Pondělí 13. července 2020, svátek má Markéta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 13. července 2020 Markéta

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 23.2 do 1.3. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

těhotenství
Dobrý den chci se zeptat když má holka menstruaci a ceká díte a dostavá mesntruaci,tak vyvijí se ji to dite i v menstruaci ? dekuji za odpoved
Ester
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Některé ženy mohou i v těhotenství, zejména v prvních měsících, v termínu menstruace krvácet. Plod se  ve většině případů normálně vyvíjí
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, jsem po kyretáži pro zamlklé těhotenství v 6. týdnu. Na kontrole po 14 dnech bylo vše v pořádku, sliznice prý krásně narostlá. Menstruace byla 21 dní po kyretáži a otěhotněla jsem hned po ní, tzn. 5 týdnů po kyretáži. Nyní jsem v 8. týdnu. Vše vypadá v pořádku, ale můj lékař mě chce přesto dát kvůli brzkému otěhotnění preventivně na rizikové těhotenství. Jsou skutečně s postupujícími týdny takto brzká těhotenství rizikovější? Děkuji
Ivana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud vše nyní probíhá bez komplikací, nevidím riziko jako nějak dramatické
MUDr. Jan Sulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat. První porod u mě proběhl akutním císařským řezem. Za rok a půl poté mi při druhém těhotenství na ultrazvuku ve 13 týdnu lékař zjistil v oblasti jizvy nitch (niche) s izbylou šíří stěny cca 2,5mm. Vše bylo v pořádku a ve 39 týdnu jsem porodila plánovaným císařským řezem. Do jizvy jsem si při druhé sekci nechala aplikovat Hyalobarrier gel proti srůstům. Po dvou letech od druhé CS uvažujeme o třetím dítěti a chtěla bych se Vás zeptat, jestli je velká pravděpodobnost, že se bude ,,niche" opakovat nebo u mě hrozí nějaké větší riziko prasknutí dělohy? Případně zda je možné, že mi ,,niche" při druhé sekci vůbec neopravili a zůstalo tam? Po obou CS se mi jizva hojila bez problémů. Neměla jsem žádné potíže. Při měření jizvy na konci druhého těhotenství měla jizva 2,7mm. Děkuji za odpověď. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko komplikací při dalším těhotenství je  pravděpodobně zvýšené. Přesnější odhad je možný jen na základě UZ vyšetření stavu jizvy a posouzení operačního protokolu z druhého císařského řezu.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
dcera je těhotná,25 tt,a trápí ji křeče v nohách,lýtkách.Je vhodný doplněk vápník,hořčík,zinek?
Děkuji
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při křečích v dolních končetinách je vhodné užívat hořčík. Vápník může stav zhoršit, zinek nepomůže
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Prosim, muze byt barevne tetovani na brise nebezpecne pri tehotenstvi, vyvoji plodu, porodu? Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
těhotenství
Prosim, muze byt barevne tetovani na brise nebezpecne pri tehotenstvi, vyvoji plodu, porodu? Dekuji
Marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již provedené tetování  podle mne žádným rizikem není. Nové tetování bych ale  radil odložit na dobu po porodu -třeba i kvůli možné deformaci obrazce po návratu břicha do původního stavu.
Přiznávám ale, že k této problematice nemám dost informací
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 8. týdnu, je to moje první těhotenství a nic nenaznačuje tomu, že bych měla nějaké potíže. Dnes jsem absolvovala po dvou týdnech druhou prohlídku u svojí gynekoložky a zároveň už druhé ultrazvukové vyšetření. Sestřička mi řekla, že tato častá ultrazvuková vyšetření jsou nadstandard a že obvykle se provádí jednou měsíčně, ale u nich se dělají jednou za 14 dní. Po vyhledání na internetu mám ale dojem, že takto časté ultrazvuky jsou dost neobvyklé a že se v těhotenství standardně dělají asi 4. Můžete mi prosím napsat, kolik ultrazvukových vyšetření je v bezproblémovém těhotenství obvyklých a jestli nemůže tak častý ultrazvuk mít negativní dopady na miminko? Děkuji.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ultrazvukové vyšetření plodu neškodí. Základem jsou při normálně probíhajícím těhotenství opravdu 4 vyšetření v průběhu těhotenství. Myslím ale, že pro většinu maminek je častější UZ vyšetření příjemné, uklidňující
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den.
