Čtvrtek 25. února 2021, svátek má Liliana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 25. února 2021 Liliana

Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

PremiumPoradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST.Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, 7 let se s partnerem snažíme o dítě, je mi 35 let. 4x jsem byla na IVF zavedení embrya. Z toho jsem 3x otěhotněla a vždy do 7TT potratila - poprvé zamlklé těh., podruhé hematom 20 mm, potřetí gestační váček utlačený krevními sraženinami. Pokaždé operativní vyčištění. Nakonec zjištěno subseptum v děloze a odoperováno. Genetika s partnerem ok, partner spermio ok, vaječníky předpisově, imuno - vždy mírně pozitivní protilátky proti annexin V, jednou beta 2 glykoprotein, S-ANA 1:640. Vždy jsem brala Prednison 5 (mnozí lékaři vyvraceli, že dle studií nemá žádný efekt), vždy Aspirin 100 mg a jednou navíc Clexane. Osobně se obávám, že odstranění subsepta ničemu nepomůže a problém je v krevní srážlivosti a podivné autoimunitě (S-ANA). Samozřejmě tomu ale nerozumím a zajímá mě Vás názor na případnou medikaci. Narazila jsem na odborné články o opakovaných potratech při protilátkách annexin V. Paradoxně to lékaři při IVF minimálně v komunikaci se mnou neřeší. Velice děkuji
Jana
Pro zobrazení odpovědi se přihlaste k iDNES Premium
Umělé oplodnění
Dobrý den, na začátku ledna mi operovali zánět slepého střeva - laparoskopicky, vše bez problémů. Kdy doporučujete otěhotnění? Mám jít na KET. Děkuji.
Marcela
Umělé oplodnění
Dobry den, 2 roky podstupuji IVF s darovanymi vajicky kvuli ovarialnimu selhani. Jiny problem nemam. Je mi 38.
Bohuzel ani po 8 transferech (od 3 darkyn) se nam nedari....jen 2 potraty v 6tt.
Uz jsme meli prelecenou Ureaplasmu a imunitu (jen mirne zvysene hodnoty), brala jsem probiotika, hlidame Prolaktin,LSH...stitna zlaza ok.....zkousime vse mozne, ale uz si nevime rady.
Cim to je, ze se embrya neuchyti nebo potrati? Co jeste zkontrolovat nebo prelecit?
Dekuji Vam
Jiřina
Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 40 let a byla mi zjištěna hodnota AMH 0,29 ng/ml. Má smysl řešit hormonální stimulaci a snažit se o vlastní vajíčka, s tím že k oplodnění chci použít spermie dárce. Nebo byste při takto nízké hodnotě doporučil spíše IVF léčbu za pomocí darovaného embrya (spermie i vajíčka dárců), děkuji
Blanka
Umělé oplodnění
Dobrý den, je možné otěhotnět přirozeně ve 47 letech nebo bývá nutné navštívit kliniky? V takto vyšším věku je možné nějak podpořit přirozené otěhotnění nějakými volně prodejnými přípravky či je to naprosto zbytečné? Děkuji
Iveta
Umělé oplodnění
Dobrý den, pokud mám po ET negativní test za jak dlouho doporučujete absolvovat další KET? Hned po vysazení léků anebo s nějakou pauzou? Děkuji
alena
Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám FSH 13,2, LH=8,8.Prolaktin 14,9 ng/mL. FSH je vysoké, mohla bych podstoupit minimální stimulaci ? Mohl by být zisk jednoho nebo i více než jednoho vajíčka?Plné IVF se při těchto hodnotách už asi nedělá nebo ano?Je mi 44, vím, že šance je malá nebo žádná?, ale ještě bych se chtěla pokusit s mými vajíčky(před rokem a půl jsem byla na plném IVF a jedno embryo bylo po vyšetření NGS zdravé, bohužel bylo jen biochemko).Děkuji za odpověď
Anna
Umělé oplodnění
Dobrý den,
dnes jsem absolvovala KET, dvě hodiny poté jsem si aplikovala utrogestan, v lékařské zprávě mám dávkování až ode dnešního večera 2-2-2 (stejné jako doposud). Mohla jsem něčemu ublížit? Děkuji za odpověď.
