Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

aktualizováno 
Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé krevetky před vámi skutečně utíkají.

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v tradičnější úpravě. | foto: Profimedia.cz

Na severovýchodě Thajska tuto pochoutku připravují v restauracích, ale vlastní prodej a servírování už zajišťují mobilní prodejci. Projíždějí městy na kolech s typickými proutěnými dvoukošíky překrytými plátnem, nebo tenkou sítí. To samozřejmě proto, aby tradiční pokrm neuprchl na svobodu. Stačí chvilka nepozornosti a jídlo může zmizet.

Fotogalerie

Ne nadarmo lze název goong ten přeložit jako „tancující krevetky“. V originálním podání je to míchaný salát ostřejšího tónu, ve kterém nechybí listová zelenina, nasekané čerstvé pálivé papričky, sušená papriková kořenící směs, rybí omáčka, cibulka a hlavně pořádná dávka nedospělých krevetek. Sáhnout můžete po nejrůznějších druzích, ale vzhledem k tomu, že asijské tygří krevety (Penaeus monodon) budou mít stonásobně větší cenu jako dospělé, vezmete většinou zavděk nedorostlými bělonohými krevetkami (Litopenaeus vannamei), kterých se v Thajsku ročně uloví kolem 80 tisíc tun.

Pro správný goong ten platí jen dvě pravidla. Krevetky by měly tvořit minimálně 75 procent objemu, neplatíte přece za pálivou zeleninu. Druhé pravidlo se týká čerstvosti. Pokud se jídlo během nabírání z košů nepokouší utéci, jezdí s ním prodavač horkými ulicemi už moc dlouho. Proto je lepší počkat si na jiného.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Aby pokrm vydržel déle, snaží se řada pojízdných prodavačů míchat divoký krevetový salát přímo před vámi z oddělených košů. Proto ovšem nedochází k organickému propojení chutí, které už znalec pozná. Přípravu pokrmu, byť se odehrává přímo před vašimi zraky, si však nesmíte z hygienického hlediska idealizovat. Omáčky i přísady si prodejci na kole vozí v umazaných igelitových sáčcích a otevřených plechovkách i několik dnů. V tom lepším případě.

    Když se zaujetím pozorujete, v jak svižném tempu všechny ingredience míchají dohromady, na hygienu příliš nemyslíte. Hemžení krevetek je skutečně dynamické, a to i krátce poté, co jsou do zeleninové směsi zamíchány a polity zálivkou. Postupem času však jejich aktivita upadá, čemuž napomáhá i leptavý účinek ďábelských papriček.

    Křupnutí propojí chutě

    Konzumace je malým obřadem, který vyžaduje určitou zručnost. Krevetky sice nejsou nijak rychlé a po misce se spíše už jen plouží, ale i tak musíte mít cvik, abyste jejich kluzká tělíčka chytili. Nabíráte je pomocí listů jedlých aromatických rostlin či betelu, abyste si neušpinili ruce. A musíte přitom překonat jistý odpor, protože to, co držíte mezi prsty, stále bojuje o život. Nezapomeňte také, že se tu nejí levou rukou. A že přání „kŏr hâi jà-rern aa-hăan“, tedy „dobrou chuť“, si tu normálně říkají jen členové rodiny při společném obědě, od obsluhy nebo prodavače ho neuslyšíte.

    Asi nejnáročnějším momentem je okamžik, kdy sousto vložíte do úst. Anténky tykadel se totiž ještě několikrát dotknou vašeho patra a nepříjemně zalechtají, než je vcelku, nebo rozkousané spolknete. Právě tento „křupavý“ efekt, kdy drtíte zuby jinak měkké tělo korýše, je prý zásadní součástí celého gastronomického požitku. V jednu chvíli se totiž propojí ony pikantní tóny omáčky, umocněné šťavnatou mladou cibulkou, s chutí čerstvého jemného mořského plodu.

    Na krevetky mají v Asii spadeno

    Ani Číňané drobné mořské i sladkovodní korýše rozhodně nešetří. Tradiční specialitou jsou tu qiang xia, tedy opilé krevety. Mísa živých korýšů menší velikosti se jednoduše zalije silným alkoholem (například pálenkou baijiu), nebo několika kapkami čistého lihu. Ten působí na krevety toxicky. Po necelé minutě marinování je omámí, ale neusmrtí. Konzumace „opilých“ živých krevet je prý zdaleka nejlepší, protože během konvenčního varu ve vodě ztrácejí chuť.

    Pokud jste jemnocitní, můžete korýše lapeného v listu prsty „milosrdně“ rozdrtit, a tím urychlit jeho odchod ze světa. Pokud jej budete polykat vcelku, postará se o jeho skon až nedostatek kyslíku ve vašich útrobách a rozkladný efekt trávicích šťáv ve vašem žaludku.

    Člověk, který ještě není uvyklý na pálivost severovýchodní thajské kuchyně, může být zprvu ostrostí pokrmu lehce paralyzován, ale s každým dalším soustem se bude unášet na vlně čerstvé chuti.

