Neděle 27. září 2020, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. září 2020 Jonáš

Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Třeba rajče jich má šestnáct

  4:39aktualizováno  4:39
Z písmena E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. Ale tolik "populární" éčka nejsou jen ta špatná, mnoho z nich patří mezi přírodní látky. Jak se v nich vyznat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné.

Podle české legislativy jde o přídatné látky, také označované jako látky aditivní, zkráceně aditiva. 

"Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být schváleny mezinárodní organizací European Food Safety Authority (EFSA). Před schválením jsou podrobeny složitým hygienicko-toxikologickým testům. Množství látky, které je povoleno přidávat do určité potraviny, se odvíjí od maximálního množství látky, které ještě nevyvolá nežádoucí účinky (používá se speciální koeficient), a průměrné spotřeby dané potraviny," uvádí profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Éčka pro lepší chuť i barvu

Přídatné látky se dávají do potravin z různých důvodů. "Konzervační za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

A dodává, že častým důvodem je to, aby potraviny pro zákazníky vypadaly dobře. "My chceme růžovou šunku, pečivo žluté jako z domácích vajíček, všechno voňavé, chutné a dlouhotrvající," uvádí Hlavatá. Jsou ale i potraviny, kde se přídatné látky objevit nesmí.  

"Týká se to nezpracovaných potravin, medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, plnotučného, polotučného a odtučněného mléka, pasterovaného nebo sterilovaného včetně ošetřeného vysokou teplotou, a smetany, neochucených kysaných mléčných výrobků s živou kulturou, přírodních minerálních vod a balených pramenitých vod, kávy s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktů, nearomatizovaného čaje, cukru, sušených těstovin kromě bezlepkových těstovin nebo těstovin určených pro hypoproteinové diety, neochuceného podmáslí s výjimkou sterilovaného podmáslí," uvádí profesorka Dostálová.

Rajče obsahuje 16 éček

Řada přídatných látek je obsažena v potravinách přirozeně, například vitaminy. 

"Pokud se třeba vitamin C použije za účelem zvýšení jeho obsahu v potravině, neoznačuje se jako E. Pokud se ale použije jako antioxidant, například do masných výrobků, musí být jeho přítomnost vyznačena jako E 300 nebo slovním označením antioxidant: kyselina askorbová," vysvětluje profesorka Dostálová.

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se "éček" obávají. Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. 

Křišťálová lupa

"Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct," řekla Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Kdyby byl jejich seznam napsán na jakékoli jiné potravině, možná by si jí kvůli tomu nikdo nekoupil. "Posuďte: E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na," vyjmenovává profesorka.

Všeho s mírou

Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by mělo platit heslo všeho s mírou a raději se poohlédnout po shodné potravině s lepším složením. Například nápoje s konzervanty a sladidly nejsou vhodné zejména u dětí a není dobré je pít v nadměrném množství.  

"Určitě můžeme říci, že jsou skupiny éček, u kterých bychom se měli mít na pozoru," konstatuje Rudolf Náprstek ze sdružení Zdravá potravina, které na svém webu emulgatory.cz zveřejnilo seznam všech éček včetně jejich zhodnocení. Podle Náprstka by si kromě konzervantů a sladidel měli lidé dávat pozor i na umělá barviva. 

Zajímáte se o éčka v potravinách? 

Můžete se zúčastnit workshopu s profesorkou Janou Dostálovou. 

Více informací ZDE.

U některých éček se přitom bezpečnostní testy po určité době opakují a limity pro jejich použití v potravinách se mohou zpřísňovat, nebo je dokonce v ojedinělých případech úřady úplně zakáží.

"V rámci takzvané předběžné opatrnosti musí být na potravinách barvených určitými barvivy upozornění, že tato barviva mohou vyvolávat hyperaktivitu u dětí. Hyperaktivita však reálně hrozí až v případě opravdu velmi nadměrné konzumace dané potraviny, respektive dané přídatné látky," uvádí profesorka Dostálová.  

Přeceňované riziko?

Názory na "potravinová" rizika se podle Dostálové významně liší. 

"Zatímco laikové spatřují největší nebezpečí v chemické kontaminaci a přídatných látkách – éčkách, odborná veřejnost tyto aspekty naopak upozaďuje. Lékaři ze všech oblastí i odborníci na výživu a potravinářství se shodují, že největší riziko představuje nevyvážené stravování – tedy vysoký příjem energie a nevhodný poměr jednotlivých živin ve stravě, například zvýšená konzumace rizikových tuků na úkor prospěšných tuků, vysoký příjem cukru, nedostatečný příjem vlákniny a podobně," řekla.

