Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 26. 7. do 18. 8. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den pane doktore, je 43 let, cca 4 roky beru antikoncepci. Je možné, abych otěhotněla pohl. stykem 3 dny po ukončení menstruace? 5. den jsem zapomněla užít tabletku z balení. Nyní mám již šestý den nutkavý pocit na močení. Velmi děkuji za Vaší odpověď. Milada
Milada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění považuji za velmi nepravděpodobné. 
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, mám 39 rokov, vždy som mala cyklus cca 25-27, posledný polrok sa mi to nejako "kazí" a skrátil sa mi na cca 22 dní, neviem z akého dovodu, kedže všetky vyšetrenia u dr. su absolutne v poriadku, dr. mi navrhol upravit cyklus vhodnou hatk, ale nie som príliš vhodný adept, kedže mám nadváhu, a sem tam aj vyšší TK, druhá možnost je proste takto žit :) no zdá sa mi to dost často, tak neviem, či čakat, že sa to možno ešte nejako samo upraví, alebo skusit nejaké nehormonálne alternatívy na upravu cyklu (femi kvapky od valoviča), alebo ako dalej? - otázka upravena poradcem
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou zkrácení cyklu pravděpodobně bude problém s ovulací.
Nepotřebujete-li ochranu před početím, doporučuji užívat gestageny v druhé polovině cyklu - např. Provera nebo Orgametril 16.-25.den 2x1 tbl. V efekt nehormonální léčby příliš nevěřím, zkusit ji ale můžete
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, na velkých pyskoch sa mi spravila pod kožou hrčka vo velkosti hrášku, je celkom hore, pri klitorise, na pohlad nie je vidiet vobec nič, občas to trošku zasvrbí a pri dotyku jemne zabolí, ale nie vždy, zdá sa mi, že sa pomaly zmenšuje. o čo by mohlo íst? a čo s tým? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tipoval bych, že jde o  malý furunkl. V tom případě nemusíte nic podnikat.
Na dálku bez vyšetření je ale těžké odhadovat.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den 2.9.jsem postoupila iui bez stimulace..3.9. Me opravdu bolelo bricho jako silna ovulace.dnes test negativni 14 dní po.Je jeste sance?
Alen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
14 dní po IUI bych v případě úspěchu očekával pozitivní test Takže těhotná z této IUI pravděpodobně nejste
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,na gynekologii mi zjistili vysoký krevní tlak,poslali mě k praktickému lékaři.Tam mi byl vysoký tlak naměřen taky,ale když se ptal,zda neberu hormonální antikoncepci a moje odpověď byla kladná,tak mi řekl,že musím vysadit,protože hormonální antikoncepce může krevní tlak zvyšovat.Dívala jsem se do informačního letáku a opravdu tam stojí mezi velmi častými nežádoucími účinky vysoký krevní tlak.Mám nadváhu, je mi 27.Jak se řeší situace, kdy je v průběhu užívání u ženy zjištěn vysoký tk - nasazením léků na jeho snížení či vysazením?Nevím,jak se mám zachovat.Děkuji,pěkný den
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U některých žen může opravdu zvýšená tlaku souviset s užíváním hormonální antikoncepce. Jedinou cestou, jak to spolehlivě zjistit, je vysazení antikoncepce na několik týdnů. Pokud se stav upraví, je na místě zvažovat jiný způsob antiko ochrany - např. nitroděložní tělísko
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobrý den , pane doktore mám dotaz dva dny zpátky jsem měla s přitelem pohlavní styk a dnes se přitelovi na penisu udělalo takovy červený flek s pupinky, nevíte čím to muže být ? nemuže to být tím že jsem trpěla na kvasinky a mám je znova ? mám slabší vytok děkuji a nebo to muže být tím že si přitel akorát odřel při pohlavním styku penis ?
aneta.7
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Může jít o odřeninky ale také o přenos kvasinek. Partner může případně  zkusit některý volně prodejný lék proti kvasinkám.
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se zeptat, jak je pravděpodobné otěhotnění při otírání organů s partnerem? Svého partnera jsem uspokojila, bylo to pouze povrchové, vnitřku se nedotýkal. Také se mi dnes opozdila menstruace zatím o jeden den, tak nechci dělat planý poplach. Děkuji za odpověď.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění není příliš pravděpodobné, ale také není na 100% vyloučené
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, jsem tazatelkou předchozího dotazu, je mi 49 let a mám 3 větší myomy. Odpověděl jste mi, že ohledně toho, zda jsem již v přechodu (v období kdy mě definitivně skončila menstruace) může napovědět UZ vyšetření se změřením výšky děložní sliznice. Na takovém vyšetřením jsem byla minulý týden s tím, že výška děložní sliznice byla 8 mm. Vyplývá z toho když 2 měsíce nemám menstruaci, že již jsem případně nebo ještě nejsem v období kdy jsem již přestala mít definitivně menstruaci a tudíž by myomy už dále neměly růst? Je to pro mě velmi důležité z důvodu zda se rozhodnout pro hysterektomii či ne. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Byla-li naměřena výška děložní sliznice 8 mm, prakticky jistě ještě budete menstruovat. Doporučil bych injekci na vyvolání menses, aby se předešlo silnému krvácení
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,pane doktore.Byly mi zjisteny protilatky na zona pellucida(hranicni).Chystame se na IVF.Imunolog mi predepsal injekce kortikojdu Dexamed. 3 injekce pred ET(kazdou jeden tyden) a dalsi jednu po ET.
Partner je v poradku, ja taky,az na ty hranicni protilatky.Jedno IVF uz mame za sebou,byla pouzita metoda ISCi,byl planovany asistovany hatching,ale nakonec nebyl potreba-obal vajicka se sam narusil.
Prosim o Vas nazor a zkusenosti s lecenim zona pellucida.
Diky.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že doporučený postup je správný a dává šanci na úspěch. Postupujeme podobně
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy, z nichž největší má 8 cm. Poslední 2 měsíce nemám menstruaci. Nevím však, zda vynechání menstruace můžu považovat již za známku toho, že jsem v přechodu a je to již definitivní nebo by to mohlo být také ještě tím, že dlouhodobě užívám léky Deniban, které menstruaci také mohou zastavovat. Jak poznám, že je to v důsledku přechodu nebo zda je to z důvodu užívání léků? Je to pro mě důležité, neboť bych potřebovala vědět, zda již není třeba podstupovat hysterektomii (z důvodu myomů) a myomy se mohou již začít sami zmenšovat. Dalo by se toto zjistit nějakým vyšetřením u lékaře, např. odběrem krve jestli už nastal přechod či zda je to pouze v důsledku užívání léků? Děkuji za odpověď.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve 49 letech již jistě v přechodu jste. 
Žádný test ale spolehlivě neodhadne, zda ještě budete či nebudete menstruovat. A na tom záleží. Pokud žena ještě alespoň občas menstruuje, produkují stále vaječníky estrogeny, které mohou ovlivňovat růst myomů.
Do jisté míry může napovědět UZ vyšetření se změřením výšky děložní sliznice a nebo stanovení hodnot estradiolu v krvi. Obé ale vypovídá o okamžité situaci a ta se může měnit
Dva měsíce bez krvácení ještě nic neznamenají.
A také si dovoluji upozornit, že některé myomy se ani v době, kdy již žena nemenstruuje, nezmenšují
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,přítelkyně je v práci a dnes vzala poslední prášek antikoncepce. Vydají mi pro ni recept na gynekologii,nebo tam musí osobně? děkuji.
Vojtěch
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jak to má konkrétní pracoviště nastavené. Musíte se zeptat. 
Osobně, pokud žena sdělí, že lék vyzvedne někdo jiný, s tím nemám problém. Nejjednodušší je ale poslat recept pomocí SMSky
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den chci se zeptat může se clotrimazol v prvním trimestru děkuji
Darina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den chci se zeptat může se clotrimazol v prvním trimestru děkuji
Darina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním trimestru je nejlepší neužívat žádné léky. Je-li třeba léčit kvasinky, doporučuji osobně Gynopevaryl.
MUDr. Jan Šulc
cysta
Dobrý den,
V pondeli mi našly 3cm cystu.. pani Dr mi řekla že mám přijít za tři měsíce na kontrolu zda zmizela nebo ne..
Chtěla jsem se tedy zeptat včera během pohlavního styku jsem dostala strašlivé bolesti od zadu do podbřišku bylo mi na omdlení a strašlivé horko.. ale nekrvacela jsem.. dnes už je mi dobře jen mi přijde že mám břicho jako na vodě.
Zítra si zavolám na gynekologii.
Myslíte že by to mohlo něco znamenat? Nemohla mi cysta prasknout?
Dekuji
Monca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Prasknutí cysty nelze vyloučit. Kontrola na gynekologii je podle mne vhodná
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať pred pol rokom sme boli na umelé oplodnenie embryo po vklade sa neujalo mala som v tom čase crp 27 vraj kvôli vyššiemu crp sa neujalo teraz ideme druhýkrát v októbri zistili mi že mám 4 mŕtve zuby a pod nimi zápal bola som na snímku zubou teraz mám vytiahnuté zuby čo bol zápal môže sa crp už po tom zákroku upraviť do normálu keď všetky vyšetrenia ušné krčné v poriadku po ženskej stránke v poriadku aj urológia v poriadku keď pôjdem druhýkrát na vklad malo by sa uchytiť embryo v maternici prvýkrát sa vôbec neuchytilo kvôli vyššiemu crp ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď
Danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zánět v těle opravdu může negativně ovlivnit šanci na uchycení embrya. Je-li již CRP v normě, pravděpodobnost úspěchu je jistě vyšší. Ovšem je třeba počítat s tím, že je i tak maximálně 30-45%.. Záleží na Vašem věku, kvalitě embryí a řadě jiných okolností, kdy dosud ne všemu zcela přesně rozumíme
MUDr. Jan Šulc
sexuálně přenosné choroby
Dobry den, pred troma mesiacmi mi bola diagnostikovana ureaplazma. Dostali sme aj s partnerom antibiotika,Doxyhexal, mesacna liecba a sexualna abstinencia , po kontrolnom stere som bola vsak stale pozitivna. Partner bol u urologa a ten mu povedal, ze je zdravy a ziadna ureaplazma sa unho neukazala. Zobral mu vsak len moc, ziadny ster z mocovej trubice. Mozeme si byt isti, ze partner je zdravy a musim sa uz liecit len ja?

dakkujem pekne
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaše léčba + styk s kondomem podle mne stačí.
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den, byla mi zjištěna nerovnováha poševní mikroflory s téměř 0% laktobacilů. Po dobrání antibiotik bych měla začít užívat probiotika - byly mi doporučeny léky Gynoflor nebo Gynolact. Které z těchto probiotik by jste prosím doporučoval? děkuji za odpověď
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mne v těchto přípravcích není zásadní rozdíl. 
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den,jsem ročník 1968 a užívám více jak 24 měsíců Activelle.Jsem bez menstruace také již více jak 24 měsíců.V současné době mě bolí dolní končetiny,více levá noha a zároveň mi končetiny otékají.Je možné užívání Activelle bez větších potíží přerušit nebo ukončit?
Iveta Vlčková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívání Activele je možné přerušit i ukončit. Pokud byl ale tento lék nasazen pro klimakterické obtíže (návaly, pocení, změny nálad aj.), nelze vyloučit že se tyto problémy opět objeví. Otázkou také je, zda se zlepší stav dolních končetin. Za pokus vysazení ale nejspíše stojí.
MUDr. Jan Šulc
klimakterický syndrom
Dobrý den pane doktore,
jsem 3 roky po hysterektomii a od cca dubna mám postupně se zhoršující návaly, s nimi nesnesitelné fyzické projevy, horkost mi nevadí, ale ta slabost a vnitřní třes, těžkost v rukách a nohách, užíván 2 měsíce Estrofem 1mg bez efektu, silné bolesti bederní páteře, však nejhorší je ta rozklepanost, nevím jestli má cenu zkoušet jinou hrt. Mám obavy z neurologického onemocnění, návaly od časného rána, je mi až na zvracení, slabá, že sotva lezu, nikam nechodím, když nutně musím, manžel mě naloží do auta, vyřídím a zase domů, stal se ze mě blázen ve 48 letech konec ? Při návalu se mi zvýší tlak vždy na cca 145/105, prý je to v normě, vždy jsem mívala nízký tlak. Děkuji. Petra.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě doporučuji zkusit změnu HRT. Nejprve bych doporučil zvýšit dávku Estrofemu na 2 mg tbl denně. Při neúspěchu je další možností tibolon (Livial, Ladybon). 
Každopádně je ale paralelně třeba neurologické vyšetření.
Zvýšení tlaku při návalu je časté. Klesne-li po skončení návalu, není to až takový problém
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Dobrý den, posledních 5 měsíců mám sice pravidelný cyklus (26-29 dní), ale než začnu krvácet, třeba týden špiním, tj. týden po ovulaci začnu špinit a špiním až do menstruace, která pak trvá 5 dní. Může to být něco, co komplikuje početí? (od svatby se nechráníme již 5 měsíců, před tím jsme se chránili). Brala jsem 2 cykly Gynex, piju kontryhelový čaj, cvičím Mojžíšovou, podle mé lékařky nic početí nebrání. Oba 33 let, nekuřáci. A další věc - rádi si dáme večer sklenku vína, může to blokovat početí? (jakmile bych měla pozitivní test, okamžitě bych samozřejmě přestala, ale nevím, zda to nezhoršuje i podmínky k početí). Poslední dotaz - jsem kardiak po srdeční zástavě (mám implantovaný defibrilátor, který mě hlídá a případně pomůže, vím, že ženy s touto kondicí děti měly, ale nevím, zda to třeba může zhoršovat také podmínky pro početí)? Děkuji za tipy.
Alžběta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení před menstruací (=špinění) může bránit početí. Příčina může být v děloze - polyp, zánět aj.  nebo třeba nižší hladina progesteronu. Jistě je na místě to řešit s Vaší lékařkou.
Sklenka vína početí nevadí.
Pokud jde o stimulátor, nepředpokládám, že by měl mít nějaký negativní dopad na početí. Je ale třeba plán otěhotnění konzultovat s kardiologem
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den, měla bych dva dotazy. Co může způsobovat bolest obou prsů, už minimálně 14 dní, jsou i trochu zvětšené, jak před menses - to je třeba dva dny cítím, ale takto dlouho? Je mi 36 let a mám nitroděložní tělísko jaydess. Druhý informativní dotaz - zda případný zubní problém partnera může "něco" přenést při orálním sexu na druhého?

Děkuji za váš čas - otázka upravena poradcem
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčinou může být zvýšená citlivost prsů, rozkolísání hormonálních hladin, případně obojí
Záleží na tom, o jaký zubí problém jde. Přenos je ale při orálním styku poměrně vzácný
MUDr. Jan Šulc
pohlavní styk
Dobrý den pane doktore, brala jsem Orgametril na snížení zůstu děložní sliznice. Je možné, že by měl vliv na snížení chuti na sex a to i 3 měsíce po vysazení? Děkuji
Maggy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V takto dlouhém odstupu to považuji za vyloučené
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, pokládala jsem vám předchozí dotaz ohledně toho, že je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 8, 7 a 6 cm a zda je vhodné jich řešit operací či nikoliv. Zmínil jste se o přípravku Esmya, ten mi byl nasazen již dříve, avšak jsem jej velmi špatně snášela (nevolnosti, velká únava atd.) a proto mi byl vysazen. Chtěla bych se ještě zeptat, zda při operaci by bylo nutné odstranit i vaječníky nebo zda by toto rozhodnutí bylo na mě. Raději bych je chtěla ponechat z důvodu, aby nenastal již přechod. Děkuji za odpověď.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemohu mluvit za konkrétní pracovitě, ale myslím, že lékaři by měli, pokud je to alespoň trochu možné, respektovat přání pacientky.
Osobně bych ale považoval ponechání vaječníků ve 49 letech za velmi nerozumné. Jejich činnost tak jako tak za pár měsíců, maximálně za pár let, skončí. A rakovina vaječníků sice není příliš častá, ale je velmi nebezpečná a těžko se včas odhaluje.
V případě, že by se objevily obtíže, není problém nasadit hormonální substituční léčbu přirozeným ženským hormonem estradiolem.
