Pondělí 21. června 2021, svátek má Alois
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 21. června 2021 Alois

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

PremiumPoradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

těhotenství
Dobrý den,

Ještě mám takovou otázku,je možné že by se vajíčko unízdilo 14 dni po styku a poté se jevilo jako 3 týdny staré?nebo je to hloupost?
Michaels
Pro zobrazení odpovědi se přihlaste k iDNES Premium
těhotenství
Dobrý den.

Děkuji za odpověd.Jinak ano,tomu rozumím,ale je tam vždy ta 2týdenní odchylka?
Michaela
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, už uběhla nějaká doba od počátku epidemie covidu, a tak věřím, že jsou již nějaké poznatky z praxe o riziku prodělání covidu v 1. trimestru těhotenství, myslím tím riziko pro plod. Jsou nějaké poznatky o riziku postižení mimča při prodělané infekci covidu matkou v těhotenství? Hrozí poškození plodu i při lehkém průběhu bez horečnatých stavů? Díky, Jana
Jana
těhotenství
Dobrý den,
Ještě jedna otázka,počítá se 12+ 1 =10+1 bez závislosti na MS?děkuji
Michaela
těhotenství
Dobrý den pane doktore
Přičítám vaši poradnu a už několikrát mi pomohla
Zajímalo by mě čisté teoreticky kdybych otěhotněla 2dny před menstruaci a ta nakonec přišla ( jak jste tu nedávno zodpověděl že je to možné)
Od kdy se počítá případně těhotenství jestli od té menstruace měsíc před tím nebo od té co ještě proběhla?
Děkuji za odpověď
Marie
těhotenství
Děkuji za odpověd,takže plod je vždy o 2 týdny mladší,než se uvádí.takže 12+1 je 10+1 a 14+1 je 12+1?chápu to správně?
Michaela
těhotenství
Jsem docela hubená mám cca 60kg
Výška 175 to by vidět bylo ?
Klara
těhotenství
Dobrý den jsem 4+5 dní po oplodnění v době ovulace
Je možné že by už na UZ bylo něco vidět i kdyby se dělal přes břišní stěnu?
Klára
těhotenství
Dobry den
Jsem 4+6 dní od oplodnění
Mělo by už být na ultrazvuku něco vidět
A bylo by to vidět jen na vaginálním UZ
Nebo i na ultrazvuku přes břišní stěnu?
Dekuji
Klára
těhotenství
Mohu se zeptat jak je možné kdybych otěhotněla 1-2 dny před menstruací tak že ji dostanu ?
Myslela jsem že v menstruaci se odplavuje vajíčková děložní sliznice a že tím pádem nejni gravitida možná
Renata
těhotenství
Styk jsem měla 5 dubna
8 dubna se dostavila menstruace
A na operaci jsem šla 8 května
Těhotenství by tedy už bylo na UZ vidět i kdyby byl ultrazvuk dělaný přes břicho a ne vaginálně
Jana
těhotenství
Dobrý den,

Děkuji za odpověd.Takže 5+0 je reálně 3+0 + 2 týdny od ms?
Michaela
těhotenství
Dobrý den,

