Čtvrtek 21. září 2023, svátek má Matouš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. září 2023 Matouš

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je zásobovat jídlem. První totiž bude s pomocí mikrobů měnit v to druhé. Ano, meziplanetární stravu mají astronautům zajistit jejich vlastní exkrementy, přežvýkané mikroorganismy.
Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však není jen ona, potíže jsou též s prostorem pro skladování potravin. | foto: Profimedia.cz

Netradiční nápad se vylíhl v hlavách výzkumníků Pensylvánské státní univerzity, placených z fondů americké Národní agentury pro letectví a kosmonautiku NASA. Model, který navrhl Christopher House, je zdánlivě prostý. „Budeme průběžně ošetřovat odpady astronautů mikroby. Ti se postarají o zmenšení jejich objemu. A přitom budou produkovat svými těly stravitelnou biomasu,“ navrhuje.

Boršč i vodka v tubě

Nezastírá však, že to není bez problémů. „Ano, nezní to opravdu moc chutně,“ přiznává House.

Vesmírné farmy jsou fajn, ale místo na ně nebude

Původní koncept přitom počítal s méně nechutnými variantami, s vydatnými zásobami a také hydroponickými farmami, které by kosmonautům umožnily vypěstovat si potraviny v průběhu cesty.

„Většina v současnosti navrhovaných systémů podpory života se soustředí na růst rostlin, ale narážíme na problémy s nedostatečným prostorem vesmírných lodí,“ říká Lisa Steinbergová, spoluautorka studie. „Bohužel, většina skutečně proteiny našlapaných částí rostlin, například oříšky nebo semínka, jsou jen relativně malou částí celkové biomasy mateřských rostlin.“

„Jejich pěstování by si žádalo nemalý prostor a také spotřebu energie, vody a tolik vzácného paliva,“ dodává House. To bakterie zpracovávající lidské výkaly zdaleka tak náročné nejsou. Vlastně jim stačí 120 centimetrů dlouhá a deset centimetrů široká „roura“ bioreaktoru, členěná do jednotlivých oddělení. Počínaje vstupním otvorem s cylindrickou nálevkou tu probíhá veškerý kontakt vyšlechtěných mikrobiálních kultur s odpadem.

Mikrobi, usazení na tenkých plátcích biofilmu, se už anaerobním odbouráváním postarají o to, aby se lidské exkrementy rozložily takříkajíc na součástky.

Můžete si to namazat na toust

House a jeho kolegové využili tyto mikrobiálně recyklované látky k tomu, aby s nimi nakrmili další bakterie. Konkrétně pak získali rozkladem výkalů metan a dusík, tím pak vyživovali bakteriální kultury Methylococcus capsulatus. Ta se ostatně i na Zemi pěstuje jako doplňkové krmivo pro hospodářská zvířata.

„My je jen extrahujeme a získáváme z nich poněkud futuristické jídlo,“ říká House. „Zní to divoce, ale ve výsledku tu máme něco, co vypadá jako Vegemit (tmavě hnědá australská pomazánka, která obsahuje převážně kvasnicový extrakt, pozn. red.) a při jídle to trochu zapáchá mikrobiálním slizem. Jinak je to ale normálně poživatelná hmota, podobná paštice nebo spíš pastě.“

Extrémní gastronomie

Bakterie Methylococcus poskytují stravu s objemovým zastoupením proteinů 52 procent, tuků je 32 procent. Jejich nutriční hodnota je tedy vynikající. Cyklus produkce potravin z odpadu může dál pokračovat, když bioreaktor zahřejete a zkrmíte bakterie Methylococcus kulturou bakterií Thermus aquaticus. Netěšte se, výsledkem je pořád podivná hmota neméně podivného původu. Ale tentokrát má 61 procent proteinů a 16 procent tuku. Zahřívat narostlé bakterie a různě měnit pH jejich prostředí je do značné míry nezbytnost. I v přísně kontrolovaném prostředí bioreaktoru se totiž daří bakteriím, které jsou patogenní, a proto nežádoucí.