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, příští rok mi bude 50 let a chtěla bych se zeptat, zda se dá u gynekologa nějakým vyšetřením případně testem zakoupeným v lékárně zjistit, zda jsem v přechodu? Řeším to i z toho důvodu, že mám myomy o velikosti 6-8 cm a zvažuji, zda podstoupit hysterektomii či zda v tomto věku už to zdárně dotáhnu do přechodu, když problémy ohledně myomů žádné nemám. Občas mívám návaly horka a v poslední době mám sice stále měsíčky, ale nepravidelné po 5-7 týdnech. Děkuji.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 50 letech již zcela jistě v přechodu jste. Vaše otázka asi směřuje k tomu, zda se dá zjistit, kdy vaječníky přestanou produkovat estrogeny a přestanete menstruovat. Až pak je možné, že se myomy začnou zmenšovat. 
Žádný test, který by to dokázal odhadnout, bohužel neexistuje. 
Navíc upozorňuji, že ani pak není zmenšení myomů jisté. Je pouze pravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,pane doktore,může mít negativní vliv užití jednoho ibalginu v době ovulace na oplodnění nebo nidaci?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný negativní vliv bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
myom
Dobrý den, je mi 49 let a mám 3 myomy o velikosti 8 cm, 7 cm a 6 cm, potíže žádné nemám. Více lékaři je mi shodně doporučována hysterektomie. Za poslední 4 měsíce myomy porůstly o 1 cm a mají nyní rozměny výše uvedené. Nevím, zda je nutné podstoupit hysterektomii. Lékaři poukazují na to, že v případě dalšího růstu myomy mohou utlačovat např. močové cesty, případně ledviny a že by operace pak byla náročnější, že by mi pak do ledvin musely být zavedeny hadičky. Já mám z operace velké obavy a strach a také z dalších následků operace, jsem zastáncem konzervativní terapie. Nevím zda vzhledem k věku není operace zbytečná, neboť brzy již budu v přechodu. V poslední době mám měsíčky po 6 týdnech a nyní se nedostavily zatím vůbec již 7 týden (možná už jsem v přechodu). Nevím jak se správně rozhodnout, zda operaci podstoupit co nejdříve nebo ještě vyčkat a možná by nebyla ani potřeba? Pokud budu dále čekat, aby pak zákrok nebyl třeba komplikovanější, ale zase se rozhodnout pro zákrok hned a třeba bych se mu nakonec mohla vyhnout i úplně. Děkuji za radu.
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Poradit je velmi obtížné. Při dalším růstu opravdu nelze komplikace vyloučit. Dojít k nim ale nutně nemusí. A také není zcela jisté, že po přechodu se myomy zmenší - je to pravděpodobné, ale není to "nabeton".
Osobně bych se spíše přimlouval za řešení operací. Ta do budoucna také vyřeší riziko zhoubného nádoru dělohy a vaječníků (ty by byly nejspíše také odstraněny).
Samozřejmě lze zkusit i konzervativní přístup - přípravek Esmya. Tato léčba ale také má svá úskalí a není jisté, zda by ji v 49 letech uhradila pojišťovna
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore v rijnu se chystame na umele oplodneni,uz pres pul roku cvicim a uzivam prirodni spalovac tuku obsahuje extrakt z cilli papricek,kofein,extrakt ze zeleneho caje,l carnitin,vit B3.uzivam 1 tabletu pred cvicenim. Muzu v uzivani pokracovat nebo vysadit uz ted?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysadíte až bezprostředně před zahájením přípravy k umělému oplodnění
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobrý den pane doktore, včera jsem zjistila z výtěru krku, že mám Streptokoka (beta hemolytický způsobující angíny). S manželem jsme měli orální sex, když jsem o viru ještě nevěděla, a mám obavu, jestli není možné následně zanést Streptokoka do pochvy. Mám si raději zajít za gynekologem na stěr?
Děkuji předem za Vaši radu.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přenos orálním stykem nelze vyloučit. Ovšem tento streptokok je i bez nálezu v krku v pochvě poměrně často přítomen a nemusí vyvolávat obtíže. Takže nemáte-li výtok apod., gynekologa není podle mne třeba navštívit.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nejde o virus ale o bakterii
těhotenství
Dobry den, nevim, jestli mi budete umet odpovedet, ale rada bych se zeptala. Jsem tehotna a mam zapsane 3 ruzne terminy porodu. Podle posledni MS mam 15.12., nekdy cca v 11.tydnu mi pan doktor zapsal do prukazky po obycejnem UTZ termin 12.12. Na papiru z prvotrimestralu mam 8.12. Chtela bych se zeptat, ktery z techto terminu by mel byt bran jako platny. Jde mi o vypsani materske dovolene, musim v praci jeste pred materskou vybrat obycejnou dovolenou a nevim, jak to naplanovat a doktor mi k tomu zatim jeste nic nerekl. Dekuji za reakci
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Termín dle  menstruace nemá význam, vychází se z UZ datace stáří těhotenství. Rozdíl 4 dnů je na hraně běžné odchylky měření. Spíše bych věřil termínu z prvotrimestrálního screeningu. Očekávaný termín porodu vyplňuje do žádosti o mateřskou lékař. Zeptejte se ho, který termín tam uvede
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, mám dost krátky cyklus v posl. dobe, cca 22-25 dní. Je možné, že by som mala ovuláciu hned po menzes, ked mám takýto cyklus? lebo už na 7., alebo 8., 9.den mám bolesti a taký ten ovulačný výtok..vdaka
aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulace i takto časně v cyklu je možná, ovšem nepříliš častá. Bylo by třeba ovulaci sledovat- nejlépe UZ folikulometrií nebo ovulačními testy. Výše uvedené platí zejména v případě, že se snažíte o otěhotnění
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den. Moja dcera ma 28 rokov. Ma neprechodnost vajcovodou. Bola umele oplodnena nekrvacala a plod sa neujal. Co moze byt pricinou? Lieky uzivala ako jej povedali na klinike.Ma AB pozitiv a manzel 0 negativ krvnu skupinu. Embrio 5 dni prezilo. Menstruaciu ma pravidelnu 28 cuklus.Mala 9 vajicok a 3 sa samo oplodnili. Vopred dakujem za odpoved
renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Úspěšnost IVF programu se pohybuje někde kolem 40%. Příčin, proč to nevyjde, může být řada. Nejčastější je pravděpodobně nesprávná genetická informace v embryu. Další problém může být v komunikaci mezi zárodkem a dělohou. A ne každé embryo, i když nese správnou genetickou informaci, děloha přijme. Bohužel dosud zdaleka ne všemu plně rozumíme.
Rozdíl v krevních skupinách nehraje roli.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem ve 29/30tt. Miminko se dosud neotocilo. Do kdy cca by melo byt pretocene? Nemuze se nyni nejak zamotat do pupecni snury? Nehrozi mu neco? Dosud je vse v poradku. Dekuji
Sarka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Definitivní polohu zaujímá plod obvykle 2-3 měsíce před porodem. Někdy ale mění polohu i pár dní před termínem. Nic dramatického plodu ani při opakované změně polohy nehrozí. Vážné "zamotání do pupeční šňůry" je velmi velmi vzácné
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobry den tak 10dnu upozdeni a testy negativni nemuzu byt doifam tehotna dekuju
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle citlivosti vylučuje negativní test  početí před 10-14 dny. Takže těhotná skoro jistě nejste. Jedině byste musela otěhotnět těsně před očekávanou menstruací, což by testy ještě nemusely zachytit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem v 13 tt a měla jsem 5 min dlouhou AVNRT tachykardii. Jakého jste názoru, vzít si Bisoprolol 5mg anebo prodýchat a sklidnit se? Mívám tep nad 200. Jak dlouhá tachykardie již může miminku uškodit? Co se vlastně v těle a miminku při tachykardii děje? Děkuji za odpověď
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak postupovat musí určit kardiolog. Při déle trvající výrazné tachykardii může být v některých případech snížené prokrvení placenty. Jak dlouhá tachykardie již může být pro plod riziková není podle mých znalostí přesně známo
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, 3 cervna 2019 jsem byla na ockovani proti spalnickam trojvakcinou, v rijnu 2019 se chytame na IVF,myslite ze uz IVF muzeme podstoupit nebo jeste pockat po tom ockovani? Nemohlo ockovani snizit kvalitu vajicek? Dekuji moc.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že IVF není třeba odkládat. Snížení kvality vajíček je vysoce nepravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
s přítel ejakuloval a smyla jsem si sperma jen mírně z ruky ubrouskem. Následně o dvě hodiny později jsem tou rukou masturbovala. Je jistá šance otěhotnění?
