Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobry den, dekuji za odpoved ohledne letu. Mohu naplanovat dovolenou na termin 20+1 - 20+6. Je to vhodne nebo uz prilis hranicni? Samozrejme za predpokladu, ze vse bude probihat tak, jak ma. Dekuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
V 21. týdnu ještě předčasný porod s nutností péče o nezralého novorozence nehrozí.
Novorozenci mají šanci na přežití až od 23.-24.týdne
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, zda je bezpecne v druhem trimestru letet letadlem kratkou vzdalenost (cca 2 hodiny). Mam za sebou jedno uspesne tehotenstvi, druhe skoncilo ve 22.tydnu UPT, kvuli vyvojove vade, jinak probihalo bez problemu. Nerada bych tedy toto ohrozila jen kvuli dovolene. Dekuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, let by neměl graviditu ohrozit.
Ale pozor. Osobně nedoporučuji pobyt v zahraničí mezi 24. a 34. týdnem. Nikdy totiž nelze zcela vyloučit předčasný porod. Problém je v tom, že běžné zdravotní pojištění nekryje statisícové náklady na péči o nezralého novorozence. A pokud je mi známo, je velmi obtížné odpovídající pojištění uzavřít. Záleží tedy na tom, kdy přesně se na dovolenou chystáte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, zda by v 6+1 tydnu tehotenstvi jiz melo byt videt na utz srdicko nebo je to hranicni? 6+1 podle posledni MS. Ovulace probehla (nejspise, dle meho pozorovani) 12DC. Dekuji
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvních dnech 7. týdne je již srdeční akce obvykle na UZ patrná. Záleží ale na každém dni, na zkušenosti lékaře, na kvalitě UZ. A dle mých zkušeností nelze při dataci ovulace na subjektivní pocity příliš spoléhat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat. V úterý jsem absolvovala ogtt ve 24+5. Lačná hodnota vyšla 5.3, jedla jsem normálně jako vždy, jen měla zákusek, a pila sladkou limonáda. V laboratoři mi řekli at jsu do dia poradny a test znovu neopakovali i když měli. Volala jsem teda jinde a šla jako samoplatce o 3 dny pozdeji. Vynechala jsem pouze sladké. Ranni lačná 4.9 , tak jsem pokračovala, po hodine hodnota 6.8 po dvou 6.1 prý v pořádku. Od kdy se prosím posílá do dia poradny? Meze v laboratoři jsou lačná do 5.1 po hodine 10 a po dvou 8.8 .četla jsem ale, že v dia poradnach chteji po hodine 7.9 a po dvou 6.7, jsem tedy i tak v normě, ale zajímá mě při jakych výsledcích se do dia poradny posílá. Myslite, ze trocha sladkeho uskodi? Jim pro jistotu tmave pečivo a sladkemu se vyhybam. Dekuji moc
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat. V úterý jsem absolvovala ogtt ve 24+5. Lačná hodnota vyšla 5.3, jedla jsem normálně jako vždy, jen měla zákusek, a pila sladkou limonáda. V laboratoři mi řekli at jsu do dia poradny a test znovu neopakovali i když měli. Volala jsem teda jinde a šla jako samoplatce o 3 dny pozdeji. Vynechala jsem pouze sladké. Ranni lačná 4.9 , tak jsem pokračovala, po hodine hodnota 6.8 po dvou 6.1 prý v pořádku. Od kdy se prosím posílá do dia poradny? Meze v laboratoři jsou lačná do 5.1 po hodine 10 a po dvou 8.8 .četla jsem ale, že v dia poradnach chteji po hodine 7.9 a po dvou 6.7, jsem tedy i tak v normě, ale zajímá mě při jakych výsledcích se do dia poradny posílá. Myslite, ze trocha sladkeho uskodi? Jim pro jistotu tmave pečivo a sladkemu se vyhybam. Dekuji moc
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výsledky jsou hraniční. Do poradny pro těhotné diabetičky se odesílá při jakýchkoli hodnotách mimo normu. Přihlížet je třeba i k dalším informacím jako je např. rodinná zátěž aj. Dietní doporučení, která jsou doporučená lidem s diabetem, určitě neuškodí. O tom zda navštívit či nenavštívit specializovanou poradnu, by měl rozhodnout gynekolog,  který Vás v sleduje v průběhu těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem v 10tt. 1.5. jedu na vylet s pritelem, muzu tehdy navstivit saunu a bazen? Dekuju.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, saunu i bazén můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda v zacatku tehotenstvi necemu vadi cviceni tzv.prkna (oprena o predlokti a spicky takto posiluji bricho) a drepy. Dekuju
