Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

aktualizováno 
Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší kukuřičné placky. Na druhé straně nikdy nemusíte mít pochybnosti o tom, jak moc je toto jídlo čerstvé.

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých. | foto: Profimedia.cz

Pokud si chcete vychutnat ty nejlepší jumiles, vyrazte do mexického státu Guerrero, ideálně přímo do kraje Taxco. Právě tady 1. listopadu slavnostně zahajují sběračskou sezonu korunováním královny Jumil, navazující festival v městečku Huisteco je nadmíru pestrou ukázkou nevšedních receptů.

Fotogalerie

Jumiles se tu sice připravují jen z brouků Atizies taxcoensis, ale místní vám názorně předvedou, že není třeba se bát prakticky žádného zástupce hmyzích čeledí vroubenkovitých a kněžicovitých. Ano, spoustu z nich známe jako druhy neúmyslně zavlečené do Česka a prakticky všichni spadají do laické kategorie „hmyzu, který po rozplácnutí hrozně páchne“.

Chuť předkolumbovských časů

Mexičanům to vůbec nevadí. Zástupci této skupiny hmyzu s výrazným odérem se potravně specializují na nejrůznější hospodářské plodiny, plevele i keře, ze kterých vysávají rostlinné šťávy. A původní domorodí obyvatelé dávno zjistili, že taková vroubenka zakousnutá do planého rajčete chutná jako trochu zvláštní rajče. Jen je o poznání křupavější.

A vzhledem k tomu, že si tito brouci pochutnávají také na broskvích, zelených pálivých papričkách či pekanech, otevřel se místním svět nečekaných kombinací. Například takový brouk Atizies taxcoensis, který se živí výhradně na tuhých listech dubu cesmínového, je poněkud nečekaně obdařen zvláštní štiplavou chutí, ve které ucítíte tóny skořice a máty.

Všichni zahynou. Vy rozhodnete jak

Proto jejich sběru v kraji Texco vyhradili celý měsíc listopad. Teoreticky jsou sice jumiles k nasbírání až do prvních únorových dešťů, ale to už chutnají opravdu hodně nahořkle a mohou u nezkušených konzumentů snadno vyvolat dávivý reflex.

Extrémní gastronomie

Není to však jediné, co může zahraniční strávníky napoprvé odradit. Brouci, zvlášť ve velkém množství, skutečně intenzivně páchnou. I když jsou jinak naprosto neškodní, u jistého malého procenta lidí vyvolává jejich výrazný odér alergickou reakci, která se může projevit i nepříjemnou svědivou vyrážkou na nosních sliznicích. Jestli náhodou patříte mezi tyto nešťastníky, poznáte na rušné hmyzí tržnici velmi rychle.

Jisté sebezapření vyžaduje i nákup. Než si necháte nabrat z nádoby plný kornout nebo sáček, musíte pochopitelně ochutnat. Ne každý vzorek vám sedne. A když konečně vyberete ty nejlepší jumiles? Zakoupenou várku, na dvě porce přibližně 80 až 100 brouků, je třeba rozdělit na půl. Těžko říct, která polovina je na tom lépe.

Tu první totiž rozemelete v kamenném hmoždíři molcajete a tuto kašovitou hmotu dochutíte rajčaty a chilli papričkami do formy narůžovělé salsy. „Je dobré se při jejím dochucování vyhýbat aromatickým věcem, česneku nebo cibuli,“ varuje majitel místní restaurace, Nicolas Aguado. „Přece nechcete přijít o požitek z brouků.“

Nechutné, ale zdravé

Salsu z rozdrcených brouků Atizies taxcoensis pak rozetřete na kukuřičnou placku a do ní vypustíte podle vlastní chuti či odvahy zbývající živé jedince. Lepivá hmota z jejich rozmačkaných druhů zpomaluje tempo úniku přeživších, ale otálet se příliš nevyplácí.

Váhající jedlík zápasící se svým svědomím nebo rozhoupaným žaludkem by byl totiž ochuzený o mimořádné živočišné hemžení mezi svými prsty i v ústech, které činí jumiles tak žádané.

Pokud jste zatíženi rozpaky, vězte, že tuto hmyzí konzumaci nepřímo podporují i poslední medicínské výzkumy. Brouci jumiles totiž obsahují vysokou koncentraci jódu a hezkou řádku vitamínů. Možná jsou na pohled nechutní a zapáchající, ale o to víc jsou zdraví.

Okusili byste jumiles?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 524
Ano 100
Autoři:

Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých.

Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou...

Extrémní gastronomie: tacos s kravským mozkem jsou pochoutka

Cabeza, maso okrájené z lebky, najdete na každém mexickém tržišti.

Plná, hustá chuť doplněná bylinkami. Jet však za ní musíte do Mexika, jinde by vám totiž konzumaci...

Nejčtenější

Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

Podvod za pět set. Americkou vědomostní soutěž vyšetřoval Kongres

Vše bylo pečlivě vypočítané na efekt, aby show produkovala sledovanost. Svůj...

Měla nabízet souboj mozků nabitých vědomostmi. Jenže do napětí byl zabalen aranžovaný scénář s dopředu nacvičenými...

Další z rubriky

VIDEO: Skicami Zdeněk Burian zatápěl, tolik jich nakreslil, říká kurátor

Pořad Drive s Jakubem Slukou

Byl perfekcionista, ctil detail a obrazům obětoval mnoho skic. Jeho kresby pravěkých zvířat, pralidí i indiánů jsou...

Nenosil zbraň, četl verše. Slavný soukromý detektiv bořil mýtus

Soukromý detektiv David Fechheimer vyšel z prostředí dětí květin a k práci...

Černí panteři, rasistický terorista, pomocník Tálibánu, miliardářští podnikatelé, celebrity. Různá obvinění, odlišná...

Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz