Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. V době od 26. 7. do 18. 8. je poradna pozastavena z důvodu dovolené. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
Dobrý den, 4. 10. jsem podstoupila KET v přirozeném cyklu, ve kterém jsme se s manželem posnažili o potomka i přirozenou cestou. Na podporu ovulace jsem 11. den cyklu dostala jednorázovou injekci ovitrelu. V reprodukčním centru bylo po pozitivním těh.testu změřeno HCG 14 dní od transferu (vyšlo 159), následně bylo stáří těhotenství posuzováno pouze podle poslední menstruace, nikoliv podle stáří dle ultrazvuku, rozměr gestačního váčku také nebyl měřen a v 6+5 tt mi bylo řečeno, že není viditelné embryo se srdeční akcí, tudíž se jedná o zamlklé těhotenství, v 7+1 tt (podle mestruace) jsem byla poslána na revizi. Podle čeho se tedy posuzuje stáří těhotenství, jen podle menstruace? Byla jsem na konzultaci u svého doktora, který se divil, že mi v centru nebylo změřeno těhotenství dle ultrazvuku a konstatoval stáří těhotenství na 5+5 s přítomností žloutkového váčku, detekoval i embryonální pól, který prý není měřitelný. Nevím, co dál. Předem děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stáří těhotenství po KETu se určuje na základě dne transferu a stáří zaváděného embrya. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Vážený pane doktore, v září jsme s partnerkou absolvovali první ET na klinice v Praze, byl jsem přítomen na sále a chci se zeptat, zdali považujete postup pana doktora za správný. Na pokyn doktora přinesla embryoložka embryo nachystané k transferu do sálu, k transferu ale nedošlo, jelikož pan doktor po několika minutách zjistil, že embryo zavést nezvládne (po marném pokusu o zavedení požádal sestru o kleště a embryoložku poslal zpátky do vedlejší místnosti, že aby embryo bylo v teple). Po dalších dlouhých minutách ji opět zavolal a následně provedl transfer, který se prý povedl (embryo nám ukázali na obrazovce). Nemohl tento postup embryu uškodit? (Partnerka po ET neotěhotněla a navíc byl průběh bolestivý). Děkuji za názor, Matěj
Matěj
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Postup lékaře byl podle mne správný. Jinak ani postupovat nemohl. Prostupnost kanálu děložního čípku se mění a není neobvyklé, že u téže ženy jeden transfer proběhne zcela hladce a další je komplikovaný. Dopředu  se to nesnadno odhaduje
Proběhne-li embryotransfer hladce a rychle, je pravděpodobnost početí o něco vyšší než u tranfserů obtížnějších.  Nejde ale o  dramaticky vyšší úspěšnost.  V řadě případů žena otěhotní i po velmi dlouho trvajícím  obtížném transferu, kdy bylo embryo i mnoho minut mimo laboratoř. A naopak - ani zcela bezproblémové rychlé zavedení embrya do dělohy nezaručuje otěhotnění.
MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore dnes jsem 8 den po ET 3 denniho embrya, snazim se nic nezvedat ani netahat,jen dnes jsem nesla z obchodu k autu tasku tezkou asi 3 kg,nemohla jsem ohrozit embryo?? TT dnes zatim negativni. Dekuji moc za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Rozhodně jste embryo neohrozila
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, je mi 37, dnes jsem 10. den po ET. Zvedena 5 denni blastocysta. (TT jsem si jeste nedelala). Vsechny me vysledky jsou v poradku, manzel ma diagnostikovanu teratozoospermii (1%), po roce neuspesneho snazeni nam byla doporucena metoda umeleho oplodneni ICSI. Pri ET musely byt pouzity kleste (z duvodu narovnani delohy?). Ma toto vliv na vysledek a v pripade dalsiho transferu v budoucnu, cekaly by me opet kleste? (Bylo to velmi neprijemne, netusila jsem, ze toto muze nastat, vsude se pise, ze ET je nekomplikovany bezbolestny proces). Moc dekuji za odpoved.