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Probíhá-li těhotenství bez komplikací, cvičení "prkno" nevadí. Snad jen malinko uberte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jestli mám plašit nebo ne, jelikož zítra vstupuju do 28tt a kontrolu jsem mela pred 14ti dny a vse bylo ok a dalsi mam az za 14 dni. Pohyby citim každý den, ale posledni dva dny je citim mene. Přes den skoro vůbec a rano a vecer malej jen sem tam kopne, ale nic zavratnyho. Pred vikendem jsem ho citila vice a vice kopal i behem dne. Mam zajet radeji na pohotovost nebo se mohl pretocit a nebo to muze byt i tim ze jsme cely vikend dost turistikovali tak spise spal? je to me prvni tehotenstvi a predtim jsem mela zamlkle tehotenstvi tak mam strach. Dekuji mcokrát za informaci
Růžena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud pohyby cítíte každý den, byť méně intenzívně, nejedná se skoro jistě o nějaký problém. Pravděpodobně je příčinou změna polohy.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
co je příčinou hematomů v těhotenství a následné krvácení a jaká jsou rizika pro plod. Děkuji
Irena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte pravděpodobně na mysli hematomy v děloze. Ty vznikají narušením kontaktu mezi placentou a děložní stěnou. Při rozsáhlém hematomu hrozí potrat. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den moze zena menstruuovat a pri tom byt tehotna ?
Hihu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to nepravděpodobné, ale ne vyloučené
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrýden, pane doktore. Jsem v 8.tt a kvuli komplikacím jsem prodělala již 3 ultrazvuky a příští týden mě čeká čtvrtý. Může to být nějaké riziko pro plod? Děkuji.
Iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko pro plod je zcela minimální, pokud vůbec nějaké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Dnes se mi stala nepříjemná věc, která mne trápí. Jsem ve 23 tt. Dnes jsem měla trochu řidší stolici a obávám se, že jsem při utírání nechtěně zanesla kousek stolice do pochvy. Může se stát něco miminku? Jedna známá přišla o miminko ve 24 tt kvůli infekci plodových obalů. Může se to po dnešní příhodě stát i mě? V pondělí jdu na běžnou kontrolu v těhotenství, mám to zmínit u lékaře? Děkuji.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Riziko pro plod považuji za velmi malé až nulové. Řešte to pouze v případě, že by se objevil nějaký silnější výtok

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den, podle poslední MS jsem nyní 6+2 a na ÚV jdu až pristi týden. Na konci 5. tt jsem byla v sauně. Nevěděla jsem ještě o těhotenství. Mohla jsem tím něco způsobit? Předem dekuji
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Nemyslím, že byste tím cokoli způsobila

MUDr. Jan Šulc

těhotenství
Dobrý den pane doktore,
byla jsem na kontrole v 8. týdnu těhotenství (7+3) a ještě nebyla patrná srdeční činnost. Zárodek odpovídal velikostně 7+1. Hladina hCG ten den byla 75000. O týden dříve (6+3) bylo hCG 31000 a nyní (8+3) je 102000. Odběry mi dělala OL. Na gynekologii jdu až za několik dní. Myslíte, že je možné, že se při takovýchto hodnotách hCG může srdíčko rozběhnout? Nebo by zjištěná nečinnost v 8. týdnu mohla signalizovat srdeční vadu?
Děkuji moc předem za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 8. týdnu znamená nepřítomnost akce prakticky jistě zamlklé těhotenství. Hladiny HCG mají jen orientační význam, klíčovým je nález na UZ.
Srdeční vada se takto časně neprojeví
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pracuji ve školní družině a chci se zeptat, jestli mi hrozí riziko, když se u dětí objevily neštovice. Neštovice jsem v dětství prodělala a nyní jsem v 19. týdnu těhotenství.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste neštovice prodělala, nic Vám nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, podle poslední MS jsem 7+1. Už druhý den mě bolí žaludek, chvílemi také v podbřišku, jinak nezvracim, jsem unavená a mám citlivé bradavky a bolí mě prsa.. Je to v tomto období normální? Na kontrolu jdu ve čtvrtek, ale i tak mám trochu obavy, jsem poprvé těhotná. Děkuji za odpověď.
