Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den,

po šestinedelí jsem začala uživat antikoncepci Evellien (ješte jsem v tu dobu kojila). Antikoncepce mi bohužel nesadla, střídavě jsem krvácela a tak mi můj dr. po 3 měsících předepsal antikoncepci, kterou jsem uživala před otěhotnením (v tu dobu jsem již nekojila). Antikoncepci jsem začala užívat, ale v tu dobu jsem ještě pořád po porodu nemenstruovala. Nemůže užívání antikoncepce (Maitalon) bez menstruace způsobit v budoucnu nějaký problém? Nebo by bylo lepší antikoncepci vysadit a počkat až dorazí první menstruace?
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný problém bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,jaká je šance otěhotnět přirozenou cestou u 49.leté ženy?Již rok si každý měsíc dělám ovulační testy, ale vždy mi vychází, že ovulace nenastává.Menstruace je ale přitom stále pravidelná.Je potřeba stále používat antikoncepci?Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění v 49 letech je vysoce nepravděpodobné. Antikoncepce již podle mne není nejspíše třeba. 100% jisté to ale není
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, děkuji za vaši předchozí odpověď - ohledně náplastí proti otěhotnění. HA mi v minulosti způsobovali, že jsem měla mnohem silnější MS, měla jsem křeče (v žaludku), ztráta chuti k sexu, bylo mi vždy při menstruaci na omdlení apod. (jinak mám průběh MS v pohodě) - nikdy jsem nechápala z čeho to mohlo být. Myslíte tedy, že by mi náplasti s hormony mohli způsobovat totéž?
Děkuji.
Martina002
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Minimálně zažívací potíže by měly být menší.  Je ale težké odhadovat, jak se budete cítit. Je třeba to vyzkoušet.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, před týdnem jsem si užila tabletu po. Nyní mám 1. den menstrulaci, je vhodné začít s pravidelnou hormonální antikoncepcí? Nebo mám čekat na další cyklus. Aby to pro tělo s nedávnou tabletou po nebyl siný nával hormonů. Děkuji za odpověd.
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete začít užívat již nyní. Pro tělo nejde o žádnou dramatickou zátěž. Pokud jde o normální menstruaci v termínu, není problém - antiko ochrana nastupuje ihned. V případě, že by šlo o krvácení v jinou dobu, nemusí jít o menstruaci, ale o následek užití postkoitální antikoncepce. Pak také začněte užívat, ale raději nevěřte 10 dní antiko ochraně
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, pane doktore. Ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 25 let, od 18 let jsem brala HA (vystřídala jsem jich několik i nízkohormonální - bohužel jsem se po HA necítila dobře a měla jsem zdravotní potíže). Teď asi 4 roky HA neberu a cítím se velmi dobře. Vzhledem k tomu, že mám stálého partnera, je kondom již nevyhovující. Četla jsem o náplastech proti otěhotnění, ale četla jsem, že i tam jsou hormony - bojím, že i tak budu mít zdr. potíže. Jsou šetrnější než klasická HA? jaká je šance otěhotnění?

Děkuji.
Martina002
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepční náplasti rovněž obsahují hormony. Neuvádíte, jaké zdravotní potíže Vám antiko tabletky způsobovaly. Takže je obtížné odhadnout, zda s náplastmi bude podobný problém. Při užívání náplastí antikoncepce obchází zažívací trakt i játra, takže lze do jisté míry hovořit o tom, že je vůči tělu šetrnější. Spolehlivost je stejná jako u tabletek - tedy velmi vysoká
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pokracovanie otazky k antikoncepcii Dionerette...pauza ma trvat 7 dni ale trvala 10 namiesto 7 kedze som nemala nove balenie antikoncepcie, antikoncepciu som vsak uzila v pondelok a aj utorok...v pribalovom letaku pisu ze by mal ucinok fungovat od prveho dna uzivania, preco teda nejde vylucit otehotnenie?
