Úterý 14. července 2020, svátek má Karolína
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 14. července 2020 Karolína

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

aktualizováno 
Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy stoletých vajec vzniknout.

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V Číně však nesou mnoho jmen, říká se jim také vejce dynastie Ming, černá vejce, tisíciletá vejce, kožená vejce nebo borovicová vejce, to podle textury na povrchu skořápky připomínající jehličí.

Fotogalerie

Podle legendy se vylíhla vlastně náhodou. Zakutálená kachní vejce prý našel v jámě s blátem a hašeným vápnem jakýsi rolník v provincii Chu-nan, vysvětluje server China Daily. Překonal svízelný zápach, okusil, a protože ho chuť oslovila, pokusil se proces vzniku vejce napodobit. Evidentně úspěšně, tisíciletá vejce jsou dnes delikatesou nejen v Číně, ale i v Hongkongu a oblastech jihovýchodní Asie.

Skutečný zrod pokrmu není zdokumentovaný, vědci však podle serveru BBC odhadují, že se historie kožených vajec začala psát zhruba před více než pěti stovkami let, za dynastie Ming.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Sapu Mhichā - hovězí morek
  • Tacos de Sesos: placka s kravským mozkem
  • Proces, který rozbije chuť na mnoho odstínů

    A svého druhu výzvou pro konzumenty zůstávají dodnes. „Pamatuji si, že když mi ho jako malému otec ukázal, bylo mou první reakcí, že to hrozně páchne,“ přiznává například serveru BBC CL Chan z Hongkongu. Nakonec si však stoleté vejce zamiloval: „Postupně jsem odpor překonal a začal je brát za fajn věc.“

    Zakladatel vyhlášené hongkongské restaurace Yung Kee Restaurant Yung Kee souhlasí: „Zápach je příšerný, ale chuť je dobrá. Je to psychologická věc, například jako modrý sýr.“

    Historie zachovala rovněž domácí proces přípravy tisíciletých vajec. Potřeba je nádoba, v níž se smíchá silný černý čaj, vápno, sůl, rýžové plevy, jíl a dřevěný popel. Druhého dne se do smíchaniny uloží vejce, kachní, kuřecí nebo křepelčí. A nechají se zrát několik týdnů nebo měsíců. Server China Daily však připomíná, že pro masovou výrobu se vejce nakládají též do směsi soli, uhličitanu sodného a hašeného vápna.

    K čemu během zrání dojde? Z chemického hlediska se oxid vápenatý změní na hydroxid vápenatý a výrazně zvýší zásaditost vnitřku vejce. Z chuťového hlediska proces zrání rozbije komplex proteinů a tuků a nechá tak vzniknout mnoha subtilním chuťovým odstínům. A o ty jde.

    Chuť pod závojem

    Je však třeba si je zasloužit. Projít musíte přes závěs pekelného čpavkového odéru, kvůli němuž získal pokrm další z mnoha svých názvů – vejce koňské moči. Vizuálně strávníka zarazí i výhružně temné barvy vajíčka. Tím více ho pak zaskočí delikátní chuť a konzistence. Vejce je krémové, ale šťavnaté.

    V Číně se kožené vejce jí k snídani či večeři, nebo jako předkrm. Podávají se samotná s nakládaným zázvorem, nebo jako součást zeleninových salátů. Oblíbeným zvykem je podle serveru Sous Chef servírovat kožená vejce na rýžové kaši kondží. Server BBC je doporučuje párovat s plnokrevným, hutným bourdeauxským vínem nebo naopak šampaňským.

    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: rakfisk na vánoční tabuli vás složí zápachem

    Zakysaná smetana, kroužky cibule, chléb. A hlavně rakfisk, nakládaná ryba plná...

    Ryby hrají v severské kuchyni ústřední roli a norské vnitrozemské specialitě rakfisk tu dokonce...

    Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

    Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

    I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

    • Nejčtenější

    Penis a ženský orgasmus. Dvacet centimetrů je optimální, říká studie

    Na délce záleží a platí, že větší znamená lepší. Ovšem jen do jisté míry. Největší šanci na uspokojení ženy dává...

