Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý deň,
stala se nam s pritelem nehoda. Musela jsem uzit tabletku po. Priblizne po 5 dnech jsem mela slabo ruzovy vytok a predtim dva dny hnedy asi jenom jeden den. Menstruaci ocekavam o 10 dni. Kdyz bylo vajicko oplodnene v čase, nez jsem si tabletku dala, je vysoka pravdepodobnost nechteneho tehotenstvi?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je, byla-li "tabletka po" užita včas, vysoce nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň,
nižšie som Vám písala ohľadom toho, že sme mali s priatelom pohlavný styk a zlyhala antikoncepcia a následne som užila tabletku po Ellaone.
Nehoda sa stala v 16 DC a tabletku som užila po 9 hodinách. 16.1. som si ju dala a dnes 18.1. v podvečer nastalo špinenie, také bledohnedé. Čo to znamená?
Neviem vlastne, čo mám teraz čakať. Aké sú možné scenáre...
Či toto špinenie ak prerastie do krvácania, znamená, že som svoju normálnu menštruáciu dostala a dalsiu mam cakať az o mesiac a pol?
Či po tomto špinení dostanem svoju menštruáciu, ktorú čakaám o dva týždne normálne, alebo vôbec?
A ak ju dostanem, znamená to, že teda tabletka po zabrala?
IVETA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je po užití postkoitální antikoncepce častým jevem. Jak bude dále krvácení a cyklus vypadat, je obtížné odhadnout. Většinou přijde  menstruace v termínu, ale nemusí tomu tak nutně být. Menses v termínu signalizují, že k otěhotnění skoro jistě nedošlo. Raději ale vždy doporučuji po 2 týdnech od styku těhotenský test
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den
Je mi 38 a již 5 let trpím autoimunitním onemocněním Systémova sklerodermie. 4 rok mam nehormonalni telisko. Mam velke bolesti při MS a silne krvaceni. Moje gynekoložka me presvedcuje o vymene za hormonalni NT. Pry protože vylucuje hormony pouze lokalne. Coz si tedy nemyslim. Nejsem si uplne jista, zda je při mem onemocneni zrovna vhodne. Preci jen autoimunita a hormony.... Co si o tom myslite? Predem moc dekuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormony uvolněné z hormonálně aktivního tělíska se opravdu do těla dostávají jen ve zcela minimálním množství. Takže se domnívám, že by jeho zavedení bylo možné. Poslední slovo by měl mít ale specialista, který Vás s autoimunitním onemocněním sleduje, léčí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, začínám používat pesar Caya. Chci se zeptat, zda po zavedení je správně, když je prohlubeň por vyjmutí směrem ven, tím je jakoby ta mistnička směrem dovnitř, tak mě to mate. Moc děkuji za odpověď.
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nemám s tímto pesarem žádné zkušenosti. Dle návodu k použití na internetu má prohlubeň pro vyjmutí směřovat ven
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
moje 17ti letá dcera bere třetí měsíc první antikoncepci. Přestože požádala o antiko s množstvím ethinylestradiolu do 0,02mg , napsala jí Belaru s tím, že je to pro tak mladou dívku nejlepší. Teď si dcera byla pro další recept a požádala o změnu antiko s nižší dávkou hormonu. Lékařka to opět zamítla a předepsala opět Belaru. Přitom ani já jsem nikdy neměla antikoncepci s tak vysokou dávkou hormonu. Chtěla bych Vás požádat o Váš názor, zda je Belara opravdu nejlepší pro 17ti letou dívku, nebo by mohla mít i antiko s nižší dávkou. Děkuji za Váš čas.
Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dávka ethinylestradiolu 0,03 mg je běžnou dávkou. Existují přípravky s vyšší (0,035 i 0,05 mg) dávkou i s nižší (0,02 nebo 0,015mg) dávkou. Dcera by jistě mohla užívat přípravek s nižší dávkou. Klíčové je, zda se  při nasazené antikoncepci cítí dobře. Pokud ano, nejspíše bych antikoncepci  neměnil 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

