Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

aktualizováno 
Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou konzistenci a Peruánci věří v jeho afrodiziakální účinky. Může vám však poničit játra.

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy z mořské vody. | foto: commons.wikimedia.org/Stéphane BatigneCreative Commons

V roce 1782 byl jezuitský misionář a encyklopedista Juan Ignacio Molina na rozpacích. Na peruánském pobřeží totiž objevil mořského živočicha, který mu přišel neuvěřitelný: byl to prostě živý kámen. Na povrchu tvrdý a porostlý řasami, uvnitř měkkého jádra přesto tepající životem. Jeho prvotní překvapení vycházelo z dosud nedostatečných znalostí o biologii pláštěnců, podkmenu mořských strunatců. A ještě narostlo poté, co mu několik místních rybářů z masa rozsekaných „kamenů“ připravilo vynikající pokrm. Jídlu místní říkali „piure“, a tajemný živočich se proto zapsal do literatury jako živočišný druh Pyura chilensis.

Fotogalerie

Chutným obědem zůstává pro Peruánce dodnes. Tradičně se připravuje jako ceviche, tedy na malé kousky nakrájené syrové maso, které se obvykle před podáváním několik hodin marinuje v citronové omáčce. V Peru nedají na své jedlé kameny dopustit. Jsou totiž všudypřítomné a levné. Stačí je jen sesbírat v mělké vodě.

Vydobýt z kamene to nejlepší

Tak docela snadné to ale není, tvor totiž drží pevně přirostlý k podkladu, a tak si musí rybáři vypomoci hrubou silou. Nebo pilou. Odřezávaná kolonie těchto podivných živočichů přitom vypouští místo krve průhledný sliz a růžové maso se přitom stahuje hlouběji do pevného krunýře.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Jeho následné vydloubávání není pro slabé nátury, proto k němu většinou dochází mimo zraky budoucích strávníků. Poté se slizká tělíčka opláchnou ve vodě a v kyselém nálevu už pak dochází jen k denaturaci. Maso se částečně rozloží, pozmění svou strukturu a stane se vláčnější.

    Pokrm se považuje za osvěžující pochoutku s lehce afrodiziakálním účinkem. Pravděpodobně za to může rozmnožování živočicha, Pyura chilensis je totiž hermafroditní a po dosažení dospělosti vypouští do svého okolí mračna spermatické tekutiny smíšené s vajíčky. Sebeoplození vyvolává dojem cirkulace plodné síly. I proto se jí v Peru přezdívá viagra pro chudé.

    Silná chuť, trvalé následky

    Masité kousky lehce posypané cibulkou a provoněné koriandrem rozhodně nevypadají špatně, ale s chutí už je to horší. Konzumenti se shodují na tom, že je rozhodně silná a výrazná. O jejím konkrétním vyznění ale rozhoduje čistota mořské vody, hloubka, ve které živý kámen vyrůstal, a peña, pevný substrát, kterého se držel.

    S konzumací piure se však pojí výstražný vykřičník. Živočich totiž potravu získává filtrováním mořské vody, a tak se v něm usazuje prakticky cokoliv, co oceán může nabídnout. Při jihoamerickém pobřeží Pacifiku tedy především toxický koktejl průmyslových jedů.

    Maso piure je skutečně nevšední obsahem jódu, titanu, železa a vanadu. Přitom posledně jmenovaný kovový prvek je považován za jedovatý i v extrémně nízkých koncentracích. Pokrm vašim játrům rozhodně neprospěje.

    Absorbované kovy a způsob úpravy kyselým nálevem prý dodává masu piure lehce mýdlovou konzistenci. Lidé pokrm přirovnávají k mořským ježkům, ale také k jódovým pilulkám nebo lehce hořké žvýkačce.

    Autoři:

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

    Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

    Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Nejčtenější

    Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

    Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

    Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

    Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

    Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

    Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

    Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

    Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

    Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

    Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

    Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

    V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

    Další z rubriky

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

    Pomsta především: židovští spiklenci chtěli zabít šest milionů nacistů

    Aba Kovner byl od mládí aktivistou sionistického socialistického hnutí, vůdcem...

    Na konci holokaustu bylo na šest milionů zavražděných lidí židovského původu. Poválečný soudní proces v Norimberku...

    Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

    Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

    Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

    Najdete na iDNES.cz