Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den, pane doktore,
Jsem v prvním měsíci těhotenství. Zhruba ve 14 dnu, kdy jsem bohužel ještě o těhotenství nevěděla, jsem se nechala naočkovat proti tetanu a žloutence typu A. Prosím jaká jsou v tomto případě rizika? Může očkování ohrozit plod a jakým zpusobem?
Předem Vám moc dekuji za odpoved
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ve velmi časném těhotenství by očkování neměl podle mne být nějaký dramatický problém. Jednoznačně ale může odpovědět jen genetik s přesnou znalostí  stáří těhotenství a informace o jakou očkovací látku přesně šlo
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den prosím prosím vás byla jsem na pevotrimestralnim screeningu, závěr je negativní ovšem mám trizomie 21 poměr 1:1065
Je to hodně, když mě chtějí poslat na další vyšetření nebo to není tak důležité? Prý až po rozhodnutí mě gynekologické lékařky. Docela mě to vyděsilo i když mi řekli, že plod roste spravne. Dekuji
Wivien
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mne jde o negativní, tedy příznivý, výsledek a žádné další testy bych nedoporučoval.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den
je mi 43 let a ve 41 letech jsem spontánně otěhotněla. Narodila se mi zdravá holčička. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné ještě ve 43 letech spontánně otěhotnět či je již šance velmi nízká. Děkuji
Yveta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Možnost otěhotnění jistě stále existuje. Je již ale snížená. Nakolik je snížená, záleží na mnoha okolnostech, které není dost dobře možné  odhadnout
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vzkaz pro pani Veru ..

Děkuji moc , no dnes jsem volala a mam to negativni, v předchozím těhotenství byl ster pozitivni. Také mam rodit ve 39+ protože je malá velká. Porod mi tedy vyvolají. No, na poradnu jdu příští týden ve 36+0 , asi sevdr zeptám, ale předpokládám, že mi znovu ster neudělá:(

Co myslíte vy pane doktore?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
.
těhotenství
Pane doktore, jsem v 19tt a vcera jsem omylem snedla parmskou sunku. Co ted musim delat? Je velke riziko nakazeni toxoplasmozou?
Zuzu
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko nákazy je podle mne velmi velmi nízké. Buďte v klidu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vzkaz pro pani Martinu ohledne steru streptokoka - me gynekolog v prvnim těhotenství take odebral ster jiz takto brzy, byla jsem 34 a par dni. Rodila jsem 39+0 a nusela mi byt podana antibiotika, v nemocnici rikali, ze uz je ten vysledek stary a nove stery uz by nestihli. Chteli mi ho v poradne delat pro dalsi navsteve znovu, ale ja jiz zacala rodit driv. Tak se pak o tom poradte v poradne v porodnici
Vera
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
.
těhotenství
Dobrý den vážený pane doktore, mám na Vás otázku. Zřejmě budu podruhé rodit císařským řezem. První porod proběhl v celkové anestezii. Nyní bych chtěla zkusit být při vědomí a porodit v Epidurální anestezii. Moje váha se bude pohybovat okolo 105 - 110 kg na 164 cm (obezita). Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je epidurální anestezie možná i při váze nad 100 kg nebo zda již budu muset podstoupit celkovou anestezii. Děkuji! Dana
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaši otázku musí zodpovědět anesteziolog působící na pracovišti, kde budete rodit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem 34+1 a dnes mi bral doktor výter na streptokoka. Není to brzy a nemůže se objevit pozdeji? Všude čtu, že se má provádět nejdřív od 36 do 38 týdne. Další poradnu mám za 14 dní, myslela jsem, že ster vezme příště. Děkuji za Vaši odpověď, hezký den M.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Obvykle se opravdu provádí stěr o týden až dva později, ale v o něco málo časnějším stěru nevidím problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den děkuji za radu. Jsem si jistá kvasinkami, protože mám bílý, hrudokovitý výtok a svědí mě to, při pohl. styku citím pálení. Jiné obtíže nemám.
Zuan
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Již zodpovězeno
těhotenství
Dobrý den mohu ve 12tt nějaký volně prodejný prášek pro vyrovnání poševního prostředí a na kvasinky? který neublíží plodu? děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Proti kvasinkám (ale měly by být opravdu prokázány!) můžete užít Gynopevaryl combi pack. Na úpravu poševního prostředí lze užít Fermalac vaginalis
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore jsem 12+2tt prozatím odhadem, příští týden potvrdí na screeningu přesný stupeň gravidity. Chci se jen zeptat, procento potratu je už tedy menší a není důvod se tím už moc stresovat? Viděla jsem i spousty případů, kdy těhotenství zaniklo iv 13tt. Je to naše první dítě tak mám strach jsem mladá 23 let, zatím bez problému Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko potratu je opravdu v druhém trimestru nižší než v trimestru prvním
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Vážený pane doktore,
Jsem na konci 27tt a začaly mě velice bolet ruce, palce a zápěstí. Dnes bolest u levé ruky vystřeluje až nad loket, nepohnu s ní, je jak ochrnutá. Obě ruce bolí i v klidu. Beru hořčík, ale příliš to nepomáhá. Poradil byste, prosím, jak obtíže zmírnit? Moc děkuji.
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o neobvyklé obtíže. Brnění rukou může být příznakem syndromu karpálního tunelu. Ovšem omezení hybnosti paže a bolesti vystřelující až nad loket ... ??  Přes internet neporadím. Doporučuji návštěvu praktického lékaře případně neurologa
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, včera jsem dostala na pohotovostí infuzi a nějaký prášek ( xanax ) špatně se mi dýchalo. chtěla jsem se zeptat kdybych byla těhotná ublížilo by to plodu? protože dnes jsem si dělala těhotenský test a vyšla mi druhá slabá čarka. děkují
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko u podání většiny léků není podle mne v časném těhotenství nějak dramatické. Nevím ale, co bylo příčinou obtíží a ani jaké léky byly v infuzi. Takže nemůžu spolehlivě odpovědět.. Přesnou informaci by Vám případně mohl poskytnout genetik - se znalostí stáří těhotenství a podaných léků.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den , jsem ve 26tt. Bohužel mi byla diagnostikována placenta praevia centralis 3cm přes branku.Již od 25tt jssem začala špinit. Byla jsem u své paní doktorky a ta mi řekla, že e s tím nedá bohužel nic dělat . Doporučila mi max klid. Chtěla bych vědět, jak by jste postupoval vy a to opravdu se proti tomu špinění nedá nic dělat? Děkuji
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Omezení všech aktivit je opravdu zcela zásadní. Možné je tlumit případnou aktivitu děložní svaloviny například podáním hořčíku. V případě, že by krvácení zesílilo, bych doporučil hospitalizaci.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, ráda bych se vás zeptala na názor. Jsem nyní v prvním trimestru (11tt). Beru Femibion 1, určený právě pro první trimestr. Mohu brát 1 i ve druhém trimestru nebo je mezi 1 a 2 nějaký zásadní rozdíl? Mám doma totiž ještě dvě celá balení 1 a nechce se mi to vyhazovat. Děkuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Femibion 1 a 2 mají poněkud odlišné složení. Ideální je užívat  přípravek odpovídající stáří těhotenství. Pokud jste si nakoupila více balení Femibionu 1 a nechcete je vyhodit, můžete  užívat Femibion 1 a 2 střídavě.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jake je riziko nakazeni toxoplazmozou v restauraci (hotel ***)? Jsem v 17 tt.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Budete-li jíst jen tepelně upravené maso, je riziko prakticky nulové. Vhodnou stravou tedy není tatarský biftek, sushi apod.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, prosím vás, jsem v 11tt a trápí mě výtok, dnes se mi ale rozjel více než dříve, je to takové mazlavé a občas i hrudkovité, je bílý, ale na intimce se později barví do žluta. Občas mě to svědí a při sexu s partnerem mě to v průniku pálelo, zatím to zaháním pouze vodou, ale mohu použít alespon clotrimazol pouze ten krém? Nebo existuje něco volně prodejného, co mi neublíží? K doktorce jsem objednaná až na 30.5. a mám ji daleko, takže se mi moc nechce tam jezdit pokud to nebude nutné. Žádné zdrv. problémy nemám a s ničím se neléčím.
Erma
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním trimestru je vhodné pokud možno užívat co nejméně léků. Je-li výtok intenzívní, bylo by dobré léčbu nasadit cíleně a ne naslepo - tedy měl by Vás vyšetřit lékař. Pokud je to zcela nemožné, Clotrimaxol můžete užít. Lepší než jen krém by byla kombinace vaginálních tabletek a krému. 
Dodržte doporučené dávkování a hlavně dobu léčby! Vhodná by byla i léčba partnera nebo po dobu léčby styk pouze s kondomem
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jak moc je nebezpečná pro plod káva nebo malý energetický nápoj? Nemyslím denně.
Ladana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
1 káva plod nepoškodí. U energetického nápoje záleží na  jeho přesném složení
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, jsem jiz 5 dni v pracovni neschopnosti s maximalnim klidem na luzku, bez styku, kvuli spineni a nizko ulozene/vcestne placente (nevim jak daleko je od delozniho hrdla). Beru 2x denne 2 tablety askorutinu. Spineni mam priblizne stale stejne intenzity, nejcasteji nekolkrat denne po bolestech v podbrisku, ktere jsou podobne menstruacnim jen slabsi. Je to bezne? Kdy by melo prestat spineni? Dekuji predem za odpoved.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabé krvácení není  v těhotenství normální, stejně tak pobolívání v podbřišku. Neuvádíte, jak dlouho jste těhotná. Neznám ani přesně, stejně jak Vy, nález. Přes internet příliš neporadím. Doporučuji věřit lékaři, který o Vás pečuje, že zvolí správný postup. Pokud by se stav zhoršil, obraťte se na nemocnici.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Milý den pane doktore, mám ještě jeden dotaz. Dočetla jsem se, že se v 1. trimestru těhotenství nemají používat krémy s obsahem retinolu kvůli možným vývojovým vadám plodu. Hned jsem se šla podívat na složení svého nočního krému a samozřejmě taky obsahuje retinol! Tak mě to vyděsilo, používám ho od začátku těhotenství až dosud (9.tt), vůbec mě nenapadlo, že by obyčejná kosmetika (Yves Rocher) mohla obsahovat něco nebezpečného pro těhotné. Nemohla jsem ublížit miminku? děkuji!
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně se domnívám, že plodu nic nehrozí. Myslím, že vstřebávání je natolik nevýznamné, že riziko je blízké nule. Jednoznačnou odpověď Vám může dát buď genetik nebo výrobce.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, zeptám se Vás jako lékaře, jsem na začátku těhotenství. Ráda by jsem odešla z práce dříve, než mi bude růst břicho - nepotřebuji, aby to zde někdo věděl - to bývá prosím vás kdy? Nyní mám 11tt, vážím 70 kg takže nic moc není vidět. Také se chci zeptat, mám smlouvu na dobu určitou, takže by jsem stejně za pár měsíců končila tak jako tak, ráda by jsem ukončila pracovní poměr v červnu - dále by jsem měla rodit kolem listopadu - nejspíš, to potvrdí lékař přesněji. Mám tedy nárok přejít na podporu v nezaměstnanosti po dobu těch dvou měsíců před nástupem na MD a dále požádat o mateřskou dovolenou - kterou poté, po jejím vypršení proměním v rodičovský příspěvek? Děkuji za odpověď.
Ellena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U některé ženy je růst břicha patrný po 3 měsících, u jiné třeba až po půl roce. Je to velmi individuální.
Nastoupit na mateřskou je možné nejdříve 8 týdnů před termínem porodu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, co pomáhí 1 a 2 trimestru proti nevolnostem a nechutenství? děkuji
Zuzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádnou spolehlivě fungující radu neznám. Často pomohou vychlazené nápoje s ledovou tříští. Při extrémních problémech může lékař předepsat čípky Torecan
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se jen zeptat Vás jako doktora. Mám za těhotenskou průkazku zaplatit 800 Kč poplatek, bylo mi řečeno, že mám hrazeny od pojištovny (VZP) jen dva ultrazvuky a ty už jsem vyčerpala. Zbytek, že se hradí v poplatku za ten průkaz jinak by jsem si musela UTZ hradit sama, okolo prý 500 Kč. Né, že by to byla vělká oběť, ale odjakživa jsem si myslela, že těhotenství je běžná věc hrazená zdr. pojištěním, které jako pracující odvádím každý měsíc. Docela jsem se podivila, nikdy jsem neslyšela, že by nějaká těhotná něco platila. Chápu, že zaplatím tisíc korun za prvotrimestrální vyšetření - není povivnné, ale za obvyklá UTZ a těhu kartu platit, to mi přijde moc. Je to sice po dobu dítěte ta nejmenší investice, ale proč si tedy hradím povině zdr. pojištění, když mám vše platit, to nechápu.
Ptám se Vás jako doktora, určitě s transakcí a poplatky z pojišťoven máte zkušenosti.

Děkuji
Kala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na průběhu těhotenství a na tom, co má daný lékař s pojišťovnou nasmlouváno. 
Nejčastěji pojišťovna hradí UZ 3x za těhotenství - určení stáří a uložení těhotenství, screening v 20.-22. týdnu, screening v 30.-32. týdnu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, prosím, kdy je možné nebo nejvhodnější návštěva s partnerskou na první UTZ? Také by jsem rád viděl, ale nevíme kdy se to už hodí, partnerka začíná 11tt. Díky
Ota
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na dohodě s lékařem, který UZ provádí. Pokud jde o můj názor - může partner přijít kdykoli
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se vás zeptat jen jako doktora, je pravda že mám jako těhotná pacientka nárok pouze na 2 bezplatné UTZ a další následný bude stát už peníze? Jak často se chodí na UTZ?
A že musím zaplatit 800 Kč za těhotenskou kartu a pak budu platit méně nebo nic, nevím jak přesně už to bylo za UTZ. Ptám se jako plátce zdrv. pojištění a tedy k případu narození dalšího budoucího plátce, proč pojišťovna obchoduje na těhotných, hrůza... chtělo se mi z toho doslova brečet.
Willa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U nekomplikovaného těhotenství hradí pojišťovna obvykle 3 UZ vyšetření. Záleží na smlouvě lékaře s pojišťovnou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem tehotna, na prvni kontrole jsem dle MS byla 6+1, podle utz 6+4, nyni jsem podle MS 8+5 a stejnemu nalezu odpovida i utz. Je to, prosim vas, v poradku? Nemel by byt plod vetsi?
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rozdíl 3 dny je v dataci stáří těhotenství běžná odchylka. Takže je podle mne v tomto směru vše v pořádku
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den jaký máte názor? Doktorka v ordinaci měla prázdno, do konce pracovní doby ji zbývala ještě hodina a nějaké minuty. Měla sice den pro objednané pacienty, ale já šla jen na UTZ zdali je plod v 10tt v pořádku, jelikož poprvé jsme neslyšeli srdce a já byla nervózní. Vysvětlila jsem ji situaci že to jindy nešlo, že jsem nemohla z práce, doktorka mě odmítla s tím, že má vše vyple a že je den na objednání, ale opravdu ani človíček. Nakonec tedy svolila, protože jsem se nedala, myslím si, že jako její pacient a člověk platící pojištění a budoucí maminka mám na vyšetření nárok, když Mudr měla času víc než dost. Co si o tom myslíte? U mě v očích velmi poklesla a přemýšlím o změně lékaře.
Filomena, Rakovník
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Situaci mi nepřísluší posuzovat. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, jsem po potratu ve 22.tydnu (listopad 2018). Nyni 8+5, vse v poradku. Pan doktor nebyl moc sdilny a prijemny, proto jsem se ho zapomnela zeptat, zda muzu normalne fungovat, jako predtim. Hlavne sex.styk. Myslite si, ze kdyz nezminil zadne obtize,muzu byt v tomhle smeru v klidu? Dekuji
Kata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že můžete prakticky normálně fungovat ve všech oblastech. Doporučuji jen mírné šetření, tedy  "nedělat nic na doraz"
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den mám skoro 11tt, prosím vás. Objednávám se na prvotrimestrální screening, asi odběry krve, UTZ apod... - je možné vzít partnera, aby miminko také viděl?
Bibiana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Musíte se zeptat tam, kde budou screening provádět. U nás a na řadě jiných pracovišť je možné partnerovi plod ukázat. Je-li tomu ale tak všude, nevím.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore. Jsem ve 32 tt (31+2) a asi od 27tt beru utrogestan (3 tydny 0-0-2 ted tyden 0-0-1). V tom 26 tt jsem jela na pohotovost kvuli tlakům, byly nesnesitelne. Tyden predtim jsem mela poradnu , cipek byl skoro 5cm. Na pohotovosti byl 3,5 po tom týdnu. Nechali mi horcik 3x2tbl.a radeji jsem mela odpocivat. Muj dr mi rekl at k tomu pridam na moc utrogestan a prijdu za tyden.(pouze jsem mu volala), poté byl cipek 4,5, po 14 dnech 4,2 a ted 4. Na utrogestan jsem se ptala az ted.Rekl at ho vysadim.Cipek mam v poradku,pomohl mi na ty tlaky. Myslite,ze kdyz jsem ho brala tak dlouho a cipek byl ok ,ze to plodu mohlo ublizit?zjistila jsem,ze se uziva pri zkráceném cipku pod 2,5 to jsem nikdy nemela a beru ho vic nez mesic urcite. Dnes si uz nezavedu. Dekuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan zcela jistě plodu neublížil.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Zdravím pane doktore je mi 35 let, partnera mám teprve rok a hodlám se začít pokoušet o dítě. Chci se zeptat jak moc je můj věk rizikový? Všichni mě straší až hrůza mým věkem. Poraďte
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
35 let nevidím jako nijak dramatické riziko. Rozhodně ale radím otěhotnění příliš neodkládat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

prosím Vás o názor, jsem ve 32tt a včera se mi stalo, že mě dopoledne začalo hodně píchat v levém boku a ta bolest přecházela až podbřišku, ale když jsem seděla tak to bylo v pořádku, jen když jsem vstala a jakoby se natáhla, začalo to zas dost píchat. Je možné, že se mimčo nějak blbě pohnulo a něco mi tam skříplo? Jelikož to bolelo pak až do večera a trochu i v noci při určitém protažení, ale ráno už to bylo v pořádku. Nebo by to mohly být poslíčci či něco jiného a mám jet raději do nemocnice? Děkuji
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vyšetření nelze posoudit, o co jde, respektive šlo. Nejspíše nešlo (nejde) o nic závažného, ale není to jisté. V případě, že obtíže ustaly, není třeba nic podnikat. Pokud neustaly, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 9tt. Na prvním ultrazvuku byl plod nepatrně vidět velikostí na 6tt v pořádku, ale nebyla vidět ještě srdeční akce, nyní jdu koncem týdne na další, ale pochopitelně mám strach, aby ve bylo v pořádku, když jsem nebyla ujištěná na tom prvním. Ostatně nemám problémy krom klasické nevolnosti, bolesti prsou... po celou dobu nemám a neměla jsem žádný hnědý, červený výtok ani bolesti v břiše, občas jen cítím jak se napíná děloha, ale to je jen pár sekund stahů, nebo mě bolí žaludek a trápí plynatost, ale podbříšek nikdy nezabolel. Ale mívám často, vzláště při pohybu hustý, ale tekutý bílý výtok. Může i tohle značit, že je něco v nepořádku? Nebo dokud má bílou barvu nemusím to řešit? Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaše obtíže jdou běžné. Nesignalizují, že je něco v nepořádku. Správný vývoj plodu ale potvrdí až UZ vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore. Myslite si, ze je neskodne, pokud si v 16tt dam jednu sklenicku vina? Dekuji
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li to jen výjimečná, nikoli každodenní, záležitost, opravdu si nemyslím, že by to plodu nějak ublížilo
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer pane doktore. Jsem podruhé těhotná, 28+1 tt, první porod byl CS pro polohu KP. Nyní mám obavu, že se situace bude opakovat. Při vyšetření minulý týden bylo miminko hlavou dolů, ale je velmi aktivní, břicho se mi boulí několikrát za den a pohyby cítím někdy kolem pupku, někdy spíše v podbřišku. Ve kterém tt zaujímá dítko finální polohu? Mám ještě čas? Na internetu jsem našla různé cviky pro otočení miminka - kočičí hřbety, prý je dobré lozit po čtyřech atd. Mohu případně preventivně cvičit již nyní? Jsem z toho velmi nervózní. Na další kontrolu jdu až za 3 týdny. Doporučil byste mi něco pro podporu otočení miminka do správné polohy? Děkuji.
Janka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Od cca 32. týdne se již poloha plodu mění jen vzácně. Může se ale změnit i několik dní před porodem. Doporučuji především nestresovat se. 
Žádně speciální cviky na "udržení" polohy nedoporučuji. Podle mne nefungují 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 9tt myslíte, že když nemám dodnes žádný špinivý výtok, že těhotenství probíhá v pořádku a nemusím se bát? Řeknu vám, že jsou to do toho 3tího měsíce muka, ale snžím se být v klidu. Občas mě zabolí žaludek nebo mě trápí plynatost, dnes mě podivně chvíli bolel podbříšek, píchavá bolest v sedě a pak při vstyku a chůzi až jakoby do pochvy. Ihned jsem kontrolovala jestli nemám výtok, ale ne. Bolest ustála během pár minut. Čekám první dítě tak mám strach. Je mi 23 let, nemám žádné vážné zdr. problémy.
Gizellda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepřítomnost výtoku je samozřejmě dobrou zprávou, ale na 100% nezaručí, je že vše v pořádku. To je bez vyšetření, tedy především UZ,  obtížné posoudit  
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

Jsem v 11tt. Včera jsme byli se synem u dětské doktorky a před náma byla maminka s dítětem, které mělo neštovice. Z ordinace odcházeli přímo dveřmi od paní doktorky, nikoliv přes čekárnu, my se s něma nepotkali. V dětství jsem neštovice neprodělala. Než jsme šli do ordinace, sestřička se nás ptala, zda chceme neštovice, když sem řekla, že ne, řekla, ať tedy chvíli vydržíme. Asi po 10-15min jsme šli teprve do ordinace. Je pravděpodobné, že jsem se tam neštovicemi mohla nakazit?
Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nákazu nepovažuji za pravděpodobnou
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, prosím vás, sex a těhotenství, první trimestr i dále - musí být sex opatrnější nebo k němu přistupovat jinak? A může i nadále docházet ke styku ejakulátu s pochvou? Děkuji za informace.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Všem budoucím maminkám doporučuji trochu "ubrat" ve všech aktivitách. Platí to i pro sex. 
Výše uvedené platí, probíhá-li těhotenství bez komplikací
Styk ejakulátu s pochvou nijak nevadí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, chci se zeptat ohledně zamlklého těhotenství. Jsem poprvé těhotná, 23 let je mi, tak mám strach ze všeho a jelikož na UT nebylo ještě zaznamenáno srdce, přemýšlím nad tím často. První byl v cca 6tt, ted mám v 9tt jít na další. Nemám žádné problémy, žádné špinění nebo tak, klasické bolení prsou, nevolnosti, večer zvracení, občas vteřinové stahy v podbříšku. Jinak je mi dobře. Chut i nechut k jídlu. Jediný problém je kvasinková infekce, svědění, která mě postihla a výtoky, hrudkovité nebo tekuté bílé. Nemůže to uškodit plodu? A při zamklkém těhotentství opravdu žena nic nepozná? Děkuji
Fialka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zamlklé těhotenství opravdu žena často nepozná.