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Od 1. dne užívání funguje antiko ochrana pouze v případě, že se začne užívat první den cyklu, tedy při začátku krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, uzivam antikoncepciu Dionerette (proti otehotneniu). Tabletky som mala na 3mesiace-21ks+7dni pauza. Po minuti tabliet som mala navstivit lekara, pauzu som mala mat 7 dni lenze bol vikend a pauza sa natiahla na 10dni namiesto 7. Dnes (utorok 12.3) som mala s partnerom pohlavny styk, antikoncepciu som uzila vcera (11.3) a aj dnes (12.3) pred stykom..je mozne otehotnenie?
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při pauze v užívání delší než týden nelze otěhotnění vyloučit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
vážený pane doktore,

beru anikoncepci stodette a jeden prášek mi vypadnul z plata, mohu tedy dobu užívání zkrátit na 20 dní, udělat 7 dní pauzu a 8 den použít 1. prášek z dalšího platíčka? budu i přes to chráněná? Děkuji za odpověď
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Ano, můžete postupovat jak píšete. Antiko ochrna bude zachována

MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, mám poslední týden menší problém. Poslední 3 roky jsem užívala HA Nuvaring, nyní jsem přešla na Eoline. První týden užívání byl bez problému, ale druhý mě často bolí hlava a motá se. Je možné že to s tím nesouvisí. Také mě začalo bolet v podbříšku a špiním. Chci se jen zeptat jestli je to velký problém, nebo si jen tělo zvyká a s další MS(cca za 10 dní) se to srovná. Moje doktorka má dovolenou tak nechci plašit a obracím se sem. Moc děkuji za odpověd' - otázka upravena poradcem
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při změně antikoncepce se podobné obtíže mohou objevit a obvykle během 1-2 měsíců ustanou. Gynekologa navštivte, nedojde-li ke zlepšení v dalším cyklu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den , chci se zeptat zda je možné aby mě takhle ovlivnila HA. Již 10 měsíců beru HA Dienille ze začátku užívání mě bolely prsa a nohy , místo menstruace jen špinění. Přesně po půl roce užívání této HA kdy se měla dostavit menstruace se dostavila i úzkost , černé myšlenky z toho velmi silné deprese pláč . Menstruace byla najednou velmi silná s kousky sraženin , bylo mi velmi zle , motala se mi hlava . Úzkost, deprese se ustálily, nejvíce se to vztahuje na mého přítele a na vztah který byl do teď krásný a nic se mezi námi nestalo . Budeme se stěhovat strašně jsem se těšila a ja najednou cítím takové prázdno nic mě netěší nevím jestli se těším . Tyto stejné stavy a pocity jsem zažila i po necelém 1 roce vztahu v té době jsem měla také nasazenou HA několik měsíců . Trvalo půl roku než to odeznelo. Během vztahu jsem tyto stavy měla ještě 2x v období ms, pokaždé to rychle odeznělo,ale teď mě to velmi trápí trvá to už 3 měsíce a trápím jen sama sebe . Je možné toto mít z HA? Děkuji
Karolína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vliv antikoncepce nelze vyloučit, byť ho nepovažuji za příliš pravděpodobný. Jediný způsob, jak to zjistit, je vysazení.
Zvažoval bych konzultaci s psychologem nebo psychiatrem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Zdravím Vás pán doktor. Mám dotaz. Mám 25 rokov, už takmer rok pravidelne užívam hormonálnu antikoncepciu Bonissa. Nechcem otehotnieť, som s ňou spokojná. Pravidelné darcovstvo krvi ovplyvňuje účinok antikoncepcie prosím? Odporučili by ste mi brať počas užívania tejto antikoncepcie nejaké vitamíny/doplnkové lieky? A asi pre mňa najpodstatnejšia otázka, s priateľom sme opatrní, čo ak sa dostane ejakulát priamo do pošvy počas užívania Bonissy? Ďakujem veľmi pekne za Váš čas a odpovede. Pekný deň.
Sonka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dárcovství krve neovlivňuje účinek hormonální antikoncepce. 
Žádné doplňkové léky nepovažuji při správné stravě za nutné.
