Pátek 29. května 2020, svátek má Maxmilián, Maxim
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 29. května 2020 Maxmilián, Maxim

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 23.2 do 1.3. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

antikoncepce
Dobrý den, pane doktore, nedávno jsem se Vás ptala na to, jestli když v pauze přijde krváceni, znamená to, že nejsem těhotná. Obrátila jsem se s tímto dotazem ještě na jiného lékaře a ten řekl, že krváceni ze spádu nemá s účinke antikoncepce nic společného. Dosud jsem krvácení v pauze brala jako takovou pojistku, kontrolu že vše proběhlo v pořádku, nestala se žádná chyba které bych si nevšimla (menší průjem, zapomenutí apod.) I má gynekoložka mi jednou řekla, že při mé antikoncepci je možné, že se krvácení nedostaví vůbec, a že jestli chci onu kontrolu v podobě krvácení, předepíše mi jinou. Jak to tedy prosím je?
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud krvácení nepřijde, není to nutně signál, že jste těhotná. Vynechání krvácení bývá často vedlejším efektem užívání hormonální antikoncepce. Pokud krvácení v pauze přijde, velmi pravděpodobně těhotná nejste. Není to ale na 100% spolehlivá informace. Jistotu může přinést gravitest. Některé ženy krvácí i v těhotenství -ať již antikoncepci užívaly nebo ne. Nemyslím, že jiná antikoncepce by tuto otázku vyřešila
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Milý pane doktore, chtěla bych se poradit ohledně antikoncepce. Beru tabletky už dva roky. Občas mám mírně žaludeční potíže, řídčí stolici. Nikdy ne vícekrát za den, vždy až minimálně 8 hodin po spolknutí tabletky. Proto jsem úzkostlivá co se týče účinnosti antikoncepce. Můžu se při těchto potížích spolehnout na téměř 100% ochranu když antikoncepci při pohlavním styku doplním Pharmatexem?
Děkuji
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li řidčí stolici jen 1x za den, neměl by být efekt antikoncepce narušen. Chcete-li se zbavit této nejistoty- zkuste antiko náplasti. Pharmatex samozřejmě užít můžete. Ochrana se ale už nějak dramaticky nezlepší a není to vždy dle mých zkušeností právě komfortní 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se jde spolehnout na to, když v pauze mezi antikoncepcí přijde krvácení tak nejsem těhotná. A může změna intenzity krvácení znamenat těhotenství, pokud je třeba pouze špinění apod ? Za předpokladu že antikoncepci nezapomínám brát.
Děkuji
Adéla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Slabší krvácení je při užívání hormonální antikoncepce častým jevem. Otěhotnění  je vysoce nepravděpodobné. Při podezření na chybu nebo při divných pocitech může jistotu přinést gravitest z moče.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám 39 r., prvý krát užívam hatk-dayllu. Sadla mi dobre, nemám žiadne nežiaduce učinky, zvykla som si hned, len ma zaujíma, či je to ešte v norme, ked počas 21 tabl. sa mi občas ešte objaví slabé špinenie, cca4- 5 dní ...užívam teraz tretí blister, som na 11 tbl. a mám slabé špinenie. Neviem, či ešte ostat u tejto hatk dalej, či sa to upraví, alebo už je to dôvod na zmenu? Ak ano, aku hatk by ste mi odporučali? vdaka
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U třetího blistru by již špinění být nemělo. Spíše bych tedy doporučil změnu. Asi bude vhodné nasadit některý přípravek s o něco vyšší dávkou estrogenu
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Užívám antikoncepci už 8 měsíců,poslední dva mě ale trápí migrény,nafouklé břicho,občasné bolesti zad. Menstruace v 7 denní pauze v minulých měsících přišla,ale je slabší než předtím. I přes antikoncepci mám silný bílý výtok okolo ,,ovulace'' (vím,že neprobíhá,jen je to vždy v tyto dny). Mohla bych i přes antikoncepci těhotná? - otázka upravena poradcem
Vanesa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při užívání hormonální antikoncepce dle návodu, bez chyb, je otěhotnění extrémně nepravděpodobné. Jistotu Vám může přinést gravitest z moče. Dá se koupit v každé lékárně.
