Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den,
nyní jsem 18+3tt a jsem docela nervozní, protože nemám vůbec žádné břicho, nahoře cca 2,5kg a necítím pohyby. Připadám si absolutně netěhotně. Na kontrole v 16+3tt bylo všechno v pořádku a na velký ultrazvuk jdu až za 14 dní. myslíte, že se v tomto týdnu ještě nemám čeho obávat? Že bříško naroste a pohyby začnu cítit později? Dělohu jsem mela na začátku těhotenství dozadu, může to být taky důvod zatím malého/žádného bříška? Moc děkuji
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o zcela běžný stav. Souvislost s zakloněnou dělohou před těhotenstvím je možná. Není třeba se čehokoli obávat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dcera otěhotněla přesně v době, kdy objevila flek po klíštěti. Lékařka jí předepsala antibiotika a výsledky byly v pořádku.Tou dobou ale ještě dcera netušila, že je těhotná. Je v 10. týdnu a já mám obavu z možného poškození plodu.
Romana Folprechtová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, zda šlo opravdu o boreliózu, a na tom, jaká antibiotika a jak dlouho dcera užívala. Riziko postižení plodu je ale takto v časné fázi těhotenství nízké. Přesně ho může posoudit jen genetik
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
to jsem ještě já pane doktore nemuže to svědění a pupinky ubližit miminku ? a nemuže to být tím jak se zvětšuje břiišo a natahuje se kuže a děalji se strie ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak jsem psal, příčin vzniku pupínků může být hodně, včetně napínání břišní stěny. Zda plodu něco hrozí či nehrozí je možné rozhodnout až po upřesnění, o co se jedná. Riziko je ale podle mne nízké
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 36 týdnu a chci se zeptat kdyby mimiko přošlo na svět sřive než v termínu ve kterém týdnu by už bylo uplně donošené ?? děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plně donošený je plod od konce 37. týdne. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore chci se zeptat jsem těhotná 36 týden a na břišku se mi oběvili male červene pupinky které občas svědí neví čím to muže být ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - od alergické reakce po některé infekční choroby. Posoudit, o co jde, by měl specialista -dermatolog.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore,muzu se zeptat,jestli v dobe tehotenstvi muzu pit bylinny koncentrat Aloe? Dekuji za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
O vlivu podobných doplňků stravy na plod není příliš informací. Osobně je těhtným nedoporučuji
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda je normální, že začátkem 19tt (prvorodička) ještě necítím pohyby a že krom trochu vypouklého bříška mi nic není a cítím se jak kdybych těhotná nebyla. Minulý týden jsem byla na kontrole a miminko bylo v pořádku i odpovídalo stáří. Spíš se chci ujistit, že je to v tomto týdnu normální.
Moc děkuji za odpoveď
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to zcela normální. Prvorodička obvykle cítí pohyby až po 20. týdnu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, predne dekuju vzdy za skvele rady, jsem temer 4 mesice po 2. porodu, (prvni prood 2015 dve kyretaze nesla placenta a pak zustaly zbytky) nyni se situace opakovala prvni vyjmuti placenzty a cisteni na sale a pote 2 dny po porodu, u dr po 6 nedeli zjisteny opet zbytky placenty nebo plod. obalu. Dr chtel vyckavat zda envyjde samo, coz se nestalo, vcera KO zbytky 5 x 3 mm cca dle DR navrhuje opet dalsi, v poradi 3 kyretaz jiz s kamerou? aby nehledali na slepo? Narkozy velmi spatne snasim, ke vsemu plne kojim 3,5 mes dite...proste komplikovane, jaky je prosim, na to vas nazor? Nejsme s manzelem rozhodnuti zda budem chtit do budoucna jeste jedno dite,dle Dr je to dulezite. děkuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
5x3mm je poměrně malý nález. Nemáte-li potíže (teplota, nepravidelné krvácení), asi bych ještě vyčkal, jak se bude nález vyvíjet. 
Nepíšete, zda již menstruujete či ne. Pokud ano, nález se může každým krvácením "vylepšit". Pokud nemenstruujete, je to méně pravděpodobné, ale ne vyloučené.
Aniž nález přímo vidím, je ale těžké dávat nějaká doporučení. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, dnes jsem 7+4 a kvůli špinění a slabému krvácení mi byl předepsán lék Cyclo 3 Fort (dávkování 1.0.1.). Je podle Vás v pořádku užívání tohoto léku v ranném těhotenství? Nemůže to případně zanechat následky na plodu? Děkuji za odpověď. :-)
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvních 3 měsících je nejlepší neužívat žádné léky. Přípravek Cyclo 3 Fort by podle mých znalostí neměl ale plodu ublížit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, nyní jsem 9+2tt. Objevily se u mně kožní problémy, mohu používat mast Imacort? Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčbu kožních problémů u těhotné by měl  raději vždy posoudit dermatolog
MUDr. Jan Sulc
těhotenství
Dobry den, byla jsem 2x tehotna. Jednou jsem otehotnela napoprve, pote napodruhe. Jedno tehotenstvi uspesne, druhe ukoncene ve 22.tydnu z duvodu vyvojovych vad. Zacatkem brezna chceme zacit pracovat na miminku. Uvazuji, ze budu pouzivat ovulacni testy. Myslite si, ze to ma smysl nebo me to akorat zbytecne bude znervoznovat? Rada bych otehotnela co nejdrive. Dekuji
Lana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste 2x bez problémů otěhotněla, považuji ovulační testy za zbytečné
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, s manzelom sme mali sex aj s vyvrcholenim trochu sa obavam pretoze uzivam ATB.Ak by som bola tehotna moze to ohrozit plod.za odpoved dakujem.
Natalia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jaká antibiotika užíváte a také na tom, proč je užíváte. Obecně je ale riziko velmi nízké.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Zdravím, pane doktore

Ráda bych se zeptala. V 11. týdnu mi byly provedeny odběry krve na 1. screening, kdy testy vyšly v pořádku. Ve 13+3 mi byl proveden ultrazvuk a další odběry na jiném pracovišti. Ultrazvuk vyšel v pořádku, ale krevní testy byly pozitivní s rizikem 1:69. Což asi i kvůli mému věku 40 let. Byla mi doporučena amniocentéza. Zajímalo by mne jakými výsledky bych se měla řídit, zda je možné, že druhé testy mohou být zkreslené vzhledem k tomu, že byla krev odebrána ve 13. týdnu. Alternativu amniocentézy stejně podstoupím. Díky za názor. Radka
Radka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím přesně, o jaké testy šlo- takže se nemohu zodpovědně vyjádřit. Obvykle se krevní odběry hodnotí v kontextu s UZ nálezem. 
Osobně bych doporučil zvážit neinvazivní testy z krve - např. test Panorama či Trisomy. Bohužel jde o velmi drahá vyšetření a jen výjimečně je hradí pojišťovna. Jejich spolehlivost je vysoká a riziko nulové, což se o amniocentéze říci nedá. Její riziko je sice nízké, nulové ale není.
Vše by s Vámi měl podrobně probrat genetik
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat. Před 3 měsíci jsem byla u zubaře na rentgenu a byl mi zjištěn 1 kaz pod dásní (nic nebolí, ani o něm nevím). Jenomže během té doby jsem otěhotněla. Zubař mě objednal na odstranění kazu 3.1., to budu v 6+0 TT. Myslím si, že bych vrtání kazu pod dásní bez lokální anestezie asi nezvládla a když ano, tak by to byl asi stres.
Myslíte si, zda je vhodné v takto ranném těhotenství nechat si odstranit kaz s pomocí anestezie nebo lépe bez? Nebo to raději nechat až po porodu?

V prvním těhotenství mi lékař vrtal na doporučení 2 zuby bez anestezie (byla to hrůza), ale až ve 3 trimestru. Mám obavy, aby anestezie nebo stres z bolesti plodu v prvním trimestru neuškodil? Děkuji za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vhodná lokální anestézie by plod neměla ohrozit. Zubaře na těhotenství  upozorněte. Rozhodne, jak postupovat
Možná bych jen výkon odložil do 2. trimestru
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na otázku ohledně těhotenství a obezity. Měřím 164cm a bohužel vážím od minulého porodu 100kg. Nyní jsem v 6 týdnů těhotenství a rozhodla jsem se a začala jíst zdravě. Naprosto omezila sladké, bílé pečivo, uzeniny, zařadila pohyb... Jím červené maso, luštěniny, ovoce, zeleninu... - žádná drastická dieta, jen zdravá strava, abych nejedla nezdravě a nepřibírala další kila. Tím ale, že jsem se do těhotenství stravovala velmi špatně, hodně a váha se vyšplhala až na 100kg se obávám, že při takové zdravé stravě a pohybu (procházky)váha půjde i v těhotenství dolů. Jelikož když omezím sladké a nezdravé tuky, bílé pečivo a budu jíst jako člověk a ne jako pr.sátko, tak váha zřejmě dolů půjde i během těhotenství.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda to takto bude v pořádku, i když bych zdravě hubla v těhotenství? Při váze 100kg. A neohrozím tím miminko?
Děkuji za odpověď. :)
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Budete-li se stravovat zdravě, je to pro plod jen dobře. Nijak ho neohrozí, i kdyby Vaše hmotnost klesala
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , jsem v 15 tydnu , chci se zeptat, mohu používat parfémy? (Dior, channel,) pouze na prádlo a deodoranry?Také se chci zeptat, dnes jsme byli v parfumerii asi 20 minut , vybírala jsem parfém pro známou. Dost to tam vonělo. Škodí to nějak miminku ? Psali, že by se v tehotenstvi neměly ani parfémy a deodoranty pouze přírodní . Já používam parfém občas ale deodorant častěji. Teď mám obavy o miminko . Děkuji mockrát za odpověď P.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaše obavy jsou podle mne zcela zbytečné.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, mam otazku ohledne otevirani vniterniho cipku(funneling) , muze se casem zavrit? kdyz byl trebars nameren v 20 tydnu, nebo se uz zavrit neda?.Dekuji .
Marketa S
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Funneling se někdy může zmenšit  i uzavřít. Napomáhá tomu klidový režim a tlumení děložní aktivity 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore, hledala jsem všude možne na internetu, ale nenašla. Jsem v 16tydnu tehotenstvi a chci se zeptat ohledně holeni intimních partií. Vadí pouzivani gelu Satin care? Může to miminku ublížit? Od začátku se holim tak 1-2x týdne. Nemůže to způsobit nějaké vady? Děkuji moc za odpověď
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mého názoru holení intimních partií s užitím tohoto gelu plod nijak neohrožuje
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 33 týdnu a chci se zeptat když na miminko v břišku mluvím slyší mě už ?? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 33 týdnu a chci se zeptat když na miminko v břišku mluvím slyší mě už ?? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dítě na zvuky reaguje, řeč slyší. Zda ale nějak hlouběji vnímá obsah či intonaci mluveného slova, není známo.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pan doktor, ma taku otazku ohladom merania krcka maternice v tehotenstve.V 22 tyzdni mi moj gynekolog nameral funneling 2,5 cm ,pricom vonkajsi krcok bol zatvoreny,tak am poslal na konziliarne vys do nemocnice,kt som obsolvovala o 4 dni.Pri konziliarnom vys mi ale nenamerali ze sa otvaram vnutorne,ze je krcok uzavrety vnutorny aj vonkajsi.Ja som od tej poradne u mojho gyn ale 4 dni lezala a brala Mg 2x4 tbl.Moze sa tak moj gynekolog mylit alebo sa krcok uzavrel?Pri tom konziliarnom vysetreni mi aj pocas sona stlacal pan dr brucho a bolo vidno,ze krcok ani pri pohybe,tlaku sa neotvara a je zavrety..Dakuejm za odpoved a prajem prijemne sviatky.
Lucia B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obojí je možné. Gynekolog je jen člověk a může se mýlit. Čípek se po zklidnění děložní činnosti může opět zformovat. Jako pravděpodobnější vidím zformování čípku.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore,
mám na Vás otázečku. Dnes jsem 4+3 TT (5týden) a při úklidu koupelny jsem se nadýchala čistících prostředků. Konkrétně Sava a Domestos.((( Neuvědomila jsem si, že by to mohlo vadit. Myslíte si, že jednorázové nadýchání se silného zápachu těchto přípravků může miminku v takto ranném těhotenství uškodit?
Velice Vám děkuji za odpověď a do nového roku přeji mnoho osobních a pracovních úspěchů.
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že tím plod nebyl nijak ohrožen
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pan DR, mam otazku ohladom krcka maternice.Som v 22 tyzdni tehotenstva s dvojvajecnymi dvojickami.Pri poslednom sone v 22yzdni robenom dnes mia le dr nameral ze sa zvnutra otvaram,2.5mm. vonkajsi krcok je zatvoreny a meria4.5cm.V urorok idem na konziliarne vysetrenie do nemocnice a tam sa uakze ci ma hospitalizuju alebo pustia domov.Chcem sa opytat ked sa otvara vnutorny krcok je to nebezpecnejsie ako ed sa otvara vonkajisa branka?moze sa este zatvorit pri lezani a s podporou infuzii: pomoze serklaz? DAkujem za odpoved.
Lucia B
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otevírání vnitřního ústí kanálu děložního čípku, tzv. funneling, je časným signálem selhávání uzávěrové funkce čípku. Jde o závažnější nález než je otevírání zevní branky.
Cílená léčba a klidový režim mohou stav zlepšit. Cílem ale hlavně je, aby se nález dále nezhoršoval.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
při 1.screeningu ve 13tt mi byl z krve zjištěn syfilis (časný latentní syfilis). Samozřejmě jsem ještě ten den jela na další vyšetření a budu hned léčena a hospitalizovaná. Bude touto léčbou zároveň přeléčeno i dítě? Nemusím se dále bát, že by se s tím narodilo?
Děkuji za odpověď, jsem z toho v šoku.
Katerina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Správně vedená léčba působí i na plod a měla by riziko snížit na minimum
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
vím, že nemůžete říct nic konkrétního, jelikož nemáte mé výsledky, ale potřebuji jen obecnou radu. Jelikož to do zítra ke své doktorce nevydržím a děsně se bojím. V pondělí jsem byla na 1.screeningu a miminko je v pořádku, vady 1:32000, takže vše dopadlo dobře, i krev a moč. Ale doktorka mi pro jistotu vzala stěry, jelikož jsem den před tím po sexu lehce špinila, že to bude asi bakterie. Ale vcera mi volala a nechtela mi rict co to je a ze se mam ve ctvrtek dostavit a rekne co a jak a udela nejake dalsi vysetreni. Prosim co by se ze steru mohlo zjistit? Miminko bylo naprosto v poradku a nechci o nej prijit, uz jsem mela jedno ZT. Děkuji za jakoukoli odpoved, i kdyz vim, ze se bez vysledku tezko odpovida. Spis me zajima jestli se da vse resit a dite donosit. Dekuji moc
Ilona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jelikož nevím, jaké stěry Vám lékařka odebrala,  nedokážu odpovědět. Příliš si ale neumím představit, že by šlo o něco vážného
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den. Před osmy lety jsem porodila syna předčasně z důvodu infarkt placenty. Mam zpoždění a pozitivní test tak se chci zeptat jestli se muže infarkt opakovat a miminko se znovu narodí predcasně? Děkuji za odpověď
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko opakování podobného problému nelze zcela vyloučit, ale daleko pravděpodobnější je, že vše proběhne bez komplikací
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

je prosim vas konizace cipku po 13tt nebezpecna pro plod?

Dekuji
Janda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Konizace se v těhotenství provádí  jen výjimečně. Plod přímo neohrožuje. Výkon ale může být provázen silným krvácením. Horší může být i hojení, děloha může být drážděna k předčasným stahům a i uzávěrová funkce čípku může být narušena a hrozí pak předčasný porod či potrat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore , jsem těhotná ve 31 týdnu mohu v těhotenství i sýr lučina ? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevidím v tom problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prosím o radu. Jsem 13+1 A manžel mi donesl femibion bez jodu , další den mu lekarnice femion bez jodu za femibion s jodem nevymenila. Jod potřebuji kvůli štítné žláze. Mohu k tomu jod v tabletach ? Je to z mořské řasy (výtažek z keltu) a obsahuje 150 milig.jodu jako femibion . Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při poruše funkce štítné žlázy by o tom, kolik jodu a v jaké podobě máte užívat měl rozhodnout endokrinolog, nikoli gynekolog
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Pane doktore , jsem v 1 trimestru , mohu si dát rajskou polévku kde je i skořice? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevidím v tom probléme
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, v pulce ledna by mi mela byt aplikovana vakcina tetanus adacel. Koncem unora (po dvou ms cyklech), zacneme pracovat na miminku. Je to v poradku? Tetanovku jsem naposled mela v roce 2000, tudiz to jiz hori. Pani doktorka me ujistovala, ze otehotnet pote muzu, ale nevim, jestli to nerikala jen proto, abych se ockovat nechala. Co myslite vy? Dekuji
Lucka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po skončeném očkování otěhotnět bez obav můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Děkuji Vám pane doktore , a když jsme s manželem jezdili tak dlouho a vlastně i jinde než je miminko , tak jsme ho třeba půl hodinky nezahrivali? Bylo to opravdu pár dní, pak už ne , teď vazne poslechnene 1 týdne a chvíli, do těch 5 minut . Miminko máme vymodlené, bojím se o něj a ještě když jsem mu mohla takto ublížit.
Mockrát děkuji i za Vaši poradnu a ze ženám radíte:)
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík
těhotenství
Dobrý večer, jaký názor máte pane doktore na angelsounds? V 10 tydnu jsme s manželem poslouchali , teda spíš hledali po celém podbřišku mimco , četli jsme některé holky , že našly srdíčko už V tom 10tydnu. Hledali jsme pár dní třeba 3x denně po 10 minutách, jednou tak půl hodinky ,v 1 den a odpoledne třeba 10 minut, někdy 5 minut. (Dohromady par dni, potom byla pauza)Myslíte, že to mohlo mimco nějak poškodit? Jsem v 15 tydnu , srdíčko hledame tak 5-7 minut (1tydne) a vypínáme. Děkujeme moc M+L
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dlouhodobé užívání Angelsounds před 12. týdnem může mít teoreticky negativní dopad na plod. Je to ale naštěstí velmi vzácné a muselo by jít o opravdu dlouhodobou expozici.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , mohu prosím pane doktore mírně bazalka a oregáno (sušené) dělala jsem ZAVIN jako pizzu a nevím jestli teda mohu , posypala jsem mírně. (Jsem 12tt) děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevidím v tom problém.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den p. doktor dna 16.11. som mala vaznu dopravnu nehodu. Prijali ma do nemocnice a robili mi 8 snimkov rtg panva, hrudnik, brucho a 2 CT vysetrenia hlavy a chrbtive. O tehotenstve som nevedela v tu dobu. Bola som v 3-4 tt. Ja vas pekne prosim co si o tom myslite? Mam podstupit ukoncenie alebo risknut to, mozno bude vsetko v poriadku.Babatko bolo planovane. Dakujem velmi pekne za akukolvek odpoved.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko vzniku vrozené vady musí v tomto případě posoudit genetik
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore , chtěla bych se zeptat. Dnes jsem v 11+2 tt. Asi na 2 dny mám vitaminy mamavit+prefolin s horcikem , dostala jsem femibion , ktery je od 13 týdne tehotenstvi , nebude vadit pauza mezi vitaminy ? A od kdy tedy mohu femibion ? Od 12+1 (13 týden) nebo 13+0? Ovoce ani zelenina mi nedělá dobře, zvracím a i vitaminy si dávám přes noc jak jdu spát, abych je udržela. Děkuji a přeji hezký den :)
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynecháte-li vitaminy na několik dní, nic se nestane. 
Femibion užívejte od 13. týdne, tedy od 12+1.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den . jsem těhotná ve 30 týdnu chci se zeptat v těhoteství jím vše a beru i vitaminy pro těhotné ale ted je 10 dní nemám chci se zeptat kdyby je už nebrala jesli miminku nebude běco chybět ? nebo jestli je mám brát až do porodu ? a nebo jestli už není potřeba kddyž jsem je brala od začátku tšhoteství každý den děkuji
vendy
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Už nemusíte vitaminy užívat. Plodu nebude nic chybět. Stačí se zdravě stravovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktre , mám otakzu jsem těhotná 30 týden chci se zeptat co není dobré v těhotenství jíst a pit ? mohu jíst vše na co mám chut ? nebo je něco so v těhotenství není dobré ? akohol nepiju ani nekouřím děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejezte tepelně neopracované maso a sýry z nepasterizovaného mléka. Jinak můžete jíst vše
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktorre mám otazku jsem těhotná ve 30 týdnu a doktorka mi napsala na kvasinky Clotrimazol AL 100 6 vaginálních nemuž to ubližit miminku ?
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodu nic nehrozí. Jinak by Vám to lékařka nepředepsala
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore jsem 11+0 dobrala jsem vitaminy Mamavit a chci přejít na Femibion , který je od 13 týdne , od kdy tedy mohu užívat? Od 12+1 nebo 13+0? (Na krabičce je psané od 13 týdne tehotenstvi), děkuji mockrát Martina
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postupujte dle doporučení. 12+1 je začátek 13. týdne
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
je možné že mi ve 12tt začíná být lépe, už mi není skoro špatně, prsa bolí méně a cítím se skoro jak netěhotná?
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné, ba obvyklé
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Děkuji za odpověď, jen by mě zajímal ještě váš názor na rozestup mezi prvním a druhým těhotenstvím.Jaký rozmezí doporučujeme svým pacientkám vy?Zatím jsme s mým doktorem domluvení,že od ledna přirozeně, když se nezadaří tak od března, bychom tomu trochu pomohly, je mi už 33 let a ráda bych porodila do 35.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud byl první porod veden císařským řezem, doporučuji snahu o další otěhotnění nejdříve po roce. Byl-li cestou přirozenou, doporučuji otěhotnět nejdříve půl roku po porodu
MUDr. Jan Šulc
P.S. Myslím, že po 2 měsících neúspěšné snahy o početí není vhodné početí "nějak pomáhat".
těhotenství
Jsem 8 měsíců po porodu zdravé holčičky a chtěla bych se začít pokoušet o další těhotenství, můj doktor mi nechal udělat hormonální profil, jsem dva roky po odstranění ŠŽ pro toxickou strumu.Zde jsou mé výsledky: TSH 11.542 mU/l
T4 95 nmol/l
LH 2,3 U/l
FSH 4.4 U/l
Prolaktin137.1 mlU/l
Progesteron 0.3 nmol/l
Estradiol 78 pmol/l
SHBG 22.10 nmol/l
Testosteron 0.55 nmol/l
DHEA-S 2.75 u,mol/l
Tento HP mi byl nabrán 3 nebo 4 den cyklu,nejsem si jistá prvním dnem cyklu.Ale mělo by to být pro vyhodnocení v pořádku.Je velký problém hladiny TSH pro vznik těhotenství? Jestly mohu při takové hladině spontánně otěhotnět a když se to podaří je to problém v počátku těhotenství pro miminko,nebo mám počkat na snížení endokrinologem? Jsou ostatní hodnoty v pořádku? Někde mi chybí referenční mez. Dále myslíte,že rozestup od porodu je dostatečný,můj doktor mi doporučil se začít snažit od nového roku,ale kdyby se to náhodou podařilo už tento měsíc, není moc brzo? Jaký je vlastně význam TSH, bez ŠŽ?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zda je správně nastavená substituce funkce štítné žlázy by určitě měl posoudit endokrinolog ještě před dalším otěhotnění. Při nesprávném nastavení hrozí potrat i jiné komplikace.
Další hodnoty jsou v rámci normálu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prvni porod 8/2015 (nesla odloucit placenta-na porodnim sale kyretaz, 14 dnu po porodu 2. kyretaz-prvni spatne provedena) nyni druhy porod 21.9. 2018 na sale opet nesla placenta 1. kyretaz na sale, 2. dny po porodu jsem si vyzadala kontrolni utz protoze se mi to nezdalo a hodne jsem krvacela zjisteny zbytky 4x2 cm opet prvni provedena spatne a nasledovala 2.kyretaz 2 dny po porodu, nyni na kontrole po 8 nedeli u meho gynekologa, OPET v deloze zbytky placenty :( jak je tohle mozne? jsem jiz zoufala doma 2 mesicni miminko, nyni jsem narkozy hodne spatne snasela, gynekolog navrhl ze pockame po Vanocich zda si telo ,,samo neporadi,, mohu mu nejak pomoct? Jaka rizika nese treti kyretaz? ( v poctu jiz 5 behem 3 let) do budoucna uvazujeme o moznem tretim ditku) pokazde placenta ulozena jinde (jednou vpredu a jednou vzadu) je riziko, ze se s vykonem vyckava? ( jsem rodinou strasena otravou, zanetem...) děkuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně máte sklon k "přirůstání placenty". Po porodu je plocha děložní dutiny rozsáhlá a stěna je měkká - výkon je tedy poměrně obtížný.
Riziko další kyretáže považuji s ohledem na budoucí plodnost za  nízké.
Vyčkat lze, ale je otázkou, zda je možné. aby  takto poměrně velký zbytek sám z dělohy odešel. Riziko vyčkání ale není velké.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
dobrý den , pane doktore mám otazku jsem těhotná chci se zeptat když jím v těhotenství vše není potřeba brát vitaminy pro těhotné ?? nebo je i tak mám brát ? a když je nebudu brát bude se i tak miminko dobře vyvyjet na vitaminech je napsane že jsou dobré aby se miminko dobře vyvyjelo co je na tom pravdy ? vím že kdysi žádné vitaminy nebyli děkuji
terka.p
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Minimálně v první polovině těhotenství doporučuji užívat některý multivitamin s kyselinou listovou. Především tato kyselina ale i další vitaminy mají důležitý význam pro správný vývoj plodu. Běžná strava nemusí dostatek vitaminů zajistit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

minulý týden ve středu jsem byla na kontrole a jsem 10+tt a plod je v pořádku a odpovídá a roste jak má. Přístí týden jdu na 1.screening a mám hrozný strach, aby bylo vše v pořádku, jelikož mám za sebou již jeden zamlkly potrat v 7tt. Myslíte, že e pravděpdobnost, že bude vše v pořádku velká, když už jsem byla minulý týden v 11tt a vše bylo normální? Omlouvám se za dotaz, spíš mi jde jen o názor, a trochu uklidnění. Děkuji
jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,

minulý týden ve středu jsem byla na kontrole a jsem 10+tt a plod je v pořádku a odpovídá a roste jak má. Přístí týden jdu na 1.screening a mám hrozný strach, aby bylo vše v pořádku, jelikož mám za sebou již jeden zamlkly potrat v 7tt. Myslíte, že e pravděpdobnost, že bude vše v pořádku velká, když už jsem byla minulý týden v 11tt a vše bylo normální? Omlouvám se za dotaz, spíš mi jde jen o názor, a trochu uklidnění. Děkuji
jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již  zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den,

minulý týden ve středu jsem byla na kontrole a jsem 10+tt a plod je v pořádku a odpovídá a roste jak má. Přístí týden jdu na 1.screening a mám hrozný strach, aby bylo vše v pořádku, jelikož mám za sebou již jeden zamlkly potrat v 7tt. Myslíte, že e pravděpdobnost, že bude vše v pořádku velká, když už jsem byla minulý týden v 11tt a vše bylo normální? Omlouvám se za dotaz, spíš mi jde jen o názor, a trochu uklidnění. Děkuji
jarmila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Vím o Vás velmi málo. Nevidím ale důvod, proč by měl být něco "špatně"
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
....pardon, Dicynone.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Přeji dobrý den. Jsem v devátém týdnu těhotenství a lékař mi na pohotovosti aplikoval injekci proti krvácení /Dicyne/. V příbalovém letáku se píše, že se aplikovat v těhotenství nesmí. Znamená jednorázové podání riziko pro plod? Děkuji.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento lék se běžně užívá při krvácení v těhotenství. Jeho riziko pro plod je minimální.
MUDr. Jan Šulc