Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

aktualizováno 
Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak, že bývá zakazován v hotelích, městské i letecké dopravě.

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy severokorejského státu s Donaldem Trumpem. | foto: Profimedia.cz

O tom, co jeho zápach vlastně připomíná, se vedou spory. Gurmán Richard Sterling ho popsal jako směs „terpentýnu a cibule ozdobená ponožkami z tělocvičny“. Americký kuchař, novinář a moderátor Anthony Bourdain se svěřil, že po jeho konzumaci budete mít dech, „jako byste dával francouzský polibek své mrtvé babičce“. Jiní používají jiné metafory a jiná přirovnání, v popisech se často opakuje shnilá cibule nebo výkaly.

Fotogalerie

V jednom však spor není: durian je ovoce, které proklatě páchne.

Nejprve ho však představme z jeho neutrálních a lepších stránek. Roste na větvích i kmenech durianu cibetkového v jihovýchodní Asii, úctyhodné dřeviny, která dosahuje výšky dvacet až čtyřicet metrů. Zralý plod durianu má velikost zhruba fotbalového míče, váží jedno až tři kila a je pokrytý pyramidovými trny. Slupka ukrývá plod, ovšem okolí nechrání před jeho zápachem.

Skvostné složení, sladká, ale pestrá chuť

Dojde i na něj, předtím však vyzraďme, že je ve své oblasti nazýván jako „král ovoce“. Pokud jde o jeho nutriční složení, je zásobárnou železa, vitaminu C, draslíku, aminokyselin tryptofanu, riboflavinu, niacinu. A samozřejmě, místní věří, že má afrodiziakální účinky. „Když padají zralé duriany k zemi, zvedají se sarongy nahoru,“ říká se podle listu The New York Times v Malajsii.

Extrémní gastronomie

Jí se plod, který je ukryt pod slupkou v moučnaté hmotě, i semena. A podle recenzí je jeho chuť sladká, jemná, připomíná vanilkový puding, banán. I proto se nejčastěji přidává do zmrzlin nebo mléčných koktejlů, nebo se spolu s cukrem zamotává do palačinek, jak poznamenává server Asian in America. Podává se však i smažený s cibulí a chilli papričkami k rýži. Semena se servírují smažená.

„Celková chuť je sladká, ale je zdravější než cukr, je čistší, ryzejší než chuť broskve. Je to vlastně nejlepší sladká věc, kterou jsem kdy v životě jedl. Jak se mohlo stát, že jsem durian nikdy předtím neokusil?“ ptá se přispěvatel cestovatelského serveru Gadling. Britský přírodopisec, geograf a antropolog Alfred Russel Wallace popsal podle serveru The Culture Trip chuť durianu následujícími rozmáchlými slovy: „Nejlépe by se jí přiblížil puding ochucený mandlemi, ovšem součástí chuti jsou příležitostné ozvuky, které upomínají na smetanový sýr, na cibulovou omáčku a další neslučitelné chutě.“

Thomas Fuller v již zmíněném článku v The New York Times cituje experta na thajskou gastronomii, podle něhož durian „chutná tak, jako by byl připravený v kuchyni, ne jako když vyrostl na stromě“. Fuller souhlasí, dodává, že každý durian má specifickou chuť: „Ochutnávat je, to je jako koštovat vzorky vín.“

„Rozmanitost je ohromná,“ souhlasí server Migrationology.com. „Obecně si lze vybrat ze dvou kategorií: durian může být buď ´suchý´, nebo ´mokrý´, co se týká textury, nebo dominantně sladký, nebo hořčejší, pokud jde o chuť. Pokud je pro vás avokádo mazlavé, zvolte suchý durian.“ Na světě existuje na třicet druhů durianu. Svůj domov v má v Indonésii, Malajsii a Borneu, rozšířil se však i do Kambodži, Vietnamu, na Srí Lanku, do jižní Indie, největším exportérem je Thajsko.

Sofistikovaný zápach

Jenže ano, potom je tu onen zápach. Může za to, že stánky s durianem nepotřebují na ulicích a trzích reklamu – durian se hlásí o slovo sám. Může za to, že durian bývá zapovězen v hromadných dopravních prostředcích, hotelích i aerolinkách.

Jeho zápach je takovým fenoménem, že mu skupina německých vědců věnovala studii. Vydal ji Journal of Agriculture and Food Chemistry a vyjevila, že odér durianu nemá jednoho viníka. Může za něj kombinace padesáti složek, které durian obsahuje a z nichž čtyři nebyly vědě předtím známé. Každá z nich je docela jiná, sahají od zápachu železa přes vůni medu, cibule po odér kaučuku. Žádná z nich se sama o sobě celkovému zápachu durianu nepodobá, je to až jejich mix, který dokáže skolit lidi z celého světa.

Nejde však jen o zápach, durian dokáže být i zdraví nebezpečný, pokud si po něm dopřejeme alkohol. Podle magazínu New Scientist japonští vědci z univerzity v Cukubě odhalili, že durian brání lidskému tělu odbourávat alkohol. Enzym ALDH, který játra používají jako hlavní zbraň proti toxickým produktům metabolismu alkoholu, dokáže durian inhibovat až ze sedmdesáti procent. To by vysvětlovalo, dodává magazín Smithsonian.com, občasné novinové zprávy o obětech současné konzumace durianu a alkoholu.  

Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou.

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

Nejčtenější

Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

Jak Indie ošálila CIA. Jaderné výbuchy jí utajila před očima

Právě tady se to stalo, navzdory americkým satelitům. Kráterem Shakti-1 se...

Americké tajné služby si daly velmi záležet na tom, aby jim neunikla žádná podrobnost o indickém jaderném programu....

KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

Miluju malá města, říká MOgirl Natálie

Ve velkoměstě bych žít nemohla, říká MOgirl Natálie.

Energická, sebevědomá, empatická, někdy ale tvrdohlavá a výbušná, tak se vidí. Zná se a docela konkrétně má seřazené i...

I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

Další z rubriky

Zapomeňte na chilli festy. Tvrďáci a tvrďačky pojídají metry kopřiv

Šampionát je především jedna velká švanda.

Pálí to, ale prý jen do okamžiku, kdy vám žahavost umrtví cit v prstech, ústech i na jazyku. Do té doby je to však...

OBRAZEM: Rafinovaná nahota a provokace. Praha hostila burlesku

Prague Burlesque festival 2019

Hodně velká show plná provokace, dekadence a nahoty, ale žádný striptýz. Česko o víkendu hostilo třetí ročník Prague...

OBRAZEM: Sochy z vlasů. Africká umělkyně uchvacuje kreacemi na hlavě

Stávají se lidskými hlavami, zvířaty, stromy, ale též strašidly. Africká...

Stávají se lidskými hlavami, zvířaty, stromy, ale též strašidly. Africká umělkyně Laetitia Ky své vlasy změní v téměř...

Najdete na iDNES.cz