Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

různé
dobrý den ,je mi 14 let a jedno prso mam velmi výrazně vetší a přijde mi nateklejsí i bradavka a celkove prso je tezsí a v oblasti mezi prsem a podpazim jsem si nahmatala trochu jinaci strukturu,na druhem prsu ji mam taky,ale je pribl. o 3cm nize a prijde mi ze i mensi. Mohu něčím onemocnet uz v tomto mladem veku?Děkuji
iva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nějaké vážnější onemocnění prsů je ve 14 letech vzácné. Bez vyšetření je ale těžké zodpovědně posoudit, že opravdu nejde o nic vážného
různé
Dobrý den,

12.11.2018 jsem byla na zamklém těhotenství. 21.12.2018 se dostavila menstruace. Teď už po 21 dnech, tzn. 11.1.2019. Jak mám počítat plodné dny? Vím, že jsou na to tabulky, ale když je teď takové "rozhozené", tak abych se zorientovala.

Děkuji předem za odpověď.

S pozdravem
K: Dostálová - otázka upravena poradcem
Kateřina Dostálová
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plodné a neplodné dny jsou vysoce nespolehlivou metodou k určení data vhodného k početí a naopak. Musíte zvažovat nejkratší a nejdelší cyklus.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
může se používat Femigel po hysterektomii?
Děkuji Vám za odpověď.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V absolutní většině případů se po hysterektomii Femigel užívat může
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den chtěla jsem se zeptat měla jsem být 27.12 u gynolokolozky píchnout si inechci a měla jsem zpoždění o tejden vadí nebo od 27 .12 kolik může být zpoždění děkuji
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vaší otázce úplně nerozumím -měla jste opoždění menses o týden? To není žádný problém. 
Nepíšete, o jakou injekci mělo jít.
Takže nedokážu přesně odpovědět.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je možné používat Venušiny kuličky i po odstranění dělohy a vaječníků? Děkuji
Ladislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je možné je užívat.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore,
nedávno jsem podstoupila hysteroskopii (byly mi odstraněny polypy) a připojena byla i kyretaz. Očekávala jsem menstruaci za 4-6 týdnu, ale dostavila se již 18.den po zákroku (ale 28 dni od poslední menstruace). Je velmi silná, bolestiva a odcházejí velké kusy krevních sraženin. Je to něco, čím bych se měla znepokojovat? Popravdě jsem doufala, ze odstranění polypu a kyretaz (z důvodu vysoké sliznice) vyřeší problém silné a bolestivé periody. Děkuji za odpověď.
Karolina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý večer pane doktore , chtěla bych se zeptat , je mi 32 let a screening v 1 trimestru mi dopadl dobře DS: 1:8948 .. PS a ES větší než 1:20000 , odběry krve mi brali před 14 dny kde chtěli i moji váhu, sestřička to zapisovala do té žádanky, měla jsem 75,5 kg na ultrazvuku se mě pan doktor ptal na váhu, řekla jsem 75 ale vážila jsem se doma a měla jsem 77 , mohla ty výsledky vaha ovlivnit? Myslím ty krevní testy . vždy mám výsledek a u toho ekvivalentni k ... Mom. berou teda tu váhu k té krvi nebo až když dělají ultrazvuk ? Děkuji
Klára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,

měla jsem již 2x biochemické těhotenství. Chci se zeptat, jaká je nejčastější příčina ? Nechala jsem si vyšetřit štítnou žlázu - v normě. Na internetu jsem se docela,že může být i hematologicka příčina. Dělají se mi snadno modřiny, může být problém v této oblasti ? Chodím darovat krev, přišlo by se na to při dárcovství nebo se mám nechat na to vyšetřit ? Desim se imunologického problému -alergie na sperma nebo i na embryo..je při imuno problému vůbec nějaká šance na otěhotnění ? Děkuji vám za odpovědi na dotazy.Jeste dodám,že je mi 27 let, jsem zdravá, bez gynekologických obtíží.
