Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná těžké doby chudoby a nedostatku. Přesto rigatoni con la pajata patří mezi ty nejautentičtější pokrmy italské kuchyně. Základem této speciality jsou mléčná střívka čerstvě narozeného telete.
Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se špagetami, název zní rigatoni con la pajata. | foto: Facebook AgustarelloProfimedia.cz

Italská kuchyně je považována za jednu z nejlepších na světě. Čtyři stovky druhů nejrozmanitějších těstovin, plody moře a čerstvá zelenina v ní sehrávají dokonalé symfonie svěžích chutí. Má však i své zemitější, drsnější tóny. Mnohé z nich patří do cucina povera, tedy kuchyně chudých.

Rigatoni con la pajata je jedním z nich, navzdory tomu, jak macešsky se k tomuto receptu Itálie staví. Dodnes si pokrm na jídelních lístcích drží jen pár vybraných restaurací, které si pro svou vynikající pověst mohou dovolit servírovat něco kontroverznějšího. Na 2,7 milionu obyvatel Říma připadá jen sedm takových podniků, a i tak v nich mlsného turistu většinou předem raději nenápadně upozorní. Jedná se totiž o jídlo vyráběné z páté čtvrtiny masa.

Takhle servírují rigatoni con la pajata v římské restauraci Augustarello.

Za nákupy vyrážejí do Testaccia turisté, ale především místní.

Jídlo upracovaných chudých

Matematicky to nesedí, protože pojem quinto quarto je ustálenou italskou mluvnickou hříčkou. Označuje neprodejnou část z každodenního výseku masa. Podle druhu porážených kusů sem patří kopyta, oháňka, klouby, uši, části kůže a některé vnitřnosti. V devatenáctém století byli pátou čtvrtinou odměňováni zaměstnanci italských městských jatek.

Tito často svobodní muži, zvaní lehce hanlivě Scortichini, tedy „žlučníkáři“ (podle jejich intenzivního zápachu, nevábně potřísněných oděvů a údajně neustále nabroušené nálady), se tak stali průkopníky levné italské gastronomie. Je to pochopitelné, jejich denní plat za mnoho nestál, času na přípravu večeří nebylo po dlouhé celodenní dřině mnoho a zmíněné přilepšení v podobě páté čtvrtiny bylo na hranici stravitelnosti. Ale s tím si uměli poradit.

Dokládá to právě la pajata, kterou pokládali za jednu z největších dostupných pochoutek. Jejím základem je od matky dosud neodstavené telátko, živené pouze mlékem a hned poražené na jatkách. Scortichini mu poté vyřízli střeva, která jsou i na pouhý pohled jasně bílá. Počínali si s krajní opatrností, aby nedošlo k jejich porušení řezem, protože to nejlepší je uvnitř. Střeva potom zauzlovali, kousek po kousku, čímž vytvořili asi dvaceticentimetrové buřtíky. Nebylo to jen tak, vzhledem k tomu, že délka střev se obvykle rovná patnáctinásobku délky poráženého zvířete.

Tyto stále propojené zaškrcené válečky se poté kladou do hrnce s rozpáleným tukem, přisypávají se sušené piniové oříšky, dodá se lžíce vinného octa a olivový olej. Pokrm se nejprve dusí, posléze se přidává voda a dochází k varu. Do hrnce se postupně přihazují rajčata, celer, cibule a česnek, aby se vytvořil omáčkový základ. Po dvou hodinách je dílo hotovo. Jistě, ještě je nezbytné připravit široké, krátké duté špagety - rigatoni, ale to už je dílem okamžiku.

Střívka se z načervenalé omáčky vyloví a nakrájí nahrubo nožem. Během varu se v nich nestrávené mléko působením tepla a enzymů stačilo vysrážet a výsledkem je důmyslná náplň hrudek bílého měkkého krémovitého sýra, ne nepodobnému klasické ricottě. A můžete servírovat.