"Nutno dodat, že množství přídatných látek, které je možno přidávat do potravin, je stanoveno vyhláškou, zatímco výživové složení si každý člověk musí hlídat sám. Je samozřejmě jednodušší hledat na obalech potravin kód E, než se snažit porozumět tabulce výživového složení. Pokud chce však zákazník přistupovat k nákupu potravin skutečně zodpovědně, výživové složení by při volbě dané potraviny mělo být na prvním místě," dodává Dostálová.

  • Nejčtenější

Žena si prodejem fotografií svých chodidel vydělá milion ročně

Jednatřicetiletá Ruxandra Grigoriu žijící v New Yorku má vskutku neobvyklou práci. Živí ji prodej fotografií vlastních...

Na Tinderu jsem se nestačila divit, popisuje redaktorka seznamování

Seznamovací aplikace využívá devětapadesát procent Čechů. A to už je dost na to, aby nám dokázaly pěkně zamíchat...

Příběh Vandy: Mám přítele, ale zamilovala jsem se do kamarádky

Mám přítele, kterého miluji, mluvili jsme i o společné budoucnosti. Jenže jsem poznala dívku, která mě silně přitahuje,...

Tři největší chyby, které děláme, když chceme slepit nefunkční vztah

Mračna mohou časem dolehnout na každý vztah. Důležité je krizi ustát a uchopit problémy dospěle. Pokud však dojde k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kozorohům přinesly Váhy štěstí i peníze. Co ostatním znamením zvěrokruhu?

Premium Lidé narození ve znamení Vah (22. 9. – 23. 10.) jsou milí, diplomatičtí a mívají vytříbený vkus, smysl pro harmonii,...

Sundej vlajku, nebo ti vypálíme dům. Agresivita demonstrantů v USA roste

Premium Demonstrace proti policejní brutalitě, jak to nazývají protestující i média, začínají být docela brutální i vůči...

Felák, flexit nebo chillovat. Slovník dnešní mládeže uvádí rodiče do rozpaků

Premium Ač to možná ani netušíte, nejspíš i kolem vás denně chodí shiperky, které flexí s teniskami nebo iPhonem, díky čemuž...

Prodlužte životnost filtru pevných částic. Stačí pár jednoduchých kroků

Premium Výměna filtru pevných částic stojí desítky tisíc korun, jeho čištění a renovace pět až patnáct tisíc korun. Těmto...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Slavní, které postihla Alzheimerova choroba

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby každoročně připadá na 21. září. Je to závažné onemocnění, které postihuje mozek....

Extrémní mráz uvolňuje v těle hormony štěstí. Ale ne prvních třicet vteřin

Premium Zimu horší než na Sibiři zažijete v poláriu, komoře, která je kapalným dusíkem vychlazena na -120 °C. Že byste to...

KVÍZ: Jak dobře znáte komunikaci neslyšících?

Každý se asi v životě setkal s někým, kdo je neslyšící. Jen v Česku je totiž lidí s tímto hendikepem půl milionu. A...

Viry i pneumokoky se budou potkávat. Nechte se očkovat, poradila lékařka

Babí léto vystřídá chladnější podzimní počasí. K aktuálním obavám z nákazy koronavirem přibude strach z chřipky i...

Rychlá zdravá svačinka? Hledáme 40 testerek, které vyzkouší Sunar BIO kapsičky
Rychlá zdravá svačinka? Hledáme 40 testerek, které vyzkouší Sunar BIO kapsičky

Ve spolupráci se Sunarem, tradičním českým výrobcem dětské výživy, jsme si pro vás připravili velké testování BIO kapsiček.

Databáze nemocí

Octavia za 3 500 korun: boj s krizí, chaos a riskantní sázka na superslevy

Octavia za 3 500 Kč měsíčně, Kodiaq za 4 899 Kč, Passat za něco málo přes 6 000 Kč… Ačkoli automobilkám docházejí...

Blíží se katastrofa, jež zastíní pandemii covidu-19, říká princ Charles

Britský princ Charles (71) vyzval v pondělí ke zlepšení boje proti klimatickým změnám, jejichž dopad podle něj zastíní...

Herec Petr Čtvrtníček se nakazil koronavirem, leží v nemocnici na JIP

Herec Petr Čtvrtníček (56) skončil kvůli covidu-19 v nemocnici. Minulý týden měl pozitivní testy, a když se mu...

Počet úmrtí bude stoupat. Podívejte se, jaké měla křivka zpoždění jinde

Počet úmrtí s nemocí covid-19 u nás poroste. Byť ještě není jasné o kolik. Příklady z jiných zemí jasně ukazují, že...

Nebudu všem po rozchodu ukazovat, jaká jsem čičina, říká Mottlová

Muž roku 2016 Josef Kůrka (28) nedávno oznámil rozchod s herečkou a modelkou Barborou Mottlovou (33). Fitness trenér...