Pokud jde o uváděné obtíže, je řešení obtížné. Možná by stálo za pokus změnit antikoncepční  přípravek
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užila jsem pilulku "po" 24. den cyklu, cyklus mám 28 denní. Menstruace se normálně dostavila. Pokud by byla ovulace až po pilulce a díky pilulce se tedy posunula je možné, že proběhne hned na začátku nového cyklu? Nebo by se v tom případě posunula i menstruace? Moc dobře nerozumím, jak pilulka "po" přesně funguje. Pokud by ovulace proběhla už před užitím pilulky, ovlivní užití pilulky termín následné ovulace?
Moc děkuji za vysvětlení. - otázka upravena poradcem
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pilulka "po" má řadu účinků. Podstatný efekt má na fungování vejcovodu a prostřední v něm. Ovlivní také děložní sliznici a může i "rozhodit" hormonální řízení. Nakolik ovlivní či neovlivní následující ovulaci je těžké odhadnout
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chcem sa spýtat, či všetky druhy hormonálnej antikoncepcie skrátia a oslabia menzes?
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento efekt má většina přípravků složených z estrogenu a gestagenu. Pouze gestagenní přípravky tento efekt obvykle nemají. Vždy jde ale o individuální reakci konkrétní ženy. Nelze na to 100% spolehnout
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Milý pane doktore, uvažuji o jiných metodách antikoncepce než jsou pilulky. Zajímalo by mě, jakou mají vaše pacientky zkušenost s pharmatexem, jde používat jako jediná antikoncepce? A co si myslíte o náplasti Evra, bojím se že se odlepí, stává se to často? Případně kde je nejvýhodnější ji lepit(třeba podle zkušeností vašich pacientek?).
Děkuji
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Evra se neodlepuje. Obvykle si jí ženy lepí na záda- nad hranici spodního prádla
Pharmatex jako jedinou antikoncepci spíše nedoporučuji. Aby se dosáhlo solidní ochrany před početím je vhodná kombinace s kondomem nebo pesarem
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na průjem/řídkou stolici a antikoncepci. Častěji se mi stane že mám řídčí stolici, ale nikdy to není průjem že jdu vícekrát za den, vždycky to bývá jen jednou a také až druhý den třeba v poledne (antikoncepci beru večer v devět. Proto se chci zeptat, kdy se stolice bere jako takový průjem, že naruší vstřebávání antikoncepce a jestli tedy i v tomto mém případě.
Děkuji
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Máte-li stolici jen 1x denně, třeba i řidčí, antiko ochrana by měla být zachovaná. Při častější stolici to již není na 100% jisté. Řešením může být záměna tabletek za antikoncepční náplasti
MUDr. Jan
antikoncepce
Dobrý den,chtela jsem se zeptat beru antikoncepci ,jeden den jsem zapomnela vzit vzala jsem druhy den 2 tablety posledni MS jsem mela 1.4-8.4 od té doby nic.V dubnu jsem jeste castecne kojila .Muzu byt tehotna nebo je to normalni.Prestala jsem kojit v dubnu .Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Neuvádíte, jaký přípravek užíváte. U některých je zeslabení i vynechání krvácení častým jevem.
Těhotenství ale s ohledem na chybu nelze zcela vyloučit. Doporučuji proto gravitest z moče v odstupu 2 týdnů
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, prvý krát užívam hatk, momentálne som začala tretí blister, pri druhom blistri som mala asi od 14.do 19. tbl slabé špinenie a teraz som na 3.tbl tretieho blistra a tiež pozorujem špinenie, je to velmi slabé, ale je..mám ešte počkat ten tretí mesiac, že sa to upraví? A ak by bola potrebná zmena, čo mi odporučate? mám 40 a užívam dayllu…
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Ještě  několik dní vydržte. Ustane-li krvácení, pokračujte. Neustane-li, poraďte se o změně přípravku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, eštelen 2 mesiace užívam hatk, teraz som v 7-dnovej pauze, menzes som dostala až na 5.den pauzy, dnes je 7. a menzes pokračuje..zajtra mám začat tretí blister.. Začat normálne užívat aj ked budem ešte krvácat? A malo by sa to časom upravit?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, začněte užívat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s antibiotiky a vlivem na antikoncepci. Je mi jasné že když je začnu brát, je pak nutné se nějakou dobu chránit jinak. Jak dlouhá by ta doba měla být, kdy se pak už můžu na ochranu spolehnout? A také mě trápí otázka toho, jestli je možné otěhotnět i ,, zpětně", když např. den před nasazením antibiotik mám pohlavní styk a spermie v těle vydrží i pár dní. Je to možné, případně co s tím dělat?
