Extrémní gastronomie: oko tuňáka je výživné a zdravé

aktualizováno 
Na talíř dostanete asi půlkilovou porci bez příloh, ve skutečnosti však sníte jen asi sto gramů stravitelné svaloviny. Zbytek, tedy vazivový obal, tuhé nervy a tekutá výplň sklivce, je prostě odpad. I tak pořád připomínají původní tvar: oko tuňáka.

Oko tuňáka se tradičně konzumuje ve východní Asii, jinde je vyhrazené pouze opravdovým fajnšmekrům. | foto: Profimedia.cz

Existují gastronomická tabu, která sdílejí mnohé kultury, a jedním z nich je konzumace zvířecích očí. „Ačkoli lidem nečiní problém sníst mozek nebo vnitřnosti jiného savce, když přijde na oční bulvy, drží se i ty z našeho pohledu nejextrémnější gastro komunity většinou stranou,“ uvádí James Serpell, ředitel Centra pro interakce zvířat a společnosti Pensylvánské univerzity. „Oči totiž reprezentují obličej a skrze ně vnímáme okolní svět, proto nám jejich konzumace přijde přinejmenším znepokojující,“ vysvětluje.

Fotogalerie

Někteří obyvatelé Japonska, Tchaj-wanu a pobřeží východní Číny však nesouhlasí. Oči tuňáků zabalené do plastové fólie tam na vás vykukují z chladicích boxů většiny obchodů s potravinami a rybářské krámky na tržištích disponují velkými káděmi, odkud si můžete ty nejčerstvější kousky nalovit podle vlastního přání.

Obecně jsou totiž považovány za chuťově příbuznou levnou náhražku jiných mořských plodů, malých olihní, jedlých medúzek a slizkých mořských okurek. Našince přijde zhruba půlkilové balení obsahující dvě bulvy na 60 korun. Poptávka je po nich na asijském trhu tak velká, že domácí rybářské koncerny nestačí dodávat potřebné množství a hloubkově zmražené bulvy se dovážejí z Norska. Japonci údajně považují oči za druhou nejlepší část většiny ryb a podobné je to s popularitou bulev tuňáků i ve Vietnamu.

Extrémní gastronomie

Ještě z jednoho důvodu oblíbenost těchto 150 až 350 gramů (v závislosti na konkrétním druhu a odloveném jedinci) vážících koulí nezná hranic: jejich příprava je skutečně snadná. V zásadě se nabízejí dvě nejčastější varianty.

Rychlá příprava

Je libo soté? S trochou sezamového oleje a strouhaného čerstvého zázvoru vykouzlíte během chvilky příjemnou svačinku. Oko obrácené zorničkou vzhůru při této přípravě během jedné minuty jen prohřejete, aby se sklivec stal opravdu tekutým a uvolnila se tím jeho přirozeně slaná chuť. Na talíři pak dochucujete servírovaný pokrm sójovou omáčkou nebo rýžovým octem.

Pokud preferujete důslednější tepelnou úpravu, je nezbytné oči uvařit. Ani v tomto případě se nedoporučuje ponechávat je v mírném varu déle jak pět minut. Mohly by totiž popraskat a tím znehodnotit celý zážitek.

Pokud ale něco činí evropským adrenalinovým konzumentům opravdu problémy, je to sám proces konzumace: co je vhodné nechat a které části vlastně jíst? Samotný obal oka je totiž „gumový“, ale jeho vnitřní obsah, rosolovitý vysrážený sklivec, je možné vyškrabávat podobně jako obsah vajíčka na měkko. Jedlá je i tkáň, která drží celou zorničku, a část svaloviny podél hlavního nervu. Poznáte ji podle toho, že po převaření na rozdíl od zbytku očního „ocásku“ ztmavne.

Navzdory obecnému úsudku je oko tuňáka velmi výživné a obsahuje řadu lidskému tělu prospěšných tuků. Má výrazný objem nenasycených mastných kyselin a látek snižující hladinu cholesterolu. Stejně jako v případě masa tuňáků je však rizikem koncentrace rtuti, která se do ryb dostává z kontaminovaného životního prostředí.

Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

Poptávka a pověra, že zlepšuje sexuální výkonnost, přivedla houbu...

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Nejčtenější

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Věřte si a nikdy se nevzdávejte, vzkazuje MOgirl Lucka

Velkou vášní MOgirl Lucky je fitness.

Žije spokojený život. Chodí do práce, která ji baví, po ní se věnuje koníčkům. Sen, který jí dalo dětství, tedy zahrát...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Další z rubriky

Když silvestr, tak s pijáckými hrami: passatella, jiuling a královna

Passatellu zachytil na obrazu v roce 1831 Bartolomeo Pinelli.

Stará italská pijácká passatella může být zajímavou terapií, čínský jiuling rozdistribuuje opilost, britská hra...

Bitva o Sidney Street: obří přestřelku v Londýně provází fáma o Stalinovi

Skotská garda zaujala pozice a zvrátila situaci, které do té doby kralovali...

Modernizovala policejní zbraně, zastavila imigraci do země a ukázala, jakou podívanou dokážou nabídnout média....

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz