Extrémní gastronomie: Kvůli himálajské viagře se vraždí. Má cenu zlata

aktualizováno 
Díky zájmu Západu a její reputaci jako sexuálního povzbuzovacího prostředku kolem ní vypukla zlatá horečka. Plodnice tibetské entomopatogenní houby Ophiocordyceps sinensis dnes mají vyšší hodnotu než lanýže. Poptávka po nich narostla od roku 1997 o 900 procent.

Poptávka a pověra, že zlepšuje sexuální výkonnost, přivedla houbu Ophiocordyceps sinensis na pokraj vyhubení. | foto: commons.wikimedia.org/Nicolas Merky CC-BY-SACreative Commons

Místní houbě říkají yartsu gunbu, „zimní červ, letní tráva“. K nalezení je na území Nepálu a Tibetu, na sluncem prohřátých kamenitých svazích, v nadmořských výškách od tří do pěti tisíc metrů nad mořem. Při délce mezi pěti až patnácti centimetry vypadá jako chlupatá housenka, která se pokouší udělat stojku. 

Fotogalerie

Ve skutečnosti je to parazitická houba, která se kořenovým vlášením přidržuje larvy můry vyvíjející se pod zemí. Pomalu ji mumifikuje, vysává z ní život a získává tím energii pro svůj vlastní. Nadzemní část je tedy jen uzrálou plodnicí, ze které se do okolí uvolňují další parazitické spóry.

Houba jako odznak prestiže

V nepálské medicíně není tato rostlina novinkou, už v 15. století o ní obsáhle referoval lékař Zurkhar Dordže. A o století později se stala velmi žádanou i v čínské lidové medicíně. Předlouhý výčet údajných léčivých schopností můžeme omezit na informaci, že „není neduh, proti němuž by yartsu gumbu nepomohlo“.

„Himálajskou viagru“ ohrožují změny klimatu, sběrači se bojí o živobytí

Už pouhé její vlastnictví se považuje za znak vyšší společenské úrovně, protože díky několika sušeným housenkám máte pohotově k dispozici zázračný všelék. Svazečky yartsu si po generace předávaly těhotné ženy, aby se vyhnuly případným zdravotním komplikacím. A nechyběly ani v měšcích boháčů jako univerzální platidlo.

Monopol, který drtí přírodu

Čím je lék nedostupnější, tím více roste na ceně. A ručně sbírané a nad kamny sušené yartsu skutečně jinde než na himalájských plošinách neseženete. Nedaří se je pěstovat ani v umělých kulturách moderních laboratoří, jak se o to už léta pokoušejí v Číně.

Takto vypadá yartsu gunbu ve svém přirozeném prostředí.

Takto vypadá yartsu gunbu ve svém přirozeném prostředí.

Nepálsko-tibetský přírodní monopol na tuto houbu proto tlačí cenu vzhůru, stejně jako rostoucí poptávka ze zahraničí. Výsledkem je mimo jiné rychlý rozvrat tradičního hospodaření a devastace životního prostředí. Pastevci z nepálské provincie Karnali raději nechají na jaře své ovce v ohradách a jdou pátrat po „kouzelných housenkách“. Zlatá horečka v místech, kde se roční příjem na osobu pohybuje mezi 150 až 270 dolary, přitom dává smysl.

Byznys za miliony

Za 500 gramů yartsu dostanou sběrači ve Lhase 13 tisíc dolarů. Než houba doputuje do Šanghaje, je cena téměř dvojnásobná. Nález z vyšší polohy je vždy ceněn o něco více, jeho hodnota musí odpovídat tomu, že se skoro dotýkal nebes.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Bosintang - psí vývar
  • Ceker - indonéské drůbeží pařátky
  • Širako - rybí sperma má krémovou chuť
  • Čatní z pálivých mravenců
  • Dinuguan - čokoládové maso
  • Piure - peruánská viagra
  • Chả rươi - vietnamská omeleta s červy
  • Jugo de Rana - peruánský džus z žáby
  • Kaše z larev
  • Předchůdce suši kvasil i desetiletí
  • Na úpatí velehor panuje, stejně jako při zlaté horečce, zákon silnějšího. Čas od času proběhne regionálními novinami zpráva o tom, jak se sběračské tlupy navzájem vraždí při nálezu „výhodných polí“. Takových incidentů přibývá spolu s tím, jak přesbírané plodnice z krajiny mizí. Z yartsu gunbu, která vám má vyladit jing a jang, se stává špinavý byznys.

