Středa 3. června 2020, svátek má Tamara
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 3. června 2020 Tamara

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

aktualizováno 
I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně lupou.

Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Mohly za to vlastně turbulence, které brázdily Francii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Nejprve to byly revoluční bouře, které rozvrátily národní hospodářství, a pak desetiletí napoleonských válek. Jedno i druhé přispělo k citelnému ochlazení obchodních vztahů se zahraničím. A kvůli embargu a blokádám se najednou na francouzské stoly vybrané pochoutky z exotických dálek nedostaly. Za zvlášť tragický byl zbohatlíky považován nedostatek kaviáru, dříve tolik oblíbené speciality.

Fotogalerie

Ale nezlomný francouzský duch si dokáže vždy poradit. Revoluční časy vyžadují revoluci i v kuchyni. Místo čerstvých vajíček jeseterů a vyz se tak začínají na rozmařilých večírcích podávat tvarem velmi podobná vajíčka hlemýžďů. Šneků je totiž v zemi dostatek. A že chutnají jinak než ta rybí? Patrioti by vám tehdy jistě rázně vysvětlili, že v první řadě chutnají lépe.

Vzácnost je polovinou okouzlení

Vajíčka hlemýžďů se objevovala ve francouzských recepturách už dříve, ale nedostatek pravého rybího kaviáru v těžkých válečných dobách šrouboval popularitu šnečích vajíček do nebeských výšin.

A když se bouřlivé časy uklidnily? Francie udávala evropské gastronomii směr a vyzvedávala všestranné kvality lahodného „caviar d´escargot“. Jisté však bylo již tehdy jedno: není to laciné. Zatímco z půltunového jesetera bílého „vymáčknete“ najednou až osmnáct kilogramů kaviáru, od hlemýždě nemůžete čekat vyšší výnosnost než čtyři gramy za rok. Tedy asi jednu stovku titěrných bílých vajíček. A to ještě se štěstím.

Navíc je tu problém s trvanlivostí. Šnečí vajíčka je sice možné pasterizovat, ale to se negativně odráží na jejich chuti. Pokud tedy chcete ochutnat ty nejlepší, čerstvé, máte na to jen asi čtrnáct dnů. Jenže přesně taková nedostupnost a vzácnost suroviny zmlsaným požitkářům lahodí.

Suchozemský kaviár

Extrémní gastronomie

Proto ještě dnes šnečí vajíčka zdařile konkurují kaviáru. S cenou kolem čtyř tisíc eur, tedy v přepočtu 100 tisíc korun za kilogram sice kaviárovou jedničku, značku Beluga, dohnat nemohou, ale pořád jsou třikrát dražší než černá rybí klasika. Záleží samozřejmě na tom, jakou marketingovou legendou je konkrétní produkt opředen.

Luxusní edice bílého Perles de France, pocházejícího z vybraných jedinců druhu Gros-Gris (česky šnek jedlý kaviárový) stojí kolem patnácti tisíc korun za deset gramů, tedy zhruba za dvě čajové lžičky. Navíc si je musíte objednat šest měsíců předem, protože zásoby jsou omezené.

Jde to pochopitelně i levněji. Rakouské hlemýždí farmy nabízejí padesátigramové balení „caviar d´escargot“ za v přepočtu 3 750 korun a „tuctová“ vajíčka ze šnečích farem u francouzského Soissons přijdou na dvanáct stovek.

Luxus, který nemá chuť

Kuriózní je, že čtyři pětiny objemu šnečích vajíček jsou tvořeny vodou, zbytek obsahu tvoří tuky a bílkoviny. Jistě je tedy na místě otázka, proč něco takového jíst? Konzumenti si na šnečím kaviáru pochvalují hlavně „šampaňský efekt“. Tedy intenzivní prožitek spojený s tím, jak v ústech postupně stovky vajíček popraskají jako bublinky perlivého vína. Jsou totiž trochu tužší než vajíčka rybí.

Samotná chuť se liší v závislosti na konkrétním druhu. Hovoří se o pečeném chřestu, sušeném chlebu, rozkládajícím se dřevě či houbovém až zemitém nádechu. Mnohem upřímnější je v popisu šéfkuchař Matthew Dolan, který se šnečím kaviárem často pracuje. „Nemá vůbec žádnou charakteristickou chuť, jen přejímá vyznění přikusovaného pokrmu. A posouvá ho dál tím perlivým efektem v ústech.“ Což je na předražená slizká vajíčka zahradního škůdce extrémně málo.

