Středa 22. září 2021, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 22. září 2021 Darina

Extrémní gastronomie: v Mexiku si na fotbale dáte místo klobásy kobylky

Delikátně křupou a zásobí vás náloží proteinů. Pojídají se jako chipsy, slouží jako předkrm, jsou součástí hlavních jídel. V gastronomii mexického státu Oaxaca jsou luční kobylky chapulines jako doma.

Jíst se dají kobylky i jen tak, rovnou na ulici ze sáčku. | foto: commons.wikimedia.orgCreative Commons

A velkou roli nehrají jen v tamní kuchyni, roztáčí se kolem nich i kola ekonomiky. Jejich význam pro oaxacké venkovské i městské komunity těžko přecenit. Živí ty, kdo je chytají, ty, kdo je připravují, i prodejce.

Fotogalerie

Sezóna odchytu kobylek rodu Sphenarium začíná v květnu a končí se závěrem léta. Mimochodem, kromě toho, že sběrači opatřují surovinu do kuchyní, odklízejí vlastně též z kukuřičných polí škůdce, aniž by rolníci museli sahat k pesticidům. Nejsnáze se kobylky sbírají ráno, když spí. A nejvíc ceněné jsou právě vylíhlé chapulines, označované jako nymfy.

Následně jsou kobylky pečlivě omyty a několik dnů odloženy stranou, bez jídla, to aby se zbavily všeho, co mají vyloučit. Pozor, pokud je na zisk z prodeje natěšení vykukové, nejčastěji z řad velkoproducentů, nenechali dostatečně odpočinout, snaží se prý posléze jejich nevábnou chuť maskovat velkou dávkou chilli, varují zkušení odborníci z webu foodfirst.org.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Yartsu gunbu - himálajská viagra
  • Samotná příprava chapulines není složitá. Nejprve se vaří ve vodě s limetkou a česnekem. Poté patří na hliněnou pánev comal, aby se restovaly se solí a trochou limetkového džusu. A to je celé. Tradičně a nejčastěji se jí rovnou na ulici, srolované v kukuřičné tortille. Nebo při sportovních utkáních.

    Výrobci je však též prodávají do drahých restaurací, kde se kobylky stávají součástí sofistikovanějších jídel. Mohou se, spolu s panákem mezcalu a chorizem, podávat jako předkrm. Jsou však též ingrediencí do hlavních jídel. Hodí se k tacos, s cibulkou dozlatova k zelené omáčce salsa verde i k tortillám tostadas se sýrem queso fresco a guacamole.

    A chuť? Výtečná, doslova vyvolávající závislost, tvrdí recenzentka serveru foodrepublic.org. Server Phoenix New Times se rozepsal více: „Chapulines chutnají skoro jako slané a octové bramborové lupínky, jsou ale vlhčí. Exoskelet dopřává uspokojivé křupnutí, břicho je lehounce měkké. Celá kobylka je slaná, štiplavá. Jedinou odvrácenou stránkou jsou nožičky, které si nakonec můžete vytahovat ze zubů.“ A radí: „Při pojídaní chapulines zavřete oči. Odměnou vám bude chuť, kterou jste asi nečekali.“

    Danya Henninger pak pro server zagat.com svou zkušenost s chapulines shrnula následovně: „křupnutí upomíná na kuřecí kůrčičku, chuť na houby smíchané s krevetami“. Zajímavé.

    V Mexiku se samozřejmě konzumuje i jiný hmyz, od housenek cuchamás přes mravenčí larvy escamoles po obří mravence chicatanas. Ctitelé chapulines však nedají na svůj pokrm dopustit: považují ho za nejčistší ze všech, protože kobylky jen skáčou z listu na list a nedotýkají se země a špíny, jak argumentují.

    Stejně jako ostatní hmyz je energicky propagují i environmentalisté, kteří vidí v konzumaci hmyzu rezervoár, do něhož je třeba se zhoršujícími se globálními klimatickými podmínkami a růstem světové populace začít extenzivněji sahat. A to rezervoár velmi hodnotný, například právě kobylky mají obsahovat přes 75 procent bílkovin. Ostatně, dokument Spojených národů z roku 2013 zdůrazňuje, že jedlý hmyz není jen náhražkou jídla pro regiony zasažené hladomorem.

    V mexické Oaxace to vědí. Ačkoli první zmínka o nich pochází od španělských dobyvatel z první poloviny šestnáctého století, podle odborníků se tam chapulines konzumovaly dlouho předtím.

    Okusili byste smažené kobylky?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 20. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 203
    Ne 48
    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Odtržená klepeta krabům dorostou, tvrdí na Floridě. Vědci to zpochybňují

    Kdo sní pětadvacet krabů co nejrychleji? Účastníci soutěže Keys Fisheries Stone...

    Stát Florida propaguje praxi udržitelné krabí sklizně. Idea, že odlomená klepeta budou krabům bez...

    Extrémní gastronomie: šnečí kaviár je astronomicky drahý luxus bez chuti

    Že jich je jen pár? I tak bude tato porce dobrého šnečího kaviáru víc než drahá.

    I kvalitní kaviár je proti nim laciný. Šnečí vajíčka jsou superdrahá. Za dvě lžičky těch opravdu...

    • Nejčtenější

    Prsa za zbraně. Sexy fotkami budu vydělávat na boj proti pytlákům, plánuje lovkyně

    Premium Loví zvěř v Jižní Africe a trofeje popularizuje na síti. Zároveň se Michaela Fialová rozhodla bojovat proti pytlákům,...

    Vlídná válka. Ve sporu o ostrov si Dánsko a Kanada udělují alko-rýpnutí

    O vlastnictví onoho ostrůvku se pře Kanada s Dánskem dlouhá desetiletí. Jeho bezvýznamnost dává sporu podobu klukovin a...

    Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

    Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

    Polovina lidí obětuje svůj majetek, aby někdo jiný přišel o zisk, tvrdí vědec

    Premium Spolupráci a altruismus, tedy nezištnou pomoc druhým, v sobě máme zakódovanou již od pravěku. Přesto byl svět nejednou...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Mafie existuje. Schůze v Apalachinu donutila FBI přiznat, že má problém

    Dlouhé roky její existenci popírala. Mafie je výmysl, tvrdila FBI, existuje jediné nebezpečí, rudí levičáci, podvratné...

    Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

    Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

    „Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

    Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

    Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

    Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

    • Další z rubriky

    V okovech úspěchu. Miško je šťastný, říká otec, který synovi naplánoval život

    Premium Ten film se jmenuje Každá minuta života a zachycuje rok života slovenské rodiny Hanuliakových, kteří se rozhodli...

    Sex uvolňuje ucpaný nos, zjistili nositelé humoristické nobelovky

    Je to unikátní objev, velkolepý a praktický. Zaslouží si uznání už jen za to, jak všímavě jeho autoři téma své práce...

    Prsa za zbraně. Sexy fotkami budu vydělávat na boj proti pytlákům, plánuje lovkyně

    Premium Loví zvěř v Jižní Africe a trofeje popularizuje na síti. Zároveň se Michaela Fialová rozhodla bojovat proti pytlákům,...

    Chci tetování Pana Fešáka, žádala v Tattoo Fixers čilá důchodkyně

    Není to konvenční bytost. Nejen proto, že ve svých čtyřiašedesáti rapuje, udělá provaz a chodí na břišní tance....

    Probudila mě bolest nehtů. Od té doby nemohu chodit, říká Alfred Strejček

    Už téměř čtyři roky je Alfred Strejček (79) zcela odkázaný na péči druhých. Herci, recitátorovi, moderátorovi a...

    Zaměstnanci i OSVČ s více dětmi dostanou od státu daňovou vratku

    Díky daňové novele se během letošního roku zvyšuje daňové zvýhodnění na druhé a další děti. Vyšší daňové zvýhodnění se...

    Zhubla téměř 50 kilo, teď se zpěvačka Adele pochlubila novou láskou

    Během posledních tří let se zpěvačce Adele (33) podařilo zhubnout téměř padesát kilogramů. Britka prožila od rozvodu s...

    Legíny nejsou kalhoty. Jak je vybírat a nosit, abyste si neuřízla ostudu

    Snad v každém dámském šatníku nalezneme alespoň jedny legíny. Kousek tkaniny se totiž stal miláčkem žen. Některé...

    Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

    Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...