Ala
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry den jsem v 10TT těhotenstvi v 9TT tehotenstvi jsem začala mirně krvacet a jela jsem rychle do nemocnice pan dr mě vyšetřil a řikal že mam myom o velikosti 3cm ale propustil mě domu bojim se že o mimi pridu
miriam sickova
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je mi 38 let a už od mládí mám silnou menstruaci, která mě velmi vyčerpává. Chci se zeptat, zda je možné krvácení zmírnit jinou metodou než nějakou formou hormonální antikoncepce? Přestože na antikoncepčním efektu netrvám, gynekolog mi jiné řešení nenabídl. Děkuji
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den pane doktore,
Včera 18.12. Jsme měli s přítelem chráněny styk, přítel se udělal do kondomu, šel se umýt a poté jsme šli znovu, opět s ochranou, která praskla a však přítel je přesvědčen o tom že se neudělal a tedy nic do mě nevyteklo. Nutno podotknout, že mi 17.12. Skončila menteuace a nevydržím měsíc čekat. Proto se ptám, je možnost otěhotnění? Děkuji
Jasmina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den vážený pane doktore. Chtěla bych se Vás zeptat na otázku ohledně těhotenství a obezity. Měřím 164cm a bohužel vážím od minulého porodu 100kg. Nyní jsem v 5 týdnů těhotenství a rozhodla jsem se a začala jíst zdravě. Naprosto omezila sladké, bílé pečivo, uzeniny, zařadila pohyb... Jím červené maso, luštěniny, ovoce, zeleninu... - žádná drastická dieta, jen zdravá strava, abych nejedla nezdravě a nepřibírala další kila. Tím ale, že jsem se do těhotenství stravovala velmi špatně, hodně a váha se vyšplhala až na 100kg se obávám, že při takové zdravé stravě a pohybu (procházky)váha půjde i v těhotenství dolů. Jelikož když omezím sladké a nezdravé tuky, bílé pečivo a budu jíst jako člověk a ne jako pr.sátko, tak váha zřejmě dolů půjde i během těhotenství.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda to takto bude v pořádku, i když bych zdravě hubla v těhotenství? Při váze 100kg. A neohrozím tím miminko?
Děkuji za odpověď. :)
Kristýna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň pán Doktor, s priateľkou sme mali chránený sex s kondomom ale pokračovali sme aj +- 30 sekúnd po ejakulácií. Po asi 2 hodinách sme si na plachte postele všimli zaschnutú tekutinu, nevieme však či to bola "jej" alebo "moja" tekutina. Kondóm sme po akte kontrolovali a nebol prasknutý, chcem sa teda opýtať či je možné aby priateľka otehotnela v prípade že to boli spermie. Bolo to na tretí deň od skončenia menštruácie - otázka upravena poradcem
Jozef
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň pán Doktor, s priateľkou sme mali chránený sex s kondomom ale pokračovali sme aj +- 30 sekúnd po ejakulácií. Po asi 2 hodinách sme si na plachte postele všimli zaschnutú tekutinu, nevieme však či to bola "jej" alebo "moja" tekutina. Kondóm sme po akte kontrolovali a nebol prasknutý, chcem sa teda opýtať či je možné aby priateľka otehotnela v prípade že to boli spermie. Bolo to na tretí deň od skončenia menštruácie - otázka upravena poradcem
Jozef
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry den ,
uz 2 mesice nemam mesicky ,beru leky na depresi a dostala jsem hornony misto injekce,ktrere uz jsem dobrala a mesicky stale neprichazeji..v cem muze byt problem?? zapasim s tim hodne let,dekuji vam
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry vecer,
mam 14den hladinu hcg v krvi 533 jednotek....
chtela bych se zeptat zda se jedna jen o jednocetne tehotenstvi ....moc se bojim zda nehrozi vicecetne.... beru i hormony.... az za 14dni na ultrazvuk ale moc me to trapi...dekuju
Sylva
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
dobry den pan Dr.Mama taku otazku na meranie .pratoze mne moj gyn ku ktoremu chodim na poradne v 22 tyzdni nameral zacinajuce,vnutorne otvaranie na 2.5cm , funneling,tak som to sla o 4 dni na jeho odporucanie prekontrolovat na konzilium do nemocnice.Tam mi ale nenamerali iaden funneling, , ze som zatvorene vnutorne a vonkajsi krcok ma 32 mm.Aj pri tom merani mi pan Dr postlacal brucho,tak ze urobil na krcok tlak aby som videla ze ani pri tomsa tam nic nedeje a krcok drzi.Moja otazka je, moze sa tak moj gyn mylit? Alebo sa moze funneling sam zatvorit? stym ze so po tej, zlej sprave lezala cele 4 dni?.Dakujem za odpoved.
