Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

aktualizováno 
Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy stoletých vajec vzniknout.

I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

V Číně však nesou mnoho jmen, říká se jim také vejce dynastie Ming, černá vejce, tisíciletá vejce, kožená vejce nebo borovicová vejce, to podle textury na povrchu skořápky připomínající jehličí.

Fotogalerie

Podle legendy se vylíhla vlastně náhodou. Zakutálená kachní vejce prý našel v jámě s blátem a hašeným vápnem jakýsi rolník v provincii Chu-nan, vysvětluje server China Daily. Překonal svízelný zápach, okusil, a protože ho chuť oslovila, pokusil se proces vzniku vejce napodobit. Evidentně úspěšně, tisíciletá vejce jsou dnes delikatesou nejen v Číně, ale i v Hongkongu a oblastech jihovýchodní Asie.

Skutečný zrod pokrmu není zdokumentovaný, vědci však podle serveru BBC odhadují, že se historie kožených vajec začala psát zhruba před více než pěti stovkami let, za dynastie Ming.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Chapulines - smažené luční kobylky
  • Sapu Mhichā - hovězí morek
  • Tacos de Sesos: placka s kravským mozkem
  • Proces, který rozbije chuť na mnoho odstínů

    A svého druhu výzvou pro konzumenty zůstávají dodnes. „Pamatuji si, že když mi ho jako malému otec ukázal, bylo mou první reakcí, že to hrozně páchne,“ přiznává například serveru BBC CL Chan z Hongkongu. Nakonec si však stoleté vejce zamiloval: „Postupně jsem odpor překonal a začal je brát za fajn věc.“

    Zakladatel vyhlášené hongkongské restaurace Yung Kee Restaurant Yung Kee souhlasí: „Zápach je příšerný, ale chuť je dobrá. Je to psychologická věc, například jako modrý sýr.“

    Historie zachovala rovněž domácí proces přípravy tisíciletých vajec. Potřeba je nádoba, v níž se smíchá silný černý čaj, vápno, sůl, rýžové plevy, jíl a dřevěný popel. Druhého dne se do smíchaniny uloží vejce, kachní, kuřecí nebo křepelčí. A nechají se zrát několik týdnů nebo měsíců. Server China Daily však připomíná, že pro masovou výrobu se vejce nakládají též do směsi soli, uhličitanu sodného a hašeného vápna.

    K čemu během zrání dojde? Z chemického hlediska se oxid vápenatý změní na hydroxid vápenatý a výrazně zvýší zásaditost vnitřku vejce. Z chuťového hlediska proces zrání rozbije komplex proteinů a tuků a nechá tak vzniknout mnoha subtilním chuťovým odstínům. A o ty jde.

    Chuť pod závojem

    Je však třeba si je zasloužit. Projít musíte přes závěs pekelného čpavkového odéru, kvůli němuž získal pokrm další z mnoha svých názvů – vejce koňské moči. Vizuálně strávníka zarazí i výhružně temné barvy vajíčka. Tím více ho pak zaskočí delikátní chuť a konzistence. Vejce je krémové, ale šťavnaté.

    V Číně se kožené vejce jí k snídani či večeři, nebo jako předkrm. Podávají se samotná s nakládaným zázvorem, nebo jako součást zeleninových salátů. Oblíbeným zvykem je podle serveru Sous Chef servírovat kožená vejce na rýžové kaši kondží. Server BBC je doporučuje párovat s plnokrevným, hutným bourdeauxským vínem nebo naopak šampaňským.

    Autoři:

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: po džusu z žáby vám bude do skoku

    Džus z žáby je podle prodejců dobrý na stres, anémii, ale i na sexuální život.

    Má být životabudičem a afrodiziakem, a to díky rozmixované žábě. Kromě ní však do džusu Peruánci...

    Extrémní gastronomie: želví želé je korunou čínské medicíny

    Je to drahé želé, nevypadá však příliš vábně.

    Má vyřešit všechny vaše obtíže a neduhy. Jen se při tom nesmíte bát sáhnout hlouběji do kapsy....

    Nejčtenější

    Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

    Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

    Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

    Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

    Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

    Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

    Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

    Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

    Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

    Mít zbraň vás dělá zodpovědnějším, říká instruktor Pavel Černý

    Teleskop neslouží jen jako sebeobranná pomůcka, ale též jako záchranářský...

    Cvičí muže zákona v nejdrsnějších částech světa, v Afghánistánu, Kongu, Mexiku. Jeho specialitou je trénink s...

    Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

    Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

    Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

    Další z rubriky

    VIDEO: Kopání, exhumace mrtvol i pohřeb. Zkusili jsme práci hrobníka

    Reportér Matěj Smlsal si zkusil drsnou práci hrobníka. Musel i exhumovat...

    Kopání hrobu, otevírání rakve, v níž už více než osmdesát let leží žena, jejíž kosti je potřeba ručně vybrat a vložit...

    Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

    Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

    Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

    Nenosil zbraň, četl verše. Slavný soukromý detektiv bořil mýtus

    Soukromý detektiv David Fechheimer vyšel z prostředí dětí květin a k práci...

    Černí panteři, rasistický terorista, pomocník Tálibánu, miliardářští podnikatelé, celebrity. Různá obvinění, odlišná...

    Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?
    Přibývá dětí s psychickými poruchami. Pomůžou rodiče, nebo školy?

    Mezi nejčastější psychické onemocnění u dětí patří úzkost. Pokud se neléčí, může se rozvinout v depresi. Na tuto problematiku reaguje ministerstvo školství novinkou, která by se měla objevit ve školních osnovách.

    Najdete na iDNES.cz