Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Extrémní gastronomie: živé krevetky vás pošimrají v puse

Thajskou kuchyni známe z cestovních průvodců jako překrásně barevnou, oplývající nevšedními pikantními chutěmi, svěží a čerstvou. Jenže v případě pochoutky goong ten je jídlo čerstvé až do extrému. Dochucené živé krevetky před vámi skutečně utíkají.

Kromě živých krevet nabízejí thajské ulice tyto pochoutky samozřejmě i v tradičnější úpravě. | foto: Profimedia.cz

Na severovýchodě Thajska tuto pochoutku připravují v restauracích, ale vlastní prodej a servírování už zajišťují mobilní prodejci. Projíždějí městy na kolech s typickými proutěnými dvoukošíky překrytými plátnem, nebo tenkou sítí. To samozřejmě proto, aby tradiční pokrm neuprchl na svobodu. Stačí chvilka nepozornosti a jídlo může zmizet.

Ne nadarmo lze název goong ten přeložit jako „tancující krevetky“. V originálním podání je to míchaný salát ostřejšího tónu, ve kterém nechybí listová zelenina, nasekané čerstvé pálivé papričky, sušená papriková kořenící směs, rybí omáčka, cibulka a hlavně pořádná dávka nedospělých krevetek. Sáhnout můžete po nejrůznějších druzích, ale vzhledem k tomu, že asijské tygří krevety (Penaeus monodon) budou mít stonásobně větší cenu jako dospělé, vezmete většinou zavděk nedorostlými bělonohými krevetkami (Litopenaeus vannamei), kterých se v Thajsku ročně uloví kolem 80 tisíc tun.

Pro správný goong ten platí jen dvě pravidla. Krevetky by měly tvořit minimálně 75 procent objemu, neplatíte přece za pálivou zeleninu. Druhé pravidlo se týká čerstvosti. Pokud se jídlo během nabírání z košů nepokouší utéci, jezdí s ním prodavač horkými ulicemi už moc dlouho. Proto je lepší počkat si na jiného.

Extrémní gastronomie

  • Hákarl- páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale- strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu- sýr s larvami
  • Ikizukuri- naporcované rybě bije srdce
  • Balut- vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn- vařený jačí penis
  • Opičí mozek- jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso- na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár- kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich- dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng- polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog- koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci- připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka- je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata- temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso- festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň- vaří se zaživa
  • Kiviak- tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado- morče naplacato
  • Tong Za Din- vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krvez vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok- mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle- jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying- hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka
  • Shiokara- japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Aby pokrm vydržel déle, snaží se řada pojízdných prodavačů míchat divoký krevetový salát přímo před vámi z oddělených košů. Proto ovšem nedochází k organickému propojení chutí, které už znalec pozná. Přípravu pokrmu, byť se odehrává přímo před vašimi zraky, si však nesmíte z hygienického hlediska idealizovat. Omáčky i přísady si prodejci na kole vozí v umazaných igelitových sáčcích a otevřených plechovkách i několik dnů. V tom lepším případě.

    Když se zaujetím pozorujete, v jak svižném tempu všechny ingredience míchají dohromady, na hygienu příliš nemyslíte. Hemžení krevetek je skutečně dynamické, a to i krátce poté, co jsou do zeleninové směsi zamíchány a polity zálivkou. Postupem času však jejich aktivita upadá, čemuž napomáhá i leptavý účinek ďábelských papriček.

    Křupnutí propojí chutě

    Konzumace je malým obřadem, který vyžaduje určitou zručnost. Krevetky sice nejsou nijak rychlé a po misce se spíše už jen plouží, ale i tak musíte mít cvik, abyste jejich kluzká tělíčka chytili. Nabíráte je pomocí listů jedlých aromatických rostlin či betelu, abyste si neušpinili ruce. A musíte přitom překonat jistý odpor, protože to, co držíte mezi prsty, stále bojuje o život. Nezapomeňte také, že se tu nejí levou rukou. A že přání „kŏr hâi jà-rern aa-hăan“, tedy „dobrou chuť“, si tu normálně říkají jen členové rodiny při společném obědě, od obsluhy nebo prodavače ho neuslyšíte.

    Asi nejnáročnějším momentem je okamžik, kdy sousto vložíte do úst. Anténky tykadel se totiž ještě několikrát dotknou vašeho patra a nepříjemně zalechtají, než je vcelku, nebo rozkousané spolknete. Právě tento „křupavý“ efekt, kdy drtíte zuby jinak měkké tělo korýše, je prý zásadní součástí celého gastronomického požitku. V jednu chvíli se totiž propojí ony pikantní tóny omáčky, umocněné šťavnatou mladou cibulkou, s chutí čerstvého jemného mořského plodu.

