Pátek 27. listopadu 2020, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 27. listopadu 2020 Xenie

Ďábelská tvář Tahiti: fafaru vám v hotelovém resortu nenabídnou

Modré moře bez obláčku, které v nekonečném obzoru splývá s průzračnou hladinou oceánu. Tahiti je ráj. I ráj má však své extrémní polohy. Tou tahitskou je fafaru, oslizlá a zapáchající rybí dobrota. Podle místních je směsí jedinečných chutí a zdrojem nepřekonatelné síly, v hotelových resortech a restauracích však pokrm neseženete.

Tahiti, to je relax, pláže, pivo. Právě u piva se dá čekat, než se připraví fafaru, tahitský pokrm z pekla. | foto: Profimedia.cz

Výroba speciality rozhodně nepatří k náročným. Stačí nachytat pár krevet, ústřic, krabů a mořských ježků. A to během procházky podél pláže není problém. Pak je zapotřebí masité části jejich těl zbavit skořápek a krunýřů a vybrané maso vložit do malé uzavíratelné nádoby ze skla. Ano, zavařovačka je ideální. Tento kompot z drobné mořské fauny pak zalijete přírodní zálivkou – mořskou vodou.

oslava rybí fermentace: hakarl, rakfisk, fesikh

Lekce z jednoduchosti ovšem pokračuje dál. Sklenici postavíte na prosluněné místo a necháte na ni působit zdejší blahodárné tropické klima. A to je zřejmě největší rozdíl oproti obdobným receptům založeným na fermentaci. Například egyptské rybky fesikh se suší a zrají na slunci, ale neplavou v nálevu. V islandském hákarl zase naopak probíhá kvasný proces, ale zrání neurychluje slunce.

V případě tahitského fafaru soutěží přirozený biologický rozklad s fermentací od samého počátku. A výsledek je do poslední chvíle nejistý.

Už je to hotové? To se neví…

Gastronomický úspěch je od pochybení poněkud těžké rozeznat i pro domorodce, protože dobře „uzrálé“ fafaru zapáchá po pár horkých dnech stejně nevábně jako to zkažené. Právě proto si toto dobrodružství netroufnou riskovat majitelé hotelů a restaurací.

Co se zatím uvnitř nádoby odehrává? V ideálním případě slaná mořská voda, se spoustou mikroskopických obyvatel z řad sinic a řas, nastartovala proces specifického mléčného kvašení a masitá výplň zavařovačky se stala polotekutou kašovitou směsí bílé barvy. Tato „voda“ se jmenuje miti-fafaru, a pokud si s ní náhodou potřísníte ruce, budete vonět jako pult v rybí tržnici ještě několik dlouhých dní. Je třeba ji opatrně přefiltrovat a slít. A dál?

Extrémní gastronomie

Záleží, jaký pokrm k hostině vlastně chystáte. Obvykle postačí plátek lahodného tuňáka, bonita nebo mečouna, který do vyprodukovaného roztoku namočíte. Na jak dlouho?

Deset minut úplně stačí

To je naštěstí jen na vás. Deset minut bohatě postačí k tomu, aby dosud normální ryba natáhla to, co můžeme nazvat potřebnou esencí. Ale tvrďáci a hazardéři mohou rybu k obědu louhovat celé hodiny. „Optimální doba je asi tak dlouho, než při přátelské konverzaci vypijete s místními čtyři piva. Je to dostatečný čas pro povídání i proto, abyste sebrali odvahu,“ popisuje Celeste Braschová.

I proto moc nezáleží na tom, jakou rybu jste do filtrátu miti-fafaru namočili. Ať už byla jakákoliv, poté co ji vytáhnete, se z ní stává fafaru. Je to koncentrovaná síla rybiny. Příliv intenzivní chuti může vzít vaše chuťové pohárky na dost dlouhý výlet a vy můžete pouze doufat, že se někdy vrátí zpátky.

Pro zjemnění chuti a převrstvení odéru se proto vyplatí zalít rybu krémovou omáčkou mitihue, která v sobě kombinuje kokosové mléko a našlehaná těla mořských mlžů. Jenže vzhledem k zápachu už většinou takové drobnosti moc nevnímáte.