Ani výrazně pomnožené kvasinky plod neohrožují
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, myslíte, že je 23 let na první těhotenství poměrně mladý věk? Od rodiny jsem moc chvály nepobrala a docela mě to trápí. Mě je 23 let a partnerovi 26 let. Spolu jsme 7 let. Antikoncepci jsem nebrala dlouho, protože jsem po ní musela chodit na vyvolávací injekce MS, blbnula mi a měla jsem neustále záněty a kvasinky, tak se stalo a my dva radost máme, ale asi jako jediní. DĚKUJI
Emma Roterová, Praha
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li stabilní vztah, nevidím 23 let jako problém. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala, zda se v tehotenstvi muzou olomoucke tvaruzky. Jedno baleni jsem si koupila a kousek snedla (1,5 tvaruzku ze tri) a pote si vzimla, ze na spodni strane jednoho tvaruzku byla plisen. Muze to nejak poskodit plod? A jak by se to pripadne projevilo? Treba nevolnosti nebo tak? Dekuji
Dina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jsem přesvědčen, že plodu nic nehrozí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, chtela jsem se jen zeptat, zda ciste teoreticky muze doktor odhalit pohlavi plodu jiz 11+1 (podle MS, plod je spise vetsi). Jedna se o zkuseneho doktora a velmi kvalitni UTZ. Minule mi pohlavi rekl 13+0 a mel pravdu. Dekuji
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je to za ideálních podmínek možné. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 8tt. Jako příznaky mě bolí prsa, pálí žáha, občas mám nechuť k jídlu, obvzláště večer - to se mi zavírá žaludek a občas se mi chce zvracet, ale nezvracím. Mám výrazně zvýšený čuch a něco mi smrdí a zvedá se mi z toho žaludek. Jinak je mi fajn. Ještě jsem tedy nafouklá a trápí mě větry. V noci mě přepadlo svědění pochvy s výtokem - bílým. Mohu použít Clotrimazol krém? K MUDr. jdu za 14 dní tak se zeptám jí pro něco k léčení v mém stavu. Je to strašně dlouhé, nechci o miminko přijít a prot si všímám věech změn, které se dějou. Jsem mladá, je mi 24 let. Děkuji
Radana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Změny vnímání pachů a nevolnost jsou běžnými průvodními jevy počátku těhotenství. Nejsou nebezpečné. Ani nadýmání Vás ani plod neohrožuje. Pokud jde o výtok, bylo lepší akutně navštívit lékaře, aby posoudil, o co přesně jde.  Nemusí se nutně jednat o pomnožení kvasinek a pak by byl Clotrimazol neúčinný. V prvním trimestru je třeba nasazení všech léků, včetně Clotrimazolu pečlivě zvažovat.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, za 14dní mám jet na druhý ultrazvuk a nevím jestli mě čeká nějaké vyššetření? Jsem poprvé těhu takže nevím. Mám 7tt. Na prvním nebylo miminko pořádně vidět. Kvůli práci musím jet na 4tou odpoledne, může to být problém? děkuji
Daaada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Co přesně Vás čeká s jistotou neřeknu. Obvykle, pokud Vás gynekolog odeslal na UZ  mimo svoji ordinaci, jde právě jen o UZ vyšetření. 
Čtvrtá hodina není problém
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dakujem Vam pan doktor za odpoved. Chcela by som sa opytat teda na ten ultrazvuk. Kedze vsade mi vyratavaju podla PM. Naposledy pri morfologickom ultrazvuku v 2.trimestri mi vysiel zaver - Kompozitny USG vek 19/1 a podla PM 19/5. Je tam rozdiel 4 dni. Pan doktor mi nechal podla PM , ale mne podla styku z 9.12 by to sedelo presne na ten kompozitny. Chcem sa opytat ci Kompozitny vek je spolahlivejsi ako podla PM. A ak by som sa este mohla opytat na ten rozdiel 4 dni ci by vobec bolo mozne z prveho styku 30teho a 1.12 kde doslo k ejakulacii mimo posvy aby nastalo oplodnenie o 4 dni neskor . Dakujem velmi pekne
Anonym 4445
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně vždy vycházím ze stáří stanoveného dle UZ. 4 dny je hraniční odchylka
Oplození 4 dny po styku je velmi nepravděpodobné, ne ale na 100% vyloučené. Platí to, byť nedošlo k ejakulaci do pochvy.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 7tt a neutále mám nafouklé břicho jako kdyby jsem byla už v 5tém měsíci. Existuje něco, co by jsem si v těhotenství mohla vzít, aby břicho splasklo? Připadám si jako tlustý vorvaň. Děkuji
Linda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Především by se mělo zjistit, proč máte břicho nafouklé. Poraďte se se svým gynekologem. Je třeba vyloučit  cystu či jiný problém.  Jde-li o zvýšenou plynatost, může pomoci úprava stravy, případně některé léky proti nadýmání.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, rada bych se zeptala na nazor. Manzel jiz 14 dni trpi prujmem, ne akutnim, bez horecek, kreci apod. Doktori mu zatim nic neporadili, na dalsi setreni jde az po Velikonocich. Ja jsem v pocatku tehotenstvi a bojim se, aby se to na me nepreneslo pohlavnim stykem. Co myslite, je to mozne? Meli bychom styk vynechat nebo pripadne pouzit kondom? Dekuji
Lada
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spíše než pohlavním stykem se průjmovitá onemocnění přenáší tzv. alimentární cestou, tedy potravou, ústy. Pokud  ale není jasné, o co u manžela jde, je těžké se vyjadřovat. Dodržujte pečlivě běžnou hygienu, jako je mytí rukou apod. Kondomem ale jistě nic nezkazíte
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore mám problém. Vždy jsem byla mladý pako. je mi 23 let a jsem stále lajdák, který si nepočítalo dny MS. Ted jsem na to doplatila. Nikam jsem si nic nepsala, prostě jak mě chytli záda, věděla jsem, že to přijde a brala si tampon. Nikdy jsem MS neřešila, prostě brala jako samozřejmost. Nyní jsem ale těhotná. Vím jen, že poslední MS jsem měla v únoru, určitě někdy kolem 18-25. jako vždy, ale den nevím přesně a nebyla silná, trvala chvíli. Poté jsem v březnu pouze chvíli špinila - možná to ani nestálo za řeč.... Měla by jsem být 7tt ale gynekolog po mě chce datum a já prostě nevím...
Jitule
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud datum menstruace nevíte, nic se neděje. Stáří těhotenství se  určují na základě UZ vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, prosim o vas nazor - v prosinci 2017 jsem rodila akutnim cisarem, v polovine kvetna mam termin dalsiho porodu. Muj gynekolog mysli, ze muzu rodit prirozene bez problemu, v porodnici se tvari ze je to 50:50, uvidi se po ultrazvuku pristi tyden, zda bude nutny cisar. Co myslite? Je to brzo na prirozeny porod, i kdyby jizva na utz vypadala ok?
M. K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bude-li jizva při UZ vyšetření vypadat "dobře", myslím, že je porod přirozenou cestou možný
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den, pane doktore. Jsem tehotna, 6+1, a beru jiz cca 4 mesice femibion. Pan doktor dneska zduraznil, ze mam brat vitamin D, pokud neni obsazen ve vitaminech. Na femibionu se pise, ze tam je i vitamin D. Staci tato davka nebo bych mela jeste brat vitamin D zvlast? Mam za sebou UPT pro VVV ve 2.trimestru, tak chci nyni udelat vse pro to, aby to tentokrat dopadlo dobre. Dekuji
Dita
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Femibion určitě stačí
MUDr. Jan Šulc