Čtvrtek 22. dubna 2021, svátek má Evženie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 22. dubna 2021 Evženie

Extrémní gastronomie: bosintang je opravdu silný psí vývar

Jen v samotném Soulu se kvůli masu zabijí dva miliony psů ročně. Je to především kvůli pokrmu bosintang, psímu vývaru. Není jen ozvěnou starých dob, jeho obliba dnes stoupá. Porážet psy je totiž v Jižní Koreji legální.

Mnozí Korejci se bosintangu nechtějí vzdát. | foto: Profimedia.cz

Mýty, polopravdami a kritikou opředený bosintang je v pořadí čtvrtým nejčastěji konzumovaným jídlem v Jižní Koreji. Roční obrat jeho hlavní suroviny, psího masa, přesahuje pět miliard dolarů ročně, překonává hovězí i vepřové a těsně dotahuje na kuřecí.

Ryzí chuť Koreje

Fotogalerie

„Když se někde sejde dvacet Korejců, minimálně jeden z nich nejspíš bude hlasitým zastáncem tohoto pokrmu a jeden jeho velkým odpůrcem a zbytku to nejspíš bude jedno,“ vysvětluje postoj místních k psímu vývaru Oh Keum-il, soulský kuchař, který se na psí recepty specializuje. Procestoval kvůli nim celou zemi, dokonce se v rámci gastronomického zájezdu podíval i na zakázaný sever.

„Já tu polévku ráda nemám, řada přátel mého muže ji doslova nesnáší,“ vypráví Chris Santorsová, která se do Koreje přivdala před deseti lety a dosud se s jejími zvyky sžívá. „A můj muž? Není z té polévky úplně vedle, ale prostě si ji jednou za čas dá. V jeho rodině se jedla a pořád jí velmi často.“

Právě efekt rodiny, která se schází nad společným jídlem, jehož nedílnou částí bývá i polévka z psího masa, hraje v setrvávající popularitě bosintangu velkou roli. Krutostí přípravy nebo neoprávněným barbarstvím argumentuje spíše mladší generace, bouřící se obecně proti mnohým zažitým konvencím, a zahraniční ochránci zvířat.

Maso už vám dnes připraví řezník

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • Salám fuet s bakteriemi z fekálií
  • Housenky mopame - africký pokrm z larev
  • Muchame - peruánské škvarky z delfíního masa
  • Velká část ctitelů psí polévky si ji dnes nepřipravuje tak často, jak si v 19. století pochvaloval poeta Jeong Yak-yong. Tehdy se na stole musela objevit nejméně dvanáctkrát do roka, aby přinášela zdraví a štěstí celé rodině. Žádná matka by v té době do rodiny nepřijala snachu, která by si s jejím uvařením neporadila.

    Její ctitelé jsou dnes ušetřeni též podřezávání vykrmených psů v kotci, úhledně zabalené kousky pořídíte v každém lepším řeznictví ve městě. Prodej psího masa je tu totiž plně legální. Zmatek sice působí, že masní psi nejsou vedeni v příloze korejského zákona o hygieně potravin jako hospodářská zvířata, ale přesto je jejich maso ve veřejné nabídce. Produkty z něj už ale podléhají četným kontrolám, včetně testů na přítomnost znečišťujících látek. „Polévka bosintang je zdravá a chceme, aby to tak zůstalo,“ tvrdí pracovníci odboru kontroly potravin.

    Když udeří Psí dny

    Pokrm ze stolů nemizí, spíše naopak. „Rozhodně si nemůžu stěžovat,“ říká s nadšením Shin Jang-gun, řezník, který psím masem zásobuje vybrané restaurace v hlavním městě. „Před deseti lety tu bylo něco mezi sedmi nebo osmi stovkami restaurací, které se na bosintang specializovaly. Dnes jich je přes 1 500. Jen Soul sní každý den na 250 tun psů, ročně kolem dvou milionů kusů.“

    Z hlediska prodeje se za doslova zlaté považuje období Sambok, neformální svátek červnových horkých letních dní. Někteří lidé ho přímo nazývají Bok Nal, tedy „Psí dny“. Poptávka po psím mase tehdy vzroste až na trojnásobek a v restauracích se na bosintang stojí dlouhé fronty. Tradicionalisté ale raději zakoupí aspoň kilo „žlutého masa“ Nureongi, vyšlechtěné masné odrůdy psa, a vývar z něj si nachystají doma.

    Svérázný vývar s bylinkami

    Pro přípravu vývaru kuchař potřebuje čerstvou zelenou cibuli, svěží pampeliškové listí potažmo salátovou rukolu a také listí jedlé červené kopřivy perilla. A samozřejmě psí maso. Přibližně kilogram na čtyři porce. Kuchaři se už neshodnou na tom, zda je lepší vybrat kousky prorostlé tukem, nebo libové, ale kosti do základu příliš nedoporučují. Vývar je pak hořký.

    Maso se vaří nejprve vcelku, zhruba po dvou hodinách se krájí na tenké plátky. V ten moment také kuchař slije část vývaru, který zahustí slanou sójovou kořenící pastou doenjang, případně jako břitva ostrým fermentovaným gochujang. K naporcovanému masu pak přiloží listí a bylinky a nechá chutě spojit.

    Na talíři si pak strávník polévá maso se zelenou výložkou podle vlastního uvážení zahuštěným vývarem. Koření sice může dodat pálivost a bylinky aroma, ale vývar si i nadále zachovává svou původní svéráznou chuť. Masa se prý bát nemusíte. „Chutí a texturou je trochu podobné kůzleti,“ píší foodbloggeři. „Není to jídlo, kterého byste se přejedli. Ale zasytí vás a zažene únavu z horka.“ Každá rodina si však připravuje polévku po svém. Někde je nahnědlá a hustá jako omáčka, jinde téměř čirá, s decentní masitou vložkou.