BáraD
Umělé oplodnění
Dobrý den,
dnes jsem absolvovala KET, dvě hodiny poté jsem si aplikovala utrogestan, v lékařské zprávě mám dávkování až ode dnešního večera 2-2-2 (stejné jako doposud). Mohla jsem něčemu ublížit? Děkuji za odpověď.
Bára
Umělé oplodnění
Dobry den prosim podstupuji minimalni ivf s Femarou a Menopurem, 10 den cyklu ultrazvuk a na pravem ovariu 2x 18mm a 2x 16mm a na levem 2x 16mm a 3x 12mm folikly.aplikace 150 IU Menopuru a Cetrotide. 11den zase 150IU Menopur a Cetrotide a ve 20.15 Ovitrelle. 13 den cyklu punkce. Budou folikly spravne velikosti v to pondeli na punkci? Moc dekuji.
Lucie
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je mi 40 let a zkousime posledni minimalni ivf od 3-7 dne cyklu jsem uzivala Femaru 2-1-2 tbl a od 5 dne dopich 75IU Menopur,8 den ultrazvuk a na kazde strane 2 folikly velikosti 12mm a nejake mensi. 0d 8 dne Menopur 150 IU, staci takova stimulace? Bez odberu hormonalniho profilu v dobe stimulace?
Gabriela
Umělé oplodnění
Už to vím, měl by jeden X-ový chromozom navíc, měl by XXY, což je Klinefelterův syndrom.Je to prý docela časté, má to 1 chlapec z 1000 narozených prý, dle statistiky.Mají sníž.hladinu testosteronu, bývají sterilní, ale jinak v podstatě normální jedinec s plnohodnotným životem, žádné mentální ani tělesné postižení.Prý se to často vůbec nepozná a přijde se na to až když chce ten muž založit rodinu.Vůbec nechápu zničení tohoto embrya, není to žádná šílená vada neslučitelná se životem, atd....Děkuji za váš čas a odpovědi
V.
Umělé oplodnění
Dobrý den,
děkuji za odpověď na mou otázku k likvidaci embryí po NGS.Před IVF jsme podepisovali ty klasické dokumenty.Vůbec si teď nemůžu vybavit jestli jsme podepisovali ještě něco dalšího, ale určitě tam nebylo nic, že mohou být embrya zničena, to bychom nepodepsali.Vím, že nejste genetik, ale nevíte co znamenají údaje u těch embryí po vyšetření NGS, u prvního je euploidní(to bylo jako v hodné k transferu a transferováno), u druhého je +X, u třetího je -22.Všechno to byla embrya mužského pohlaví.Děkuji za odpověď.
V.
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
mám dotaz ohledně embryí po NGS vyšetření.Zda embrya, která po tomto vyšetření vyjdou jako tzv.nevhodná k transferu se likvidují bez vědomí páru.Před ivf se podepisuje, že lze embrya zlikvidovat jen po souhlasu a podpisu páru(nebo neplacení mražení a nereflektování na upomínky).Na embrya po NGS to neplatí?Po NGS jsmeměli jedno embryo vhodné k transferu, to se bohužel neudrželo.Ale chtěli jsme pak transferovat i dvě zbylá embrya, která vyšla jako pravděpodobně nevhodná k transferu.Byli jsme šokováni, protože nám bylo řečeno, že jsou už zlikvidovaná.Přitom bylo i zaplaceno v balíčku ivf i mražení embryí na celý rok.Je to běžná praxe takto likvidovat embrya poNGS nevhodná k transferu?
Děkuji za odpověď
V.
Umělé oplodnění
Děkuju za odpověď budu tedy pokracovat jestli Vás ještě mohu požádat ..trošku upřesním ..měli jsme na spermie tzv šneka na výběr nejlepších spermií a půlka vajíček byla přirozeně spojená a půlka icsi ..Mám poslední zamrazene a nevím jestli ještě něco zkusit.Tzv.lepidlo na embryo ?Jakou stimulaci máte na mysli?popř vylepšení..dekuju
Alena
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, ráda bych se zeptala ...je důležité imunologicke vyšetření? Již jsem podstoupila 5iui celkem za poslední 3,5 roku dále pak 1IVF z toho bylo celkem 18 vajíček a zůstaly 3 embrya z toho proběhl:1 ET (dávali mi preventivně prednison,utrogestan) pak 1 Ket v nativu pouze ovitrelle a duphaston a bohužel ani jedno nevyšlo. zbývá pouze poslední zamrazene embryo.Na klinice mi dělali vyšetreni HycoSy,AmH(2,58),Fsh,Lh, Tah,Tpo,Apla vše v pořádku nic nenašli a spermiogram přítel naprosto ukázkový.Jsou ještě nějaké vyšetření které by mohli provést o které bych si mohla zažádat, které by jste doporučoval? Děkuji
Alena
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jak dlouho je nutné po IVF programu s darovanými vajíčky užívat hormonální léky?
Děkuji
Iveta
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jaká je pravděpodobnost ve 44 letech přirozeně otěhotnět při pravidelné ovulaci nebo otěhotnět při tzv. nativu nebo minimální stimulaci s vlastními vajíčky(partner má horší spermiogram, asthenozoospermia, teratozoospermia)?Setkal jste se s takovými případy, že se to povedlo?Před rokem ve 43 letech jsem měla velké IVF s vlastními vajíčky, tři embrya šla na NGS a jedno bylo zdravé.KET byl pod Estrofemem, následně Utrogestanem(plus Fraxiparine).Bohužel bylo jen biochemické těhotenství.Proč myslíte, že se embryo neudrželo?Ještě dodám, že se jednalo o dvě IVF za sebou, první várka byla zamražena jako prvojádra a po druhé stimulaci pak společně dokultivována do pětidenních blastocyst.Je možné, že to zdravé embryo bylo z té první várky a dvojí mražení výrazně snížilo jeho životaschopnost?Někde se uvádí, že je to zastaralá metoda to mražení prvojader.Mám už jedno dítě z darovaného vajíčka, těhotenství bylo naprosto bezproblémové.Děkuji za odpověď.
Nina
Umělé oplodnění
Dobrý den,
ve středu 30. 9. jsem byla na KET a dnes v noci jsem měla nějaký erotický sen a ucítila jsem orgasmus, trochu mě trápí komentáře všech maminek a chci se zeptat, zda to mohlo nějak uškodit, neboť mě od ráda trochu pálí a pne podbříšek. Děkuji za odpověď
Anonymka po IVF
Umělé oplodnění
dobrý den pane doktore .mam dvě děti je mi 41 let s partnerem se snažime jěšte o jedno již 3 ROKY nic tak nyni podstupuji ifv,na muj vě jsem měla 5 vajíček stoho jen jedno vyhoujíci ,nyni mam za14 dni to do me vloží ,mame nějakou šanci že se to podaři když mame jedno emryo
ejmi
Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou ivf 1x Et neúspěšné pak jsem měsíc dala pauzu šla jsem poté na Ket v nativu jen jsem brala duphaston 2-2-2 a po zjištění HCG 0, čekám až se dostaví ms.Mam poslední zamrazene embryo 6 denní.Doporucujete pauzu nebo rovnou další pokus Ket?Není dávkování Duphaston příliš vysoké?Děkuji za odpověď
Alena
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore...chtěla bych se zeptat na Váš názor. Navštěvujeme s manželem jeden nejmenovaný CAR a jsme po prvním nezdařeném pokusu metodou ISCI. Manžel je po Tese. Mě pan doktor zjistil dělohu v AVF a prý tak o 180° otočenou zpět, těsný čípek. Po prvním nezdařeném transferu mi sdělil, že si není jist, zda se "trefil" neboť je to velmi náročné takto "do strany" a navíc musel prý použít na ten čípek nějaké "kleště" (nepamatuji si název této metody), jejíž použití prý samo o sobě snižuje pravděpodobnost ujmutí embrya. Moc by mě zajímalo jaký postup byste zvolil? Respektive jak moc reálně tato metoda (s kleštěmi) snižuje šanci na uchycení? Předem mnohokrát děkuji za Váš odborný názor. - otázka upravena poradcem
Žaneta
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jsem po prvním neúspěšném KET. Mám si dát pauzu, než půjdu na další Ket nebo je lepší jít hned, dokud má tělo v sobě dávku hormonů (utrogestan a estrofem)? Nebo doporučujete dát měsíc pauza a vyčistit tělo od hormonů? Ovulaci samovolně nemám, proto hormony. Předem děkuji
Jitka
Umělé oplodnění
Dobrý den,
na konci května jsem podstoupila KEt, kdy bylo zavedeno 1. embryo 5 denní, 6 den již byl pozitivní tt, 12. den po ket jsem byla na krvi hodnota hcg byla 389, o 4 dny později byla 1800, za 3 dny na to jsem začala špinit a hodinu na to krvácet, hcg v ten den bylo 6100, a v děloze byla na utz dutinka s náznakem žloutkového váčku. I přes to že jsem byla dle poslední menstruace 5+0tt, jsem potratila, dr. mi neřekla proč se tak stalo, co myslíte že mohlo nastat? a ted mi na další ket dr. napsala prednison 5mg 1-0-0 myslíte si že by to mohlo púomoci, nebo je to jen prakticky placebo efekt?
