radu.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V lékárně jsou dostupné volně prodejné krémy, které na opary dobře funguj - např. Zovirax. Užijte dle návodu na příbalovém letáčku.
Dlouhodobá léčba je obtížná a často neúčinná. Jde-li ojedinělý výskyt oparu, není dlouhodobá léčba ani na místě
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den,
Před nedávnem jsme se mazlili s partnerem, a on se na mě udělal. Jeho penis nebyl před ani po v mojí vagíně. Udělal se nad ní. (možná něco steklo) Je z toho možno něco vydedukovat, když ukazují těhotenské že těhotná nejsem. Nevím co dělat, mám pocit že se mi zvětšily bradavky. Děkuji za odpověď.
Jolka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jsou-li testy v odstupu 14 a více dní negativní, těhotná na 99,9% nejste. Není třeba se stresovat. 
Uplynul-li kratší čas, test zopakujte
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, písala som otázku, že som dostala na dlhšie menštr. krvácanie dicynone 500, 3x1, začala som ho brat ked som mala menzes už 11.den, po 5 dnoch užívania sa konečne menzes zastavil. Treba lieky užívat dalej, alebo už to nie je potrebné a mám prestat? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Další užívání není podle mého názoru třeba. Postup byste měla ale především konzultovat se svým lékařem, který léčbu doporučil a má všechny potřebné informace
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
dobrý den pane doktora mohu se zeptat zda po 18 dnech po styku by test ukázal graviditu. Nebo jestli se gravidita prokáže až v pozdějších dnech.
lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
18 dní po styku by test měl těhotenství spolehlivě prokázat
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den a omlouvam se za dalsi zpravu. Jen bych jeste rada doplnila, ze dnes krvacim mnohem mene, ale tmavou krvi. Trochu me to dole svedi, ale predpokladam, ze to se hoji jizva. Je nutna navsteva lekare nebo mohu vyckat, co myslite? Uprimne bych se rada kontrole vyhnula, jelikoz predstava, ze me momentalne ted pan doktor saha dovnitr ci, nedej boze, pouzije tzv.zrcadlo mi nedela moc dobre, 14.dni po porodu. Ale samozrejme nechci nic zanedbat. Byla by mozna kontrola treba pouze ultrazvukem? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že návštěva lékaře bude asi nutná - viz předchozí odpovědi. Pouze UZ vyšetření přes břišní stěnu nejspíše ale stačit nebude
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám 39 rokov a zhruba od marca sa mi kazí cyklus, je nepravidelný a stáva sa mi, že dostanem menzes a nechce mi skončit. Užívala som norethisteron 10 dní,krvácanie zastavil okamžite, avšak cyklus neupravil, další mesiac sa to opakovalo, bola mi robená kyretáž, ale pomohla len na 3 mesiace.Všetky vyšetrenia samozrejme v poriadku, žiadne myomy, polypy, cyto negat. Lekár mi odporúča nasadit hatk. Myslíte, že to pomôže na úpravu cyklu a akú by ste mi predpísal Vy? dakujem
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální antikoncepce je možným řešením. Doporučil bych některou se spíše nižší ale ne úplně nízkou  hladinou estrogenu. Je jich celá řada. Zkusil můžete třeba Mercilon
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore chci se zeptat je to 16 dnů co jsem měla nechráněný styk a použila jsem tabletku po escapele delala jsem si 14 den a dnes 16 den test vyšel negativní mou brát že tabletka zabrala a že by 16 den už test ukázal graviditu.
eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotná ze styku před 16 dny na 99,9% nejste. To by testy odhalily
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,měla jsem menstruaci od 22.11-26.11 potom jsem problém se svěděním v pochvě tak jsem si zavedla canesten gyn .problemi ustoupili ale zničeho nic jsem začla opět krvácet 6.12..prosim čím by to mohlo být?