    Vémola je škaredý, hloupý, nemá charakter, říká před zápasem Baba Jaga

    Jejich předzápasová konverzace je trash talk jako vyšitý. Václav „Baba Jaga“ Mikulášek však přesto tvrdí, že z jeho...

    V hypersexualitě se věda mýlí, tvrdí výzkum

    Neprojevuje se zvýšenou sexuální citlivostí, muži diagnostikovaní jako hypersexuálové nezažívají erekci častěji nebo...

    Kukly, vodítko, obojky: šéfka MOgirls vzala své slečny na vycházku

    Je v tom sexualita, krása, ale taky hyperbola, nadhled, legrace, provokace. A tetování, výrazné barvy, koketování s...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Vraždící sourozenecká monstra. Stát jim chtěl vzít děti, tak je zabili

    Premium Příběh jako z hororu – nevlastní bratr se sestrou, kteří spolu žijí jako muž a žena, se rozhodnou zavraždit svoje děti....

    Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

    Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

    Největší slabiny ojetých dodávek. Přinášíme přehled nejporuchovějších vozů

    Premium Dodávky byly stvořeny pro práci. Najedou mnohem více kilometrů než osobní auta, a to v náročných podmínkách. Ne všechna...

    VELKÝ TEST ZOO: přehled cen, zvířat i atrakcí. Přijeďte, pomůžete!

    Premium Mají otevřeno 365 dní v roce, ať praží slunce, nebo se žení čerti. Na několik týdnů je zavřel až koronavirus. Chcete...

    • Další z rubriky

    Fejeton Jakuba Koháka: Slibuji ředitelce, že si to do konce života opravím

    Premium Konec školního roku se nezadržitelně přiblížil. Ten letošní je ovšem jaksi zvláštní. Děti si půjdou pro vysvědčení, byť...

    Velmi zpozdilý mír: seznamte se s válkami dlouhého formálního trvání

    Vyhlásit někomu válku je relativně prosté, ovšem dosáhnout uzavření smíru může trvat celá staletí. Stačí, když se na...

    Nemáte pro mě roli? Se sušickými ochotníky je radost hrát i němý kaktus

    Premium Hodinu před začátkem to vypadalo na fiasko. Hrad se vylidnil a z oblohy občas spadly hrozivé kapky. Přijdou nějací...

    Noc plná krve a křiku. Trojnásobný vrah z Klučova unikal 13 let spravedlnosti

    Premium Stál na peronu a hromadil se v něm vztek. Co si to ten průvodčí dovolil, vyrazit ho z vlaku?! A zrovna v takové díře!...

    SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce
    SNAŽÍTE SE O MIMINKO? Funkce vaječníků s věkem klesá, pomoci může asistovaná reprodukce

    S prodlužujícím se věkem a poněkud hektickým způsobem života přibývá žen, které mateřství odkládají. Těhotenství po čtyřicítce dnes proto není výjimkou. Vaječníky ale obelstít nejde, na řadu pak přicházejí reprodukční kliniky, které mají řešení.

    Nejjasnější kometa za třináct let. Na obloze ji uvidíte i bez dalekohledu

    Oficiálně se jmenuje C/2020 F3, ale má také civilnější pojmenování Neowise. Po dlouhé době je to tak jasná kometa, že...

    Úspěšný šéf Škody po pěti letech náhle končí, prohrál boj o moc

    Mladoboleslavská Škoda Auto oznámila, že Bernhard Maier po téměř pěti letech v čele společnosti opustí k 31. červenci...

    Snažím se naučit mít jizvy po popálení ráda, říká Týnuš Třešničková

    Premium Byl to okamžik. Vteřina, v níž ji ožehly plameny. Vlasy, krk, ruce, obličej... Ten krásný obličej, který ji živí. Jedna...

    Depp a Heardová u soudu perou špinavé prádlo. Kromě drog došlo i na výkaly

    Johnny Depp popřel, že by během pobytu na svém soukromém ostrově na Bahamách zaútočil na exmanželku Amber Heardovou....

    Podnikají teprve pár měsíců, jejich recepty i výroba už přinášejí úspěch

    Tomáš Starý a Tomáš Novák jsou švagři. Společně podnikají pod značkou Seneb. Vyrábějí rostlinné pomazánky podle svých...