Pátek 7. května 2021, svátek má Stanislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 7. května 2021 Stanislav

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit. O zbytek se pak postará fritéza, která z nich vyrobí populární křupavou pochoutku.

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují hned na několik způsobů. | foto: Profimedia.cz

Ze slepice nezůstane po indonéské hostině kromě trochy peří téměř nic. Zvláště populární jsou tu drůbeží pařáty, nazývané ceker. Statistikové by však při porovnání jejich celoroční spotřeby narazili na matematickou záhadu: sní se jich tu až třikrát více, než kolik je poraženo slepic. Ne vždy je totiž možné dosledovat podávaný pokrm zrovna do kurníku a v kotlích a koších fritéz často končí i jiní neopatrní ptáci. Jejich osud je ale stejný jako milionů zdejších slepic.

Fotogalerie

V Jakartě, Bali nebo v Bandungu putují do velkého hrnce, ve kterém se průběžně připravuje polévka soto. Je to velmi silný, převážně drůbeží vývar, jehož základ je dochucen vlastně jen cibulí. V průběhu otevírací doby restaurace nebo pouličního stánku s občerstvením jsou z hrnce odebírány masité části, zatímco kosti a pařáty jsou uvnitř ponechány „pro sílu“.

Pro děti to nejlepší

Na konci dne kuchař pařátky (za směnu se jich může nastřádat až čtyřicet kilo) vyjme a oddělí od vyvařených skeletů. Rozhodně je nevyhodí, jsou totiž surovinou, která v sobě nese potenciál zisku. Po drobné úpravě, zahrnující odstřihnutí drápků a vykostění běháků, se mohou prodat mlsným jazýčkům. Může se to zdát překvapivé, ale právě o tyto kousky jeví enormní zájem zdejší matky s dětmi.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • I když se prakticky skládají jen z tuhých šlach, kůže a chrupavčité tkáně, která je obtížně stravitelná. Drůbeží pařáty přesto dávají žvýkat svým potomkům, které je utiší lépe než dudlík. Věří, že strava bohatá na kolagen je zdravá pro  pokožku, vývoj kloubů a kostí.

    Marináda je základ

    A když ještě nějaké vykostěné ceker zbývají? Prodejci je skladují po několik dalších dní, a aby zabránili jejich rozkladu, nakládají je do silně kořeněné marinády. Jejím základem je prakticky pokaždé zázvor, další ingredience se však mohou lišit stánek od stánku.

    Někteří prodejci nedají dopustit na aromatickou citronovou trávu, jiní dávají přednost česneku nebo po kurkumě vonící galgánu. Po této lázni, ve které někdy dosáhne drůbeží pařát až kritického stavu, jde-li o stravitelnost, pak putuje do mísy s tmavým, třtinovým cukrem a do rozpálené fritézy. Cukr vytvoří karamelovou krustu, která uchová chuť marinády, a tím diskrétně zahalí chuťovou stopu pařátu.

    Chipsy z kuřecích pařátků

    Výsledkem je kripik ceker, tedy smažená masitá sušenka, krekr. Její popularita je, stejně jako u dalších zdejších překvapení z fritéz (kripik se vyrábí i z kasavy, tara, lučních koníků), u místních nezměrná. Svým tvarem přitom kuřecí pařát většinou už nepřipomíná, takže nedráždí ani žaludek zahraničních výletníků.

    „Jsou úžasné! Plné chuti, křupavé. Jak jednou otevřete sáček kripik ceker, nepřestanete je jíst do posledního drobečku,“ chválí si fandové pařátkových krekrů. Jako oleh-oleh, tedy tradiční suvenýr z cest, kripik ceker proudí do celého světa.

    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

    Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví...

    Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je...

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    • Nejčtenější

    Nejhorším rokem lidských dějin byl 536, tvrdí historik z Harvardu

    Adeptů bylo hodně a do finále je vynesly hrozné a ještě horší katastrofy. Epidemie, války, hladomory. Rok 536 ovšem...

    Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

    Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

    Ustřižené kraťasy a zelený kamion. Zmizení stopařek zůstává nevyřešeno

    Premium Ty dvě mladé ženy jsou jistě mrtvé. Doplatily patrně na způsob dopravy, který dnes již téměř vymizel: na autostop....

    Náhodného sexu litujeme, pak ho opakujeme. Výčitky nefungují, líčí studie

    Spáchat, litovat, chybu zopakovat. Lítost nám v sexu na jednu noc nezabrání, říká studie. JE neproduktivní, zbytečnou...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    OBRAZEM: Dlouhé potěšení. Kampaň oslavuje sex v pozdním věku

    Ony černobílé fotky jsou realistické, bez teatrálnosti a zachycují vlastně docela obyčejné životní chvíle. Prosté,...

    Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

    Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

    Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

    Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

    Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

    Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...

    • Další z rubriky

    Pomsta manželce, sadistický inkvizitor. Hon na čarodějnice stihl i české země

    Premium V historii lidstva je vinou nás samotných spousta temných kapitol. A tahle, která se nevyhnula ani našemu kraji, je...

    Jsou výkonnější v sexu, moc nosili čepici a další mýty o plešatých mužích

    Premium O plešatění koluje spousta vtipů. Zatímco ženy se válejí smíchy, mužům spíš zatrne. Co alopecii způsobuje? Jaké ji...

    Tati, umíš poslat přání mámě do nebíčka? Jak žijí muži, kteří zůstali sami

    Premium Není jich mnoho. Nemluví se o nich. Oni nehovoří o sobě. Jejich život je těžký, ale vyskytují se v něm i úsměvné...

    Když doznání lže. Případy, v nichž obvinění falešně usvědčili sami sebe

    Doznávali se, ochotně, otevřeně. K požáru, vraždám, násilí. A vyšetřovatelům nevadilo, že jejich výpovědi mají slabiny,...

    Absolonová oznámila rozchod s Hornou. Bohužel i to je život, vzkázala

    Monika Absolonová (44) na sociálních sítích oznámila, že se rozešla s partnerem Tomášem Hornou (40). Důvodů podle ní...

    Výchova šokem: policie vytáhla čumila z auta, aby si prohlédl mrtvolu

    Na německé dálnici A3 v Hesensku v neděli zahynuli při dopravní nehodě dva mladí lidé, muž ve věku 35 let na místě,...

    Máte jeden z těchto mobilů? Brzy si s ním na mobilním internetu neškrtnete

    Letošek je v Česku ve znamení vypínání sítí postavených na zastaralé 3G technologii. Jako poslední ji koncem listopadu...

    Kristelová žaluje Novotného. Za zničenou kariéru chce půl milionu

    Soud začal projednávat žalobu Kateřiny Kristelové na Pavla Novotného. Moderátorka tvrdí, že jí někdejší bulvární...

    Nová Škoda Fabia odhalena, ceny startují na 330 tisících

    Škoda odhalila v online světové premiéře čtvrtou generaci modelu Fabia. Automobilka také zveřejnila základní cenu...