Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět pokrm foie gras. Jaké „masové zákazy“ platí napříč světem, se ptal týdeník 5plus2.

23. března 2024

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a dalšími ingrediencemi, aby se pomstil tomu, kdo se ho chystal pozřít. Tchajwanské město Tou-liou nabízí...

30. srpna 2023

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu nedělali. Kuchaři z tamní lokální restaurace nedávno šokovali svět s pokrmem, vedle nějž zavrhované hmyzí...

15. července 2023

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje je za nebezpečné. Kukuřičné chipsy s názvem Hot Chip Challenge se totiž staly hitem u mladých, ti se...

20. dubna 2023  21:31

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá. Těžko říct, jestli produkty jako ďábelsky pálivá lízátka, pekelní gumoví medvídci a vražedné chipsy...

2. května 2020

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal nabízet stálici národní kuchyně, hovězí s nudlemi, za v přepočtu padesát tisíc korun, dal o sobě...

1. března 2020

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu vývaru, který zbyl z předchozího dne. Restaurace ho takto recyklují celé roky, desetiletí. Tokijský...

16. února 2020

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota....

13. září 2019

Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči

Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek za hranicemi. Má výtečnou aromatickou chuť, jeho tradice sahá do středověku a receptura se...

18. srpna 2019

KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu. Další překračují etické hranice. V našem seriálu Extrémní gastronomie vám servírujeme jídla, která si...

17. května 2019

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální, slouží pouze jako transportní prostředek omáček. Je velmi populární v jihovýchodní Asii. Neobejdou se...

3. února 2019

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů. Sumýši, známější pod názvem mořské okurky, fungují jako magnet. Mohou za to jejich...

16. ledna 2019

Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují

Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez obtíží dorůstat, však dostává povážlivé trhliny. Přesněji řečeno, věda ji zcela popírá. A bortí se i...

6. prosince 2018

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí vejcovody na mexický způsob jsou hlavním chodem, na Filipínách předkrmem, v Thajsku pouliční pochoutkou a...

24. listopadu 2018

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není konzumace koček věcí nejdávnější, barbarské minulosti.

11. listopadu 2018

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké sumy. Ve skutečnosti jsou to nahořklé křupavé kuličky zadečky samic listožravých mravenců, sesbírané...

28. října 2018

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky přitahují pozornost. Na první pohled připomíná masa třiceticentimetrových válečků sbírku zvířecích penisů....

11. října 2018

Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž lidé z namibijského etnika Ovambo dají jasnou odpověď: prorostlá svalovina kolem řitního svěrače s...

18. září 2018

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak,...

9. září 2018

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu surströmming nese děsivý, strašlivý zápach, nezastírají ani jeho švédští milovníci. Dodávají však, že...

2. září 2018

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V některých státech a kulturách je maso přejetých zvířat považováno za tradiční součást domácí kuchyně.

26. srpna 2018

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé s názvem guīlínggāo, které nepochází z instantních náhražek, pořádně...

19. srpna 2018

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je zásobovat jídlem. První totiž bude s pomocí mikrobů měnit v to druhé. Ano,...

12. srpna 2018

Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce přiřkli čestné místo na slavnostní štědrovečerní tabuli. Těžko říct, jak se tam propracovala. Její...

5. srpna 2018

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž...

29. července 2018

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná...

22. července 2018

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší...

15. července 2018

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu trpělivosti. Rybí specialita katsuobushi totiž dozrává pro své poslední vystoupení celá léta a před...

8. července 2018

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se však může i po smrti. Namibijská sezónní specialita žába hrabatka je totiž plná obranných toxinů a...

1. července 2018

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně...

17. června 2018

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i ve Francii. Nejlepší skokany však produkuje Jáva, ročně se jich tam sní přes 180 milionů kusů a...

10. června 2018

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní gastronomii velmi ceněná i dnes. V ústech prý zanechá chuťovou stopu celého oceánu. Nesmí vás však...

3. června 2018

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy...

27. května 2018

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci Tacos de Sesos hygienici a lékaři kvůli nemoci šílených krav nedoporučili. Základem chuťovky je...

20. května 2018

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou...

13. května 2018

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

6. května 2018