Verča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Uváděné obtíže se občas v těhotenství objevují a nemusí signalizovat  problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem tri cykly po UPT ve 22.tydnu. Zacli jsme pracovat na novem diteti. Myslite si, ze je mozne, ze kdyby se mi podarilo otehotnet, muzu mit priznaky jiz dva dny po ovulaci? Ze by si telo “pamatovalo” predchozi tehotenstvi a bylo citlivejsi..ovulaci nemam sledovanou testem, jen pocitove (bolesti podbrisku, hlen apod.)..odhaduji ovulaci v patek, pricemz styk byl so, po, st, pa (a nedele). V sobotu odpoledne mi bylo trochu nevolno, ted lehci naznak virozy, trochu tlak v podbrisku, zizen, proste divne pocity. Snazim se nepozorovat se, ale tohle se temer neda prehlednout. Dekuji za reakci
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenské příznaky dva dny po ovulaci považuji za extrémně nepravděpodobné. I kdyby došlo velmi  záhy k oplození vajíčka, embryo může mít po 48 hodinách maximálně 4 buňky a tělo ho podle všeho, co vím, nemůže vnímat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
A jeste jeden blby dotaz,u zakona vse nebo nic -5.tyden tehotenstvi se pocita 5tydnu od posledni menstruace nebo 5tydnu predpokladane ovulace/poceti?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Týdny těhotenství se vždy počítají od 1. dne poslední menstruace. "Vše nebo nic" tedy platí pro 3 týdny po početí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,moc dekuji za odpoved ohledne zakona vse nebo nic...Mate nejake zkusenosti s tou magnetoterapii a praci s ni v pripade tehotenstvi fyzioterapeutky?Jeste jednou moc dekuji Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na tuto otázku Vám může přesně odpovědět specialista z oboru pracovního lékařství či hygieny práce. Nějaké informace by šlo možná získat od výrobce přístroje či z návodu k němu.
Osobně si myslím, že pokud se sonda příliš nepřiblíží Vašemu podbřišku, je riiko nízké - ale viz výše
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,pracuji jako fyzioterapeut a obcas behem dne musim zapnout magnetoterapii nebo byt v mistnosti,kde ten magnet bezi,kdyz treba nekoho objednavam,to ksem vetsinou treba 1,5m vzdalena,ale nekdy taky ne.Jde mi o to,ze magnetoterapie je v tehotenstvi kontraindikovana a i by tehotna nemela byt v mistnosti s magnetem.Ale ja nez zjistim,ze jsem tehotna,coz muze i chvili trvat:-). Tak mu budu vystavena a mam strach,zda nehrozi poskozeni plodu..Nebo do kdy plati zako vse nebo nic?Vztahuje se to na dany pripad?Dekuji Katka
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
"Vše nebo nic" platí do 5. týdne těhotenství, tedy do doby, než se začnou výrazně formovat orgány plodu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

Dnes jsem 8+3 a od pátku se mi z ničeho nic udělalo dobře. Do té doby jsem cca 3 týdny každý den měla silné nevolnosti a zvracela jsem. V říjnu jsem musela na kyretáž z důvodu zamlklého těhotenství, které mi při běžné kontrole 10+3 bylo zjištěno. Plod odpovídal 8+3. Jsem z toho teď strašně nervózní, že je mi najednou z ničeho nic dobře. Může to být normální a nebo si mám dnes raději dojít odpoledne na kontrolní UZ. Na kontrolu jsem objednaná až na 18.3. A nerada by jsem něco zanedbala. Děkuji moc za Vaši odpověď.
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vymizení obtíží je u těhotné běžné a nic to obvykle nesignalizuje. Chcete-li klid, UZ samozřejmě neublíží. Nehrozí ale, že byste něco zanedbala. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, v 7. tt (6+3) jsem byla na krevních testech a měla hladinu hCG 31000. Vzhledem k tomu, že mám za sebou dva potraty (jeden spontánní a u druhého rozštěp), jsem už nabyla různých informací. Není tato hladina hCG takto brzy příliš vysoká? S ohledem na můj věk (35 let) se trochu obávám, jestli by se nemohlo jednat o vývojovou vadu, např. Downův syndrom. Děkuji předem za odpověď.