LuciaB
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den pan doktor,
som v 16 tt. Mam krvnu skupinu A, Rh pozitiv. a manzel A Rh negativ, maju mi byt podane protilatky uz pocas tehotenstva? Ako to funguje? Dakujem za odpoved.
Kristina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
dobrý den , pane doktore jsem těhotná ve 32 týdnu a chci se zeptat když na miminko v břišku mluvím slyší mě už ?? děkuji za odpověd
terezkaaa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, psal jste mi at používáme lepší ochranu než li kondom, ale jak mám zajistit lepší ochranu, když nejsem zapsaná u žádného gynekologa, a matka mě tam vzít nechce, protože prej do 16-ti bych neměla mít prý ani sex, (Něco ve smlouve, když se rozcházeli rodiče) A co jsem si obvolala gynekoložky co mám blíž, tak chtějí doprovod rodiče.
Abych pravdu řekla, moje matka se o mě moc nezajímá, ale jakmile něco chci tak mě seřve, zvlášt s gynekologii.

Přeju pěkný den.
Andrea
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, jsem ve 24tt a od začátku těhotenství mám podle testovacího papírku stopy krve v moči na dva křížky. Na poslední kontrole to bylo už na tři křížky a bílkovina na jeden křížek. Nemám žádné potíže s močovými cestami a můj gynekolog to nijak neřeší. Chtěla bych se zeptat co by se s tím dalo dělat. Bojím se aby můj gynekolog něco nezanedbal. Za odpověď předem děkuji.
Ladislava
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý večer,
mám prosbičku. Minulý měsíc jsem přecházela z Yadine na Softinelle. už je to týden, co čekám na menstruaci. Pouze 1. den po termínu se objevilo mírné krvácení. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je to přechodem na jinou antikoncepci takto rozhozené?
Moc děkuji za odpověď
Magdaléna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den
Je mi 38 a již 5 let trpím autoimunitním onemocněním Systémova sklerodermie. 4 rok mam nehormonalni telisko. Mam velke bolesti při MS a silne krvaceni. Moje gynekoložka me presvedcuje o vymene za hormonalni NT. Pry protože vylucuje hormony pouze lokalne. Coz si tedy nemyslim. Nejsem si uplne jista, zda je při mem onemocneni zrovna vhodne. Preci jen autoimunita a hormony.... Co si o tom myslite? Predem moc dekuji za odpověď
Hanka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, dnes jsem v 10+0 A chtěla bych se zeptat . Od 9+2 (10tyden) jsme hledali s přítelem srdíčko. (Angel sounds) Hledali jsme 3 dny a nenašli. Hledali jsme vždycky 2x denně max 15 minut, jednou asi 20. Ublížilo to miminku? Přítel mi jezdil přes celý podbrisek. Nenašli jsme , půjčili jsme přístroj kamarádce. Známá(zdravotnice) říkala,že by jsme s tím museli hledat mnohem déle a na stejném místě A že jsou ženy, které mají od začátku rizikové tehotenstvi a utz mají každý den , miminka jsou v pořádku. Stejně máme obavy, co teda myslíte? Děkuji pane doktore Zuzka
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den mam dotaz jsem po porodu 6 měsicu , kdyš jsem se sprchovala tak jsem si přimo ve spodku vevnitř nahmatala takovou jakoby bouli byla jsem stím na gynekoligiy a tam mi pani přimařka řekla že toje čipek jenže ja jsem to tam nikdy neměla protože jse vžy takle ze spoda miju mam velky strach ...nak jse mi tomu nechce věřit že jde o čípek chtěla by jsem slišet nato váš nazor děkuji za vaši odpoved
Evička.R
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Jak je uvedeno v záhlaví odpovědny, mám do vánoc dovolenou. Bude-li Váš dotaz aktuální i po 23.12., položte ho prosím znovu
MUDr. Jan Šulc
různé
DObrý den, chtěla bych se zeptat na 2 otázky, pokud by se mi jednou protrhla pannenská blána musím nutne krvácet?

A pokud se dělá vaginálně ultrazvuk u panny poprví při špinění je normální že to bolí? Prý zdravého člověka to bolet nemůže. Ale mě to bolelo a dost. Děsí mě jestli teda nejsem nějak nemocná, ale lekař nic z ultrazvuku nepoznal, jsem zdravá. Tak nechápu. Hymen jsem prý měla před ult. již narušeny (sice nevim z čeho-tampony ani vibrator nepuzivam, ani si do pochvy nic nezasouvam), o to by to mělo být prý víc snesitelné, ale mě to i tak hodně bolelo. Jsem hodně hubená na svou výsku 168 cmmam 47kilo, neni to tím, že vyhublejší to víc bolí?
děkuji za info
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Protržení blány nemusí být nutně provázeno krvácením.
Citlivost v této oblasti je individuální. Takže nejde o nemoc a ani to nesouvisí s Vaší hmotností
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
na malých pyskách jsem nahmatala malinké bezbarvé jako pupínky, které nesvědí ani nepálí. Je to normální? Děkuji.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bez vyšetření se nelze vyjádřit. Může jít například o malé kondylomy.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry sen pane dojtore.
Prosim..
Chci se zeptat zda je mozne uzivat vice doplnku strqvy pro podporu otehotneni.. Gs mimi star + fertility + inofolic?
Popr ktere z nich by jste doporucil kdyby se melo vybrat pouze 1. Dekuji
Bambulinka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučuji užívat jen jeden přípravek, jedno který z uvedených
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, kvoli bolestiam krížov som začala chodit na rehabilitácie, kde mám procedury "elektriku", parafínový zábal, uz, masáže...môžem to všetko absolvovat aj počas menzes? nehrozí silnejšie krvácanie alebo niečo podobné? dakujem - otázka upravena poradcem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Silnější krvácení nelze vyloučit. Nemělo by ale jít o nic dramatického. Na termín menstruace byste ale stejně měla rehabilitační pracovníky upozornit.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, moje dcera (32let)zažila u gynekologa nechutne a odporne pocity jako při znasilneni, ze nemohla na lekařku ani v té chvili promluvit, ale lekařka tvrdí, že si ničeho nevšimla, ani na ní nepromluvila. Dělala ji vaginálně ultrazvuk jako panne, hodně cítila jak tlačí na hymen. A ted když se ji to vrací je ve špatné náladě , je to po 4mesících a ted z toho doma i brečela. Měla první vstup do pochvy, je toto normální? Lekařka musela určit vysku deložní sliznice proto ji pry delala takto ultrazvuk, ale předem jí nic nevysvetlila a ona to necekala, že to bude takové. Je to vpořádku? Díky za info
marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám důvod, proč se UZ přes pochvu prováděl a ani jsem u vyšetření nebyl, takže se nemohu vyjádřit.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobry den, vyvolavaci injekci jsem dostala a MS se dostavila po 14ti dnech, a ja se ptam jestli po MS byla ovulace. Delala jsem si ovulacni testy a vysli mi pozitivni a sledovala jsem i cipek hlen. Hlen byl jak bilek natahovaci a pruhledny. A nedostavila se MS 25.11.2018 a mam tehotenske priznaky. Je mozne ze jsem tehotna?
lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V dalším cyklu po vyvolané menstruaci ovulace přijít samozřejmě může. Těhotná být můžete. Více řekne test z moče po 2 týdnech od oplození
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, je mi 47 let a již 7 let užívám léky Deniban, v důsledku užívání těchto léků nemám menstruaci. Pokud léky vysadím, menstruaci mám. Kromě toho mám 3 myomy o velikosti kolem 5-6 cm. Chtěla bych se zeptat, zda užívání Denibanu a v důsledku toho vymizení menstruace můžu toto považovat za spolehlivou 100% antikoncepci či zda i tak je zde možnost v mém věku a při užívání těchto léků, že otěhotním. Děkuji za odpověď.