Při užívání hormonální antikoncepce funguje ochrana před početím i při ejakulaci do pochvy
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepce Lusienne a chtěla bych se zeptat jestli je účinná i při čekání na menstruaci čili "vysezení" prášků na 7 dní. Děkuji za odpověď - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepce je účinná i v pauze mezi platíčky
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň p.doktor. poslednú MS som mala 18.1., 2.2. sme mali s partnerom styk pri ktorom nam praskol kondom, uzila som tabletku po Ellaone do 9h. Tehotenský test som skúšala 16.den, 21.den aaj 34.den po styku sice nie z rannej moci ale su negativne. Menstruacia stale nikde. mavam ju nepravidelnu ale nie az takto. Mohla to sposobit tabletka PO ? alebo je tam nejaka sanca byt tehotna ked su testy negativne aj 34dni po styku ? dakujem velmi pekne
Kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství z uvedeného styku považuji za prakticky vyloučené. Užití tabletky Ellaone může podobně "rozhodit" cyklus
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pane doktore, děkuji za vaši minulou odpověď, na vaši radu jsem tedy o jeden den zkrátila pauzu mezi platíčky Belara. Už jsem spolkla 4 nové tablety, ale na toaletním papíře mám vždy dosud stále lehoučkou růžovou kapku, to jsem nikdy neměla. To tělo tolik rozhodilo zkrácení pauzy o jeden den? Proč se krvácení nezastavilo úplně? Není to známka selhání HA, můžu jí věřit? Děkuji Julča
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to obvyklé, ale nejde o nic vážného. Vysvětlení mne neznám, ale občas se to stane. Stav by se měl upravit. Antiko ochrana je plně zachována
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer chtěla bych se zeptat. Nechala jsem si zavest mirenu. Ale dočetla jsem se ze je možné ze by ji mohl prite lpri hrani vyndat je to mozne? A jeste bych se chtela zeptat jestli se daji pouzivat erotické pomůcky vibrator vajicko vibracni atak
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemyslím si, že by přítel mohl Mirenu vyndat.  Musel by cíleně tahat za  její vlákna. Erotické pomůcky můžete užívat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
je nutné v 46 letech brát ještě hormonální antikoncepci?Má vliv na přechod?
Děkuji Zlata
Zlata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Některá žena již ve 46 letech antiko ochranu nepotřebuje, jiná ano. Posouzení je možné stanovením hladiny hormonu FSH v krvi. Odběr je třeba časovat na poslední den pauzy v užívání. Při výrazně vyšší hladině FSH již antikoncepce není nutná.
Hormonální antikoncepce blokuje příznaky spojené s přechodem.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
užívám antikoncepci cca 2 roky. Posledních pár cyklů v sedmidenní pauze se stalo, že se mi velmi často mění barva krve při menstruaci - první den je většinou hnědá, poté přechází do červené barvy a ke konci je opět tmavě hnědá, všechny dny také krev obsahuje takové útvary, co vypadají strukturně jako hleny. Toto se mi předtím nestávalo. Nedávno jsem prodělala infekci - léčeno tabletami Clotrimazol a Gynoflor - bylo by možné, že za těmito změnami mohla stát infekce nebo je takovýto průběh menstruace při užívání antikoncepce normální? Bojím se, aby to nebylo něco vážnějšího. Děkuji moc za odpověď. Blanka
Blanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobný průběh krvácení není nic neobvyklého. Charakter krvácení se může i v průběhu času měnit. Nemusíte to nijak řešit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, je mi 48 let a chtěla bych se zeptat, zda při pohlavním styku pokud bude mít přítel prezervativ, je zde možnost i v tomto věku otěhotnění, či zda takováto ochrana je 100% a otěhotnění mi v mém věku a to ještě za předpokladu, že přítel bude mít ochranu nemusím mít obavy z nežádoucího otěhotnění. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění ve 48 letech při užití prezervativu považuji na 99,9% za vyloučené. 100% jisté není v životě nic
