Diskuse k článku

Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu. Celé to páchne po sirovodíku a v Číně je to delikatesa kvůli pestrosti chutí, jimž dá proces přípravy stoletých vajec vzniknout.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M57i40l18a30n 21Č31e44r64n36ý 5833699779882

Vzpomínám si na 90. léta a na svou první ženu, se kterou jsme tehdy navštívili čínskou restauraci na náměstí v Plzni - totiž opravdovou "čínu", ne nějakou vietnamskou napodobeninu, která je dnes k vidění takřka na každém rohu. Já jsem si tenkrát objednal černé vejce, byla k tomu nějaká zeleninová obloha a sójovka a podobné asijské sarapatičky. Docela mi to chutnalo. Jo a taky jsme si dali smaženou zmrzlinu, kterou jsem od té doby nikde jinde neviděl. Co se týče předmětného černého vejce, občas na něj bylo možno narazit v Carrefouru blahé paměti, kde jsem jej také kdysi koupil v jakési slevě, jelikož to asi lidi moc nekupovali. Nuž, koupil jsem jej a připravil podle návodu z prainternetu. Také v pohodě. Čili, z mého pohledu bych to nenazýval "extrémní gastronomií", nýbrž pouhou labužnickou delikatesou.

+1/0
29.5.2018 19:39

P34e87t43r 47S27t39r15a80k45a 9227927945703

Smazena zmrzlina stopro neni "cinska". Zmrzlina se donedavna v Cine takrka nejedla.

+1/0
30.5.2018 11:42
Foto

M47a58r33c59e36l 20A53l98f18e21r57i 3229440287113

Protože recept na zmrzlinu ukradl ve 13. století Marco Polo :D

0/0
5.6.2018 8:53

P24e59t44r 66S75t59r95a25k98a 9147897785613

Neprehanejte. Vetsinou se to podava na "sladko-kyselo" a takrka to nesmrdi. Chutna mi to. Je to jak zele.

0/0
29.5.2018 11:55

P80e22t28r 24R35o50m83á85n40e76k 8564587334894

Vynikající. S tím zápachem bych to zase tak nepřeháněl. Děsivější mi přijde balut, kachní vejce se zárodkem. Do toho bych jen tak nešel.

+1/0
27.5.2018 22:14

J25o75s85e34f 82K21l13a65t 3859777353291

Jedl jsem to ,je to dobré

0/0
27.5.2018 22:07

P20e50t42r 34M55a46c41h91á28č95e92k 9427864933

Jedl jsem to a je to OK. Syrečky taky smrdí, a přitom je to ňamňa.

+4/−1
27.5.2018 21:17

M44a25g83d82a86l18e52n69a 80H48r23o78n17o67v58s24k35á 3490872164399

Tak zas něco pro profíky přes jazyk - nikoli delikátní, nýbrž delikatesní. Skutečný profík tuhle častou záměnu zná...:-P

+2/−1
27.5.2018 18:18

S42i52l16v31i20e 27H41r70a28b82o52v47s88k75a 5864818136898

Hurá,ať žije salmonela.

0/−3
27.5.2018 13:34

V27a75š49e69k 93H21a75v38r72á43n13e69k 2525532807631

Tohle je náhodou docela fajn R^

+1/0
27.5.2018 11:14

P11a71v77e61l 76S89o21b98o61t65k69a 5410274

K dostání ve všech luxusních Pražských restauracích.

+1/−1
27.5.2018 10:35

I90v70a42n 32M59a70r39e88k 6724588932

"Extrémně" dobrou chuť přeji autorovi při konzumaci všech prezentovaných "delikates" . ;-( RvRvRv

+2/−6
27.5.2018 8:38
Foto

L54e80n53k96a 66M57a40t98o66u34š74k25o13v51á 9220367646509

Ježkovi oči. No fuj.

+1/0
27.5.2018 0:46

I17g38o51r 43G21o81t71t70w47a91l82d 6517738380231

Jeskovy foci - dobra folba, madam! Hned pinesu. A budete jist chulky, nebo pšíbor?

+16/0
27.5.2018 15:51

S82i16l95v46i23e 41H13r34a69b74o91v26s54k38a 5804468436738

Skvělé,dík za rozesmání.

+1/0
27.5.2018 15:54

I48g64o30r 52G21o69t71t34w95a20l47d 6267248600461

rádo se stalo... tady je originál (Zdeněk Izer) ... https://youtu.be/DOVO1Ee5Dis?t=10m

0/0
27.5.2018 17:21

J12i30r44i 26K89u51c18e13r13a 5807680286652

To ale není originál. Starší verze je např. ve filmu Svatby pana Voka

0/0
27.5.2018 21:57
Foto

L27e41n65k55a 48M77a35t72o91u40š94k35o73v87á 9440927866539

Hehe R^

0/0
27.5.2018 18:06

T18o45m29á53š 31T39a60t27í71č51e51k 5160172640538

Já bych řekl, že se do toho láku nenakládají vejce kuřecí, ale slepičí.