Karla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Komplikovanější embryotransfer  může mírně snížit šanci na úspěch. Opakování bohužel nelze u některých žen vyloučit. Prevencí může být provedení dilatace (=rozšíření) kanálu čípku před případným dalším transferem. Je ale také možné, že jste těhotná a nebude třeba nic řešit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,muzu po ET uzivat magnesium? Zapomnela jsem se zeptat na klinice. Mivam obcas pocity napjateho a tahnouciho bricha,magnesium mi pomuze,mozna i psychicky. Jsem 5 den po Et 8 bunecneho embrya. Dekuji moc.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Běžnou dávku hořčíku užívat bez obav můžete
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,chystam se na ET 3 denniho embrya, co se deje s embryem po zavedeni do delohy,zavrta se hned do sliznice? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Po transferu musí embryo navázat kontakt s děložní sliznicí. Jak přesně to probíhá, nevíme. Proces implantace, tedy zanoření do děložní sliznice, trvá několik dní.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,24.10.2019 jsem byla na ET 3 denniho embrya,po zavedeni me nechaly lezet jen asi 5 min na sale? Staci to? Rikaly 3 dny klidovejsi rezim,nic tezkeho nezvedat,netahat. Staci klidovejsi rezim a polehavani 3 dny? Dekuji.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že uvedené doporučení postačuje
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, jaká je podle Vás % úspěšnost KETu - v našem případě se jedná o vyhatch. blastocystu po genetickém testování. Je mi 35 let. Jedno dítě po minim. stimulaci ve 31 letech. Problém je na straně partnera - spermie získáné po MESA/TESE. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Můj odhad je v tomto případě cca 40-45%.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den je mi 39 let a jako samoplatce podstupuji minimalni IVF s Femarou od 3-7 DC,pote Menopur 1amp od 5-7 DC,8 DC ultrazvuk 7 foliklu aplikovan Gonal 150 8 a 9DC misto Menopuru a Orgalutran. Bude kontrolni ultrazvuk a planovani punkce. Nevadi kombinace Menopuru a Gonalu? Kuli kvalite vajicek v mem veku?Dekuji moc.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Není to podle mne úplně ideální řešení, ale ve většině případů je možné  Gonal a Menopur zaměnit bez negativního dopadu na kvalitu vajíček
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak probíhá příprava pacientky na KET (ultrazvuk, léky atd.). Asi se to liší dle centra ale prosím aspoň obecně. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
KET může proběhnout v tzv. nativním cyklu. Při něm jsou třeba opakovaná UZ vyšetření k průkazu ovulace. transfer se pak provádí  za několik dní po ovulaci - dle toho, kolikátý den vývoje byla embrya zmrazena.
Další možností je vedení cyklu pomocí HST (hormonální substituční léčba). Užívají se tabletky s obsahem estrogenu od počátku cyklu. UZ vyšetření obvykle stačí jedno s posouzením výšky sliznice. Pak se přidává další hormon - gestagen. Transfer pak následuje za několik dní - opět dle toho, kolikátý den vývoje byla embrya zmrazena.
Existují i jiné postupy, uvedené jsou ty nejběžnější
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore podstupuji minimalni IVF od 3-7 DC,pote Menopur 1 amp od 5 DC,na ultrazvuku 8DC 7 foliklu,Menopur na klinice mel vypadek,tak mi daly Gonal 150 jednotek,od 8-9 DC. pote kontrolni ultrazvuk a naplanovani punkce. Nevadi Gonal misto Menopuru? Aby se prubeh stimulace nepokazil??? Dekuji moc.


Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V absolutní většině případů je možné tyto přípravky zaměnit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, mám za sebou 3 neúspěšné IUI a čeká mě teď nativ s minimální stimulací pomocí Tamoxifenu. Mohu se zeptat, co jiného se na minimální stimulaci používá kromě Tamoxifenu? Že bych jim to navrhla. Sice nechci doktorům moc "kecat" do toho, co mi mají napsat, ale po přečtení příbalového letáku jsem se docela zhrozila těch nežádoucích účinků, navíc beru antidepresiva (což je kontraindikace dle příbalového letáku). Není něco šetrnějšího a bezpečnějšího? Děkuji. - otázka upravena poradcem
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Místo Tamoxifenu lze užít Clostilbegyt nebo Femaru. Jde ale o dost podobné přípravky. Rizika podání jsou ale minimální.
Osobně bych doporučil gonadotropní hormony - např. Menopur 1 amp ob den. Problém je ale cena
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore podstupuji 1.minimalni IVF stimuluji Femarou a od 5 dne cyklu 1 amp Menopuru s.c. Femaru jim rano v 8 hod a pote jsem si pichla Menopur,zapomela jsem se zeptat,jestli muzu pichat Menopur hned s uzitim femary? Nebo tam musi byt casovy rozestup? Dekuji moc.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mých zkušeností není žádný časový odstup třeba.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, 10.10. bych měla podstoupit KET. Již čtvrtý den mám virózu (bolesti v krku, rýma, kašel). Nemám zvýšenou teplotu. IVF centrum mě neodrazuje od postoupení transféru. Jak se na to díváte Vy? Děkuji za radu!
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemáte-li zvýšenou teplotu, myslím, že je transfer možný. Na druhou stranu jistě se nic nestane, pokud transfer odložíte do doby,kdy budete zcela zdráva. Pokud se rozhodnete pro odklad, dejte centru vědět co nejdříve
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore jiz pul roku cvicim 5x tydne doma cviceni na ruzne partie tela zbruba tak 15-20 min. Na zadek,nohy,bricho,vnitrni strana stehen.Za tyden se chystam na posledni minimalni IVF,muzu cvicit i pri stimulaci nebo radeji ne? Dekuji moc za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při stimulaci cvičit můžete
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, prosím o radu ohledně dávkování léků před KET. Užívám 3x1Estrofem a 2xdenně aplikuji injekce Prolutex. Chci se zeptat jestli taková dávka není moc vysoká a nemůže nějak uškodit? Při úspěchu tyto injekce budu píchat 2xdenně až do konce 12. týdne. Myslíte, že by při pozitivním testu šla snížit dávka injekce 1xdenně? Nebo ji doplnit Utrogestanem? Děkuji moc za odpověď.