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore - užívám HA Belara, napojuji platíčka. Při užití 27. tablety v řadě v pondělí jsem zvracela a měla průjem. Když se to v břiše uklidnilo, tak teprve pak jsem si vzala tu 27. tabletu. Četla jsem o problémech se vstřebáváním, proto jsem se rozhodla už další tablety nebrat a udělat pauzu. Novou tabletku bych měla užít v úterý. Ale co když se ta poslední pondělní špatně vstřebala s ohledem na velké zažívací problémy? Neměla bych pauzu zkrátit? Anebo můžu být klidná, když krvácení přijde za stejný počet dnů a ve stejné intenzitě, jako by obvykle po vysazení mělo? děkuji vám, Julie
Julie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nic nezkazíte tím, kdy pauzu o den zkrátíte. Pak není třeba řešit, nakolik se tabletka vstřebala či ne. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den v před 3 dny jsem přestala brát antikoncepci z důvodu dobrani 21 tbl Mycrogynon v těchto dnech očekávám menstruaci před tím jsem cca10dni špinila a trochu krvacela moje gynekolozka mi dnes bez jakéhokoliv vyšetření řekla že si mám koupit tehotensky test antikoncepci beru s přesností na minuty. Menstruaci mám pravidelnou bez problémů. Antikoncepci beru přes rok. Chtěla bych znát váš nazor, a zda mám změnit gynekoloka. Děkuji za odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Selhání antikoncepce je při pravidelném užívání velmi nepravděpodobné,  ale ne na 100% vyloučené. Proto test považuji za vhodný
Zda změnit gynekologa nedokážu poradit. Pokud máte pocit nedobré komunikace, je to ke zvážení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat..
poslední MS po antikoncepci jsem měla 31.1. a 2 týdny jsem byla bez prášků 132. jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk s tím, že cca 5 dní na to mě začalo píchat v pravém podbřišku a začala jsem mít hodně citlivé bradavky na dotyk. Včera byla opět nasazena antikoncepce. Může to mít nějakou příčinu?
Předem děkuji
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na vině je nejspíše rozkolísání hormonálních hladin. Pro jistotu ale doporučuji po 2 týdnech od styku těhotenský test.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

chci znovu obnovit užívaní antikoncepce (antikoncepčního kroužku). Všude jsem se dočetla, že s užíváním musím začít první den menstruačního cyklu. Dnešním dnem mi menstruační cyklus začal, ale svou antikoncepci budu mít k dispozici až zítra. Mohu teda první užití antikoncepce posunout až na druhý den cyklu? Děkuji za odpověď
Bára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete, ale týden nemusí antiko ochrana fungovat - tedy se na ni nespoléhejte
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám antikoncepci Paoletta.
Mám atopický ekzém a paní doktorka na alergologii mi předepsala léky Ewofex 120Mg. Začala jsem tyto léky užívat a to mi zřejmě spustilo menstruaci o 10 dnů dříve (i když jsem antikoncepci stále užívala). Je to již 14 dnů a menstruaci stále mám, i když jsem před týdnem prášky na alergii již vysadila. Je to způsobené prášky na alergii nebo mám raději navštívit svého gynekologa?
Děkuji za zodpovězení dotazu.
Monika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Čím je nepravidelnost způsobena, je těžké odhadnout. Může jít o vliv léčba alergie, ale příčina může být i jiná.
Vyčkejte, zda krvácení neustane po pauze a opětovném nasazení. Gynekologa navštivte, pokud se stav neupraví
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

zjistila jsem, že jsem pravděpodobně ztratila první tabletu blistru HA Leverette. Můžete mi prosím poradit, zda mohu dnes normálně užít 2. tabletu v blistru (1.týden) a pokračovat dál › užít pouze 20 tablet namísto 21, a pak začít s novým blistrem? Jsem momentálně v zahraničí a toto je můj poslední blistr, takže si nemůžu ani vzít první tabletu z jiného blistru...

Děkuji mockrát za radu. - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, užijte 2. tabletku. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobry večer,beru antikoncepci LOETTE a chci se zeptat ..jednou jsem si vzala místo toho "aktivniho "prášku bilej "neaktivni " vadí to hodne ?.