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejpravděpodobnější příčinou je hormonální porucha. Mohlo by také jít jen o ovulační krvácení. Příčin ale může být více.  Neustane-li krvácení, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
již deset let užívám antikoncepci Minisiston (je mi 31 let, žádné těhotenství). V posledních dvou cyklech bylo krvácení velmi slabé, jen špinění. Je možné, že dlouhodobé braní antikoncepce způsobuje ztrátu krvácení? Na kontrolu ke svému lékaři jdu až za měsíc.
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení až vymizení krvácení je při dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce častým jevem.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, dekuji za odpoved ohledne poporodniho krvaceni. Chtela bych se jeste zeptat na doplnujici otazku. Vydrzi prohlidka do pondeli nebo si myslite, ze mohu pockat pres vikend? Pokud by se stav vylepsil a krvaceni se opet zmirnilo, nebude navsteva nutna? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nekrvácíte-li silně a nemáte jiné obtíže -bolesti, teplota - lze přes víkend vyčkat. Pokud by krvácení úplně ustalo, neopakovalo se, a nepřidaly se jiné problémy - viz výše- není návštěva nutná
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den Pane doktore. Je mi 39 let užívám Ha stodette již 6 let. Poslední rok užívám Antidepresiva Asentru a Ararax Asentru 250 mg denně Ararax 1 denně. Při poslední kontrole na gynekologii vše v pořádku. Můj lékař mi jen řekl po prohlídce, že budu pomali ztrácet menstruaci. Poslední dva měsíce po pauze Ha pouze lehce špíním max jeden den. Je to normální? Údajně při užívání antidepresiv je to normální. Děkuji za vysvětlení.
Sandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání hormonální antikoncepce je zeslabení krvácení v pauze (ne po pauze ?!) častým jevem. Antidepresiva k tomu mohou přispívat. Nejedná se o nic nebezpečného
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, jsem 11 dni po porodu. Vse bez komplikaci, dceru plne kojim. Nic me neboli (samozrejme krom bezne bolesti jizvy a panve, ktera se zmensuje). Predevcirem uz jsem jen spinila, svetle hnedou krvi nebo vytokem. Vcera jsem sla s dcerkou k doktorce a pote na nakup, byla jsem venku cca hodinu. Pote jsem zacala zase silneji krvacet tmave cervenou krvi. Dnes to pokracuje a pred chvili ze me vypadl i pomerne velky kus cervene srazeniny (sliznice?). Chtela bych se zeptat, zda to je normalni. Myslim hlavne to, ze se to takto vratilo. Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to běžné. Mohlo by jít o tzv. rezidua (=zbytky) po porodu. Navštivte raději lékaře. Možná se děloha sama vyčistila, ale není to zcela jisté
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, na začátku srpna jsem přestala užívat HA (brala jsem čtyři roky, ale v dlouhých cyklech, doporučeno kvůli anémii) a přišlo jen klasické krvácení z vysazení po dobrání, od té doby nemám ms. Těhotná být nemůžu. Jak dlouho je normální čekat na ms?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Čekat, zda se cyklus upraví, má smysl cca 2-3 měsíce. Pak je vhodné situaci řešit. Obraťte se proto na svého gynekologa.
Častou příčinou bývá dosažení tzv. podkritické hmotnosti. Takže pokud jste výrazně štíhlá, určitě se snažte přibrat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore,

je mi 24 let, bezdetna. Uz pul roku beru hormonalni antikoncepci do ted bez komplikaci. Bohuzel ze zdravotnich duvodu ktere mame v rodine, nemohu dal brat hormonalni antikoncepci. Rada bych si chtela nechat zavest nehormonalni nitrodelozni telisko. Jak by se v mem üripade zavadelo? Jak moc je ucinne? Je to dobra volba?

Dekuji predem za odpoved
daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Existuje-li opravdu závažný důvod, pro který nemůžete užívat hormonální antikoncepci, je nitroděložní tělísko možnou volbou. Účinnost je prakticky srovnatelná. Tělísko by se zavádělo při menses.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den, jsem cca 3 týdny po KET, kdy bylo potvrzeno těhotenství z krve. Krev poté byla odebrána ještě jednou a hcg roste jak má. Hodnota je nyní 9000. Chtěla bych se zeptat zda takto pěkně rostoucí hcg signalizuje,že těhotenství je prosperující - myslím tím z hlediska srdeční akce. Čekání na první ultrazvuk je nekonečné. děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud HCG roste jak má, je správný vývoj těhotenství pravděpodobný, nikoli však  stoprocentně jistý.
