Poradna gynekologa MUDr. Jana Šulce

Poradna

Ilustrační snímek

Na otázky odpovídá

MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Každý šestý pár má dnes problémy s početím, na vině jsou ženy i muži. Na otázky týkající se léčby neplodnosti vám odpovídá MUDr. Jan Šulc z Centra reprodukční medicíny GEST. Pomozte bourat společenská tabu v této oblasti.

Nejvíce se ptáte

Poraďte se také

Poraďte se také


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.

*Označené položky jsou povinné.

Umělé oplodnění
dobrý den, ráda bych se zeptala na umělé těhotenství, jestli skrze něj je větší naděje na zdravé (nepostižené dítě), myslím z důvodu výběru spermie. Je prováděn nějaký screening? Jakým způsobem ve zkratce se vybere mužská pohlavní buňka? děkuji
Matylda
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Standardní IVF program nepřináší vyšší šanci na porod zdravého dítěte. Výběr spermie je buď na přírodě (spontánní oplození ve zkumavce) nebo embryolog dle vzhledu (ICSI). Určitý speciální výběr spermie umožňuje jedině metoda PICSI - ale ani ta nezaručí, že se vybere spermie, která je na 100% v pořádku.
Je také možno provést preimplantační genetický screening embryí. To je ale metoda hodně drahá a jen ve vybraných případech ji hradí pojišťovna.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je mi cerstvych 39 let a podstupujeme posleni minimalni IVF,ziskano 8 oocytu,doporucena genetika u embryi. Manzel ma velmi spatny spermiogram. Nakonec zustaly do 6 dne jen 2 embrya,ty se ted testuji. V minulem IVF zavedeno embryo 5 den bez testovani,potvrzena gravidita,ale v 8TT zamlkly potrat,dle vysetreni po revizi,trizomie chro. X a trizomie chro.15. Doporucil by jste zavest embrya take az po testovani? Stejne pokud embya nebudou kvalitni,nedoslo by zrejme ani k uchyceni v deloze? Chapu to dobre? Dekuji moc.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Genetické vyšetření embryí považuji za vhodné. Chybný počet chromozomů může bránit uchycení embryí nebo i v případě otěhotnění může vést k potratu, případně k vzniku vrozené vady.
Je ale pravda, že embrya neumíme "opravit". Pouze vybíráme .
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, budu užívat Femaru při minim. stimulaci v dávkách 2-1-2 na 5 dní. Docela mě začlo děsit dávkování, četla jsem ,že některým ženám začaly vypadávat vlasy. Prosím jakou mají zkušenost vaše pacientky s tímto lékem?(Uživala jsem i Clostil, ale na tem jsem nereagovala.)děkuji
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Femara je obvykle i v uvedené dávce dobře tolerovaná
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
snazim se porozumet, je tedy rozdil mezi ET,kdy se logicky prenasi v cyklu kdy se stimuluje a KET (I kdyz embria prirpavena jsou), kdy z nejakeho duvodu neni doporucene prenaset v cyklu, kdy se stimuluje? omlouvam se jeste jednou za mnozstvi dotazu o vikendu, bohuzel do zitra musim jit jasno. velmi dekuji.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V cyklu se stimulací jsou hormonální hladiny vysoce abnormální.  Ty mohou negativně ovlivnit přípravu děložní sliznice na uchycení embrya. To je jedním z  důvodů nižší šance na úspěch. Běžně ale tuto nižší šanci vyrovná vyšší úspěšnost  zavedení čerstvých embryí oproti těm zmrazeným a následně rozmrazeným.
Výše uvedené podporuje vysoká úspěšnost programu darovaných vajíček v synchronních cyklech - kdy čerstvé embryo přenášíme do dělohy ženy, která nepodstoupila stimulaci.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, jeste jednou, moc dekuji za okamzite reakce, ja se moc omlouvam, ale dostavam protichudne informace. podle Vaseho nazoru tedy neni mozne, doporucene, provest KET v tom samem cyklu kdy byla provedena stimulace a punkce. rozumim dobre? moc dekuji
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží vždy na zkušenostech daného pracoviště a na řadě jiných okolnost - např. kolik kvalitních vyšetřených embryí je k dispozici. Já osobně bych na základě svých zkušeností transfer kryoembrya v  cyklu se stimulací spíše nedoporučoval. Rozhodně to ale neznamená, že by při něm nebyla šance na úspěch. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
dekuji za rychlou odpoved. nebyla jsem presna, resim dve varianty; transfer zamrazeneho PGD embria tento mesic (posledni stimulace v lednu) nebo jeste jednu stimulaci -zacatek stimulace tento mesic, (gonal dobre snazim, po tolika cyklech mam vyzkouseno) a v tom samem cyklu zavedeni zkontrolovaneho pres PGD embria z predchazejich cyklu. odpunktovane vajicka bych nechala vysetrit pres pgd a nechala bych pripadne na dalsi tehotentsvi. ztratila bych tedy jenom jeden mesic. jen me zarazi, ze v drivejsich cyklech, kdyz jsme diskutovali dalsi postup, mi byla doporucena pauza mezi stimuaci a transferem 2 mesice a nyni pani doktorka rika, ze je mozne udelat transfer v tom samem cyklu co stimuluji a ze na vysledek (uspesnost tehotenstvi) to nema vliv. kdybych mela cekat 2-3 mesice po stimulaci na transfer, stimulovat uz nebudu a budu se spolehat ze mam dostatek embrii na uspesne tehotenstvi. dekuji za nazor.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den ještě jednou.
Plánovat kryoembryotransfer lze podle mne hned v dalším cyklu po tom se stimulací. Pro pauzu nevidím důvod. Tu je třeba zvažovat mezi cykly se stimulací a odběrem vajíček.
Další viz předchozí odpověď
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
jen pro upresneni, v kazdem pripade budeme vkladat zmrazena pgd zkontrolvoana embria, ted jde jen o to, jeslti je lepsi vkladat v cyklu kdy bych stimulovala (asi vysokymi davkami gonalu) nebo stimulaci jiz nedelat a soustredit se na pripravu transferu, kdyby to melo mit vliv na uspesnost transferu. moc dekuji za nazor.
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Kryoembrya bych doporučil zavádět v jiném cyklu než v tom, kdy proběhne stimulace a odběr vajíček. V tom cyklu bych ale zvažoval zavedení 1-2 embryí čerstvých
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
rada bych se zeptala, zda by jste doporucil transfer v cyklu kdy se stimuluje (mam z predchazejicich cyklu zamrazena pgd zkontrolovana embria, ktera bych mohla vkladat) nebo by jste po stimulaci par mesicu pockal na zklidneni organismu a vajecniku. o dalsi stimulaci (osme) uvazuji abych mela dostatek embrii pro dve deti. tlaci me cas, ale samozrejme udelam to co zvysuje sance na tehotenstvi. je rozdil uspesnosti transferu v stimulovanem cyklu a v "prirozenem cyklu"? sliznici a vse ostatni mam v poradku jen jsem 77 rocnik, po jednom spontanim tehotenstvi ukoncenem pro CF. moc dekuji za Vas cas a nazor. - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Na našem pracovišti máme dlouhodobě vyšší úspěšnost po zavedení čerstvých embryí než u kryotransferů. Ne o mnoho, ale o pár procent jistě. Z literatury vím, že tomu tak není ve všech centrech, ale ve většině ano.
Doporučil bych, pokud o další stimulaci uvažujete, ji neodkládat. Na "zklidnění těla a vaječníků" stačí podle mne jeden cyklus. Jedno nebo dvě embrya bych doporučil zavést čerstvá, zbytek analyzovat
MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore je mi 38 a vysly nam vysledky z genetickeho vysetreni embrya ve stadiu hatchujici blastocysty 6 den kultivace 70-80% mozaika. Je embryo vhodne k transferu? Dekuji.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Embryo pravděpodobně příliš vhodné k transferu není, ale záleží také na tom o jakou mozaiku přesně jde. Vše by s vámi měl podrobně probrat genetik
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore pristi tyden nas ceka punkce po minimalni IVF,pritel ma spatny spermiogram,posledni 3miliony a pohyblivost 0. A 60% poskozeni fragmentace DNA hlavicky spermii. Jakou by jste doporucoval sexualni abstinenci pred odberem vzorku? Minule jsme mely necele 4 dny abstinence.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Více než 3-4 dny sexuální abstinence nemají podle mne smysl.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore.
mam prosbu, z pgd nam vysly nasledujici chromozomove abnormality: 1 embrio: -12 v mozaice, druhe embrio: -13,-22 v mozaice, treti embrio: -1q31.3.qter v mozaice. po konzulstaci s genetikem, je mozne vkladat, ale v pripade, ze je abnormalita v embriu tak s zivotem neslucitelne, tedy vyvoj by byl v tomto pripade ukoncen samovolne v 1. trimestru. nikdo mi ale nebyl schopen rict s jakou pravdepodobnosti byva mozaika opravdu v embriu (chapu, ze je mozne, ze je embrio zdrave). existuje nejaka statistika? mate s tim zkusenosti.? jde o to, zda je spise neobvykle, ze by nebyla i v embriu,(nicmene ne vyloucene), nebo je sance 50 na 50. nebo je vetsinou jen v bunkach mimo embori. tedy je realna sance na zdrave dite. resim, zda jit na dalsi bohuzel 7 stimulaci nebo vlozit tyto embria. tlaci me cas. dekuji marketa
jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na tom, kolik bylo analyzováno buněk. Z toho lze odhadnout pravděpodobnost poškození/nepoškození embrya. Ale jen odhadnout.  Tento odhad Vám  může poskytnout jen genetik
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je 4 denni pohlavni abstinence pred IVF dostacujici? Pritel ma malo a snizenou pohyblivost a morfologicky spatne spermie. Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Ano, jistě je to postačující abstinence
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, a může být důvodem pro podávání clexanu nebo jiného léku na ředění krve, i třebas opakovaný neúspěch po transféru embya? Může lék na ředění zdravé ženě v ivf uškodit? Bylo mi řečeno, že pomáhá primárně s prokrvením sliznice. Děkuji.
Amalka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
Clexane v nízkých dávkách by ženě neměl při IVF ublížit.  Zda ale pomůže, není podle mých znalostí jisté