..

děkuju mnohokrát ... - otázka upravena poradcem
karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to stejné, jako když tabletku zapomenete užít. Antiko ochrana nemusí plně fungovat. Jak postupovat najdete na  příbalovém letáčku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda může HA v případě početí uškodit miminku. Ať už dojde k početí při správném nebo nesprávném užívání, případně pokud dojde k otěhotnění první měsíc po vysazení. Vím, že tato obava, je často považovaná za mýtus. No ráda bych slyšela názor odborníka. Opravdu je HA pro miminko neškodná? Sama uvažuji o jejím užívání, ale jsem si jistá, že v případě otěhotnění bych si miminko nechala. Stejně tak vím, že do budoucna (cca za 2 roky) bychom si miminko přáli, tak v souvislosti s užíváním řeším i tuto otázku. Momentálně používáme prezervativ, ale to už nám nevyhovuje. Zvažujeme i možnost kombinovat metodu počítání plodných/neplodných dnů se spermicidy a prezervativem. Konkrétně - v neplodných dnech spermicid, v plodných k tomu ještě prezervativ. Která metoda myslíte, že je vhodnější (tato nebo HA)?

Mockrát děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Měsíc po vysazení není v těle po antikoncepci žádná stopa. Takže plodu nic nehrozí. I kdyby došlo k početí při užívání antikoncepce, je riziko pro plod velmi malé
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, vzkaz pro Šárku: V pubertě jsem se léčila na depresivní stavy, úspěšně. Asi po cca 10 letech jsem začala užívat hormonální antikoncepci a deprese se znovu rozjely. Vyzkoušela jsem asi 4 různé přípravky, jednofázové i třífázové, všechny se stejným výsledkem. Až jsem přešla na náplasti, pak kroužek a problémy zmizely. Nyní mám po porodech nitroděložní tělísko s obsahem hormonů a také bez problémů. Takže bych to shrnula, že citliví jedinci můžou na hormonální antikoncepci reagovat takto...
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
bez odpovědi
antikoncepce
Dobrý den,
prosím o radu.
Přecházím teď z jedné HA na jinou, protože mi ta první nesedla. Užívala jsem dosud Yosefine a dva měsíce střídavě krvácím, špiním, dny bez ničeho bych spočítala na prstech. Tuto jsem doužívala, na zítra mi zbývá poslední bílá tabletka. Lékařka mi řekla, abych po doužívání placebo tablet nasadila novou HA Lindynette 20. Ta se však má nasadit až s příchodem MS. Já mám ale slabou MS již téměř 14 dní. Mohu tedy novou HA po doužívání placebo tablet z Yosefine nasadit?
Děkuji.
Liliana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, můžete hned navázat na placebo tabletky. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívám pravidelně HA Sunya. Nyní jsem nachlazená a užívám vitamín C Generica Calcium + Vitamin C 1000 mg.Chtěla jsem se zeptat, zda snižuje účinek HA.Děkuji
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vitamíny nesnižují účinek HA
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den ,děkuji za odpověď.Mohla bych prosím upřesnit dotaz.Ty stavy strachu a nervozity byly po změně HA Mistra na Triquilar po dvou měsících užívání.