Je-li to jen trochu možné, zkuste myslet na něco jiného. Vím, že se mi to lehko říká, ale  psychická pohoda je pro správný vývoj plodu také důležitá
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, je prosim vas barveni vlasu v tehotenstvi pro miminko skodlive? je potreba se tomu vyhnout? dekuju
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Většina barev na vlasy není v těhotenství škodlivá. Vždy ale doporučuji pročíst informace výrobce
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pane doktore, bude mi 47 let, doteď menses pravidelná, cykly spíše kratší - 23 - 26 dnů. Teď poprvé 34 dnů a zatím žádná menses. Mám se asi pomalu připravit na přechod, je to tak? Děkuji
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 47 letech již v přechodu skoro jistě jste. Zda se ještě objeví menstruace, není snadné odhadnout. Spíše si ale myslím, že se cyklus znovu obnoví. Podobná porucha ve smyslu minus je poměrně častá
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobrý den , pane doktore mám dotaz stálé kojim už 10 měsícu chci ze zeptat jak přestanu kojit chceme další miminko chci se teda zeptat za jak dlouho po kojení otěhotním ? ms už má 4 měsíce děkuji je možné po skončení kojení otěhotnět hned ??
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to velmi individuální. Některé ženy otěhotní již ke konci kojení. To je spíše výjimečné. Některé otěhotní hned v prvních cyklech po ukončení kojení, u jiných to může trvat i řadu měsíců. Záleží na řadě faktorů - věk ženy, zdravotní stav, kvalita spermií aj.
MUDr. Jan Šulc
různé
Jezis napsala jsem to asi špatně ze jsem u prvního měla 2 dny pred ms pozitivní test.ne teď teď jsou negativní.omlouvam se
Hanička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,
mám dotaz, jsem objednaná na aminocentézu. Mám mít obavy, nebo je zákrok bezpečný. Zatím jsem se nebála, po čtení internetu se již trochu bojím
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Provádí-li amniocentézu zkušený lékař, jde o velmi bezpečný zákrok. Obavy jsou zbytečné.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobry den, chtela jsem se zeptat, menstruaci jsem mela 13.-17.10. Poté jsem mela 1.11 a 3.11. Nechráněný sex, kdy ejakulace byla mimo me, 7.11. Jsem zacla krvácet, klasicky 5 dni, takze by se mělo jednat o MS, nyní mam mit dalsi termín menstruace, odvcera 3.12. Spinim. Mohlo se poprvé jednat i implantaci krvácení za tak krátkou dobu po styku? Muzu byt těhotná? Dekuji za odpoved.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Implantační krvácení je poměrně vzácný jev a bývá jen slabé. 7.11. šlo tedy nejspíše o o něco časnější menstruaci. Aktuálně jde opět pravděpodobně o menstruaci, možná pomaleji se rozjíždějící.
Více řekne gravitest
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem tehotna a mam strach,jestli se nemohu nakazit listeriozou. V pondeli jsem delala pecene kure,dala si ho do krabicky a v utery ho mela v praci k obedu,potom jsem krabicku umyla a nechala na lince.Dnes ve stredu jsem si do te krabicky nastruhala syr. Pak jsem ho proklepala a dala na testoviny a az pak jsem si vsimla,ze na vnitrku krabicky je stale jakoby mastny film od toho vypeku z kurete jakoby omacka...Mohla jsem se takhle nakazit listeriozou, bylo to vlastne dva dny jakoby a krabicka byla venku,co kdyz se to tam pomnozilo?
