Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
dobry den,
rada bych se poradila, mam moznost dovolene ale bohuzel v terminu zacatku ivf stimulace, dovolena s dlouhym letem a 6tihodinovym casovym posunem. .vim, ze si na ni odpocinu psychicky - slunicko, zadny stres, nicmene, je to posledni stimulace, kterou budu podstupovat. kdyby teplotni rozdily (28 stupnu na dovolene- preprava gonalu na hotel atd) a pripadny jetlet (dovolenou bych ukoncila 8 den stimulace kdy jdu na ultrazuvk kontrolu) mely mit jakykoliv vliv na stimulaci, samozrejme dovolenou posunu. budu podstupovat pgs, takze bych jela o mesic pozdeji. proc o tom uvazuji nyni je vyhoda psychicke pohody, kterou by mi dovolena navodila( pozoruji na sobe znamky mirne deprese) nevim, jaky vliv ma stres a jet let na uspesnost jestli vubec nejaky. dekuji mockrat za odpoved.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Let a časový posun by neměl mít žádný negativní dopad. Jisté to ale na 100% není. K jednoznačnému závěru není dostatek informací. Osobně považuji psychickou pohodu za důležitou. Takže bych spíše pro dovolenou byl.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Na letišti někdy vznikne problém s převozem injekčních léků. Je dobré si k tomu vyžádat lékařskou zprávu, nejlépe v angličtině
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat ohledně známé. Byla teď na screeningu v 1 trimestru . Miminko se jim povedlo po IVF (5 denní blastocysta) s PGS . U PGS je vyšetřováno to co u screeningu .(dawn atd..) vše bylo v pořádku, proto byla blastocysta zavedena. Krev dopadla hůř než by měla a riziko dawn ji vyšlo 1:40 . Miminko tedy i přes toto vyšetření může mít dawnuv syndrom ? Ultrazvuk byl v poradku . Děkuji moc
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
PGS není nikdy 100% spolehlivý. Proto i při příznivém výsledky PGS nelze například Downůw syndrom zcela vyloučit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat na názor na léky na stimulaci.Od druhého dne cyklu Decapeptyl, od třetího dne Menopur 300 j po tři dny, potom Menopur 225 j. Mám nižší AMH.Jinak mám HP v normě.Jaký máte názor na tuto medikaci.Velmi děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tuto stimulaci považuji za racionální
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
minulý měsíc proběhl KET už z dvakrát zamraženého a rozmrazeného embrya.Měla jsem dvě v jedné slámce a zavést jsem chtěla jen jedno.Druhé embryo nechali kultivovat do dalšího ještě dne.Čili bylo již 6ti denní. Transfer nevyšel.Za prvé myslíte si že to mohlo být tím že bylo dvakrát zamražené? A za druhé.Plánujeme další Ket:prakticky to ma vypadat tak ze 29.11.v 22h si mam píchnout injekci na ovulaci od neděle 2.12.mam brat utrogestan a estrofen na podporu sliznice pichst si clexan kvůli antifosfolipidivému sydromu a Ket má proběhnout 6.12.Jak je možné že od injekce na ovulaci je to 7my den kdy vychází transfer 5ti denního embrya stejně jako to vycházelo minulý měsíc když bylo 6ti denní?Nemel by tam byt rozdíl jednoho dne nebo je to nehraje žádnou roli? A třetí můj dotaz: Tim ze mam antifosfolipidový syndrom a dali mi léky na podporu sliznice mam si pichat clexan zároveň z nasazením estrofenu ne až od transferu.Pi.doktorka neříkala nic o prednisonu ten stačí až od transferu? Děkuji za Váš čas ...
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkušenosti s opakovaným zmražením a rozmrazením nemám dobré. Děláme to ale zcela zcela výjimečně, takže nejde o žádnou spolehlivou statistiku.
1 den nehraje v plánování KETu zásadnější roli. 7 dní od aplikace injekce na vyvolání ovulace mi přijde plán KETu logický - ovulace nastává v průměru po 36 hodinách.
Zda a jak užívat Prednison se musíte zeptat své lékařky. Podle mne nehraje roli, kdy začnete
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,jsem po punkci minimalni IVF,predbezny odhad folikulu byl 3 vlevo a 2 vpravo 8 den ultrazvuku kolem 13mm a 14 mm. Nakonec byly jen 2 vlevo a na pravem vajecniku folikul bez vajicka. Je mozne ze folikl predcasne praskl?Dekuji moc
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předčasná ovulace je samozřejmě možná. Stejně tak je možné, že se folikuly dále nevyvíjely, zmenšily se. Hodně záleží na tom, jaké přesně jste měla léky.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,chtela bych se zeptat mam za sebou 1 IVF,ET byl uspesny ale ve27tt jsem porodila mrtvou holcicku tromboza pupecniku i presto ze byl podavan fraxiparin,ted jsme byli na KETu ale neuspesne a otazky zni jestli je sliznice 13mm pri KETU jeste ok nebo je uz prezrala a proto se nezadarilo?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výška děložní sliznice 13 mm je poměrně dost. Ale znám ženy, které otěhotněly i při této výšce sliznice. Příčina neúspěchu může být ve sliznici, ale může být i jinde. Často na důvod, proč se "nezadařilo" vůbec nepřijdeme. Kromě výšky je třeba také posuzovat vzhled sliznice a vyloučit endometrální polyp.
"Přezrálá" není pro posuzování sliznice vhodný výraz.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, minulý měsíc jsem podstoupila stimulaci na Ivf. Stimulace byla 150j. Gonalu každý den od 2DC do 11 zastavovací injekce byla orgalutran a poté jsem si pichla diphereline. 14 den cyklu jsem byla na odsátí oocytu, odebrali mi 21 zralých oocytu, Dr. mi po punkci oznámila, že jsem měla cystu, která byla také odsáta a mám zvětšené vaječníky na 10cm. Z tohoto důvodu mi neprovedli transfer v tomto cyklu. Mám se prý objednat až dostanu menstruaci, kterou jsem dostala dnes tj. 19DC, mám cyklus většinou 30 dni. Mohl to zapříčinit ten diphereline nebo lék který jsem dostala po punkci Dostinex? A mám Dostinex užívat i dále s menstruaci ? Chtěla bych v tomto cyklu podstoupit KET.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální stimulace jako celek, nejen Dipherelin, může ovlivnit cyklus. Zda bude hned v tomto cyklu provést KET záleží na nálezu - ten bude posouzen při plánované kontrole. Je potřeba, aby se vaječníky "zklidnily". Do kontroly bych také doporučil užívat Dostinex
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je mi 38let a stimuluji se Femarou 2-1-2 od 3-7dne cyklu,dnes 8DC ultrazvuk a na ovariu vpravo 1x14 a 2x12-13mm,vlevo 1x 14-15mm,1x 13mm.doporuceni 3dny po sobe od zitrka pichat MENOPUR 150 jednotek, v nedeli Orgalutran a v nedeli jeste vecer OVITRELLE s.c a v utery punkce. Milule jsem mela Menopur aplikovat jen 2 dny. Nemuze dojit k precasnemu popraskani vajicek?
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stát se může leccos. Předčasné ovulaci, tedy "prasknutí" folikulů (ne vajíček!) by měla zabránit aplikace Orgalutranu. Osobně bych tento lék možná doporučil aplikovat 1 amp již v sobotu a další v neděli. Nikdy ale není jisté, že vše zafunguje, jak má.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dekuji pane doktore za odpoved a povzbudive slova, K psycholozce jiz chodim a snazim se nemit cerne myslenky ale znate to, zensky mozek je "zahadnou studnici plnou emoci". Vysetreni stitne zlazy probehlo, nasli mi jen smiseny uzel ktery nijak nemeni velikost, celkove vysledky dobre, v ramci KETu jsem mela nasazen Estreofem a Prolutex (25mg). Embryoglue jsme taky zkouseli. V laznich mi pan doktor rikal, ze mam mirne vychylenou panev a zrejme blokovanou ale nevim jestli by neco podobneho mohlo stat za neuspechem v otehotneni. O CMV jsem nikdy neslysela, je mozne pozadat o vysetreni mou gynekolozku nebo se mam obratit na CAR?Je pravda, ze zhruba 3 roky zpatky mi vylecila ureaplasmu.

Mockrat Vam dekuji za odpoved a preji hezky den. - otázka upravena poradcem
Lenka/Dekuji za odpoved
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test na cytomegalovirus je jednoduchý -pouze odběr krve. Může ho provést CAR i Vaše gynekoložka.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Je mi 42 let, mám 1 dítě, počato přirozeně a zmrazená vajíčka v CAR. Se současným partnerem, kterému je 59, má 2 dospělé děti bychom chtěli ještě společné dítě. Již byl na vyšetření - spermiogramu, kde bylo vše v pořádku, ale přirozenou cestou se nám nedaří počít. Doporučoval by jste nám raději IUI nebo mimotělní oplodnění s mými zmraženými vajíčky. A případně pokud bychom chtěli tento zákrok podstoupit na Vaší klinice, je možnost k mimotělnímu oplodnění dopravit má vajíčka z jiného centra? Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Převoz zmrazených vajíček není problém. To je ta jednodušší část odpovědi.
Složitější je zvolit další postup. Obě možnosti mají své klady i zápory.
Užít zamrazená vajíčka dává vyšší šanci na úspěch - v závislosti na jejich počtu a Vašem věku, kdy byla zmrazena. Ovšem jde o časově a zejména finančně poměrně náročný postup. 
IUI je jednodušší cesta, po stránce financí s malými náklady. Ovšem šance na úspěch je nižší. Také by bylo nejspíše vhodné před IUI vyšetřit průchodnost vejcovodů- nebylo-li tak již učiněno.
Zda má IUI šanci na úspěch by také bylo třeba posoudit vyšetřením hormonálních hladin (FSH, AMH).
Obecně se na našem pracovišti snažíme postupovat od jednodušších metod k těm složitějším, což je ve Vašem případě možné, protože užití zamrazených oocytů lze bez obav o několik měsíců odložit. Ovšem předpokladem je příznivý výsledek testů a průchodnost alespoň jednoho vejcovodu. 
Hodně také záleží na Vašem názoru. Nejlepší by bylo, kdybyste se k nám (ke mně?) i s partnerem objednali na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom vše podrobě probrali.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,

velmi dekuji za vcerejsi reakci.

rada bych poprosila o doplneni, zminujete: "Osobně doporučuji raději mezi stimulace vždy vložit 1-2 cykly pauzu.",

V pripade, ze jsem stimulovala 13.10., punkce spolu s odstranenim polypu 25.10., menstruace po zakroku 8.11.(jen spineni), zatim jsem jeste neovulovala,cekam na ovulaci a musela bych nasadit Norethisteron pro zkraceni cyklu.

predpokladany nejzassi termin stimulace v tomto cyklu by byl 1.12. (Vanoce - laborator)

doporucil by jste stimulovat v prosincovem cyklu nebo jeste mesic vyckat? mohl by posun o mesic mit vliv na vysledek stimulace? v poslednim cyklu byly davky gonalu vysoke (300 jednotek), ale vysledek nejhorsi 9 oocytu a z nich 2 blastosysty.

v predchazejicich stimulaci jsem mela rozestup minimalne 2 mesice. pro pripomenuti jsem rocnik 77 a toto bude posledni stimulace pred KET.

dekuji a zdravim, Marketa - otázka upravena poradcem
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stimulaci v prosinci spíše nedoporučuji. 
Zhoršující se výsledky stimulací lze bohužel v 41 letech očekávat. Nicméně posun o 1-2 měsíce by neměl výsledek ovlivnit.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,
rada bych Vas pozadala o pomoc. Je mi 32 let, priteli 34. Celkove jsem prodelala 5 potratu (4 biochemicke,1 ektopicka gravidita).Absolvovala jsem 2cykly IVF - 1 IVF Enolva, zisk 12 folikulu z toho 6 vajicek, krome jedne moruly ktera mi byla zavedena vse zacalo fragmentovat.2 IVF stimulace Gonal/Menopur,zisk 19 vajicek, plodneno 13 (ISCI,PK) a na zbylych trech blastocystach bylo provedeno PGS. Vysledek: 2 euploidni. 2 hatchujici blastocysty kvality 5AA a 5BB. Byla mi zavedena prvne Ackove embryo,test z moci pozitivni, po trech dnech vynechani dorazila menstruace.Pak jsem navstivila MuDr.Malickovou ktera mi nasla zvysenou aktivitu NK bunek a myslim i nejake cytotoxiny, nasazen Dexamed pred dalsim KET BB blasty. Opet stejna situace jak u Ackove blasty, testy z moci pozitivni ale pak menstruace a krev vykazala uz jen velmi nizke hcg hodnoty. Mame za sebou vsechna vysetreni (genetiku, hemato, laparku, h.profil). V cem jeste muze byt problem s uhnizdenim embryi prosim
Lenka/Dekuji za odpoved
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Implantace embryí a jejich časný vývoj je proces, kterému do detailů nikdo dosud nerozumí. Takže žádnou spolehlivou radu nemám.
Z vyšetření považuji za klíčové vyšetření štítné žlázy - zřejmě máte. Také bych doporučil hysteroskopii k vyloučení nějaké na UZ ne vždy odhalitelné vady - například přepážky. Dále bych zvážil testy na některé infekce jako je cytomegalovirus aj. 
Zvážit lze dále posílení hormonální podpory po transferu a v časném těhotenství- vyšší dávka Utrogestanu a Estrofem nebo injekční podání progesteronu.
Jistě neuškodí užít některé speciální medium pro transfer - Embryoglue apod. a případně podpora psychologa.
A hlavně to nevzdávejte. Vím, že se mi to lehko říká. Znám případ, kdy žena potratila 7x a pak 2x donosila a má 2 zdravé děti
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, jeste doplnujici info k memu dnesnimu dotazu, zatim nebyl zadny KET, snazim se nashromazdit dostatecne mnozstvi vysetrenych embrii pro 2 deti. je mi zrejme, ze po pripadnem prvnim tehotenstvi nemam sanci na uspesnou stimulaci. dekuji a zdravim. marketa
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že jde o racionální postup. Je třeba ale domýšlet situaci i opačně. Úspěšné mohou být i dva první KETy a budou zbývat embrya, jejichž osud není vždy úplně snadné vyřešit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
rada bych znala Vas nazor, jsem narozena 6/1977, prvni teh bez IVF v 39 letech, otehotneni okamzite ale plod mel CF, preruseni teh v 32 tydnu,

pote jsem absolvovala 6 stimulaci (gonal, Nosifol) s vysetrenim karyomapping, terminy stimulaci 1/17 4/17,9/17,1/18,4/18,10/18.pocet odebranych oocytu/vysetr zdravych embrii 20/4, 32/1, 17/0, 15/1 (ale 2x biopsie), 20/1 mozaika, 9/dve petidenni, cekam na vysledek.

behem posledni punkce byla odstranen I polyp.

doporucil by jste dalsi stimulaci ( snasim dobre, ale jaka jsou zdravotni riziik pri takovem poctu. jaky je VAs nazor na pocet stimulaci?

z prov duvodu lab bych musela brat Norethisteron pro zkraceni cyklu, zaroven by neprobehl ani jeden cyklus bez zasahu. ma toto vliv na mozny vysledek stimulace? (posl. menzes tedy po zakroku jen spineni) nebo mam radeji vyckat dalsi mesic aby se vajecniky zregenerovaly (i zde budu muset zkracovat cyklus). lekar tvrdi, ze vajecniky jsou v klidu.

moc dekuji za nazor.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
rada bych znala Vas nazor, jsem narozena 6/1977, prvni teh bez IVF v 39 letech, otehotneni okamzite ale plod mel CF, preruseni teh v 32 tydnu,

pote jsem absolvovala 6 stimulaci (gonal, Nosifol) s vysetrenim karyomapping, terminy stimulaci 1/17 4/17,9/17,1/18,4/18,10/18.pocet odebranych oocytu/vysetr zdravych embrii 20/4, 32/1, 17/0, 15/1 (ale 2x biopsie), 20/1 mozaika, 9/dve petidenni, cekam na vysledek.

behem posledni punkce byla odstranen I polyp.

doporucil by jste dalsi stimulaci ( snasim dobre, ale jaka jsou zdravotni riziik pri takovem poctu. jaky je VAs nazor na pocet stimulaci?

z prov duvodu lab bych musela brat Norethisteron pro zkraceni cyklu, zaroven by neprobehl ani jeden cyklus bez zasahu. ma toto vliv na mozny vysledek stimulace? (posl. menzes tedy po zakroku jen spineni) nebo mam radeji vyckat dalsi mesic aby se vajecniky zregenerovaly (i zde budu muset zkracovat cyklus). lekar tvrdi, ze vajecniky jsou v klidu.

moc dekuji za nazor.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že zdravotní rizika jsou malá a prakticky stejná při 6 či 9 stimulacích. Spekuluje se o vyšším riziku rakoviny vaječníků a možná prsu - ani jedno ale podle mně známých údajů nebylo spolehlivě prokázáno.
Navíc těhotenství tato rizika snižuje
Osobně doporučuji raději mezi stimulace vždy vložit 1-2 cykly pauzu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jsem 12ty den po Ket 6ti denního emeya a test je negativní. Testuji mamatestem 10. Podle mých dosavadních zkušeností už by měl být alespoň duch.Chci se zeptat na Vaš názor zda je ještě možné, že se to neukázalo. A pokud ne tak jestli mohu vysadit léky abych mohla nenstruaci dostat co nejdřív ať to neprotahuju a případně mohli těšit další transfer. Samozřejmě že se před vysazenim léků poradim v pronatalu kde mi Ket dělali sama bych si to nedovolila, ale presto mě zajímá jak by jste mi radil vy mít mě v péči.Děkuju moc a hezký den přeji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně to opravdu "nedopadlo". Doporučil bych test ještě 1x v odstupu 1-2 dní opakovat. A léčbu vysadit až v případě jednoznačné negativity i druhého testu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
Lékař z ivf kliniky mě posílá na vyšetření prsou mamografem před dalším cyklem s Estrofemem, protože je mi 42 a ještě jsem neměla vyšetřená prsa.Nemám žádné bulky, atd., ani v rodině nemáme rakovinu prsu ani dalších ženských orgánů.Mám za sebou 4 ivf cykly(s mými oocyty), tak je to prý preventivní mamografické vyšetření.Nechci na něj chodit, zbytečně si ozařovat prsa, je možné to nahradit ultrazvukovým vyšetřením prsou?S prsy jsem nikdy nic neměla, kromě typické bolesti při PMS.Děkuji za odpověď.
V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prevenci rakoviny prsu je mamografie nezastupitelná. UZ vyšetření ji nedokáže plně nahradit. Nejsem si ale jist, zda je ve Vašem případě mamografie opravdu nutná. Riziko ozáření je nicméně minimální a nemusíte se ho obávat
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobrý den, dají se spermie, které jsou zamražené, po rozmrazení znovu zamrazit? Při IVF budeme mít nejspíše málo získaných vajíček, tak ať spermiemi "neplýtváme"? Další mít nebudeme. děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky to možné je, ale výsledek není jistý. Záleží na kvalitě spermií před a po rozmrazení. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, byl mi odstraněn vaječník a hrozí mi že přijdu i o druhý . Důvodem k odstranění byla dermoidní cysta . Je možné umělé oplodnění u ženy vez vaječníků ? Předem děkuji za odpověď.
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U ženy bez vaječníků je možné pouze umělé oplodnění s užitím vajíček anonymní dárkyně.
Neznám přesně Váš nález, ale v některých případech je možné před odstraněním vaječníku získat nějaká Vaše vajíčka, zamrazit je a užít pro umělé oplodněn v budoucnosti.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
je mi 38 let, s manželem jsme se od mých 30-ti let snažili o těhotenství. Po dvou letech jsme byli vyšetřeni, vše v naprostém pořádku. 3xIUI, asi 5x monitorovaný cyklus s podpořením ovulace. Pak v mých 34 letech IVF s dlouhým protokolem - hned úspěšný, máme zdravého syna. Pak opět dva roky snaha. 3xKET neúspěšně, IVF krátký protokol, KET neúspěšně, IVF dlouhý protokol - potrat v 8. týdnu, KET neúspěšně. Nyní se chystám na poslední pokus, AMH 4,2 měřeno před rokem. Mám dva dotazy - vzhledem k tomu, že jsem dvakrát otěhotněla jen při použití dlouhého protokolu, ráda bych ho podstoupila znova, ale nedoporučuje se u starších žen, proč? 2. dotaz - nenaznačuje to, že otěhotním vždy jen po dlouhém protokolu něco o příčině, proč nemohu otěhotnět přirozeně? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dlouhý protokol se u žen nad 35 let spíše nedoporučuje, protože je při něm blokáda vlastního cyklu hlubší a je-li ve vaječnících již nižší zásoba vajíček, stimulace může hůře fungovat.
Máte-li AMH 4,2 a opakovaně jste otěhotněla po dlouhém cyklu, opakoval bych ho.
O příčině neplodnosti úspěch jen dlouhého cyklu nic nevypovídá
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Hezké odpoledne pane doktore .
Chtěla bych se zeptat. V sobotu jsem podstoupila Kryoembryo transfer , (6denni HB), od večera mám tlaky v podbřišku a občas pobolívají vaječníky. Zaráží mě ty tlaky , není to hrozné, ale cítím to , vcera jsem mela 3x prujem , dnes se cítím dobře, tlaky cítím stále. Na test ještě nemám odvahu . Co to může znamenat?beru pouze utrogestan 1-0-1 a pred ovulaci ovitrelle 6500 jednotek. Myslíte, že je šance, že se KET povedl ? Děkuji Mia
Mia
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na test je ještě opravdu brzy.
Co je příčinou obtíží je na dálku těžké odhadnout. Teoreticky by mohlo jít o zánětlivou komplikaci nebo o cystu. Potíže ale nemusí nutně souviset s transferem.
Bez vyšetření nelze poradit. Obraťte se na svého lékaře
Šance, že KET "vyjde" je stále reálná
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Zapomněla jsem napsat , že zavadim utrogestan, děkuji
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore , včera jsem měla KET, před ovulaci jsem dostala kvasinky , pan doktor mi dovolil Canesten , mohu ho dál užívat? Neublíží to nějak embryu? Zapomela jsem se ho zeotat .Mazala jsem 3x denne , děkuji Z.
Zuzana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokud již nemáte obtíže a užívala jste alespoň 6 dní, Canesten vysaďte. Máte-li ještě obtíže nebo bylo-li podání kratší, ještě užívejte. Riziko pro embryo je minimální
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po prvním IVF. Bohuzel nedoslo k ET. Byl mi zjisten nizký AMH 0,2. Při OPU se odebralo 10 oocyst akorat žadný nebyl vhodny k oplození. Simulace probíhala krátkým protokolem Gonalem 300 jednotek a Centrotide. Chci se zeptat můžu hned v dalším cyklu na nativ nebo minimalni simulaci? Co byste ted doporucil? Děkuji moc za odpoved
janicka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na Vašem věku, na spermiogramu partnera a také na tom, zda ještě máte nárok na úhradu IVF ze zdravotního pojištění.
Máte-li ještě nárok na úhradu, tedy je Vám jistě méně než 39 let, doporučil bych v krátkém odstupu (vyžaduje pojišťovna) další cyklus s plnou stimulací.
Nemáte-li na úhradu nárok, zkusil bych cyklus s minimální stimulací pravděpodobně již hned po menses.
A je -li Vám výrazně přes 40 let zvažoval bych program darovaných vajíček
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, v úterý mám plánovaný ket , nakazila jsem se roupy , mohu použít vermox ? Bude to mít nějaký vliv ohledně uhnízdění nebo na sliznici ? Děkuji, hezky den
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Léčba před transferem by neměla mít   žádný negativní  vliv. Ovšem problém je doporučená druhá tableta po 2-4 týdnech, pokud byste otěhotněla. V časném těhotenství se Vermox spíše nedoporučuje.
Možná by tedy stálo za úvahu KET o měsíc odsunout
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Děkuji Vám za odpověď. Mám obavy z rakoviny , protože si říkám, jestli to není pro tělo moc. Mám 3 porody za sebou , a jeden potrat ( mifegyne) a nyní podstupovat ivf. Do toho naše známá.. M.
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Těhotenství zakončené porodem snižuje riziko výskytu většiny zhoubných nádorů.
Riziko  jednoho či několika málo IVF cyklů z hlediska vzniku malignit rozhodně není nijak dramatické,
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, podstoupila jsem IVF. Krátký protokol Gonal 250, luveris, orgalutran,ovitrelle.Ze 7 vajíček zůstala 2 oplodněná, obě vydrzely 6 den kultivace , prý nejlepší kvality. Je mi 33 let Hor.prof.v pořádku, manžel spermiogram horší, ale nic závažného. Vajíčka jsme nechali geneticky vyšetřit metodou pgs, obě jsou v pořádku.Já 2 děti mám přirozeně.Jsou léky co jsem měla nebezpečné?Všude na netu píší, že je Ivf nebezpečné,že zvyšuje rakovinu prsu nebo vaječníků. Nyní se chystám na KET, v pondělí byl utz , folikul 21mm , sliznice 10 , měla jsem si píchnout ovitrelle , ten jsem pichla o půl 1,nyní je středa, mám brát utrogestan0-0-2 ,v pondělí je plánovaný KET na 13.00,mám tedy KET naplánovaný správně? V letáku ovitrelle jsem četla, že ovulace totiž proběhne za 36 hodin.A hrozí prosím riziko , že embrya nepřežiji rozmražení?Všude čtu jen diskuze, ale raději bych chtěla názor i odborníka. Memu lekari také věřím,ale čím víc se to blíží,tím mám větší obavy.Dekuji
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
1) Dle mých znalost nikdo po 1 či 2 cyklech spolehlivě neprokázal vyšší riziko rakoviny prsu či vaječníků. Spekuluje se o možném riziku při opravdu mnoha neúspěšných cyklech.
2) Na našem pracovišti časování KETu pomocí Ovitrelle neužíváme - takže s tím nemám příliš zkušeností a doporučuji věřit zkušenostem daného pracoviště. V uvedeném postupu ale nevím zásadnější problém.
3) Riziko, že embryo po odběru buněk pro genetické vyšetření nepřežije následné zmrazení a rozmrazení je dle mých zkušeností cca 5% čili nízké.
MUDr. Jan Šulc
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,zitra me ceka punkce vajicek po minimalni stimulaci po IVF a vecer jsem mela teplotu 38 stupnu,po paralenu teplota klesla,ala pote opet stoupla a dnes rano 37,5 stupne. Nebude mit teplota vliv na kvalitu vajicek? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Určitý negativní dopad vyloučit nelze. Nemyslím, že by ale šlo o nějak zásadní ovlivnění. Obtížně se to odhaduje. Záleží především na příčině vyšší teploty.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,

