Neděle 27. listopadu 2022, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. listopadu 2022 Xenie

Extrémní gastronomie: při konzumaci včelího masa dejte pozor na šílený med

V Japonsku nechtějí čekat na med a dávají přednost čerstvým plodům vyloupaným z pláství. Pokrm ze včelího masa hačinoko v sobě kombinuje sladkou příchuť i hřejivě živočišný obsah. Konzumujete totiž bílkovinami a vitaminy našlapané včelí maso, tedy larvy, kukly, „červíky“ a leckdy i kusy dospělých včel.

Nejprve je potřeba dostat „včelí děti“ z plástve. | foto: commons.wikimedia.org/ThylageneCreative Commons

Kulinářské zpracování včelího masa dotáhli k dokonalosti chuti Japonci, zejména ti z okolí Nagana a sousedních prefektur Todžama a Gunma, kteří v názvu pokrmu hačinoko nešetří upřímností. Znamená totiž „medové včelí děti“. Jenže pozor: i když si na nich pochutnávali už dávní císaři a i když je nejen místními považován za vyhledávanou delikatesu, není onen pokrm bez rizika.

V Japonsku je totiž opravdových včelařů pomálu, ale okrasné rostliny pěnišníků tu kvetou skoro všude. Měl by to být problém? Jistě. Ozdobné azalky a rododendrony totiž produkují pyl a nektar, který sladký včelí produkt obohatí o neurotoxický grayanotoxin. A tento „šílený med“ vás může poslat na hodně dlouhý halucinační výlet.

Doprovází ho rytmické tiky obličeje a záškuby celého těla, na který není zrovna hezký pohled. Zkušení včelaři si jsou pochopitelně takových rizik vědomi a zdroj medu si dobře pohlídají. Ale v Japonsku, kde raději konzumují včelí larvy a nestarají se o to, jakou kašičkou vlastně byly živeny, to nemusí platit.

Maso, které je vydatnější než hovězí

Vězte přitom, že poměrně nedávno tato gastronomická kuriozita dorazila i do Evropy, kde po ní sahají i včelaři, byť velmi zvolna. Berou ji jako součást boje se zbloudilými roji včel a prevenci možného šíření roztočů varroázy.

Extrémní gastronomie

Proti konzumaci nedorostlých včel hovoří hlavně žihadla létajících dospělců, ale s těmi si už zkušený profesionál poradit dokáže.

Argumenty pro konzumaci „medových včelích dětí“ zahrnují především obsah snadno stravitelných bílkovin (49,8 procenta), tedy skoro dvojnásobek oproti kvalitnímu hovězímu steaku.

Tuky včelího masa prakticky neobsahují cholesterol, navíc jsou včelí zárodky nadopovány vitamíny A a D. Získané včelí maso pochopitelně nesmí pocházet z nakažených rojů a nesmí být příliš zašlé. Čerstvost základní suroviny se totiž silně odráží ve výsledné chuti, ty „téměř živé“ jsou prý nejlepší.

Lázeň pro červíky

Technicky nejnáročnější částí přípravy je dostat „včelí plody“ z plástve ven. Nezavíčkované je možné vypláchnout proudem studené vody, ale ostatní je třeba nejprve vyloupat. Jejich útěku se bát nemusíte, jsou prakticky nehybné. Japonci proto v klidu pracují s modelem několikanásobné lázně ve vlažné vodě, kterou plástve nalámané v sítu několikrát absolvují. Papírově křehký obal se přitom rozpouští, ale jeho částečky mohou současně ulpět i na larvách, což není zrovna žádané. Vlažná až teplejší voda však pomáhá, aby se tělíčka nadbytečného vosku zbavila.

Ideální výsledek má podobu hromádky různě vyvinutých larev a kukel, ve které jsou přítomny jak nepatrná vajíčka, „bílí červíci“, tak i téměř hotové včely. Pro doplnění se pak někdy tato probírková směs doplňuje o samotné hlavičky dospělých včel, v některých případech pak i o těla bodavých vos. Zda tyto doplňky jen tvoří nadbytečnou a produkt zlevňující výplň, nebo podkreslují chuť, zůstává předmětem debat.

Na hořkost si dávejte pozor

Dál už je to snadné, včelí maso putuje na rozpálenou pánev s kokosovým olejem, dočká se rychlého opražení a zalití sójovou omáčkou. Po minutě tepelné úpravy, kdy larvy začínají měnit barvu a na pánvi pískají, hačinoko zamíří na váš talíř, ať už samotné nebo jako přízdoba/příloha k rýži. Případně si najde cestu do zavařovačky, ve které ještě napěchované larvy a kukly zalijete medem. Ten se totiž postará o povrchovou karamelizaci a zajistí konzervaci celého produktu.

A výsledek? Pokud bylo včelí maso znečištěné nebo přestárlé, bude chutnat spíše nahořkle. Hmyz totiž podléhá zkáze výrazně rychleji než klasické maso. Hořkost však může být též signálem, že produkt obsahuje „šílený med“. A ono varování byste neměli přehlédnout nebo podcenit.

Pokud je vše v pořádku, čeká na vás příjemná nasládlá pochoutka, připomínající například burizony. Opražené včelí maso není vyloženě křupavé a má v ústech tendenci se spíše příjemně rozpouštět.

Ochutnali byste hačinoko?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 2. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1056
Ano 674
Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: Rybí hobliny katsuobushi vám zatancují na talíři

Příprava katsuobushi vyžaduje trpělivost a um.

Ryby dokážou plavat a některé i létat, ale jen tuňák pruhovaný vám zatancuje. Jen to chce trochu...

Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

  • Nejčtenější

Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

Kultovní porno nepřehánělo. Hrdelní orgasmus existuje, vysvětlují experti

Premium Lze se k němu dopracovat orálním sexem, ale též sáním prstu nebo erotické hračky. Dává o sobě vědět orgasmickými vjemy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

Premium Chodí někde dokonalá kopie každého z nás? A pokud kdesi na planetě opravdu máme dvojníka, stálo by za to potřást mu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena jako terč. Nehody budou konečně testovat i ženské figuríny

Konečně si to vynutila neúprosná statistika. Při autonehodách totiž dochází častěji ke zranění žen. Svou vinu na tom...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Maso z laboratoře má zelenou. Ve Spojených státech padl přelomový verdikt

Premium Je přátelské k životnímu prostředí, je etické, má být šancí pro lidstvo. Zatím se však maso z laboratoře mohlo prodávat...

Zrzek v šedém baloňáku. Seniorku zabil z frustrace a nenávisti k ženám

Premium Plačící děvčátko, které přiběhlo z domku Boženy S., chlácholila sousedka a její muž utíkal ke stavení, odkud se...

Kultovní porno nepřehánělo. Hrdelní orgasmus existuje, vysvětlují experti

Premium Lze se k němu dopracovat orálním sexem, ale též sáním prstu nebo erotické hračky. Dává o sobě vědět orgasmickými vjemy...

Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

Toys and Stories: Děti z redakce otestovaly půjčené hračky
Toys and Stories: Děti z redakce otestovaly půjčené hračky

Také se vám stává, že vaše děti si hromadí hračky, se kterými si vůbec nehrají? Možná je čas to změnit. Naše rodiny otestovaly první on-line...

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...