Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

aktualizováno 
V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž bílkovinami a vitaminy našlapané včelí maso, tedy larvy, kukly, „červíky“ a leckdy i kusy dospělých včel.

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve. | foto: commons.wikimedia.org/ThylageneCreative Commons

Kulinářské zpracování včelího masa dotáhli k dokonalosti chuti Japonci, zejména ti z okolí Nagana a sousedních prefektur Todžama a Gunma, kteří v názvu pokrmu hačinoko nešetří upřímností. Znamená totiž „medové včelí děti“. Jenže pozor: i když si na nich pochutnávali už dávní císaři a i když je nejen místními považován za vyhledávanou delikatesu, není onen pokrm bez rizika.

Fotogalerie

V Japonsku je totiž opravdových včelařů pomálu, ale okrasné rostliny pěnišníků tu kvetou skoro všude. Měl by to být problém? Jistě. Ozdobné azalky a rododendrony totiž produkují pyl a nektar, který sladký včelí produkt obohatí o neurotoxický grayanotoxin. A tento „šílený med“ vás může poslat na hodně dlouhý halucinační výlet.

Doprovází ho rytmické tiky obličeje a záškuby celého těla, na který není zrovna hezký pohled. Zkušení včelaři si jsou pochopitelně takových rizik vědomi a zdroj medu si dobře pohlídají. Ale v Japonsku, kde raději konzumují včelí larvy a nestarají se o to, jakou kašičkou vlastně byly živeny, to nemusí platit.

Maso, které je vydatnější než hovězí

Vězte přitom, že poměrně nedávno tato gastronomická kuriozita dorazila i do Evropy, kde po ní sahají i včelaři, byť velmi zvolna. Berou ji jako součást boje se zbloudilými roji včel a prevenci možného šíření roztočů varroázy.

Extrémní gastronomie

Proti konzumaci nedorostlých včel hovoří hlavně žihadla létajících dospělců, ale s těmi si už zkušený profesionál poradit dokáže.

Argumenty pro konzumaci „medových včelích dětí“ zahrnují především obsah snadno stravitelných bílkovin (49,8 procenta), tedy skoro dvojnásobek oproti kvalitnímu hovězímu steaku.

Tuky včelího masa prakticky neobsahují cholesterol, navíc jsou včelí zárodky nadopovány vitamíny A a D. Získané včelí maso pochopitelně nesmí pocházet z nakažených rojů a nesmí být příliš zašlé. Čerstvost základní suroviny se totiž silně odráží ve výsledné chuti, ty „téměř živé“ jsou prý nejlepší.

Lázeň pro červíky

Technicky nejnáročnější částí přípravy je dostat „včelí plody“ z plástve ven. Nezavíčkované je možné vypláchnout proudem studené vody, ale ostatní je třeba nejprve vyloupat. Jejich útěku se bát nemusíte, jsou prakticky nehybné. Japonci proto v klidu pracují s modelem několikanásobné lázně ve vlažné vodě, kterou plástve nalámané v sítu několikrát absolvují. Papírově křehký obal se přitom rozpouští, ale jeho částečky mohou současně ulpět i na larvách, což není zrovna žádané. Vlažná až teplejší voda však pomáhá, aby se tělíčka nadbytečného vosku zbavila.

Ideální výsledek má podobu hromádky různě vyvinutých larev a kukel, ve které jsou přítomny jak nepatrná vajíčka, „bílí červíci“, tak i téměř hotové včely. Pro doplnění se pak někdy tato probírková směs doplňuje o samotné hlavičky dospělých včel, v některých případech pak i o těla bodavých vos. Zda tyto doplňky jen tvoří nadbytečnou a produkt zlevňující výplň, nebo podkreslují chuť, zůstává předmětem debat.

Na hořkost si dávejte pozor

Dál už je to snadné, včelí maso putuje na rozpálenou pánev s kokosovým olejem, dočká se rychlého opražení a zalití sójovou omáčkou. Po minutě tepelné úpravy, kdy larvy začínají měnit barvu a na pánvi pískají, hačinoko zamíří na váš talíř, ať už samotné nebo jako přízdoba/příloha k rýži. Případně si najde cestu do zavařovačky, ve které ještě napěchované larvy a kukly zalijete medem. Ten se totiž postará o povrchovou karamelizaci a zajistí konzervaci celého produktu.

A výsledek? Pokud bylo včelí maso znečištěné nebo přestárlé, bude chutnat spíše nahořkle. Hmyz totiž podléhá zkáze výrazně rychleji než klasické maso. Hořkost však může být též signálem, že produkt obsahuje „šílený med“. A ono varování byste neměli přehlédnout nebo podcenit.

Pokud je vše v pořádku, čeká na vás příjemná nasládlá pochoutka, připomínající například burizony. Opražené včelí maso není vyloženě křupavé a má v ústech tendenci se spíše příjemně rozpouštět.

Ochutnali byste hačinoko?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1056
Ano 674
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Extrémní gastronomie: svět propadl vášni pro mravenčí zadečky

Nožičky při chroupání hormiga culona trochu vadí, originální chuť to však...

Říkají mu kolumbijský kaviár a na trzích mimo Jižní Ameriku za něj labužníci platí podobně velké...

Nejčtenější

Ženy z ostrova Sprogo: provinily se sexualitou a společnost je ztrestala

Zařízení Christiana Kellera nepotřebovalo mříže, z ostrova se kvůli...

Tato instituce byla něčím mezi vězením a nemocnicí. A též výrazem touhy udržet dánskou populaci čistou. Na ostrově...

Žijeme jen jednou, ať to tedy stojí za to, říká MOgirl Týna

Věřím v osobitost, říká MOgirl Týna.

Pracuje jako zdravotní sestra v domově pro seniory a baví ji to. Považuje se za empatickou, přátelskou a realistickou....

Arizona proti pornu. Je společenskou hrozbou, tvrdí parlament

Ilustrační snímek

Prostupuje celou společností, kazí mladistvé, vytváří toxické prostředí. Pornografie způsobuje zdravotní krizi,...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

VIDEO: Sexy česká trenérka amerických hokejistů uvedla zápas hymnou

Sexy Češka je nejen zpěvačka a tanečnice, ale i trenérka amerického hokejového...

V americké profesionální Federální hokejové lize kondičně trénuje tým Carolina Thunderbirds, šest zápasů ho však řídila...

Další z rubriky

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Existují i příjemná sobotní dopoledne. Sušiči ochutnávají střízlivost

Ano, střízlivost vám může ukázat svět docela jinak.

Říkají si sušiči nebo sušáci. Na jeden měsíc se v rámci kampaně Suchej únor vzdali alkoholu a na internetu sdílejí,...

Nepadnoucí paruka, amatérské vzkazy: mizerní špioni nedávné historie

Zadržení amerického špiona Ryana Christophera Fogla v Moskvě (14. května 2013)

Agentury tvořené z chladnokrevných, precizně vyškolených profesionálů. Týmy šlapající podle nadrilovaných manuálů a...

Najdete na iDNES.cz