Děkuji přeji pěkný den
Michaela
Umělé oplodnění
Dobrý den, minulý měsíc jsem podstoupila KET v nativu, bohužel neúspěšný. Bylo mi zavedeno 5ti-denní embryo necelé 3 dny před termínem menstruace, která dorazila přesně na den. Nemohla tak krátká doba mít vliv na neuchycení embrya? Nebo jsou 3 dny dostačující? Děkuji za odpověď, hezký den.
Veronika
Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po ket, v nativu, užívám Crinone, před Ket 4x Dexamed kvůli zona pellucida, asistovaný hatching, transfer 5denní blastocysty. Snažila jsem se udělat tentokrát při posledním pokusu vše co možná nejvíce "perfektně", nicméně nedokázala jsem první tři dny po ket zvládnou svojí psychiku. Pociťovala jsem velkou úzkost, špatně spala, ráno se budila opocená, brnění v prstech i lehce i obličeji. Snažila jsem se pracovat s dechem, myslet na něco jiného, ale jak jsem nedokázala být v pohodě, tak mě to stresovala dvojitě a vyčítala jsem si právě ten stres. Jsem nyní po ket týden, zatím nevím výsledek. Myslíte, že jsem to tou psychikou mohla vše pokazit? Děkuji - otázka upravena poradcem
Anna Šálovská
Umělé oplodnění
Pane doktora, mám dotaz ohledně sliznice před ketem. Při ms mám vždy 3 dny silné krvácení a 2 dny špinění. Tentokrát se chystám na KET a měla jsem slabší menstruaci pouze 2 dny a spinění 2 dny. Při utz kontrole před ketem jsem měla sliznici 9mm (minule 7mm). Je možné, že celá sliznice při této kratší ms neodkrvácela, a proto je sliznice vyšší než obvykle a složená ze staré neodkrvácené sliznice + nové? Pokud ano, muže to mít vliv na uchycení embrya? Děkuji
Mila
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,předem děkuju za odpověď.Mam za sebou první stimulaci Gonal 225,citrotide následně ovitrelle odběr 15 vajíček z toho 3 ok jedno vložené ET, a 2 zamrazene.Dale jsem brala prednison(preventivně 1-0-0) a utrogestan 2-2-2.Od 8 do 10 dne lehké špinění následně krvácení test po 12 dnech negativní.na krev za 2 dny ale už prý při větším krvácení vše vysadit.Zajimalo by mě zda po Et je lepší jeden měsíc vynechat nebo jít rovnou do KET je to pro mě vše nové a tak nevím, ale zajímá mě názor více lékařů.Neni třeba trochu odpočinout od té "nálože " hormonální?Není tím padem cyklus rozhozený?Je teda pravda že krvácení se dostavilo v den mě běžné ms.Dekuji přeji hezký den - otázka upravena poradcem
Alena
Umělé oplodnění
Dobry den. Obsolvovala jsem kety vzdy s podporou utrogestanu a jiz dvakrat se mi totalne rozhodil cyklus. Roky jsem mela pravidelny cyklus a ted se po 1. ketu 14dni zpozdeni (embryo se ani neuchytilo) , 2ket zkracrni cyklu o 4 dny, dalsi mesic kraceni 9dni. Je mozne misto vkladani utrogestanu uzivat duphaston? Je pri nem vetsi riziko neuspechu nez u utrogetanu, protoze se po ketu nepredepisuje? V minulosti jsem jit brala duphaston a tokove zmeny mi v cyklu neudelal a cyklus byl pravidelny. Dekuji
Petra
Umělé oplodnění