lze Utrogestan užívat jako antikoncepci? Lze jej zavádět každodenně?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Utrogestan nefunguje jako spolehlivá antikoncepce a není vhodné jeho každodenní užití
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať...
Dnes nad ránom sme mali s priateľom pohlavný styk s kondómom, no však ten praskol a dosť ejakulátu bolo vo mne.
Po cca 9 hodinách som šla do lekárne kúpiť tabletku EllaOne a užila som ju.
Neponukla mi escapelle ale iba tuto ellaone, že je ževraj menej škodlivá. Táto nehoda sa stala v 16. den cyklu a moja priemerná dĺžka je 30 dní. Viackrát po sebe som dostala na 29. deň a viackrát po sebe na 32. deň. Aj v iné dĺžky, ale ak sa to spriemeruje, tak priemerná dlžka je 30 dní cyklu.
Je veľká pravdepodobnosť, že zostanem tehotná?

Ďakujem za odpoveď
IVETA
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
EllaOne je velmi spolehlivá postkoitální antikoncepce. Takže otěhotnění je vysoce nepravděpodobné, ale ne na 100% vyloučené
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci se jen zeptat , jestli je možne pri antikoncepci AZALIA delat pauzy po vybrani plata.Děkuji za odpoved
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tuto antikoncepci je třeba užívat bez pauzy
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je nějak snížen účinek antikoncepce, pokud se mi prášek rozpustí v ústech. Dnes, když jsem si pilulku brala, nestihla jsem ji včas zapít a když jsem ji poté zapijela, rozpustila se mi v ústech. Vše jsem spolkla a dostatečně zapila. Jedná se 20. pilulku u HA Mirelle. Nejsem si teď jista, zda je ochrana zachována, či mám užít náhradní pilulku nebo jinou formu ochrany. Děkuji za odpověď.
MF
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Raději užijte  tbl navíc
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
prosím vás o informaci zda je možné užívat nějakou hormonální antikoncepci když užívám antidepresiva? Děkuji vám za odpověd
valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, jaká antidepresiva a jakou antikoncepci chcete užívat. Vzájemné ovlivnění najdete vždy na příbalovém letáčku. Dle mých znalostí lze řadu antidepresiv s hormonální antikoncepcí bez problémů užívat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co můžeš způsobit špinění mimo cyklus při braní HA? Dva měsíce se mi to stalo asi týden před cyklem a pak se spustila po dobrání antikoncepce normálně menstruace. Teď jsem po dobrání začala brát hned další platičko a začala jsem špinit. Může to být třeba tím že mi antikoncepce nesedí nebo něčím jiným? Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opravdu může být příčinou v tom, že Vám daný přípravek "nesedí". Je také třeba vyloučit nějaký problém v děloze jako třeba polyp či myom.
Určitě nejdříve doporučuji zkusit změnu přípravku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru svou první antikoncepci, která se začínala brát s prvním dnem cyklu. Dnes je to již 16 dní a stále krvácím. Ze začátku se MS po třech dnech ztratila, dva dny byla pouze dopoledne (zdálo se mi, že celou dobu šlo spíše o špinění), po 10ti dnech se vytratila, proběhl tedy styk, ale druhý den ráno se spustila nanovo. MS je světlejší a postupně se zintenzivnila. Mám obavu, že to není úplně v pořádku.
Prosím o radu.
Děkuji.
LN
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je v prvním cyklu užívání hormonální antikoncepce častým jevem. Doporučuji vydržet. V druhém cyklu se stav skoro vždy upraví
Antiko ochrana i tak funguje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně užívání antibiotik v sedmidenní pauze. V třetí den v sedmidenní pauzy jsem začala užívat penicilinová antibiotika a šestý den pauzy jsem měla nechráněný pohlavní styk. Byla jsem v této době chráněná i přes to, že již antibiotika účinkovala? Děkuji. Tereza
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana by v tomto případě měla fungovat, byť může být vstřebání prvních tabletek dalšího platíčka užíváním antibiotik teoreticky narušeno. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer. Chcela by som vás poprosiť o radu. 4 mesiace užívam HAK Syrmia. Doteraz pravidelne. Dnes som si ale uvedomila, že som si 29.12. zabudla dať tabletku. Zajtra mám poslednú, potom 7 dňovú pauzu. V príbalovom letáku sa píše, že najneskôr 7 dní od zabudnutia by som mala začať užívať ďalší blister. Bojím sa ale, že sa mi nedostaví menštruácia už vôbec. Kvôli tabletkám ju mam veľmi slabú a cítim sa preto nekomfortne. Poradíte mi prosíma ako mám tablety ďalej užívať. V prípade ak by som ju chcela úplne teraz vysadiť môžem?
Sofia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení ani kompletní vynechání menstruace není nic nebezpečného, nezdravého. Cítíte-li se ale nekomfortně, samozřejmě můžete vysadit - tedy nezačnete užívat další platíčko.
Pokud se rozhodnete nevysadit, užívejte dále bez pauzy. Není-li riziko otěhotnění, můžete udělat i běžnou pauzu a začít užívat po ní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer mesiac užívam HAK a partner sa dnes do mňa urobil. Mám strednú šancu otehotnenia podľa kalendára a mám po ovulacii. Šanca na otehotnenie existuje? Dúfam ze nie, kedze používam HAK..?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud užíváte antikoncepci bez chyb dle návodu, je otěhotnění extrémně nepravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Při užívání prakticky všech antiko přípravků je ovulace blokována