Ren.77
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že dávkování je správné. Po pozitivním testu určitě dávku nesnižujte!
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore v pulce rijna se chytame na posledni IVF,manzel ma velmi spatny spermiogram,nyni je nachlazeny,jen ryma,trochu kasel,teploty nema, muze ted nachlazeni ovlivnit jeste hure spermiogram v pulce rijna? Dekuji moc za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud nemá manžel teplotu, nějaký negativní dopad bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Pán doktor, ďakujem za odpoveď. Ešte mám jednu otázku na Vás: Mám autoimunitní thyreoditis, beriem pravidelne Letrox a podľa endokrinologičky som stabilizovaná. Može mi sposobovať toto ochorenie rozhodenie hormónov a eventuálne problém udržať embryjko po IVF? Pri odbere krvi na IVF mi kontrolujú iné hormóny ako endokrinologička. ďakujem.
Hanička S
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud je funkce štítné žlázy správně substituována, není udržení embrya při IVF ovlivněno.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, jsem už v koncích. Byly mi diagnostikovány polycystické vaječníky a manželovi oligozoospermie. Rovnou jsme šli na IVF, nakonec jsme získali 17 kvalitních embryí. Již jsem byla na 2 ketech, pokaždé jsem 6tt potratila (po druhé dokonce dvojčata). Mám za sebou všechny možné testy (základní genetiku - mutace atp., imunologii, štítnou žlázu, diabetes, pohl.chodoby, celiakii atp.). Už nevím co dál vyšetřit. Všechno je
v pořádku. Genetika embryí už nelze, ale já nejsem smířená s tím jen dávat další a další embrya a pořád jenom potrácet a nevědět proč. Přišla jsem již o 3 embrya a už nevím co dál. Zkoušela jsem i čínskou medicínu, akupunkturu, intralipidy... Mám ještě nějakou možnost? Přijde mi, že lékaři už nechtějí mi platit další testy a jen do mě "rvou" další embrya a doufají, že se tam někde najde nějaké co se chytí.
Ještě bych chtěla dodat, že je mi nyní 31 let, manželovi 29 a jsme naprosto zdraví. Děkuji - otázka upravena poradcem
vitezove
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Lékařům bych vinu nedával. Podle toho, co uvádíte, otestovali prakticky vše, co se běžně provádí.
Poměrně často se stává, že děloha "neumí" s embryi správně  komunikovat a postupem času se to "učí".
Zda se tento mechanismus uplatňuje i u Vámi popsaných ztrát, není jisté. Ale znám řadu žen, které potratily 2x, 3x i vícekráte a nakonec mají děti. Takže zkuste to ještě vydržet
Z testů bych snad jen doplnil stanovení protilátek proti některým infekcím jako je cytomegalovirus, hepres virus , virus EBV. Ale ani ta obvykle nepřinesou řešení. 
Po transferu bych doporučil dlouhodobou gestagenní podporu vyššími dávkami gestagenů - tedy např. Utrogestan 3xdenně 2, možná i 3 tbl (samořejmě, probíhá-li příprava děložní sliznice i estrogenem, tak společně) do 12. týdne.
MUDr. Jan Šulc
P.S.
Preimplantační genetické vyšetření  je možné i  po rozmrazení embryí. Ovšem jejich opakované zmrazení je poměrně velkým rizikem, takže se to provádí jen výjimečně

Umělé oplodnění
Dobrý deň, absolvovala som 2 IVF a obe dopadli neúspešne. Tehotenstvo bolo negatívne po prvom kontrolnom odbere krvi po ET. Mám nižšie AMH=1.3, manželovi museli odobrať spermie metodou MESE. Oba pokusy IVF boli s manželovými spermiami. Pri druhom (úspešnejšom) IVF boli oplodnené všetky 4 vajíčka, ostali 2 embryjka, jedno na ET a druhé zmrazili. Teraz sa chystám na KET. Moj problém je, 2-3 dni pred plánovaným odberom krvi začne špinenie, ktoré zosilní až k tmavej hmote. V deň odberu prejde toto špinenie na ľahké krvácanie. pred 5 rokmi mi robili konizáciu. Myslím, že odvtedy pred každou menštruáciou špiním cca 4 dni. 1.otázka: súvisí to špinenie s hormónami alebo je to následok konizácie 2. otázka: prečo sa to špinenie objavuje v kratšej/rýchejšej forme aj po IVF? 3. otázka: može to špinenie sposobovať neúspešnosť IVF alebo KET? 4. otázka: aké vyšetrenie by ste mi doporučili na zistenie príčiny? ďakujem za pomoc.
Hanicka S
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ad1: Slabé krvácení před menses (=špinění) může mít příčinu v nedostatečné produkci progesteronu nebo v děloze. Možná je i kombinace. Děložní příčina ale není v konizaci, mohlo by jít např. o polyp děložní sliznice nebo o její zánět.
Ad2: Jednoznačnou odpověď neznám. Je možné, že  po IVF je výraznější nerovnováha mezi hlavními ženskými hormony - estrogeny a progesteronem.
Ad3. Neúspěch může souviset s příčinou špinění. Ovšem znám řadu žen s podobným problémem, které otěhotněly. Jistě je ale vhodné s tímto problémem zabývat
Ad4: Doporučil bych hysteroskopii s odběrem vzorku děložní sliznice pro histologické vyšetření
A po IVF bych doporučil vysokou dávku gestagenů - např. Utrogestan 3x2 nebo i 3x3 tbl 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore za mesic se chystame na umele oplodneni v kombinaci darce+ pritelovi spermie. Uz jednou jsem po KET otehotnela ale v 8TT zamlky potrat,dle vysetreni plodu po potratu,spatne embryo,nyni doporuceni zavest 1 cerstve a zbytek vysetrit geneticky. Doporucoval by jste geneticky vysetrit vsechny embrya? Je mi 38 let. Dekuji moc.
Veronika
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Doporučil bych zavést 1 čerstvé embryo a vyšetřit ta zbývající
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den 2.9.jsem postoupila iui bez stimulace..3.9. Me opravdu bolelo bricho jako silna ovulace.dnes test negativni 14 dní po.Je jeste sance?
Alen
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
14 dní po IUI bych v případě úspěchu očekával pozitivní test Takže těhotná z této IUI pravděpodobně nejste
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,pane doktore.Byly mi zjisteny protilatky na zona pellucida(hranicni).Chystame se na IVF.Imunolog mi predepsal injekce kortikojdu Dexamed. 3 injekce pred ET(kazdou jeden tyden) a dalsi jednu po ET.
Partner je v poradku, ja taky,az na ty hranicni protilatky.Jedno IVF uz mame za sebou,byla pouzita metoda ISCi,byl planovany asistovany hatching,ale nakonec nebyl potreba-obal vajicka se sam narusil.
Prosim o Vas nazor a zkusenosti s lecenim zona pellucida.
Diky.
Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že doporučený postup je správný a dává šanci na úspěch. Postupujeme podobně
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať pred pol rokom sme boli na umelé oplodnenie embryo po vklade sa neujalo mala som v tom čase crp 27 vraj kvôli vyššiemu crp sa neujalo teraz ideme druhýkrát v októbri zistili mi že mám 4 mŕtve zuby a pod nimi zápal bola som na snímku zubou teraz mám vytiahnuté zuby čo bol zápal môže sa crp už po tom zákroku upraviť do normálu keď všetky vyšetrenia ušné krčné v poriadku po ženskej stránke v poriadku aj urológia v poriadku keď pôjdem druhýkrát na vklad malo by sa uchytiť embryo v maternici prvýkrát sa vôbec neuchytilo kvôli vyššiemu crp ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď
Danica
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zánět v těle opravdu může negativně ovlivnit šanci na uchycení embrya. Je-li již CRP v normě, pravděpodobnost úspěchu je jistě vyšší. Ovšem je třeba počítat s tím, že je i tak maximálně 30-45%.. Záleží na Vašem věku, kvalitě embryí a řadě jiných okolností, kdy dosud ne všemu zcela přesně rozumíme
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore v rijnu se chystame na umele oplodneni,uz pres pul roku cvicim a uzivam prirodni spalovac tuku obsahuje extrakt z cilli papricek,kofein,extrakt ze zeleneho caje,l carnitin,vit B3.uzivam 1 tabletu pred cvicenim. Muzu v uzivani pokracovat nebo vysadit uz ted?
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vysadíte až bezprostředně před zahájením přípravy k umělému oplodnění
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den. Moja dcera ma 28 rokov. Ma neprechodnost vajcovodou. Bola umele oplodnena nekrvacala a plod sa neujal. Co moze byt pricinou? Lieky uzivala ako jej povedali na klinike.Ma AB pozitiv a manzel 0 negativ krvnu skupinu. Embrio 5 dni prezilo. Menstruaciu ma pravidelnu 28 cuklus.Mala 9 vajicok a 3 sa samo oplodnili. Vopred dakujem za odpoved
renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Úspěšnost IVF programu se pohybuje někde kolem 40%. Příčin, proč to nevyjde, může být řada. Nejčastější je pravděpodobně nesprávná genetická informace v embryu. Další problém může být v komunikaci mezi zárodkem a dělohou. A ne každé embryo, i když nese správnou genetickou informaci, děloha přijme. Bohužel dosud zdaleka ne všemu plně rozumíme.