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
dočetla jsem se, že vnitroděložnní tělíska typu Goldlily či Silverlily (zlaté resp. stříbrné) mohou zůstat v děloze dost dlouho. klidně 10 let i víc. Tedy pokud je jinak vše v pořádku, žena nemá žádné potíže atd. (Jeden vídeňský gynekolog dokonce uvádí, že jeho vlatsní žena má tělísko snad 20 let!) ¨
Často ale slýchám/ čtu opak - že to může nějak škodit, když se překročí doporučená doba zavedení. Ale čím přesně, jak konkrétně to škodí?
Jak to podle Vašeho názoru je?
Děkuji!
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při ponechání tělíska po delší dobu než uvádí výrobce může dojít k zánětlivým komplikacím
MUDr. Jan Šulc
endometriosa
Dobrý deň, pán doktor. V apríli som podstúpila operáciu kvôli endometrióze a cystám na pravom vaječníku. Tretieho mája mi bolo vpichnuté liečivo Diphereline 11,25 g. Obdobie účinnosti lieku a teda aj blokácie menštruácie malo trvať 3 mesiace. Do dnes čakám a menštruácia neprišla. Môže mať dlhšie trvajúci účinok?
Ďakujem za odpoveď.
Nina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, tento lék může někdy blokovat cyklus i po delší dobu než jsou 3 měsíce
MUDr. Jan Šulc
těhotenský test
Dobrý den pane doktore,chtěla bych se zeptat.Zacatkem minulého měsíce my paní doktorka pychla Depo Proveru a to jsem měla 5 dnů do šestinedělí,ale už se prý chystala menstruace.Protoze po 3 týdnech už jsem skoro vůbec nekrvacela po porodu.Týden po té Provere jsme měli počkat se sexem.Tak jsme počkali.A sex byl az 9.8 a pak za 2 dny jswm mela silne krvaceni 17dnu.Jenze ja ted 3.9 jsem si udělala pro jistotu tehotensky giditalni a papírový test a ten my vyšel pozitivní a digitální 1-2 týdny.A hned nato druhý den ráno 2-3týdny.Jeste to ráno jsem jela na kontrolu k doktorce a ta těhotenství vyvrátila že nikde nic není a sliznice nízká,ještě ten den odebrána krev na HCG a též negativní.Pani doktorka řekla že to může být reakce na tu Depo Proveru.Mohu se zeptat jestli tomu je tak nebo mám zajít znovu na krev.Dekuji moc druhé momentálně neplanujeme a nemohu si druhé miminko dovolit.
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by Depoprovera mohla způsobit pozitivitu těhotenského testu. Pro jistotu doporučuji opakovaný test z  krve.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore prosím, mám dotaz ohledně ovulace. Mám nepravidelný cyklus, beru Clostilbegyt, ovulační test pozitivní vždy 22.den. Odběr krve 24. den na hladinu progesteronu ale ukázal hodnotu 6, tedy to vypadá, že ovulace vůbec neproběhla. Myslíte prosím, že je to možné, že mívám pozitivní digitální ovulační test (vždy 22. den) a ovulace nakonec vůbec nepřijde? Nebo může přijít ještě později po pozitivním testu? Uvádí se, že by měla proběhnout do 48 hodin. Děkuji moc
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovulace nastává za 24-48 hodin po pozitivitě testu. Progesteron výrazněji stoupá až po 7-10 dnech. Měřit jeho hladinu 2 dny po pozitivitě ovulačního testu nemá význam.
