Premium

Získejte všechny články
jen za 99 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: lutefisk vám rozleptá nádobí

Obyvatelé severní Evropy onen pokrm pro intenzivní zápach a gelovitou konzistenci zavrhli už před staletími, jinde ve světě však zažívá malý boom. Především u seveřanů, jimž připomíná domov. Ke konzumaci lutefisku neboli mýdlové ryby však potřebujete silný žaludek. A lahev destilátu.
Lutefisk v tradičním podání. S hrachovou kaší, bramborami a slaninou.

Lutefisk v tradičním podání. S hrachovou kaší, bramborami a slaninou. | foto: Jarle Vines CC-BYCreative Commons

Norové, Švédové a Finové jsou ve při. Posledních třicet let tráví zasvěcenou a místy vyhrocenou diskuzí o tom, kdo má vlastně právo počítat lutefisk (nebo také lutfisk) za svůj národní pokrm.

K debatě je třeba sdělit následující. Zaprvé je bezpředmětná. Vznik tohoto pokrmu je totiž historicky spojen s Vikingy, kteří působili na území všech tří zmíněných států. A za druhé, pokrm není místními milován. Ostatně Vikingové sice prosluli mořeplaveckým uměním, odvahou a bojovností, ale nikoliv kulinářským uměním. Kvůli obtížné stravitelnosti je i v severských zemích lutefisk spíše kuriozitou, jejíž úspěšnost je nyní živena právě jen sporem o to, kde recept vlastně vznikl.

Sůl nad zlato

Moře ve skandinávské oblasti byla plná ryb, a proto tvořily podstatnou část zdejší kuchyně. Horší to už bylo se solí. Severské země totiž nedisponují velkými slanisky nebo solnými pánvemi, proto tuto tradiční konzervační látku nemohli jejich obyvatelé pro zajišťování trvanlivosti potravin využívat.

Nalovené ryby tedy bývaly spíše sušeny nebo fermentovány, kvašeny, aby mohly Vikingům posloužit jako zásoba energie na dlouhých cestách. I takto upravených ryb se však člověk přejí, proto se z experimentu zrodil lutefisk. Ryba, nejčastěji treska, světlá aljašská, tmavá, nebo jednoskrvnná, se naložila do březového popela. A ten je mimo jiné vynikajícím zdrojem uhličitanu a hydrogenuhličitanu draselného.

Po několika dnech až týdnech odležení začal tuk v mase reagovat se zásaditými sloučeninami v procesu zvaném zmýdelnatění do podoby, která svou specifickou chutí překvapila i Vikingy. Rybí maso se změnilo na kluzké gelovité hrudky. Jeho poživatelnost sice byla na hraně, ale trvanlivost byla rozhodně skvostná. Produkt však intenzivně zapáchal rybinou a jeho želatinový povrch znesnadňoval stravitelnost. Lutefisk je prostě jídlo, které oceníte po několika týdnech hladu. Dříve těžko.

Otrava podle sv. Patrika

Extrémní gastronomie

Mýdlovou rybou se vracíme k seriálu, v němž vám představujeme kuriózní pokrmy z celého světa. Přečíst jste si již mohli o následujících gastronomických bizarnostech:

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek- recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Nad původem této pochoutky bádal i magazín Smithsonian. Zjistil, že jeho vikingské kořeny jsou jedním z mýtů líčeny v docela jiných barvách. Mýdlová ryba měla vikingské válečníky otrávit!

    „Podle jedné z pověstí se rybami dochucenými louhem pokusil otrávit Vikingy, pronikajícími na dobyvačném tažení do Irska, sám svatý Patrik. Mýdlové ryby je ale nezahubily, naopak si pochvalovali jejich delikátní chuť,“ líčí jednu z legend. Příběh je to hezký, pokud vám nevadí, že svatý Patrik žil celá staletí předtím, než Vikingové zamířili na lodích na zelené Irsko.

    Jiná verze hovoří o tom, že hladoví Vikingové narazili na zásobu ryb ve vypálené vesnici. Pod příkrovem popela pak našli první mýdlové ryby, které je zasytily.

    Pravda však zůstává tatáž. Lutefisk stojí na samé hranici, za níž je jídlo toxické a zkažené, a základem jeho úpravy je konzervace louhem. Stávající kulinářská praxe už navíc nevyužívá přírodního popela, ale roztoku hydroxidu sodného. Přesně toho, jehož bílé granulky sypete do ucpaného odpadu, jímž se v továrnách upravují textilie nebo bělí dřevní celulóza v papírnách.

    V roztoku o pH 11-12 si maso tresky nebo mořského mníka, což však současní tradicionalisté zpochybňují, pobude šest dnů a poté je mu dopřána dvoudenní lázeň v čisté studené vodě, aby se zbavilo chemikálií. Během zmíněného procesu pozbude až 50 procent tuku a obalí se zmýdlovatělým povrchem. Když při zpracování pochybíte, je výsledkem hrudka mýdla s rybí příchutí.

    Každé sousto je třeba zapít

    Další úprava záleží jen na kuchaři. Doporučuje se buď velmi jemné a krátké dušení na pánvi, nebo zapékání. Problém je, že při vyšších teplotách se celý lutefisk rozloží na nechutné želé. Komplikace působí i sůl, která na lutefisk působí stejně jako na slimáky. Pozor si musíte dát také na okamžité omytí veškerého použitého nádobí. Lutefisk totiž leptá. A rodinné stříbrné příbory raději vynechejte. Mýdlová ryba by je okamžitě znehodnotila.

    Lutefisk slaví úspěchy například mezi Nory, Švédy, Finy a Dány v Americe. Dáma na snímku vzpomíná při večeři, na níž se lutefisk servíroval, v Minneapolis, jak si pokrm pamatuje z dětství. Zážitek to byl evidentně přinejmenším rozporuplný.

    Obyvatelé jednotlivých skandinávských zemí se možná neshodnou, zda je k pokrmu lepší hrášková kaše, opečená slanina, brambory, máslový přeliv, či rozpuštěný kozí sýr. Ale jasno mají v tom, že konzumaci je nutné doprovodit pořádnou dávkou akvavitu, vodky, nebo jiného silného lihu. Lutefisk je i pro ně samé intenzivně zapáchající kuriozitou.

    Kouzlo úspěchu? Stesk po domově

    Přesto je výroba a prodej lutefisku v posledních dvaceti letech na vzestupu. Mezi lety 2005 až 2008 například poskočila jeho produkce v Norsku o 72 procent. Co na tom, že startovala prakticky z nuly a že dvě třetiny této mýdlové komodity jsou určeny na export.

    O fenoménu píše na svém blogu například Dave Fox. Své pátrání po úspěchu lutefisku ve světě shrnuje slovy: „Slyšíte ten dávivý zvuk? To se jen další norský Američan pokouší napojit na tradiční dědictví své národní kuchyně.“ A dodává: „I ve Wisconsinu se dnes totiž ročně sní více lutefisku než v Norsku. Norové totiž dobře vědí, proč se jeho konzumace zříkají.“

    Ano, hlavní město lutefisku nehledejte v Evropě, ale v minnesotském Madisonu. A která země se chlubí největší roční spotřebou mýdlových ryb? Bezkonkurenčně vede Kanada. Žije tu totiž půlmilionová komunita Norů, Švédů, Finů a Dánů, kteří si tímto pokrmem připomínají své kořeny.

    „Norové nevynalezli lutefisk proto, že by snad byl chutný. Prostě jen hledali cestu k uchování rybího masa. Před stoletími byl skutečně podstatnou částí výživy obyvatel Skandinávie,“ píše Kathleen Knudsenová a žertovně dodává. „A možná i to je důvodem, proč tolik Seveřanů emigrovalo jinam.“

    Nejčtenější

    Ultrazpracované potraviny škodí. Další studie poukazuje na míru průšvihu

    Až čtrnáct procent předčasných úmrtí jde na vrub konzumaci ultrazpracovaných potravin. Tvrdí to aktuální studie, která se zařadila mezi rostoucí zástup varovných prací. Nejsou to zbytečné další a...

    Mrkev pro lepší oči. Britští piloti napálili za druhé světové celý svět

    Premium

    Jestliže je osmdesáté výročí konce druhé světové války, nastal čas podívat se na její odkaz týkající se mrkve. Ano, mrkve. Takže: proč věříme, že s ní líp vidíme? Je za tím velká klamná operace.

    Ostrov zlatých zmijí je smrtelná past. Jenže pro hady samotné

    Premium

    Říká se mu Ostrov zlatých zmijí nebo prostě Hadí ostrov. Pod těmito názvy se zabydlel na předních místech žebříčků nejnebezpečnějších míst světa. Své oběti tam má vyhlížet skoro půl milionu...

    Stihnout činky i všední povinnosti. Studie našla minimální cvičební dávku

    Její zadání bylo prosté a jasné. Snažila se najít co nejmenší dávku silového tréninku, která by pořád přinášela benefity, zvyšovala sílu a zvětšovala svalovou hmotu. A americká studie ji našla....