Rozdíl v krevních skupinách nehraje roli.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, 3 cervna 2019 jsem byla na ockovani proti spalnickam trojvakcinou, v rijnu 2019 se chytame na IVF,myslite ze uz IVF muzeme podstoupit nebo jeste pockat po tom ockovani? Nemohlo ockovani snizit kvalitu vajicek? Dekuji moc.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že IVF není třeba odkládat. Snížení kvality vajíček je vysoce nepravděpodobné.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi téměř 40 a mám rozsáhlou endometriózu (2x operovanou LPSK), jsem bezdětná. Nevyšlo mi IVF s vlastními (1 ET, 2 KET) ani darovanými oocyty (1 KET). Lékař na IVF klinice jako poslední možné vyšetření doporučil hysteroskopii (s příp. abrazí), kde by se zjistilo, zda netrpím např. hyperplázii endometria (není k tomu však důvodné podezření). Dává tento krok smysl? Přece jen jde o zákrok v celkové narkóze a já nevím, zda mi to má šanci navýšit pravděpodobnost otěhotnění nebo alespoň vyjasnit, proč se otěhotnění stále nedaří a smířit se tak s bezdětností. Díky za názor.
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hysteroskopie může odhalit a případně i vyřešit nějaké abnormality, které nebyly rozpoznány na UZ - např. jemné septum (=přepážka), malý polyp aj. Navíc je po hysteroskopii snazší následný transfer (kanál hrdla se mírně rozšíří). A konečně narušení sliznice abrazí může zvýšit šanci na uchycení embrya v několika týdnech po výkonu. Podle mne tedy tento výkon smysl má, především v případě, že budou k dispozici embrya pro transfer.
Obavy z celkové anestézie jsou podle mne zbytečné
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je nutné před zahájením stimulace užívat utrogestan a Estrofem? Vede toto ke zlepšení výsledku stimulace(počtu vajíček, apod.)? děkuji za Váš názor.
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Estofem+Utrogestan se před stimulací běžně neužívají. Spíše se na 1 měsíc před zahájením doporučuje hormonální antikoncepce. Toto "předléčení" v některých případech může zlepšit výsledek
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,

před měsícem jsme podstoupili transfér s čerstvím embryem. Pozitivní test byl po 10 dnech z krve, hned jsem bohužel začala krvácet a odešlo embryo. Byl to můj první pokus, máme ještě zamrazená 3 embrya. Ted si chci dát "měsíc na uklidnění" a pak je naplánován KEt. Chtěla jsem ze zeptat, jaká je pravděpodobnost že se situace asi bude opakovat, jestli si myslíte že je velká i pravděpodobnost i toho že by "všechna embrya mohla být špatná" ..přemýšlela jsem o genetickém rozboru, ale v tomto případě nevím jestli by nebylo pozdě a nebo "ještě brzy" a prostě to "risknout". Děkuji za odpověd. Martina - otázka upravena poradcem
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Riziko časné ztráty případně klinického potratu se odvíjí především od Vašeho věku. Je cca 15-20%  v 35 letech, s vyšším věkem výrazně stoupá. Není při tom až tak podstatné, zda šlo o početí v rámci IVF či cestou přirozenou. A příčina potratu nemusí být jen v "špatném" embryu
Určitě stojí za to "to risknout" Genetická analýza je u již zmražených embryí komplikovaná a po prvním cyklu IVF by ji ani pravděpodobně neuhradila pojišťovna
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
mam dotaz pane doktore. Jedná se o umělé oplodnění. Minulý týden jsem byla na odsátí a následně oplodnění vajíček. Máme dvě a ve třetím stádiu kontroly máme jedno 8 buněčné a jedno 10ti buněčné. Zatím vývoj probíhá, ale nikde jsem se nedocetla zda to 10ti buněčné je správné.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Počet  buněk je jen jedním ukazatelem, dle kterého se embrya posuzují. 
Desetibuněčné embryo může mít za pár hodin  12, 16 nebo i více buněk. Nejde o nic až tak neobvyklého.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, již jsem podstoupila jedno ET a jedno KET na jedne klinice. Bylo to naše první IVF. Bohužel bez úspěchu. Před KET jsem nemusela užívat nic, maximalne utrogestan pote /mozna par dni pred, to uz si nepamatuji/. Sliznici jsem i bez léků měla vždy ukázkovou. Nyní jsem v jiném centru a zde jsme prováděli i genetiku embryi a vysli nam dve z sestnacni. Coz beru jako velky uspech. Nyni mam brat pred KET 3x1 estrofem 2mg. Je to nutné? Mám pocit, že tím chtějí jen zvýšit šanci. Ale mě to přijde zbytečné. Díky za Váš názor. S pozdravem Valerie
Valerie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobr den.
