Sobota 28. ledna 2023, svátek má Otýlie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 28. ledna 2023 Otýlie

Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu luxusních dáte 15 tisíc korun. Navíc nemají žádnou chuť, vyznačují se jen tím, že v ústech příjemně lupou.
Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

Mohly za to vlastně turbulence, které brázdily Francii na přelomu osmnáctého a devatenáctého století. Nejprve to byly revoluční bouře, které rozvrátily národní hospodářství, a pak desetiletí napoleonských válek. Jedno i druhé přispělo k citelnému ochlazení obchodních vztahů se zahraničím. A kvůli embargu a blokádám se najednou na francouzské stoly vybrané pochoutky z exotických dálek nedostaly. Za zvlášť tragický byl zbohatlíky považován nedostatek kaviáru, dříve tolik oblíbené speciality.

Ale nezlomný francouzský duch si dokáže vždy poradit. Revoluční časy vyžadují revoluci i v kuchyni. Místo čerstvých vajíček jeseterů a vyz se tak začínají na rozmařilých večírcích podávat tvarem velmi podobná vajíčka hlemýžďů. Šneků je totiž v zemi dostatek. A že chutnají jinak než ta rybí? Patrioti by vám tehdy jistě rázně vysvětlili, že v první řadě chutnají lépe.

Vzácnost je polovinou okouzlení

Vajíčka hlemýžďů se objevovala ve francouzských recepturách už dříve, ale nedostatek pravého rybího kaviáru v těžkých válečných dobách šrouboval popularitu šnečích vajíček do nebeských výšin.

A když se bouřlivé časy uklidnily? Francie udávala evropské gastronomii směr a vyzvedávala všestranné kvality lahodného „caviar d´escargot“. Jisté však bylo již tehdy jedno: není to laciné. Zatímco z půltunového jesetera bílého „vymáčknete“ najednou až osmnáct kilogramů kaviáru, od hlemýždě nemůžete čekat vyšší výnosnost než čtyři gramy za rok. Tedy asi jednu stovku titěrných bílých vajíček. A to ještě se štěstím.

Navíc je tu problém s trvanlivostí. Šnečí vajíčka je sice možné pasterizovat, ale to se negativně odráží na jejich chuti. Pokud tedy chcete ochutnat ty nejlepší, čerstvé, máte na to jen asi čtrnáct dnů. Jenže přesně taková nedostupnost a vzácnost suroviny zmlsaným požitkářům lahodí.

Suchozemský kaviár

Extrémní gastronomie

Proto ještě dnes šnečí vajíčka zdařile konkurují kaviáru. S cenou kolem čtyř tisíc eur, tedy v přepočtu 100 tisíc korun za kilogram sice kaviárovou jedničku, značku Beluga, dohnat nemohou, ale pořád jsou třikrát dražší než černá rybí klasika. Záleží samozřejmě na tom, jakou marketingovou legendou je konkrétní produkt opředen.

Luxusní edice bílého Perles de France, pocházejícího z vybraných jedinců druhu Gros-Gris (česky šnek jedlý kaviárový) stojí kolem patnácti tisíc korun za deset gramů, tedy zhruba za dvě čajové lžičky. Navíc si je musíte objednat šest měsíců předem, protože zásoby jsou omezené.

Jde to pochopitelně i levněji. Rakouské hlemýždí farmy nabízejí padesátigramové balení „caviar d´escargot“ za v přepočtu 3 750 korun a „tuctová“ vajíčka ze šnečích farem u francouzského Soissons přijdou na dvanáct stovek.

Luxus, který nemá chuť

Kuriózní je, že čtyři pětiny objemu šnečích vajíček jsou tvořeny vodou, zbytek obsahu tvoří tuky a bílkoviny. Jistě je tedy na místě otázka, proč něco takového jíst? Konzumenti si na šnečím kaviáru pochvalují hlavně „šampaňský efekt“. Tedy intenzivní prožitek spojený s tím, jak v ústech postupně stovky vajíček popraskají jako bublinky perlivého vína. Jsou totiž trochu tužší než vajíčka rybí.

