Extrémní gastronomie: brouci jumiles se vám snaží utéct z placky

aktualizováno 
Svěží chuť, vynikající aroma a doslova hemživá konzistence charakterizuje regionální mexickou lahůdku jumiles. Viděno přízemně, tvoří ji živí brouci, kteří se ze všech sil snažící utéct z vaší kukuřičné placky. Na druhé straně nikdy nemusíte mít pochybnosti o tom, jak moc je toto jídlo čerstvé.

Jumiles se rekrutují například z čeledi kněžicovitých. | foto: Profimedia.cz

Pokud si chcete vychutnat ty nejlepší jumiles, vyrazte do mexického státu Guerrero, ideálně přímo do kraje Taxco. Právě tady 1. listopadu slavnostně zahajují sběračskou sezonu korunováním královny Jumil, navazující festival v městečku Huisteco je nadmíru pestrou ukázkou nevšedních receptů.

Fotogalerie

Jumiles se tu sice připravují jen z brouků Atizies taxcoensis, ale místní vám názorně předvedou, že není třeba se bát prakticky žádného zástupce hmyzích čeledí vroubenkovitých a kněžicovitých. Ano, spoustu z nich známe jako druhy neúmyslně zavlečené do Česka a prakticky všichni spadají do laické kategorie „hmyzu, který po rozplácnutí hrozně páchne“.

Chuť předkolumbovských časů

Mexičanům to vůbec nevadí. Zástupci této skupiny hmyzu s výrazným odérem se potravně specializují na nejrůznější hospodářské plodiny, plevele i keře, ze kterých vysávají rostlinné šťávy. A původní domorodí obyvatelé dávno zjistili, že taková vroubenka zakousnutá do planého rajčete chutná jako trochu zvláštní rajče. Jen je o poznání křupavější.

A vzhledem k tomu, že si tito brouci pochutnávají také na broskvích, zelených pálivých papričkách či pekanech, otevřel se místním svět nečekaných kombinací. Například takový brouk Atizies taxcoensis, který se živí výhradně na tuhých listech dubu cesmínového, je poněkud nečekaně obdařen zvláštní štiplavou chutí, ve které ucítíte tóny skořice a máty.

Všichni zahynou. Vy rozhodnete jak

Proto jejich sběru v kraji Texco vyhradili celý měsíc listopad. Teoreticky jsou sice jumiles k nasbírání až do prvních únorových dešťů, ale to už chutnají opravdu hodně nahořkle a mohou u nezkušených konzumentů snadno vyvolat dávivý reflex.

Extrémní gastronomie

Není to však jediné, co může zahraniční strávníky napoprvé odradit. Brouci, zvlášť ve velkém množství, skutečně intenzivně páchnou. I když jsou jinak naprosto neškodní, u jistého malého procenta lidí vyvolává jejich výrazný odér alergickou reakci, která se může projevit i nepříjemnou svědivou vyrážkou na nosních sliznicích. Jestli náhodou patříte mezi tyto nešťastníky, poznáte na rušné hmyzí tržnici velmi rychle.

Jisté sebezapření vyžaduje i nákup. Než si necháte nabrat z nádoby plný kornout nebo sáček, musíte pochopitelně ochutnat. Ne každý vzorek vám sedne. A když konečně vyberete ty nejlepší jumiles? Zakoupenou várku, na dvě porce přibližně 80 až 100 brouků, je třeba rozdělit na půl. Těžko říct, která polovina je na tom lépe.

Tu první totiž rozemelete v kamenném hmoždíři molcajete a tuto kašovitou hmotu dochutíte rajčaty a chilli papričkami do formy narůžovělé salsy. „Je dobré se při jejím dochucování vyhýbat aromatickým věcem, česneku nebo cibuli,“ varuje majitel místní restaurace, Nicolas Aguado. „Přece nechcete přijít o požitek z brouků.“

Nechutné, ale zdravé

Salsu z rozdrcených brouků Atizies taxcoensis pak rozetřete na kukuřičnou placku a do ní vypustíte podle vlastní chuti či odvahy zbývající živé jedince. Lepivá hmota z jejich rozmačkaných druhů zpomaluje tempo úniku přeživších, ale otálet se příliš nevyplácí.

Váhající jedlík zápasící se svým svědomím nebo rozhoupaným žaludkem by byl totiž ochuzený o mimořádné živočišné hemžení mezi svými prsty i v ústech, které činí jumiles tak žádané.

Pokud jste zatíženi rozpaky, vězte, že tuto hmyzí konzumaci nepřímo podporují i poslední medicínské výzkumy. Brouci jumiles totiž obsahují vysokou koncentraci jódu a hezkou řádku vitamínů. Možná jsou na pohled nechutní a zapáchající, ale o to víc jsou zdraví.

Okusili byste jumiles?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 5. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

Ne 524
Ano 100
Autoři:

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

Extrémní gastronomie: žábu na swikee loví děti přímo před vámi

Na Jávě mají skokani dlouhá stehýnka.

Zvyk pojídat žáby rozhodně není omezen na země třetího světa, za delikatesu se žabí maso považuje i...

Extrémní gastronomie: piure je peruánská viagra pro chudé

Do konzumace piure se nehrňte, jeho maso do sebe totiž nasáklo nejrůznější kovy...

Je to jako živý kámen plný šťavnatého masa. Piure, syrový pokrm z pláštěnce, má mýdlovou...

Nejčtenější

Vyzývavá krása. Nejhezčí MOgirl roku 2018 volte do konce ledna

Zvolte MOgirl, která vás okouzlila v roce 2018

Je mezi nimi striptérka i zdravotní sestra, jsou extrovertní i samotářské, v mnoha ohledech však především své. Slečny...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto stojí stovky dolarů....

Vyhazovače dělám občas dál, adrenalin neškodí, říká MMA bojovník Martínek

Neporažený MMA fighter Michal Blackbeard Martínek

V zápasech organizace Oktagon je neporaženým šampionem těžké váhy. Začínal docela odzdola, místo rehabilitace...

Další z rubriky

Brzký sex pomůže navázat romantický vztah, tvrdí studie

Sexuální touha a žádostivost pár může postrčit k vážnému vztahu, soudí vědci.

Sexuální žádostivost a duševní blízkost jsou odlišné emoce, vývojové a společenské procesy je však propojily. Sex tak...

Náš bůh měl 24 druhů letadel, zaznělo na vědeckém kongresu v Indii

Z ohýbání vědy podle potřeb hinduistického nacionalismu viní kritici premiéra...

Newtonova teorie gravitace je mylná, její indická verze, pojmenovaná po tamním premiérovi, je dokonalá. Za objev...

Hřbitov zatracenců ukrývá těla popravených amerických vojáků

Sektor E pohřbeným dopřál jediný skromný kříž a cedulky s vojenským číslem, ale...

Hroby nemají jména, nevlaje nad nimi žádná vlajka, nikde není vysvětlení. Leží v nich američtí vojáci, kteří byli za...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz