Extrémní gastronomie
Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky
„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět pokrm foie gras. Jaké „masové zákazy“ platí napříč světem, se ptal týdeník 5plus2.
Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla
Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a dalšími ingrediencemi, aby se pomstil tomu, kdo se ho chystal pozřít. Tchajwanské město Tou-liou nabízí...
Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře
Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu nedělali. Kuchaři z tamní lokální restaurace nedávno šokovali svět s pokrmem, vedle nějž zavrhované hmyzí...
Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní
Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje je za nebezpečné. Kukuřičné chipsy s názvem Hot Chip Challenge se totiž staly hitem u mladých, ti se...
Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně
Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá. Těžko říct, jestli produkty jako ďábelsky pálivá lízátka, pekelní gumoví medvídci a vražedné chipsy...
Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař
Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal nabízet stálici národní kuchyně, hovězí s nudlemi, za v přepočtu padesát tisíc korun, dal o sobě...
Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let
Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu vývaru, který zbyl z předchozího dne. Restaurace ho takto recyklují celé roky, desetiletí. Tokijský...
Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou
Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota....
Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči
Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek za hranicemi. Má výtečnou aromatickou chuť, jeho tradice sahá do středověku a receptura se...
KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?
Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu. Další překračují etické hranice. V našem seriálu Extrémní gastronomie vám servírujeme jídla, která si...
Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat
Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako transportní prostředek omáček. Je velmi populární v jihovýchodní Asii. Neobejdou se...
Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů
Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů. Sumýši, známější pod názvem mořské okurky, fungují jako magnet. Mohou za to jejich...
Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují
Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez obtíží dorůstat, však dostává povážlivé trhliny. Přesněji řečeno, věda ji zcela popírá. A bortí se i...
Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí
Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí vejcovody na mexický způsob jsou hlavním chodem, na Filipínách předkrmem, v Thajsku pouliční pochoutkou a...
Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno
Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není konzumace koček věcí nejdávnější, barbarské minulosti.
Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky
Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké sumy. Ve skutečnosti jsou to nahořklé křupavé kuličky zadečky samic listožravých mravenců, sesbírané...
Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis
Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na první pohled připomíná masa třiceticentimetrových válečků sbírku zvířecích penisů....
Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku
Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž lidé z namibijského etnika Ovambo dají jasnou odpověď: prorostlá svalovina kolem řitního svěrače s...
Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne
Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak,...
Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin
Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že...
Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace
Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V některých státech a kulturách je maso přejetých zvířat považováno za tradiční součást domácí kuchyně.
Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny
Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé s názvem guīlínggāo, které nepochází z instantních náhražek, pořádně...
Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů
Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je zásobovat jídlem. První totiž bude s pomocí mikrobů měnit v to druhé. Ano,...
Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem
Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce přiřkli čestné místo na slavnostní štědrovečerní tabuli. Těžko říct, jak se tam propracovala. Její...
Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med
V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž...
Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře
Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná...
Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky
Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší...
Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři
Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí specialita katsuobushi totiž dozrává pro své poslední vystoupení celá léta a před...
Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít
Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se však může i po smrti. Namibijská sezónní specialita žába hrabatka je totiž plná obranných toxinů a...
Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti
I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně...
Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi
Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a...
Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů
Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní gastronomii velmi ceněná i dnes. V ústech prý zanechá chuťovou stopu celého oceánu. Nesmí vás však...
Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě
Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy...
Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka
Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci Tacos de Sesos hygienici a lékaři kvůli nemoci šílených krav nedoporučili. Základem chuťovky je...
Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek
Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou...
Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky
Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.