Pondělí 6. července 2020, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 6. července 2020 Státní svátek.

Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

aktualizováno 
Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy. Cenou originálního želé s názvem guīlínggāo, které nepochází z instantních náhražek, pořádně mává hodnota základní suroviny. Krunýře kriticky ohrožené želvy.

Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V misce má velmi hutnou gelovitou konzistenci a barvu ropy. Strávníci, kteří si pochutnali na živočišně pravém guīlínggāo, doplňují, že ropě se tento mimořádný pokrm blíží i chutí. Důvod, proč dnes labužníky, kteří si ho dopřávají, spočítáme téměř na prstech jedné ruky, je však jiný. Ze světa totiž mizí základní surovina pro přípravu, sladkovodní čínská želva třípásá.

Fotogalerie

Je odhadováno, že v Číně žije zhruba sto tisíc kusů, přičemž polovina z nich se nachází v soukromých farmách.

Osm let života, pak k řezníkovi

S jistou dávkou cynismu je třeba připustit, že tato pochybná zařízení udržují druh „při životě“. Alespoň papírově, z početního hlediska. Zvíře s prodejní cenou 1 800 dolarů za kus se chovat rozhodně vyplatí. A čím více konzumentů se vydává udržitelnou cestou práškových náhražek imitujících originál, tím menší je zájem o chov želv.

Jinak si však potenciál želvích farem v okolí města Wu-čen netřeba idealizovat. Po osmi letech zdejší chovance nečeká nic jiného než kuchyňský sekáček. Tím je oddělen plastron, spodní část krunýře. Ten je základem guīlínggāo. O zbylé části těla zájem není. Pevný krunýř, někdy rozlámaný na menší části, se osmačtyřicet hodin pomalu „táhne“ ve vařicí vodě. Druhý den varu se do hrnce začnou přidávat nejrůznější léčivé byliny, kterých je opravdu mnoho.

Recept? Je to spíš bylinkový vývar

Pokud chcete z jednoho 300 gramů vážicího krunýře vyrobit čtyři porce, připište si na nákupní seznam po 80 gramech kořenů rehmanie lepkavé, květů zimolezu a oddenků smilaxu lékařského. A také desítky gramů „plevele“ mesona a vrbice, plodů sotereku a zlatice převislé, květů chryzantémy. Chybět nesmí strouhaný kořen ledebourielly zvané v Číně feng fang a usušené paličky schizonepety. Ještě trochu ženšenu, plátků kořene z bodláku Atractylodes a máte hotovo.

Extrémní gastronomie

Během pobytu v hrnci se všechny ingredience „rozpustí a spojí“ a vznikne lektvar, který má mít schopnost vyspravit vaši krev, zbavit vás toxinů a ještě vás ochránit před horkem. Nejprve je tedy třeba tento extrémně hořký vývar zahustit rýžovým škrobem a vyklopit do misky, kde ztuhne. A dochutit sladkým sirupem, protože jinak je téměř nepoživatelný. Pak se však začnou dít zázraky, tedy alespoň podle zastánců tradiční čínské lidové medicíny a těch, kteří východní alchymii věří.

Dezert, který pomáhá. Možná

Budete se potit méně a váš pot také pozbude nepříjemný odér. Podobné to bude i s vaší potřebou chodit na toaletu: pocítíte menší potřebu zbavovat se tekutin. Nebudete mít žízeň a nebude vám horko. To vše díky tomu, že látky obsažené v želé vám „ochlazují krev“. Proto by guīlínggāo měly pravidelně konzumovat těhotné a menstruující ženy. A také všichni, kteří mají problémy se suchou nebo naopak mastnou pokožkou, akné, bolestmi hlavy či ledvinami.

Legenda o ozdravných účincích je natolik silná, že instantní varianty tohoto želé servírují pacientům nemocnice po celé Číně. A také tisíce restaurací, které želví bylinné želé doporučují jako velmi zdraví prospěšnou dezertní pochoutku. V nich se samozřejmě superdrahé želvy většinou nenachází, často obsahují jen „krunýřovou esenci“.

Podle historických pramenů želé poprvé umíchal za Éry tří království (asi 220 našeho letopočtu.) svým vojákům stratég Ču-ke Liang. To proto, že jeho seveřanská armáda nezvládala mašírovat v horkém klimatu čínského jihu. Želví puding jim dodal sílu a rozhodnost. 

Druhý historický příklad se pojí s císařovnou Cch’-si, která svého nemocného syna a následníka trůnu léčila s pomocí guīlínggāo tak důsledně, že ho to stálo život. A tak vládla místo něj. Přesto tu na želví želé, kterou jednou fungovalo jako placebo a podruhé jako pomalý jed, nedají dopustit.

Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

Živá chobotnice na talíři

VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

  • Nejčtenější

Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...

Vikingové bojovali v transu. Jejich útok byla síla, říká historik Polách

Premium Vikingové byli víc než jen drsní válečníci. Jak nás o životě mytických Seveřanů poučí nález dvanáct století staré...

Radši smrt než přijít o práci. Kuchařka zabíjela sekerou

Premium Dobrého pracovního místa si většina lidí považuje a nechce se ho jen tak vzdát. Tak tomu bylo i v minulosti. Kuchařka v...

Vraždící sourozenecká monstra. Stát jim chtěl vzít děti, tak je zabili

Premium Příběh jako z hororu – nevlastní bratr se sestrou, kteří spolu žijí jako muž a žena, se rozhodnou zavraždit svoje děti....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: AR-15 se stala legendou a součástí americké kultury

Je nejprodávanější útočnou puškou ve Spojených státech. Kladívka jejího spoušťového mechanismu si dokonce fanoušci...

Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

Schizofrenní žena, nechtěná emigrace. Zachránila ho Nemocnice na kraji města

Premium Kde je hranice skutečné lásky? Kdy končí vztah a začíná tyranie? Ladislav Chudík na tyto otázky dlouhé roky marně...

VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

  • Další z rubriky

Fejeton Jakuba Koháka: Slibuji ředitelce, že si to do konce života opravím

Premium Konec školního roku se nezadržitelně přiblížil. Ten letošní je ovšem jaksi zvláštní. Děti si půjdou pro vysvědčení, byť...

OBRAZEM: Nelítostní žabáci. Jejich urputná bitka je jiu-jitsu ve vodě

Je jednou z největších žab na světě, váží až k úctyhodným dvěma kilogramům a měří až pětadvacet centimetrů. Souboje...

Nemáte pro mě roli? Se sušickými ochotníky je radost hrát i němý kaktus

Premium Hodinu před začátkem to vypadalo na fiasko. Hrad se vylidnil a z oblohy občas spadly hrozivé kapky. Přijdou nějací...

Spěte spolu. Sdílené ložnice jsou zdravější, říká studie

Možná se trochu přetahujete o prostor v posteli, snad se rušíte odlišnými časy uléhání a vstávání. Spaní ve společném...

Hledáme 30 testerek: Pojďte s námi otestovat 6 druhů BIO příkrmů!
Hledáme 30 testerek: Pojďte s námi otestovat 6 druhů BIO příkrmů!

Pro 30 z vás jsme si připravili 6 různých druhů příkrmů HiPP v BIO kvalitě. Těšit se můžete na masová i čistě zeleninová jídla.

Najdete na iDNES.cz