Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu nedělali. Kuchaři z tamní lokální restaurace nedávno šokovali svět s pokrmem, vedle nějž zavrhované hmyzí pochoutky působí fádně. Tvor na jídelníček podniku The Ramen Boy přicestoval z mořských hlubin.
Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc než tisíc korun. | foto: The Ramen Boy

Bathynomus obrovský je vpravdě fascinující živočich. Nezvykle velký stejnonožec plně dostává svému druhovému jménu a v dospělosti dorůstá délky až šedesáti centimetrů. Kilogram přesahující váhu svého těla přitom staví na tom, že se živí organickým odpadem. Respektive odumřelými organismy, jež klesnou až na dno moře. Do hloubek přibližně jednoho kilometru, které jsou jeho domovem.

Po potravě tu musí v neproniknutelné temnotě aktivně pátrat. Ve všetečném rejdění sedimenty mu vypomáhá sedm párů jeho článkovaných nohou a dva páry „hmatových“ tykadel. Hledat musí dlouho. A když narazí na zdechlinu, pustí se hned do hostiny. Svou hmotnost tím dokáže znásobit, aby pak celá léta zase hladověl.

Bathynomové obývají mořské dno, kde pátrající po organických zbytcích. Mršinách.

Mrchožrout z hlubin se přitom k dráze uklízeče podmořských odpadů propracovává skrze několik životních fází, v nichž vystupuje i jako krev sající parazit. Samotářsky žijící tvor vypadá jako přerostlá stínka, tvoreček, jež se skrývá pod vlhkými kameny. Ovšem řádně zbytnělá. Anebo spíš jako tvor z dočista jiné planety.

Většina běžných smrtelníků – ti, kteří se nepotápějí ponorkami – jej nikdy nemá šanci zahlédnout. Pokud se tedy nevydají do tchajwanské restaurace The Ramen Boy. Tady si totiž mohou prohlédnout bathynomuse v celé jeho kráse. A také jej ochutnat.

Jako součást velmi extravagantního menu.

Nezbývá, než popřát dobrou chuť.

Vysněná ingredience

Bathynomus, podávaný jako specialita šéfkuchaře v podniku The Ramen Boy, totiž překrývá nejen talíř, ale i celý tác. Je to skutečně macek. Tam někde pod štítivě lesklým krunýřem se pak nachází vynikající nudlová polévka, krémový kuřecí vývar, jíž tento tvor z hlubin prý svou osobitou chutí výtečně doprovází.

Anekdot o hostech, kteří v talíři polévky nalezli mouchu, existuje mnoho. Těžko ale říct, jak by zareagoval host, který by si nevědomky tuhle chuťovku objednal. Jistě by jej ale předem varovala cena. Jedna porce totiž lehce přesahuje tisícikorunu, tedy desetinásobku toho, co se tu běžně za polévku ramen platí.

Vzhled tohoto živočicha vyvolává u strávníků víc než jen rozpaky.

Provozovatelé podniku na adrese Liaoning Street, turisty oblíbené tchajpejské lokality proslavené nočními trhy, pro jistotu nedorozuměním preventivně předcházejí, a tuto chuťovku nabízejí jen stálým hostům.

Kuchaři v The Ramen Boy usilovali o získání této velmi netradiční ingredience skutečně dlouho. Od rybářů, kteří loví s vlečnými sítěmi, už totiž slyšeli o bathynomusech mnoho. Takže když se jim loni podařilo šťastnou náhodou sehnat první exemplář, pustili se do kulinárního experimentování.

Extrémní gastronomie: oko tuňáka je výživné a zdravé

Při přípravě stejnonožce odstranili žaludek a vnitřnosti, ponechali si jeho žlázy, a zbylé maso v krunýři pak uvařili v páře. Výsledek prý předčil jejich očekávání, a tak se rozhodli tvora zařadit do stálého menu.

Odstranili žaludek a vnitřnosti, ponechali si jeho žlázy, a zbylé maso v krunýři pak uvařili v páře.

Vyplatilo se to. Přece jen, je to živočich, který vzbuzuje náležitou pozornost, byť se snímky s pokrmem z něj vyrobeným působí silně nekomfortním dojmem i pro otrlé.

Svěží a sladké masíčko

V současnosti má kuchyně The Ramen Boy zajištěný stálý přísun čerstvých bathynomů. Cíleně jsou chytáni – vyzvedávání ze dna – u korálového ostrova Dongša. Standardní menu zahrnuje hustou kuřecí vývarovou polévkou Jusuke, kde se masité části vaří s kacuobuši, tedy fermentovaných masem tuňáka pruhovaného, spolu s dalšími mořskými plody. Samotná tuhá schránka bathynomuse je jen na ozdobu.

Maso se chutí blíží nasládlé kombinaci humřího a krabího.