Ochutnali byste šnečí vajíčka (kdybyste za ně nemuseli platit)?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 15. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 475
Ne 316
Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: kosmonauti si mohou vyrábět jídlo z exkrementů

Chybějící gravitace při přípravě jídla i jeho konzumaci zlobí. Problém však...

Onen nápad řeší dva problémy současně: měl by při vesmírných letech likvidovat exkrementy...

  • Nejčtenější

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Případ Bangladéš zůstává nejčernější skvrnou na nedávné minulosti Světové zdravotnické organizace. Chuť být prospěšný a...

K čarodějnictví se ženy doznávaly při spánkové deprivaci, říká výzkum

Vyšetřující na jejich těle hledali ďáblovo znamení a kvůli vyvolání halucinací jim odpírali spánek. Jejich sousedé na...

Velké doznání. Kim Ir-sen neovládal teleport, napsal stranický deník

Prý zdolával kosmickou rychlostí obrovské vzdálenosti a byl tak na dvou místech téměř zároveň. Ohýbal prostor i čas....

Vousy jako nárazník. Evoluce nás tak chrání před údery

Podobně jako lví nebo paviání hříva chrání důležitá místa jako hrdlo a čelisti. Ano, vousy nám evoluce nadělila kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Youtuberka: Biohacking mě zbavil únavy i depresí. Experimenty se sebou mě baví

Premium „Můžete převzít zodpovědnost za své zdraví, změnit svou biochemii a stát se nejlepší verzí sama sebe,“ říká Veronika...

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Xaver: Klobouk dolů před Klausem. V ČRo zůstávám, spory s ČT házím do jímky

Premium Ve středu ho poslanci zvolili do Rady České televize. Přesto, že spolu s ním byli zvoleni i Hana Lipovská a Pavel...

Prezidentova nemoc. Neuropatie je tichá epidemie moderní doby, říká lékař

Premium Brnění nohou, mravenčení, vrávoravá chůze, zakopávání a pády, ale i krutá bolest chodidel. To je hrubý výčet příznaků...

  • Další z rubriky

Fejeton Jakuba Koháka: Od dětí se máme co učit

Premium „Téma dnešního písemného pojednání je mi nadmíru blízké. Děti a jejich pohled na svět. Celý život rád pozoruji jejich...

Velké doznání. Kim Ir-sen neovládal teleport, napsal stranický deník

Prý zdolával kosmickou rychlostí obrovské vzdálenosti a byl tak na dvou místech téměř zároveň. Ohýbal prostor i čas....

Má to být převrat v pornu. Bude ho vyrábět umělá inteligence

Je to prý začátek revoluce. Za jeden dolar vám webová stránka s pomocí umělé inteligence vygeneruje neexistující nahou...

OBRAZEM: Katedrála mezi hospodami. Liverpoolský pub je skvostem

Má okázalý styl, velmi působivý, s mozaikovými okny, vysokými stropy, robustními mahagonovými, mramorovými a...

Astronauté z Crew Dragonu jsou na palubě Mezinárodní vesmírné stanice

Americká soukromá loď s lidskou posádkou Crew Dragon se připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) a astronauté...

Museli jsme prodat chalupu. Dcera se rozvádí a potřebuje peníze, říká Žilková

Veronika Žilková opustila minulý měsíc v Izraeli svého manžela Martina Stropnického a vrátila se do Česka. Její maminka...

Vodafone měl masivní výpadek. Hodiny nefungovaly prakticky žádné služby

Lidé po celém Česku zaznamenali ve čtvrtek odpoledne výpadky služeb Vodafonu včetně bývalých služeb UPC, ať už šlo o...

Když dobrota škodí. Jak zdravotníci z WHO otrávili půlku Bangladéše

Případ Bangladéš zůstává nejčernější skvrnou na nedávné minulosti Světové zdravotnické organizace. Chuť být prospěšný a...

SuperStar vyhrála Slovenka Barbora Piešová. Porotkyně Bagárová chyběla

Česko Slovenskou Superstar 2020 se stala zrzka Barbora Piešová (19), která rozplakala svým finálovým výkonem porotu i...