Čtvrtek 6. srpna 2020, svátek má Oldřiška
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 6. srpna 2020 Oldřiška

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

aktualizováno 
V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit. O zbytek se pak postará fritéza, která z nich vyrobí populární křupavou pochoutku.

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují hned na několik způsobů. | foto: Profimedia.cz

Ze slepice nezůstane po indonéské hostině kromě trochy peří téměř nic. Zvláště populární jsou tu drůbeží pařáty, nazývané ceker. Statistikové by však při porovnání jejich celoroční spotřeby narazili na matematickou záhadu: sní se jich tu až třikrát více, než kolik je poraženo slepic. Ne vždy je totiž možné dosledovat podávaný pokrm zrovna do kurníku a v kotlích a koších fritéz často končí i jiní neopatrní ptáci. Jejich osud je ale stejný jako milionů zdejších slepic.

Fotogalerie

V Jakartě, Bali nebo v Bandungu putují do velkého hrnce, ve kterém se průběžně připravuje polévka soto. Je to velmi silný, převážně drůbeží vývar, jehož základ je dochucen vlastně jen cibulí. V průběhu otevírací doby restaurace nebo pouličního stánku s občerstvením jsou z hrnce odebírány masité části, zatímco kosti a pařáty jsou uvnitř ponechány „pro sílu“.

Pro děti to nejlepší

Na konci dne kuchař pařátky (za směnu se jich může nastřádat až čtyřicet kilo) vyjme a oddělí od vyvařených skeletů. Rozhodně je nevyhodí, jsou totiž surovinou, která v sobě nese potenciál zisku. Po drobné úpravě, zahrnující odstřihnutí drápků a vykostění běháků, se mohou prodat mlsným jazýčkům. Může se to zdát překvapivé, ale právě o tyto kousky jeví enormní zájem zdejší matky s dětmi.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • I když se prakticky skládají jen z tuhých šlach, kůže a chrupavčité tkáně, která je obtížně stravitelná. Drůbeží pařáty přesto dávají žvýkat svým potomkům, které je utiší lépe než dudlík. Věří, že strava bohatá na kolagen je zdravá pro  pokožku, vývoj kloubů a kostí.

    Marináda je základ

    A když ještě nějaké vykostěné ceker zbývají? Prodejci je skladují po několik dalších dní, a aby zabránili jejich rozkladu, nakládají je do silně kořeněné marinády. Jejím základem je prakticky pokaždé zázvor, další ingredience se však mohou lišit stánek od stánku.

    Někteří prodejci nedají dopustit na aromatickou citronovou trávu, jiní dávají přednost česneku nebo po kurkumě vonící galgánu. Po této lázni, ve které někdy dosáhne drůbeží pařát až kritického stavu, jde-li o stravitelnost, pak putuje do mísy s tmavým, třtinovým cukrem a do rozpálené fritézy. Cukr vytvoří karamelovou krustu, která uchová chuť marinády, a tím diskrétně zahalí chuťovou stopu pařátu.

    Chipsy z kuřecích pařátků

    Výsledkem je kripik ceker, tedy smažená masitá sušenka, krekr. Její popularita je, stejně jako u dalších zdejších překvapení z fritéz (kripik se vyrábí i z kasavy, tara, lučních koníků), u místních nezměrná. Svým tvarem přitom kuřecí pařát většinou už nepřipomíná, takže nedráždí ani žaludek zahraničních výletníků.

    „Jsou úžasné! Plné chuti, křupavé. Jak jednou otevřete sáček kripik ceker, nepřestanete je jíst do posledního drobečku,“ chválí si fandové pařátkových krekrů. Jako oleh-oleh, tedy tradiční suvenýr z cest, kripik ceker proudí do celého světa.

    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

    Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

    Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

    KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

    Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

    Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

    • Nejčtenější

    Líbí se mi dělat byznys a pak se obléknout do latexu, říká MOgirl Eliška

    Gnóthi Seautón, poznej sám sebe. Právě slova, která byla vytesaná nad věštírnou ve starořeckých Delfách, jsou jejím...

    Výbušné překvapení: Američané dodávali ve Vietnamu munici nepřátelům

    Průběh bojů se pokoušeli zvrátit nejrůznějšími způsoby. I těmi „špinavými“. V rámci operace Project Eldest Son...

    Bisexualita existuje, pletl jsem se, přiznal novou studií vědec

    Před patnácti lety vzbudil svou prací velké kontroverze. Tvrdil v ní, že bisexualita neexistuje a že muži, kteří se k...

    Život mi zachránila skautská hesla, říká muž, který prošel třemi koncentráky

    Premium Byl v úplně prvním transportu do Terezína, prošel třemi koncentráky a v nejtěžších chvílích se od vyhladovění zachránil...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Chalupářství s masovými hroby. Teď o postapokalyptismu vznikl seriál

    Hrají si na svět, který zažil kolaps, přežil ho, ale notně pochroumaný. Postapokalyptická komunita žije i v Česku....

    Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

    Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

    Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

    Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

    Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

    Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

    • Další z rubriky

    Bisexualita existuje, pletl jsem se, přiznal novou studií vědec

    Před patnácti lety vzbudil svou prací velké kontroverze. Tvrdil v ní, že bisexualita neexistuje a že muži, kteří se k...

    OBRAZEM: Veselé i poetické. Časopis Amatérský fotograf vybírá snímky roku

    Některé jsou rozpustilé, jiné vybízejí k pozastavení se, hodně jich nahlíží do světa zvířat, jiné zachycují lidský...

    Sci-fi v Arizoně: ambicióznímu projektu Biosféra 2 došel kyslík

    Měl prokázat, že lidstvo může kolonizovat jiné planety. Že dokáže přežít v uzavřeném ekosystému, neprodyšně odděleném...

    Pohádka o mašinkách. Výpravčí se vlivem technologií stávají ohroženým druhem

    Premium Na českých kolejích se v červenci nakupil dlouhý řetěz nehod. Jak to vlastně funguje na železnici? Vydali jsme se v...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Škoda dostane šéfa s úkolem zabránit, aby značka dotírala na VW a Audi

    „Není nám k ničemu, když se Škoda vyvíjí ke třetí prémiové značce v rámci koncernu,“ prohlásil v rozhovoru publikovaném...

    Díky, že létáte se SpaceX. Loď Crew Dragon úspěšně dopadla do moře

    Američtí astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley úspěšně absolvovali nedělní návrat z Mezinárodní vesmírné stanice...

    Zemřela manželka Jiřího Krampola, měla dlouhodobé zdravotní problémy

    Ve věku 59 let zemřela Hana Krampolová, manželka herce Jiřího Krampola. Dlouhodobě se potýkala se zdravotními problémy.

    Pokutu za přespání v karavanu dohnal Němec až k soudu

    Nocování na parkovišti v obytném autě se v Německu může dosti prodražit. Své si zažil jeden turista s karavanem, který...

    Nové zuby mám z Turecka. Zákrok byl psychicky náročný, říká pornoherečka

    Česká pornoherečka Daisy Lee si zaletěla do Turecka pro nové zuby. Zákrok, který podstoupila na tamější klinice, ji prý...