Děkuji. - otázka upravena poradcem
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na typu antibiotik a na tom, jak ovlivní/neovlivní střevní mikroflóru. Pokud chcete minimalizovat riziko, nelze na antiko ochranu spoléhat ještě minimálně týden po dobrání antibiotik
Vámi uvedené "zpětné" otěhotnění je vysoce nepravděpodobné - nějaký čas trvá, než by se narušení střevní mikroflóry, pokud by k němu došlo, projevilo
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, prvý krát užívam hatk, Dayllu a zatial som užila 2 blistre, čakala som, že menzes bude slabšia a menej bolestivá, ale zatial sa nič nezmenilo. Je to ešte krátko a upraví sa to neskôr? Alebo aj nemusí a menzes môže ostat rovnaká? Lenže práve kvoli tomu ju užívam, že som mala silné, dlhé a bolestivé menzes...mám 40 r. a organické príčiny samozrejme vylúčené...
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zatím bych vyčkal. Efekt se ještě může projevit. Je ale také možné, že se menstruace nezlepší. V tom případě bych doporučil změnu přípravku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den ráda bych se zeptala jestli přípravek Tamsus může ovlivnit účinnost antikoncepce. Jedná se o doplněk stravy na zažívání. Přidávám popis obsahu jedné tablety:
Uhličitan vápenatý 140 mg (Ca 7 až 28 % RHP* v 1 až 4 pastilkách), uhličitan hořečnatý 110 mg (Mg 8,45 až 33,8 % RHP*v 1 až 4 pastilkách), sacharóza (sladidlo), aroma, steviol-glykosidy (sladidlo E960, chlorofyl (barvivo E141, E100), riboflavin (barvivo E101), extrakt z červené řepy (barvivo), stearan hořečnatý (protispékavá látka).
Děkuji
Kamila
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U doplňků stravy je někdy obtížné zjistit nakolik ovlivňují či neovlivňují efekt léků. Pokud to není vysloveně uvedeno na příbalovém letáčku, nejspíše není antiko ochrana ovlivněna. Jistě to ale nevím. Více by snad mohl říci výrobce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, už 15 let beru antikoncepci. Měla jsem menstruační pauzu, kdy jsem měla pilulku vzít 29.4., ale antikoncepce byla nedostupná. Dnes je 5.5., kdy tedy mohu vzít první pilulku z blistru? Děkuji
Sylvie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můžete začít užívat dnes, ale minimálně 10, spíš 14 dní, nebude fungovat antiko ochrana. Lepší je vyčkat a začít 1. den další menstruace. Ochrana pak bude funkční hned
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, dostala jsem dnes na zánět močových cest Furolin, 3x denně po dobu cca 4 dnů. Beru dva roky antikoncepci Calleto. Ráda bych se zeptala jestli tento lék antikoncepci ovlivní a mám se bát snížení účinnosti nebo se chránit jinak( samozřejmě až po odeznění zánětu, ale jsem na začátku cyklu ) , popřípadě za jak dlouho se můžu na antikoncepci opět spolehnout. Může i přítomnost zánětu jako takového způsobit narušení antikoncepce?
Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Furolin je lék podobný antibiotikům. Všechny tyto léky teoreticky mohou narušit střevní mikroflóru a v tom případě i snížit efekt hormonální antikoncepce užité ústy. U Furolinu je toto riziko nízké, ale ne nulové. Chcete-li max jistotu, nevěřte antiko ochraně ještě týden po dobrání Furolinu
Zánět močových cest efekt antikoncepce neovlivňuje
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den,
Beru antikoncepci Daylette, u ktere jsem se docetla, ze je velmi nizkohormonalni. Ve stredu (29.4.) mi skoncila MS, ale vcera tj. v nedeli, jsem nepatrne spinila. Nove platicko jsem normalne navazala jak mam a prvni prasek jsem brala v pondeli 27.4 Bohuzel se mi stalo, ze jsem prasky brala ne uplne na cas, ale urcite dva jsem vzala o 45 minut pozdeji. Je mozne, ze z toho mam lehke spineni? Vim, ze kdyz zapomenu jeden prasek vzit uplne, tak zacnu druhy den hned krvacet, coz dle toho co slysin od okoli, co berou jine prasky, se jim toto nedeje.
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opoždění o desítky minut nebo i o 1-2 hodiny není příčinou slabého krvácení.
Daylette je nízkodávkovaná antikoncepce. Existují ale i přípravky s ještě nižší dávkou estrogenu.
Pokud by se podobné obtíže s "udržením" cyklu opakovaly, poraďte se se svým gynekologem o změně přípravku
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, prvý krát užívam hak, viem, že telo sa musí nastavit na tie hormony a može to trvat 2-3 mes. Ja užívam druhý mesiac a mala som aj počas aktívnych tabliet slabé špinenie, čo je zrejme ešte asi v norme, kedže som len v druhom cykle, ale zaujíma ma, či je aj znížená učinnost antikoncepcie pri tomto špinení, alebo antiko ochrana funguje aj napriek špineniu. dakujem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Antikoncepční ochrana funguje i při slabém krvácení, tedy při špinění
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám 40 a 1.krát užívam hak (3 mg drsp a 0,02 estrogen). Začala som minulý mesiac v prvý den menzes, krvácala som celých 21 dní tbl., aj 7dní pauzy. Ako som začala s druhým blistrom, krvácanie prestalo. Avšak dnes som na 14.tabletke druhého blistra a začína mi slabé krvácanie. Čo to znamená, je niečo zle? Nesadla mi hak a treba ju zmenit, alebo vyčkat tie tri adaptačné mesiace? A mám normálne pokračovat v užívaní? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vzhledem k tomu, že se stav při 2. blistru zlepšil, doporučuji vydržet. Pokračujte v užívání dále
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, 8 dní užívám antikoncepci Bonadea, údajně na léčbu endometriozy. Je mi stále špatně, včetně zvracení, a mám silné migrény. Mohu okamžitě ukončit užívání? Jaké by to pro mě mělo důsledky? Nebo musím dobrat celý měsíc, to si ovšem nedokážu představit... Děkuji za odpověď
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
vysadit můžete kdykoli. Pravděpodobně se ale objeví nepravidelné krvácení. Jiný problém je nepravděpodobný
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, beru HA 2 roky...ve čtvrtek jsem měla sex s přítelem a udělal se do mě (ten den jsem ještě brala pilulky) a v neděli jsem HA vysadila...je možnost, že bych otěhotněla? Děkuji.
Anna
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užíváte-li dle návodu a bez chyb, je otěhotnění extrémně nepravděpodobné
MUDr Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se ,prosím, zeptat v souvislosti s ovlivněním účinku hormonální antikoncepce. Může její účinek ovlivnit pomerančový džus? Někde jsem dočetla, že by se neměla užívat současně s grepem. Děkuji. J.
Jarča
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není vhodné antiko tabletku přímo zapíjet džusem. Ideální je zapít vodou. To platí pro řadu léků.  Pití džusu v odstupu 30 minut a více antiko efekt neovlivní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. Beru již několik let Mercilon a dnes jsem měla načít další plato,ale u nás v lékárně bude až v pondělí. Do jiného města se nedostanu. Je pátek a tak budu mít vynechane asi 4 dny ,jak dál postupovat? Děkuji
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
V lékárně by Vám mohli dát přípravek s podobným složením.
Nezačnete-li užívat včas, jsou 2 možnosti
- vyčkat na další menstruaci a začít užívat 1. den krvácení
- začít užívat se zpožděním - v tom případě ale minimálně 10 dní nebude fungovat antikoncepční ochrana
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý deň, brala som Qlairu a pôvodne som ju chcela vysadiť v piatok, ale rozhodla som sa pokračovať v užívaní a dnes som užila druhú tabletu z nového balenia. Medzi jednotlivými baleniami však boli vynechané 3 dni, obavy nemám, stať sa nemohlo nič, moja otázka znie - ovplyvní to prosím nejak účinnosť tabliet tohto nového balenia, je potrebná dodatočná ochrana, je účinná HAK aj naďalej? Ďakujem Vám veľmi pekne.
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud jste vynechala 3 aktivní tabletky, antiko ochrana nemusí fungovat po dobu minimálně 10 dní
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, môžem užit Fluco sandoz 150 mg na genitál. mykozu, ak užívam antikoncepčné tabletky? Neovplyvnuju sa lieky navzájom? vdaka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tento lék neznám a ani ho nenacházím v seznamu registrovaných léků. Takže se nemůžu vyjádřit.
Nejde o Flukonazol? Pokud ano, tento přípravek neovlivňuje účinek hormonální antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den. Antikoncepci beru každý večer mezi devátou a desátou hodinou, spíše v půl desáté. Včera jsem si zapomněla vzít. Tabletku jsem si vzala dneska ráno v 9:38. Nevim, kdy přesně jsem si vzala tu předevčírem, kdyby ale v devět, může půl hodiny k dvanácti hodinám které jsou tolerovány už zapříčinit selhání? Jde o druhou tabletu 3. týdne. Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Selhání ochrany považuji za nepravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, včera večer jsem si jako obvykle vzala pilulku antikoncepce. Calleto. Zazmatkovala jsem, a asi za hodinu si vzala další. Dnes si tedy chci ti chybějící vzít z náhradního plata které mám, abych skončila stejně jako vždy. Nevadí to ničemu, bude ochrana stejná? A můžu očekávat krvácení jako obvykle? Děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nic se neděje, ničemu to nevadí. Ochrana by měla plně fungovat
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
použila jsem po nechráněném pohl.styku Postinor. Místo menstruace jsem však jen 4 dny špinila. Mám počkat do další menstruace anebo to mám raději řešit se svojí lékařkou? Podbřišek mě pobolívá, těhotná nejsem. Dále jaký máte názor začít po několika letech opět s HA - věk 42 let, zdravá, norm.krevní tlak, žádné křeč.žíly..Lékařka mi doporučuje sterilizaci, HA mi nasadit nechce Tělísko zase nechci já, sterilizaci bych volila až v nejkrajnější situaci. Existuje i jiná antikoncepce? Jaký je Váš názor na těhotenství v 42 letech? Dvě skoro dospělé děti už mám. Děkuji za rady a Váš názor
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální antikoncepci je podle mne možno nasadit i ve 42 letech.
Jiná opravdu spolehlivá ochrana před početím než hormonální antikoncepce, nitroděložní tělísko nebo přerušení vejcovodů neexistuje. Osobně považuji v 42 letech za nejlepší volbu hormonálně aktivní nitroděložní tělísko
Těhotenství, pokud se podaří otěhotnět, je ve 42 letech zatíženo vyšším rizikem potratu a vrozených vad. Potratu předejít neumíme, vrozené vady se při správné péči dají odhalit a těhotenství v tom případě ukončit. Jinak nejsou rizika pro zdravou ženu nijak dramatická
MUDr. Jan Šulc

antikoncepce
Dobrý den, jaký máte jako lékař názor a zkušenosti pacientek s Pharamtexem? Je účinný? Děkuji
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Účinnost této antikoncepce je srovnatelná s užitím kondomu. Nejlepší je kombinovat obé. 
Hormonální antikoncepce nebo nitroděložní tělísko jsou ale násobně spolehlivější antikoncepční metody
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, můj dotaz se týká řídké stolice a také antikoncepce. Poslední týden a půl mám řídkou stolici. Není nijak nutkavá a překotná a není opakovaná, normálně chodím jednou denně a přesně taková je také ona, jednou denně jako vždy, akorát řídká. Není úplně vodová, spíš jsou to menší měkké kousky. Tato stolice se dostaví vždy více než osm hodin po tom, co si vezmu antikoncepci kterou beru každý večer v devět hodin. Stolice pak je během poledne až odpoledne. Měla jsem v tomto cyklu dvakrát pohlavní styk, jednou v prvním týdnu platička, podruhé v druhém týdnu. Chráněná jsem byla hormonální antikoncepci a také lokálně Pharmatexem.Může tato řídká stolice ovlivnit účinnost hormonální antikoncepce, je toto bráno jako průjem? Mám se zpětně bát otěhotnění?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud přichází stolice jen 1x denně, je nepravděpodobné výrazné narušení střevní mikroflóry a antiko ochrana by měla být zachována
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
mám potíže s prodlouženým a silným krvácením, absolvovala jsem hysteroskopii včetně abraze, ale problémy pokračují.Nikdy jsem s ms potíže neměla, vyjma drobných nepravidelností, dosud jsem brala klasickou Ha s estrogenem, ale přišlo se u mně na Leiden mutaci v heteroz. formě, chci se zeptat, zda by pro mně byla vhodná gestagenní antikoncepce(= jestli má stejně jako klasická Ha s estrogenem vliv na výšku děložní sliznice), případně co by jste mi doporučil za řešení? Je mi 24, jsem nerodička a těhotenství zatím neplánuji. Děkuji za váš názor, pěkný den.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčba by se měla odvíjet od histologického nálezu z abraze, který neznám.  Gestagenní antikoncepce může snížit výšku děložní sliznic. Bohužel je ale u ní poměrně časté nepravidelné krvácení
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
dva a půl roku jsem brala HA Ayreen. Vyhovovala mi a v podstatě jsem na sobě nepozorovala žádné změny, krvácení vždy přišlo v 7denní pauze. Nyní jsem HA přestala brát z důvodu plánovaného těhotenství. Mohu se zeptat, zda jsem v 7denní pauze chráněná, když jsem měla šestý den styk a dnes už si HA nevezmu?
Děkuji za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nezačnete-li znovu užívat, ochrana nemusí fungovat. Pravděpodobnost početí je v tom případě nízká, ale ne nulová
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer, HA beru každý den v 21:00. Včera jsem s přítelem odpoledne měla pohlavní styk, při kterém se přítel do mě neudělal, ovšem večer jsem zapomněla na tabletku a uvědomila jsem si to až ráno něco kolem půl 10. Hned jsem si pilulku vzala, nyní mi zbývají poslední 4 dny užívání HA a poté následuje 7denní pauza. Mohu normálně menstruovat a poté začít brát prášky jako vždy? A je nějaké riziko?
Pavlína
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Opoždění 12 a půl hodiny by  nemělo hrát roli. Pokračujte tedy dále, jako by se nic nestalo
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pán doktor, užívam 1. krát hak, od kedy som ju nasadila, presne ako som mala 1.den menzes a brala som pravidelne na minutu, odvtedy krvácam, celý 21 tbl blister a dnes som 4.den pauzy, krvácanie pokračuje...Mám 39 r. a hatk obsahuje 3 mg drospirenon a 0.02 estrogen. Viem, že si telo musí zvyknut na hormony, ale prosím Vás, kedy to krvácanie už skončí?? Som už z toho neštastná :( ...
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení obvykle ustane po začátku užívání tabletek z nového platíčka
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pán doktor, je pravda, že tie drahšie originálne antikoncepčné tabletky su kvalitnejšie a "lepšie" ako lacnejšie generiká? - otázka upravena poradcem
anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dle mých zkušeností to ve většině případů není pravda
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobry den pane doktore,
byla mi zjistena leidenska mutace heterozygot. Ted neberu z tohoto duvodu zadnou antikoncepci.Do budoucna bych chtela prejit na antikoncepci bez estrogenu. Nechci momentalne telsiko. Chtela jsem jaky mate nazor na tuto antikoncepci? Je pravda ze po ni cloevk pribira? Dekuji za Info
Daniela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že tzv. gestagenní minipilulky jsou možné řešení. Jde o kvalitní antikoncepci
Změna hmotnosti je velmi individuální. Někdo přibere, někdo i zhubne.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívam hatk a začali ma boliet kríže, tak som začala užívat aj voltaren (diklofenak). Môžu sa spolu? Nezníži sa účinok hatk, alebo je potrebný nejaký časový odstup?
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není  mi známo, že by Voltaren snižoval účinek hormonální antikoncepce
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám 39 r., užívam 1.krát hatk (3 mg drospirenon,0,02 estrogen), dnes je 21.den, teda končím prvý blister, celých 21 dní špiním alebo krvácam, ale čo ma prekvapuje je, že aj ked krvácanie je slabšie, pár krát za den mi vyjdu aj také "hrudky" krvi...čo sa to deje a kedy už to skončí??? :( vdaka - otázka upravena poradcem
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prvním cyklu je atypické krvácení časté. Stav by se měl upravit při prvních tabletkách druhého platíčka
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat na Pharmatex a mýdlo. Je mi jasné z letáku, že dvě hodiny před a po styku nemýt genitálie mýdlem. Ale co mytí rukou, obzvlášť v dnešní době? Můžou umyté ruce nějak narušit účinnost jak při zavádění krému tak při sexu?
Děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Umyté ruce by neměly vadit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pán doktor, najprv velké DAKUJEM, že nám takto pomáhate. Dnes som písala otázku o hatk a krvácaní...ak by mi napríklad pokračovalo krvácanie aj v druhom blistri, znamená to, že treba zmenit hatk , kde bude silnejší estrogén, alebo iný gestagén? Teraz mám 3 mg drospirenon a 0.02 etinylestradiol..
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V případě, že se situace při druhém platíčku vůbec nezlepší, bude asi opravdu třeba změna. Lepší efekt by měla mít vyšší dávka estrogenu. Lze ale zkusit i jiný gestagen. Každá žena reaguje jinak. Je třeba najít, co Vám "sedne"
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pán doktor, ešte mám otázku k hak, užívam už 18.den a stále krvácam, o chvílu nasleduje 7-dnová pauza, kde budem pravdepodobne tiež krvácat, kedže je to pauza na menzes..kedy mi teda vlastne skončí už to krvácanie?? Malo by prestat prvou tabletkou nového blistra? A ak neprestane, tak je niečo zle?? vdaka
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Krvácení by mělo ustat při prvních 2-3 tabletkách dalšího platíčka. Může ustat i dříve, třeba i v pauze. Neustane-li, bude asi vhodné přípravek změnit
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či som okrem 7 dňovej pauzy po doužívaní 21 tabletiek chránená aj na ten 8.deň, kedy začínam večer o 23:30 brať nové tabletky...to znamená, môže sa do mňa partner urobiť v ten deň napr poobede a nie je tu riziko otehotnenia?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Užíváte-li dlouhodobě v uvedenou dobu, ochrana by měla být trvalá
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Pán doktor, už som písala otázku, že užívam hatk 2 týždne a stále krvácam, posledné dni aj viac. Tak len upresním, mám 39 r. a hatk som dostala na upravu cyklu, lebo sa mi viackrát stalo posledný rok, že som dostala menzes síce načas, ale nechcela skončit, tak lekár navrhol hatk, že by sa to malo upravit, organické príčiny vylučené, bola som aj na hsk+kyret, všetko ok, aj histologia, preto to Dr. uzavrel, že je to hormonálna záležitost...Užívam Dayllu a čakala som teda skor opak, že nebudem krvácat, aj ked ma Dr. upozornil, že možem aj celý prvý mesiac krvácat...Ešte mi napadlo, či som nezačala užívat zavčasu, ked som mala 1.den menzes, ale iba špinenie, môže to byt aj tým? Vdaka za Váš názor
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
1. den cyklu je až ten den, kdy začnete krvácet plnou intenzitou. Předčasné nasazení může být příčinou.
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den pane doktore,
na začátku prosince jsem musela ze zdravotních důvodů na 3 měsíce přestat užívat kombinovanou antikoncepci (24 pilulek, 4 placebo). Znovu užívání jsem zahájila na začátku března první den menstruace, která trvala déle než je obvyklé - cca týden po té, co měla skončít, jsem ještě špinila, a až poté špinění vymizelo. Před pár dny (21 prášek - tři dny do pauzy, dle dřívějšího užívání cca 6-7 dní do krvácení z vynechání) jsem začala výrazně špinit (tmavě hnědá krev i hleny). Je taková reakce těla na znovuužívání antikoncepce po delší době přirozená či není? Cca 10 den cyklu jsem kvůli zánětu jeden týden užívala chemoterapeutika Biseptol, může mít toto na první cyklus s antikoncepcí nějaký vliv? Děkuji mnohokrát za odpověď. Anežka
Anežka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při opakovaném nasazení antikoncepce, stejně jako při prvním cyklu užívání, je slabé nepravidelné krvácení častým jevem
Biseptol může někdy narušit vstřebávání antikoncepce - to se také mohlo na uvedeném problému podílet
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, 24.3 jsem dobrala antibiotika Augmentin. Zároveň jsem měla týdenní pauzu, měla jsem tedy menstruaci, která mi skončila ve středu. Něco málo jsem špinila ještě ve čtvrtek dopoledne. Ve čtvrtek jsem zároveň si vzala první prášek z antikoncepce Sylviane a měla večer pohlavní styk. Je možné, že ještě po dobrání antibiotik, snižuje účinek antikoncepce? Mohla bych tedy být těhotná?
