Středa 30. listopadu 2022, svátek má Ondřej
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 30. listopadu 2022 Ondřej

Extrémní gastronomie: klenotem nepálské kuchyně je hovězí morek

Morek funguje v kostech savců jako zásobárna živin a nepálští kuchaři se ho nebojí dokonale zužitkovat. Odměnou za poněkud pracnou výrobu Sapu Mhichā je jim výrazná a sytá chuť, která svou uzemňující koncentrací připomíná tekutou kostku bujónu.

Sapu Mhichā je gurmánskou kondenzovanou morkovou bombou. | foto: commons.wikimedia.org/Karrattul Profimedia.cz

Do Káthmándú nemusíte cestovat jen kvůli přírodním monumentům. Pokud hledáte nevšední gastronomické zážitky, je kuchyně lidí z místního etnika Névárů tím správným místem. Snoubí se v ní tibetské, čínské a indické receptury, ze kterých si údajně vzala to nejlepší. Světu dala hned několik mimořádných receptů, které si přízvisko extrémní jistě zaslouží. Podivný masitý dezert Sapu Mhichā mezi ně rozhodně patří.

Místní se zatím plně neshodnou na tom, kam ho v tabuli servírovaných chodů zařadit. Jedni ho považují za lehký předkrm, jiní preferují jako decentní pochoutku mezi hlavními jídly. Jisté je, že Sapu Mhichā se podává jen významným hostům a přátelům. Jeho výroba je totiž poměrně pracná. Odměnou však je netradiční chuť, často doprovázená nemalým údivem strávníků. Ovařená a později v oleji osmažená masitá taštička je po okraj naplněna rozehřátým morkem z hovězích kostí.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Na samém počátku celé přípravy stojí mohutný indický vodní buvol zvaný arni, který běžně váží devět metráků. Z něj jsou po zbourání mimo jiné vyjmuty dršťky, tedy houbovitá osvalená tkáň výstelky předžaludků. Jsou pečlivě vyprány a promyty v horké vodě. Případné nečistoty a zbytky natrávené potravy by totiž mohly znehodnotit celý pokrm, proto se cyklus čištění několikrát opakuje, než jsou nakonec nakrájeny na přibližně dvaceticentimetrové kousky.

    Extrakce morku

    Dalším nezbytným krokem je extrakce morku z kostí, na kterou v nepálském podání skutečně není hezký pohled. Dobývá se s pomocí pilky, nožů a kladiva v podobě hrudek velkých jako dětská pěst. Vše se přitom odehrává jen pár kroků od zakrváceného prostranství, na kterém byl buvol poražen. Hygiena tu není prioritou. Představa, že zatím tuhý morek je vlastně stoprocentní tuk, celkový dojem nezlepšuje.

    Kuchař a řezník v jedné osobě poté morek zručně zabalí do kapsiček drštěk a ováže je provázkem. Je to důležité: během dlouhého varu ve vodě nesmí morek z živočišného obalu uniknout. Po změknutí nakonec kapsičky zamíří do pánve s rozpáleným tukem. Smažení vytvoří křupavou krustu kolem bíle zabarvené bubliny morku. Výsledek trochu připomíná plody jedlého kaktusu: drobné výstupky na hrubé vnější straně drštěk vypadají jako ostny. Miska s několika Sapu Mhichā, decentně posypaná kořením, je konečně postavena před hosta.

    Nálož tekuté chuti

    Konzumace vyžaduje jistý cvik. Je zapotřebí uchopit ještě rozpálenou kapsičku pravou rukou, s pomocí levé pak nožíkem provést krátký podélný řez a z otvoru pohotově vysrknout rozehřátý tekutý morek, který z obalu uniká mezi prsty. 

    Vzhledem k výrazné zemité chuti morku je celý prožitek doslova zaplavující, skoro jako byste pili rozehřáté hovězí sádlo nebo žvýkali kostku bujónu. Samotný obal, tedy ovařená a osmažená dršťka, se nejí, odkládá se na stranu talíře. I když pak sousto zapijete rýžovým pivem, pocitu mastnoty v ústech se jen tak nezbavíte.

    Okusili byste Sapu Mhichā?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 3. června 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 433
    Ne 131
    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

    I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

    Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    • Nejčtenější

    Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

    Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

    Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

    Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Mají větší sexuální pud muži, nebo ženy? Velká studie vynesla verdikt

    Premium Zajímalo je, kdo myslí na sex, poddává se sexuálním fantaziím, cítí touhu a masturbuje častěji. Prozkoumali kvůli tomu...

    Seznamte se s múzami kalendáře Pirelli, jejich krásou a příběhy

    Jsou zosobněním krásy, též nositelkami síly, dovednosti, poznání, pokory. Kalendář Pirelli pro rok 2023 nese název...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Tajní detektivové z Departmento 50 ničili chilské nacisty. A ohromili FBI

    Špioni Třetí říše měli v Jižní Americe pro rejdy a podvratnou činnost volné pole působnosti. Opravdu tvrdě narazili jen...

    Mávala jsem rodičům z okna a bratr už mi stahoval kalhotky, líčí Dominika

    Premium Dominiku v dětství po tři roky zneužíval vlastní bratr. Trauma ovlivnilo velkou část jejího života. Zlom nastal po...

    Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

    Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

    Když rodinu rozloží ezoterika. Manželka jako by zemřela, líčí otec tří dcer

    Premium Pětačtyřicetiletý Karel má s Lucií tři dospívající dcery. Manželé jsou skoro dvacet let. Rodina ale funguje v nouzovém...

    Zrzek v šedém baloňáku. Seniorku zabil z frustrace a nenávisti k ženám

    Premium Plačící děvčátko, které přiběhlo z domku Boženy S., chlácholila sousedka a její muž utíkal ke stavení, odkud se...

    Svému pověrčivému „otci“ byl nekonečně vděčný. I domy pro něj pálil

    Premium Někdy je na začátku všeho dobrý úmysl, ale postupem času a událostí se věci občas zašmodrchají, zkomplikují – a...

    Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

    Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

    Bez objevu hieroglyfů by měl smůlu i Tutanchamon. Nikdo by ho nenašel

    Premium Před 100 lety objevil Howard Carter hrobku Tutanchamona. Ovšem kdyby o 100 let dřív Champollion nerozluštil hieroglyfy,...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

    Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

    Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

    Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

    Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

    Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

    Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

    Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...

    Na Účastníky zájezdu už se mě ptaly i moje děti, směje se Jitka Kocurová

    Moderátorka, příležitostná herečka a 2. vicemiss ČR 1999 Jitka Kocurová se na veřejnosti objevuje sporadicky. Péče o...