Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

aktualizováno 
Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu C, draslíku. Je to superovoce. Jenže má i odvrácenou stranu. Durian nesnesitelně páchne. Dokonce tak, že bývá zakazován v hotelích, městské i letecké dopravě.

S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy severokorejského státu s Donaldem Trumpem. | foto: Profimedia.cz

O tom, co jeho zápach vlastně připomíná, se vedou spory. Gurmán Richard Sterling ho popsal jako směs „terpentýnu a cibule ozdobená ponožkami z tělocvičny“. Americký kuchař, novinář a moderátor Anthony Bourdain se svěřil, že po jeho konzumaci budete mít dech, „jako byste dával francouzský polibek své mrtvé babičce“. Jiní používají jiné metafory a jiná přirovnání, v popisech se často opakuje shnilá cibule nebo výkaly.

Fotogalerie

V jednom však spor není: durian je ovoce, které proklatě páchne.

Nejprve ho však představme z jeho neutrálních a lepších stránek. Roste na větvích i kmenech durianu cibetkového v jihovýchodní Asii, úctyhodné dřeviny, která dosahuje výšky dvacet až čtyřicet metrů. Zralý plod durianu má velikost zhruba fotbalového míče, váží jedno až tři kila a je pokrytý pyramidovými trny. Slupka ukrývá plod, ovšem okolí nechrání před jeho zápachem.

Skvostné složení, sladká, ale pestrá chuť

Dojde i na něj, předtím však vyzraďme, že je ve své oblasti nazýván jako „král ovoce“. Pokud jde o jeho nutriční složení, je zásobárnou železa, vitaminu C, draslíku, aminokyselin tryptofanu, riboflavinu, niacinu. A samozřejmě, místní věří, že má afrodiziakální účinky. „Když padají zralé duriany k zemi, zvedají se sarongy nahoru,“ říká se podle listu The New York Times v Malajsii.

Extrémní gastronomie

Jí se plod, který je ukryt pod slupkou v moučnaté hmotě, i semena. A podle recenzí je jeho chuť sladká, jemná, připomíná vanilkový puding, banán. I proto se nejčastěji přidává do zmrzlin nebo mléčných koktejlů, nebo se spolu s cukrem zamotává do palačinek, jak poznamenává server Asian in America. Podává se však i smažený s cibulí a chilli papričkami k rýži. Semena se servírují smažená.

„Celková chuť je sladká, ale je zdravější než cukr, je čistší, ryzejší než chuť broskve. Je to vlastně nejlepší sladká věc, kterou jsem kdy v životě jedl. Jak se mohlo stát, že jsem durian nikdy předtím neokusil?“ ptá se přispěvatel cestovatelského serveru Gadling. Britský přírodopisec, geograf a antropolog Alfred Russel Wallace popsal podle serveru The Culture Trip chuť durianu následujícími rozmáchlými slovy: „Nejlépe by se jí přiblížil puding ochucený mandlemi, ovšem součástí chuti jsou příležitostné ozvuky, které upomínají na smetanový sýr, na cibulovou omáčku a další neslučitelné chutě.“

Thomas Fuller v již zmíněném článku v The New York Times cituje experta na thajskou gastronomii, podle něhož durian „chutná tak, jako by byl připravený v kuchyni, ne jako když vyrostl na stromě“. Fuller souhlasí, dodává, že každý durian má specifickou chuť: „Ochutnávat je, to je jako koštovat vzorky vín.“

„Rozmanitost je ohromná,“ souhlasí server Migrationology.com. „Obecně si lze vybrat ze dvou kategorií: durian může být buď ´suchý´, nebo ´mokrý´, co se týká textury, nebo dominantně sladký, nebo hořčejší, pokud jde o chuť. Pokud je pro vás avokádo mazlavé, zvolte suchý durian.“ Na světě existuje na třicet druhů durianu. Svůj domov v má v Indonésii, Malajsii a Borneu, rozšířil se však i do Kambodži, Vietnamu, na Srí Lanku, do jižní Indie, největším exportérem je Thajsko.

Sofistikovaný zápach

Jenže ano, potom je tu onen zápach. Může za to, že stánky s durianem nepotřebují na ulicích a trzích reklamu – durian se hlásí o slovo sám. Může za to, že durian bývá zapovězen v hromadných dopravních prostředcích, hotelích i aerolinkách.

Jeho zápach je takovým fenoménem, že mu skupina německých vědců věnovala studii. Vydal ji Journal of Agriculture and Food Chemistry a vyjevila, že odér durianu nemá jednoho viníka. Může za něj kombinace padesáti složek, které durian obsahuje a z nichž čtyři nebyly vědě předtím známé. Každá z nich je docela jiná, sahají od zápachu železa přes vůni medu, cibule po odér kaučuku. Žádná z nich se sama o sobě celkovému zápachu durianu nepodobá, je to až jejich mix, který dokáže skolit lidi z celého světa.

Nejde však jen o zápach, durian dokáže být i zdraví nebezpečný, pokud si po něm dopřejeme alkohol. Podle magazínu New Scientist japonští vědci z univerzity v Cukubě odhalili, že durian brání lidskému tělu odbourávat alkohol. Enzym ALDH, který játra používají jako hlavní zbraň proti toxickým produktům metabolismu alkoholu, dokáže durian inhibovat až ze sedmdesáti procent. To by vysvětlovalo, dodává magazín Smithsonian.com, občasné novinové zprávy o obětech současné konzumace durianu a alkoholu.  

Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou.

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Podvrh s nahou fotkou kongresmanky neprošel. Odhalili ho fetišisté

Alexandria Ocasio-Cortezová je konzervativní Americe trnem v oku. Provokatéři...

Ona fotografie měla zdiskreditovat mladou levicovou americkou kongresmanku. Ale ukázalo se, že nahé nožky ve vaně a...

Extrémní gastronomie: pepřové dřevo je klenotem laoské kuchyně

To je ono, pepřové dřevo. V Laosu vám ho naservírují i jako přílohu.

Leckde v Africe domorodci dochucují pokrmy kůrou z dřevin, bambusové výhonky známe i my, stejně jako kůru skořicovníku....

Tradiční maskulinita ohrožuje mužské životy, tvrdí psychologové

Drsňácké chování a machistická role může být i vězením, připomínají...

Soutěživost, diktát úspěchu a moci, potlačování a nesdělování emocí, protiženské postoje, vyhýbání se projevům...

Najdete na iDNES.cz