antikoncepce
Dobrý den užívám už druhým rokem Asumate bez vynechání. Může můj přítel do mě ejakulovat . Děkuji za odpověď

Věra 18
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antiko ochrana by měla stále fungovat.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
užívám antikoncepci Mirelle a minulý týden se mi povedlo vzít si v jeden den 2 tabletky. jednalo se o 22. tabletku a tu která mi chyběla na další den jsem si vzala z jiného ,,rezervního'' blistru, tudíž jsem místo 24 vzala tablet aktivních 25. Zároveň jsem však potřebovala navázat tak, abych nedostala menses. Vynechala jsem tedy bílé tablety a začala užívat nový blistr. chtěla bych se zeptat, zda jsem udělala správně a zda je počet hormonů stejný ve všech žlutých tabletách, takže je jedno, kterou žlutou tabletu vezmu? Zároveň mě zajímá, zda je po tomto případně nutný ještě jiný druh ochrany?
někde jsem četla, že u mirelle není možné vynechat bílé tablety a navázat rovnou žluté, ovšem v příbalovém letáku stojí, že v užívání žlutých tablet mohu pokračovat jak dlouho chci.

děkuji za objasnění - otázka upravena poradcem
monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postup, který jste užila je možný. Antiko ochrana nadále funguje
Všechny aktivní tabletky mají stejný obsah hormonů
Problémem Mirelle je, že vzhledem k nízkému obsahu hormonů, se při užívání v tzv. dlouhém cyklu často objeví krvácení. Stane-li se to, je třeba vysadit a znovu začít užívat po 4 dnech
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň,
Viem, že sa na moju otázku dá zodpovedať až po riadnom vyšetrení, ale aj tak ma zaujíma Váš názor. Chcela by som sa spýtať, aký typ antikoncepcie by bol pre mňa vhodný, keďže užívam lieky na žalúdok proti refluxu (Nolpazu, Kinito). Tieto lieky ovplyvňujú mobilitu žalúdka, a preto sa sa bojím, že by mi klasická tabletková antikoncepcia nemusela zabrať. Mám 23 rokov a ešte som nemala pohlavný styk.
Ďakujem za odpoveď.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením je podle mne hormonální antikoncepce ve formě vaginálního kroužku nebo náplastí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
neužívám žádnou antikoncepci. Je mi 42 let a předpokládám, že již otěhotnění v tomto věku nehrozí. Jaké jsou Vaše zkušenosti s mou myšlenkou. Je potřeba se ještě chránit, či je již pravděpodobnost početí téměř nemožná. Děkuji
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V 42 letech není sice otěhotnění příliš pravděpodobné, ale rozhodně není vyloučené. Takže antikoncepci doporučuji
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
od gynekoložky jsem dostala svou první antikoncepci, Yosefinne. Dle letáku se užívá první den MS. MS mívám slabou a v začátku špatně čitelnou, první 2 dny většinou krvácím slabě jen dopoledne. První den jsem tedy začala brát zmiňovanou antikoncepci, dnes jsem vzala třetí a MS se úplně ztratila. Je to v pořádku? Napadla mě i varianta, pokud se jednalo pouze o "špinění", což si nemyslím, protože se jedná o dobu, kdy pravidelně MS mívám, zda by bylo v pořádku, kdyby se antikoncepce brala mimo cyklus. Jak je to pak s ochranou před početím? Jsem chráněna? Případně kdy budu? Je reálné, aby antikoncepce krvácení zastavila už po třetí tabletě? Těhotná nejsem, dnes jsem si dělala test.
Mnohokrát děkuji za zpětnou vazbu a přeji pěkný den. - otázka upravena poradcem
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Nasazení antikoncepce opravdu může krvácení zablokovat.
Chcete-li max jistotu a nejste-li si jistá, že šlo o nástup menses, raději antiko ochraně nevěřte 10 dní užívání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
ráda bych Vas poprosila o radu. Po cca 8 letech jsem na doporučení gynekologa změnila antikoncepci z Katya na Mirelle. Mirelle mi byla doporučena proto, že prý je šetrnější, protože má méně hormonů. Můj dotaz tedy zní: je u této antikoncepce (mirelle) díky menšímu počtu hormonů, vyšší riziko otěhotnění než u původní Katya? Tedy, je její účinnost nižší? Beru pravidelne, ale občas se mi stane, že se opozdim o cca hodinu.

A ještě dotaz ohledně snížení účinku: mohou účinek HAK snížit volně dostupné léky na rýmu a bolest v krku (Strepfen pastilky, Paralen, sinutin - bylinný doplněk na dýchací cesty nebo běžné nosní kapky např. Nasivin, bylinný Rymastop)? Taktéž by mě zajímalo případné ovlivnění při užívání Ventolinu.
Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Mona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivost je při správném užívání prakticky stejná. Odchylka v užití o 1-2 hodiny není problémem.
Uvedené léky by neměly antiko efekt ovlivnit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer chcem sa opýtať, mám 17rokov a pred 15 dňami som začala prvýkrát užívať HAK- Dionerette..asi pred 5 dňami somzačala spinit možno to je aj taký hnedasty vytok..je to obvyklé pri užívaní antikoncepcie?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním cyklu užívání antikoncepce je slabé nepravidelné krvácení častým jevem a stav se obvykle upraví
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, psal jste mi at používáme lepší ochranu než li kondom, ale jak mám zajistit lepší ochranu, když nejsem zapsaná u žádného gynekologa, a matka mě tam vzít nechce, protože prej do 16-ti bych neměla mít prý ani sex, (Něco ve smlouve, když se rozcházeli rodiče) A co jsem si obvolala gynekoložky co mám blíž, tak chtějí doprovod rodiče.
Abych pravdu řekla, moje matka se o mě moc nezajímá, ale jakmile něco chci tak mě seřve, zvlášt s gynekologii.

Přeju pěkný den.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejlepším řešením je rozumný pohovor s matkou. S tím Vám nemůžu pomoci.
Antikoncepční ochranu může posílit kombinace kondomu a spermicidních látek - například Pharmatex globule nebo krém. Ty by Vám snad měli prodat v lékárně.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

Chtěla jsme se zeptat, zdali má zkrácení pauzy o 3 dny nějaký vliv na ochranu. Beru antikoncepci, ale v platicku mi chybí 3 prášky. Můžu tedy bez obav zkrátit pauzu z 7 na 4 dny?
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkrácení pauzy v užívání o 1-2 dny není problém, více dní již spíše nedoporučuji.
Chybí-li Vám 3 aktivní tabletky, doberte, co máte,  a udělejte minimálně 5 dní pauzu. Chybí-li Vám neaktivní tabletky, můžete několik dní neužívat žádnou tabletku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer pane doktore,

chtěla jsem se zeptat. Antikoncepci užívám od začátku v 10:00 hodin dopoledne. Dá se tato doba nějakým způsobem změnit, abych přitom neztratila antikoncepci účinek? Například každým dnen brát antikoncepci o hodinu později? Děkuji vám za odpověď.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Posunout  můžete každý den i o 2 až 3 hodiny
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Vážený pane doktore,