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění
Dekuji za odpoved. Jeste k te genetice embrya, vyplati se delat i u jednoho, pripadne dvou embryi, kdyz vyskedkem kazdeho cyklu je jen jedna nebo dve blastocysty? Nebo je lepsi nashromazdit vice embryi z vice ivf cyklu, a pak je teprve poslat na genetiku?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc

Dobrý den.
U 1 nebo 2 blastocyst bych se spíše přikláněl k nashromáždění většího počtu embryí. Problémem je ale nutnost rozmrazení a opětovné zmrazení

U 3 a více embryí bych byl pro analýzu bez čekání na další embrya

MUDr. Jan Šulc

Umělé oplodnění

Dobry den, dekuji za rychlou odpoved, kotvicnik (tribulus) tedy ihned vysazuji a ano, chtela jsem napsat FSH, TSH uz mam v norme. Tou klasickou plnou stimulaci myslite navyseni menopuru a nebo uplnou zmenu leku? Vyplatil by se vubec plny IVF v mem veku? Genetiku tedy ano, ale bylo by treba shromazdit vice embryi z vice cyklu. Chapu to dobre? Doporucil byste neco pro uspesnejsi uchyceni embrya (darovane zatim nechci)?
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Plnou stimulací mám na mysli vyšší dávky Menopuru v kombinaci s agonistou GnRH - tedy tzv. krátký protokol s agonistou.
Při hladině FSH  17 (šlo-li o odběr mezi 2. a 5.dnem) je ale šance na úspěch IVF programu s vlastními vajíčky obecně nízká. Plná stimulace má sice o něco vyšší šanci na úspěch, ale zdaleka ne tak vysokou jako kdyby hladina FSH byla normální. As to opravdu není "cost effective" (výhodné při zvážení finanční stránky).
Ke zlepšení uchycení embrya lze zkusit speciální transferové medium Embryoglue a případě asistovaný hatching
A přeci jen zvažte program darovaných vajíček - šance na úspěch je cca 10x vyšší
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den, muze se pichat clexane pred ET jako prevence? Nebo az po ET? Nemam zadnou anomalii.
Amalka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Clexane se může podávat i před ET. Měl by pro to ale být důvod
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dekuji moc za rychlou odpoved, dnes pres den manzel teplotu kolem 37,1-37,3. Podala jsem preventivne Paralen tbl. Ani tahle teplota neovlivni spermiogram? Dekuji.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
K ovlivnění by při této teplotě nemělo dojít
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,jsem 7 den cyklu stimulace minimalni IVF a oba ja i manzel jsme nachlazeni,kasel a bolest v krku. Muze to ovlivnit kvalitu vajicek a odber spermatu? Manzel uz tak ma velmi spatny spermiogram? Dekuji moc.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U partnera by mohlo mít vliv jen dlouhodobé (týdny) onemocnění nebo akutní nachlazení s vysokými horečkami.
U Vás by mohl nastat problém s anestézií. Kvalita vajíček by neměla být běžným nachlazením nějak zásadněji ovlivněna
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, muzu kombinovat mini IVF stimulacni leky (denne 150 Menopur + 5 dni po 3x50 Clostilbegyt) s doplnkem stravy jmenem Tribulus terrestris (tzv. kotvicnikem zemnim)? Nemohlo by to mit negativni vliv na stimulaci? Je mi 42, a planuju 3. mini IVF (prvni dva pokusy bohuzel neuspesne)?

U druheho cyklu jsem mela 3 vajicka z cehoz po PK byla jedna spatna morula, a 2 blastocysty, bohuzel vhodna k transferu pry byla jen jedna. Nechytla se. CAR nechce delat zadne doplnkove testy ani menit stavajici protokol, pry pro me lepsi neni. Jine leky nez ty zminene vyse jsem nebrala. Nemelo by cenu udelat nejake testy embrya nebo me, jestli tam neni jeste jiny problem nez jen muj vek? (TSH 17, LH 8, AMH 0.8)
Martina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Při stimulaci v rámci IVF programu kombinaci s podobnými bylinkovými přípravky nedoporučuji. O vzájemné interakci je velmi málo informací a nelze vyloučit ani negativní efekt.
150 iu Menopuru není právě minimální stimulace, ale  lze zvážit vyšší dávky, čili klasickou plnou stimulaci.
Pokud jde o hormonální testy, hladina TSH 17 je pravděpodobně hodně nad normou (záleží na jednotkách) - signalizující poruchu funkce štítné žlázy a vyžadující léčbu. Nespletla jste TSH a FSH ? 
Test embrya, tedy screening aneuploidií = výběr embrya se správným počtem chromozomů, provést lze - chtělo by to ale více embryí. Problémem je také velmi vysoká cena.
Řešením s výrazně vyšší šancí na úspěch by bylo užití darovaných vajíček
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den. Chci se zeptat, do kolika let je možné darovat vajíčka. Na Vašich stránkách píšete, že do 34 let. Když mi je 34 mohu ještě darovat, nebo se to počítá jen do 34 narozenin? Děkuji za odpověď. Kateřina.
Kateřina
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den
Darovat vajíčka lze do 35. narozenin.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore je mi 38 a v breznu jdeme na posledni IVF. Posledni 2 mesice jim casteji soju a tofu, nemuze mit soja negativni ucinky na plodnost? Dekuji.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Žádný  negativní dopad pojídání soji a tofu, pokud kromě toho jíte i běžnou stravu, bych neočekával. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore, chtela bych se zeptat, jaky mate nazor na odbery krve behem stimulace ivf cyklu pro lepsi kvalitu vajicek? Popripade jestli tyhle odbery provadite ve vasem centru?
Alena
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Nevím, jaké odběry máte přesně na mysli. 
Jde-li o stanovování hormonálních hladin, většina podle mne nemá význam, některé v období kolem odběru vajíček, ano. Ty v některých případech provádíme, ovšem ne vždy. Ovšem nejde přímo o zlepšení kvality vajíček, ale o upřesnění postupu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, máme s manželem po 4 neúspěšných ivf cyklech, byly nám doporučeny darované spermie. Je možné si v ČR jako dárce vzít rodinného známého? Samozřejmě za písemného souhlasu všech zúčastněných. Předem děkuji za odpověď.
Simona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Darování spermií musí být v ČR anonymní. Známého užít nelze
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, při 1.IVF jsem měla krátký protokol - stimulace Gonalem 175j - odebrano 9 vajíček, do 3.dne vydržela 4 vajíčka, do 5.dne jedno. 2.IVF dlouhý protokol - stimulace Menopurem - napřed 150j, v polovině stimulace zvýšeno na 300j - odebrano 9 vajíček, do 3. dne 3 vajíčka, do 5. dne žádné. 3.IVF krátký protokol - stimulace Gonalem 200j - odebráno 6 vajíček, do 3. dne 2, do pátého dne žádné. Prosím jaký následující postup byste doporučil? Je mi 33 let, z prvního IVF máme syna, hormony: FSH 11,28, LH 7,80. Je tady v těch hodnotách problém?
Katka K.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Jde-li o tzv. bazální profil, tedy odběr krve mezi 2. a 5. dnem cyklu, je hodnota FSH hraničně vyšší, což může signalizovat počínající problém s fungováním vaječníků. Určitě bych zvažoval vyšetřit hladinu AMH.
Neuvádíte, zda šlo o krátký protokol s agonistou či s antagonistou. Neznám spermiogram, nevím, zda byla vyšetřena fragmentace DNA ve spermiích. Nevím také, zda máte vyšetřen prolaktin a funkci štítné žlázy. Takže poradit je těžké. 
Je obtížné posoudit, je-li "vina" na straně vajíček, spermií či je oboustranný. Někdy v podobných situacích doporučuji oplodnit část vajíček spermiemi dárce. Vzniklá embrya si nemusíte nechat zavést, mohou se zmrazit a zůstat jako poslední rezerva. Do jisté míry nám to může osvětlit, kde je problém.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Mám po nezdařeném IVF a ze 12 folikulů bylo 10 zralých vajíček. Z oplozených zůstalo 6 a v 6 dnu se přestala vyvíjet. Mám dotaz, zda to mohlo být díky krátké stimulaci, kterou jsem měla pouhých 7 dnů (krátký protokol Gonalem). Pan doktor z jiného centra mi totiž řekl, že stimulace by měla trvat minimálně 11-12 dní. Jen dopíšu je mi 38 let a jsem naprosto v pořádku. Děkuji za odpověď a přeji krásný den
omerta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
7 dní stimulace je relativně krátká doba. Ale záleží na tom, co přesně se rozumí dobou stimulace. Nejčastější průběh je: První 1-2 dny cyklu bez léčby, pak 6-11 dní podávání injekcí, 1 den bez medikace a odběr vajíček průměrně v 13. den. Obvyklé rozmezí  pro odběr je 11. -16. den cyklu
Každá žena reaguje na stimulaci jinak a i jednotlivé cykly se od sebe liší. 
Byla-li vajíčka zralá, byla stimulace pravděpodobně provedena správně.
Obávám se, že problém může být ve Vašem věku. Všechna vajíčka máte v sobě od narození, žádné nové nevzniká, a jejich kvalita se bohužel každým rokem snižuje.
Je třeba se obrnit trpělivostí. Je reálná šance, že při další stimulaci  (protokol bych upravil se snahou o  alespoň mírné prodloužení stimulace) se odebere "to pravé" vajíčko a otěhotníte
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je mi cerstvych 39let a manzelovi 37,jsme uz samoplatci,a manzeluv spermiogram posledni pred 3dny pocet 2,4 milionu,pohyblivost 0,chtely jsme podstoupit posledni minimalni IVF,ale jestli s takovym spermio to ma vubec cenu? 2 roky se leci u androloga,ale lecba jaksi bez uspechu. Co by jste doporucil? Dekuji moc za odpoved.
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
IVF s užitím metody ICSI má i při uvedeném spermiogramu  šanci na úspěch. Ve Vašich 39 letech je ale již pravděpodobnost otěhotnění bohužel poměrně nízká. Určitě je ale vyšší nyní než třeba za rok. Takže bych léčbu neodkládal
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Je mi 38 let. Doktoři po neúspěšném IVF( krátkém protokolu) u mě zjistili, že spermie díky mému hlenu neprojdou přes čípek.Jinak jsem naprosto v pořádku. Přítel ma 120mil/ml kvalitních spermií. Jaká je prosím šance otěhotnět po IUI s jeho tak dobrým spermiogramem? A proč doktoři nejdřív neudělají tento test, který je během 10 minut hotov a hned přešli k metodě IVF navíc krátkému protokulu, který jak mi pí. doktorka posledně řekla není na kvalitu vajíček tak dobrý jako dlouhý protokol. Děkuji mockrát za vysvětlení a přeji krásný den.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Vyšetření hlenu dává velmi rozporné výsledky - některý den úplně beznadějné, jiný den se slušnou šancí na početí. Na našem pracovišti ho proto již roky neprovádíme a zkoušíme IUI.
Šanci na početí pomocí IUI odhaduji na 7-10% v jednom cyklu. IVF přináší v 38 letech cca 4x vyšší šanci na úspěch. Proto nejspíše lékaři volili tento postup. A také může roli hrát čas - pojišťovna IVF hradí jen do 39. narozenin.
U žen nad 35 let se obecně spíše doporučuje krátký protokol.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, podstoupili jsme úspěšně IVF, přičemž jedno embryo bylo zmrazené s tím, že po roce se pořeší, co s ním dál. Chtěla bych se zeptat, zda CAR samo mne osloví, nebo zda v otázce co dál mám být aktivní já? Děkuji
Mariana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Každé pracoviště to má nastavené trochu jinak. Určitě radím, abyste byla aktivní Vy. Nic tím nezkazíte.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, prosím jaké jsou šance na úspěch u IVF,když trpím neprůchodností jednoho vejcovodu s u druhého mám endometriozu 3-4 stupne. Pritel má spatný spermiogram,jen 0,3 miliony na ml a 9% pohyblivost.
Děkuji
Aneta
Aneta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Záleží na Vašem věku. Do 35 let je šance na početí z jednoho transferu mezi 30-40%, je-li Vám více, každým rokem šance klesá o několik procent
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Jsem 8 den po ET 5 denní blastocysy a už od včerejšího dne silně hnědě špiním, ale čerstvá krev to není. Je možné, že i nadále můžu být těhotná? Také mam dotaz, jestli po transferu je zákaz orgasmu u ženy. Mám ve zprávě jen zákaz pohlavního styku. A také, zda dvě skleničky vína vypitého během 6 hodin 5 den po transferu by mohly ovlivnit neúspěch.Mockrát děkuji.
Markéta
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
I nadále můžete být těhotná.
Orgasmus, stejně jako pohlavní styk, není po transferu úplně zakázán. Je ale lepší vydržet bez obojího.  především pro Váš pocit, že jste udělala pro zdar maximum,  
2 skleničky vína by výsledek neměly ovlivnit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den,
rada bych se poradila, mam moznost dovolene ale bohuzel v terminu zacatku ivf stimulace, dovolena s dlouhym letem a 6tihodinovym casovym posunem. .vim, ze si na ni odpocinu psychicky - slunicko, zadny stres, nicmene, je to posledni stimulace, kterou budu podstupovat. kdyby teplotni rozdily (28 stupnu na dovolene- preprava gonalu na hotel atd) a pripadny jetlet (dovolenou bych ukoncila 8 den stimulace kdy jdu na ultrazuvk kontrolu) mely mit jakykoliv vliv na stimulaci, samozrejme dovolenou posunu. budu podstupovat pgs, takze bych jela o mesic pozdeji. proc o tom uvazuji nyni je vyhoda psychicke pohody, kterou by mi dovolena navodila( pozoruji na sobe znamky mirne deprese) nevim, jaky vliv ma stres a jet let na uspesnost jestli vubec nejaky. dekuji mockrat za odpoved.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Let a časový posun by neměl mít žádný negativní dopad. Jisté to ale na 100% není. K jednoznačnému závěru není dostatek informací. Osobně považuji psychickou pohodu za důležitou. Takže bych spíše pro dovolenou byl.
MUDr. Jan Šulc
P.S. Na letišti někdy vznikne problém s převozem injekčních léků. Je dobré si k tomu vyžádat lékařskou zprávu, nejlépe v angličtině
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, chci se zeptat ohledně známé. Byla teď na screeningu v 1 trimestru . Miminko se jim povedlo po IVF (5 denní blastocysta) s PGS . U PGS je vyšetřováno to co u screeningu .(dawn atd..) vše bylo v pořádku, proto byla blastocysta zavedena. Krev dopadla hůř než by měla a riziko dawn ji vyšlo 1:40 . Miminko tedy i přes toto vyšetření může mít dawnuv syndrom ? Ultrazvuk byl v poradku . Děkuji moc
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
PGS není nikdy 100% spolehlivý. Proto i při příznivém výsledky PGS nelze například Downůw syndrom zcela vyloučit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat na názor na léky na stimulaci.Od druhého dne cyklu Decapeptyl, od třetího dne Menopur 300 j po tři dny, potom Menopur 225 j. Mám nižší AMH.Jinak mám HP v normě.Jaký máte názor na tuto medikaci.Velmi děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Tuto stimulaci považuji za racionální
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
minulý měsíc proběhl KET už z dvakrát zamraženého a rozmrazeného embrya.Měla jsem dvě v jedné slámce a zavést jsem chtěla jen jedno.Druhé embryo nechali kultivovat do dalšího ještě dne.Čili bylo již 6ti denní. Transfer nevyšel.Za prvé myslíte si že to mohlo být tím že bylo dvakrát zamražené? A za druhé.Plánujeme další Ket:prakticky to ma vypadat tak ze 29.11.v 22h si mam píchnout injekci na ovulaci od neděle 2.12.mam brat utrogestan a estrofen na podporu sliznice pichst si clexan kvůli antifosfolipidivému sydromu a Ket má proběhnout 6.12.Jak je možné že od injekce na ovulaci je to 7my den kdy vychází transfer 5ti denního embrya stejně jako to vycházelo minulý měsíc když bylo 6ti denní?Nemel by tam byt rozdíl jednoho dne nebo je to nehraje žádnou roli? A třetí můj dotaz: Tim ze mam antifosfolipidový syndrom a dali mi léky na podporu sliznice mam si pichat clexan zároveň z nasazením estrofenu ne až od transferu.Pi.doktorka neříkala nic o prednisonu ten stačí až od transferu? Děkuji za Váš čas ...
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Zkušenosti s opakovaným zmražením a rozmrazením nemám dobré. Děláme to ale zcela zcela výjimečně, takže nejde o žádnou spolehlivou statistiku.
1 den nehraje v plánování KETu zásadnější roli. 7 dní od aplikace injekce na vyvolání ovulace mi přijde plán KETu logický - ovulace nastává v průměru po 36 hodinách.
Zda a jak užívat Prednison se musíte zeptat své lékařky. Podle mne nehraje roli, kdy začnete
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,jsem po punkci minimalni IVF,predbezny odhad folikulu byl 3 vlevo a 2 vpravo 8 den ultrazvuku kolem 13mm a 14 mm. Nakonec byly jen 2 vlevo a na pravem vajecniku folikul bez vajicka. Je mozne ze folikl predcasne praskl?Dekuji moc
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Předčasná ovulace je samozřejmě možná. Stejně tak je možné, že se folikuly dále nevyvíjely, zmenšily se. Hodně záleží na tom, jaké přesně jste měla léky.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den,chtela bych se zeptat mam za sebou 1 IVF,ET byl uspesny ale ve27tt jsem porodila mrtvou holcicku tromboza pupecniku i presto ze byl podavan fraxiparin,ted jsme byli na KETu ale neuspesne a otazky zni jestli je sliznice 13mm pri KETU jeste ok nebo je uz prezrala a proto se nezadarilo?
Pavla
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Výška děložní sliznice 13 mm je poměrně dost. Ale znám ženy, které otěhotněly i při této výšce sliznice. Příčina neúspěchu může být ve sliznici, ale může být i jinde. Často na důvod, proč se "nezadařilo" vůbec nepřijdeme. Kromě výšky je třeba také posuzovat vzhled sliznice a vyloučit endometrální polyp.
"Přezrálá" není pro posuzování sliznice vhodný výraz.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den, minulý měsíc jsem podstoupila stimulaci na Ivf. Stimulace byla 150j. Gonalu každý den od 2DC do 11 zastavovací injekce byla orgalutran a poté jsem si pichla diphereline. 14 den cyklu jsem byla na odsátí oocytu, odebrali mi 21 zralých oocytu, Dr. mi po punkci oznámila, že jsem měla cystu, která byla také odsáta a mám zvětšené vaječníky na 10cm. Z tohoto důvodu mi neprovedli transfer v tomto cyklu. Mám se prý objednat až dostanu menstruaci, kterou jsem dostala dnes tj. 19DC, mám cyklus většinou 30 dni. Mohl to zapříčinit ten diphereline nebo lék který jsem dostala po punkci Dostinex? A mám Dostinex užívat i dále s menstruaci ? Chtěla bych v tomto cyklu podstoupit KET.
Petra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Hormonální stimulace jako celek, nejen Dipherelin, může ovlivnit cyklus. Zda bude hned v tomto cyklu provést KET záleží na nálezu - ten bude posouzen při plánované kontrole. Je potřeba, aby se vaječníky "zklidnily". Do kontroly bych také doporučil užívat Dostinex
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,je mi 38let a stimuluji se Femarou 2-1-2 od 3-7dne cyklu,dnes 8DC ultrazvuk a na ovariu vpravo 1x14 a 2x12-13mm,vlevo 1x 14-15mm,1x 13mm.doporuceni 3dny po sobe od zitrka pichat MENOPUR 150 jednotek, v nedeli Orgalutran a v nedeli jeste vecer OVITRELLE s.c a v utery punkce. Milule jsem mela Menopur aplikovat jen 2 dny. Nemuze dojit k precasnemu popraskani vajicek?
Gabriela
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stát se může leccos. Předčasné ovulaci, tedy "prasknutí" folikulů (ne vajíček!) by měla zabránit aplikace Orgalutranu. Osobně bych tento lék možná doporučil aplikovat 1 amp již v sobotu a další v neděli. Nikdy ale není jisté, že vše zafunguje, jak má.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dekuji pane doktore za odpoved a povzbudive slova, K psycholozce jiz chodim a snazim se nemit cerne myslenky ale znate to, zensky mozek je "zahadnou studnici plnou emoci". Vysetreni stitne zlazy probehlo, nasli mi jen smiseny uzel ktery nijak nemeni velikost, celkove vysledky dobre, v ramci KETu jsem mela nasazen Estreofem a Prolutex (25mg). Embryoglue jsme taky zkouseli. V laznich mi pan doktor rikal, ze mam mirne vychylenou panev a zrejme blokovanou ale nevim jestli by neco podobneho mohlo stat za neuspechem v otehotneni. O CMV jsem nikdy neslysela, je mozne pozadat o vysetreni mou gynekolozku nebo se mam obratit na CAR?Je pravda, ze zhruba 3 roky zpatky mi vylecila ureaplasmu.

Mockrat Vam dekuji za odpoved a preji hezky den. - otázka upravena poradcem
Lenka/Dekuji za odpoved
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Test na cytomegalovirus je jednoduchý -pouze odběr krve. Může ho provést CAR i Vaše gynekoložka.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore. Je mi 42 let, mám 1 dítě, počato přirozeně a zmrazená vajíčka v CAR. Se současným partnerem, kterému je 59, má 2 dospělé děti bychom chtěli ještě společné dítě. Již byl na vyšetření - spermiogramu, kde bylo vše v pořádku, ale přirozenou cestou se nám nedaří počít. Doporučoval by jste nám raději IUI nebo mimotělní oplodnění s mými zmraženými vajíčky. A případně pokud bychom chtěli tento zákrok podstoupit na Vaší klinice, je možnost k mimotělnímu oplodnění dopravit má vajíčka z jiného centra? Děkuji za odpověď.
Lenka
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Převoz zmrazených vajíček není problém. To je ta jednodušší část odpovědi.
Složitější je zvolit další postup. Obě možnosti mají své klady i zápory.
Užít zamrazená vajíčka dává vyšší šanci na úspěch - v závislosti na jejich počtu a Vašem věku, kdy byla zmrazena. Ovšem jde o časově a zejména finančně poměrně náročný postup. 
IUI je jednodušší cesta, po stránce financí s malými náklady. Ovšem šance na úspěch je nižší. Také by bylo nejspíše vhodné před IUI vyšetřit průchodnost vejcovodů- nebylo-li tak již učiněno.
Zda má IUI šanci na úspěch by také bylo třeba posoudit vyšetřením hormonálních hladin (FSH, AMH).
Obecně se na našem pracovišti snažíme postupovat od jednodušších metod k těm složitějším, což je ve Vašem případě možné, protože užití zamrazených oocytů lze bez obav o několik měsíců odložit. Ovšem předpokladem je příznivý výsledek testů a průchodnost alespoň jednoho vejcovodu. 
Hodně také záleží na Vašem názoru. Nejlepší by bylo, kdybyste se k nám (ke mně?) i s partnerem objednali na zcela nezávaznou konzultaci, při které bychom vše podrobě probrali.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,

velmi dekuji za vcerejsi reakci.

rada bych poprosila o doplneni, zminujete: "Osobně doporučuji raději mezi stimulace vždy vložit 1-2 cykly pauzu.",

V pripade, ze jsem stimulovala 13.10., punkce spolu s odstranenim polypu 25.10., menstruace po zakroku 8.11.(jen spineni), zatim jsem jeste neovulovala,cekam na ovulaci a musela bych nasadit Norethisteron pro zkraceni cyklu.

predpokladany nejzassi termin stimulace v tomto cyklu by byl 1.12. (Vanoce - laborator)

doporucil by jste stimulovat v prosincovem cyklu nebo jeste mesic vyckat? mohl by posun o mesic mit vliv na vysledek stimulace? v poslednim cyklu byly davky gonalu vysoke (300 jednotek), ale vysledek nejhorsi 9 oocytu a z nich 2 blastosysty.

v predchazejicich stimulaci jsem mela rozestup minimalne 2 mesice. pro pripomenuti jsem rocnik 77 a toto bude posledni stimulace pred KET.

dekuji a zdravim, Marketa - otázka upravena poradcem
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Stimulaci v prosinci spíše nedoporučuji. 
Zhoršující se výsledky stimulací lze bohužel v 41 letech očekávat. Nicméně posun o 1-2 měsíce by neměl výsledek ovlivnit.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobry den pane doktore,
rada bych Vas pozadala o pomoc. Je mi 32 let, priteli 34. Celkove jsem prodelala 5 potratu (4 biochemicke,1 ektopicka gravidita).Absolvovala jsem 2cykly IVF - 1 IVF Enolva, zisk 12 folikulu z toho 6 vajicek, krome jedne moruly ktera mi byla zavedena vse zacalo fragmentovat.2 IVF stimulace Gonal/Menopur,zisk 19 vajicek, plodneno 13 (ISCI,PK) a na zbylych trech blastocystach bylo provedeno PGS. Vysledek: 2 euploidni. 2 hatchujici blastocysty kvality 5AA a 5BB. Byla mi zavedena prvne Ackove embryo,test z moci pozitivni, po trech dnech vynechani dorazila menstruace.Pak jsem navstivila MuDr.Malickovou ktera mi nasla zvysenou aktivitu NK bunek a myslim i nejake cytotoxiny, nasazen Dexamed pred dalsim KET BB blasty. Opet stejna situace jak u Ackove blasty, testy z moci pozitivni ale pak menstruace a krev vykazala uz jen velmi nizke hcg hodnoty. Mame za sebou vsechna vysetreni (genetiku, hemato, laparku, h.profil). V cem jeste muze byt problem s uhnizdenim embryi prosim
Lenka/Dekuji za odpoved
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Implantace embryí a jejich časný vývoj je proces, kterému do detailů nikdo dosud nerozumí. Takže žádnou spolehlivou radu nemám.
Z vyšetření považuji za klíčové vyšetření štítné žlázy - zřejmě máte. Také bych doporučil hysteroskopii k vyloučení nějaké na UZ ne vždy odhalitelné vady - například přepážky. Dále bych zvážil testy na některé infekce jako je cytomegalovirus aj. 
Zvážit lze dále posílení hormonální podpory po transferu a v časném těhotenství- vyšší dávka Utrogestanu a Estrofem nebo injekční podání progesteronu.
Jistě neuškodí užít některé speciální medium pro transfer - Embryoglue apod. a případně podpora psychologa.
A hlavně to nevzdávejte. Vím, že se mi to lehko říká. Znám případ, kdy žena potratila 7x a pak 2x donosila a má 2 zdravé děti
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, jeste doplnujici info k memu dnesnimu dotazu, zatim nebyl zadny KET, snazim se nashromazdit dostatecne mnozstvi vysetrenych embrii pro 2 deti. je mi zrejme, ze po pripadnem prvnim tehotenstvi nemam sanci na uspesnou stimulaci. dekuji a zdravim. marketa
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že jde o racionální postup. Je třeba ale domýšlet situaci i opačně. Úspěšné mohou být i dva první KETy a budou zbývat embrya, jejichž osud není vždy úplně snadné vyřešit
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
rada bych znala Vas nazor, jsem narozena 6/1977, prvni teh bez IVF v 39 letech, otehotneni okamzite ale plod mel CF, preruseni teh v 32 tydnu,

pote jsem absolvovala 6 stimulaci (gonal, Nosifol) s vysetrenim karyomapping, terminy stimulaci 1/17 4/17,9/17,1/18,4/18,10/18.pocet odebranych oocytu/vysetr zdravych embrii 20/4, 32/1, 17/0, 15/1 (ale 2x biopsie), 20/1 mozaika, 9/dve petidenni, cekam na vysledek.

behem posledni punkce byla odstranen I polyp.

doporucil by jste dalsi stimulaci ( snasim dobre, ale jaka jsou zdravotni riziik pri takovem poctu. jaky je VAs nazor na pocet stimulaci?

z prov duvodu lab bych musela brat Norethisteron pro zkraceni cyklu, zaroven by neprobehl ani jeden cyklus bez zasahu. ma toto vliv na mozny vysledek stimulace? (posl. menzes tedy po zakroku jen spineni) nebo mam radeji vyckat dalsi mesic aby se vajecniky zregenerovaly (i zde budu muset zkracovat cyklus). lekar tvrdi, ze vajecniky jsou v klidu.

moc dekuji za nazor.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
již zodpovězeno
Umělé oplodnění
dobry den, pane doktore,
rada bych znala Vas nazor, jsem narozena 6/1977, prvni teh bez IVF v 39 letech, otehotneni okamzite ale plod mel CF, preruseni teh v 32 tydnu,

pote jsem absolvovala 6 stimulaci (gonal, Nosifol) s vysetrenim karyomapping, terminy stimulaci 1/17 4/17,9/17,1/18,4/18,10/18.pocet odebranych oocytu/vysetr zdravych embrii 20/4, 32/1, 17/0, 15/1 (ale 2x biopsie), 20/1 mozaika, 9/dve petidenni, cekam na vysledek.

behem posledni punkce byla odstranen I polyp.

doporucil by jste dalsi stimulaci ( snasim dobre, ale jaka jsou zdravotni riziik pri takovem poctu. jaky je VAs nazor na pocet stimulaci?

z prov duvodu lab bych musela brat Norethisteron pro zkraceni cyklu, zaroven by neprobehl ani jeden cyklus bez zasahu. ma toto vliv na mozny vysledek stimulace? (posl. menzes tedy po zakroku jen spineni) nebo mam radeji vyckat dalsi mesic aby se vajecniky zregenerovaly (i zde budu muset zkracovat cyklus). lekar tvrdi, ze vajecniky jsou v klidu.

moc dekuji za nazor.
marketa
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Myslím, že zdravotní rizika jsou malá a prakticky stejná při 6 či 9 stimulacích. Spekuluje se o vyšším riziku rakoviny vaječníků a možná prsu - ani jedno ale podle mně známých údajů nebylo spolehlivě prokázáno.
Navíc těhotenství tato rizika snižuje
Osobně doporučuji raději mezi stimulace vždy vložit 1-2 cykly pauzu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
jsem 12ty den po Ket 6ti denního emeya a test je negativní. Testuji mamatestem 10. Podle mých dosavadních zkušeností už by měl být alespoň duch.Chci se zeptat na Vaš názor zda je ještě možné, že se to neukázalo. A pokud ne tak jestli mohu vysadit léky abych mohla nenstruaci dostat co nejdřív ať to neprotahuju a případně mohli těšit další transfer. Samozřejmě že se před vysazenim léků poradim v pronatalu kde mi Ket dělali sama bych si to nedovolila, ale presto mě zajímá jak by jste mi radil vy mít mě v péči.Děkuju moc a hezký den přeji
Vladimíra
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Pravděpodobně to opravdu "nedopadlo". Doporučil bych test ještě 1x v odstupu 1-2 dní opakovat. A léčbu vysadit až v případě jednoznačné negativity i druhého testu
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den,
Lékař z ivf kliniky mě posílá na vyšetření prsou mamografem před dalším cyklem s Estrofemem, protože je mi 42 a ještě jsem neměla vyšetřená prsa.Nemám žádné bulky, atd., ani v rodině nemáme rakovinu prsu ani dalších ženských orgánů.Mám za sebou 4 ivf cykly(s mými oocyty), tak je to prý preventivní mamografické vyšetření.Nechci na něj chodit, zbytečně si ozařovat prsa, je možné to nahradit ultrazvukovým vyšetřením prsou?S prsy jsem nikdy nic neměla, kromě typické bolesti při PMS.Děkuji za odpověď.
V.
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
V prevenci rakoviny prsu je mamografie nezastupitelná. UZ vyšetření ji nedokáže plně nahradit. Nejsem si ale jist, zda je ve Vašem případě mamografie opravdu nutná. Riziko ozáření je nicméně minimální a nemusíte se ho obávat
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
dobrý den, dají se spermie, které jsou zamražené, po rozmrazení znovu zamrazit? Při IVF budeme mít nejspíše málo získaných vajíček, tak ať spermiemi "neplýtváme"? Další mít nebudeme. děkuji - otázka upravena poradcem
Jana
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Teoreticky to možné je, ale výsledek není jistý. Záleží na kvalitě spermií před a po rozmrazení. 
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore, byl mi odstraněn vaječník a hrozí mi že přijdu i o druhý . Důvodem k odstranění byla dermoidní cysta . Je možné umělé oplodnění u ženy vez vaječníků ? Předem děkuji za odpověď.
Leona
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
U ženy bez vaječníků je možné pouze umělé oplodnění s užitím vajíček anonymní dárkyně.
Neznám přesně Váš nález, ale v některých případech je možné před odstraněním vaječníku získat nějaká Vaše vajíčka, zamrazit je a užít pro umělé oplodněn v budoucnosti.
MUDr. Jan Šulc
Umělé oplodnění
Dobrý den pane doktore,
je mi 38 let, s manželem jsme se od mých 30-ti let snažili o těhotenství. Po dvou letech jsme byli vyšetřeni, vše v naprostém pořádku. 3xIUI, asi 5x monitorovaný cyklus s podpořením ovulace. Pak v mých 34 letech IVF s dlouhým protokolem - hned úspěšný, máme zdravého syna. Pak opět dva roky snaha. 3xKET neúspěšně, IVF krátký protokol, KET neúspěšně, IVF dlouhý protokol - potrat v 8. týdnu, KET neúspěšně. Nyní se chystám na poslední pokus, AMH 4,2 měřeno před rokem. Mám dva dotazy - vzhledem k tomu, že jsem dvakrát otěhotněla jen při použití dlouhého protokolu, ráda bych ho podstoupila znova, ale nedoporučuje se u starších žen, proč? 2. dotaz - nenaznačuje to, že otěhotním vždy jen po dlouhém protokolu něco o příčině, proč nemohu otěhotnět přirozeně? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Lucie
MUDr. Jan Šulc - Gynekolog MUDr. Jan Šulc
Dobrý den.
Dlouhý protokol se u žen nad 35 let spíše nedoporučuje, protože je při něm blokáda vlastního cyklu hlubší a je-li ve vaječnících již nižší zásoba vajíček, stimulace může hůře fungovat.
Máte-li AMH 4,2 a opakovaně jste otěhotněla po dlouhém cyklu, opakoval bych ho.
O příčině neplodnosti úspěch jen dlouhého cyklu nic nevypovídá
MUDr. Jan Šulc