Müsli a cereálie přeplněné cukrem
Ve zdravých koutcích se to jen hemží nejrůznějšími müsli tyčinkami a rádoby zdravými cereáliemi. Klasické müsli tyčinky jsou zpravidla zdroji cukrů a mají vysoký glykemický index, což se pojí se zdravotními riziky.
Pokud si chcete zamlsat, sáhněte radši po čerstvém ovoci nebo si přečtěte složení na tyčince. Dobrou variantou můžou být kvalitní raw tyčinky, ale i u nich je třeba sledovat složení.
Co se týká snídaňových cereálií, ať už křupavých müsli, nebo kukuřičných lupínků, také ty bývají velmi často slazené. Přídavkem v nich je například cukerný sirup a někdy i nevhodné tuky.
U kukuřičných lupínků je hlavním problémem vysoký glykemický vy index, obsah soli, nízký po podíl vlákniny i to, že jde o zpracovanou pot potravinu bohatou na sacharidy (cukry).