v prvním týdnu užívání perorální antikoncepce se u mě po 3 hodinách od požití tablety vyskytnul celkem silný jednorázový prujem. Jednalo se pravděpodobně o dietní chybu, nesedlo mi kafe. Po 6 hodinách od požití prášku jsem si vzala ještě jednu tabletu projistotu. Prášek obvykle užívám kolem 11 hodiny, dnes jsem ho užila v 14:25, v 17:00 jsem měla průjem a ve 20:00 jsem si vzala prášek navíc. Je tento postup v pořádku? Mám si zítra tabletu brát v obvykly čas? Děkuji předem za odpověď a přeji příjemné svátky.
Nataša
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postup je v pořádku a dále užívejte v obvyklý čas
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. Beru HA (prasky) 6. Den cyklu jsem jsem si asi 70 minut pred praskem vzala pulku pilulky aktivniho uhli. Jak velka je prosim sance otehotneni kdyz druhy den probehla nechranena souloz. Jestli velka, nebo spis mala. Jinak na toaletu ("na velkou") jsem si dosla az za vic jak 24 hodin. Vic jsem aktivniho uhli nepozila v dohledne dobe. Prujem jsem nemela, jen jsem mela bolesti bricha. Dekuji moc - otázka upravena poradcem
Lina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste užila 2 a více tabletek aktivního uhlí, nelze vyloučit snížení antikoncepční ochrany. Obsah antiko tabletky mohl být aktivním uhlím vstřebán a nemusí pak fungovat. 
Riziko selhání není sice vysoké, ale není nulové.
V podobném případě doporučuji užít po cca 3 hodinách pro jistotu jednu antiko tabletku navíc.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci moji první Lunafem. Beru ji dnes 10 den. Od kdy mohu provádět pohlavní nechráněnný styk bez obav otěhotnění? Antikoncepci jsem začala užívat první den MS. Děkuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Již nyní by Vás antikoncepce plně chrání.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, od cervence mam zavedene telisko Levoser. Stale jeste kojim osmimesicni dceru. Pred dvema tydny jsem poprvé od sestinedeli zacala krvacet - slabe, ale neni to jen špinění. Krvaceni stále trva. Mam to prisuzovat kojeni/telisku, ze je to rozhozene a mohu krvacet takto dlouho? Pristi tyden mam jit na beznou kontrolu na gyn, nevim, zda se preobjednat nebo tam jit, budu-li stale krvacet (to uz by to byly 3 tydny). Dekuji za radu
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po zavedení hormonálně aktivního nitroděložního tělíska je nepravidelné slabé krvácení častým jevem. Ovšem po půl roce již to zcela běžné není. Příčinou může být fakt, že jde o první menstruaci při kojení. Na kontrolu jděte, protože je vhodné zkontrolovat, že je tělísko správně uložené
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, používám antikoncepci Mistra. Měla jsem angínu, a tak jsem měla antibiotika, ale platíčko antikoncepce jsem dobrala a začala hned nové, protože jsem si potřebovala oddálit menstruaci. Ale menstruace i přes to začala, kvůli těm antibiotikům, ale už dva dny antibiotika neberu, beru antikoncepci a dnes jsem začala brát Pampu a Kanavit. Menstruace mi trvá většinou 6-7 dní, ale potřebovala bych aby do soboty zmizela. Což by normálně zmizela, ale bojím se, aby se mi to neprotáhlo, což se mi ještě nestalo, ale kvůli tomu jak to mám teď rozházené z těch antibiotik. Myslíte, že by to mohlo zmizet?
Eliška
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení ustat může, ale také nemusí. Nejlepším řešením je vysadit a znovu začít užívat po standardní pauze.
Užívání antibiotik také mohlo narušit antiko ochranu. Pro jistotu bych za cca týden doporučil těhotenský test,  obzvláště, pokud by v pauze nepřišlo běžné krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 47, zatím známky přechodu nepozoruji. Ptala jsem se svého gynekologa, jakou antikoncepci (dříve hormony, ty už nechci). Odpověď mě zarazila: žádná antikoncepce. Myslím, že je otěhotnění sice nepravděpodobné, ale může se stát, tedy této radě příliš nedůvěřuji. Jaký je Váš názor? Jak to řeší ženy v mém věku? Normální tělísko nechci (mám anémii), jedině snad to hormonální...Děkuji za radu.
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je vysoce nepravděpodobné. Na 100% ale vyloučené není.
Ženám ve Vašem věku, mají-li zájem o antikoncepci, obvykle doporučuji hormonálně aktivní tělísko. Výhodou je, že jeho zavedení poměrně úspěšně předchází silnému a nepravidelnému krvácení, které se v tomto období života ženy často objevuje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Vážený pane doktore,

chtěla jsem se zeptat, jestli je problém, že mi z plata antikoncepce vypadly 2 prášky tudíž jsem je vyhodila a místo 21 jsem tedy užila jen 19 prášků (tento měsíc). Mám to tak nechat být a počítat tedy, že mi krvácení z vysazení přijde o 2 dny dříve nebo si je mám vzít z dalšího platíčka? Může to negativ
ně ovlivnit účinnost? Děkuji předem za odpověď.
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Užívání skončete po 19 tbl a znovu začněte po standardní pauze. Antiko ochrana bude plně zachována
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

beru hormonální antikoncepci Lindinette20 něco málo přes dva roky. Začala jsem ji brát z důvodu velmi nepravidelného cyklu, bolestí (zimnice, nevolnost atd.) i kvůli ochraně. Nevím jestli má genetika nějaký vliv na nepravidelnost cyklu (matka měla po vysazení HA problém 7 let mě počít- vím, že HA nebyla na úrovni jako dnes). Chtěla bych se zeptat, zda bych mohla mít podobný problém po vysazení HA? (zda je to tím, než se z těla "vyplaví" vše po HA nebo jinou příčinou). A jestli má nějakou cenu "pauza" na 4 měsíce s braní HA třeba po 2-3 letech a opětovné braní? - otázka upravena poradcem
Nela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je-li antikoncepce nasazena při nepravidelném cyklu, po vysazení se cyklus často vrátí do původního stavu.  Nakolik je nepravidelnost  cyklu podmíněna geneticky, je těžké odhadnout. 
7 let neúspěšného snažení Vaší matky ale skoro jistě nesouviselo s užíváním antikoncepce.
Vysazení na několik měsíců spíše nedoporučuji. Raději ale počítejte s tím, že po vysazení se Vám nemusí hned podařit otěhotnět. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
od srpna (4 měsíce) mám zavedené nitroděložní tělísko (hormonální). Menstruaci nemám pravidelnou, většinou krvacim nebo špiním pořad, mám bolesti břicha a po pohlavním styku pokaždé začnu krvacet. Krev je buď červená nebo hnědá. Můj osobní lékař říkal, že mám tělísko posunuté nahoru, že mi to v lednu posune zpět. Můžou být bolesti a krvácení od toho? Nebo je to po tělísku normální?

Děkuji za odpověď
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Až 6 měsíců po zavedení hormonálně aktivního tělíska se může objevovat nepravidelné krvácení. Bolesti ani krvácení po styku nejsou ale typické. Špatně uložené tělísko může být příčinou. Není ale možné, aby bylo posunuté nahoru. Naopak. Problémem bývá jeho uložení níže v děložní dutině.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň,
aká hormonálna antikoncepcia je podľa Vás najlepšia po 40? Doteraz som brala Qlairu a teraz mi odporucaju Mirele, Je aj niečo lepšie? Ďakujem.
Nat
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych spíše doporučil Qlairu užívat dále. Mirelle má sice nižší obsah estrogenů, ale jde, na rozdíl od přípravku Qlaira, o estrogen syntetický.
Alternativou je hormonální antikoncepci vysadit a přejít na nitroděložní tělísko, nejlépe hormonálně aktivní (hladina hormonu v krvi je zanedbatelná).
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám 15 let a s přítelem souložíme dost často, s kondomem... Ale nejspíš se nějaké přetrhly...Poslední dva měsíce mám slabou menstruaci, minule trvala jen tři dny, a tentokrát přišla o týden dřív.
Je možné to, že bych byla v jiném stavu, protože moje matka je na tohle dost hnusná a proto se bojím.

