Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šemnická skála se svými legendami a poetickou flórou je domovem výra velkého

  9:11
Nejvděčnějším a nejsnáze dosažitelným turistickým cílem v bezprostřední blízkosti Karlových Varů je nejsevernější výběžek Slavkovského lesa s výraznou dominantou Šemnické skály. K severovýchodu spadající více než sto metrů vysokou skalní stěnou charakteristický vrchol byl hojně navštěvovaný už v 19. století.
Historický snímek Šemnické skály z období kolem roku 1870 od neznámého autora.

Historický snímek Šemnické skály z období kolem roku 1870 od neznámého autora. | foto: WIKI

Později byla na jeho jižním úpatí, zhruba v místech, kde je dnes přístřešek pro turisty, vystavěna výletní restaurace. Ta však po druhé světové válce zanikla a dnes po ní nenajdeme nejmenší stopy.

Mohutný skalní masiv, na starých fotografiích ještě zcela holý, je dnes porostlý smíšeným lesem, ve kterém převažují javory, lípa malolistá a dub zimní, ale objevit se tady dají i jilm horský a jedle bělokorá. V bylinném patře těchto lesů roste celá řada často vzácných rostlin s poetickými názvy, jako jsou tařice skalní, sleziník červený, osladič obecný, puchýřník křehký, lilie zlatohlavá, samorostlík klasnatý nebo zimolez černý. Patrně nejvzácnější zde objevenou rostlinou je kapradinka skalní (Woodsia ilvensis), kterou zde však naposledy viděli v roce 1938 a pak už nikdy více.

Na své si na Šemnické skále přijdou zejména milovníci ptactva, široko daleko je známá především jako hnízdiště největší evropské sovy – výra velkého. Pravidelné hnízdění mohutného dravce s rozpětím křídel až 170 cm a roztomilým latinským jménem „Bubo bubo“ je zde známé už víc než osm desítek roků.

Ochránci přírody a ornitologové na Vysočině v těchto dnech mapují hnízda...

Výr velký, vyznačující se nezaměnitelnou siluetou hlavy s peříčky připomínajícími malá ouška – však se mu také říká „sova ušatá“, ale není jediným vzácným obyvatelem ptačí říše, se kterým se můžete na Šemnické skále setkat. Ve skalních srázech nebo jejich blízkém okolí žijí třeba sýc rousný nebo vůbec nejmenší evropská sova kulíšek nejmenší. A ornitologové zde dokonce zaznamenali i pokusy o zahnízdění kriticky ohroženého dravce sokola stěhovavého.

Významu Šemnické skály si byli přírodovědci vědomi už za první Československé republiky, kdy byla od roku 1933 chráněna zákonem jako Přírodní památka Olšová vrata. V současnosti, od června 2006, je státem chráněná jako Přírodní památka Šemnická skála v rámci Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Předmětem ochrany je „znělcová kupa s neobvykle utvářenými skalisky a dalšími geomorfologickými jevy, na níž se vytvořila na skalních útvarech cenná bylinná společenstva skalních štěrbin a drolin“.

Doupovské hory skrývají přírodní výtvor, který nemá v Česku obdoby

Státem zvláště chráněná je i zdejší fauna, zejména kriticky ohrožené druhy, mezi které patří i výr velký. Ochraně se u nás ostatně od vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004 těší všechny druhy volně žijících ptáků, tedy i ty, které nejsou na seznamech ohrožených. Není snad třeba připomínat, že by se návštěvníci Šemnické skály měli podle toho chovat a ptáky zvlášť během hnízdění, tedy právě v této době, nerušit hlasitým křikem a jinými hlučnými aktivitami.

Před chlípníkem utekla do lesů

Z daleka viditelný skalní útvar nad vesničkou Šemnicí se původně nazýval Panenský skok (Jungfrausprung) a obestírala jej pěkná lidová legenda. Pojednávala o cudné a bohabojné panně Amálce, která, aby se vyhnula sexuálním choutkám pána z Andělské hory, utekla do lesů, kde žila poustevnickým životem v jeskyni. Co však čert nechtěl, chlípný šlechtic ji dokázal vypátrat i tady a jal se nebohou dívku pronásledovat.

Asi by daleko neutekla, bosé děvče nemá proti jezdci na koni moc šancí, a tak zamířila po ostří skály až na její vrchol, pod kterým se skryla. Chtíčem zaslepený zloduch její fintu neprokoukl, pobídl koně ke skoku a bylo po něm. Jako výraz díků za to, že se Amálka zbavila nenáviděného tyrana, pak lidé na vrcholku skály vztyčili velký dřevěný kříž, který však po druhé světové válce vzal za své podobně, jako ta vyhlášená výletní restaurace.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Šemnická skála je snadno přístupná, po značených turistických cestách se k ní dá celkem pohodlně dojít ze tří směrů. Nejkratší zhruba čtyřkilometrové trasy vedou z Andělské Hory přes Štichlův mlýn a z Dubiny přes Šemnici.

O něco náročnější, ale rozhodně atraktivnější, je vydat se ke skále z Karlových Varů po červeně značené Spodní jezdecké cestě po severozápadním úbočí Bukového vrchu nad pravým břehem řeky Ohře. Cesta vede přes Přírodní rezervaci Hloubek lidskou činností téměř nedotčenými bučinami a suťovými lesy. Na své si tady přijdou romantici, kteří se mohou pokusit ve skalnatých strmých roklích najít balvan podobající se oltáři a připomenout si další z mnoha legend obestírajících tento kraj.

Kostlivci se odměnili zlatým pokladem

Vypráví se v ní o tkalci z Andělské Hory, jenž jednou na cestě domů z Ostrova právě v těchto místech zabloudil a o půlnoci se stal svědkem pozoruhodného divadla. K měsíčním světlem ozářenému balvanu – oltáři přijeli na koních dva kostlivci, jeden oblečený jako šlechtic a druhý jako mnich, a pustili se do modlení. Tkalci rychle docvaklo, že jde o nějaké dva zakleté nešťastníky a začal se modlit za jejich spásu tak úpěnlivě, že je z toho zakletí osvobodil. Jako odměnu za své vysvobození mu pak kostlivci darovali zlatý poklad, který kdysi dávno, když byli ještě živými zločinci, pod balvanem ukryli.

Kamenný oltář, o zlatém pokladu nemluvě, už asi nikdo na svazích Bukové hory nenajde a báje a pověsti zdejšího kraje už také žijí jenom v převyprávění Zdeňka Šmída „Strašidla a krásné panny“.

Pomníček na místě nehody kočáru hraběte Kinského z 29. června roku 1879

Svým způsobem stále živá je zato událost, ke které tady došlo 29. června roku 1879. Tehdy došlo na staré Kysibelské silnici pár desítek metrů od místa, kde dnes vyúsťuje na silnici do Kyselky, ke kuriózní dopravní nehodě, při které se kočár, vezoucí hraběte Kinského, převrhl a zřítil skalnatým srázem až dolů k Ohři.

Kristián Josef hrabě Kinský z Vchynic a Tetova, poslanec Říšské rady a maršálek Dolních Rakous, tento karambol jako zázrakem přežil bez zranění, což přičítal zásahu samotného Pána Boha. A jako výraz díků nechal na místě nehody postavit pomníček. Dnes už jen těžko čitelný nápis na něm hlásá „Gott hat geholfen / 29. Juni 1897 / CHRISTIAN / GRAF KINSKY / aus N. Österreich“.

Autor:
  • Nejčtenější

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Unikátní hrob z doby halštatské pod Vladařem vydal jantarové tajemství

20. května 2024  18:03

Množstvím uložených jantarových předmětů unikátní hrob objevili na poli nedaleko obce Močidlec...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

U Sokolova spustili stáčírnu nápojů, ročně naplní až 150 milionů plechovek

23. května 2024  14:09

Až 150 milionů kusů plechovek s nápoji chce ročně stáčet společnost Bofillex, která spustila provoz...

Senior věděl, že ho okrádá falešná sociální pracovnice. Opět ji pustil do bytu

23. května 2024  10:14

Pocit osamělosti někdy přiměje seniory snášet těžko pochopitelné věci. Třeba i vědomí, že je...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Opilec naházel dlažební kostky na 14 aut. Praštil muže, který ho chtěl zastavit

24. května 2024  13:37

Čtrnáct osobních automobilů poškodil v noci na dnešek čtyřicetiletý muž v Karlových Varech....

Vandal z Varů skončil ve vazbě. Dlažebními kostkami poškodil čtrnáct aut

25. května 2024  21:59

Až deset let vězení hrozí čtyřicetiletému výtržníkovi, který v noci na čtvrtek poškodil v Karlových...

Krkavčí táta z hor. První mu uletěl, teď se v bistru stará o nové ptáče

25. května 2024  9:33

Když loni Václavu Zápotočnému, provozovateli občerstvení Maringotka v Hřebečné, uletěl ochočený...

Díry v silnici opraví díky mikrovlnné technologii, zabere to jen desítky minut

24. května 2024  18:03

Nahřát připravený výmol na 140 stupňů a pak jej zasypat o dvacet stupňů teplejší asfaltovou směsí....

Chebský komín už nebude pro čápy nebezpečný, odborníci jeho vrchol zakryjí sítí

24. května 2024  16:55

Vylézt na patnáct metrů vysoký nevyužívaný komín a zajistit jeho vrchol konstrukcí z kari sítě tak,...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...