Mám na Vás prosbu,myslíte,že 2 měsíce od styku bych byla v 8 tt,obrazně řečeno 8+0.děkuji a hezký den
Michaela
těhotenství
Dobrý den vážený a milý pane doktore.
27.10.2014 se mi po IVF provedeném u Vás narodil krásný a zdravý chlapeček. Během přípravy na těhotenství mi byly překvapivě diagnostikovány protilátky proti hepatitidě B (nevím ale jakou metodou a jaké). Pro porodnici tato informace zajímavá nebyla a novorozenci nebyla podána po porodu žádná vakcína. Následně byl syn u pediatra očkován nikoliv hexavakcínou, ale pentavakcínou (bez hepatitidy B). Nyní bude proti žloutence doočkován. Mám dotaz: postupovala porodnice správně když syn nedostal po porodu vakcínu ? Vím, že to není dotaz asi přímo na Vás, ale vzhledem k tomu, že nevím, jaké konkrétně testy na protilátky mi byly provedeny, nevím na koho se obrátit. A před očkováním syna bych si to ráda vyjasnila. Mockrát děkuji za případnou odpověď a za úžasného chlapečka !
Taťána Boráková
těhotenství
Dobrý den,
Je možné byt v 5tt,když jsem 40 dní od styku??děkuji
Kateřina
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda je normální, že se na ultrazvuku v rámci prvotrimestrálního screeningu mimčo vůbec nehýbalo? Mimčo bylo v poloze na zádech a dokonce i když jsem pak musela přecházet mezi ordinacemi na jiný UTZ, tak bylo stále ve stejné poloze. Nepohnulo se ani když dr. na břicho hodně zatlačil. Přijde mi, že ani na běžných UTZ se mimčo zatím nehýbalo (ale tam je viditelnost slabší, takže jsem to možná jen neviděla). Mám se znepokojovat? Od přátel jen slyším dotazy, jestli se mimčo taky tak šíleně mrskalo, jako to jejich...no a ono se ani nepohnulo, tak mě to mírně znervózňuje. Samotný screening vyšel negativně, byť s odřenýma ušima na Downa. Díky, J.
Jana
těhotenství
Moc děkuji za odpověd a ještě se tedy zeptám,zda-li 5tt sedí po těch 3týdnech po styku.Na kontrolu mám jít za 3 týdny,kde by jsem měla být 8tt,dostat t.průkazku a vidět konečně srdíčko.
Esterka
těhotenství
Dobry den pane doktore, prosim o Vas nazor na me hodnoty HCG?
33DC jsem měla HCG 64 a 35 DC bylo HCG 25, 36 DC se mi spustila menstruace.

Jenže po menstruaci se mi HCG mírně začalo zvyšovat na hodnoty:
6DC HCG 45,1
12 DC HCG 51,5
15 DC HCG 60,8
Boli me na leve strane a v podbrisku.
Byla jsem na kontrole u gynekologa a nešlo nic vidět - tekutina v břiše nebyla, na levé straně viděl možná mírný otok. Pan doktor si myslí, že je to mimoděložní a chce udělat laparoskopii. Jaky je Vas nazor - mam jeste pockat nebo pristoupit na laparoskopii ? O co by se mohlo jednat ?
Moc dekuji za Vas nazor
Lenka
Lenka
těhotenství
Dobrý den,
Je možné,že v 5tt byl pouze gs váček?Taková malinkatá bublinka a ještě menší tečka:)Srdeční akce nebyla ještě vidět,jsem 3 týdny po styku.Myslíte,že je vše v pořádku?děkuji
Esterka
těhotenství
Dobry den pane doktore, je mozno zahajit hormonalni stimulaci k ivf se zbytkovym hcg 40 (nejspis po mimodeloznim )? A zda je mozno prirozene otehotnet i s timto zbytkovym hcg ?
Moc dekuii za odpoved Inken
Iva
těhotenství
Dobrý den,


Jaká je pravděpodobnost,že se vajíčko oplodnilo o 14 dní později?Dejme tomu,že jsem měla styk v polovině měsíce a další styk až za dalších 15 dnů?rozdíl je v tom,že je v tom jiný můž,Měsíc od styku byl jen gs váček,doktor říkal 5tt,děkuji
Ema
těhotenství
Dobrý večer

Mám dotaz ohledně těhotenství, dne 29.3 jsem měla pozitivní těhotenský test.31.3 jsem běžela hned na gynekologii a na Ultrazvuku nebylo vidět vůbec nic,udělali hcg a po zavolání výsledku mi bylo sděleno,že těhotná opravdu jsem,ale je to opravdu na začátku a objednali mi na dnes,na ultrazvuku byla vidět mala bublinka,jen gs váček,pan doktor říkal,že jsem v 5tt,takže jsem otěhotněla před 3mi týdny,nebo před 5 týdny?děkuji za Váš čas,určitě mi poradíte,jako ostatním ženám:)
Dena
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, zda může vysokou hladinu volného beta-HCG (nabráno při prvotrimestrálním screeningu v 13+4) způsobit nedávno prodělaná covid infekce (týden před náběrem mi teprve skončila izolace)? Bylo mi naměřeno 141,3 IU/l (4,705 MoM). Zároveň mi nevyšel nejlépe PAPP-A 5.950 IU/l (0,955 MoM). Screening celkově dopadl negativně, nosní kost přítomna, šíjové projasnění 2mm. Ty dvě hodnoty z krve mi ale vrtají hlavou a přemýšlím nad příčinou. Samozřejmě mám i strach, aby to i přes negativní screening neznamenalo, že je mimčo nějak postižené. Riziko Downa dle krve bylo 1:155, po doplnění UZ markerů 1:1178. Myslíte, že ty krevní výsledky mohly být prodělanou infekcí nějak zkreslené? Děkuji, Jana
Jana
těhotenství
Dobrý den,

Je možné,že by na 1 screeningu,udělali chybu v týdnu těhotenství,viz o 2 týdny?Že bych místo 12tt byla třeba ve 14tt..a nešlo to na utz vidět?Nebo se mohou mýlit jen v +- pár dnech?nikoliv v týdnu? Děkuji
Erika
těhotenství
Dobrý den,

Když mi dr sdělí GA 8w0d,crl 16,2 mm,je to od oplození rovných 8 týdnů??děkuji B
Barbara
těhotenství
Dobrý den.

Pane doktore,poradte prodím.
Dne 24.1 jsem měla pohlavní styk s jiným chlapem a 10.2 jsem měla styk s jiným.Předevčírem 24.2 Mi vyšla čárka na testu,ale byla slabá,ale byla.Běžela jsem k dr. a ten těhotenství na utz neviděl,ale dle HCG mi těhotenství potrvdil,že je hodně čerství.Má otázka je,kdy jsem mohla otěhotnět?Děkuji s hezký den
Laura
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, už je více informací k nákaze covidem v těhotenství? Zda to způsobuje horší průběh, zda a jak nákaza ohrožuje plod? Jsem v 9. týdnu. Doporučujete např. plánovanou návštěvu zubaře raději odložit na druhý trimestr, příp. než se situace zlepší (nejde-li o akutní výkon)? Mám za sebou již několik prvotrimestrálních potratů, takže mám strach. Děkuji, J.
Jana
těhotenství
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,kolikáty den po styku musím být,abych byla v 8tt,děkuji
Ellen
těhotenství
Děkuji za odpověd..31 den po styku,to bych měla být nějaký 6-7tt?
Lela
těhotenství
Dobrý den,

Poznáte z hodnoty hcg jak dlouho jsem těhotná?děkuji
Klára
těhotenství
Takže když bych ďla už na ultrazvuk,tak by třeba 31 den po styku mohlo byt na ultrazvuku něco vidět:)?
Lela
těhotenství
Je tedy pravda,že měsíc po styku jsem byla na utz a tam nebylo nic vidět a měsíc a 7 dni po styku jsem na uzt byla znova a byl tam gs váček,po 3 tydnech jsem byla zónovu a byl tam uˇi plod se srdíckem,psn doktor říkal,že jsemv 8 tt,takze si spis mysĺm,ze ro odpocída tomu druhýmu styku.děkuji za odpoved
Anonym
těhotenství
A když neznám datum poslední ms,ale vim,kdy byl pohl.styk? A za dva týdny byl styk s jiným mužem? Když měsíc po styku jsem byla v 5tt,odpovída těhotenství spíše na ty dva týdny po?nebo 5tt odpovídá spíše na ten měic od styku,jsem zmatená,prože 5 týdnu vychází akorat na ten měsíc.Děkuji
Anonym
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, jsem dle poslední MS 5+6tt a mám HCG 40 735. Lze z této hladiny usuzovat na prosperitu těhotenství, nebo z výše hladiny HCG nelze dělat žádné závěry, byť je to takto na spíše horní hranici udávaných rozmezí pro daný t. týden? Je možné, že by hladina HCG např. ukázkově stoupala i při zamlklém těhotenství, nebo by spíše klesala? Mám obavy, jelikož jsem ZT již jednou prodělala a na prohlídku jdu až za dva týdny. Lze dle dané výše HCG vyloučit mimoděložní těhotenství, nebo ho alespoň považovat za málo pravděpodobné? Děkuji, J.
Jana
těhotenství
Takže je nemožné,aby dva měsíce po styku byla v 8 tt?
Anonym
těhotenství
Dobrý den,