Jana Kr.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hladiny HCG mají vysoký rozptyl hodnot. Z jedné zjištěné hodnoty HCG, je-li normální UZ nález,  nelze nic vyvozovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, ještě jednou otázka ohledně svrabu. Nyní jsem vyléčená, jestli se to vrátí, zjístím nejdříve za měsíc ne-li později. Jak by mohla případná léčba těhotenství ohrozit? Lékař mě ujišťoval, žekdyž se přeléčím, můžu v klidu otěhotnět. Děkuji
Anonyym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není-li již třeba léčba, otěhotnět můžete. Nejsem odborník na kožní choroby, takže nevím přesně, za jak dlouho se dá spolehlivě říci, že je svrab vyléčen a nehrozí recidiva. Také je důležité, zda víte, kde jste se nakazila - aby se infekce neopakovala.
Pokud jde o léčbu, záleží na tom, jaké léky se užijí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore. Dovolte mi otázku. Jsem ve 20 tt, mám doma tříletého syna. Chtěl si hrát s lopatkou, co jsme používali v létě na pískovišti. Umyla jsem ji, lehce vodou a mýdlem, nijak nedrhla, ještě je vidět jak je ja papírové nálepce, která je na ní, hnědá od písku, prostě jsem ji lehce přešudlila - syn ji chtěl vzít ven na hraní si se sněhem). No, pak jsem na ni na několik dní zapomněla, syn ji našel a v jednou chvíli se snažil s ní nabrat bonbónky z nádoby. Zapomněla jsem na to a teď, nekolik dní po incidentu mi syn dal pár bonbónků z inkriminované nádoby do pusy a já je snědla. Na incident jsem v první chvíli vůbec nepomyslela. Je zde nějaká šance, že jsem se mohla nakazit toxoplazmózou? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádné riziko Vám podle mne nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, lekarka mi zjistila svrab. Vcera jsem se namazala mastickou - Infectoscab a podnikla dalsi opatreni a doufam, ze uz bude vse v poradku. V pristim tydnu bych mela mit ovulaci a chceme zacit pracovat na miminku. Je to, myslite, mozne? A co kdyby se svrab vratil? Ohrozuje nejak pripadne tehotenstvi? Dekuji
Anonyym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji se snahou o početí vyčkat do doby, kdy budete spolehlivě vyléčena. Svrab přímo těhotenství neohrožuje, problém ale může být s léčbou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Ještě doplním že odběr byl dělán z mé iniciativy kvůli jiné nemoci, CMV je bonus. Nebyl tedy zjišťován kvůli nějakému akutnímu problému. Sama se cítím dobře, jsem bez problémů. Akorát před nějakou dobou (nevím přesně kdy), jsem měla asi dva dny pocit začínající rýmy, ale doma byli nemocní všichni. Děkuji
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím o pomoc s interpretací výsledků. Jsem těhotná, ukončený 20 tt. Můj gynekolog teď neordinuje, výsledky nyní nemám s kým konzultovat: CMV IgM 2,24 (rozmezí 0-0,85)pozitivní, CMV IgG 168,5 (rozmezí 0-6) pozitivní. V komentář stojí toto: dle výsledků sérologického vyšetření se jedná o reaktivaci latentní infekce nebo akutně probíhající infekci v post akutní fázi. Rozumím tomu dobře, že jsem CMV infekci prodělala již v minulosti a nyní se vlivem něčeho znovu aktivovala? Nebo se jedná o primo infekci v těhotenství, která je pro miminko nebezpečná? Před týdnem dělán velký utz a vše v pořádku.Vlastně doposud všechna vyšetření byla v pořádku. Mám se obávat? Děkuji za odpověď.
Johanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jste se CMV kdysi nakazila a nyní došlo k aktivaci. Další možností je opakovaný infekt. Je obtížné to odlišit. Riziko pro plod ale není dle mých zkušeností ve většině případů nějak dramatické.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď ohledně onemocnění spalniček v druhém trimestru gravidity. Stav protilátek zjišťuji, bohužel nepočítám s tím, že budou po očkování v dětství funkční. Co zjišťuji, tak více než polovina lidí v mém věku, i mladší než jsem já již nemá protilátky z očkování. Dočasná imunita vůči nemoci, kterou poskytovalo očkování,vyvanula. V oblasti se zvýšeným výskytem spalniček nebudu jezdit mhd, či se procházet po městě, budu však několik hodin v budově s dalšími lidmi. Cesta se uskuteční celkem 5x se stejným scénářem. Budu se snažit před cestou zjistit, zda někdo z lidí, kteří budou přítomni, mají v okolí blízkého člověka se spalničkami. Je možno nějak zvýšit imunitu před cestou? Děkuji.
Janina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný spolehlivý způsob pro zvýšení imunity neznám.
Osobně mám zkušenost s desítkami očkovaných žen - všechny protilátky i mnoho let po očkování mají
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jaká jsou rizika pro dítě, když těhotná ve druhém trimestru (24 tt) onemocní spalničkami? Je možno situaci nějak řešit? Jak byste doporučil zvýšit imunitu v těhotenství, když je nutná cesta do oblasti se zvýšeným výskytem spalniček? Je možno před cestou užívat např. vit C, D, probiotika - v jakých dávkách? Děkuji.
Janina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po polovině těhotenství je již riziko pro plod, pokud matka onemocní spalničkami, nízké. Není ale nulové, obzvláště při závažném průběhu. Hrozí potrat či předčasný porod. Rizik vniku vrozené vady již je daleko nižší než v prvních měsících gravidity. Pokud nejste proti spalničkám imunní, což se dá zjistit testem z krve, doporučuji maximální snahu vyhnout se možné nákaze. 99% žen v ČR má dostatečnou imunitní ochranu - ať již po prodělaném onemocnění nebo po očkování
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, mám potvrzené těhotenství. Chci se zeptat, pokud jsem týden po ovulaci užila 1 tabletu Kinedrylu, muže to mít negativní vliv na plod? To samé alkohol? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nebylo-li alkoholu extrémní množství, žádný negativní dopad na plod bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dekuji za reakci ohledne alergie. Nakonec jsem se vecpala na vysetreni v pondeli, tak snad pan doktor na neco prijde. Tehotenstvi nechci odkladat, jelikoz jsem po potratu a chci zacit co nejdriv. Mam zatim pouze vyrazku, zadnou zavaznejsi reakci, tak doufam, ze to neni nic ohrozujiciho...pro jistotu, v jake zelenine je kyselina listova? Rikala jsem pani doktorce na genetice, ze jim spenat a rekla mi, ze tam zadna neni. Tak tomu moc nerozumim. Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kyselina listová je především v listové, tedy zelené,  zelenině. Tedy ve špenátu je obsažena, dokonce v jeho listech byla objevena. Problém u špenátu je v tom, že se tento vitamin varem ničí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Prominte, odeslala jsem dotaz prilis brzo - pokud bych byla alergicka na kyselinu listovou, musim vysadit vitaminy, muze to, nebo ta samotna alergie na listovku, ohrozit plod? Dekuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den, poslednich 14 dni me svedi cele telo - zrejme nejaka nova alergie. Na alergologicke testy (na predlokti), jsem pozvana az 11.3., ale v te dobe uz budu mozna tehotna (budeme se snazit,ale nebudu jeste znat vysledek). Testy proto asi odlozim. Muze nelecena alergie ohrozit plod? Dalsi dotaz se tyka toho, na co jsem mozna alergicka - kyselina listova
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Závažná alergická reakce by teoreticky mohla těhotenství ohrozit. Muselo by ale jít opravdu o těžký stav.
Nicméně si myslím, že žena, která plánuje těhotenství, by měla být pokud možno zdráva.  Problémem je, že v těhotenství nelze užít řadu léků. Takže bych se spíše přimlouval za to, abyste se snahou o početí trochu vyčkala.
Nezdá se mi možné, že byste byla alergická přímo na kyselinu listovou. Spíše bych tipoval, že jde o reakci na některou další složku tabletek. V případě, že byste nemohla vitaminový přípravek užívat, je důležitá pestrá strava s dostatkem zeleniny, která přísun kyseliny listové zajistí a plod zabezpečí před vznikem rozštěpové vady.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore, moc Vás žádám o odpovědi na mé dvě otázky. V červenci roku 2017 jsem porodila císařským řezem první miminko. Nyní jsem znovu těhotná ve 13 týdnu. Na prvotrimestrálním screeningu mi bylo zjištěno: CAVE v oblasti jizvy po S.C. patrný nitch - izbylá šíře stěny 2,5mm. Chtěla bych se Vás zeptat, zda si myslíte, že je to velké riziko v těhotenství? Rodit nejspíše budu znovu S.C., ale zda se mám velmi obávat rizika v těhotenství?
