Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

aktualizováno 
Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy kosmonautů a zároveň je zásobovat jídlem. První totiž bude s pomocí mikrobů měnit v to druhé. Ano, meziplanetární stravu mají astronautům zajistit jejich vlastní exkrementy, přežvýkané mikroorganismy.

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však není jen ona, potíže jsou též s prostorem pro skladování potravin. | foto: Profimedia.cz

Netradiční nápad se vylíhl v hlavách výzkumníků Pensylvánské státní univerzity, placených z fondů americké Národní agentury pro letectví a kosmonautiku NASA. Model, který navrhl Christopher House, je zdánlivě prostý. „Budeme průběžně ošetřovat odpady astronautů mikroby. Ti se postarají o zmenšení jejich objemu. A přitom budou produkovat svými těly stravitelnou biomasu,“ navrhuje.

Boršč i vodka v tubě

podívejte se, jak se jí ve vesmíru

Nezastírá však, že to není bez problémů. „Ano, nezní to opravdu moc chutně,“ přiznává House.

Vesmírné farmy jsou fajn, ale místo na ně nebude

Původní koncept přitom počítal s méně nechutnými variantami, s vydatnými zásobami a také hydroponickými farmami, které by kosmonautům umožnily vypěstovat si potraviny v průběhu cesty.

„Většina v současnosti navrhovaných systémů podpory života se soustředí na růst rostlin, ale narážíme na problémy s nedostatečným prostorem vesmírných lodí,“ říká Lisa Steinbergová, spoluautorka studie. „Bohužel, většina skutečně proteiny našlapaných částí rostlin, například oříšky nebo semínka, jsou jen relativně malou částí celkové biomasy mateřských rostlin.“

„Jejich pěstování by si žádalo nemalý prostor a také spotřebu energie, vody a tolik vzácného paliva,“ dodává House. To bakterie zpracovávající lidské výkaly zdaleka tak náročné nejsou. Vlastně jim stačí 120 centimetrů dlouhá a deset centimetrů široká „roura“ bioreaktoru, členěná do jednotlivých oddělení. Počínaje vstupním otvorem s cylindrickou nálevkou tu probíhá veškerý kontakt vyšlechtěných mikrobiálních kultur s odpadem.

Mikrobi, usazení na tenkých plátcích biofilmu, se už anaerobním odbouráváním postarají o to, aby se lidské exkrementy rozložily takříkajíc na součástky.

Můžete si to namazat na toust

House a jeho kolegové využili tyto mikrobiálně recyklované látky k tomu, aby s nimi nakrmili další bakterie. Konkrétně pak získali rozkladem výkalů metan a dusík, tím pak vyživovali bakteriální kultury Methylococcus capsulatus. Ta se ostatně i na Zemi pěstuje jako doplňkové krmivo pro hospodářská zvířata.

„My je jen extrahujeme a získáváme z nich poněkud futuristické jídlo,“ říká House. „Zní to divoce, ale ve výsledku tu máme něco, co vypadá jako Vegemit (tmavě hnědá australská pomazánka, která obsahuje převážně kvasnicový extrakt, pozn. red.) a při jídle to trochu zapáchá mikrobiálním slizem. Jinak je to ale normálně poživatelná hmota, podobná paštice nebo spíš pastě.“

Extrémní gastronomie

Bakterie Methylococcus poskytují stravu s objemovým zastoupením proteinů 52 procent, tuků je 32 procent. Jejich nutriční hodnota je tedy vynikající. Cyklus produkce potravin z odpadu může dál pokračovat, když bioreaktor zahřejete a zkrmíte bakterie Methylococcus kulturou bakterií Thermus aquaticus. Netěšte se, výsledkem je pořád podivná hmota neméně podivného původu. Ale tentokrát má 61 procent proteinů a 16 procent tuku. Zahřívat narostlé bakterie a různě měnit pH jejich prostředí je do značné míry nezbytnost. I v přísně kontrolovaném prostředí bioreaktoru se totiž daří bakteriím, které jsou patogenní, a proto nežádoucí.

Dnes ráno si vyrábíte oběd na pozítří

Poměrně logickou otázkou je: „Kolik se tam toho vejde?“ House má pochopitelně odpověď. „Bioreaktor naplněný lidským odpadem, řekněme jednou várkou, je schopen zpracovat 49 až 59 procent tohoto objemu za třináct hodin. Definitivní dokončení cyklu si pak žádá dva až tři dny.“

Je prý třeba ještě zapracovat na izolaci celého systému a komplexní integraci jednotlivých součástí, zatím je tento vynález nedotažený k dokonalosti. Celý prototyp zařízení je totiž vyroben ze součástek, které jsou volně k dostání například v rybochovných nebo akvaristických zařízeních. Ale pak se mají kosmonauti na co těšit.

„Pro daleké lety do vesmíru má tato technologie obrovský potenciál,“ říká House. „Je to mnohem rychlejší než pěstovat rajčata a brambory. Nepotřebujete žádnou hydroponickou farmu nebo umělé osvětlení. Své jídlo si prostě vyrobíte z vlastních zdrojů.“

A co si o tom myslí kosmonauti? Na názor se jich zatím nikdo neptal. Ale vzhledem k tomu, že na palubě Mezinárodní vesmírné stanice už recyklují svou moč na pitnou vodu, možná se bránit nebudou. Své exkrementy však zatím dál vyhazují úhledně zabalené do vesmíru a nechají je shořet v zemské atmosféře.

„Já osobně bych si s vyhlídkou na takovou stravu přibalila pálivou omáčku,“ říká realisticky Steinbergová. „Po ní už chutná všechno dobře.“

Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Nejčtenější

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

VIDEO: Sexy česká trenérka amerických hokejistů uvedla zápas hymnou

Sexy Češka je nejen zpěvačka a tanečnice, ale i trenérka amerického hokejového...

V americké profesionální Federální hokejové lize kondičně trénuje tým Carolina Thunderbirds, šest zápasů ho však řídila...

Další z rubriky

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

Milionový byznys s ledem: podnikatel ho vozil přes půl světa do Indie

Transportovat po moři led do Indie byla trefa, která panu Tudorovi vyšla.

Tropická vedra v koloniální Indii vyvolávala v Britech víc než jen stesk po domově. Za trochu osvěžujícího chladu nebo...

OBRAZEM: Vznešení a hrdí. Podívejte se na ikonické barevné snímky indiánů

Bylo zřejmé, že na invazi bílého muže do svého světa doplatí. Tušili, že...

Bylo zřejmé, že na invazi bílého muže do svého světa doplatí. Tušili, že přijdou o pozemky i svůj způsob života. Do...

Scania Eur5 tahač retarder
Scania Eur5 tahač retarder

r.v. 2010, naj. 988 856 km, diesel
603 790 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz