Extrémní gastronomie: výměšky vorvaňů jako dekadentní pochoutka boháčů

aktualizováno 
Zbožňovali ji císaři a šejkové, platilo se za ni perlami. A pochoutka zvaná šedá ambra je v luxusní gastronomii velmi ceněná i dnes. V ústech prý zanechá chuťovou stopu celého oceánu. Nesmí vás však odradit, že pojídáte vysušený velrybí exkrement.

Původní barva exkrementu se z šedočerné změní na oranžovo žlutou až jantarovou. | foto: commons.wikimedia.org/Peter KaminskiCreative Commons

Velrybí jantar, nepravá vorvaňovina nebo starofrancouzsky ambre gris, šedá ambra. Voskovitá substance blízká pryskyřici je známá pod různými názvy a ještě nedávno ji výrobci parfémů vyvažovali zlatem a stříbrem. A nejen oni. Své uplatnění měla i ve světové kuchyni jako exotické dochucovadlo.

Fotogalerie

První recepty zahrnující tuto ingredienci se datují už k 15. století a nyní zažívají svou renesanci. Vzácná substance má přitom svůj původ v zažívacím traktu vorvaňů a v okamžicích vzniku není ničím jiným než pořádnou hromadou exkrementů.

To nejlepší z vorvaňů

Jedna z teorií o původu tohoto přírodního materiálu praví, že ho vorvani využívají k trávení krakatic. Tyto houževnaté potvůrky sice mají měkké tělo, ale velmi ostré zobany. Velryby by si jimi mohly poškodit jemnou výstelku svého žaludku, a tak je raději zvláčňují sekretem, budoucí ambrou.

Nestrávené zbytky potravy pak vorvani vylučují trusem ve formě intenzivně zapáchajících chomáčů a hrud. S nimi si pohrává voda a vítr, působí na ně slané prostředí a slunce. A z šedavé součásti vorvaního trusu se díky tomu po čase stane oranžovo-žlutá ambra, která získá aroma „dokonale odrážející svěží atmosféru oceánu“.

Pochoutka králů nabitá energií

Extrémní gastronomie

V britských receptech se ambra objevuje poprvé v roce 1665, kde je chválena její zemitá vůně a příjemně sladká chuť. Proto byla ideální k dochucování dezertů. Její původní oblíbenost nejspíš pramenila jen ze vzácnosti a nedostupnosti.

Extrémní cena z ní činila pochoutku vyvolených, praktickou ukázku dekadentního luxusu. Podobně jako třeba lanýže, květy vanilky nebo muškátové oříšky. Ambře rozpuštěné v citronové vodě či nastrouhané na povrchu čokoládových pralinek hojně holdoval Giacomo Casanova, britský král Karel II. zase nedal dopustit na povzbuzující účinek míchaných vajec osmažených na ambrovém tuku.

Zázračný lék i přísada do piva

V 18. století se po špetkách ambra přidávala do nejrůznějších dobových medikamentů. Údajně léčila vše od nachlazení po epilepsii. Obohacovala také složení želatinových pudingů, šerbetů, horkých punčů a dokonce se přidávala i do piva. Našla uplatnění v parfémech.

Obliba ambry rozhodně neklesla ani poté, co kosmetický průmysl pokročil ve vývoji a začal ji synteticky nahrazovat. Současná cena pětadvacet dolarů za gram o tom leccos vypovídá. 

 A pokud překonáte prvotní odpor ke konzumaci vysušených zvířecích fekálií, můžete sami vyzkoušet, nakolik je její reputace pravdivá. Jen pozor, ne každá hrudka, na kterou narazíte na plážích při pobřeží Atlantiku, je opravdu ambrou.

Co s velrybími exkrementy

Asi nejsnazší současnou variantou úpravy vhodnou do nastávajících horkých letních dní je zmrzlina postavená na vydatném ambrovém základu. Tak si ji dopřávala vybraná společnost na večírcích Lady Anne Fanshaweové. Dobový recept oživil Ivan Day, historik soustředící se na stravovací návyky.

Upozorňuje, že se vyplatí zvolit zmrzlinu s nepříliš výraznou chutí, abyste efekt velrybích výměšků plně docenili. K samotné výrobě je přitom zapotřebí tučná smetana, mléko, cukr, voda ochucená pomerančovou kůrou, křepelčí a slepičí vejce a samozřejmě rozpuštěná ambra.

S pomocí struhadla nebo ostrého nože oddělíte od její kompaktní hmoty několik šupinek, ty rozpustíte na pánvi. Christopher Kemp, molekulární biolog a milovník historických receptů, v sobě nezapře poetický talent, když popisuje celý akt slovy: „Ambra se na horké pánvi teplem rozpadá a v párách lze zachytit dřevěné i květinové vůně, pachy důvěrně známé a přitom tolik specifické. Trochu mi připomíná pach mokrého listí spadaného v lese na stinných místech, kde rostou houby.“

Rozpuštěnou žlutavou tekutinu pak vlijete do rozšlehané směsi, promícháte ji a necháte v chladu ztuhnout. Výsledek? „Je to dočista nový rozměr chuti, ve které se lidské smysly spájí dohromady. Ambra je výrazně masitá, sytě pižmová, všepohlcující a přitom s velmi jemnou strukturou,“ píše o svém setkání s ambrovou zmrzlinou foodbloggerka Karen. „Je to ta nejkrémovější zmrzlina, jakou jsem kdy jedla.“

Ochutnali byste ambru?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 1. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 294
Ano 186
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

Nejčtenější

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

VIDEO: První republika zahnala prostituci do kabaretů

Prostituci se nepovedlo vymýtit žádného společenskému zřízení. Maximálně zamést...

Své místo si udržela v každé době napříč historií, skrze všechny politické i společenské systémy. Prostituce je...

„Beztak ho máš malý“. Nový smajlík může vyjadřovat i malý penis

Emotikon „Pinching Hand“ se může stát hitem letošní edice symbolů.

Ono gesto je vypovídající, velmi srozumitelné. Naznačuje, že něčeho je opravdu málo. Nebo že něco je opravdu malé....

VIDEO: Sexy česká trenérka amerických hokejistů uvedla zápas hymnou

Sexy Češka je nejen zpěvačka a tanečnice, ale i trenérka amerického hokejového...

V americké profesionální Federální hokejové lize kondičně trénuje tým Carolina Thunderbirds, šest zápasů ho však řídila...

Další z rubriky

Lepší erekce i sex: milostný prožitek zintenzivní technika mindfulness

Jde o hlavu. Vyplatí se ji neztratit ani v ložnici, tvrdí zastánci praktiky...

Neustálé posuzování se, úzkost z toho, že podám špatný výkon, závazek skončit hrátky orgasmem, ale též stud za svoje...

VIDEO: Pražský radní chodí bos. Bezdomovci mu z lítosti dávají boty

Lukáš si libuje, že sníh je měkoučký.

Mladíka bez bot odmítl ve Frýdku-Místku pustit řidič autobusu do vozu. Tato informace namíchla Lukáše Findeise. Radní...

VIDEO: Daniel se živí jako nahý uklízeč. Nabídky se mu jen hrnou

Ne, Daniel studem opravdu netrpí.

Nejprve to prohodil jako žert. Pak se šestadvacetiletý zedník zamyslel a řekl si, že to zkusí. Potom vešel Daniel...

Najdete na iDNES.cz