3 roky při užívání HA Mistra tyto problémy nebyly.Chtěla jsem vědět jesli HA trojfázová může způsobit tyto problémy a zda se upraví po jejím vysazení a nasazení zpět původní HA?Děkuji ještě jednou
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je nepravděpodobné, že by měl třífázový antikoncepční přípravek jiný efekt na psychiku než přípravek se všemi tabletkami stejného složení. Zcela vyloučené to ale není. Je třeba to vyzkoušet
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,dcera brala 3 roky HA Mistra.Na základě dlouhého a silného krvácení byla v listopadu změněna na HA Triquilar.Už druhý měsíc pociťovala stavy nervozity a strachu.V září prodělaný pásový opar ,váží 43 kg.Od prosince znovu změna na HA Mistra.Stavy už jsou lepší ,ale přesto občasné.Může to být způsobené HA a kdy vymizí zcela?Děkuji
Šárka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pásový opar s užíváním antikoncepce nejspíše nesouvisí. U pocitu nervozity a strachu souvislost vyloučit nelze. Je ale podivné, že obtíže začaly až po 3 letech. Zda a kdy se psychické potíže upraví, je obtížné odhadnout. Stálo by podle mne za úvahu antikoncepci na nějaký čas úplně vysadit -ukázalo by se, co s užíváním souvisí a co ne.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Moc děkuji za odpověď. Mohla bych se teda poradit, když jsem měla již zmíněnou náplast na bolest v úterý a v pátek bych navázala hned druhým platíčkem antikoncepce bez pauzy, bude účinnost druhého plata spolehlivá?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně si myslím, že ovlivnění antikoncepce není velké, pokud vůbec nějaké. Ale údaje opravdu chybí. Chcete-li max jistotu, nevěřte antiko ochraně po 2 týdny
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Mnohokrát vám děkuji za odpověď pane doktore. Velmi si vás vážím za vaši práci. Byl byste prosím tak laskav a vysvětlil mi ještě, jak to v těle funguje, když spojuji vždy dvě platíčka Belary k sobě? Co se děje ten 4., 5. a 6. týden? Resp. mě zajímá, proč se podle příbalového letáku liší 1., 2. a 3. týden užívání (a reakce na případnou zapomenutou tabletu) od pokračování v dalším platíčku? Moc děkuji, zdravím, Jana
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vynecháte-li tabletku ve 4.-6. týdnu, může selhat blok ovulace, vajíčko by se mohlo uvolnit a nelze vyloučit otěhotnění. Proto doporučuji hned vysadit, přijde krvácení a  uchycení případně oplozeného vajíčka je vysoce nepravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
v květnu mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Mirena. Každý měsíc se pak rozestup mezi menstruacemi zkracoval. Od poloviny listopadu se již menstruace neobjevila. Až dnes.
Je to v pořádku?
Mám se připravit na to, že se menstruace bude objevovat více či méně často v naprosto nepředvidatelných intervalech?
Děkuji a přeji pěkný den.
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zeslabení až kompletní vynechání menstruace je u tělíska Mirena běžným jevem.  Krvácení se pravděpodobně bude objevovat čím dále méně často a bude slábnout. Interval, v kterém se případně objeví, záleží na Vašem cyklu, který ve Vašem těle stále probíhá. Pouze je utlumen jeho zevní projev - menstruace
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda náplasti na bolest zad (tianDe - s vysokým obsahem různých bylin) nemohou ovlivnit účinnost antikoncepce?
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U podobných přípravků nejsou k dispozici údaje o interakci s léky. Odpověď neznám
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
dobrý den pane doktore, chtěla bych poprosit o vysvětlení v užívání antikoncepce, schéma 21 + 7, Belara Pokud zapomenu tabletu užít, v letáku je to rozdělené po jednotlivých týdnech (1., 2. a 3). Ale pokud spojuji vždy dvě platíčka v sobě, jak postupovat, kdybych omylem zapomněla užít tabletu ve 4., 5. a 6. týdnu? Okamžitě udělat tu pauzu, abych byla stále chráněná? Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych ihned udělat pauzu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Vážený pane doktore,
Chtěla jsem se s Vámi poradit. Užívám pravidelně antikoncepci Stodette, nejsem si vědoma žádné chyby v užívání, jiné léky občas užiji antihistaminika, vitamin C, biosil (na vlasy a nehty), magnesium. Žádné zažívací potíže si také neuvědomují. V prvním týdnu užívání jsem tabletku užila o 9 hodin později (místo v 11 v 20:00). Teď jsem dostala krvácení z vysazení, ale je jiné než obvykle. Stále jen tmavě hnědá krev se spoustou sraženin a mnohem menší intenzita. Týden před krvácením jsme měli poprvé s přítelem styk bez kondomu, jinak se vždy chráníme i kondomem. Může být změna v krvácení způsobena virozou, kterou jsem v té době měla (a mám doteď)? Nebo snad se mám obávat otěhotnění. Děkuji za radu
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Viróza může být příčinou. Otěhotnění bych nepodezříval. Jistotu Vám může přinést gravitest po 2 týdnech od styku.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, je mi 17 let a před 12 dnama jsem začala s antikoncepcí - Feminegi (se začátkem krvácení) a pan doktor mi řekl, že menstruace při první antikoncepci se může prodloužit na 12 dní, ale mám pocit, že krvácení nepřestává. Prvních 6 dní jsem krvácela, pak se dostavil hnědý výtok a teď zase krvácím. Nevíte co mám dělat?
