Pátek 31. března 2023, svátek má Kvido
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 31. března 2023 Kvido

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s nadšením strávníků. K jídlu jsou běžně podávány pařáty slepic a kohoutů, které stačí jen dobře uvařit. O zbytek se pak postará fritéza, která z nich vyrobí populární křupavou pochoutku.
Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují hned na několik způsobů. | foto: Profimedia.cz

Ze slepice nezůstane po indonéské hostině kromě trochy peří téměř nic. Zvláště populární jsou tu drůbeží pařáty, nazývané ceker. Statistikové by však při porovnání jejich celoroční spotřeby narazili na matematickou záhadu: sní se jich tu až třikrát více, než kolik je poraženo slepic. Ne vždy je totiž možné dosledovat podávaný pokrm zrovna do kurníku a v kotlích a koších fritéz často končí i jiní neopatrní ptáci. Jejich osud je ale stejný jako milionů zdejších slepic.

V Jakartě, Bali nebo v Bandungu putují do velkého hrnce, ve kterém se průběžně připravuje polévka soto. Je to velmi silný, převážně drůbeží vývar, jehož základ je dochucen vlastně jen cibulí. V průběhu otevírací doby restaurace nebo pouličního stánku s občerstvením jsou z hrnce odebírány masité části, zatímco kosti a pařáty jsou uvnitř ponechány „pro sílu“.

Pro děti to nejlepší

Na konci dne kuchař pařátky (za směnu se jich může nastřádat až čtyřicet kilo) vyjme a oddělí od vyvařených skeletů. Rozhodně je nevyhodí, jsou totiž surovinou, která v sobě nese potenciál zisku. Po drobné úpravě, zahrnující odstřihnutí drápků a vykostění běháků, se mohou prodat mlsným jazýčkům. Může se to zdát překvapivé, ale právě o tyto kousky jeví enormní zájem zdejší matky s dětmi.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • I když se prakticky skládají jen z tuhých šlach, kůže a chrupavčité tkáně, která je obtížně stravitelná. Drůbeží pařáty přesto dávají žvýkat svým potomkům, které je utiší lépe než dudlík. Věří, že strava bohatá na kolagen je zdravá pro  pokožku, vývoj kloubů a kostí.

    Marináda je základ

    A když ještě nějaké vykostěné ceker zbývají? Prodejci je skladují po několik dalších dní, a aby zabránili jejich rozkladu, nakládají je do silně kořeněné marinády. Jejím základem je prakticky pokaždé zázvor, další ingredience se však mohou lišit stánek od stánku.

    Někteří prodejci nedají dopustit na aromatickou citronovou trávu, jiní dávají přednost česneku nebo po kurkumě vonící galgánu. Po této lázni, ve které někdy dosáhne drůbeží pařát až kritického stavu, jde-li o stravitelnost, pak putuje do mísy s tmavým, třtinovým cukrem a do rozpálené fritézy. Cukr vytvoří karamelovou krustu, která uchová chuť marinády, a tím diskrétně zahalí chuťovou stopu pařátu.

    Chipsy z kuřecích pařátků

    Výsledkem je kripik ceker, tedy smažená masitá sušenka, krekr. Její popularita je, stejně jako u dalších zdejších překvapení z fritéz (kripik se vyrábí i z kasavy, tara, lučních koníků), u místních nezměrná. Svým tvarem přitom kuřecí pařát většinou už nepřipomíná, takže nedráždí ani žaludek zahraničních výletníků.

    „Jsou úžasné! Plné chuti, křupavé. Jak jednou otevřete sáček kripik ceker, nepřestanete je jíst do posledního drobečku,“ chválí si fandové pařátkových krekrů. Jako oleh-oleh, tedy tradiční suvenýr z cest, kripik ceker proudí do celého světa.

    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

    Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

    I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

    Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

    Živá chobotnice na talíři

    VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

    • Nejčtenější

    Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

    Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

    Porno si užijte zdravě. Neseďte, nebuďte strnulí, občas uhněte očima

    Vypadá jako skvělý pomocník autoerotiky, snadno se však stává jejím sobeckým, zlým pánem. Porno si nárokuje veškerou...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

    Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

    OBRAZEM: Intimita, provokace. Fotky oslavují odhalenou krásu ženy

    Analogová fotografie, výlety mimo ateliér, nové modelky. Poslední týdny přinesly ve tvorbě Kateřiny Janišové tři změny.

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Jaderné zbraně odstrašují. Nikdo však neví, jestli fungují

    Arzenál jaderných zbraní slouží velmocím už po desítky let jako vrcholný odstrašující prvek. O tom, jestli mohou ony...

    Starý dům už neprodáte. Unijní směrnice ale může být protiústavní, tvrdí právníci

    Premium Zateplování, výměna kotle i oken, solární panely na střechu… Nechcete starý dům opravovat „po evropsku“? Rychle se jej...

    Přežila Terezín i Osvětim. Bůh není, takové utrpení by nedopustil, říká

    Premium Měla si užívat bezstarostné mládí, namísto toho si musela na kabát přišpendlit židovskou hvězdu. V 15 letech ji...

    Hokej se změnil v jatka. Píše o nich i Wikipedie, extraliga se styděla

    Premium Jen co se ve zlínském kamrlíku pro rozhodčí potkal Roman Polák s kolegy, hned měli jasno: „Pánové, dnes to může být...

    Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

    Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

    Oběti druidů a rituálů: mumie z bažin skrývají temné násilí

    Jsou svébytnou kategorií mezi mumifikovanými těly. Rašeliniště, kde po staletí, tisíciletí ležely, totiž lidské ostatky...

    Nikdo by ho nehledal. Odlehlá studna měla skrýt mimořádně brutální zločin

    Premium Spadané listí šustilo pod nohama a mladý muž v poutech vedl skupinu policistů tehdy zanedbaným parkem, který obklopoval...

    Aby měl orgasmus šanci. Studie líčí, kdy ženy usilují o vyvrcholení

    Premium Je to docela logická rovnice a vyplývá z velmi praktické úvahy. Častěji dosahují orgasmu ty ženy, které o něj usilují....

    Horníci leželi na pokojích na břichu. Skrývali erekci. A zrodila se viagra

    Modrá pilulka slaví pětadvacet let. Spustila svého druhu kulturní i farmaceutickou revoluci, preformátovala vnímání...

    Rozjívené fracky tu nechceme. Kde končí svoboda dětí ve veřejných prostorách?

    Vlnu vášní vyvolalo vyjádření pražského bistra, které na sociálních sítích publikovalo pravidla, jak se mají chovat...

    Paltrowová si po srážce na lyžích myslela, že jde o sexuální útok

    Herečka Gwyneth Paltrowová (50) v pátek opět vypovídala před soudem v případu údajného neposkytnutí první pomoci...

    Budu ukazovat nohy i výstřih. Nejsem jeptiška, reaguje na kritiku Burešová

    Herečka a zpěvačka Eva Burešová (29) se stala terčem kritiky některých uživatelů Instagramu. Ti jí v negativních...

    ČNB se propadla do obří ztráty 412 miliard, za rok je jedenáctinásobná

    Česká národní banka (ČNB) loni vykázala rekordní ztrátu 411,9 miliardy korun. V roce 2021 měla ztrátu 37,7 miliardy...