Aktualne jsem 11 tyden. Cca za 2 tydny mam jet na vysetreni do CB, cesta 1,5 hodiny. V ten den budu 13+2 mohu na cestu tam i zpet uzit Kinedryl ci Torecan? Dalsi vetsi cestu dlouhou 3 hodiny v 14+3 tydnu. I jako netehotna jsem vzdy velmi spatne snasela jizdu autem. Ted v tehotenstvi je to mnohonasobne horsi.
Dekuji za odpoved
Ludmila Blatná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Torecan užít můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
Chci se zeptat,když mám podle PM termín 7.12 a podle UZ 9.12 znamená to,že jsem měla ovulaci o dva dny déle?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Spolehlivost datace stáří těhotenství dle UZ je +-3dny. Na to, kdy přesně byla ovulace, nelze z uvedeného usuzovat
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zdali v těhotenství vadí konzumace sušené (parmské) šunky? Aktuálně jsem ve 27. týdnu těhotenství a trochu této šunky jsem si dala, v tu chvíli mi nedošlo, že to vlastně není tepelně upravené maso.
Děkuji za odpověď.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Riziko považuji za zanedbatelné
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý večer chci se zeptat dnes sem 37 +1tt byla sem na vyšetření mám cs 4 může se stát že se to nějak urychlí a zkrátí na těch 7 bodů termín mám 14.7. A na další kontrolu jdu 2.7. A myslím že to už nestihnu děkuji
Hurikán jsjj
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak rychle se bude měnit nález na čípku je obtížné odhadnout. Dosažení 7 bodů ještě nutně neznamená rozeběhnutý porod. Nestihnete-li kontrolu, nic se podle mne nestane -prostě porodíte o něco dříve
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,

chci se zeptat, kdy je ideální dělat stěr na streptokoka? Jsem teď 34+2 a lékař mi ho zatím neprovedl. Na kontrolu jdu za 3 týdny, to už budu tedy v 38 tt. Jak se případně postupuje,kdyby se nestihl udělat ? Dávají se ATB preventivně ? děkuji za odpověď.
K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Provádět screeningový test na průkaz beta hemolytického streptokoky (GBS) je doporučeno v rozmezí 35+0 až 38+0. 
Pokud byste rodila dříve, postupovalo by se pravděpodobně dle odtoku plodové vody. Nemyslím, že by byla antibiotika podána automaticky.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,

jsem nyní 35 tt a plod je stále v příčné poloze. Je tak již přes měsíc, zatím se neotocil. Chci se zeptat, v kolikatem týdnu se rozhoduje o tom, zda bude proveden císařský řez ? Koncem pánevním rodit nechci.. Děkuji za odpověď.
A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li plod v poloze příčné, obvykle se plánuje císařský řez 1-2 týdny před termínem. Záleží ale na řadě okolností - velikost a stav plodu, stav čípku, přítomnost či nepřítomnost kontrakcí aj.
Konkrétní rozhodnutí ale vždy přísluší lékaři v ambulanci porodnice.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, budu končit 34.tt..dnes jsem si dala kus sendviče s uzeným lososem. Pak jsem zjistila,že bych uzeného lososa neměla,že hrozí riziko nákazy listeriózou. Jak velké je riziko nákazy ? Případně co by nákaza už v takto pokročilém těhotenství způsobila? Děkuji za odpověď
...
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko nákazy listeriozou považuji za zcela minimální
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

Pane doktore,jaký máte názor na těhotenské kalkulačky?Ukazují správné dny početí?
Anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jakou kalkulačku máte konkrétně na mysl. Přibližný výpočet termínu početí (+- 2-3 dny) není ale až tak obtížný. Od data UZ vyšetření odečtete uvedené stáří těhotenství zmenšené o 2 týdny. Je-li tedy na UZ např. uvedeno stáří 10+3 odečtete  8x7+3 dny, tedy 59 dnů.
Pozor ale - UZ musí být proveden nejpozději na začátku II. trimestru, lépe v I. trimestru
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem 34+2 tt a poboliva mě podbrisek můžou to být poslicci? Děkuji
Eliška III 44
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Typické poslíčky se objevují dny až týdny před termínem porodu. Na počátku 35. týdne je ale na porod ještě brzy. Proto raději doporučuji návštěvu lékaře
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem ve 33tt a dnes jsem si všimla, že se změnila barva mé moči, je až reflexně žlutá. Žádné potíže jinak nemam, žádné pálení ani řezání. Jen ta barva. Beru kyselinu listovou, magnesium 6x denně a lakrobacily (2 denně). Může to být těmi vitamíny ? Děkuji za odpověď.
A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom jaké přesně přípravky užíváte. Některé mohou zbarvení moče ovlivnit
Nejde asi o nic vážného. Vyšetření moče se provádí při každé návštěvě v poradně. Máte-li termín až za delší dobu, požádejte ale pro jistotu svého gynekologa  nebo sestru, aby Vám vyšetřili moč co nejdříve. Nebo to může udělat i praktický lékař
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,mám dotaz jsem ve 34. týdnu a beru jednu třetinu prášku Tritico 75.Měla jsem před porodem vysadit zcela,nicméně své lékařce se od doby Covid nemohu dovolat a zástup za ni není.Můžete mi prosím říct jak dlouho před termínem porodu prášky vysadit ?Děkuji velmi
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na tuto otázku Vám musí odpovědět lékař, který léčbu doporučil. Pokud není dostupný, měl by mít zástup! Z pohledu gynekologa je vhodné vysadit co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Chtěla se zeptat platí se nějak ta riziková poradna?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tuto otázku musíte položit na pracovišti, kam budete docházet. Běžná péče o normálně probíhající i o rizikové těhotenství je obvykle kryta zdravotním pojištěním. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem v 19tt a byla mi na kontrole napsána poloha plodu KP, předtím jsem vždy měla ASP+. Můžu se zeptat, co to znamená? Děkuji za odpověď
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 19. týdnu plod polohu stále mění. Určení polohy nemá význam. ASP+ je předpokládám průkaz akce srdeční plodu. S polohou to nemá souvislost
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 19tt těhotná Dneska jsem doktorka poslala do rizikové poradny. Mohu se zeptat jak to probíhá v ty poradně ?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Průběh návštěvy v poradně pro rizikové těhotenství by se neměl zásadněji lišit od kontroly v běžné poradně. Těhotné by se měl věnovat zkušený lékař a měl by mít na kontrolu dostatek času
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem teď v 19tt a dneska jsem sla do schodů u posledního schodů jsem zakopla byl moc vysoko upadla jsem při padu jsem se rychle otočila na bok zatím nekrvacim myslíte že by mohl ten pád ublížit miminku ? Měla být jit zítra na kontrolu?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plod je v děloze  dobře chráněn. Takže si myslím, že se mu nic nestalo. Pro jistotu bych ale kontrolu doporučil
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych se zeptat, co znamená zkratka v těhotenské prukazce "akce+ud" ? Jsem 31 tt, děkuji. - otázka upravena poradcem
A.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Akce = srdeční akce. Akce + = srdeční akce přítomna.  ud ... ???. Možná překlep UZ, tedy akce zjištěná ultrazvukem?
Nevím. Se zkratkami to je svízelné. 
Šulc
těhotenství
Dobrý den, mně by zajímalo, kde se v průběhu těhotenství nachází břišní aorta? Za plodem?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při pohledu zepředu se aorta nachází za dělohou s plodem.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, zajímalo by mne, zda při mimoděložním těhotenství probíhají i nějaké změny na děloze, které by gynekolog viděl na ultrazvuku? A probíhá při mimoděložním těhotenství nadále ovulace?
Denisa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při mimoděložním těhotenství je stejně jako při nitroděložní graviditě ovulace blokována.
V děloze může a nemusí být vyšší sliznice a někdy je vidět tzv. pseudogestační váček, který se může zaměnit s počínající nitroděložní graviditou.
Podezření na mimoděložní těhotenství vyslovuje gynekolog při opakovaně pozitivních těhotenských testech bez přítomnosti vyvíjející se gravidity v děloze
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
pane doktore zajímá mě, zdaje vhodné vyrazit na dvoudenní výlet ve 34. týdnu těhotenství cca 4 hodiny cesty?Nemám žádné problémy. Jen mi tvrdne občas břicho, což je prý normální.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li gynekologický nález normální a tvrdnutí není příliš časté (do 10/den), na výlet podle mne můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,

jsem ve 21. týdnu těhotenství a dnes jsem byla na obědě v restauraci, kde byl k hlavnímu jídlu i salát. Při prvním soustu salátu jsem zjistila, že není důkladně omytý a je v něm zbytek hlíny. Sousto jsem ani nespolkla, ihned jsem ho vyplivla a pusu si vypláchnula. Od té doby mě však stále trápí myšlenka, zdali nemohlo dojít k nákaze toxoplazmózou. Proto se chci zeptat, nakolik se mám znepokojovat, příp. kontaktovat svého lékaře?
