Pátek 27. ledna 2023, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. ledna 2023 Ingrid

Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak, že bývá zakazován v hotelích, městské i letecké dopravě.
S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy severokorejského státu s Donaldem Trumpem. | foto: Profimedia.cz

O tom, co jeho zápach vlastně připomíná, se vedou spory. Gurmán Richard Sterling ho popsal jako směs „terpentýnu a cibule ozdobená ponožkami z tělocvičny“. Americký kuchař, novinář a moderátor Anthony Bourdain se svěřil, že po jeho konzumaci budete mít dech, „jako byste dával francouzský polibek své mrtvé babičce“. Jiní používají jiné metafory a jiná přirovnání, v popisech se často opakuje shnilá cibule nebo výkaly.

V jednom však spor není: durian je ovoce, které proklatě páchne.

Nejprve ho však představme z jeho neutrálních a lepších stránek. Roste na větvích i kmenech durianu cibetkového v jihovýchodní Asii, úctyhodné dřeviny, která dosahuje výšky dvacet až čtyřicet metrů. Zralý plod durianu má velikost zhruba fotbalového míče, váží jedno až tři kila a je pokrytý pyramidovými trny. Slupka ukrývá plod, ovšem okolí nechrání před jeho zápachem.

Skvostné složení, sladká, ale pestrá chuť

Dojde i na něj, předtím však vyzraďme, že je ve své oblasti nazýván jako „král ovoce“. Pokud jde o jeho nutriční složení, je zásobárnou železa, vitaminu C, draslíku, aminokyselin tryptofanu, riboflavinu, niacinu. A samozřejmě, místní věří, že má afrodiziakální účinky. „Když padají zralé duriany k zemi, zvedají se sarongy nahoru,“ říká se podle listu The New York Times v Malajsii.

Extrémní gastronomie

Jí se plod, který je ukryt pod slupkou v moučnaté hmotě, i semena. A podle recenzí je jeho chuť sladká, jemná, připomíná vanilkový puding, banán. I proto se nejčastěji přidává do zmrzlin nebo mléčných koktejlů, nebo se spolu s cukrem zamotává do palačinek, jak poznamenává server Asian in America. Podává se však i smažený s cibulí a chilli papričkami k rýži. Semena se servírují smažená.

„Celková chuť je sladká, ale je zdravější než cukr, je čistší, ryzejší než chuť broskve. Je to vlastně nejlepší sladká věc, kterou jsem kdy v životě jedl. Jak se mohlo stát, že jsem durian nikdy předtím neokusil?“ ptá se přispěvatel cestovatelského serveru Gadling. Britský přírodopisec, geograf a antropolog Alfred Russel Wallace popsal podle serveru The Culture Trip chuť durianu následujícími rozmáchlými slovy: „Nejlépe by se jí přiblížil puding ochucený mandlemi, ovšem součástí chuti jsou příležitostné ozvuky, které upomínají na smetanový sýr, na cibulovou omáčku a další neslučitelné chutě.“

Thomas Fuller v již zmíněném článku v The New York Times cituje experta na thajskou gastronomii, podle něhož durian „chutná tak, jako by byl připravený v kuchyni, ne jako když vyrostl na stromě“. Fuller souhlasí, dodává, že každý durian má specifickou chuť: „Ochutnávat je, to je jako koštovat vzorky vín.“

„Rozmanitost je ohromná,“ souhlasí server Migrationology.com. „Obecně si lze vybrat ze dvou kategorií: durian může být buď ´suchý´, nebo ´mokrý´, co se týká textury, nebo dominantně sladký, nebo hořčejší, pokud jde o chuť. Pokud je pro vás avokádo mazlavé, zvolte suchý durian.“ Na světě existuje na třicet druhů durianu. Svůj domov v má v Indonésii, Malajsii a Borneu, rozšířil se však i do Kambodži, Vietnamu, na Srí Lanku, do jižní Indie, největším exportérem je Thajsko.

Sofistikovaný zápach

Jenže ano, potom je tu onen zápach. Může za to, že stánky s durianem nepotřebují na ulicích a trzích reklamu – durian se hlásí o slovo sám. Může za to, že durian bývá zapovězen v hromadných dopravních prostředcích, hotelích i aerolinkách.

Jeho zápach je takovým fenoménem, že mu skupina německých vědců věnovala studii. Vydal ji Journal of Agriculture and Food Chemistry a vyjevila, že odér durianu nemá jednoho viníka. Může za něj kombinace padesáti složek, které durian obsahuje a z nichž čtyři nebyly vědě předtím známé. Každá z nich je docela jiná, sahají od zápachu železa přes vůni medu, cibule po odér kaučuku. Žádná z nich se sama o sobě celkovému zápachu durianu nepodobá, je to až jejich mix, který dokáže skolit lidi z celého světa.

Nejde však jen o zápach, durian dokáže být i zdraví nebezpečný, pokud si po něm dopřejeme alkohol. Podle magazínu New Scientist japonští vědci z univerzity v Cukubě odhalili, že durian brání lidskému tělu odbourávat alkohol. Enzym ALDH, který játra používají jako hlavní zbraň proti toxickým produktům metabolismu alkoholu, dokáže durian inhibovat až ze sedmdesáti procent. To by vysvětlovalo, dodává magazín Smithsonian.com, občasné novinové zprávy o obětech současné konzumace durianu a alkoholu.  

Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

  • Nejčtenější

Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes 30 let s Rusy. Nechtějí válku, ale víc nechtějí prohru, říká byznysman

Premium S Ruskem se Jiří Anderle poprvé seznámil v roce 1986, kdy jako turista navštívil Kavkaz. O deset let později začal do...

Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Filipínská cesta do pravěku. Kmen z doby kamenné vymyslel byznysmen

Onen fantastický objev téměř šest let fascinoval západní společnost. Sepisovaly se o něm etnografické i antropologické...

Malý penis, silné auto. Není to klišé, máme důkaz, říká studie

Premium Není to jen stereotypní urážlivé klišé. Mezi touhou po drahých, rychlých, silných sportovních vozech a obavou z...

OBRAZEM: Kladiny a nacionalismus. Turnverein míchaly sport a politiku

Pečovaly o silná a mrštná těla, pěstovaly kult kamarádství, učily vytrvalosti a disciplíně. Jenže nejen to. Německé...

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Ještě jí není ani pětadvacet a už podniká. Našla díru na trhu

Ještě jako studentka textilní fakulty vymyslela moderní a ekologický způsob praní prádla, prací papírek. Když na vývoj...

Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Holmesová má jít do vězení, ne žít v luxusním sídle, stěžují si žalobci

Nepravomocně odsouzená podvodnice Elizabeth Holmesová má v dubnu nastoupit do vězení, aby si odpykala jedenáctiletý...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...