Soňa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Otěhotnění je v 47 letech bez ohledu na myomy i užívané léky velmi nepravděpodobné. 
Deniban nemá přímo antikoncepční účinek.
100% jistá antikoncepce to není, ale na 99% neotěhotníte.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chci se zeptat, zda se dá výska deložní sliznice u lehčího špinení poznat jen přes vaginální ultrazvuk a nebo je to mozné i vaginoskopem. Když jsem panna. Slysela jsem, že to bolí, ale že prý každé zdravotní stredisko ma jine vyšetřovací postupy.
Marie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.¨
Výška děložní sliznice se nedá změřit vaginoskopem. Je to možné pouze pomocí UZ. Přesnější obraz poskytne vaginální sonda, ale výšku sliznice lze posoudit i přes břišní stěnu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
byla jsem na UUT pro VVV, pak byla ještě kyretáž na sále. Na HSK se po několika měsících zjistil srostlý pravý roh dělohy v místě kam ústí pravý vejcovod.Při HSK byly srůsty rozrušeny, ale né až k tomu vejcovodu, takže je zřejmě neprůchozí a jeho ústí je stále srostlé.Jakým způsobem by bylo možné ho opět zprůchodnit, aby jeho ústí bylo opět volné, na další HSK?Děkuji
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zprůchodnění vejcovodu v místě, kde ústí do děložní dutiny je velmi obtížné. Máte-li druhý vejcovod průchodný, považuji to za zbytečný výkon.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý deň, chcela by som sa vás opýtať ohladom panenskej blany. Prosím vás ako zistím, že blana je pretrhnutá? Pohlavný styk som ešte nemala, ale už viackrát nastala masturbácia a použitie tampónu. Niesom si s tým teraz istá. Ďakujem za odpoved.
Tina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Malé poškození blány je těžké zjistit. Výrazné poškození je viditelné. Sama to můžete zkusit s pomocí zrcátka -není to ale snadné.
MUDr. Jan Šulc
různé
Za všechno Vám mockrát děkuji ještě jednou, ať v tom máme pořádek.
Na shledanou.
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík
různé
Mockrát Vám za všechno děkuji, pane doktore. Jsem Vám moc vděčná.
Na shledanou
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dík za dík
různé
Dobrý den, može mat užívanie diklofenaku nejaký vplyv na mesnštruačný cyklus? Myslím tým, či môžu vzniknut nejaké nepravidelnosti, alebo skorší nástup krvácania? dakujem
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při krátkodobém užívání v běžných dávkách bych  ovlivnění cyklu neočekával
MUDr. Jan Šulc
různé
POKRAČOVÁNÍ: Poradil byste mi, jak se od této úzkosti odprostit a začít žít, jako normální žena? Byla bych strašně ráda, kdybych konečně mohla jít ke gynekologovi jako jiné ženy. Měla bych pocit, že jsem něco dokázala... Nebo to mám prostě nechat tak, nestresovat se a neřešit to? (Samozřejmě za předpokladu, že nebudu vést pohlavní život.) Vím, že nejste psychiatr. Už i s ním jsem to řešila.
Mockrát Vám děkuji už jen za přečtení.
Na shledanou.