Předem děkuji za odpověď.
Anka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že můžete být zcela bez obav a nemusíte to řešit
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
Jak se pozná,že jsem otěhotněla při menstruaci?Bude tam odchylka 14 dnů? Děkuji
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Termín porodu vypočtený dle data menstruace nebude souhlasit s reálným termínem porodu určeným pomocí UZ. Rozdíl bude cca 2 týdny
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,pane doktore.
Minulý rok sme se s manželem snažili o miminko.Došlo k závěru,že šel na spermiogram,přičemž mu zjistili lehce sníženou neplodnost.Dostal prášky energyman,které dostal 14.11.Užíval od 15.11 a 29.11 jsem zjistila dvě čarky na těhotenském testu.Ve 12 tt mi byl určen termín porodu 9.8.2020.Ptám se,zda-li jsem otěhotněla kolem 15.11-19.11. Nebo dříve.Dnes jsem 27+3. Děkuji za odpověd a přeji příjmený den.
Stela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Pravděpodobný termín početí zjistíte tak, že od termínu vypočteného ve 12. týdnu, tedy od 9.8., odečtete 38 týdnů, tedy 266 dní. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
dcera je těhotná 16 týden,a skoro denně ji bolí hlava.Mohla by užít pár kapek Algifenu? Nebo co byste ji doporučil,aby to neublížilo miminku a bolesti polevily
Děkuji za odpověď
Zlatka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Algifen není příliš vhodný. Doporučuji zkusit Paralen nebo Acylpyrin
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je možné ve třetím trimestru (30tt) užít krém Jenamazol ? Děkuji za odpověď.
........
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li pro podání tohoto krému důvod, je možné ho ve 30. týdnu užít. O  potřebě léčby by měl vždy rozhodnout lékař
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kdy jsem otěhotněla.Dnes jsem 28+0 tt.Početí mi vychází na 17.11.Mohla jsem otěhotnět v tenhle den nebo 14 dní před.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovezno
těhotenství
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,kdy jsem otěhotněla.Dnes jsem 28+0 tt.Početí mi vychází na 17.11.Mohla jsem otěhotnět v tenhle den,nebo 14 dní před.Děkuji
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Termín početí zjistíte tak, že od data, kdy bylo vypočtené stáří těhotenství 28+0 odečtete 26 týdnů, tedy 182 dní. Odchylka by neměla být vyšší než +- 2-4  dny. Samozřejmě záleží na tom, zda bylo stáří těhotenství stanoveno v prvním trimestru zkušeným lékařem na kvalitním UZ přístroji.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Hezký den, pane doktore, mám dotaz, který se týká hematomu v těhotenství.

Dnes jsem podle UTZ 10+3, vcera vecer jsem silne krvacela. Lekar zjistil hematom v deloze - 4x2cm. Pres tydnem jsem byla kvuli hematomu hospitalizovana, po krvaceni se objevil hematom pod placentou 4x0,5cm. Po vcerejsim krvaceni se tedy zvetsil.

Jaka je podle vas prognoza? Je mozne donosit dite? A kdy je mozne poznat, ze jsme “za vodou” a tehotenstvi uz bude v poradku? Jske je riziko, ze se krvaceni bude opakovat? Bohuzel jsem otehotnela prilis brzo po revizi pro ZT - neplanovane po prvni porevizni MS. Dekuji za odpoved!
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hematom je poměrně velký. Pravděpodobnost, že vše dobře dopadne je podle mne cca 50 na 50. Situace by se podle mne měla "vyřešit" během cca týdne. Riziko opakování, pokud se tento hematom vstřebá, není podle mne vysoké.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, zajímalo by mne, v kolikátém týdnu těhotenství už má plod natolik vyvinutou páteř, že by byla vidět na rentgenu břicha matky?