KET lze provést v nativním cyklu, kdy je třeba sledovat ovulaci a léky se užívají jen od transferu dále. Druhou možností je vedení cyklu hormonální substituční léčbou. To je právě postup, který je u Vás navržen. Šance na úspěch jsou u obou přístupů stejné. Vzhledem k tomu, že jste po předchozím cyklu s kryoembryem neotěhotněla, změna má určitou logiku
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,

jsem 1 den po KET, mám bolesti v podbříšku, myslíte , že je vše v pořádku ?

děkuji
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Bolesti břicha po KETu nejsou běžné. Pokud se stav neupraví, navštivte lékaře.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,v dubnu jsme podstoupili IVF,oplodneni vajicek bylo metodou ISCI.nicmene se dve zavedela embria neujala.az pote mi byly zjisteny hranicni hodnoty na zona pellucida.presne vysledky nevim,z laboratore je uvedena pouze informace,ze se jedna o hranicni hodnoty.premyslime o dalsim IVF,je mozne nejak "obeji"tyto protilatky a je mozne,ze diky temto protilatkam se prvni IVF nepodarilo(krome samozrejme jinych moznych duvodu)Diky.Jana - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Význam testů na protilátky proti zona pellucida je dle mých zkušeností omezený. Znám řadu žen, které měly podobný nález a otěhotněly. Myslím, že neúspěch měl spíše příčinu jinde
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
měla jsem ket zdravého embrya vyšetřeného NGS(po ivf v mých téměř 43 letech).Byl to ket stimulovaný: Estrofem1-1-1, Utrogestan2-2-2, Fraxiparin 1x.Ket proběhl 17.den cyklu(Estrofem jsem začala brát 2.den cyklu), jak jsem se pak dívala, tak obvykle se transfer dělá okolo 20.dne cyklu.Ket nevyšel, bylo jen biochem.těhotenství. Mohla být příčina neúspěchu v tom, že transfer proběhl moc brzy-17.den?Že měl Estrofem ještě bez Utrogestanu působit déle?Jen ještě dodám, že na kontrole 10.den jsem měla výšku sliznice 8 mm, lékařka řekla, že by mohla být vyšší, neměla mě proto nechat brát Estrofem bez Utrogestanu déle a transfer udělat až tak kolem 20.dne?.Děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výška sliznice 8 mm je dostatečná, řekl bych téměř ideální. Samozřejmě záleží také na vzhledu sliznice. Odklad nasazení Utrogestanu nebyl podle mne racionální. Stejně tak pozdější transfer by podle mne lepší výsledek nepřinesl.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Nešlo o cyklus stimulovaný, nýbrž substituovaný
Umělé oplodnění
dobrý den, v květnu jsem podstupovala IVF(neúspěšně). Poté přišla okolo 17.6. menstruace a teď poslední cca 4 dny špiním. Může to být následek užívání hormonů? měla jsem velké dávky léků. Jinak se cítím ok. Roční kontrolu u gynekologa mám cca za 14 dní. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Delší trvání krvácení může opravdu souviset s předchozí hormonální léčbou. Pokud by se ale probrém neupravil během 2-3 dnů, navštivte raději gynekologa
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Děkuji za odpověď, byl to dotaz ohledně fresh transferu embrya z dar.ooc. a délky užívání Estrofemu.Když by tedy byl transfer až např.34. den užívání Estrofemu(Utrogestan by se začal zavádět až 29. den), je pořád šance na uhnízdění embrya?Nejsem lékař, tak nevím, ale není už pak sliznice přerostlá a "znehodnocená" a transfer zbytečný, protože z něj nic nebude?V některých jiných carech transfer ruší kvůli přerostlé sliznici, tak se pochopitelně bojím, že když bude transfer proveden, že se zbytečně vyplýtvá embryo a nic z toho nebude.Děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výšku děložní sliznice lze ohlídat UZ vyšetřením. Transfer 34. den je na hraně, ale i na našem pracovišti máme z takto "pozdních" transferů řadu těhotenství
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
mám mít fresh transfer z darovaných ooc.Dostala jsem inj. Diphereline Depot a pak mám Estrofem 1-1-1(od OPU dárkyně pak Utrogestan, atd.).Můj dotaz se týká délky braní Estrofemu, 10.den užívání Estrofemu jsem byla na uzv, sliznice byla 10mm.Dnes už je to 17.den braní a nevím ještě kdy bude mít dárkyně OPU.Je šance na úspěch i kdyby embryo bylo transferováno např. až 25.-29. nebo i 30. den braní Estrofemu, nehrozí přerostlá sliznice a tím neúspěšný transfer?Děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Transfer embryí vzniklých z darovaných vajíček se běžně provádí po 3 i 4 týdnech užívání Estrofemu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, jak dlouho trvá test PGT? A stává se běžně, že embryo, které mělo 5tý den nevyhovující vývoj to dohnalo a 6tý den bylo HB? děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Enukleace buněk k vyšetření PGD nebo PGT-A trvá minuty až desítky minut. Jak dlouho trvá samotné genetické testování nevím.
Embrya na našem pracovišti nesledujeme do 6. dne, takže Vám nedokážu odpovědět
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobrý den, jsem po IVF a 3.den mělo embryo 7 buněk. Je to v pořádku? nemá mít 6 nebo 8? Jinak hodnoceno jedničkově. bohužel ostatní embrya se nevyvíjí úplně ideálně. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Buňky embrya se nutně nemusí dělit v úplně identickém  čase. Při hodnocení mělo Vaše embryo 7 buněk, před nějakou dobou mělo pravděpodobně 6 buněk, záhy bude nejspíše mít  8 buněk.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Mám za sebou neúspěšné IVF, které skončilo menstruací.brala jsem decapeptil.
Chci se zeptat, zda injekce decapeptylu před i po embriotransferu v rámci IVF můžou ovlivnit zpoždění menstruace. Měla jsem ji dostat před 4 dny a stále nic. Těhotenský test je negativní.
tereza pokorná
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nedokážu odpovědět. Záleží na dalších lécích, které jste užívala. A také záleží na tom, zda byl aplikován běžný Decapeptyl nebo Decapeptyl depot. A  roli také hraje čas -  kdy byla léčba aplikována? kdy byla menstruace po IVF ?
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, rada bych se poradila, dne 11.5. Jsem podstoupila Ket transfer 5 denni pgd vysetrene blastocysty. Vcera tedy 11.den jsem byla na krvi, hodnota nizsi nez 0,1. Lekar chce test opakovat 16 den , ze "11. Den u blastocyst muze test byt uz reaktivni a radeji mam vydrzet" tomu nerozumim je jeste realna sance? Nekrvacim, ale beru ultrogestan, estrofem,prednison a prolutex. Dekuji helena - otázka upravena poradcem
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
11. den po transferu 5denního embrya by podle mne měl být v případě úspěchu test z krve pozitivní. Takže bohužel na cca 95% "to nedopadlo". Opakováním testu se ale jistě nic nezkazí. Vždy je dobré mít jistotu. Osobně bych ale opakování doporučil i dříve
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
v 03/2019 jsem podstoupila léčbu IVF- krátkým protokolem, s výsledkem 3 embryí. První ET byl neúspěšný a nyní se již druhý MS cyklus objevila anovulace, kterou jsem předtím neměla. Jsou anovulační cykly způsobeny hormony z IVF nebo samotnou aplikací Ovitrelle??Lékařka mi nyní doporučuje stimulovaný KET, ale nejsem si tím jistá, vzhledem k nerovnováze hormonů.Je možné, že se vše upraví samo a znovu budu mít cykly s ovulací?
Děkuji moc za odpověď.
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Řada žen má některé nebo i většinu cyklů anovulačních. Myslím, že chybějící ovulace u Vás nesouvisí s IVF.
Návrat ovulace je samozřejmě možný, ba pravděpodobný
Plánovat KET je při chybějící ovulaci možné - obvykle nikoli se stimulací, ale s hormonální substitucí - například kombinace Estrofem, Utrogestan. Hormonální hladiny se tím perfektně srovnají
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, pane doktore,
Prosim o konsultaci, dne 11. 5 jsem byla na ket 5 denni blastocysty, transfer v cyklu bez dominantniho folikulu, sliznice s dobrou strukturou 7 mm, nynejsi medikace pregnysol, ultrogestan, estrofem, prolutex. Dle doporuceni test az 24.5. Tedy 14 dni po transferu. Ja si udelala test dnes tedy 9. Den po tranferu a je negativni, zadny naznak druhe linie, je mozne aby byl tranfer jeste uspesny? Podle veskerych diskusi by uz 9. Den po transferu mel byt naznak v testu, velmi me to stresuje, dekuji a jsem s pozdravem Helena.
Helena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Je to "na hraně". Záleží  na citlivosti testu, koncentraci moče aj. Určitě nevysazujte léky a test zopakujte za několik dní
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, jsem v 9. týdnu těhotenství po úspěšném KETu s Ovitrelle a Utrogestanem 0-0-2. Podle lékařů v CAR už můžu Utrogestan vysadit, ale mému gynekologovi se to nelíbí, mám brát až do 12.týdne, prý teď ještě placenta plně nefunguje a mohla bych těhotenství ohrozit. Co myslíte Vy? Nechci nic pokazit. Děkuji!
Katka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že v 9. týdnu lze ve Vašem případě Utrogestan již bez obav vysadit. 
