Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

aktualizováno 
Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní gastronomii velmi ceněná i dnes. V ústech prý zanechá chuťovou stopu celého oceánu. Nesmí vás však odradit, že pojídáte vysušený velrybí exkrement.

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou. | foto: commons.wikimedia.org/Peter KaminskiCreative Commons

Velrybí jantar, nepravá vorvaňovina nebo starofrancouzsky ambre gris, šedá ambra. Voskovitá substance blízká pryskyřici je známá pod různými názvy a ještě nedávno ji výrobci parfémů vyvažovali zlatem a stříbrem. A nejen oni. Své uplatnění měla i ve světové kuchyni jako exotické dochucovadlo.

Fotogalerie

První recepty zahrnující tuto ingredienci se datují už k 15. století a nyní zažívají svou renesanci. Vzácná substance má přitom svůj původ v zažívacím traktu vorvaňů a v okamžicích vzniku není ničím jiným než pořádnou hromadou exkrementů.

To nejlepší z vorvaňů

Jedna z teorií o původu tohoto přírodního materiálu praví, že ho vorvani využívají k trávení krakatic. Tyto houževnaté potvůrky sice mají měkké tělo, ale velmi ostré zobany. Velryby by si jimi mohly poškodit jemnou výstelku svého žaludku, a tak je raději zvláčňují sekretem, budoucí ambrou.

Nestrávené zbytky potravy pak vorvani vylučují trusem ve formě intenzivně zapáchajících chomáčů a hrud. S nimi si pohrává voda a vítr, působí na ně slané prostředí a slunce. A z šedavé součásti vorvaního trusu se díky tomu po čase stane oranžovo-žlutá ambra, která získá aroma „dokonale odrážející svěží atmosféru oceánu“.

Pochoutka králů nabitá energií

Extrémní gastronomie

V britských receptech se ambra objevuje poprvé v roce 1665, kde je chválena její zemitá vůně a příjemně sladká chuť. Proto byla ideální k dochucování dezertů. Její původní oblíbenost nejspíš pramenila jen ze vzácnosti a nedostupnosti.

Extrémní cena z ní činila pochoutku vyvolených, praktickou ukázku dekadentního luxusu. Podobně jako třeba lanýže, květy vanilky nebo muškátové oříšky. Ambře rozpuštěné v citronové vodě či nastrouhané na povrchu čokoládových pralinek hojně holdoval Giacomo Casanova, britský král Karel II. zase nedal dopustit na povzbuzující účinek míchaných vajec osmažených na ambrovém tuku.

Zázračný lék i přísada do piva

V 18. století se po špetkách ambra přidávala do nejrůznějších dobových medikamentů. Údajně léčila vše od nachlazení po epilepsii. Obohacovala také složení želatinových pudingů, šerbetů, horkých punčů a dokonce se přidávala i do piva. Našla uplatnění v parfémech.

Obliba ambry rozhodně neklesla ani poté, co kosmetický průmysl pokročil ve vývoji a začal ji synteticky nahrazovat. Současná cena pětadvacet dolarů za gram o tom leccos vypovídá. 

 A pokud překonáte prvotní odpor ke konzumaci vysušených zvířecích fekálií, můžete sami vyzkoušet, nakolik je její reputace pravdivá. Jen pozor, ne každá hrudka, na kterou narazíte na plážích při pobřeží Atlantiku, je opravdu ambrou.

Co s velrybími exkrementy

Asi nejsnazší současnou variantou úpravy vhodnou do nastávajících horkých letních dní je zmrzlina postavená na vydatném ambrovém základu. Tak si ji dopřávala vybraná společnost na večírcích Lady Anne Fanshaweové. Dobový recept oživil Ivan Day, historik soustředící se na stravovací návyky.

Upozorňuje, že se vyplatí zvolit zmrzlinu s nepříliš výraznou chutí, abyste efekt velrybích výměšků plně docenili. K samotné výrobě je přitom zapotřebí tučná smetana, mléko, cukr, voda ochucená pomerančovou kůrou, křepelčí a slepičí vejce a samozřejmě rozpuštěná ambra.

S pomocí struhadla nebo ostrého nože oddělíte od její kompaktní hmoty několik šupinek, ty rozpustíte na pánvi. Christopher Kemp, molekulární biolog a milovník historických receptů, v sobě nezapře poetický talent, když popisuje celý akt slovy: „Ambra se na horké pánvi teplem rozpadá a v párách lze zachytit dřevěné i květinové vůně, pachy důvěrně známé a přitom tolik specifické. Trochu mi připomíná pach mokrého listí spadaného v lese na stinných místech, kde rostou houby.“

Rozpuštěnou žlutavou tekutinu pak vlijete do rozšlehané směsi, promícháte ji a necháte v chladu ztuhnout. Výsledek? „Je to dočista nový rozměr chuti, ve které se lidské smysly spájí dohromady. Ambra je výrazně masitá, sytě pižmová, všepohlcující a přitom s velmi jemnou strukturou,“ píše o svém setkání s ambrovou zmrzlinou foodbloggerka Karen. „Je to ta nejkrémovější zmrzlina, jakou jsem kdy jedla.“

Ochutnali byste ambru?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 294
Ano 186
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát.

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu...

Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

Poptávka a pověra, že zlepšuje sexuální výkonnost, přivedla houbu...

Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá...

Nejčtenější

Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

Mít zbraň vás dělá zodpovědnějším, říká instruktor Pavel Černý

Teleskop neslouží jen jako sebeobranná pomůcka, ale též jako záchranářský...

Cvičí muže zákona v nejdrsnějších částech světa, v Afghánistánu, Kongu, Mexiku. Jeho specialitou je trénink s...

Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

Další z rubriky

Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

Podvod za pět set. Americkou vědomostní soutěž vyšetřoval Kongres

Vše bylo pečlivě vypočítané na efekt, aby show produkovala sledovanost. Svůj...

Měla nabízet souboj mozků nabitých vědomostmi. Jenže do napětí byl zabalen aranžovaný scénář s dopředu nacvičenými...

Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

Najdete na iDNES.cz