Děkuji za odpověd, přeju pěkný den
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění vyloučit zcela nelze. Více řekne gravitest.
Doporučuji spolehlivější antikoncepci než je kondom, obzvláště, pokud se občas přetrhne
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore.
Zhruba před měsícem jsem měla pohlavní styk (s kondomem). V té době jsem změnila antikoncepci. Menstruaci jsem dostala normálně, ale byla opravdu hodně silná a menší krvácení se mi objevilo již asi 4 dny před normálním termínem menstruace, které pak ustalo až do příchodu MS. Před týdnem mi MS skončila, ale stále mě lehce bolí v podbřišku a občas mám citlivé prso. Brala jsem také antibiotika, kvůli operaci dásní. Je možné, abych i přes to, že jsem menstruaci dostala včas byla těhotná? Také se cítím "nafouklá" a je to nepříjemné. Děkuji za odpověď. Přeji hezký den.
Sára. - otázka upravena poradcem
Sara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antibiotika sice mohou narušit antiko ochranu, nicméně o těhotenství se spíše nejedná. Pro jistotu ale vždy v podobných případech doporučuji těhotenský test z moče. Neustane-li pobolívání v podbřišku, navštivte lékaře
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den pane doktore,
chtěla bych se s Vámi poradit. Beru perorální antikoncepci Stodette a momentálě jsem v 10-tém dnu užívání. Začala jsem dnes užívat antibiotika Xorimax 500 mg. Jak dlouho nemám počítat s ohranou? Mám tento týden vůbec antikoncepci brát? Děkuji za odpověď

Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepci užívejte dále. Antiko ochraně raději nevěřte v průběhu užívání antibiotik a raději ještě několik dní po jejich dobrání
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci pouze krátce (2 měsíce), v druhém plátíčku jsem po týdnu a 5 dnech zapomněla vzít prášek, ten den jsem měla sex s přítelem a udělal se do mě, chvíli po tom jsem si všimla, že jsem na ten prášek zapomněla, a tak jsem si ho okamžitě vzala a po pár hodinách i ten, který jsem si ten den měla vzít. Doba mezi tím, než jsem si zapomenutý prášek z předchozího dne vzala bylo 19h. Je tu možnost, že bych mohla otěhotnět?
Nikol
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko otěhotnění sice není velké, ale není ani nulové.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci jangee, po dobrání plata jsem z nového plata první tři dny omylem brala ty, které měly být až na konci (tedy tablety placeba), bylo to v pondělí, úterý a středu.Pohladní styk proběhnul v pondělí. Ve čtvrtek jsem už vzala správnou tabletu. Je zde riziko těhotenství?
Hana N.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste  3 dny po pauze brala placebu tablety, je to stejné, jako kdybyste neužívala nic. Otěhotnění tedy nelze vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, co může způsobit krvácení mimo cyklus? Už se mi to stalo podruhé a beru antikoncepci. Děkuji
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Příčin může být řada - v děloze (polyp, zánět aj.) i mimo dělohu ("nesedící" antikoncepce, porucha srážlivosti, hormonálně aktivní cysta vaječníku aj.)
Bez vyšetření nelze posoudit, o co se jedná
antikoncepce
Dobrý den,
Beru již 4 platíčko antikoncepce Yanela a brzy mi budou nasazeny antibiotika, po trhání zubů asi na týden. Myslíte si, že antibiotika by mohly mít nějaký vliv na antikoncepci? Předem děkuji.
Týna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, antibiotika někdy mohou snížit antiko ochranu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
2 roky jsem užívala antikoncepci Yasminelle a přešla jsem na Vreyu. V neděli jsem doužívala první platíčko. Menstruace se stále nedostavila. Může to být vlivem změny antikoncepce?
Děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně jde opravdu o důsledek změny antikoncepce.
Pro jistotu ale vždy v podobných případech doporučuji těhotenský test.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