velice Vas prosim o radu. Podstoupila jsem 2. cyklus IVF. A minuly tyden v sobotu 22. září jsem podstoupila embrii transfer jednoho čerstvého embria po pětidenní kultivaci.
V den transferu jsem měla endometrium 8,5.
Dnes jsem bohužel začala spojit (hněde, s kousky) a mam bolesti podbřišku jako na začátku menstruace.
V nemocnici mi dnes zjistili z krve HCG 57, ale endometrium pouze 5,5.
Prosím, je šance, ze těhotenství muze byt ještě prosperující?

Velice Vam dekuji za odpověď

Marcela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
7 dní po transferu je ještě brzy na dělání závěrů. Slabé krvácení není sice příznivou informací, ale stále ještě nemusí být vše ztraceno. Více řekne další stanovení HCG z krve a případně UZ vyšetření.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se zeptat ohledně IVF. Mám 3 děti přirozeně.(33) Manžel (43) by chtěl společné miminko , byl na spermiogramu, výsledky moc dobře nedopadly , doporučili nám IVF. Snažíme se 2 roky . Bojím se ale píchání hormonů a také se obávám rakovina. Přece jen už 3 děti mám. Známá podstoupila 2 ivf , po 12 letech měla agresivní typ nádoru (vajecniky)a za rok podlehla rakovině. Četli jsme různé články na toto téma, onkologove ivf neschvalují a jsou prý zásadně proti. Co myslíte vy? Jaký na to máte názor? Moc děkuji za Vaši odpověď, hezky den
Michaela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Neznám studii, která by jednoznačně prokázala zvýšení výskytu rakoviny vaječníků po IVF. Spekuluje se o riziku po opakovaně (5 a vícekráte) neúspěšných pokusech. Podle mne jeden nebo dva cykly žádné riziko směrem k onkologickým onemocněním nepředstavují
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,ceka me 1 IVF a jim hodne mlecnych vyrobku a piji vice mleka. nemuze to mit negativni vliv na kvalitu vajicek? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný efekt na kvalitu vajíček bych neočekával
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je mi 42 let, jsem po KETu v přirozeném cyklu, užívám pouze Utrogestan 0-0-2. Jsem sledovaná v mamologické poradně kvůli prodělané prekanceroze prsu(pokus o těhotenství mi tam schválili, ale Utrogestan se jim moc nelíbil, mám ho používat co nejkratší dobu, jak to jde.) Chtěla jsem se zeptat, zda užívání Utrogestanu opravdu zvyšuje riziko rakoviny prsu. Za poslední rok je to již můj 3.KET, dva předešlé bohužel skončily oba potratem, tak se bojím, jestli tyto hormonální výkyvy nejsou škodlivé a jestli nemám Utrogestan vysadit dřív, vím, že někde ho vysazují již po pozitivním TT a někde po potvrzení srdeční akce. Neměla jsem odvahu zkusit KET zcela bez hormonů, ale teď se stresuji, že si Utrogestanem něco spustím. I v tisku se teď pořád píše o tom, jak IVF zvyšuje riziko rakoviny prsu, ale to se snad netýká KETu pouze s gestageny, ne? Myslíte, že můžu Utrogestan vysadit už v 8.týdnu po potvrzení srdeční akce nebo je to zbytečný risk? Moc Vám děkuji za odpověď.
Katka Dvořáková
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.

Obavy z užívání Utrogestanu jsou zcela zbytečné. Jde o přirozený hormon progesteron, kterého bude Vaše placenta v případě otěhotnění produkovat mnohonásobně více. Lékařům z mamologické poradny nerozumím - pokud schválili těhotenství, nemohou mít žádné námitky vůči Utrogestanu!! Osobně bych s ohledem na předchozí potraty dávku i zvýšil. Užívat doporučuji minimálně do zmíněného 8. týdne

Pokud má vůbec  IVF vztah ke vzniku rakoviny prsu, jde pouze o cykly se stimulací.

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktrore, podstupuji IVF a užívám utrogestan vaginálně (ráno a večer) a zítra odpoledne mám jít na transfer. Měla bych si třeba změnit podání ústně, abych zamezila výtoku přebytečného léku před tím vyšetřením? Děkuj moc
vivian
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pokračujte dále v doporučeném způsobu užívání.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den. Chci se zeptat,je v současnosti možné,aby se z darovaného neoplodněného vajíčka odstranila DNA dárkyně a nahradila DNA příjemkyně,která nemá vlastní vajíčka a zároveň děloha pozitivně reagovala na uměle dodavané hormony a teprve pak oplodnilo? Nebo je to až hudba budoucnosti.
Děkuji
Petra K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podobně jako u klonování jde o hudbu budoucnosti. A i kdyby se tento postup někdy podařilo zavést do praxe, nebude úspěšnost vysoká, manipulace s vajíčky bude spojená s řadou rizik a  jistě půjde o léčbu extrémně finančně náročnou
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
máme s přítelem za sebou neúspěšný pokus IVF . Já - 40let, AMH 2, gynekologické i genetické vyšetření v pořádku, přítel 45let - spermiogram na jedničku.
První IVF - krátký protokol, stimulace Menopurem, odebráno 7 vajíček,oplodněna 4, žádne nedošlo do stadia použitelného k zavedení. Nyní se chystáme na druhý pokus, doktorka nás přesvědčuje k dlouhému protokolu, zřejmě abychom udělali "něco jinak". Já se však všude dočítám, že dlouhý protokol je vhodný pouze pro mladé ženy s dostatečnou ovariální zásobou. Prosím o Váš názor, předem děkuji - otázka upravena poradcem
Alexandra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně bych dlouhý protokol  spíše neplánoval. Tím ale není řečeno, že by to s ním  při uvedené hodnotě AMH nemohlo vyjít
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,pred 8tydny jsem podstoupila revizi kuli zamlklemu tehotenstvi po IVF.Nasadila jsem si s manzelem 3mesicni kuru doplnkem stravy PROTECT od RAMISSIA, 2-0-2 tbl obsahuje lapaco cervene,oresak cerny,berberin,pelynek pravy,kozinec blanity,bromelain,peprovnik cerny,lekorice lysa,moringa olejodarna,jeto na vycisteni tela od parazitu a skodlivych latek. V polovine zari chceme podstoupit minimalni IVF,nebude pri stimulaci vadit uzivani PROTECTU? nebo radeji vysadit? dekuji moc za odpoved.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně podobné doplňky stravy příliš nedoporučuji.  Za mne bych určitě doporučil vysadit.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
Jak moc vadí, když měl manžel ejakulaci zhruba 1-2 měsíce před ivf. Je lepší mít "cerstvejsi" spermie? - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemělo by to podle mne nijak vadit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, absolvovali jsme s manzelem jiz 2x ivf. Poprve provedena metoda PICSI, avsak 3.den se embria prestala vyvijet - ze čtyř vydrželo pouze jedno do 5. dne kultivace. Při druhém ivf použita metoda ICSI a MACS - 3. den tři embria, do 5. dne nic. Hodnoty spermiogramu z posledního ivf jsou: koncentrace:56,9mil/ml, celkový počet:130,87mil/ml,rychle progresivní: 29%,pomalu progresivní 38%,neprogresivní 8%,nemotilní: 25%,celkem progresivní: 67%, celkem motilní: 75%, index motility: 171. Morfologie: normální spermie: 0,5%,defekt hlavičky:100%,defekt střední část:17%, defekt bičíku:5%.
Rádi bychom absolvovali 3.ivf. Jakou metodu pro manžela byste prosím doporučil?
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Lze zvážit kombinaci MASC a PICSI.
A nejspíše bych před tím doporučil  vyšetření DNA fragmentace spermií, aby bylo jasnější, co vůbec můžeme od užití vlastních spermií očekávat.
A konečně by možná stálo za pokus oplodnit část vajíček spermiemi partnera a část spermiemi dárce. To nám nejlépe ukáže, nakolik je problém ve spermiích a nakolik třeba i ve vajíčkách
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, radi bychom s manzelem absolvovali 3. ivf. V prvním ivf cyklu jsem mela kratky protokol, stimulace probehla Gonalem 175j-odebrano bylo 12vajicek z toho 9 zralych, do tretího dne 4 embria v poradku. Při druhém ivf byl dlouhy protokol - stimulace menopurem 300j - odebrano 12 vajicek z toho 8 zralych, avsak do 3. dne jen 3 v poradku. Jaky postup byste prosim zvolil nyni? Je velky rozdil mezi Gonalem a Menupurem? Je mi 32 let, z prvniho ivf mame zdraveho syna, hormonalni profil mam zcela v poradku. Predem moc dekuji za odpověd.
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den. 
Opakoval bych stimulační protokol, který vedl k otěhotnění.
Gonal obsahuje pouze hormon FSH, Menopur LH a FSH.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, jsem po transferu, úspěšně...ale kombinací Utrogestanu, Estrofemu, bohužel Stilnoxu pro silnou nespavost, a osamělosti na nemocenské rizikového těhostenství pozoruji úporné deprese, které mi kalí radost z miminka. Je to takto, aspoň medikamentózně možné, abych alespoň vypátrala příčinu? Děkuji
Lucieee
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Estrimax a Utrogestan deprese prakticky nikdy nezpůsobují. Vliv Stilnxu, obzlváště, je-li dlouhodobě užíván, bych nevylučoval. Více ale může říci  jedině odborník - psychiatr. Určitě jeho pomoc vyhledejte
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, 27.8. jsme byli na první konzultaci s tím, že mi pan doktor dělal vyšetření kudy se dostanou k vaječníkům. Manžel říkal že to byla pěkně velká jehla.. ale teď k dotazu. Druhý den po vyšetření jsem začala špinit s tím že i další den ale bylo to silnější, spíše už krvácení s kousky. Volala jsem na kliniku kde mi řekli, žr jestli to má čistě červenou barvu ať začnu s užíváním. (MS měla dorazit až za týden) jenže po dalších dvou dnech a tím pádem po dvou dnech užívání HA krvácení úplně vymizelo. Je tedy možné že se nejednalo o MS a já tím pádem jsem začala brát prášky špatně a tím celý cyklus následné stimulace oddálím? :( moc děkuji za odpověď
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Netuším, o jakém vyšetření píšete. Žádná jehla se při vyšetření běžně neužívá
Pokud jste začala užívat hormonální antikoncepci, je běžné, že krvácení skončí dříve. 
Na dálku více neporadím
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, pane doktore,
chtěla bych se Vás zeptat na Vas názor ohledně ivf
Jsem bez vejcovodů. 2x GEU

1. Ivf gonal 225j, cetrotide, ovitrelle,decapeptyl-získáno 8 oocytu 7 oplodněno. Do druhého dne zůstalo poze jedno. Zavedeno 5 den-7tyden potrat

2.ivf mám za sebou první aplikaci menopuru 300j. Další dny mám 225j menopuru. Asi 7 den orgalutran.

Mam obavy zda je ten menopur nakonec vhodny, není první dávka opravdu vysoká?

Měla jsem raději zvolit opět gonal +Luveris, ktery u 1.ivf chyběl?

Dekuju za Vas nazor a Vaše zkušenosti s Menopur atd..


Tereza
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nemám dostatek informací (Váš věk, hormonální hladiny, gynekol. nález, průběh první stimulace, aj).
Těžko proto radit. Doporučuji důvěřovat Vašemu lékaři. Dávka není až tak neobvyklá. Lékař od ní pravděpodobně očekává zisk většího počtu vajíček
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Doplním věk, mě je 26let a partnerovi 32let Lenka
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
O miminko se snažíme s partnerem 4,5roku. Od dubna tohoto roku chodíme na kliniku, kde byl zjištěn špatný spermiogram, já bych měla být zcela v pořádku, vše se děje sponntane a pravidelně. Proto nám byla doporocena návštěva u androloga. Spermiogram bývá v těchto hodnotách, počet 5mil., Pohyblivost 8%, živé spermie 40% ,morfologie pod 1. Partner užíval třikrát denně pentomer retard, 1*clostylbegyt, 2*folandrol,zinek,selen,E4000, macu. Po tenhle 3mesicni léčbě, jediné zlepšení v pohyblivosi,, která byla před tím 8% a tento měsíc 20%, a o 5% více živých spermií. Morfologie se bohužel nespravila vůbec ani počet. Nyní ma partner užívat 2*týdne Ovitrelle a každý den Anastrozol mylan. Poslední sance, na zlepšení pak už jen Ivf, ale bohužel s touhle morfologii to nevypadá nejlepe.Doporučil byste mi prosím co by pro nás bylo vhodné jaké metody použít při Ivf při takto špatném spermiu, nebo pokud znáte nějaký přípravek pro zlepšení morfologie spermií. děkuji za odpověď
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V rámi IVF bych doporučil oplozování vajíček metodou PICSI, při horší pohyblivosti ICSI.
Žádný přípravek, který by zlepšil morfologii spermií, bohužel neznám
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,
jaky je váš názor na létání v časném stadiu tehotenství? Zvazuji trihodinovy let 3 tydny po embryotransferu.
Dekuji za odpoved.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V časném těhotenství let nejspíše nevadí. Ale několik dní po transferu bych let spíše nedoporučil. Jde o to, abyste měla pocit, že jste pro pozitivní výsledek udělala maximum
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, podstupovala jsem ivf s darovaným embryem. První dva pokusy se zamraženými embryi nevyšel, nyní mám od soboty zavedené čerstvé embryo. Jde mi o to, že ve všech případech jsem dostala diphereline, pak v určitých dnech estrofem, kys. listovou a utrogestan, do této chvíle tomu rozumím, čemu ale nerozumím je, že cca pět dní před et jsem si píchala jeden ovitrelle, den před et druhý ovitrelle a ted čtyři dny po et, třetí ovitrelle. Nikde jsem se ale nedočetla, že by takový postup byl. ještě den po et jsem dostala decapeptyl. všude čtu, že ovitrelle je na ovulaci, ale že by se takto hojně píchal při ivf s darovanými embryii, jsem se nedočetla. bojím se, zda ten neúspěch není právě v tom, že si k tomu všemu pícham ještě ovitrelle, když svoje vajíčka nepoužiji a mám v sobě diphereline. Děkuji za odpověď
Renata
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ovitrelle kromě spuštění ovulace povzbuzuje činnost žlutého tělíska. Právě pro to ho pravděpodobně Vaši lékaři doporučují
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, před dvěma měsíci jsem neúspěšně podstoupila IVF. Žádně embrio nevydrželo do 5. dne kultivace. Odebrali mi celkem 12 vajíček, z toho 8 zralých, 5 se oplodnilo, do 3. dne 2 embria v pořádku, 5. den již nic. U manžela špatný spermiogram – morfologie 0,5, ostatní hodnoty v pořádku. U mě byl zvolen dlouhý protokol. Hormonální vyšetření před IVF jsem měla zcela v pořádku, užívala jsem od 16DC proveru, následně od 23DC píchala diphereline, pak 1DC Menopur po pár dnech navýšen na 300j. Metody ISCI, MASH. Prosím jaký postup byste doporučil dále, popřípadě kdy je nejvhodnější IVF opakovat? Předem děkuji za odpověď

Katka K
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Další IVF pokus doporučuji opakovat v odstupu několika měsíců, v závislosti na nálezu u partnera -viz dále. Zkusil bych jiný typ stimulace - nejspíše krátký protokol s antagonisty či s agonisty. Více o protokolech viz. event. https://www.gest.cz/stimulacni-protokoly
Problémem je asi opravdu nález u partnera. Zvážil bych vyšetření u androloga o pokus o zlepšení.  Asi by bylo i na místě doplnit vyšetření fragmentace DNA. Byl-li by výsledek nepříznivý a andrologická léčba nepřinesla úspěch,  nelze vyloučit ani nutnost užití spermií dárce.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, moc prosím o radu, s přítelem máme za sebou první neúspěšně ivf. Moje tělo špatně reagovalo na stimulaci. Pan doktor navrhuje další ivf opakovat již za 3 měsíce, dokud jsou vaječníky ještě aktivní z předchozích hormonů. Souhlasíte prosím s tímto názorem, že by 2. ivf v tak kratké době mohlo být úspěšnější? Po ivf jsem odmenstuovala a další MS přišla až 37DC, přestože mentruaci mám jindy pravidelně po 27 dnech. To my přijde spíš jako by mě tělo odpočívalo než než by ho stimuace nějak „nakopla“. Moc Vás prosím o názor. Zdraví Nikola.
Nikola
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Osobně si nemyslím, že by v odstupu 3 měsíců vaječníky reagovaly lépe než třeba za půl roku. Nicméně opakování IVF cyklu po 3 měsících je běžný postup, pokud se snažíme vše maximálně urychlit. Důležitý je samozřejmě Váš věk. Je-li Vám výrazně přes 35 let, je opakování co nejdříve jistě rozumné
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, plánujeme cca po 2,5 letech opět zkusit IVF. Je dobré znovu odebrat krev na hormonální profil a AMH? Máme jedno dítě po IVF, mi je 34 let. děkuji
Hana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Podle mne je odběr hormonálního profilu včetně AMH určitě vhodný
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, je metoda MACS vhodná i při použití zamražených spermii? O kolik cca % je tato metoda úspěšnější, než když ji centra nepoužívala. Hradí ji pojišťovna? děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Metodu MACS je dobré užít k výběru kvalitních spermií před mražením. Podle mého názoru  ji lze užít i u zamražených vzorků-  ovšem záleží na kvalitě a množství zmrazených spermií
Vylepšení úspěšnosti se odvíjí od toho, k čemu spermie užíváme. Do úvahy při tom přichází IUI, IVF, IVF-ICSI, IVF-PICSI. Spolehlivé odhady navýšení úspěšnosti u jednotlivých postupů neznám, odhaduji to v řádu procent, nikoli desítek procent.
Pojišťovna metodu MACS nehradí
MUDr. Jan Šulc