Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

aktualizováno 
Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se však může i po smrti. Namibijská sezónní specialita žába hrabatka je totiž plná obranných toxinů a parazitů. Pro místní je přesto pilířem sezónních hodů.

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů. | foto: Profimedia.cz

Žábu jménem hrabatka drsná v africké savaně nepřehlédnete. Když už se rozhodne opustit svůj úkryt v podzemí, ve kterém může přečkat hibernací celá léta sucha, má se velmi čile k světu. Samci tohoto druhu jsou schopni ve velmi krátkém období aktivním lovem nabrat polovinu své tělesné váhy, hravě tak dosáhnou dvou kilogramů hmotnosti. Vyplatí se jim to. Čeká je totiž vyčerpávající boj o teritoria kaluží a hlavně samice.

Fotogalerie

V tomto období jim také začínají v ústní dutině pučet tvrdé výrůstky ne nepodobné zubům. S nimi pak dokážou ukousnout prst nebo ošklivě zhmoždit ruku neopatrným domorodým lovcům, kteří sezónu ukadhinahanya, tedy „dobu čerstvých žab“, vítají jako zpestření jídelníčku.

Jed odejde s třetím deštěm. Prý

Životní cyklus hrabatek podléhá diktátu rozmarného počasí, a když přijde období dešťů, neztrácejí tyto masivní žáby s rozmnožováním čas. Na druhé straně si jsou lidé z namibijského etnika Okambebe-Okalongo moc dobře vědomi toho, že trpělivost se vyplácí. Zelenkavě puchýřnatá kůže z podzemí čerstvě vylezlých hrabatek je totiž nasycená silnými toxiny, které mají odradit případné predátory.

Po generace předávaná lovecká moudrost proto praví, že vhodná doba pro jejich sběr je „až po třetím dešti“. Ani tehdy se však nedoporučuje sbírat exempláře, které hlasitě kvákají. Ty mají rozmnožování nejspíš ještě před sebou a jedovaté látky jsou v jejich kůži stále přítomny.

Kouzelné dřevo vás ochrání. Možná

Domorodci od Angoly přes Tanzanii až po Zimbabwe však tuší, že případné riziko otravy vhodným načasováním sběru jen snižují, ale zcela neeliminují. Proto sází ještě na jedno bezpečnostní opatření: žabí maso se vaří v hrnci spolu s naloupaným dřevem. V zemích blíže jihu Afriky sáhnou po stromu Spirostachys africana, ve středu kontinentu pak preferují dvousložkovou směs omuva-oshipeke, tedy příměs kafrového dřeva a čerstvých větví křídloku.

Extrémní gastronomie

A pokud si chtějí být doopravdy jistí, nechají raději propíchané nalovené žáby nejprve několik dní vysušit na denním slunci. Do hrnce tedy putují již v částečném rozkladu. Odborníci ale přesto zůstávají skeptičtí.

Dejte si, dědeček už nemůže…

„Navzdory těmto sofistikovaným metodám žádný z navržených postupů skutečně negarantuje, že bude maso hrabatky zbaveno jedu,“ tvrdí Kazhila Chinsembu, etnograf z Namibie. „Dlouhý var může žáby zbavit některých parazitů, ale úplnou jistotu mít nebudete

Místní si však pochyby nepřipouštějí. Jen v Namibii se takto snězené hrabatky přepočítávají na desítky tun. Uvařená žába zbavená kůže se s jistou obřadností nejprve nabídne nejstarším a zasloužilým rodinným členům, pak přicházejí na řadu muži a ženy a nakonec si pochutnají děti.

Tento model dělené konzumace má však velmi racionální vysvětlení. Pokud by byla hrabatka protentokrát jedovatá, „odejdou“ po otravě jen staří, které už žádný dlouhý život stejně nečeká. Mladí dokážou případný toxin s jistými obtížemi ustát a jejich potomci jedí teprve to, co je spolehlivě bezpečné.

Z tohoto hierarchického uspořádání však plyne jistý problém pro cizince: jako hosti jsou zváni ke slavnostní tabuli jako úplně první. A všichni přísedící budou jistě bedlivě sledovat, co s nimi delikatesa připomínající chutí kuřecí maso udělá.

Ta žába se chce prokousat ven

Jak poznat, že je něco v nepořádku? Jako první by o sobě daly nejspíše vědět bilharzie, tedy motolice krevničky. Záleží, jestli se pustí do vašich střev, jater nebo zda se usadí v urogenitální oblasti. Ale to, že je ve vaší moči přítomna krev, nejspíš nepřehlédnete. Naštěstí tu jako při všech parazitárních infekcí pomohou silná širokopásmová antibiotika.

Druhá varianta je dramatičtější. Domorodci ji nazývají oshiketakata, a je působivou kombinací infekce a otravy. Pocení a návaly horka jsou počáteční signály, po kterých následuje intenzivní bolest břicha. Ani tady nechybí krev, tentokrát je však ve stolici. Bolestivé vyměšování, při kterém máte pocit „jako by vám někdo užíral střeva zevnitř“ si žádá okamžitou hospitalizaci. V opačném případě vás kvůli infekci čeká totální selhání ledvin, hrozí vám i smrt. Hrabatka se skutečně nedává lacino.

Okusili byste pokrm oshiketakata?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1380
Ano 123
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: jedovatá žába z Namibie se dokáže pomstít

Hrabatka drsná doroste do délky až pětadvaceti centimetrů.

Je to oběd, který umí zabojovat a svou cestu na talíř znepříjemnit bolestivým kousnutím. Pomstít se...

Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou.

Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní...

Nejčtenější

Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

Miluju malá města, říká MOgirl Natálie

Ve velkoměstě bych žít nemohla, říká MOgirl Natálie.

Energická, sebevědomá, empatická, někdy ale tvrdohlavá a výbušná, tak se vidí. Zná se a docela konkrétně má seřazené i...

Striptýz má narozeniny. První show skončila dřív, než vlastně začala

Scénka Yvette jde do postele se v Paříži roku 1894 zapsala jako první...

První striptýzové vystoupení moderní doby si přivlastňují Francouzi. Odehrálo se před 125 lety v Paříži a skončilo...

I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

Další z rubriky

OBRAZEM: Rafinovaná nahota a provokace. Praha hostila burlesku

Prague Burlesque festival 2019

Hodně velká show plná provokace, dekadence a nahoty, ale žádný striptýz. Česko o víkendu hostilo třetí ročník Prague...

KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

Najdete na iDNES.cz