Jelena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Přesnou odpověď neznám. RTG břicha se u těhotných žen neprovádí. Proto se obtížně hledají informace. Mohu vycházet z UZ zobrazení, kde jsou kosti (nejen páteř) jasně vidět v posledních týdnech prvního trimestru
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
pane doktore byl mi zjištěn lehce snížení hemoglobin. Jsem ve 30. týdnu těhotenství. Můžete mi prosím doporučit nějaký přípravek na jehi doplnění, který budu dobře snášet a bude se z něho železo dobře vstřebávat?Dále trpím také na hemeroidy, mohu prosím užívat Detralex a kolik případně tablet?Mohu užít první 4 dny to větší množství a pak menší dávky dlouhodobě?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jde o železo, někdy stačí zvýšit příjem stravou (vnitřnosti, špenát).  Z léků lze užít např. Sorbifere durules.
Detralex užít můžete.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
zajímá mě zda je v pořádku, že jsem na začátku 8. měsíce a přibrala jsem pouze 6 kilo? Dále mě zajímá do kdy roste ženě v těhotenství břicho?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
6 kg za 7 mesíců těhotenství je v rámci normálu. Absolutní váhový přírůstek není podstatný. Důležité je, aby se přírůstek vyvíjel +- rovnoměrně. Varující může být výrazné zpomalení nebo naopak zrychlení.
Růst břicha je trvalý a je velmi individuální. Záleží  pevnosti břišní stěny, velikosti plodu, množství plodové vody.  V posledním měsíci břicho obvykle trochu poklesne.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně abdominálního těhotenství, ještě by mne zajímalo, jestli je možné, že by byl plod umístěn třeba nějakým způsobem mezi střevy či za nimi, a nebyl tak na sonu vidět? A přestane žena při abdominálním těhotenství menstruovat? Děkuji.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Právě kombinace vyšetření vaginální a abdominální sondou umožňuje odhalit prakticky každé vyvíjející se abdominální těhotenství.
S menstruací je to u vyvíjejícího se abdominálního těhotenství stejné jako s normálním těhotenství - většina žen nemenstruuje.
Opakuji ale - pravděpodobnost vyvíjejícího se abdominálního těhotenství je extrémně nízká Podobná jako pravděpodobnost 1. nebo 2. pořadí ve Sportce
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, ráda bych se zeptala, kolikrát jste za svou praxi zažil pacientku s abdominálním břišním těhotenstvím, tzn. uloženým v břišní dutině? A jak se v takovém případě odhalí, pokud je asymptomatické? Stačí běžné sono břicha, nebo se může stát, že je potřeba např. CT či MR?
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Abdominální donošené těhotenství je velmi vzácné. Osobně jsem ho viděl 1x. Diagnostikovat se dá UZ vyšetřením -kombinací vaginální a břišní sondy - je vidět těhotenství a vedle děloha.
U časných abdominálních těhotenství jde obvykle o důsledek prasklého vejcovodu. To je častější situace. Diagnostika se opírá opět o UZ. MR nebo CT bych nepovažoval za vhodnou vyšetřovací metodu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobry den pane doktore, prave jsem zjistila, ze jsem tehotna. Mam na Vas, ale jeden dotaz ohledne veci, ktera me trapi. Uvedomila jsem si, ze pred nekolika dny provedl postrik na skudce (mravence, msice atd, nevim presny nazev pesticidu, ktery pouzil) muj tchan pred nasim domkem. Ne primo na nasi zahradce, hned vedle a na zahradce naproti. To rano ale nebyl vubec vitr. Jakmile dokoncil praci sedla jsem si na nasi zahradu asi na pul hodiny. Ve vzduchu byl citit oder postriku, to ano. O neco pozdeji jsem na one postrikane zahrade sahala na hadici, ale pak si umyla ruce. Ja netusila nic o mem zacinajicim tehotenstvi, ted mam obavy, zda jsem nejak nemohla ublizit plodu...Velmi Vam predem dekuji za odpoved
Eliska
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že riziko je minimální. Přesné posouzení by mohl provést pouze genetik se znalostí stáří těhotenství, užitého postřiku a intenzity kontaktu. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
jsem ve 28 tt, tehotenstvi bez komplikací. Chtěla jsem se zeptat na věc, kterou jsem se dočetla a zda se mi to jako blbost, ale raději se zeptám. Jaky máte názor na mytí oken v těhotenství ? Četla jsem,že může způsobit omotání pupečníku okolo krku ditete. Je to opravdu možné nebo je to jen pověra ? Okno jsem teď o víkendu myla,tak mě to trochu znejistilo. Děkuji za odpověď.
.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde o pověru. Omotání pupečníku při mytí oken nehrozí.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore, chtela jsem se zeptat, myslíte si, že mohla Vendula Pizingerová přirozeně, ve 48 letech, otěhotnět, jsem stejně stará o trochu mě to vyděsilo, že to ještě jde. Děkuji za odpověď i za Vaší skvělou poradnu. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Otěhotnění přirozenou cestou je ve 48 letech extrémně nepravděpodobné. Ale na 100% vyloučené není
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Zdravým, poslední menstruaci jsem měla 20.března, tento měsíc se menstruace nedostavila, 9 a 10 den jsem si dělala test a oba dva vyšli pozitivně během chvilky, cca 30s-1min. K doktorce jsem objednaná až za týden, a chci se zeptat. Jak moc velká šance je, že je plod v pořádku? Žádné příznaky nemám, jen mě občas slabě píchne v podbříšku ale bolest není hrozná a trvá to opravdu chvilku. Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Občasné píchnutí v podbřišku není nic alarmujícího. Šance, že je plod v pořádku, se odvíjí především od Vašeho věku a Vašeho celkového zdravotního stavu
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, pane doktore. Dnes jsem 14 dní po KET jednoho embrya. Hodnota Hcg v krvi 1424.Jaká je to hodnota?Mohou to být jednovaječná dvojčata podle hodnoty?Šla jsem na UZ a nic tam nebylo. Ani černý flek tam nebyl. Za 13 dní jdu na UZ a tam bude vidět jak to je, ale kdo to má vydržet?
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na stáří embrya při transferu. Hodnota 1424 ui/l není až tak neobvyklá. Pravděpodobnost jednovaječných dvojčat je nízká. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, dne 18.4. jsem dostala pravidelnou menstruaci 23.4 skončila 29.4. jsem si dělala těhotenský test, který vyšel pozitivně je možné, že jsem těhotná i když jsem měla menstruaci? Děkuji za odpověď
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to možné. U některých těhotných se objevuje krvácení podobné menstruaci. Doporučuji návštěvu gynekologa a UZ vyšetření
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
jsem v 15 týdnu můžu si vzít prášek na bolest hlavy (paralen ) nebo při horečce ?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Paralen užít můžete
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
teď jsem v 15t těhotná moje otázka je jestli v těhotenství se může pít cola .
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nápoje s obsahem kofeinu, jak je např. Coca Cola, je možné v těhotenství v rozumném množství pít. 
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den pane doktore,
psala jsem vám již jeden dotaz ohledně toho, zda byste léčil ureaplasmu v těhotenství, kdyby nezpůsobovala žádné obtíže. Ureaplasmu mám SLABĚ pozitivní. Přiklonil byste se tedy k tomu raději brát antibiotika? Pripadne jaká jsou v těhotenství vhodná ? Jsem 27tt. Děkuji za odpověď.
Ala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při slabé pozitivitě, ať již jde o protilátky nebo přímý průkaz, bych léčbu spíše nedoporučil
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den, jsem ve 33. tt a již delší dobu mě občas trochu svědí bradavky. Myslela jsem, že se prostě prsa připravují na změnu a na kojení. Ale poslední 2 dny svědění hodně zesílilo, začalo být nepříjemné, občas mě to nutí se podrbat. Je to normální? Dají se bradavky něčím mazat? Čím? (Mám např. Bepanten sensiderm.) Moc děkuji!
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Občas se podobné potíže objeví. S Vámi uváděnou mastí nemám zkušenost. Zkuste Calcium pantothenicum.
MUDr. Jan Šulc
těhotenství
Dobrý den,
za jak dlouho po sekci se může otěhotnět, pokud je vše v pořádku zahojeno?Někde je uvedeno za 3-4 měsíce, někde 6 měsíců, někde až 1 rok.
Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ideální je podle mne vyčkat rok. Pokud proběhlo hojení bez komplikací a jizva na děloze vypadá při UZ vyšetření dobře, je možné odstup snížit. Odstup menší než  6 měsíců bych ale rozhodně nedoporučoval
MUDr. Jan Šulc