Na druhou stranu - jistě se nic nestane, budete-li ještě 3 týdny tuto nízkou dávku Utrogestanu užívat
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, můžete mi prosím říct Váš názor na léčbu IVF při těchto hodnotách hormon. profllu? FSH 13,1; LH 7,5 U/I, Progesteron 0,564 nmol/l, Estradiol 94,1 pmol/l, Prolaktin 176 mIU/I, AMH 0,5. Věk 35 let, jedno dítě po minim. stimulaci. Zvolil byste IVF (s jakými léky), minim. stimulaci, nebo nativ? My zkoušeli nyní znovu minim. stimulaci, ale bohužel se nenašlo žádné vajíčko, přesto lékař navrhuje znovu tuto léčbu. Moc už nemáme důvěru v tento opakovaný postup. Spermie máme zmražené. děkuji.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předpokládám, že jde o hodnoty tzv. bazálního profilu, tedy z odběru krve mezi 2. a 5. dnem cyklu.
Jakou léčbu bych zvolil poměrně dost záleží na tom, máte-li ještě nárok na úhradu IVF cyklu přes pojišťovnu. Pokud ano, určitě bych doporučil kompletní IVF cyklus se stimulací, nejspíše s poměrně vysokými dávkami (kvůli hodnotě FSH) gonadotropních hormonů. Ale i odmyslím-li finanční stránku, také mi lépe vychází plná stimulace. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, je mi 48 let (leden 2019) a mám 2 dospělé dcery. Partnerovi bude 59 (květen 2019) a má 3 dospělé syny. Asi před 6 lety mi zjistili hladinu AMH 0,01. Od darovaného vajíčka nás odrazovali lékaři i rodina, když už děti máme, tak jsme to na nějaký čas nechali být. Nyní bychom se o něj chtěli ještě pokusit. Jsem už 4 roky v přechodu. Měla jsem před rokem nález počínající osteoporozy (beru vápník) a velké potíže s přechodem, tak od 8/2018 užívám HRT Ladybon. Gynekolog mi řekl, že mám atrofickou dělohu, což je prý vzhledem k mé situaci normální. Chci se zeptat: Dá se dítě s takovou dělohou odnosit? Myslíte, že je možné ještě otěhotnět s darovaným vajíčkem (nebo embryem)? Dá se to stihnout do mých 49 narozenin? Myslíte, že má smysl se do toho pouštět nebo ne? Přítel se bojí, aby miminko nebylo postižené. Zatím nemáme za sebou žádná genetická, ani jiná vyšetření. Já jsem jinak po gyn.stránce v pořádku. Děkuji Vám moc za odpovědi.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Šance na otěhotnění a donošení s užitím darovaných embryí či vajíček je reálná. 
Bude-li Vám 49 až za 9 měsíců, stihnout se to nejspíše dá. Záleží ale na nastavení pravidel v centru, které zvolíte, na vašich požadavcích na dárkyni/dárce, na délce čekací doby atd.
Riziko genetického postižení není Vaším věkem zvýšené. Záleží na stáří genetického materiálu, tedy vajíček - ta je daná zákonem pod 35 let.
Genetické vyšetření není nutné. Vhodné je vyšetření u praktického lékaře, případně internisty či jiného specialisty, pokud se s něčím léčíte, zda není nějaký zdravotní důvod, proč byste nemohla být těhotná
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
tento cyklus mám KET, s Estrofemem a Utrogestanem.Estrofem mám 1-1-1, od 2. dne cyklu.Utrogestan 2-2-2 od 12.dne cyklu.Zjistila jsem, když jsem se podívala na počet vybraných tablet Estrofemu, že jsem si dvakrát místo tří tablet denně vzala dvě.Vůbec nevím, které dny to bylo.Mám KET přerušit? Může to negativně ovlivnit výsledek?KET mám mít 17. den cyklu.10. den jsem na ulztrazvuku měla sliznici 8mm, ty tablety Estrofemu jsem si asi zapomněla vzít až poté co jsem začala zavádět Utrogestan.Dnes jsem 14. den cyklu. Děkuji
Anna
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud k chybě došlo až po nasazení Utrogestanu, neměl by to být problém. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
doplnění: užívala jsem femaru a ještě jsem poté dopichavala menopur. Folikuly byly velké cca 18mm. děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou.
Léky blokující ovulaci jsou Cetrotide nebo Orgalutran. Ty jste neměla - takže předčasnou ovulaci nelze vyloučit. Tlak v podbřišku ale mohou způsobovat zvětšené vaječníky i před ovulací. Hojný hlen je běžnou reakcí na vysokou hladinu estrogenů. O případné předčasné ovulaci nic nevypovídá
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobrý den, jsem před punkci při minim. stimulaci. Včera jsem si píchala Ovitrelle, dnes mě tlačí břicho a mám spoustu hlenu, je možné, že některá vajíčka praskla předčasně? děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předčasnou ovulaci nelze vyloučit. Záleží na tom, jaké jste užívala léky. I při minimální stimulaci bývá účelné užít léky, které mohou předčasné ovulací zabránit 
MUDr. Jan Šulc
P.S. Vajíčka jsou buňky lidským okem neviditelné. Nejsou tedy ani vidět na UZ a nemohou prasknout. To, co na UZ vidíme, jsou folikuly.