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Ochutnali byste polévku z psího masa?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. března 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano 318
    Ne 222
    Autoři:

    Extrémní mlsání: pálivé papričky dělají z chipsů i lízátek zbraně

    To je ono, extra pálivé lízátko od společnosti Flamethrower Candy Company.

    VIDEO Lámat rekordy a posouvat hranice lidských možností je jedna věc, zbytečný hazard se zdravím druhá....

    Hovězí a nudle za padesát tisíc. Suroviny jsou tajemství, říká kuchař

    Hovězí s nudlemi je tradice, která je geniálně jednoduchá.

    Velmi sebevědomá extravagance, drzý marketing. Když tuctový podnik v provinčním čínském městě začal...

    Extrémní gastronomie: V Tokiu vaří polévku ze základu recyklovaného 75 let

    Své místo má v odenu leccos, základem je však vývar. Recyklovaný vývar.

    Větší hold vyzrálé chuti kuchař snad ani vzdát nemůže. Japonský pokrm oden se připravuje ze základu...

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: prasečí rektum považují Namibijci za pochoutku

    Prase savanové (Phacochoerus africanus) je pro kuchaře tuhou výzvou. Vybírají...

    Někdy je lepší se moc nevyptávat. Na otázku, která část prasete savanového je nejlepší, vám totiž...

    • Nejčtenější

    Myslím, že jsem někoho zabil, řekl sjetý producent Spector. Nemýlil se

    Premium Phil Spector, vyšel s pistolí v ruce z ložnice svého luxusního panství, odkud se krátce předtím ozval výstřel. Byl...

    Zrzky mají kouzlo, jsou jedinečné a nejvíc sexy, směje se MOgirl Estelle

    Za sebou má vysokou školu v Amsterdamu. Aktuálně žije v Oxfordu, kde studuje mezinárodní obchodní management a...

    Vraždila mlýnkem na maso. Poté svého manžela celou noc porcovala

    Premium Holínky se jim bořily do měkké hlíny, kterou před chvílí skropil vydatný říjnový déšť. Švitořily a smály se. Chlápek...

    OBRAZEM: Lézt nahá po skalách je osvobozující, říká Američanka

    Pracuje v kasinu v New Jersey, ale její vášní je lezení po skalách. A již celé roky se na ně vydává nahá, částečně nebo...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Češi a porno fetiše. Svádí nás tenisky, mimozemšťané a rusovlásky

    Zajímají nás fetiše ženských nohou, mimozemšťanů, ale taky animovaných poníků. Vůbec nejvíc ze všeho však rusovlásky....

    Jsme inspektoři, ohlásili se agenti do Vrbětic. Později se ozval výbuch

    Premium Přijeli do muničních skladů ve Vrběticích a prokázali se jako zaměstnanci ostravské firmy Imex Group. Jednalo se však o...

    Muž z Imex Group: Do beden k odeslání by se ve Vrběticích nikdo nedostal

    Premium Sklady ve Vrběticích na Zlínsku, které podle českých tajných služeb vyhodili do povětří ruští tajní agenti, měla...

    Války budoucnosti mohou probíhat v lidské mysli, říká bezpečnostní analytička

    Premium Její znalosti sice využívají vojáci a jeden kolega ji prý s nadsázkou navrhl jmenovat čestnou generálkou britské...

    • Další z rubriky

    Duchaření: nevinná zábava se v Austrálii zvrhla v nekonečný festival hrůz

    Premium Pátrat po pachatelích trestných činů nebylo v devatenáctém století snadné. Jenže ani ti nejlepší komisaři ze Scotland...

    Zívání jako příprava na lov. Vědci jsou na stopě lví záhady

    Zívání jednoho se dá fyziologicky vyložit, okysličuje, ochlazuje mozek. Proč je však u savců tak nakažlivé, vědci...

    Vraždila mlýnkem na maso. Poté svého manžela celou noc porcovala

    Premium Holínky se jim bořily do měkké hlíny, kterou před chvílí skropil vydatný říjnový déšť. Švitořily a smály se. Chlápek...

    Pro život i pro smrt. Knihovnička se změní na rakev

    Onomu kusu nábytku říká Poličky pro celý život, pravdou však je, že slouží i po smrti. Jeho design totiž umožňuje, aby...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Všechny akční letáky na jednom místě!

    Zlom 3. května. Otevřou se obchody a služby, další žáci se vrátí do škol

    Systém PES nahradí šest vln rozvolnění, oznámil ve středu premiér Andrej Babiš. Od 3. května by se mohl vrátit druhý...

    Královna se rozloučila s Philipem bílými květinami a vlastnoručním vzkazem

    Královna Alžběta II. se rozloučila s mužem, který stál po jejím boku celých 73 let. Posledními vzkazy pro prince...

    Hráče vyloučili z turnaje, protože měl příliš vysoko nastavený jas obrazu

    Známý streamer Tfue přišel o vítězství v turnaji o dvanáct tisíc dolarů kvůli tomu, že měl příliš vysoko nastavený jas...

    Bojím se, že papírové peníze v Česku skončí do pěti let, říká ekonom

    Premium Mezinárodní měnový fond již před pár lety poukázal na to, že by papírové bankovky či kovové mince mohly z ekonomiky...

    Z Philipova pohřbu odcházeli bratři William a Harry v důvěrném hovoru

    Na hradu Windsor byl v sobotu pohřben princ Philip, manžel královny Alžběty II. Velká pozornost se upírala také na...