V Čechách byla svého času největší propagátorkou tohoto stravovacího stylu Lenka Kořínková, která pro snadnější zapamatování pojmenovala jednotlivé skupiny na kytičky a zvířátka.
Zakladatelem myšlenky byl však americký lékař Dr. Howard Hay, který sám sestavil tuto metodu kvůli onemocnění ledvin. Žádná studie však zatím neprokázala, že by kombinace živin měla vliv na metabolimus, a tedy i na hubnutí. A pokud dieta zafunguje, pak je to podle Ivy Málkové ze Stob proto, že odpadá automatické zobání mezi jídly. "Hubnoucí si přinejmenším musí uvědomit, zda si dané jídlo vzhledem k předchozí konzumaci určitého druhu potravy mohou dovolit. Většinou sníží energetický příjem díky tomu, že přijímají vyšší podíl rostlinných potravin a menší podíl potravin tučných," myslí si Iva Málková.
Metoda se zakládá na faktu, že určité potraviny potřebují pro své trávení kyselé PH prostředí, kdežto jiné zásadité. Aby trávení probíhalo bez komplikací a zátěže organismu, bílkovinné a sacharidové potraviny by se neměly vzájemně kombinovat.
Dělená strava je nepřesně označována jako dieta, spíše se jedná o životní styl. Jde o vyváženou harmonii potravin, která podle výzkumů nejen pomohla lidem zbavit se nadváhy, ale i podvyživeným váhu zvýšit. Podle MUDr. Kateřiny Cajthamlové ale nemá koncept dělené stravy moc smysl. "Neexistuje způsob, jak jednotlivé složky od sebe oddělit už v samotných potravinách, proto jde spíš o rituální záležitost, jak přemýšlet o svém životním stylu a o tom, co jíme. Zatímco předtím jsme si dali kdejaký nesmysl, teď se víc kontrolujeme a určitě zvýšíme příjem ovoce a zeleniny," vidí populární lékařka v dělené stravě jisté pozitivum.
"Dělená strava, oproti jiným stravovacím metodám, pro naše tělo ze zdravotního hlediska rozhodně škodlivá není. Nedochází k hladovění a člověk dostane do těla všechny důležité složky potravy. Naopak různé zdroje tvrdí, že nám dělená strava chrání náš trávicí systém, který není přetěžován trávením bílkovin a sacharidů dohromady," hodnotí metodu Linda Procházková, výživová poradkyně Centra krásy Bomton.
Důležité rozdělení potravin
Principem dělení potravin jsou v tomto případě tři skupiny, které se kombinují podle daných pravidel, nebo se nekombinují vůbec.
První kategorie se dá označit jako bílkoviny, druhá jako sacharidy a třetí jako neutrální potraviny. Každá ze skupin potřebuje ke svému trávení v zažívacím traktu jiné prostředí: bílkoviny vyžadují velmi nízké PH a sacharidy naopak vysoké.
Spojení potravin obou skupin tedy není pro zažívání optimální, protože tělo paradoxně spotřebuje velikou část energie na vlastní trávicí proces. Pokud tedy respektujeme rozdělení potravin, trávicí trakt se méně namáhá a nedochází tak k běžné únavě po jídle.
Pravidla pro dodržování
Skupina bílkovin a sacharidů se vzájemně kombinovat nesmí, třetí neutrální skupina může doplňovat obě. Pravidla metody zní, že se smí jíst celý den pouze bílkoviny nebo sacharidy.
Někteří propagátoři dělené stravy tvrdí, že stačí skupiny střídat v rámci jednotlivých denních jídel s rozestupem alespoň 4 hodin. Určitě by se však měly jednotlivé skupiny pravidelně střídat, a to i v případě, že někomu více chutnají potraviny pouze jedné skupiny.
Není tedy možné, aby jsme například pět dní po sobě jedli pouze bílkoviny. "Tuto variantu bych moc nedoporučovala zkoušet. Jakmile totiž tělu nedodáme potřebnou energii ze sacharidů, značně tím zatížíme centrální nervový systém a naše tělo nebude mít dostatek energie, aby správně fungovalo," varuje Procházková.
Zařazení potravin do skupin
Dělená strava striktně zakazuje konzumaci kávy, černého čaje, kakaa a čokolády. Dále by se v jídelníčku nemělo objevit vepřové maso, výrobky z bílé mouky, majonézy, arašídy, sůl nebo konzervované výrobky.
Bílkovinná skupina
Do této skupiny patří hlavně maso a masné výrobky. Kromě vepřového zde lze konzumovat jakékoliv maso, které je tepelně upravené. Je nutné vyvarovat se smažení v trojobalu, strouhanka patří do kategorie sacharidů, a uzené variantě zpracování. Dále sem patří sojové a mléčné výrobky, nízkotučné mléko, vejce a sýry.
Do skupiny bílkovin se řadí i vybrané ovoce, smí se jíst citrusy, exotické ovoce, kyselá jablka a hrušky, meruňky, broskve nebo třešně. Z nápojů se doporučují ovocné čaje, suché bílé a červené víno nebo suché šampaňské.
Sacharidová skupina
Druhá skupina je bohatá zejména na výrobky z celozrnné mouky a rýže. Patří sem některá zelenina: brambory, kapusta a kukuřice, a sladké ovoce, jakým jsou například banány, fíky, hroznové víno nebo sušené ovoce. Konzumovat lze šťávy, sirupy, javorový sirup a med. Z alkoholických nápojů pivo.
Neutrální skupina
Výhodou této skupiny je, že se dá kombinovat s ostatními nebo může zůstat samostatně. Řadí se sem zakysané mléčné výrobky, sýry s více než 50% podílem tuku, většina zeleniny (zelí, okurky, mrkev, paprika, luštěniny, špenát, hlávkový salát nebo kedlubna) a uzené maso. Z dalších potravin pak ořechy, houby a bylinkové čaje. Alkohol pouze ve formě lihoviny.
Výhoda dělené stravy je ta, že se dá držet dlouhodobě a může vyřešit zažívací problémy. "U dělené stravy žádné časové omezení není, jsou lidé, kteří jí drží celý život, ale někomu zase nemusí její dlouhodobé užívání sedět. Potraviny bohaté na vlákninu, jsou velice přínosné pro správné fungování trávení a zažívání, stejně jako mléčné výrobky bohaté na laktobacily mají velice příznivý vliv na naše zažívání," říká výživová poradkyně.
Na trhu existuje mnoho kuchařek s recepty, které jsou sestaveny podle jednotlivých skupin. Nuda v jídelníčku tedy rozhodně nehrozí.