Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

aktualizováno 
V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit. O zbytek se pak postará fritéza, která z nich vyrobí populární křupavou pochoutku.

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují hned na několik způsobů. | foto: Profimedia.cz

Ze slepice nezůstane po indonéské hostině kromě trochy peří téměř nic. Zvláště populární jsou tu drůbeží pařáty, nazývané ceker. Statistikové by však při porovnání jejich celoroční spotřeby narazili na matematickou záhadu: sní se jich tu až třikrát více, než kolik je poraženo slepic. Ne vždy je totiž možné dosledovat podávaný pokrm zrovna do kurníku a v kotlích a koších fritéz často končí i jiní neopatrní ptáci. Jejich osud je ale stejný jako milionů zdejších slepic.

Fotogalerie

V Jakartě, Bali nebo v Bandungu putují do velkého hrnce, ve kterém se průběžně připravuje polévka soto. Je to velmi silný, převážně drůbeží vývar, jehož základ je dochucen vlastně jen cibulí. V průběhu otevírací doby restaurace nebo pouličního stánku s občerstvením jsou z hrnce odebírány masité části, zatímco kosti a pařáty jsou uvnitř ponechány „pro sílu“.

Pro děti to nejlepší

Na konci dne kuchař pařátky (za směnu se jich může nastřádat až čtyřicet kilo) vyjme a oddělí od vyvařených skeletů. Rozhodně je nevyhodí, jsou totiž surovinou, která v sobě nese potenciál zisku. Po drobné úpravě, zahrnující odstřihnutí drápků a vykostění běháků, se mohou prodat mlsným jazýčkům. Může se to zdát překvapivé, ale právě o tyto kousky jeví enormní zájem zdejší matky s dětmi.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • I když se prakticky skládají jen z tuhých šlach, kůže a chrupavčité tkáně, která je obtížně stravitelná. Drůbeží pařáty přesto dávají žvýkat svým potomkům, které je utiší lépe než dudlík. Věří, že strava bohatá na kolagen je zdravá pro  pokožku, vývoj kloubů a kostí.

    Marináda je základ

    A když ještě nějaké vykostěné ceker zbývají? Prodejci je skladují po několik dalších dní, a aby zabránili jejich rozkladu, nakládají je do silně kořeněné marinády. Jejím základem je prakticky pokaždé zázvor, další ingredience se však mohou lišit stánek od stánku.

    Někteří prodejci nedají dopustit na aromatickou citronovou trávu, jiní dávají přednost česneku nebo po kurkumě vonící galgánu. Po této lázni, ve které někdy dosáhne drůbeží pařát až kritického stavu, jde-li o stravitelnost, pak putuje do mísy s tmavým, třtinovým cukrem a do rozpálené fritézy. Cukr vytvoří karamelovou krustu, která uchová chuť marinády, a tím diskrétně zahalí chuťovou stopu pařátu.

    Chipsy z kuřecích pařátků

    Výsledkem je kripik ceker, tedy smažená masitá sušenka, krekr. Její popularita je, stejně jako u dalších zdejších překvapení z fritéz (kripik se vyrábí i z kasavy, tara, lučních koníků), u místních nezměrná. Svým tvarem přitom kuřecí pařát většinou už nepřipomíná, takže nedráždí ani žaludek zahraničních výletníků.

    „Jsou úžasné! Plné chuti, křupavé. Jak jednou otevřete sáček kripik ceker, nepřestanete je jíst do posledního drobečku,“ chválí si fandové pařátkových krekrů. Jako oleh-oleh, tedy tradiční suvenýr z cest, kripik ceker proudí do celého světa.

    Autoři:

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

    Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou.

    Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Nejčtenější

    Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

    Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

    Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

    Jak Indie ošálila CIA. Jaderné výbuchy jí utajila před očima

    Právě tady se to stalo, navzdory americkým satelitům. Kráterem Shakti-1 se...

    Americké tajné služby si daly velmi záležet na tom, aby jim neunikla žádná podrobnost o indickém jaderném programu....

    KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

    Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

    Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

    Miluju malá města, říká MOgirl Natálie

    Ve velkoměstě bych žít nemohla, říká MOgirl Natálie.

    Energická, sebevědomá, empatická, někdy ale tvrdohlavá a výbušná, tak se vidí. Zná se a docela konkrétně má seřazené i...

    I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

    Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

    Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

    Další z rubriky

    I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

    Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

    Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

    OBRAZEM: Neuvěřitelná krása hmyzu. Odhaluje ji obří zvětšení

    Září pestrými barvami, jsou přísně symetrická, provokují fantazii. Evokují...

    Září pestrými barvami, jsou přísně symetrická, provokují fantazii. Evokují mimozemšťany, připomínají monstra....

    VIDEO: Všichni bez plavek. Vyzkoušeli jsme nahé plavání v bazénu

    Reportér Matěj Smlsal si vyzkoušel nahé plavání.

    Pocit svobody, žádné šimrání a všichni jsou si rovni. Tak se vyjadřují naturisté o plavání bez plavek. Naturistické...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Najdete na iDNES.cz