Extrémní gastronomie: Vejce vařená v moči mladých chlapců

aktualizováno 
Ona tradice se drží v osmitisícovém čínském městě Dongyang stovky let. Minulost z ní neudělaly ani odsudky moderní vědy, ani hygienické ohledy, ani kulturní pokrok. Na jaře se tu tak stále na ulicích vaří vejce. V moči mladých chlapců.

Gesto konzumenta vajec Tong Zi Dan je oslavné a spokojené, „lahůdku“ by však přimělo vyzkoušet jen málokoho, kdo není tradicí odkojen. | foto: Profimedia.cz

Čtete dobře. Když se nachýlí onen správný jarní čas, začnou po vzájemné domluvě základní školy v osmisettisícovém Dongyangu netrpělivě obcházet první pouliční prodejci. Po dohodě s učiteli pak instalují na chlapeckých toaletách čtrnácti místních prvostupňových vzdělávacích institucí hezkou řádku lavorů a kbelíků. Všichni zúčastnění dobře vědí proč.

Jsou určeny pro velkokapacitní sběr dětské moči, přesněji řečeno moči chlapecké. Ani to ale vlastně není zcela přesné. Shromažďovaná moč musí pocházet jen od chlapců mladších deseti let. Starší mohou i nadále běžně využívat toalet, protože o jejich „produkci“ zájem není. Správný Tong Zi Dan, což znamená v překladu vajíčka mladých chlapců, je totiž možné vyrobit jen z moči „mladé, pubertálními hormony nezkažené“.

Fotogalerie

Nikdo z místních se tomuto počínání nediví, tradice je to stará stovky let. A každý, kdo zapátrá v paměti, si jistě vzpomene na svá školní léta, během kterých na jaře také vykonával malou potřebu do kbelíku.

Ze školy hned na ulici

Tou dobou už ale začíná být rušno i na ulicích. Objevují se tu první stánky, vybavené velkými hrnci a plynovými hořáky. Prodavači už netrpělivě čekají na „svou várku“ tekutiny. Kdo začne jako první, bude mít nad konkurencí velký náskok. Někdy pomocníci, jindy sami školáčci uvolnění dočasně z výuky, chvátají s plnými kbelíky k hrncům a s vervou přelévají žlutě zabarvenou tekutinu dovnitř. Když je hrnec, obvykle dvacetilitrový, rovnoměrně naplněn čerstvými syrovými vejci a močí, může se pod ním oheň zapálit. A pak se čeká. A u stánků s bublajícími hrnci se už začínají tvořit první hloučky potenciálních klientů.

Asi není nutné dodávat, že převařovaný tekutý obsah hrnce nevoní právě libě. Tím ale zábava nekončí. Poté, co jsou vejce uvařena natvrdo, vylije se tekutina do kanalizace nebo jen tak na ulici. Následně jsou skořápky vajec pomačkány, aby došlo k narušení pevného vápenatého obalu, a cyklus donášky moči a varu, teď už pomalého, se opakuje. Zhruba po třech hodinách od začátku celé akce je možné začít s prodejem prvních vajec.

Tou dobou je pochopitelně atmosféra na ulicích plná právě tak dychtivého očekávání, jako nevábného puchu. Většina z lidí ve frontách kolem stánků s hrnci si koupí alespoň jedno vejce, ale najdou se tací, kteří je skupují po tuctech. Někdo si je odnáší domů, jiní je ochutnávají přímo na ulici. Cena je skutečně lidová, kolem 1,5 juanu, tedy asi pětikoruny. I takový zisk ale prodejce motivuje, za normální vejce by si neřekli více než polovinu.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • „Jsou lahodné a vynikající, dokázala bych jich sníst třeba deset,“ prozradila zvědavým evropským novinářům slečna Li. „Poté, co jsem je poprvé ochutnala, stala jsem se na nich doslova závislá.“

    Zdaleka ne všichni místní však sdílejí nadšení pro páchnoucí ulice. Narazíte i na ty, kteří říkají, že za posledních třicet let neochutnali tradiční pokrm ani jednou a že jim je z „jarního puchu v Dongyangu“ špatně. Není divu, prodejců jsou stovky a jejich stánky s bublajícími hrnci lemují většinu chodníků v centru. Někteří fandové Tong Zi Dan se často osobně vydávají do škol, aby si moč odnesli přímo k sobě domů a připravili si vejce podle vlastní chuti. Mezi ně patří hlavně ti, kdo si zakládají na delší době „louhování“, tak aby nedošlo k převaření vajec. Správně připravené vejce má mít bílek barvy světlého jantaru, zatímco střed žloutku by měl být lehce bronzově nahnědlý.

    Pokud jde o samotnou chuť, je prakticky zbytečné ji nějak komentovat. Konzistence vejce zůstává stejná jako po běžném uvaření, jen chutná velmi výrazně po močovině. Ta částečně může za to, že vejce není potřeba dochucovat či solit, je dost výrazné samo o sobě.

    A jak dodávají prodejci a jejich nadháněči: Každý by měl na jaře sníst alespoň jedno. Tong Zi Dan má totiž napomáhat napravení krevního oběhu, snižování výchylek tlaku a sloužit jako prevence infarktu. O skutečném efektu tohoto pokrmu na lidské zdraví se čínští doktoři přou. Například lékař Wu Yunhua, praktikující tradiční čínskou medicínu, chválí blahodárné působení chlapecké moči na oběhový systém, zabránění usedání krve v těle a nastartování „yin“ konzumenta. Také prý výrazně snižují vnitřní teplo jednotlivce.

    Huang Jian, který je primářem oddělení nefrologie v nemocnici Jinhua, se svým kolegou nesouhlasí. Přesto říká jen tolik: „Moč vyloučená z lidského těla prakticky neobsahuje žádné látky prospívající lidskému zdraví. Pro konzumaci takto upravených vajec tedy není žádný důvod, přičemž se musí počítat s řadou hygienických rizik. Je to ale zdejší tradice.“

    A ne ledajaká. I když město Dongyang zaujímá vůči jarním „vejcím mladých chlapců“ rozporuplné stanovisko, v roce 2008 radnice prosadila uznání Tong Zi Dan coby nehmotného kulturního dědictví. Úprava vajec varem v moči mladých chlapců se svou popularitou neomezila jen na Čínu. S velkou chutí ji začali propagovat i evropští a američtí zastánci paleodiety.

    Autoři:

    KVÍZ: Jak dobře znáte pokrmy extrémní gastronomie?

    Pavouka a podobnou havěť byste nikdy nevzali do úst? Gastronomie však zná i...

    Některé vynikají velmi nestandardními ingrediencemi, jiné jsou výzvou pro specifickou přípravu....

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: mrtvá oliheň utíká z talíře

    Živá chobotnice na talíři

    VIDEO Ujištění, že v oblíbené asijské pochoutce katsu ika odori-don, míse mořských plodů, se nenachází...

    Extrémní gastronomie: Králík ze střechy. Kočky jsme jedli ještě nedávno

    Kočku známe jako parťáka v kuchyni, který čeká na své sousto. V jiných zemích...

    Je pro nás nepředstavitelná, má nádech krutosti, v mnoha zemích není navíc legální. Přesto není...

    Nejčtenější

    Zbožňuji jídlo, mohla bych jíst celý den, říká MOgirl Libuška

    Na svém životě bych nic neměnila, říká MOgirl Libuška.

    Svědomitá, sarkastická, romantická, impulzivní a silná osobnost. Právě tak se vidí MOgirl Libuška. A též se doznává k...

    Žena nahoře a 13 minut. Vědci zkoumali cestu k ženskému orgasmu

    Orgasmus je vděčným tématem věděckých zkoumání.

    Dámám rozdali stopky a instrukce, kdy je zapnout a kdy zastavit. Cílem bylo zjistit, za jak dlouho se u nich po...

    Dlouhodobý lidský fyzický výkon má hranice. Vědci je nalezli

    Anton Krupicka patří mezi nejlepší světové ultra-běžce. Prolomil by limit,...

    Limity jsou jen v hlavě, říká se v extrémních sportech, které testují hranice lidského výkonu. Není to celá pravda. O...

    VIDEO: Cvičit mezi dvanáctkami je dřina, říká elitní česká kulturistka

    Lenka Ferenčuková se probojovala až na profesionální soutěž Olympia.

    Sport jí je řeholí, do posilovny míří po svých policejních službách. Odhodlání a dřina se však vyplácí. V roce 2016...

    Váleční hrobaři jako hrdinové bitvy o Normandii, o nichž se nemluvilo

    Identifikace obětí byla jedním z úkolů příslušníků Graves Registration Service....

    Těla padlých k válce patří. Pro armády však představují problém, vojenský, morální, technický, logistický. Při...

    Další z rubriky

    VIDEO: Svou hospodu bránili štamgasti nahotou a zpěvem

    Nazí zpěváci zpívali na protest. Chtěli prodloužit nájemní smlouvu oblíbené...

    Je to jedna z nejstarších londýnských hospod. Její provoz však přebírá hospodský řetězec a štamgasti a štamgastky se...

    Prázdninová romantika: městečko z Tenkrát na Západě najdete v Andalusii

    V andaluské poušti Tabernas otevřete dveře a ocitnete se ve světě westernů...

    Pistolnické salóny, šerifův úřad, výhružný hřbitov, kolem vyprahlá pustina. A na každém kroku stopy slavných filmů....

    Jeden partner na sex, druhý jako opora. Polyamorické vztahy mají výhodu

    Rangel Carlosová se v roce 2017 v Brazílii účastnila soutěže o Miss Bumbum. A...

    Dokážou diverzifikovat uspokojování potřeb, řečeno velmi pragmaticky. Předností polyamorických vztahů je prostě větší...

    Najdete na iDNES.cz