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
různé
Dobrý den, pane doktore,
Už nevím, co mám dělat. Je mi 23 let, narodila jsem se s DMO a následkem toho mám vrozenou dyspraxii (motorické a pohybové problémy) a Aspergerův syndrom - psychické problémy (deprese a úzkosti,beru léky) Pohlavně nežiju kvůli diagnóze. Dosud jsem u gynekologa nebyla. Už jsem si tolikrát říkala, že bych tam měla jít, aby se na mě aspoň podíval, ale nikdy jsem to nedokázala. Neodvážila jsem se. Vždy, když na gynekologii jen pomyslím, rozpláču se. Strašně si to vyčítám, že jsem nezodpovědná a když jsem si to snažila přikázat stylem "Když tam nepůjdeš, něco vážného se Ti stane." Bylo to ještě horší. (mimochodem, ani nevím jestli bych dokázala vylézt na gynekologické křeslo). A říkám si, jestli si nezvyknu na gyn. vyšetření v tomhle věku, tak se potom v 45+ nedostanu ani na mamografii. Představa tohoto vyšetření mě stresuje ještě víc než běžné gyn. vyšetření. Tohle už opravdu psychicky nezvládnu. Jenomže vím, že ženě, která zanedbá mamograf jde o život... - otázka upravena poradcem
anonym
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud pohlavně  nežijete a nemáte gynekologické obtíže, není návštěva gynekologa nezbytně nutná
Více Vám ale opravdu nedokážu poradit. Musíte to řešit s psychiatrem nebo s psychlogem
MUDr. Jan Šulc

různé
Dobrý den,
mám takový problém. Při prstění mě v pochvě pálí, někdy až štípe, když si prsty nasliním, je to lepší, ale po chvíli toho stejně nechám, protože nejsem schopna dosáhnout vyvrcholení. A když přestanu, začne to zase pálit a bolet.
Jsem ještě panna a je mi 18 let.
Kvůli psychickým problémům, způsobených znásilněním v dětství, nejsem schopna jít k lékaři, proto píšu s nadějí sem.
Předem děkuji za odpověď.
Sára
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nejspíše jde o narušené poševní prostředí. Bez vyšetření je těžké poradit. Možná by pomohlo masturbaci na několik týdnů vynechat. Poševní prostředí se někdy dokáže samo upravit
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, mám 15 let odstraněnou dělohu, nyní mám trochu povolenou zadní stěnu pochvy, pomůže mi nějaké cvičení? Co třeba Kegelovy cviky popř. co dalšího by pomohlo. Děkuji za odpověď Jitka
Jitka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pomoci mohou jakékoli cviky zaměřené na posílení svalů pánevního dna.
MUDr. Jan Šulc
různé
DObry vecer pan doktorm pred 16 dnami mi moja ynekoloicka povedala, ze mam 18mm folikul, je možné že z dôvodu dojčenia ešte nepraskol, resp,že napriek tomu, že ho tam videla nedošlo k uvoľneniu vajíčka? Ďakujem za odpoved.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, je možné, že k ovulaci nedošlo. Při kojení je to dokonce pravděpodobné
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
přítelkyni byl po našem první nechráněném styku identifikována bakteriální vaginoza. Byly ji předepsány nějaké léky, které nepomohly a nyní ji gynekolog předepsal francouzský lék SECNOL (přítelkyně je momentálně ve Francii) a tento lék prý mám užívat i já, jelikož můžu být přenositelem této nemoci, která mi nijak neškodí. Je to v pořádku a můžu tento lék bez problému užívat taky, anebo bych si měl zajít k urologu s nějakým konkrétním požadavkem nebo na nějaké vyšetření?
Děkují Vám moc!
andrew
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lék bez obav užijte. K lékaři nemusíte chodit. Pouze dejte pozor - někdy se u léků tohoto typu objevuje nesnášenlivost alkoholu - i po požití malé dávky se může dostavit nevolnost. Není to časté, ale opatrnost v tomto směru je na místě
MUDr. Jan Šulc
různé
Zdravím Vás, pán doktor. Je možné, že spermia prežije v ľudskom tele počas mentruácie až do ovulácie nasledujceho cyklu. Že je pohlavnýs styk až v čase po ovulácii prvého cyklu, cca dva tri dni pred menštruáciou a potom si počká na ovuláciu druhého cyklu?
Tiež sa chcem spýtať, či poznáte CRMS model plánovanie tehotnosti založený na pozorovaní cervikálneho hlienu a čo si o nom myslíte. ĎAKUJEM za vá čas a ochotu.
lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Spermie může v těle ženy přežít maximálně 5-7 dní.