Mimochodem, tohle je po shnilým islandským žralokovi druhá věc, do které bych nešel, když tedy vypustíme fake s myšíma novorozencama.

+5/−1
27.5.2018 0:41

K91a77m46i34l 72P19y89t49e89l26a 8632720201259

A proč? Protože to smrdí? To tvarůžky taky a nemám s tím problém.

Teda, ne že bych to šel hned shánět, ale pouhý smrad mě těžko odradí.

+1/0
27.5.2018 7:13

T37o19m85á85š 73T33a30t35í94č55e94k 5210742680528

Se zkaženým vejcem jsem se setkal v životě dvakrát. Ne, se smradlavým sýrem to srovnatelné není. A alespoň mně se z toho okamžitě navaluje, takže doba potřebná ke snězení stoletého vejce by měla za následek opak - vyprázdnění žaludku.

0/−1
27.5.2018 9:17

J83i67ř79í 79S48t94a75n22ě16k 1163438270947

Zkažené vejce je něco jiného. To jsem tuhle taky něco vařil, snad lečo a klepal jsem tam jedno vajíčko za druhým, tedy tři celkem. No a to poslední, na potvoru, bylo uvnitř celé šedé a bílek do žluta. Ten smrad byl příšerný a byl jsem tehdy bez večeře...

Naproti tomu černé vejce jsem ochutnal. Odér je pro nezvyklého našince dost děsivý, ale chuť je jiná a s dobrou omáčkou, kterou jsem k tomu dostal, to byl zajímavý kulinářský zážitek. Někde jsem četl, že snad asijským národům zase přijdou naprosto nestravitelné naše pochoutky typu tvárůžky, romadůru, ale i nivy - rokfóru. Je to dáno stravovacími návyky od dětství.

Nám černé vejce páchne po hnilobě a jim naše tvarůžky zase tak, jako by je vytáhli z latríny. A v tom je právě ta výzva, toto překonat a ochutnat :-)

+7/0
27.5.2018 11:09

T38o37m67á65š 49T11a44t42í64č29e43k 5400332650818

OK, kdybych k tomu mohl opatrně přičuchnout, možná bych názor změnil. A to s Asiatama a sýrama je mi známo - podle některých jsou sýry, a to všechny, nejen romadůr či tvarůžky, žluklé máslo. A jsou k sehnání jen v opravdových velkoměstech, alespoň tedy v Číně.

0/0
27.5.2018 11:27

H89y38n60e43k 31Š96l16a57h82ů92n71e30k 4609953786799

Plesnivé sýry jsou pro většinu světa dost velký extrém.

+1/0
27.5.2018 11:58
Foto

J39i15ř34í 95R67o87h38a71n 5734348207295

Jen doplnění k těm tvarůžkům: Asiaté mají problémy všeobecně s mléčnými výrobky, které jsou naopak v západním světě velmi rozšířené. Je to dáno stravovacími zvyky. Zatímco evropané se během posledních pár tisíc let přizpůsobili pití mléka i v dospělosti, a s tím souvisejícími mléčnými výrobky jako je sýr, tvaroh a podobně, v asii tomu tak nebylo, takže většina asiatů není fyzicky schopná strávit laktózu.

+1/0
27.5.2018 18:55

K47a46m48i24l 38P92y32t76e54l98a 8952970321789

To vejce neni zkazene, stejne tak jako tvaruzky nejsou shnile. Proste je jen silne citit cpavkem, ale chutna jinak.

+1/0
27.5.2018 14:16

V83á72c77l79a82v 46K84o49h13l35í98č69e24k 1117980

Napadlo mě to samý. Nikdy předtím jsem neslyšel o kuřecích vejcích

+1/0
27.5.2018 7:42

L88i68b96o86r 85F20i46l53á57k 4912673732125

Ne? To je něco jako mlíko od jalovice.

0/0
27.5.2018 18:58

J34i40ř19í 35H72a88n14d65l 8934929502

Cerne vejce vam prodaji v jakekoli cinske restauraci, ja pro ne jezdim do Sapy v Praze. Ten zapach v clanku dost prehaneji, proste je mirne citit amoniak, nic vic. Jinak jsou opravdu dobra, zloutek kremovy. Mohl bych je jist po tuctech, jak skvele chutnaji. Podavaji se obvykle s nejakou zvlastni sojovkou, cerna omacka, cerne vejce, ladi to :)

Nejak nechapu, co vas vede k tomu automatickemu odporu.

0/0
28.5.2018 17:32

Najdete na iDNES.cz