Odstrkovaná dobrota

La Pagliata má v italské kuchyni unikátní postavení hned ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že je jednou z mála ryze římských specialit. Italská metropole totiž sice převzala celou řadu regionálních receptů, ale vlastních má jen pomálu. A Italové připouští, že la pajata je římská tipicità, krajová specialita. Je to stejné, jako když chcete dobrou mozarellu: vyrazíte do Neapole. Za skutečně dobrým ragú poputujete do Boloně a la pajata si dáte v Římě.

Extrémní gastronomie

Jenže to nebudete mít snadné, a to je ono druhé specifikum pokrmu. Na tradiční římskou chuťovku totiž dopadl stín regulací. Poprvé se tak stalo v roce 2001, v souvislosti s bovinní spongiformní encefalopatií, tedy nemocí šílených krav (BSE), protože následná přísná hygienická opatření znemožnila další manipulaci s necertifikovanými částmi těl skotu. Italští kuchaři si na čas vystačili se střívky jehněčími (které ostatně většinou na talíři dostanete s ujištěním, že se jedná o telecí), ale tlak na změnu, umocněný i halasem ochránců zvířat, stále sílil.

Z jídelních lístků restaurací v Římě tak la pajata zhusta zmizela. Čestnou výjimku udělili komisaři z hygieny jen několika provozovnám v bývalé jateční čtvrti Testaccio. Cti se dostalo především podnikům Checchino a Augustarello, protože v obou byl pokrm v roce 1887 vůbec poprvé servírován. Obě zmíněné restaurace přitom odebírají maso z certifikovaných košer jatek, která mají pro rituální porážku náboženskou výjimku.

Jinde v Evropě ani ve Spojených státech amerických tento nevšední kousek tradiční římské kuchyně neochutnáte. Pokud si budete chtít pokrm v originálním podání dopřát, počítejte s lehce nadsazenou cenou okolo 50 eur (asi 1 350 korun) za porci. Ta chuť ale stojí za to.

Autoři:

Koi pla je tradiční asijský salát. Zabíjí efektivněji než biologické zbraně

Příprava je snadná, salát koi pla je levný. A vražedný

Vyjádřeno počtem lidí, jimž ukrátil život, je koi pla nejvražednějším pokrmem světa. A nepřestává...

Ferrari mezi houbami. Kilogram matsutake stojí i třicet tisíc korun

Poklad. A drahý. Matsutake patří mezi nejdražší houby světa.

VIDEO Mezi nejdražší houby světa se tradičně počítají lanýže, rostoucí v podzemí. Ale i na povrchu země...

Masožrouti mají utrum. Nesmějí psy, husí játra ani ovčí žaludky

Uvěznění psi na „mokrém trhu“ v čínském Kantonu. Odborníci věří, že právě z...

„Asijský tygr“, neboli Jižní Korea, zakázal obchod se psím masem, v Česku se zase nesmí vyrábět...

Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují

Kdo sní pětadvacet krabů co nejrychleji? Účastníci soutěže Keys Fisheries Stone...

Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez...

Milbenkäse: podmanivou chuť dávají německému sýru roztoči

Sýr je potřeba průběžně obalovat v mouce, jinak by ho roztoči vyjedli.

Za exotikou na talíři nemusíte nutně vyrážet až na konec světa. Sýr Milbenkäse ji nabízí jen kousek...

Nejčtenější

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

Herr Leutnant, to není Dijon! Jak luftwaffe bombardovala Německo

Premium

První velký nálet na západní frontě, který ospravedlnil pozdější ničení měst, si omylem provedli Němci sami sobě. Netrefili se „jen“ o 180 kilometrů a hned to hodili na Brity.

16. března 2025

Vlastnil harém, obchodoval s drogami i zbraněmi. Nakonec se však přepočítal

Premium

V době, kdy jen hrstka lidí tušila, co je počítačový virus, naprogramoval John McAfee antivirový program a během pár let díky němu vydělal závratné jmění. Stal se jednou z prvních známých osobností...

15. března 2025

Poslal manželku za potrat na smrt. Jindřich VIII. byl králem žen i poprav

Premium

Na počátku to vypadalo nadějně, takový milý král... Jeho krutost jej však záhy předcházela. Přece jen – kdo dokáže nechat popravit ženu, se kterou sdílí lože. Anglický král Jindřich VIII. to udělal...

15. března 2025

Zbraň jako investice. Veletrh nabídl pistoli za 50 tisíc eur

Nástup zbrojovek z Číny i Turecka, inovace v kategorii pistolí pro skryté nošení, novinky mezi krátkými zbraněmi s optikou. Norimberský veletrh IWA OutdoorClassics byl výletem do aktuálních trendů ve...

15. března 2025

Ve skutečnosti chtějí pekáč buchet. AI zjišťovala, proč lidé cvičí

Nabízejí se zásadní motivace, zejména zdravotní. Rovněž ty povrchnější, marnivá snaha o krásné tělo. Co konkrétně nás vede k pravidelnému cvičení, prověřovala izraelská studie. Zkoumala též, co nám...

14. března 2025

Haló, tady rozpustilá příroda. Fotosoutěž otevírá další ročník

Vyhlížejí zlomyslně, dobrácky, přihlouple, zaskočeně. Komicky. Také láskyplně. Fotky soutěže Comedy Wildlife nabízejí obdobné emoce. Vždycky však pobaví. Rovněž oslavují divokou přírodu, upozorňují...

13. března 2025

Vlhčené ubrousky z vody? Vyhrajte půlroční zásobu WaterWipes pro vaše miminko
Vlhčené ubrousky z vody? Vyhrajte půlroční zásobu WaterWipes pro vaše miminko

Důkladné čištění bez podráždění jemné dětské pokožky je kombinace, kterou u dětských vlhčených ubrousků hledá téměř každá maminka. Zapojte se proto...

DoReMi v rukou šarlatánů. Frekvence Solfeggio měly opravovat DNA

Premium

Byl to svérázný příspěvek zapáleného šarlatánského nevzdělance do hudební teorie. Odhaloval, že za slabikami označujícími výšku tónů diatonické stupnice stojí božské vnuknutí. Proto mělo mít ono...

12. března 2025

Pomsta aztéckého boha. Poslední císař předpověděl pád dobyvateli Cortésovi

Premium

Hernán Cortés, španělský dobyvatel zodpovědný za zánik Aztécké říše, ho nechal před 500 lety popravit. Poslední aztécký vládce Cuauhtémoc, svým lidem považovaný za božské vtělení, však přežil...

11. března 2025

Pozor, epidemie. Obezita a nadváha postihne do roku 2050 většinu dospělých

Ona zpráva volá po změně kurzu. Během nadcházejících dvaceti pěti let bude na světě většina dospělých trpět nadváhou, nebo dokonce obezitou. Stejně tak třetina dětí, popisuje magazín The Lancet....

11. března 2025

Sex dvacetkrát týdně. Každá milenecká láska je jiná, říká studie

Přelomová, průkopnická. Nad novou studií zkoumající mileneckou lásku, v době začátku vztahu, létají superlativy. Má být vůbec první, která čistě empiricky dokládá, že univerzální milenecká partnerská...

10. března 2025

Netušil, že hostí svého vraha. Z mladého souseda se vyklubal psychopat

Premium

Ubírala se po úzké pěšině, kterou zasypal sníh. Nebylo moc lidí, kteří tudy chodili. Na jejím konci stál domek. Byl stejně osamělý jako jeho majitel Ján K., pětašedesátiletý důchodce. Právě jemu...

9. března 2025

Z tajných sejfů: Ten lepší Kennedy padl roku 1944 v předchůdci dronu

Premium

Byl to vlastně velký staromódní dron. Onen letoun byl jednou velkou bombou, napěchovaný více než deseti tunami trhaviny. Seděl v něm Joe Kennedy. Skončilo to tragédií, která nakonec nasměrovala chod...

9. března 2025