Dnes ráno si vyrábíte oběd na pozítří

Poměrně logickou otázkou je: „Kolik se tam toho vejde?“ House má pochopitelně odpověď. „Bioreaktor naplněný lidským odpadem, řekněme jednou várkou, je schopen zpracovat 49 až 59 procent tohoto objemu za třináct hodin. Definitivní dokončení cyklu si pak žádá dva až tři dny.“

Je prý třeba ještě zapracovat na izolaci celého systému a komplexní integraci jednotlivých součástí, zatím je tento vynález nedotažený k dokonalosti. Celý prototyp zařízení je totiž vyroben ze součástek, které jsou volně k dostání například v rybochovných nebo akvaristických zařízeních. Ale pak se mají kosmonauti na co těšit.

„Pro daleké lety do vesmíru má tato technologie obrovský potenciál,“ říká House. „Je to mnohem rychlejší než pěstovat rajčata a brambory. Nepotřebujete žádnou hydroponickou farmu nebo umělé osvětlení. Své jídlo si prostě vyrobíte z vlastních zdrojů.“

A co si o tom myslí kosmonauti? Na názor se jich zatím nikdo neptal. Ale vzhledem k tomu, že na palubě Mezinárodní vesmírné stanice už recyklují svou moč na pitnou vodu, možná se bránit nebudou. Své exkrementy však zatím dál vyhazují úhledně zabalené do vesmíru a nechají je shořet v zemské atmosféře.

„Já osobně bych si s vyhlídkou na takovou stravu přibalila pálivou omáčku,“ říká realisticky Steinbergová. „Po ní už chutná všechno dobře.“

Autoři:

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

  • Nejčtenější

Oběti ubíjel hodiny palicí, unikal 44 let. Sériovým vrahem byl policista

Je to dlouhý příběh, nejprve byl dramatický z pohledu pachatele, poté kvůli počínání policie. A propojuje ho spousta...

Účinná prevence proti demenci. Věda již ví, jaké cvičení pomáhá a jak

Čím sedavější životní styl, tím větší riziko onemocnění demencí, čím víc aktivity, tím vyšší pravděpodobnost, že se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Protiklady se nepřitahují. Počítá se shoda v politice i chození po návštěvách

Ono rčení se traduje předlouho, udržuje se dokonce navzdory mnoha studiím, které ho již popřely. Aktuální práce ho...

Jak chlípný Karel IV. mnohé ženy poskvrnil. Vševěd ví o levobočcích králů

Premium Karel IV. měl čtyři manželky a s nimi 12 dětí – tak se to obvykle dovídáme z učebnic. Zpráva o tom, že vedle toho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Co víte o životě a dramatickém dopadení Adolfa Eichmanna Mosadem?

Ona akce má auru největší operace izraelských tajných služeb. Právem, obnášela nejen identifikaci nacistického zločince...

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Protiklady se nepřitahují. Počítá se shoda v politice i chození po návštěvách

Ono rčení se traduje předlouho, udržuje se dokonce navzdory mnoha studiím, které ho již popřely. Aktuální práce ho...

Zavinil hádky, rvačky i rozvody. Několik let terorizoval anonymy celé město

Premium Pomluvy, lži, vydírání otravovaly atmosféru ve městě Circleville po dvě desetiletí. Kdosi neznámý se bavil rozesíláním...

Metabolický věk dětí je i osmdesát let. Lidé se chodí měřit častěji

Lidé si stále častěji nechávají analyzovat složení svého těla. Fenomén InBody podle fitness center začal během pandemie...

Jak chlípný Karel IV. mnohé ženy poskvrnil. Vševěd ví o levobočcích králů

Premium Karel IV. měl čtyři manželky a s nimi 12 dětí – tak se to obvykle dovídáme z učebnic. Zpráva o tom, že vedle toho...

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Helena Vondráčková si po pádu zlomila žebro. Léčit se bude doma

Helena Vondráčková (76) musela přeložit páteční koncert v Havlíčkově Brodě. Jak informoval její manžel Martin Michal...

Dvacetileté babičky. Generace Z podlehla novému virálnímu trendu na sítích

Květovaná sukně, košile a na ní pletená vestička s divokým vzorem. Ještě donedávna jsme podobné kreace vídali maximálně...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...