    Viagra z Himálaje? Pěkná otrava

    Na chuť parazitickým houbám yartsu přišla zmlsaná populace Západu teprve nedávno, v devadesátých letech minulého století. Své renomé si nevydobyla jako plodina obohacující duchovní život, ale „přírodní Viagra z Himálaje“. A je o ní velký zájem.

    Stačí prý jen sníst trochu na prach nadrceného výrostku a sen se stane skutečností. Je to vššak silně peprné a současně hořké sousto. Jiní preferují louhovat yartsu jako čaj nebo ji přidávat do silných vývarů.

    Realita je jiná. Importované houby totiž v průběhu svého životního cyklu čerpají živiny i z půdy, a to včetně těžkých kovů. Zvláště toxického arsenu, který zdraví konzumentů rozhodně nevylepší. Místní se také snaží zvýšit váhu sesbíraných yartsu tím, že je před sušením louhují v nejrůznějších roztocích včetně směsí průmyslových barev. A ty sexuální potenciál jednotlivce skutečně nezlepšují.

    Osobní zážitek z požití šachista Eric Hansen popisuje jako „jedno velké předražené nic“. „Bolest zad neustoupila, mé oči neviděly jasněji, neměl jsem pocit přívalu energie a mé libido zůstalo beze změny. Jednou to stačilo,“ přiznal. Dlouhodobá konzumace navzdory lidovým pověrám může naopak způsobovat bolesti hlavy, úporné průjmy, křeče ve svalech a přítomnost krve v moči.

    Okusili byste yartsu gunbu?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 6. května 2018. Anketa je uzavřena.

    Ne 428
    Ano 129
    Autoři:

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: durian je superzdravé ovoce, které výjimečně páchne

    S durianem si v Singapuru zapózoval i dvojník Kim Čong-una, během setkání hlavy...

    Zlepšuje sílu svalů, kvalitu kůže, snižuje krevní tlak. Je neuvěřitelným zdrojem železa, vitaminu...

    Extrémní gastronomie: drůbeží pařátky se v Indonésii jedí jako sušenky

    Ne, pařátky se v Indonésii rozhodně nevyhazují. Tamní kuchaři je připravují...

    V Indonésii se dojídá a zbytky se nenechávají. I zdánlivě nechutné části drůbeže se tu setkají s...

    Nejčtenější

    Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

    Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

    Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

    Zfilmovala bych svůj sex s expřítelem, směje se MOgirl Nurse

    Ke spokojenosti mi stačí obyčejná pohoda, říká MOgirl Nurse.

    Příliš neplánuje, je spontánní, ale též akční a trochu chaotická. „Líbí se mi, že nikdy nevím, co bude zítra,“ říká...

    Vetřelec se musel naučit tai-či. Co o filmové ikoně možná nevíte

    Pře čtyřiceti lety  nešlo při sledování Vetřelce zůstat klidným.

    Propojil sci-fi s hororovým thrillerem, nabídl extrémně působivou vizuální podívanou, realističností diváka vtahoval do...

    Mít zbraň vás dělá zodpovědnějším, říká instruktor Pavel Černý

    Teleskop neslouží jen jako sebeobranná pomůcka, ale též jako záchranářský...

    Cvičí muže zákona v nejdrsnějších částech světa, v Afghánistánu, Kongu, Mexiku. Jeho specialitou je trénink s...

    Porno zobrazuje sex realisticky, věří jeho nábožensky založení uživatelé

    Pornoprůmysl tuší, na koho se zaměřit. Věřící lidé mají tendenci utrácet za...

    Méně reálného sexu, více placené pornografie. Server xHamster se ve své analýze zaměřil na své uživatele, kteří se...

    Další z rubriky

    Podvod za pět set. Americkou vědomostní soutěž vyšetřoval Kongres

    Vše bylo pečlivě vypočítané na efekt, aby show produkovala sledovanost. Svůj...

    Měla nabízet souboj mozků nabitých vědomostmi. Jenže do napětí byl zabalen aranžovaný scénář s dopředu nacvičenými...

    Příliš přeexponovaná realita. Příběhy, které tají slavné fotky

    Slavná fotka, ovšem skutečnost si přibarvila.

    Tají se vám nad ní dech. Obdivujete pevné nervy dělníků zocelených prací ve výškách, nechcete ani pomyslet, co by se...

    VIDEO: Kopání, exhumace mrtvol i pohřeb. Zkusili jsme práci hrobníka

    Reportér Matěj Smlsal si zkusil drsnou práci hrobníka. Musel i exhumovat...

    Kopání hrobu, otevírání rakve, v níž už více než osmdesát let leží žena, jejíž kosti je potřeba ručně vybrat a vložit...

    Najdete na iDNES.cz