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko otěhotnění ne nízké, ale ani nulové. Záleží na tom, jak moc Augmentin narušil či nenarušil střevní mikroflóru. Nelze to dost dobře odhadnout
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, užívam 1. krát hatk , dnes je 13.den a vlastne doteraz krvácam, ale dnes som z ničoho nič dostala aj silné bolesti a krvácanie sa zintenzívnilo. Neviem čo sa deje, tabletky užívam pravidelne a na minutu presne. O čo sa môže jednat?
Lucia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nepravidelné krvácení je v prvním cyklu užívání antikoncepce častým jevem. Ne ale silné krvácení a bolesti. Neznám Váš gynekologický nález a ani nepíšete, co jaký přípravek užíváte. Nejlepším řešením je poradit se se svým gynekologem, který má všechny potřebné informace
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, mám zavedené nitroděložní tělísko jaydess - na konci února to byly 3 roky. V březnu jsem měla jít na výměnu tělíska, ale vzhledem k současnému stavu nouze jsem se musela přeobjednat na květen. Myslíte že to bude problém? Mám očekávat problémy s menstruací apod? Děkuji Eva
Eva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že to není problém. Krvácení může, nutně však nemusí, trochu zesílit. Antiko ochrana by měla do května skoro jistě fungovat 
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý den, 
beru HA Minisiston, před tím Belaru asi 7 měsíců. S užíváním jsem začala trpět častými mykózami. Mám s tím veliký problém. Uvažuji o vysazení HA. Jakou mám zvolit ochranou metodu (opravdu účinnou, né počítání dní apod.)? Uvažuji o nitroděložním tělísku, ale nevím jestli hormonální/nehormonální. Také se bojím, že mykózy tělískem neustanou a budou nadále pokračovat. Proto se chci tedy ještě zeptat, co byste mi doporučili? Jakou metodu? Je tělísko dobrým řešením? Dochází k menstruaci při užívání tělíska? 
Děkuji moc! - otázka upravena poradcem
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkusil bych nejprve léčbu kvasinek. Měly by ale být prokázány kultivačně včetně stanovení citlivosti na antimykotika. Při selhání běžné léčby mám dobré zkušenosti s  dlouhodobým užitím přípravku Mycomax. Užívá se 1 tbl ústy - při menses, po 2 týdnech a pak vždy při menses 1x měsíčně po dobu 1/2 roku. Na začátku a na konci doporučuji 1 tbl i pro partnera.
Změna na tělísko je možná. Jak se vyvine mykóza, je těžké odhadnout. Při běžném tělísku menstruace přichází, po zavedení hormonálně aktivního obvykle krvácení slábne nebo i mizí
MUDr. Jan Šulc
antikoncepce
Dobrý večer, cca 3 roky jsem brala HA Ayreen z toho důvodu, že jiné antikoncepce mi neudržely cyklus, a tím pádem jsem často krvácela i mimo týdenní pauzu. U HA Ayreen ovšem došlo k tomu, že jsem menstruaci neměla vůbec, ale paní doktorka mě uklidnila, že to ničemu nevadí. V lednu jsem si ovšem nechala změnit antikoncepci, jelikož mě často bolela hlava a cítila jsem se "tlustší" než dříve. Paní doktorka mi napsala proto HA Maloo s drospirenonem. Tuto antikoncepci beru od ledna a zhubla jsem 5kg, zároveň mi ale začaly opravdu velmi padat vlasy. Padaly mi už i s antikoncepcí Ayreen, ale momentálně mi přijde, že se to zhoršilo. Můj dotaz tím pádem zní, zdali je možné, že HA způsobuje padání vlasů? Nemělo by tomu být spíš naopak? K HA Ayreen se vzhledem k nabírání váhy již vrátit nechci. Předem mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem, DH. - otázka upravena poradcem
Dana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Hormonální antikoncepce by opravdu  měla výpad vlasů spíše zlepšovat. Reakce každé ženy na ten který přípravek je ale individuální
MUDr. Jan Šulc