Dále bych se Vás ještě chtěla zeptat, pro zvýšené riziko preeklampsie mi bylo doporučeno brát Aspirin 150 mg na noc, jako prevence. Mohu se zeptat, zda je vhodné užívat Aspirin a pro miminko je to nezávadné? Nemohu se rozhodnout a ráda bych znala i Váš názor. Děkuji mnohokrát za odpovědi!!!
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Aspirin by měl být pro plod v této dávce neškodný a studie prokázala, že skutečně tato léčba snižuje riziko výskytu preeklampsie.
Pokud jde o jizvu na děloze, je těžké rizika odhadovat. Dle mých zkušeností ale nejde o nic dramaticky nebezpečného a než začne kontrakční činnost, je riziko komplikací velmi malé.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,
byla jsem na prohlidce vice jak mesic po styku, zjistil by pan doktor prohlidkou, vnitrni vysetreni prohmatanim, ze jsem tehotna?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkušený lékař by na těhotenství mohl mít podezření. Mohl a nemusel. K průkazu těhotenství se v současnosti užívá především UZ vyšetření nebo těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den,
od ktere doby jde u tehotne zeny pri prohmatu bricha poznat, ze je tehotna?
dotaz
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K rozpoznání těhotenství je třeba pohmatové vyšetření provedené současně přes pochvu a břišní stěnu. Zkušený lékař tak rozpozná těhotenství od cca 6.-7. týdne. Kdy lze rozeznat těhotenství pouze při pohmatu břicha netuším -neužívá se to
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pan doktor. Je tehotenstvo možne aj napriek tomu, ze som dostala silnu menstruaciu (hlien, zrazeniny, standartna dlzka)? Tiež som sa chcela spýtať koľko po počatí sa daj spozorovať prvé príznaky tehotenstva. Vdaka za váš cas a ochotu.
Maria
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Silná menstruace obvykle těhotenství vylučuje. Na 100% jisté to není.
Nejlepším řešením přinášejícím jistotu je gravitest
Těhotenské příznaky pociťuje některá žena již po 5-10 dnech od početí, jiná třeba po měsíci, řada žen ale nemá příznaky vůbec žádné 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, zda si myslite, ze je bezpecne jit na testy na alergii v uplnem zacatku tehotenstvi. Rozjela se mi nejaka alergie a jsem objednana k lekari, v ten samy cas budu mit zrovna ovulaci (cca). Je to bezpecne v pripade, ze by se mi podarilo otehotnet? Jeste bych o tom nevedela, ale samozrejme pana doktora upozornim na tu moznost. Dekuji
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jaké přesně testy se budou provádět. 
Zda je bezpečné je provést na počátku těhotenství nebo zda je odložit, musí rozhodnout lékař, který je bude provádět.
Podle mého soudu je vhodné testy plánovat do období těsně po menses.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den mohu mit na zacatku těhotenství mestruaci trvala pouze 3 dny
Selinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Menstruace, tedy krvácení, se v těhotenství někdy objeví. Může a nemusí to signalizovat nějaký problém. Vždy je  vhodné navštívit lékaře. jen vyšetřením je možné vyloučit ohrožení těhotenství.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vážený pane doktore, jsem ve 12. týdnu těhotenství (11.6 tt) a dnes v ordinaci na UTZ naměřili velikost plodu jen 4,5 cm. Je to, prosím, ještě v normě? Je mi už 41 let, proto mám starost. Děkuji, Linda.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
CRL = crown rump length = délka plodu od temene po zadeček 4,5 cm odpovídá přelomu 11. a 12. týdne. Odchylka o několik dní není problémem.  Záleží ale především na tom, jak se nález vyvíjí a jak je těhotenství reálně staré. Rozdíl může být způsoben tím, že jste otěhotněla o něco později v cyklu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý deň, chcem sa opýtať ohľadom krvných skupín v tehotenstve. Som prvýkrát tehotná v 16 TT a mám krvnú skupinu A rh negatív a partner B rh pozitív. V ktorom TT by mi mali pichnúť imunoglobin v 28 TT?Je ho potrebné pichnúť? Ak sa dieťa narodí s pozitívnym faktorom po otcovi zistí sa to až pri pôrode kde mi musí byť podaná injekcia s imunoglobulinom do 72 h. Inak si telo vytvorí protilátky a pri druhom tehotenstve môžem dieťatko potratit ak by malo krv skupinu pozitívnu. Moja gynekologička to vôbec nerieši že pri prvom dieťati to nie je problém. Že problém je ak je otec rh negatívny a nie matka,mám v tomto zmätok prosím poraďte. Dakujem
iveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Potenciální problém nastává, je-li matka Rh negativní a otec Rh pozitivní.