    Goong ten je možná pro někoho rozkoší, ale rozhodně není bez rizika. Obecná rizika, vyplývající z nedostatečné hygieny, jsme již zmínili. Horší pak je, že nejrůznější druhy používaných krevetek mohou přenášet vajíčka cizopasných plicních motolic Paragonimus westermani. Vlastně je přenášejí docela často, protože onemocněním paragonimózou se ročně nakazí přibližně 22 milionů lidí. Kromě kopřivky, průjmů, bolestí břicha a plicních abnormalit na vás mohou čekat také trvalé následky, pokud nemoc zasáhne váš mozek.

    Autoři:

    Extrémní gastronomie: Hrajete si rádi s jídlem? Zkuste brunejský ambuyat

    Ambuyat (ve větší míse vlevo) je vlastně takový výživný dopravník chuti.

    VIDEO Je to pokrm, který bude chutnat tak, jak chcete. Sám o sobě je totiž ambuyat chuťově neutrální,...

    Extrémní gastronomie: nejdražší mořské okurky přijdou na 3 500 dolarů

    Mořská okurka Apostichopus japonicus láká nejvíc.

    Nevalná chuť, bizarní vzhled a ještě k tomu připočtěte fakt, že dýchají svým konečníkem. Přesto...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    Extrémní gastronomie: seznamte se s temnou stránkou italské kuchyně

    Takhle vypadají střívka samotná, říká se jim pajata arrosto. Servírují-li se se...

    Chybí mu lehkost i kouzlo důmyslnosti středomořské gastronomie. Obyvatelům země navíc připomíná...

    Extrémní gastronomie: když sklípkan nad ohněm pískne, může se jíst

    Ve Venezuele se s pavouky setkáte i ve vybrané gastronomii.

    Jen pohled na kradmý pohyb čtyř párů ochlupených složených končetin v nás vyvolává mrazení, osm...

    Extrémní gastronomie: konzumace švédské delikatesy je adrenalin

    Na fotce vypadá konzerva nevinně. Zápach k ní však pustí jen ty nejodolnější.

    Už jen otevírání plechovky je výzva, neobejde se bez exploze silného odéru. Že se kolem pokrmu...

    Extrémní gastronomie: stoleté vejce páchne, ale nabízí delikátní chutě

    I takto se dá stoleté vejce servírovat: s okurkou, koriandrem a sójovou omáčkou.

    Bílek získá jantarovou barvu a zrosolovatí, žloutek se změní v mazlavou tmavou šedozelenou hmotu....

    Nejčtenější

    Vražedná hora v Humboldt County: místo, kde se ztrácí lidé po stovkách

    Kalifornská Humboldt County je převážně zalesněná oblast při pobřeží Pacifiku.

    Důvody, proč lidé tu a tam mizí a stanou se pohřešovanými, jsou různé. Ne vždy stojí za jejich zmizením zločin, často...

    Jak Indie ošálila CIA. Jaderné výbuchy jí utajila před očima

    Právě tady se to stalo, navzdory americkým satelitům. Kráterem Shakti-1 se...

    Americké tajné služby si daly velmi záležet na tom, aby jim neunikla žádná podrobnost o indickém jaderném programu....

    KVÍZ: Karate, chábr, nizozemky. Jak se vyznáte ve vězeňském slangu?

    Vyzkoušejte, zda byste zapadli do kolektivu.

    Má vlastní pravidla, svérázné hodnoty, ale též charakteristický slang. Vyzkoušejte si, zda byste rozuměli vězeňskému...

    Miluju malá města, říká MOgirl Natálie

    Ve velkoměstě bych žít nemohla, říká MOgirl Natálie.

    Energická, sebevědomá, empatická, někdy ale tvrdohlavá a výbušná, tak se vidí. Zná se a docela konkrétně má seřazené i...

    I tak se dá vydělávat: peníze za čekání ve frontě i za ležení v posteli

    Čekání je úmorné. Profesionální „čekači“ se ho však zhostí za vás, najdete je v...

    Profesionální čekání ve frontách chce trpělivost, ale též důvěryhodnost. Učitel může být placený, i když je „na hanbě“....

    Další z rubriky

    OBRAZEM: Pohlédněte do tváře a osudů významných sicilských mafiánů

    Mafiánské struktury na Sicílii vznikly v devatenáctém století, souvisely s...

    Byly mezi nimi stoupenci otevřeného teroru proti všem i vizionáři „nové mafie“, která dělá byznys v tichosti a...

    Vysoká hra: největší síť nacistických špionů v Británii řídila MI5

    Eric Roberts, nenápadný úředník, který strávil válečné roky jedním velkým...

    Nejlepší způsob, jak se vypořádat se špiony, je využít jejich zápal proti nim samým. Kontrarozvědka MI5 dokázala během...

    OBRAZEM: Rafinovaná nahota a provokace. Praha hostila burlesku

    Prague Burlesque festival 2019

    Hodně velká show plná provokace, dekadence a nahoty, ale žádný striptýz. Česko o víkendu hostilo třetí ročník Prague...

    Advantage Consulting, s.r.o.
    CHIRURG

    Advantage Consulting, s.r.o.
    Středočeský kraj
    nabízený plat: 35 000 - 60 000 Kč

    Najdete na iDNES.cz