používám antikoncepci cleonita 9 měsíců. Před 2 týdny jsem si ovšem vzala omylem 2 tablety za jeden den. Takže mi jedna tableta chybí a cyklus je zřejmě celý rozhozený. O týden později během souloži došlo k ejakulaci uvnitř a obávám se, že mohu být těhotná. Za dva nejpozději bych měla mít menstruaci a začínám mít příznaky těhotenství. Bolest prsou, nevolnost. Mohlo použití 2 tablet snížit účinnost?
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Použití 2 tabletek v jednom dni  nesnižuje antiko ochranu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
používám anitkoncepci Foxinette neo, ae nyní prý není k dostaní.. Pani lékárnice mi dala místo ní Bonadeu, prý má stejné složení. Je to opravdu tak?
Děkuji
ZUzka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, oba tyto přípravky mají stejné složení.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chci začít užívat antikocepci (Deicyclen) doktorka mi řekla at začnu brát antikoncepci hned první den mens. cyklu.... Jenže je to nějáká doba co jsem byla u doktorky a čekala jsem na mens. po dobou jsem uplně zapoměla jakým práškem mám hned začít zda bílím nebo zeleným(placebo). Děkuji za odpověd.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitě začněte tabletkou s obsahem hormonů. Na platíčku to bývá i vyznačeno
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. Už hodně dlouho mně zajímá, protože se věnuji mnoha druhem sportu, jestli spalovače tuků ovlivňují činnost antikoncepce( jesti znižují její účinnost).
Děkuji za odpověď.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spalovače tuk jsou  doplňky stravy nikoli léky. O jejich interakci s hormonální antikoncepcí je proto málo údajů. Je třeba pročíst příbalový leták konkrétních přípravků. 
Osobně se ale nedomnívám, že by měl být efekt antikoncepce narušen.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den, je mi 18 let a tretim tydnem uzivam svou prvni antikoncepci a objevuje se neobvykly zluty vytok, trochu zapachajici. Muze to byt zpusobeno antikoncepci? Popripadne to je vliv hormonu na telo pri prvnim platicku a pri druhem se to zlepsi?
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde nejspíše o lehký  zánět pochvy. Jistý vliv antikoncepce nelze vyloučit. Přímo ale výtok nezpůsobí, může ale narušit obranyschopnost sliznice. Tělo si s tím někdy - obvykle přes menses - dokáže poradit. Pokud ne, navštivte gynekologa
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
mám vždy pravidelnou menstruaci (beru lindynette 20) a to vždy ve stejný den, téměř na hodinu. Teď jsem si ale vzala dvě plata za sebou a meškám. prášky vždy beru ve stejném čase s rezervou 5-10 minut. Poslední plato, které jsem brala, jsem si ale teď posouvala o 30 min dopředu, jelikož mi to do současné situace více vyhovuje, stále s minimální prodlevou.
Prášky tedy beru poctivě a jsem z meškání vykolejená. Co by mohlo meškání způsobit a jak v této situaci nadále postupovat? Kdyby se menstruace nedostavila do posledního dne 7-mi denní pauzy, měla bych i tak nadále pokračovat s dalším platíčkem?
Děkuji za odpověď.
Ema
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení i vynechání krvácení není při užívání antikoncepce nic až tak neobvyklého. Nepřijde-li krvácení, opět po 7 denní pauze začněte užívat.
 Pro jistotu ale raději doporučuji těhotenský test z moče.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 21 let a nedávno sem měla první sex, tu díž porušení panenské blány, dnes to je necelý týden a stále používám vložku protože krvácím, není to moc a ne často, původně sem si myslela že to je mentruace ale průběh není stejný, běžně by mě bolelo břicho ale ted krom krve o ničem nevím. Je to normální? Taktéž musím říct že mám první měsíc antikoncepci, mohlo by se jednat i o tohle? Nějaké pobláznění hormonů? Nechci něco zanedbat, na gynekologii se objednám ale ted má můj lékař až do konce týdne dovolenou, tak to zkouším řešit takto.

Děkuji,
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je v prvním cyklu užívání antikoncepce častým jevem a není třeba to řešit. V absolutní většině případů se stav upraví v dalších cyklech.
MUDr. Jan Šulc