V první graviditě je opravdu riziko komplikací nízké. Nicméně  v ČR platí doporučení aplikovat Rh negativním těhotným anti D IgG v 28. týdnu.
Po porodu se pak postupuje dle nálezu u dítěte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den sem 23 dnu tehotna a dnes sem zacla krvacet ci jak to nazvat je to normalni ? Stava se to
Amalinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení není v těhotenství normální. 
Nemusí jít o nic závažného, ale bez vyšetření to nelze posoudit. Navštivte proto lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jak se pozná dawnuv syndrom? Jde třeba poznat na 3D/4D ultrazvuku? Děkuji
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Downůw syndrom lze spolehlivě prokázat pouze vyšetřením karyotypu, tedy stanovením počtu chromozomů, plodu.
Na základě vyšetření specialistou na kvalitním UZ přístroji lze pouze vyslovit  podezření na tuto vadu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtela bych se zeptat. Jsem po IVF s PGS (6denni hatchujici blastocysta). Mam již 2 děti a jsou v poradku. Nyni jsem ve 20+0 a vcera jsem podstoupila screening v 2 trimestru.UTZ trval 30 minut a pan doktor miminko opravdu dokonale prohledl.Vse bylo v poradku,az na jednu ledvinku, ktera byla vetsi. Uklidnil me ale ja mam presto obavy.Do zpravy napsal mirna hydronefrosa 1dx5mm. Kontrola za mesic. Screening v 1 trim.delal muj dr.vse bylo v poradku: Triz21: 1:8949, triz18a13: 1:20000(33let).Cetla jsem, ze vetsi ledvinka muze byt priznakem dawn.syndromu. Cekame holcicku a vetsinou to mivaji kluci, jsem z toho nestastna. Dekuji moc za odpoved a preji pekny den M.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
S vysokou pravděpodobností se nejedná o Downův syndrom. Chcete-li max jistotu, šlo by ještě provést test z krve. Ten ale nehradí pojišťovna a stojí přes 10 tis Kč (Panorama test apod.). Myslím ale, že s ohledem na výsledky prvotrimestrálního screeningu je to zbytečné. Hydronefróza a zvětšení ledviny je poměrně častým nálezem u jinak zdravých plodů. Po porodu obvykle mizí. Nález je ale třeba sledovat. V některých výjimečných případech může hydronefróza progredovat  a je třeba intervenovat ještě v děloze. Ale i to současná medicína zvládá.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , chci se zeptat jsem těhotná mám před porodem chci se zeptat zda muže byt před porodem slabši spinení děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení = špinění může být příznakem začínajícího porodu. Může být ale i signálem problému. Je třeba navštívit lékaře ¨jen vyšetřením lze posoudit, o co jde
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , pane doktore mám dostaz jsem těhotná a do terminu porodu mi zbýva 7 dní ,jak poznám odchod hlenové zadky ? muže to být i slabší vytok s tročkkou krve jako by takový ružový vytok ?
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné. Pokud je výtok zabarven krví (růžový), je vhodné navštívit lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Mozna je na priznaky brzo sem v druhem tydnu
Lucyy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem v 19+1 a snedla jsem kousek alobalu asi 1 cm na pizze , pritel delal pizzu , bavili jsme se a ja zapomela ze tam ren kousek mam . Muze se neco stat miminku? Nikde jsem to nenasla, pouze u deti, pry to vyjde pri stolici, ale mi jde o to jestli to neosahuje neco skodliveho. Dekuji moc
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu ani Vám nic nehrozí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore. Jak často je podle vás možno používat odposlech miminka angelsounds? Pořídila jsem si ho pro kontrolu, zda je vše v pořádku. Jsem 17+2tt, pohyby již cítím. Chtěla bych ho používat, když se mi třeba bude zdát, že miminko delší dobu necítím, atd. Je možné použít např. denně na dobu max. minuty? Nebo raději obden? Děkuji.
Johana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 18. týdnu a dále již nevidím každodenní  krátkodobé (1-2x1 min) užití Angelsounds jako problém.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den je mozne těhotenství bez příznaků?
Lucyy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to možné
MUDr. Jan Šulc