Neděle 27. listopadu 2022, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. listopadu 2022 Xenie

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

A velkou roli nehrají jen v tamní kuchyni, roztáčí se kolem nich i kola ekonomiky. Jejich význam pro oaxacké venkovské i městské komunity těžko přecenit. Živí ty, kdo je chytají, ty, kdo je připravují, i prodejce.

Sezóna odchytu kobylek rodu Sphenarium začíná v květnu a končí se závěrem léta. Mimochodem, kromě toho, že sběrači opatřují surovinu do kuchyní, odklízejí vlastně též z kukuřičných polí škůdce, aniž by rolníci museli sahat k pesticidům. Nejsnáze se kobylky sbírají ráno, když spí. A nejvíc ceněné jsou právě vylíhlé chapulines, označované jako nymfy.

Následně jsou kobylky pečlivě omyty a několik dnů odloženy stranou, bez jídla, to aby se zbavily všeho, co mají vyloučit. Pozor, pokud je na zisk z prodeje natěšení vykukové, nejčastěji z řad velkoproducentů, nenechali dostatečně odpočinout, snaží se prý posléze jejich nevábnou chuť maskovat velkou dávkou chilli, varují zkušení odborníci z webu foodfirst.org.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Samotná příprava chapulines není složitá. Nejprve se vaří ve vodě s limetkou a česnekem. Poté patří na hliněnou pánev comal, aby se restovaly se solí a trochou limetkového džusu. A to je celé. Tradičně a nejčastěji se jí rovnou na ulici, srolované v kukuřičné tortille. Nebo při sportovních utkáních.

    Výrobci je však též prodávají do drahých restaurací, kde se kobylky stávají součástí sofistikovanějších jídel. Mohou se, spolu s panákem mezcalu a chorizem, podávat jako předkrm. Jsou však též ingrediencí do hlavních jídel. Hodí se k tacos, s cibulkou dozlatova k zelené omáčce salsa verde i k tortillám tostadas se sýrem queso fresco a guacamole.

    A chuť? Výtečná, doslova vyvolávající závislost, tvrdí recenzentka serveru foodrepublic.org. Server Phoenix New Times se rozepsal více: „Chapulines chutnají skoro jako slané a octové bramborové lupínky, jsou ale vlhčí. Exoskelet dopřává uspokojivé křupnutí, břicho je lehounce měkké. Celá kobylka je slaná, štiplavá. Jedinou odvrácenou stránkou jsou nožičky, které si nakonec můžete vytahovat ze zubů.“ A radí: „Při pojídaní chapulines zavřete oči. Odměnou vám bude chuť, kterou jste asi nečekali.“

    Danya Henninger pak pro server zagat.com svou zkušenost s chapulines shrnula následovně: „křupnutí upomíná na kuřecí kůrčičku, chuť na houby smíchané s krevetami“. Zajímavé.

    V Mexiku se samozřejmě konzumuje i jiný hmyz, od housenek cuchamás přes mravenčí larvy escamoles po obří mravence chicatanas. Ctitelé chapulines však nedají na svůj pokrm dopustit: považují ho za nejčistší ze všech, protože kobylky jen skáčou z listu na list a nedotýkají se země a špíny, jak argumentují.

    Stejně jako ostatní hmyz je energicky propagují i environmentalisté, kteří vidí v konzumaci hmyzu rezervoár, do něhož je třeba se zhoršujícími se globálními klimatickými podmínkami a růstem světové populace začít extenzivněji sahat. A to rezervoár velmi hodnotný, například právě kobylky mají obsahovat přes 75 procent bílkovin. Ostatně, dokument Spojených národů z roku 2013 zdůrazňuje, že jedlý hmyz není jen náhražkou jídla pro regiony zasažené hladomorem.

    V mexické Oaxace to vědí. Ačkoli první zmínka o nich pochází od španělských dobyvatel z první poloviny šestnáctého století, podle odborníků se tam chapulines konzumovaly dlouho předtím.

    Okusili byste smažené kobylky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 20. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 203
    Ne 48
    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    • Nejčtenější

    Metro v plamenech. Londýnská tragédie odhalila nový fyzikální jev

    Metro patří k nejbezpečnějším dopravním prostředkům na světě. Přesto ani jemu se nevyhnou nehody s desítkami mrtvých....

    Kultovní porno nepřehánělo. Hrdelní orgasmus existuje, vysvětlují experti

    Premium Lze se k němu dopracovat orálním sexem, ale též sáním prstu nebo erotické hračky. Dává o sobě vědět orgasmickými vjemy...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

    Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

    Máme své dvojníky? Jak je pravděpodobné, že na světě žije naše dokonalá kopie

    Premium Chodí někde dokonalá kopie každého z nás? A pokud kdesi na planetě opravdu máme dvojníka, stálo by za to potřást mu...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Žena jako terč. Nehody budou konečně testovat i ženské figuríny

    Konečně si to vynutila neúprosná statistika. Při autonehodách totiž dochází častěji ke zranění žen. Svou vinu na tom...

    Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

    Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

    Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

    Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

    USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

    Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

    OBRAZEM: Naivní a hororové. Dělník plnil 50 let park bizarními sochami

    Nejsou to nejvlídnější sochy na světě. Ve finském parku u Parikally se tyčí s ďábelskými úšklebky, zapadlýma bledýma...

    Svému pověrčivému „otci“ byl nekonečně vděčný. I domy pro něj pálil

    Premium Někdy je na začátku všeho dobrý úmysl, ale postupem času a událostí se věci občas zašmodrchají, zkomplikují – a...

    Tajní detektivové z Departmento 50 ničili chilské nacisty. A ohromili FBI

    Špioni Třetí říše měli v Jižní Americe pro rejdy a podvratnou činnost volné pole působnosti. Opravdu tvrdě narazili jen...

    Pohřbili ho jako upíra. Po více než 200 letech mu vědci dali tvář

    Několik let po jeho smrti do jeho hrobu vnikli sousedé. Mrtvole odsekli lebku, položili ji na hrudník, spolu se...

    PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
    Servisní technik pro ČR – severní Morava

    PŘEDVÝBĚR.CZ s. r. o.
    Olomoucký kraj
    nabízený plat: 35 000 - 70 000 Kč

    Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

    Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

    Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

    Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

    Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

    Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

    Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

    Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

    Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

    Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...