Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

aktualizováno 
Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází žádné živé zvíře, vás možná uklidní. Ale stačí jen pokrm zalít kapkou sojové omáčky, a servírovaná oliheň s rozpůlenou hlavou vás svými chapadly možná rychle připraví o hůlky i chuť k jídlu.

Živá chobotnice na talíři | foto: wikimedia.org

O smrti na slavnostní tabuli hovoří japonští šéfkuchaři jen neradi. Dávají přednost tvrzení, že jimi podávané masité pokrmy jsou „opravdu velmi čerstvé“. Přesvědčit se o tom můžete sami, když zavítáte například do vyhlášené suši-restaurace Ikkatei Tabiji, která nedávno v jinak velmi konvenční gastronomii ostrova Hokkaidó prosadila nový trend.

Fotogalerie

Začala hostům podávat specialitu s mořskými plody, které vévodí oliheň. Ta je po sice po smrti, ale teprve tak krátce, že si to sama dosud ještě neuvědomuje. Čas mezi pobytem ve vodní nádrži, ze které ji vyloví zručný kuchař, a vašimi hladovými ústy, činí necelé tři minuty. Rychlost tu není jen otázkou dobré vizitky restaurace, ale především záruka nevšedního a pro někoho jistě drastického efektu.

Lepší půlka hlavonožce

Původní receptura přípravy tohoto pokrmu nesla po generace přízvisko ika-don a její nedílnou součástí byla rýže, červené jikry lososů a na nudličky nasekaný hlavonožec. V Ikkatei Tabiji si však trochu pohráli s finální úpravou pokrmu. Oliheň jediným mistrně vedeným řezem nože zbaví kuchař poloviny hlavy a oddělí ji od zbytku těla.

Živočich v tento moment umírá, alespoň technicky. Masité tělo se pak stejně obratně mění na stejnoměrné nudličky a misku s přílohou „esteticky“ ozdobí přední částí hlavy olihně včetně jejích neoddělených chapadel. Zábava teprve začíná. Z původního fádního jídla se totiž díky zachování hlavové části stal jeden z nejdiskutovanějších pokrmů světa, spadající mezi odori-don, tedy doslova „hýbající se“ nebo „tancující“.

Živá voda? Ne, jen sójová omáčka

Stačí totiž misku pokapat dochucující sójovou omáčkou a chapadla olihně začnou přímo před vašimi zraky virblovat. Nejde o zrovna chabé chvění nebo lehké záškuby. Stahy jsou natolik intenzivní, že hrozí převržení misky a dokonce útěk „zlatého hřebu“ pokrmu z talíře.

Není nic až tak neobvyklého, když oliheň, respektive její hlavová část s chapadly, uchopí vaše hůlky a přetahuje se o ně s vámi. Na nic netušící zahraniční strávníky má soukromá taneční show na stole často zdrcující účinky, což na oplátku vyvolává značné pobavení místních. Jak ale pohotově dodávají: „Není se čeho bát, oliheň je už dávno mrtvá. Jen o tom ještě sama neví.“

Extrémní gastronomie

Byť se proti pokrmu katsu ika odori-don svého času zvedla výrazná vlna odporu, odsuzující nepřiměřenou krutost páchanou na zvířeti – potravě, je třeba tentokrát dát japonským kuchařům za pravdu. Na olihni už není v době servírování na stůl nic živého, celý efektní trik se záškuby a tancem je způsoben jen roztokem solí v dochucující omáčce.

Ionty sodíku, obsažené v chloridu sodném, tedy kuchyňské soli, totiž vydráždí nervy ve svalových vláknech chapadel. Stimulace těchto svalů vyvolá odezvu neuronů v připojené hlavě olihně a následná chemická reakce podnítí stahy celých svalů. To, že se jídlo na vašem talíři rozhýbe v divokém rytmu, znamená jen jediné: kuchař je zkušený a s přípravou vaší objednávky neotálel. Pokud by počkal deset minut, chapadla olihně by už ke zdánlivému životu sójová omáčka neprobrala.

Platíte za kabaret k jídlu, nikoliv chuť

Pokud se během návštěvy japonského suši-distriktu v Donburi Alley, kde už katsu ika odori-don podává většina restaurací, zdráháte tuto pochoutku ochutnat, nikdo vám to nejspíš nebude mít za zlé. „Maso olihní je poměrně tuhé a je problém ho rozkousat. Je to, jako byste jedli čistou chrupavku. Maso chobotnice je mnohem jemnější,“ hodnotí kvality pokrmu zahraniční strávníci. Na druhé straně, jaký oběd vám za průměrnou cenu 1890 jenů, tedy asi 360 korun, na talíři ještě zatancuje?

Dali byste si tancující oliheň?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 1187
Ano 409
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Nejčtenější

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

Arizona proti pornu. Je společenskou hrozbou, tvrdí parlament

Ilustrační snímek

Prostupuje celou společností, kazí mladistvé, vytváří toxické prostředí. Pornografie způsobuje zdravotní krizi,...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

VIDEO: Sexy česká trenérka amerických hokejistů uvedla zápas hymnou

Sexy Češka je nejen zpěvačka a tanečnice, ale i trenérka amerického hokejového...

V americké profesionální Federální hokejové lize kondičně trénuje tým Carolina Thunderbirds, šest zápasů ho však řídila...

Další z rubriky

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

Nepadnoucí paruka, amatérské vzkazy: mizerní špioni nedávné historie

Zadržení amerického špiona Ryana Christophera Fogla v Moskvě (14. května 2013)

Agentury tvořené z chladnokrevných, precizně vyškolených profesionálů. Týmy šlapající podle nadrilovaných manuálů a...

Najdete na iDNES.cz