To nejlepší z Polynésie

„Nejtěžším detailem celé té transcendentální zkušenosti s pojídáním fafaru je jednoznačně zápach,“ popisuje foodblogger Daniel. „Fermentační proces využívá polynéská kuchyně při řadě příležitostí, ale žádný jejich pokrm nesmrdí jako pět dnů stará mrtvola ve finální fázi rozkladu. Když jíte fafaru v uzavřené místnosti, vyplní celý prostor. Jeho aroma zcela přehluší jakýkoliv jiný pokrm. A pokud vám miti-fafaru ukápne na dno ledničky, poznáte to ještě za dlouhou dobu.“

Přesto je však jeho finální soud docela pokorný: „Navzdory záchovnému pudu, který mě nutil od tohoto pokrmu utéct co nejdál, nemůžu upřít fafaru jisté kvality. Je to prostě opravdová esence tahitské kulinářské kultury.“

Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

  • Nejčtenější

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

Chtěla být ajťačkou a díky úsilí si onu profesi i osvojila. „Pak jsem měla ještě malý, druhý sen stát před objektivem...

Sex je fajn. Nejčastější důvod milování se s expartnerem je prostý

Udržet vztah, užít si, vypořádat se s emocemi. To jsou tři skupiny důvodů, pro něž bývalí partneři vstupují na tenký...

VIDEO: Havel, Zeman, Klaus. Grafoložka líčí, co o prezidentech říká písmo

Tři podpisy, tři prezidenti. Tři osobnosti se svými dominantními vlastnostmi. Grafoložka Hana Hašková popisuje, co o...

Zbavte mě vytetovaného pravítka u rozkroku, žádal mladík

Na začátku bylo bratrské soupeření, na konci strašlivý nápad. A Nick si pro jeho realizaci doběhl do tetovacího studia...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Máme tolik snů a život je krátký, říkal raketový muž. Zemřel při tréninku

Díky tryskovým křídlům z uhlíkových vláken přeletěl nejvyšší budovu světa, baletil vzduchem ve formaci s obřím...

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...

  • Další z rubriky

Zbavte mě vytetovaného pravítka u rozkroku, žádal mladík

Na začátku bylo bratrské soupeření, na konci strašlivý nápad. A Nick si pro jeho realizaci doběhl do tetovacího studia...

Ženy z pekla: nejvýkonnější sériové vražedkyně minulého století

Vraždily pro peníze, zabíjely promyšleně. A jakkoli chorobně jejich činy působí, dopouštěly se jich promyšleně,...

FEJETON: Peklo v podobě domácí výuky. Strašák pro děti i rodiče

Premium Nejdřív se nám při covidu doporučovalo, abychom byli co nejvíc doma. Tak jsem byl co nejvíc doma a nikam nechodil. Ale...

VIDEO: Havel, Zeman, Klaus. Grafoložka líčí, co o prezidentech říká písmo

Tři podpisy, tři prezidenti. Tři osobnosti se svými dominantními vlastnostmi. Grafoložka Hana Hašková popisuje, co o...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Jsem znechucená, říká Eva Burešová, kterou vyfotili s Forejtem z MasterChefa

Eva Burešová (27) a Přemek Forejt (33) byli společně vyfoceni, jak vycházejí z domu, kde herečka bydlí. Hvězda seriálu...

Ordinace v růžové zahradě za půl roku skončí, co seriál nahradí?

Po více než patnácti letech od okamžiku, kdy padla první klapka, začal tvůrčí tým seriálu Ordinace v růžové zahradě 2...

Příběh Denisy: Manžel mě ignoruje, mám dva milence

S manželem jsme svoji osm let, máme dvě děti. S tím mladším jsem teď doma. Muž je věčně v práci a na nás nemá čas....

Tahák: 20 klávesových zkratek, o nichž jste možná neměli ani potuchy

Uživatelé Windows jistě znají notoricky známé klávesové zkratky jako Alt + F4, Alt + Tab, Windows + E, Windows + C,...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...