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobry den. 17.7 jsem zacala brat antbiotika Azitromycin a uzivam antikoncepci Emona. Lecba atb byla 6dni antb, tyden pauza, tri dny ant, tyden pauza, tri prasky antb. Dobrano 7.8. Sex byl nekolikrat. Menstruace byla v srpnu a ted zari bude 12. Poboliva me podbrisek, jakoby "spodek", obcas zaludek, lehka nevolnost. Na gyn jdu koncem zari na kontrolu myomu. Teh test byl 2 zari negativni. Myslite, ze mohu byt tehotna? A jestli ma smysl delat dalsi test do menstruace a zda jit na kontrolu drive, nez koncem zari pro jistotu? Dekuji za radu, pekny den Petra - otázka upravena poradcem
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test doporučuji zopakovat. Kontrolu na gynekologii zvažte dle intenzity bolestí
MUDr. Jan Šulc
cysta
Dobrý den, v pátek (30.8.) mi praskla cysta na vaječníku, v nemocnici mi bylo řečeno, že už to bude jen lepší. Od té doby neustále krvácím, krvácení je velmi silné a nijak se za ten týden nezlepšilo. Je normální po prasklé cystě krvácet? A jak dlouho?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po prasknutí cysty je krvácení možné. Ovšem krvácíte-li silně již téměř týden, normální to není. Navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore,
beru antikoncepci, kterou jsem ted v lete brala 2x zasebou, tedy 2 Platicka. V utery jsem si vzala posledni pilulku a ted delam 7 denni pauzu. Vcera jsem mela s pritelem styk? Ochrana funguje ze ano? Stale cekam kdy mi prijde menstruace
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana funguje. Krvácení může být i slabé nebo i vynechat - to je časté
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat, dnes jsem 30 minut po požití antikoncepční pilulky měla vodnatou stolici. Jedná se o pátou tabletku z nového balení. Mohla být funkce antikoncepce narušena? Mám si pro jistotu vzít náhradní tabletku? Děkuji Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
rakovina prsu
Dobrý den, vela sa teraz rozpráva o mamografii, názory su rozne, vraj je škodlivá a je viac na škodu ako na osoh. čo je na tom pravdy? na druhý rok budem mat 40 a čaká má prvá mamografia, doteraz som chodila na usg. Naozaj nestačí ultrazvuk? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Mamografie má v záchytu rakoviny prsu nesrovnatelně vyšší význam než UZ. Osobně jsem přesvědčen, že pozitiva výrazně převažují.
MUDr. Jan Šulc
nepravidelnost v krvácení
Posledni mesicky jsem mela 1.8.do7.8.2019 pak jsem to mela mit 28.8.a nic
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
nepravidelnost v krvácení
Dobry den mam 7 dni zpozdeni delala jsem si testy a jsou negativni
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o nevýznamnou hormonální poruchu. Nemáte-li jiné obtíže, ještě týden vyčkejte. Nepijde-li krvácení, navštivte pak gynekologa
MUDR. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se zeptat, dnes jsem 30 minut po požití antikoncepční pilulky měla vodnatou stolici. Jedná se o pátou tabletku z nového balení. Mohla být funkce antikoncepce narušena? Mám si pro jistotu vzít náhradní tabletku? Děkuji Justýna
Justýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Raději 1 tbl navíc užijte. Nic tím jistě nezkazíte.
MUDr. Jan Šulc
bolesti
Dobrý den , předem děkuji za odpověď.V pondělí jsem podstoupula iui večer jsme to posichrovali v úterý večer taky a cítila jsem bolest na levé str.kde byl folikul 17mm,15mm a 13mm.Bez stimulace.Ve středu jsem šla behat jen 2km ale jen "Na pohodu" Dnes ale opět citim mensi bolest na levé straně.Nemohla jsem si nejak "ublizit" po iui .Cetla jsem, ze by normalni fyzická zátěž neměla vadit. - otázka upravena poradcem
Alca
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obtíže spíše nesouvisí s IUI. Mohou souviset s ovulací. 
Ovšem na 100% například zánětlivou komplikaci, která je velmi vzácná, vyloučit nelze. Příčin může být ale i více. Pokud bolesti neustanou, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
výtok
Dobý deň,

chcem poprosiť o informáciu,či vaginálne tablety Polygynax účinkujú na chlamýdie trachomatis-teda, že sa ster potom javí ako negatívny.Stery mám negatívne ,ale brali sa v období brania Polygynaxu.
Marika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Polygynax není běžně užíván pro léčbu chlamýdiové infekce
Pokud je stěr negativní, chlamýdie nejsou přítomny - bez ohledu na to, jaká je současně podávaná léčba
MUDr. Jan Šulc