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zbytečně se stresujete. Riziko nákazy je zanedbatelné.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Za svoji mnohaletou praxi jsem měl v péči stovky těhotných a žádná z nich se listeriózou nenakazila
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat. Užívám cca 3 roky antikoncepci Mirelle a cca 1 měsíc jsem změnila stravovací návyky. Úbytek na váze 4,5 kg. Nedostavila se menstruace. Lékařka mi změnila antikoncepci na Softinelle. Myslíte, že je změna nutná? Předesílám, že ačkoli vím, že bych neměla, jsem kuřák. Jaký je prosím v pilulkách rozdíl? Děkuji a přeji hezký den. Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Změnu nepovažuji za nutnou
Softinelle má o něco málo vyšší dávku estrogenu než Mirelle
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, mozu sposobit zrasty po sc problemy pri dalsom vag. porode? Ak ano ake? Da sa nejak zistit ci zrasty mam?na sono ich asi nieje vidiet… vdaka
Betka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Srůsty by při porodu cestou přirozenou neměly působit žádné problémy. Potenciální riziko je ve stavu jizvy na děloze, nikoli ve srůstech
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den pane doktore v 5 den menstruace když už byl pomalu konec poslední den jsem měla nechráněný pohlavní styk. Do 1h jsem užila tabletku po escapelle. Dnes je to 12 den od nechráněného styku v lékárni jsem si koupila test ADEXUSDx - těhotenský test z krves citlivostí 10ml vyšel my negativní . Koupila jsem si ještě mamatest. Myslíte si že mohu výsledek z krve brát za to že nejsem těhotná a tabletka po my pomohla. Děkuji moc.
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na 99,9% těhotná nejste
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den chtela jsem se zeptat mam 5 dní před menstruaci a před 2 dny mi začali bolet prsa na hmat bradavky.delala jsem si testy 2 a jsou negativní myslíte že bych ještě mohla byt těhotná?mam divné chutě rohlíky mi smrdi a to je miluji.nikdy mě tak prsa neboleli.u prvního dítěte mě také boleli prsa a 2 dny před ms jsem nasla pozitvni test.ovulaci vůbec nevím kdy ji mám nepoznám ji. Ale uzivali jsme si skoro celý měsíc.tak vůbec nevím co si myslet.sem tam mě také boli jako pri ms .
Hanička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je možné, že jste těhotná.  Může také ale jít jen o drobnou hormonální rozkolísanost. Více řekne gravitest za několik dní
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den chtěla bych se zeptat mam 5 dni do menstruace a před 2 dny mi začali bolet prsa bradavky
Hanička
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nekladete žádnou otázku. Jde o častou premenstruační obtíž
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, v prvom rade dakujem za odpovede, písala som, že mám dlhší menzes a dostala som na to dicynone, začala som ho včera brat a užila 3×1, avšak mám pocit, že mám krvácanie ešte silnejšie ako predtým..je to možné?? Mám ho prestat užívat, alebo už ked som začala, tak pokračovat? dakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste začala, v užívání pokračujte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 34 tt. Asi pred 3 dny ze me vysel kus nazloutleho tuheho hlenu. Mohlo se jednat o hlenovou zatku? Pokud ano muze jeji odchod ohrozit miminko? Od zacatku me trap vodnatei vytoky. Posledni dny jsou obzvlaste po ranu v nich patrny bily hlen...nesvedi nepali. Nekdy potrebuji 1 intimku na den nekdy ani to ne. Muze se jednat o odtok plodove vody? Existuje domaci test kterym to jde odlisit? Dle kontroly vse OK, vody dost. Poznal by pripadny odtok mudr jen diky UTZ? Pripadne jak velke riziko pro plod hrpzi kdybych ja i mudr zamenila odkapavani plodovky za vytok? Dekuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li kontrakce a nemění-li se vaginální nález, o hlenovou zátku spíše nešlo
Žádný spolehlivý domácí test na detekci plodové vody neznám. S ohledem na malé množství  a UZ nález se pravděpodobně  o odtok plodové vody nejedná. Pokud by odtékala, hrozila by teoreticky infekce plodu. Ale myslím, že jde jen o výtok. 