    Ještě odcizenější, ale víc na míru. AI mění porno, personalizuje ho

    Premium

    Proměnily ji kazety VHS, potom naprosto extrémně internet. Nyní pornografii transformuje umělá inteligence. Aktuální studie zkoumala jak: rychle a mohutně.

    Co znamenal dlouhý život. Jak se měnilo dožití od pravěku dodnes

    Na dlouhý život! Jenže ono přání znamenalo v různých historických údobích velmi rozdílná očekávání. Projděte se dějinami, abyste nahlédli, jak si lidské podmínky pohrávaly s nadějí dožití. Během...

    15. května 2025

    Odtáhl ji za ruce a ukojil své zrůdné pudy. Od oprátky vraha nezachránila ani matka

    Premium

    Mrzlo. Seběhl schody a kabát si zapnul až ke krku. Otevřel dveře a žárovka z chodby osvítila nehybné tělo, které leželo přímo na prahu před vchodem. Žena měla zkrvavenou tvář a potrhané šaty. Vyběhl...

    14. května 2025

    Módní plavky pro mladé muže na léto. Trendem budou zemité tóny a retro

    Léto 2025 se blíží a s ním i nová sezona a nevyhnutelná otázka: co si pořídit na sebe? A ne, není to jen o tom, jak budete vypadat na Instagramu. Plavky, které si letos vyberete, se stanou vaším...

    14. května 2025

    Když cibule rozplakala burzu. Manipulace zničila farmáře a změnila americký zákon

    Premium

    Mezi všemi plodinami ve Spojených státech má výsadní postavení. Obchodování s cibulí reguluje speciální zákon. A může za to Vincent Kosuga. Muž, který v roce 1955 skoupil každou cibuli v Americe....

    14. května 2025

    Římský tyran? Kdo byl Pilát Pontský, jenž označil Ježíše za pomateného filozofa

    Premium

    Nejen Ježíš a jeruzalémští Židé, ale také tehdejší římský správce Judeje patří mezi klíčové postavy Velikonoc, nejdůležitějších křesťanských svátků. Čím méně se o tomto muži ví, tím je atraktivnější...

    13. května 2025

    Ultrazpracované potraviny škodí. Další studie poukazuje na míru průšvihu

    Až čtrnáct procent předčasných úmrtí jde na vrub konzumaci ultrazpracovaných potravin. Tvrdí to aktuální studie, která se zařadila mezi rostoucí zástup varovných prací. Nejsou to zbytečné další a...

    13. května 2025

    První rozhovor po probuzení z kómatu. Miliardář Tsoukernik o době, kdy žil na ulici i obchodu s Havlem

    Premium

    Nabyl nemalé jmění především díky podnikání v oblasti hazardu. Miliardář Leon Tsoukernik (51) vlastnil největší evropské kasino v Rozvadově a mezi jeho blízké přátele patřil i Karel Gott.

    12. května 2025

    Ještě odcizenější, ale víc na míru. AI mění porno, personalizuje ho

    Premium

    Proměnily ji kazety VHS, potom naprosto extrémně internet. Nyní pornografii transformuje umělá inteligence. Aktuální studie zkoumala jak: rychle a mohutně.

    12. května 2025

    Ke šlechtě u nás přetrvává nedůvěra. Začalo to už za první republiky, líčí historik

    Premium

    Jednou z prvních právních norem, kterou po svém vzniku roku 1918 přijala Československá republika, byl zákon, který rušil používání šlechtických titulů. Totéž učinila i nová Rakouská republika. Jaké...

    11. května 2025

    Krvelačnou bestii dělají z medvěda média, fatálních střetů není moc, líčí režisér Remo

    Premium

    Na svém kontě má dokument pronikající do psychologie recidivujících vězňů, kontroverzní portrét Richarda Müllera i nelichotivý vhled do slovenské kultury. Teď jeden z nejoceňovanějších slovenských...

    11. května 2025

    Mrkev pro lepší oči. Britští piloti napálili za druhé světové celý svět

    Premium

    Jestliže je osmdesáté výročí konce druhé světové války, nastal čas podívat se na její odkaz týkající se mrkve. Ano, mrkve. Takže: proč věříme, že s ní líp vidíme? Je za tím velká klamná operace.

    10. května 2025

    Bez jídla a v naprostém tichu. Po pobytu v klášteře byl reportér jako znovuzrozený

    Premium

    Před pobytem v klášteře jsem se bál hladu. Jen si to představte! Tři dny a tři noci nejen bez mobilu, ale i bez jídla, jen o vodě. Kláštery v Česku nabízejí pobyty v takzvaném ústraní. Jaké to je pro...

    9. května 2025  16:44
    Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.