Plánování těhotenství dle změn cervikálního hlenu považuji za poměrně hodně nespolehlivou metodu
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, pane doktore, vysadila jsem HA ,poté dostala MS, styk proběhl dle ovulačního kalendáře, ale nepoznala jsem na sobě nic, co by naznačovalo ovulaci. Nyní dle kalendáře ovulace skončila a objevil se bílý výtok, znamená to konce ovulace? je možné otěhotnět při prvním pokusu po vysazení HA? Superovulace nejspíše neproběhla.

Děkuji
Klara
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dovolte upřesnění - ovulace trvá několik vteřin. Kalendář ukazuje období, kdy k ovulaci může dojít. 
Ovulace nemusí být subjektivně nijak rozpoznatelná. Chcete-li ji sledovat, zkuste ovulační testy. 
Otěhotnění je možné hned v cyklu po vysazení antikoncepce.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, čítala som, že užívanie vitamínu C pár dní pred menzes môže oslabit krvácanie. 1. Je to pravda? 2. Môže sa stat, že dlhodobým užívaním vit. C (pár dní pred menzes, 300 mg denne) si privodím obličkové kamene? dakujem
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V některých případech užívání vitaminu C může opravdu trochu zeslabit intenzitu menstruačního krvácení. Nefunguje to ale zdaleka vždy
Pokud jde o ledvinové kameny, musíte se zeptat urologa.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den,
mám hyperplazii děložní sliznice a budu muset pravděpodobně podstoupit hystereskopii. Měla bych zájem o výkon v analgezii/špatně snáším narkozu/, ale za hospitalizace,/ chci být po výkonu ohlídaná odborníky/ nikoliv ambulantně. Je toto možné na moje přání a hradí pobyt v nemocnici při tomto výkonu bez použití narkozy pojišťovna?
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vždy záleží na zavedených postupech každého pracoviště a na tom, co má či nemá s pojišťovnou nasmlouváno. Musíte se proto ptát na pracovišti, kde bude výkon prováděn.
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: existuje ještě jiná pilulka na oddálení menstruace než NORETHISTERON?Mám naplánovanou operaci kýly a diastazy pr.svalů břišních (termín menstruace se mi kryje s datem vykonu) A protože je v přiloženém letáčku napsán jako důvod k okamžitému přerušení léčby: plánovaná operace, tak jsem se toho zalekla. Předepsal mi ho můj gynekolog s tím, že nic jiného není.Antikoncepci neberu, prodělala jsem mozkovou cévní malformaci-před 20 lety, a u každé je napsáno neužívat v příp.prodělané mozkové cévní příhody.
A ještě jednu otázku mám: mohla bych si vzít v den operace alespon tampon, nebo by mi v nemocnici něco dali, abych měla menstr. minimálně? Děkuji Vám za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Odsunout menstruaci lze jen hormonálními léky velmi podobnými Norethisteronu. Určité, byť podle mne malé, riziko s sebou odsun menses nese vždy.
Zda můžete či nemůžete mít tampon se musíte ptát v nemocnici, kde operaci plánují
MUDr. Jan Šulc
různé
Dobrý den, obracím se s dotazem - při ovulaci cítím každý měsíc pouze lehce podbřišek (někdy vůbec). Teď mi začíná týden ovulace, mám klasický výtok a podbřišek cítím ale hodně a mám již několik dní žaludek na vodě. Sex jsem měla 19.10. od té doby ne - sex byl chráněný kondomem. Od posledního styku jsem menstruaci měla normálně jako mívám - pravidelně i v průběhu na který jsem zvyklá. Myslíte, že se jedná pouze o jiný průběh (silnější) ovulace nebo se může jednat např. i o těhotenství (žádné jiné příznaky ale nemám ani žádné jiné zdravotní potíže).

Děkuji za odpověď.
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně se jedná jen o jiný průběh ovulace. Jistotu Vám může přinést těhotenský test. Raději ho ale zkuste až po ovulaci.
MUDr. Jan Šulc