Samotná chuť se liší v závislosti na konkrétním druhu. Hovoří se o pečeném chřestu, sušeném chlebu, rozkládajícím se dřevě či houbovém až zemitém nádechu. Mnohem upřímnější je v popisu šéfkuchař Matthew Dolan, který se šnečím kaviárem často pracuje. „Nemá vůbec žádnou charakteristickou chuť, jen přejímá vyznění přikusovaného pokrmu. A posouvá ho dál tím perlivým efektem v ústech.“ Což je na předražená slizká vajíčka zahradního škůdce extrémně málo.

Ochutnali byste šnečí vajíčka (kdybyste za ně nemuseli platit)?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 15. července 2018. Anketa je uzavřena.

Ano 475
Ne 316
Autoři:

Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: syrový mořský červ připomíná neklidný penis

Na pohled je to podivný tvor, způsob jeho konzumace bývá ještě bizarnější,...

Při procházce jihokorejským tržištěm je nepřehlédnete. Kádě s jejich bledě růžovými tělíčky...

  • Nejčtenější

Najednou je problém procházka i pití kávy. Reportér si zkusil život s kily navíc

Premium Zkratka STOB znamená stop obezitě. Označuje se jí společnost odborníků na změnu životního stylu. Lékaři, psychologové,...

Poklady pod Prahou. Město dělili na část pro živé a pro mrtvé, líčí archeolog

Premium Archeolog a ředitel ústavu Archaia Vojtěch Kašpar už přes třicet let jezdí po místech, kde mají vyrůst nové stavby, aby...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Existují případy, kdy se sám dorovnal prst, popisuje biolog lidskou regeneraci

Premium Čolkovi doroste utržená noha nebo vypíchnutá čočka v oku, rybám dorůstají ploutve. Profesor Jaroslav Petr popisuje, že...

Kořeny antisemitismu. Covid neskončil, ale už za něj mohou Židé, říká expert

Premium Na 27. ledna připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu. Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát při té...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Několik lidí se dostalo na dotyk ke klenotům. Hrad je označil za odborníky

Premium Zatímco jiní mrzli v několikahodinových frontách venku před katedrálou svatého Víta, aby z několika metrů spatřili na...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Fotbal se mění, Slavia také. Trpišovský exkluzivně o trendech i návratu Stancia

Premium Když se ve chvilce volna vyrazil projít po pískovcových útesech a díval se, jak do skal narážejí mořské vlny, hlavou mu...

Pražský popravčí. Jan Piperger byl z katovské rodiny, provedl 50 exekucí

Nejprve se živil jako čalouník. Rodové profesi kata však neunikl. Doma ve skříni měl Jan Piperger pytel s oprátkou,...

OBRAZEM: Fotosoutěž nabízí i masožravou květinu a její oběti mloky

Chce představit krásu, magii, dokonalost přírody, kterou bychom bez obřího zvětšení přehlédli, neviděli. Soutěž...

OBRAZEM: Příběh opuštěné léčebny popírá klišé o sadismu dozorců

Odložený invalidní vozík marně čeká, že na něj někdo usedne. Ve vaně jsou bůhvíproč uložené lidské kosti. Ze stěn padá...

Pět minut proti stresu. Naučte se cyklické dýchání

Je pomocníkem do uspěchané doby plné tlaku na výkon, spěchu a napětí. Zlepšuje náladu, uklidňuje, stabilizuje. Je...

Evropu čeká nemovitostní zvrat, varují experti. Hrozí potíže s financemi

Problémy s financováním exkluzivních staveb v evropských metropolích naznačují, že by Evropu mohl na realitním trhu...

Přání bank je vyslyšeno. Za předčasné splacení hypotéky si lidé připlatí

Premium Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se změní. Banky si budou moci účtovat nejen administrativní náklady v...

Z šestnáctileté dívky se vlivem vzácného onemocnění stala stařenka

Raizel Grace Calago z Filipín se ještě před dvěma lety účastnila soutěže krásy. Dnes ale vypadá jako padesátiletá žena...

Největší zlo jsou cukry, tuky tělo potřebuje, říká výživový specialista

Premium Výživová doporučení se mění. Dokonce i tuky, které bývaly na černé listině, už jsou brány na milost a staly se součástí...

„Nadzvukový strategický bombardér“ Mjasiščev M-50 byl falešným strašákem

V roce 1959 vzlétl prototyp vizuálně zajímavého stroje Mjasiščev M-50. Sověti chtěli nadzvukový letoun pro dopravu...