Dobrý večer, ještě jednou pane doktore. Děkuji za Vaši odpověď. Jsem ráda, že problém muže je snad řešitelný a nejedná se o konečný stav (spermiogram téměř vždy v normě, až nyní se zjistil problém s poruchou intraakrozomálního proteinu). Doplňuji informace: můj věk je 36, manžel 38. Děti nemáme. 1. IVF- metodou ISCI oplodněny 3 vajíčka z 5, PK zvládla 1 blastocysta. 2. IVF- metodou ISCI oplodněna 3 vajíčka ze 4, PK zvládla 1 morula. 3. IVF- metodou PISCI oplodněna 4 vajíčka ze 4, s tím, že zavedeme před PK, ale bohužel jsem měla zvýšené hladiny PRG, tedy proběhla prodloužená kultivace a následně KET- biochemické těhotenství 5+4. Druhé embryo zatím nevyužito (čekala jsem na své výsledky z imunologie). Ostatní embrya zástava ve 4 dnu vývoje. Moje AHM je 1,43. Vážím si Vašeho názoru na náš problém.
Blanka
Blanka
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. S manželem se 5 let pokoušíme o těhotenství. Podstoupili jsme 4krát IUI, 1. IVF- 1 blastocysta, neuchytila se, 2. IVF- 1 morula, neuchytila se, 3. IVF- k zamražení 1xBC,3BA a 1xHBC,ABA. Náledně KET bez úspěchu. Hormonální profil i genetika je u obou v pořádku. Diagnostická laparoskopie bez nálezu. Nyní podstoupeno imunologické vyšetření. Závěr: já v pořádku u manžela prokázána porucha intraakrozomálního proteinu a pokles vitality spermií (byl také na zákroku s varikokélou): integrita akrozomu 30%, HS-14 66%. Můj dotaz zní, zda je možnost nějaké nápravy (vitamíny, antioxidanty, léky) a schopnost přirozeného početí nebo jsme skutečně odkázání jen na IVF. Předem děkuji za odpověď a Váš čas. Blanka
Blanka
Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po embryotransferu, těhotenský test nejdříve vyšel negativně, den poté přišla menstruace. Po jejím skončení jsem ale asi za dva dny začala opět krvácet. Těhotenský test mi najednou vyšel pozitivně. Může se jednat o nějaké zbytkové hcg nebo se mám obávat mimoděložního těhotenství? Děkuji za odpověď.
Veronika
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se zeptat. Mám endometriozu III.-IV.stupně, AMH 1,74, snížená funkce štít.žl.,věk 31, mám za sebou 2 operace - 1. 2018 - akutní zánět vaječníků a vejcovodů, 2. 2019 zjištěna endo., ošetřena a ošetřeny i srůsty. Po 2. operaci 3 měsíce stimulace clostylbegit. Nyní jdeme do IVF a zajímal by mě Váš názor na volbu protokolu - zda by byl lepší krátký nebo dlouhý? Předem moc děkuji za odpověď
Iveta
Umělé oplodnění
Dobrý den, podstoupila jsem první iui, stimulovala jsem fostimonem, nasledne vyvolana ovulace. Byla mi zjistena pravdepodobne nepruchodnost praveho vejcovou (tekutina neprosla), druhy je v poradku. Kdyz se mi vytvorily 2 folikuly na "spatne" prave strane, je sance, ze by mohlo iui i tak vyjit? Kolik iui bych mela postoupit, kdyz mam prokazany, ze pruchodny je pouze jeden vejcovod a potrebuju stimulovat, abych ovulovala. Nevim, kolika pokusum iui dat sanci :). Dekuji za odpoved. - otázka upravena poradcem
Paula
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, jestli UTZ vyšetření v časných fázích po oplodnění může ohrozit těhotenství? Např. pokud půjdu na prohlídku mezi ovulací a menstruací, pokud se snažíme o dítě, může to mít nějaký vliv? Slyšela jsem, že metoda UIU se při samotném zavádění někde dělá bez vyšetření UTZ, proč? A kdy je tedy po otěhotnění vhodné jít k doktorovi? Díky
Lída
Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, je vhodné užívat Nosifol pár týdnů před minimální stimulaci Femarou, popř. pak i při stimulaci, aby bylo dosaženo co nejlepšího výsledku? Nebo byste doporučil jiný doplněk stravy? Amh 1.3, věk 37. (Stimulace z důvodu horšího spermiogramu). Děkuji.
Gabča
Umělé oplodnění
Dobrý den, v sobotu 12DC byla punkce vajíček, od soboty večer do úterý ráno estrimax 1-0-1 a Utrogestan 4-0-4. Poté vysazení z důvodu zrušení ET. Kdy bych měla očekávat menstruaci, prosím?
Iva
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Po prvním úspěšném pokusu o umělé oplodnění nám byla zamražena 2 embrya, bohužel jsme nyní zjistili, že do jedné společné slámky. Rádi bychom se teď pokusili o druhé dítě a řešíme, zda přijít o jeden pokus v důsledku rozmražení obou embryí ve slámce, kdy jen jedno bude zavedeno. Úspěšnost přežití druhého při opakovaném zamražení je prý mizivá. Nebo zda zavést obě embrya a riskovat tak početí dvojčat, což bychom již z důvodu vyšší rizikovosti vývoje plodů neradi dělali. Chtěla bych se Vás zeptat, zda neexistuje v takovém případě ještě jiná cesta, jak rozmrazit pouze jedno embryo a až v případě neúspěšného pokusu rozmrazit další. Pokud nikoliv, jaký postup byste v tomto případě doporučoval, resp. z hlediska pravděpodobnosti je rizikovější "vsadit" vše na jedno embryo a o druhé přijít nebo početí dvojčat při zavedení obou? Je vhodná před zákrokem stimulace medikamenty? Byl nám doporučen postup bez léčiv do doby zavedení embrya (věk - já: 38, partner: 48). Děkuji! - otázka upravena poradcem
Jitka
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, co myslíte o tomto postupu?Je v pořádku?
Kontrola utz před ketem v přirozeném cyklu 12DC, ovulace již proběhla, podezření na žluté tělísko. Odebrána krev a podle výsky progesteronu stanoven den ovulace. Následně ket uspíšen a proveden hned za čtyri dny po ultrazvuku. Utrogestan tedy brán pouze 3,5 dní před transferem. Běžně mívám ovulaci 13.-14.DC. Předchozí cyklus zpoždění 12 dní. Postupoval byste stejně? Moc děkuji za Váš čas.
Míša
Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, po základním
vyšetření mi vyšly zvýšené autoprotilátky Kardiolipinu IgG 17.1> (0.0-10.0) a Annexinu V IgG 8.2> (0.0-5.0). Nijak neléčeny, ostatní základní autoprotilátky v normě. Nasledující 2 KETY se nepodařily, nedošlo ani k uhnízdění embrya. Je možné, že tyto autoprotilátky mohou mít vliv na výsledek ketu? Je mi 33 let. Předem děkuji.