Děkuji za odpověď.
Mája
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užívejte dále dle schématu v návodu. Při druhém platíčku se stav skoro vždy upraví.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, v neděli, kdy mi skončila menstruace jsem omylem užila dve tablety HA. V pondělí (po pohlavím styku) a ve čtvrtek se mi objevil růžový výtok, ale nic dlouhodobého. Myslíte že příčinou výtoku mohla být pilulka navíc, dozvuky menses nebo spíš něco jiného?
Děkuji za odpověď.
Iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý sen.
Nejspíše šlo o dozvuk užití 2 tabletek naráz. Nejde o nic vážného, antiko ochrana dále funguje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

první den menstruace jsem si vzala ha, tak jak bylo uvedeno v příbalovém letáku, ale menstruace nepokračovalo, mám ha vysadit, nebo dobrat celé platíčko?
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokračujte dále v užívání. Podobné zkrácení krvácení není nic neobvyklého. Pro jistotu ale vždy raději doporučuj těhotenský test.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, jsem dárce krve a současně uživatelka hormonální antikoncepce. Vim, ze užívání antikoncepce není překážkou pro dárcovství, ale ted mi hlavou vrtá tato myšlenka. Nemůže se mi třeba snížit účinnost antikoncepce, kdyz vlastně ty účinné látky se vstřebávají do krve, ale pak na odběrech mi vezmou 450 ml krve? Vím, ze člověk ma asi 4-6 litrů krve, takže ten odběr je v podstatě malé množství, ale ja jsem celkem malá a drobnější. Antikoncepci jsem uzila večer pred spanim většinou mezi 22. -23. hodinou a darovat krev jsem byla následují ráno kolem 7 hodiny. Myslíte, ze mohlo dojít k ovlivnění? Naštěstí nyní užívám dvě platicka po sobě (abych nemela menstruaci v den darovani krve) a v ohrožení by tedy byla až 27. pilulka v pořadí. Nyní užívám dále. Nikde na internetu jsem na tohle nenasla žádnou odpověď, tak doufám, ze pokud by došlo k ovlivneni, byly by darkyně upozorněny, protože žen užívající antikoncepci a zároveň darující krev je podle mě mnoho. Moc děkuji za odpověď!!
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Darování krve neovlivňuje účinek hormonální antikoncepce. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Mám 6deti A ráda bych chtěla malé to telizko mám nato narok a kolik to stojí dekuju
Ala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li na mysli nitroděložní tělísko, jistě ho lze zavést. Stojí cca 1000 Kč. Poraďte se se svým gynekologem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, beru antikoncepci Mistra pravidelně již víc jak osum let. V pondělí 4.2. jsme měli s partnerem sex, kdy ejakuloval do mě. V úterý 5.2. jsem bohužel zapomněla antikoncepci užít a vzala jsem si jí až dnes ve středu 6.2. v obvyklou dobu. V tuto chvíli jsem své opomenutí tedy i zjistila, tak jsem užila dva prášky současně. Zapomněla jsem tedy prášek užít pouze jednou a měl to být 8. prášek od načatí nového platíčka... Jak prosím postupovat dále? Dá se v tomto případě těhotenství vyloučit?
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle doporučení výrobce je u 8. tabletky, tedy 1. tabletky z 2. týdne, riziko otěhotnění extrémně nízké a není třeba nic podnikat. Kopíruji text z příbalového letáčku:
"Co je třeba udělat, pokud jste zapomněla užít tabletu ve druhém týdnu
Užijte tabletu, jakmile si opomenutí uvědomíte, i kdyby to znamenalo užít dvě tablety současně.
Následující tablety pak užívejte v obvyklou dobu. Za předpokladu, že jste v 7 dnech přecházejících
zapomenutí tablety užívala tablety správně, není třeba používat další antikoncepční opatření. "
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, přecházím z antikoncepce jeanine na minesse. První prášek minesse mám nasadit, den po poslední tobolce jeanine nebo v první den menstruace, či klasicky po 7denní pauze?
Moc děkuji za odpověď
Karolína dlouhá
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Viz příbalový letáček, z kterého kopíruji
"Jestliže se přechází z jiné kombinované hormonální antikoncepce, užije se první potahovaná tableta Minesse následující den po užití poslední tablety s léčivou látkou předchozího antikoncepčního přípravku."
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
beru antikoncepci Yosefinne, která má schema 24(+4 placebo tabletky). V lékárně bohužel byla vyprodaná, tak mi paní lékárnice dala jinou se stejnými účinnými látkami, která má ale schéma 21(+7 placebo tabletek). Toto by mi asi i do budoucna vyhovovalo více. Proto se chci zeptat, jestli má toto druhé schéma nějaké nevýhody, např. zvýšené riziko otěhotnění nebo zvýšené riziko krvácení i mimo menstruaci?
Děkuji předem za Vaší odpověď.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spolehlivost i riziko nepravidelností v krvácení je u obou režimů stejné. 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je možné darovať krv po užití tabletky Escapelle ? Ak nie, ako dlho je nutné počkať ?
Nika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není mi známo, že by užití tabletky Escapelle bránilo darování krve. Pro jistotu bych doporučil odstup 3 dnů - pak již je v těle jen zlomek užité látky (levonorgesterelu)
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak funguje "menstruace" v sedmidenní pauze - antikoncepci užívám již přes rok a posledních pár cyklů se mi stalo, že poté naleznu pouze místo krve spíše takové "hleny" v krvavé barvě (delší i kratší) + jeden den krvácím více, pak zase skoro vůbec a pak zase více. Nemůžu také už vůbec používat tampony, protože mi jakoby "prosakují" (tampon není nasáklý celý, ale pouze po stranách) Je toto normální? Moc děkuji za odpověď. Sofie - otázka upravena poradcem
Sofie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to normální. Zkuste jiný typ tamponů.
Menstruace v pauze funguje podobně jako v cyklu bez HA. Principem je odloučení děložní sliznice po poklesu hladin hormonů při vysazení HA. Děložní sliznice bývá méně, proto bývá krvácení slabší a může i vymizet. Někdy se tvoří více hlenu.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den jakou formu antikoncepce by jste mi doporučil?je mi 42 let,folikuly mám stále aktivní,děti nemám a a v tomto věku již neplánuju!děkuji Lída
Lída
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jste-li zdráva, nekouříte a nemáte nadváhu - nejspíše některý nízkodávkovaný přípravek - například Mirelle. Nesplňujete-li výše uvedené, asi by bylo nejlepší nitroděložní tělísko
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Vážený pane doktore,

beru perorální antikoncepci a žívám pravidelně 1x denně tablety Biosil. Obsahují vit. B5, H, zinek a oxid křemičitý. Může Biosil negativně ovlivnit účinnost antikoncepce? Děkuji předem za odpověď.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Biosil není lék, ale doplněk stravy. U nich nebývají uvedené interakce s léky. U tohoto přípravku bych ale žádné ovlivnění účinku hormonální antikoncepce neočekával.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň používam HAK Dionerette..mám otázku , ze ci počas týždňa ktorý neberiem tabletky- týždeň vynechania, mozme mať s partnerom sex a ci nemoze dojst k pripadnemu (nechcenemu) tehotenstvu..
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ochrana před početím funguje i ve dnech doporučené pauzy v užívání
MUDr. Jan Šulc