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den pane doktore, známá mne odkázala na vaši stranku. Mám vesměs podobnou otázku ale i tak bych byla ráda za aši odpověď. Zjistila jsem že moje mamka při hlídání mé 12měsíční dcery. Když chodí mamka na WC, tak po vyčurání si namočí ruku vodou a otře si přirození splachne si ruce take jen vodou a utre do ručníku. A poté přebaluje dceru tím způsobem že ji roztáhne pysky otře vlhčeným ubrouskem a poté okoli vaginální dírky máže krémem. TADY JE PROSIM JAKÉ RYZIKO PRENOSU HPV KTERÉ BY JI ZPŮSOBILO RAKOVINU??? Já už jsem z toho na prášky že ji nakazila a že bude mět za pár let rakovinu a nemám to jak ohlídat když na první prohlídku a citologii začínaj dívky chodit až v 15letech:( přestalo se m z nervů tvořit i mleko na kojení. Pořád na to myslím… Dekuji za odpoved a nezlobte se že vás otravuji.
Edita Filanderiva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaše obavy jsou zbytečné. Přenos HPV mimo klasický pohlavní styk je velmi vzácný.
A do budoucna - nákaza HPV virem  zdaleka neznamená vznik rakoviny. Během života se nakazí vysoké procento lidí a ve většině případů si s tímto virem tělo poradí.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Mily pane doktore. Jiz nekolik let me trapi problem, ktery se zhorsuje. Kazdy mesic 4-7 dni pred mesicky mam mirne vaginalni spineni/krvaceni a to vetsinou kdyz vice zatlacim pri vyprazdnovani. Po mesicnich mam husty cokoladovy vytok trvajici 2-3 dny. Bolesti byly drive v dobe ovulace - pri dosednuti, v posledni dobe je to ok. Doktorkou predepisovany leky na zanet, duphaston- bez uspechu. Podstoupila jsem hysteroskopii- nalezeny drobne vyrustky polypů v deloze. Nasledovala laparaskopie, kde byly zjištěny oba vejcovody pruchozi a nalezana loziska endometriozy, ktera byla vypalena. Problem neustoupil, stale trva - dale mam stejne spineni pred a po menstruaci. Ultrazvuk je vetsinou provaden v dobe ovulace a nic na nem neni nalezeno. Doktorkou mi bylo doporuceno otehotnet, to ale take pres nasi snahu s partnerem nejde. Jak byste navrh dale postupovat? Muze situaci vyresit dalsi operace na specializovanem pracovisti (napr Podoli) nebo ivf? Muze se s temito problemy vubec ivf podarit?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčba by se měla odvíjet od histologického nálezu. Případně by bylo vhodné hysteroskopii s odběrem tkáně na histologii opakovat.
Otěhotnění by bylo vhodné, ale uvedené problémy mohou početí bránit. Zda má šanci IVF program není jisté. Bylo by dobré obtíže nejprve odstranit
Péče specializovaného pracoviště je  na místě. Nemusí to nutně být Podolí
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den, mám pozitivní těhotenský test po KET, hodnota byla naměřena cca 1600. Uvažuji, že půjdu na kontrolní odběr pro svůj klid a zajímá mě, zda je lepší jít do stejné laboratoře, nebo můžu i jinam? Mají všechny laboratoře na měření hcg stejné postupy?děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy je lepší opakovat test ve stejné laboratoři. Výsledky z různých laboratoří  nemusí být plně srovnatelné. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, dnes mám 11.den menzes a nevyzerá to, žeby chcel skončit, tak som bola u lekára, napísal mi dicynone 500, 3x1 na zastavenie krvácania. Kedy by sa malo krvácanie zastavit? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dicynone by měl krvácení zastavit během 2-3 dní. Pokud ne, bude nejspíše třeba zkusit jinou léčbu, pravděpodobně hormonální - například Norethisteron. V některých případech je třeba zvažovat  kyretáž.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, min.mesiac mi meškala menzes 3 týždne, po troch týždnoch prišlo len velmi slabé 4-dnové špinenie, nebolo to riadne menštr. krvácanie. Tento mesiac mi menzes prišla na 30.den, ale je dlhšia a silnejšia, so začiatočným špinením už 10.den. Môže to byt práve z tohto dôvodu, že minulý mesiac som nemala riadnu menzes a teraz je ako keby "dvojnásobná"? :Alebo to spolu už nijak nesuvisí? - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Souvislost s minulou slabší menstruací je možná. Pokud krvácení nyní ustane a nebude se nepravidelnost opakovat, není třeba to řešit.V opačném případě navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