    Na krevetky mají v Asii spadeno

    Ani Číňané drobné mořské i sladkovodní korýše rozhodně nešetří. Tradiční specialitou jsou tu qiang xia, tedy opilé krevety. Mísa živých korýšů menší velikosti se jednoduše zalije silným alkoholem (například pálenkou baijiu), nebo několika kapkami čistého lihu. Ten působí na krevety toxicky. Po necelé minutě marinování je omámí, ale neusmrtí. Konzumace „opilých“ živých krevet je prý zdaleka nejlepší, protože během konvenčního varu ve vodě ztrácejí chuť.

    Pokud jste jemnocitní, můžete korýše lapeného v listu prsty „milosrdně“ rozdrtit, a tím urychlit jeho odchod ze světa. Pokud jej budete polykat vcelku, postará se o jeho skon až nedostatek kyslíku ve vašich útrobách a rozkladný efekt trávicích šťáv ve vašem žaludku.

    Člověk, který ještě není uvyklý na pálivost severovýchodní thajské kuchyně, může být zprvu ostrostí pokrmu lehce paralyzován, ale s každým dalším soustem se bude unášet na vlně čerstvé chuti.

    Goong ten je možná pro někoho rozkoší, ale rozhodně není bez rizika. Obecná rizika, vyplývající z nedostatečné hygieny, jsme již zmínili. Horší pak je, že nejrůznější druhy používaných krevetek mohou přenášet vajíčka cizopasných plicních motolic Paragonimus westermani. Vlastně je přenášejí docela často, protože onemocněním paragonimózou se ročně nakazí přibližně 22 milionů lidí. Kromě kopřivky, průjmů, bolestí břicha a plicních abnormalit na vás mohou čekat také trvalé následky, pokud nemoc zasáhne váš mozek.

    Autoři:

    Vetřelec na talíři. Z polévky godzilla ramen trčí končetina krokodýla

    Dobrou chuť? Ramen s krokodýlí končetinou je výzva.

    Jako by se z talíře dral pařát ještěří příšery. Jako by se sápal z vývaru s vejci, kukuřicí a...

    Mrchožrout z hlubin je odpudivou specialitou tchajwanského šéfkuchaře

    Delikatesa je opepřena nepříjemně vysokou cenou. Porce v přepočtu vyjde na víc...

    Návrhy na případnou konzumaci hmyzu jitří emoce. Na Tchaj-wanu by s tím nejspíš takovou vědu...

    Obchod stáhl nejpálivější chipsy světa. Přivádí mladé do nebezpečných stavů, míní

    Vyselektované brambůrky vynese korečkový dopravník k ochucení.

    VIDEO Obchod na severovýchodě Francie stáhl z prodeje extrémně pálivé lupínky vyráběné v Česku, považuje...

    Extrémní gastronomie: příprava mršin ze silnic je totální recyklace

    To je mi úlovek! Alison Brierleyová patří mezi průkopnice pojídání sražených...

    Konzumovat mršiny sesbírané podél silnic se v Česku nesmí. Ale zbytek světa to tak nevidí. V...

    Extrémní gastronomie: špíz z drůbežích vnitřností skýtá paletu chutí

    Exotická kuchyně je i v případě drůbeže velmi kreativní.

    Na onen důvtipný recept přišli nezávisle na sobě v několika koutech světa. Grilované slepičí...

    • Nejčtenější

    Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

    18. dubna 2024

    Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

    Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

    15. dubna 2024

    Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

    18. dubna 2024

    Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

    Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

    15. dubna 2024

    Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Prodloužené lebky, pilované zuby. Vikingům sloužily modifikace i jako znamení

    14. dubna 2024

    Dokazovaly absolvování iniciačních rituálů, ale sloužily i jako tajná poznávací znamení, která...

    Cvičit ráno, nebo večer? Při obezitě hraje načasování roli, říká studie

    19. dubna 2024

    Přínosná je fyzická aktivita v jakoukoli dobu, pomáhá duševnímu i tělesnému zdraví, vyplatí se....

    Děs z nástrah digitální doby? Možná trpíte neofobií či technostresem

    18. dubna 2024

    Premium Říkal jsem, že to bude k ničemu. Hele, zase jim to spadlo. My, kteří používáme starou dobrou tužku...

    Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

    18. dubna 2024

    Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

    Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

    18. dubna 2024

    Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

    Akční letáky
    Akční letáky

    Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

    Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

    Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

    Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

    Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

    Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

    Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

    Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

    Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

    Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

    V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...