Pane doktore,je možné,že by měsíc po styku nebylo na utz nic vidět?ale t.test ukazuje 2 čarky??děkuji
Anonym
těhotenství
Dobrý den, minimálně posledních 7 let mi doktoři psali do LZ děloha v RVF. Měla jsem endometriom na levém vaječníku a mírně zvýšené CA125. V roce 2018 jsem kvůli neplodnosti byla laparoskopicky operována, vyndali mi endometriom (cca 22mm) a menší části z Douglasu. Objevili mi také neprůchozí pravý vejcovod. Moje tělo fungovalo tak, že každý měsíc ovuloval pravý vaječník a pravý vejcovod zavřený a levý vaječník neovuloval, levý vejcovod průchozí. Po operaci se ihned rozjel levý vaječník a otěhotněla jsem 4.cyklus od operace. Při těhotenství jsem v 8. týdnu měla dělohu v AVF. Ve 12.týdnu jsem potratila po zamlklém těhotenství (odhad v 10.týdnu) a jeden cyklus po potratu byla stále v AVF. Druhý cyklus už byla opět v RVF. Nyní jsem byla opět na UZV (naposledy v říjnu RVF) a doktor napsal napřímená děloha. Ráda bych se zeptala, v čem přesně se tedy umístění dělohu změnilo a čím by to mohlo být. Moc děkuji, Klára
Klára
těhotenství
Dobrý den,

jsem 16dpo, tedy 4+2. Chci se Vás zeptat, zda je v pořádku, že na utz vyšetření se zatím těhotenství nepodařilo najít. Jsem po mimoděložním těhotenství (tubární abort bez odebrání vejcovodu) a tak se moc obávám, aby se situace neopakovala.

Moc děkuji a přeji hezký den.
Lucie
těhotenství
Dobrý den,

jsem 16dpo, tedy 4+2. Chci se Vás zeptat, zda je v pořádku, že na utz vyšetření se zatím těhotenství nepodařilo najít. Jsem po mimoděložním těhotenství (tubární abort bez odebrání vejcovodu) a tak se moc obávám, aby se situace neopakovala.

Moc děkuji a přeji hezký den.
Lucie
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, mám pozitivní těhotenský test. Poslední MS 26.12., pravděpodobné početí kolem 9.1. Na testu mi před týdnem vyšel slabý duch (13DPO), teď po týdnu je čárka už silná, ale stále nedosahuje intenzity kontrolní čárky. Zároveň nemám absolutně žádné těhotenské příznaky - nebolí mě prsa, není mi špatně, nechodím častěji močit. V podstatě nebýt vynechané menstruace a pozitivního testu, tak nevím, že jsem těhotná. Může to být špatný signál? Mám za sebou již jeden potrat, kde jsem příznaky měla, ale postupně vymizely. Tentokrát mi příznaky ani nezačaly. Je ještě brzo? Jak vypovídající je intenzita testovací čárky na těhotenském testu? Musí vždy dosáhnout stejné nebo větší barevnosti než kontrolní čárka? Děkuji
Monika
těhotenství
dobrý den, pane doktore,

ještě mám na Vás doplňující dotaz. Jsem nyní v 9+4 tt a CRL je 4,6 cm. Od doktora mám napsané, že CRL odpovídá gedtačnímu stáří dítětě. Ale všude jsem našla, že by v tom týdnu dítě mělo být měnší. Myslíte tedy, že velikost plodu odpovídá 9+4 tt?
Děkuji
Iva
těhotenství
Dobrý den, pane doktore, obracím se na Vás s dotazem, jelikož je mi trapné s s tím svěřit svému gynekologovi.
Měla jsem 13.11. s někým jiným nechránění pohlav.styk (dali jsme si pozor a něudělal se do mě), 24.11. jsem dostala menstruaci normálně jak jsem měla. Od 6.prosince jsem s přítelem a pokusili jsme se o miminko. 12.12. jsem si dělala těhotenský test a ten mi vyšel negativní. Po Vánocích jsem už test měla pozitivní. Podle doktora jsem nyní v 9+4 tt. Mám obavy z toho nechráněného sexu z 13.11. i když jsem pak normálně dostala menstruaci 2 týdny na to. Myslíte že mohu být klidná, že miminko je partnera a početí by tedy vycházelo na ten začátek prosince?
Děkuji Vám za odpověď.
Iva
těhotenství
Dobrý den,


77dní?a odečíst týden?a to se počítá i stěmi 14 dni? Ja jsem totiž ms měla 31.10,styk 1.11při ms..a poté až 17.11 a spíše mi to vychází na 17.11,ale teda s těmi 77 dni jste mi rozhodil.Děkuji
Leona
těhotenství
Dobrý den,

Již sem se už ptala,dnes jsem byla na 1 screeningu a podle crl 56mm,jsem ve 12+1 tt,má otázka zní,otěhotněla jsem na začátku listopadu nebo až v půlce listopadu.TP 10.8.2021 děkuji
Leona
těhotenství
Dobrý den,

Již sem se už ptala,dnes jsem byla na 1 screeningu a podle crl 56mm,jsem ve 12+1 tt,má otázka zní,otěhotněla jsem na začátku listopadu nebo až v půlce listopadu.TP 10.8.2021 děkuji
Leona
těhotenství
Dobrý den,ane doktore.Jsem v 11.týdnu těhotenství v 45.letech s dárcovským embryem.Již od začátku mám neustále bolesti břicha ,hlavně pichlavé po bocích-jakoby vaječníky kde se bolest střídá.Vzala jsem si magnosolv dva dny a trošku se mi ulevilo.Jen nevím,jestli ho můžu užívat déle.Mám velké problémy s páteří bederní 2.vyhřezlé plotýnky.Může i to mít vliv na bolesti břicha ?Vše se přičítá mému věku ..Jinak ted v 11.týdnu jsem lehce špinila po užití utrogestanu beru dva dvakrát denně .Výtok žluto hnědý.Trvalo to tři dny ,jen vždy po zavedení a pobolívalo mě i jako by spodek .Děkuji Vám moc ,pěkný den.Věra
Věra Krupičková
těhotenství
Dobrý den,byla jsme na ultrazvuku u gynekologa. Podle poslední menstruace mám, kterou jsem měla 24.11. jsem v 6+5. Ale gestační stáří podle datace UZ mi doktor napsal 7+4. Mohu se zeptat proč?
Když PM jsem měla 24.11. a od 5.12. jsme se snažili o mimčo. 14.12. mi ještě vyšel negativní test, ale 28.12. mi vyšel pozitivní.
Moc nerozumím těmto pučtům, když podle PM to má být 6+5, ale doktor mi tam napsal 7+4.
Děkuji
Linda
těhotenství
Dobrý den,
Kdyz mi sedi termín porodu dle ms,nemohla jsem otehotnet pri ms?Cca 17 dni ?
Renata
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat. Velmi toužíme po třetím miminku. V roce 2017 jsem prodělala akutní sekci kvůli hrozící hypoxii plodu. Ve druhém těhotenství mi byl zjištěn defekt na jizvě (niche), který mi zřejmě při druhé sekci opravili (operace proběhla bez komplikací). V roce 2019 jsem měla plánovanou druhou sekci (jizva ke konci těhotenství měla na ultrazvuku 2mm). Po roce od druhé CS jsem byla na kontrolním ultrazvuku jizvy, kdy na jedné straně (přední nebo zadní?) je jizva ztenčená - 4mm. Na druhé straně 10mm. Paní doktorka říkala, že v případě dalšího těhotenství by se musela jizva více hlídat a těhotenství dobře dopadnou může, ale i nemusí (tomu rozumím, že mi nedokáže říci). Chtěla bych se ještě zeptat na Váš názor. Myslíte si, že by třetí těhotenství byl hodně velký risk a hazard se zdravím? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Jana
Jana
těhotenství
Dobrý den,

Když mi můj doktor oznámí těhotenství v 5tt,je pravděpodobné,že jsem otěhotněla 5 týdnu zpět?děkuji mnohkrat
Karla