pane doktore mám dotaz jsem těhotná 8+3 a je to již 14 dní, co mi úplně vymizely těhotenské nevolnosti, které byly zpočátku hrozné, ani unavená již nejsem, taky se mi včera přidaly pichlavé bolesti podbřišku, připomíná mi to přicházející menses. Myslíte, že by se mohlo jednat o potrat?Přijde mi to vše minimálně divné
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vymizení nevolností je časté a nemá větší prognostický význam. Bolesti mohou být signálem problému. Bez vyšetření ale nelze rozhodnout, zda jde o banalitu nebo o něco vážnějšího - navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den,je možné být těhotná, i když jsem menstruovala týden po aktu ale nyní po dalším měsíci mám zpoždění v menstruaci, Děkuji.
Madlena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale není ani zcela vyloučené. Více řekne gravitest - dá se koupit v každé lékárně
MUDr. Jan Šulc
kojení
Dobrý den , pane doktoe mám dotaz přitel se do mě udělala mohu být těhotná ? stalé kojim lale už málo větinou 2 děně ráno večer děkuji
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není možné  ani při kojení zcela vyloučit
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý deň, je možné otehotnieť keď mám plodné dni, mali sme nechránený sex ale partner sa do mňa neurobil?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není možno vyloučit
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, viem, že menzes by mala trvat max.7 dní, ale je v poriadku ak mi začína 4-dňovým slabým špinením a až na piaty den začne krvácanie cca 5 dní, teda dokopy je to cca 10 dní? alebo sa to počíta len odkedy je riadne krvácanie? dakujem
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejde přímo o 10 ti denní menstruaci, ale o menses trvající 5 dní s premenstruačním špiněním (=spottingem).
Nejde o nic dramaticky nebezpečného, ale je to jistě obtěžující. Není to normální stav. Měla byste se poradit se svým gynekologem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore jaké máte zkušenosti s tabletkou po a opravdu funguje pokud si ji vezmu do 60 minut. A funguje i v době již ovulace. Děkuji moc.
Sabina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivost postkoitální antikoncepce je téměř 99%. Funguje kdykoli v cyklu a i v odstupu řady hodin od styku
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, pred 5 mesiacmi mi bola robená kyretáž z dovodu častých a dlhých menzes, histologia uplne v poriadku, nebola potrebná žiadna dalšia liečba. Menzes som mala potom asi 3-4 krát v poriadku až doteraz. Dnes mám už 8.den a krvácam stále viac, vobec to nevyzerá, žeby mal skončit. Počkat ešte či skončí, alebo ist k Dr.? Resp dokedy možem čakat a aký bude pravdepodobne další postup? Mám 39 r. dakujem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neskočí-li krvácení přes víkend, lékaře navštivte.
Pravděpodobně by bylo vhodné zvážit hormonální léčbu
MUDr. Jan Šulc
kojení
Muze prosim negativne ovlivnit v ranem stadiu tehotenstvi miminko, kdyz jeste obcasne nakojim starsi dite,max 2x denne?Dekuji
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, je možno otěhotnět, když se partner vyvrcholil mimo vagínu a ani předtím v té vagíně nebyl?
Jolka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je hodně nepravděpodobné
Záleží na tom, kam přesně partner ejakuloval a na tom, zda vůbec, před ani po ejakulaci,  nedošlo ke kontaktu penisu s rodidly ženy.
MUDr. Jan Šulc