Ti šťastní – a neméně odvážní – strávníci, kteří měli vzácnou možnost si na specialitě pochutnat, si pochvalují celkovou svěžest a jiskrnost pokrmu, i nad očekávání sladké maso bathynomuse. Tvor údajně chutná jako kombinace humra a krabí pasty. Svůj ne zrovna příjemný vzhled prý na talíři velmi zdatně kompenzuje.

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Živá chobotnice na talíři

VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví...

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je...

  • Nejčtenější

V ledovém sevření. Wim Hof podle reportáže týral svou ženu a děti

Má kolem sebe aureolu lásky, dokonalosti, je ikonou vnitřního rozvoje. Nyní vyvstává docela jiný obraz. Portrét muže posedlého vlastní velikostí, která mu posvěcuje násilí, teror vůči nejbližším a...

1. října 2024

Nahlédněte do ženského orgasmu. Co o něm vyzradila data z vibrátorů

Jak dlouho trvá orgasmus, jak dlouho masturbace? Kdy si ji ženy dopřávají nejčastěji, jaké denní nebo noční doby jim nejspolehlivěji zajišťují, že hrátky vyvrcholením skončí? Do nejintimnějšího...

7. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Workoholik a líbil se ženám. Etik medicíny o zesnulém Ptáčkovi i chování lékařů

Premium

Dostat se do rukou laskavého lékaře je snem každého pacienta. Emeritní přednosta Petr Bartůněk nejenže sám disponuje empatií, ale snaží se kultivovat i kolegy. K tomu sbírá lékařské historky, které...

6. října 2024

Menendezovi: Netflix rozhorlil vrahy, jejich příbuzné i generaci Z

Ona vražda z Beverly Hills žije dodnes, i když je pětatřicet let stará. Nevzrušuje jen hollywoodskými kulisami, dramatickým zvratem. Žije rovněž podporou, které se sourozencům odsouzeným za vraždu...

5. října 2024

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dávka dělá jed, říká fitness kouč Liška. Největší zlo je podle něj alkohol

Již deset let se aktivně věnuje fitness a zdravému životnímu stylu, sbírá ceny na soutěžích a má za sebou tisíce spokojených klientů. Jako trenér se specializuje na redukci tuku a nabírání svalové...

4. října 2024

Metodická hrůza. Pákistánec zavraždil sto hochů, s policií se přátelil

Premium

Nad rozsahem jeho běsnění se svírá srdce. Nerušenost, s jakou ho nechala policie zneužívat, vraždit a likvidovat těla chlapeckých obětí, pak za sebou nechává vztek. „Díky Boží přízni je moje poslání...

8. října 2024

Čím absurdnější příběh, tím lépe. Expert radí, jak si zapamatovat cokoli

Premium

Obrazy a asociace – na ty naše paměť výborně slyší. A pokud s nimi umíme pracovat v paměťových technikách, můžeme dosáhnout skvělých výsledků. „Když budeme využívat při učení asociace, zapamatujeme...

7. října 2024

Nahlédněte do ženského orgasmu. Co o něm vyzradila data z vibrátorů

Jak dlouho trvá orgasmus, jak dlouho masturbace? Kdy si ji ženy dopřávají nejčastěji, jaké denní nebo noční doby jim nejspolehlivěji zajišťují, že hrátky vyvrcholením skončí? Do nejintimnějšího...

7. října 2024

Workoholik a líbil se ženám. Etik medicíny o zesnulém Ptáčkovi i chování lékařů

Premium

Dostat se do rukou laskavého lékaře je snem každého pacienta. Emeritní přednosta Petr Bartůněk nejenže sám disponuje empatií, ale snaží se kultivovat i kolegy. K tomu sbírá lékařské historky, které...

6. října 2024

Vyplatilo se Němcům opustit jádro? Studie odhaluje překvapivé zjištění

Norská studie dokazuje, že masivní investice do obnovitelných zdrojů energie přinesly Německu v posledních 20 letech...

Móda z Thálií: kýč jak bič v podání Leichtové i nevhodná obuv Rašilovové

V sobotu večer se v Národním divadle v Praze předávaly prestižní divadelní Ceny Thálie. Co se týká módy, podle...

Co dělá v žaludku studená kola a proč je lepší pít po jídle, líčí biochemička

Premium Možná vás už napadlo, co se děje v našem žaludku, když se v něm potká jídlo s pitím. Nebo patříte k těm hloubavějším...

Legendární erotický film Emanuela se po 50 letech dočkal předělávky

Když se v roce 1974 objevil film Emanuela se Sylvií Kristelovou v hlavní roli, vzbudilo to pozdvižení. Explicitní...

Příběh Jitky: Manžel po mně chce sex každý den, je to k nevydržení

Moje manželství je takové, jaké po patnácti letech obvykle bývá. Překonali jsme pár krizí, vychováváme dvě školou...