Linda
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, mám dotaz 12.3. jsem byla v centru změřený folikul 18mm dali mi na sobotu ovitrelle v 21h jsem si ho měla pichnout a v pondělí proběhlo iui . Nebylo na ovitrelle již v sobotu pozdě?Co se stane když ovitrelle je píchnutý po ovulaci ?Má to nějaký vliv?afolikul narostl bez předchozí stimulace pouze píchnutý ovitrelle.Dekuji za odpověď
Alena
Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 26 let a mám PCO, s partnerem podstupujeme první IVF, měla jsem momentálně stimulaci s Gonalem 150 jednotek, krátký protokol , aplikace od 2 d.c po dobu 6 dní, po vyšetření u Dr mi bylo řečeno , že mám pouze dva folikuli a i přes to že mi vyšel test na zásobu vajíček v pořádku a prý mi hrozil hyperstimulační syndrom. K IVF tedy nedojde, prý je to zbytečné odebírat tak málo folikulů. Byl mi napsán recept na clostilbegyt a doporučeno jeho užívání nyni od 8 dne cyklu, že je malá šance, ale že by se mohlo povést přirozeně, když už jsou folikuly nastimulované. Chci se vás zeptat na Váš názor a zda je v pořádku užívat takto dva druhy hormonů po sobě, nějak se mi to nezdá a nechci si ublížit. Děkuji za odpověď
Eva Kluzáková
Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor a další postup při 3. IVF cyklu. Mě je 31, přítelovi 40. 1/2019 my byla diagnostikovaná endometrióza. Všechna vyšetření mám v pořádku. Štítná žláza v normě, hormonální profil v pořádku,AMH 2,4, imunologie i genetika v pořádku. Přítel SPG normozoospermie, Fragmentace DNA 25%, pohyblivost - celkem progresivních 74%, Morfologie - normální spermie 5,2 %. 1 ivf dlouhý protokol aplikován Zoladex depot 3,6 mg 1.2., 1.3., 27.3., od 29.3. stimulace Gonal 225j. + Luveris 75 po dobu 10 dní, 13. den Opu se ziskem 1 vajíčka, 3. den došlo k zastavení růstu. 2 ivf ( jiná klinika), krátký protokol Dipherelin 0,1 od 1. DC a Pergoveris 225j. od 2DC, 8. DC navýšeno na 300j. 13. DC ovitrille a 15. DC OPU. Zisk 5 vajíček, 3 zralá oplodněno jen 1 metoda MACS a PICSI, 6. den mražena hatchující blasta. Pouze biochemické těhotenství. Chtěla bych se zeptat jak by jste postupovali při dalším IVF vy a co by jste volili za metody oplodnění dle výsledků Spg. Děkuji Lucie
Lucie
Umělé oplodnění
Dobry den, prosim o nazor a doporuceni, chteli bychom dite, po IVF ICSI s minimalni stimulaci potrat v 8. tydnu. Vek 37. Ja - vysetreni v poradku. Manzel - spermiogram - celkový pocet 310, koncentrace 55, celkem progresivní 65%, Normální spermie 0.2% (defekt hlavicky 100%, Defekt strení cásti 45%), spermie s fragmentovanou DNA 40%. Mockrat dekuji.
Pavlina
Umělé oplodnění
Dobrý den,ptám se za sestru,která žije v Německu.Je po IVF,1.pokus skončil zamlklým těhotenstvím,nyní ji čeká druhý pokus-KET. Dr.jí nyní opět nasadil vaginálně Utrogest 200mg 3xdenně,tak jako při 1.pokusu + teď navíc Prolutex 25mg injekčně, 1xdenně a to prý až do 12týdne případného těhotenství.Sestra má však z toho Prolutexu strach-po injekcích při přípravě IVF měla velké modřiny,bolesti (je hodné štíhlá)...děsí ji představa si píchat každý den injekci až do 12tt. Dr.jí na to řekl,že to tedy záleží na ní (její ošetřující lékař je navíc nemocný,takže měla náhradního) a ona teď váhá.Proto se zkouším zeptat na další názor odborníka...je Prolutex opravdu nutný ?(při 1.pokusu bylo hormonálně vše ok i jen při Utrogestu). Nestačilo by ho začít brát,až by se z krve ukázalo,že je málo progesteronu, případně naopak.... začala by si ho píchat a kdyby byly hodnoty progesteronu v pořádku,tak by mohla přestat?Nebo když jednou začne,tak musí vydržet až do toho 12tt?? Děkuji předem velice za radu.
Markéta
Umělé oplodnění
Dobrý den, po 50-ti dnech bez MS jsem se dostavila do CAR, kde jsme chteli absolvovat KET, mame tam embrya. Bylo mi receno, ze bez MS nemuzeme zacit s lecbou, byl mi podan Agolutin s informaci, ze do 3 dnu zacnu krvacet. Po tydnu bez MS jsem dostala novou injekci stejneho slozeni. Je to opet dalsi tyden a zadna MS se nedostavila. Co byste prosim doporucoval za dalsi lecebny postup? Podotykam, ze drive mi MS chodila pravidelne, nekdy anovulacni cykly s delkou cca 35 dni, ale vzdy se dostavila. Tehotenstvi je vylouceno. Dekuji za odpoved. Petra
Petra
Umělé oplodnění
Dobrý den,
je mi 40 let a mám endometriózu. Po mnohaletých opakovaných pokusech se mi prvně podařilo otěhotnět po KET-u s darovaným vajíčkem, který se udál 8.11.2019. Dnes jsem dle termínu transferu byla v 10+5 tt, ale bohužel dle UZV (CRL) došlo k zamlklému potratu a velikost plodu spíše odpovídá 8+1 tt (17,1 mm). Doporučil byste v této situaci vyčkat na samovolný potrat anebo podstoupit kyretáž? V nemocnici, kam chodím, nechali volbu na mně. Díky moc za radu!
Mia
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore, já nyní 32 let, manžel 40 let. Máme děvče, 4,5 roku, počata přirozeně. Druhé dítě se 1,5 roku nedařilo - spermiogram nízký, dg. teratozoospermia. Podzim 2019 IVF stimulace, odběr vajíček, celkem 16 oocytů (14 pravá strana, 2 levá strana), kvalitních 5 embryí. Fresh ET 5 dní po odebrání vajíček. Těhotenství bylo mimoděložní. Nyní jsem 4. týden po laparoskopii - odebrání pravého vejcovodu, gravidita 6 tt poškodila vejcovod. Máme 4 zmražená embrya. Před GEU jsem se cítila zdravá, vitální, bez obtíží. Nyní mám velké obavy z KET (riziko opakujícího se GEU a jiných komplikací). Jaký je Váš názor prosím? Pokračovat v KET, pokud ano, kdy? Jaká mohla být příčina GEU?
Děkuji za Váš čas
Julie
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore. Za měsíc je mi 41 let a během minulých 3 let jsem absolvovala 13 ivf, neúspěšných v různých fázích (někdy nebyly vajčka, ve většině případů došlo k transferu, ale embrya se neudržela), minulý rok na podzim mimoděložní. Dnes jsem 7. den po transferu dárcovského vajíčka, ovšem je mi divný termín transferu - byla jsem 27. den svého cyklu. Je tento termín v pořádku? Děkuji za odpověď. Lenka
Lenka Š.
Umělé oplodnění
Dobrý deň. Mám 39 r., v 5/18 spontánne tehotenstvo, ukončené v 5tt, v 8/18 z 1. ivf - ET mimomat., KET neúspešný. máme už 5x ivf, pričom ani raz nebol pozitívny TT. Výsledky mám ok. Repro. imunológia – zvýšené NK bunky 38% (pri 4. ivf Medrol, 5. ivf intralipidy). HP: LH – 3,36, FSH – 5,64, prolaktín – 16,02, estrad. – 0,29, prog. – 1,6, prolak. – 16, AMH – 1,04 ng/ml. Robená hysteroskopia s odberom endometria s výsledkom „materiál tvoria fragmenty endometria v prechode z proliferačnej do skorej sekrečnej fázy, nezodpovedá 11 DC. Dĺžka cyklu 24-25 dní, ovulácia na 9-10 DC. Ivf robené v Helios a Reprofit Brno. Viem, že vekom kvalita vajíčok výrazne klesá, ale chcem sa opýtať na Váš názor, kde inde by mohol byť problém nášho neúspechu? Prečo nepríde k implantácii embrya? Vždy na 6 deň po ET/KET dostanem zimnicu a spotím sa. Potom všetky príznaky teh. ustúpia. Nemohol by pomôcť kyret, aby narástlo kvalitnejšie endometrium? Už neviem ako ďalej. Ďakujem za Váš názor a radu.
Meggan